Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 232

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Alex_Aston írta:
Ma, 13:03
wasiliy888 írta:
Ma, 12:26
...Az egyetlen negatívum ezeknél a berendezéseknél, hogy kevés olyan van közöttük, ami fejleszthető, akár több lépcsőben, modulárisan....
Na de miért kellene folyton fejleszteni? Tessék már végre leülni zenét hallgatni ;)

Amúgy Eversolo esetén ott a lehetőség A6-A8-A10 lépcsőkkel. Rose esetén is van több modell. Ettől több minek? Inkább örülni kellene szerintem, hogy nem kell a streamert-DAC-ot-előerősítőt külön tárolni, meg össze kábelezni.
Végfok és hangdoboz meg cserélhető, ha kell, vagy költözik az ember.
Inkább áthoztam ide, mert ennek már nem sok köze van a hálózati lejátszókhoz.

Fejleszteni mindig kell, és lehet. De aki nem fejleszt, az miért gondolja, hogy az aki igen, az viszont nem hallgat zenét. Az nem csak folytonosan hasonlítgat, tesztelget, stb.
Én személy szerint betege leszek, ha nincs egy héten időm leülni zenét hallgatni. Hét nap. Rengeteg idő akkor, mikor zene nélkül telik. De ha van időm, hallom azt is miben lehetne fejleszteni az otthoni rendszert. Aztán más kérdés, hogy költök rá, vagy sem. De mindig kicsit jobb lesz.
Amúgy meg te is nemrég fejlesztettél tápkábelek terén, és nem bántad meg, ha jól tudom, pedig nem is volt olcsó.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 646

Hozzászólás Szerző: Snipi »

tottyi írta:
2026.01.27., kedd 13:45
Nekem az ATC tobb mint egy evig jaratodott be ugy, hogy napi 3 ora es hetvegen 10-10 ora zenehallgatassal jott meg a basszus. A kozepsugarzok allitolag meg tovabb jaratodnak be az ATC-ken. :) Irtam a gyartonak is es azt mondtak, hogy eleg csak par nap. Lehet, hogy igaz bar az talan studioban max hangeron ahol 24 oraban szol. :D
Tiszta sor. Az ilyen brutális méretű driverek bejáratása egy örökkévalóságig tart.
De ha bejáródott megéri a vesződség ...
Van egy ismerősöm (doki) neki is 38 centis mélye van a "dobozkájában" és sokáig tartott bejáródni, de amikor ez megtörtént (és jó erősítővel volt meghajtva) mondtam neki, ha nem lenne ilyen dögnehéz és böszme nagy a hangfalad már bugáznám is meg haza ...

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 937

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Nekem az ATC tobb mint egy evig jaratodott be ugy, hogy napi 3 ora es hetvegen 10-10 ora zenehallgatassal jott meg a basszus. A kozepsugarzok allitolag meg tovabb jaratodnak be az ATC-ken. :) Irtam a gyartonak is es azt mondtak, hogy eleg csak par nap. Lehet, hogy igaz bar az talan studioban max hangeron ahol 24 oraban szol. :D
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
2026.01.26., hétf. 16:39
Bármennyire is tagadják, sokan fel is háborodnak tőle, szerintem a bejáratás igencsak létező jelenség, főleg hangsugárzóknál. Mivel volt/van szerencsém sok, frissen összerakott példánnyal együtt élni, saját káromon tanulva minden vásárlónak elmondom, hogy az első 50-100 óra szenvedés tud lenni, legyenek türelemmel, hagyják magára a cuccot, pár napig hadd zümmögjön magában, aztán üljenek le elé!

Pont ezért nem szeretem a gyorscserélős, pár perces összehasonlító teszteket. Egy hobbitársunk köztudottan nem hisz a bejáratásban, mindig is a változások gyors detektálását hangoztatta, mondván, amit azonnal nem hallunk, az a különbség nem is létezik. Pár nappal ezelőtt nálam viszont elismerte, hogy nem hall eltérést, mikor cseréltünk néhány elemet az ő, máshol állítólag hatalmas különbségeket okozó példányaira. Ugyanebben a rendszerben pár hete switch és LAN kábel cseréket kértek tőlem és akkor mindannyian magabiztosan detektáltuk a változást. Lehet merengeni rajta, mitől lehet ez.

Kiállításokon, koncerteken, bemutatókon évtizedeken át mindig azt tapasztaltam, hogy a frissen összeállított rendszer másnap kiegyensúlyozottabban, szerethetőbben szólal meg. A folyamatban nyilván benne vagyunk mi magunk, hallgatók is, a szerelés napján fáradtak, stresszesek vagyunk, ami másnapra elmúlhat, de a készülékek is meg tudnak nyugodni.
Nekem is volt részem ilyesmiben. Van több hangfalam amit újonnan vettem, és volt olyan ami rohadt sokára járódott be. Amíg "nyers" volt elég szarul szólt, de amint bejáródott sokkal jobb lett. Főleg az egyik volt ilyen. (B&W a kevlár mélyközéppel egy örökkévalóságig tart a bejáratása a "szaksajtó" szerint is.)
Meg erősítővel is voltam így. A mostani egyik csöves erősítőmnek amig még nem volt bejáratva utáltam a hangját, majdnem ki is vágtam mint macskát ... de (nem magamat akarom fényezni) áldom a türelmemet (azt mint informatikus sikerült elsajátítanom - még mindig "homokórázik" még mindig hogyaza ... - így most amikor már be van járódva mindig amikor bekapcsolom (sajnos elég ritkán, főleg csak hétvégén) meglepődök, hogy mennyire tetszik ami kijön belőle. (Najó a hangdobozból jön ki, de azt meg is úgy tekerni, hogy az jöjjön ki belőle.)
De volt olyan is (nem írok márkát) hogy bejáratás után is fosul szólt az erősítő. (Szerencsére az csak "bizományban" volt nálam bejáratni, nem az én erősítőm volt, de egy kínszenvedés volt a bejáratása, általában amíg ment én a sarki hangulatkarbantartó egységben tartózkodtam. :D )

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hozzászólás Szerző: pali923 »

-CB- írta:
2026.01.26., hétf. 15:08
A gond nem a rendszer többi részével volt?
Minden lehetséges. Ha beírnánk itt a keresőbe, hogy "szinergia" és/vagy " rendszerben kell gondolkodni" biztos lenne sok hasznos találat.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3096

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Kiállításokon, koncerteken, bemutatókon évtizedeken át mindig azt tapasztaltam, hogy a frissen összeállított rendszer másnap kiegyensúlyozottabban, szerethetőbben szólal meg.

A HiFi kiállításokon vasárnap este, a záróra előtti órában szólnak legjobban a kitelepített berendezések. :smile53:
(Saját, több évtizedes tapasztalat alapján írtam be)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11303
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Snipi írta:
2026.01.26., hétf. 12:57
Bár azért azt meg kell jegyzeni - ezt előbb elfelejtettem, és lehet itt van a kutya elásva - hogy a jobbik, általam "A"-nak nevezett rendszeremben egy zsír új hangdoboz van, így feltehetőleg arra még ráfér jó pár hónap járatgatás.
Bármennyire is tagadják, sokan fel is háborodnak tőle, szerintem a bejáratás igencsak létező jelenség, főleg hangsugárzóknál. Mivel volt/van szerencsém sok, frissen összerakott példánnyal együtt élni, saját káromon tanulva minden vásárlónak elmondom, hogy az első 50-100 óra szenvedés tud lenni, legyenek türelemmel, hagyják magára a cuccot, pár napig hadd zümmögjön magában, aztán üljenek le elé!

Pont ezért nem szeretem a gyorscserélős, pár perces összehasonlító teszteket. Egy hobbitársunk köztudottan nem hisz a bejáratásban, mindig is a változások gyors detektálását hangoztatta, mondván, amit azonnal nem hallunk, az a különbség nem is létezik. Pár nappal ezelőtt nálam viszont elismerte, hogy nem hall eltérést, mikor cseréltünk néhány elemet az ő, máshol állítólag hatalmas különbségeket okozó példányaira. Ugyanebben a rendszerben pár hete switch és LAN kábel cseréket kértek tőlem és akkor mindannyian magabiztosan detektáltuk a változást. Lehet merengeni rajta, mitől lehet ez.

Kiállításokon, koncerteken, bemutatókon évtizedeken át mindig azt tapasztaltam, hogy a frissen összeállított rendszer másnap kiegyensúlyozottabban, szerethetőbben szólal meg. A folyamatban nyilván benne vagyunk mi magunk, hallgatók is, a szerelés napján fáradtak, stresszesek vagyunk, ami másnapra elmúlhat, de a készülékek is meg tudnak nyugodni.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1330

Hozzászólás Szerző: -CB- »

pali923 írta:
2026.01.26., hétf. 13:02
chord_ írta:
2026.01.26., hétf. 12:17
A drágábbik, amely minden szokott paraméterében jobb, mégsem tudja a hosszú távú élvezetes zenehallgatást megvalósítani.
Volt itt egy történet, amikor egy kedves fórumlakó megvette az egyik hangfalgyártó méregdrága csúcstermékét azzal, hogy ez lesz a végső megoldás. Végül annyira idegesítette, hogy minden egyes részletet megmutat a zenéből a doboz, hogy eladta, és most egészen más hangfalat hallgat lelkesen.
A gond nem a rendszer többi részével volt? Én is jártam ebben a cipőben anno mikor a Tannoyokról Focalra valtottam. Az olcsó streamer "fűszeres" hangja igencsak kiabrándító lett egy olyan hangfalon, ami nem elmosta, hanem kisugározta azokat. De rögtön megértettem, miért jó a Marantz a Tannoyjal... Aztán hosszas kísérletezéssel megtaláltam a Focalokhoz is, ami jó, csak egy nullával többe került😃

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 291

Hozzászólás Szerző: st81 »

Péntek este jártam úgy, hogy a fejhallgató rendszerem valahogy nem állt össze. Idegesítően, fémesen, fülsértően szólt, nyomtam egymás után a megszokott számokat még a végük előtt, aztán fél óra múlva le is kapcsoltam.
Vasárnap este leültem nyugalomban, akkor pedig csak a lefekvés akadályozott meg a hallgatózásban. Van ilyen.
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

pali923 írta:
2026.01.26., hétf. 13:02
chord_ írta:
A drágábbik, amely minden szokott paraméterében jobb, mégsem tudja a hosszú távú élvezetes zenehallgatást megvalósítani.
Volt itt egy történet, amikor egy kedves fórumlakó megvette az egyik hangfalgyártó méregdrága csúcstermékét azzal, hogy ez lesz a végső megoldás. Végül annyira idegesítette, hogy minden egyes részletet megmutat a zenéből a doboz, hogy eladta, és most egészen más hangfalat hallgat lelkesen.
Ez nagyon tipikus.
Egy kedves ismerősömnél, aki amúgy hifi-kereskedő-gyártó is hallottam egy hangfalat (nem nevezném nevén, de nagyon-nagyon híres-neves és rendkívül drága) ami szintén ilyen volt. Nagyon idegesítő volt ez a "részletgazdagság". Én azt mondtam rá, a tőlem megszokott bunkó stílusban, hogy csimbumm-durrbele hang. Az ismerősöm is azt mondta, hogy igazából neki se jön be ez a hangkép, de azt mondta, hogy tesztelni viszont kiváló. Erősítők építéséhez, és azok esetleges hibáinak diagnosztizáláshoz kiváló. Zene hallgatásra viszonylag kevéssé alkalmas. (Aztán épített saját gyártmányú hangfalat, ami szintén nagyon részletező volt, viszont egy percig sem volt idegesítő ... sőt!)

pali923
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Közben kicsit eltöprengtem a jelenségen, és szerintem arról van szó, hogy a "rosszabbik" rendszer kicsit zsírosabb-kentebb mélyekkel és feljebb is simulékonyabb a hangkaraktere.
Meg az egész színpadkép kicsit kevéssé definiált mint a másiknál. És akkor az ott jobban tetszett.
Bár azért azt meg kell jegyzeni - ezt előbb elfelejtettem, és lehet itt van a kutya elásva - hogy a jobbik, általam "A"-nak nevezett rendszeremben egy zsír új hangdoboz van, így feltehetőleg arra még ráfér jó pár hónap járatgatás.

Más : ezt az "összerohadás" jelenséget már régebben is tapasztaltam, csak már rég elfelejtettem, csak tegnap jutott újra "eszembe". (Ezt is természetesen elfelejtettem írni ... - ahogy Hofi is mondta : hülyülök ... :D )

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1106

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Snipi írta:
2026.01.26., hétf. 11:25

Mondok cifrábbat is : a hétvégén végre volt időm is és kedvem is két rendszerem összehasonlításához. (Nem nagyon szoktam ilyen hülyeséget csinálni, most is inkább "tanulás" miatt csináltam.)
A rendszer elemei mindegy, nem ez a lényeg, nevezzük "A" és "B" rendszernek.
A lényeg : egyértelműen az "A" rendszer szól jobban (tér, levegő, sávszélek, felbontás minden) és szebben (sír a hegedű) is. Nekem valamiért (fene tudja miért) mégis a "B" hangja tetszik jobban, azzal valahogy jobban esik a zenehallgatás. (Lehet, hogy a jövő hétvégén másképp lesz ... ??? )
Arról nem is beszélek, hogy a fő tesztmódszert még ki se próbáltam mostanában ... (tudom, tudom csúnya dolog, és nincs ilyen ilyen fogadalmam, de az utóbbi időben nagyon keveset iszok :D szégyenkezek is emiatt ... )
Szerintem a 'jobban esik a zenehallgatás', ezt azt jelzi, hogy bizonyos torzítások / eltérések/ mittudoménmik kisebbek, mint a másiknál, ami amúgy 'jobban szól'.
Nagyon gyakori eset a komponens-továbblépési-erőlködések esetén. A drágábbik, amely minden szokott paraméterében jobb, mégsem tudja a hosszú távú élvezetes zenehallgatást megvalósítani.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1476

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Erre mondtuk régen:
Az egyik "Hifibb", a másik zeneibb. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

pali923 írta:
2026.01.26., hétf. 10:38
Snipi írta:
2026.01.26., hétf. 07:37
Más : felvetnék egy hülyeséget egy tapasztalatom alapján egy érdekesség (vagy nem az nem tudom).
Vagy jól hallom amit hallok, vagy valami más, vagy csak tök süket vagyok ...
Érdekes módon én is pont ezen tanakodom pár hét óta, mintha jobban szólna a rendszer. Most állt össze, vagy mi történt?
Én sem nyúltam hozzá évek óta (egy hangszedő cserén kívül, de alapvetően Tidal megy legtöbbször). Vettem csak a móka és próba miatt egy Mogami hangfalkábelt, de már hónapok óta megvan, és nem akaródzik lecserélni a régit egy kísérlet kedvéért sem. Ugyanez volt a kérdés a fejemben, hogy ez mennyire fizika és mennyire pszichológia? Szerintem erre nekem sem fog senki egzakt választ adni.
Mondok cifrábbat is : a hétvégén végre volt időm is és kedvem is két rendszerem összehasonlításához. (Nem nagyon szoktam ilyen hülyeséget csinálni, most is inkább "tanulás" miatt csináltam.)
A rendszer elemei mindegy, nem ez a lényeg, nevezzük "A" és "B" rendszernek.
A lényeg : egyértelműen az "A" rendszer szól jobban (tér, levegő, sávszélek, felbontás minden) és szebben (sír a hegedű) is. Nekem valamiért (fene tudja miért) mégis a "B" hangja tetszik jobban, azzal valahogy jobban esik a zenehallgatás. (Lehet, hogy a jövő hétvégén másképp lesz ... ??? )
Arról nem is beszélek, hogy a fő tesztmódszert még ki se próbáltam mostanában ... (tudom, tudom csúnya dolog, és nincs ilyen ilyen fogadalmam, de az utóbbi időben nagyon keveset iszok :D szégyenkezek is emiatt ... )

pali923
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
Más : felvetnék egy hülyeséget egy tapasztalatom alapján egy érdekesség (vagy nem az nem tudom).
Érdekes módon én is pont ezen tanakodom pár hét óta, mintha jobban szólna a rendszer. Most állt össze, vagy mi történt?
Én sem nyúltam hozzá évek óta (egy hangszedő cserén kívül, de alapvetően Tidal megy legtöbbször). Vettem csak a móka és próba miatt egy Mogami hangfalkábelt, de már hónapok óta megvan, és nem akaródzik lecserélni a régit egy kísérlet kedvéért sem. Ugyanez volt a kérdés a fejemben, hogy ez mennyire fizika és mennyire pszichológia? Szerintem erre nekem sem fog senki egzakt választ adni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4233

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Snipi írta:
Feri : köszi szépen. Nem gondoltam volna. Sajnos a 12wattos, 100 watt energiafelvételű ultralineár erősítőmről aminek ezeket az adatait tudom, fogalmam sincs, hogy milyen osztályú.
Nem is érdekel, jól szól azt kész. :D

Arról van szó, kb. 2022 - ben összekötöttem egy láncban egy erősítőt és egy hangfalat. (Új vagyis másik erősítő került a láncba, mert az előző erősítő megadta magát.) Egyis komponens sem új. (Sőt már elég öregecske mindkettő.) Előtte viszont sosem zenéltek együtt.
Nos a 4 év alatt úgy hallom, mintha egyre jobb lenne a kég cucc együtt ...
Lehet, hogy létezik olyan, hogy két hifi komponens kvázi "összeérik" (saját szóhasználattal : összerohad :D )?
4 év alatt - miután összedugdostam a dógokat nem nyúltam hozzá, csak a lemezeket cserélgettem a lemezjátszón.
Szóval van ilyen, jól hallom? Az, hogy kezdem megszokni a hangját nem hiszem, hogy így van, mert nem ezt az egy láncot hallgatom csak, van sok másik más-más hangkarakterrel, így elég ritkán kerül erre a sor, de ha rákerül ezt a dolgot általában mindig tapasztalom.
Első körben még arra tudok gondolni, hogy függ a lelki állapotomtól is, de ezt több mint 40 év zenehallgatás után kb. már jól be tudom lőni, hogy mikor van.
Ettől függetlenül az elmúlt 4 év alatt ez a tapasztalat megvan. No persze itt nem kell valami nagyságrendi javulásra gondolni, pici kis javulásoscskákat tapasztalok az idő múlásával ...
A zene a hallgatása közben végül is az agyunkban "áll össze". Vagyis a tapasztalataid okát első lépcsőben magamban keresném, lehet, hogy valamilyen módon változik az érzékelésed. Lehet, hogy kevésbé vagy stresszes, például.

A fizikai síkon esetleg lehetséges, hogy változik a tápellátásod vagy a különböző RF zavarok a környzeted változásai miatt és az is okozhat esetleg ilyesmit.

Csak harmadikként említeném valamiféle "beállását", "összejáródását" a cuccnak.

Nálam előfordult, hogy egy rendszer akkor szólt a legjobban, amikor eldöntöttem, hogy egy elemét eladom. :rolleyes:
Mintha csak kérlelt volna, hogy ne adjam el. :smile53:

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Feri : köszi szépen. Nem gondoltam volna. Sajnos a 12wattos, 100 watt energiafelvételű ultralineár erősítőmről aminek ezeket az adatait tudom, fogalmam sincs, hogy milyen osztályú.
Nem is érdekel, jól szól azt kész. :D

Arról van szó, kb. 2022 - ben összekötöttem egy láncban egy erősítőt és egy hangfalat. (Új vagyis másik erősítő került a láncba, mert az előző erősítő megadta magát.) Egyis komponens sem új. (Sőt már elég öregecske mindkettő.) Előtte viszont sosem zenéltek együtt.
Nos a 4 év alatt úgy hallom, mintha egyre jobb lenne a kég cucc együtt ...
Lehet, hogy létezik olyan, hogy két hifi komponens kvázi "összeérik" (saját szóhasználattal : összerohad :D )?
4 év alatt - miután összedugdostam a dógokat nem nyúltam hozzá, csak a lemezeket cserélgettem a lemezjátszón.
Szóval van ilyen, jól hallom? Az, hogy kezdem megszokni a hangját nem hiszem, hogy így van, mert nem ezt az egy láncot hallgatom csak, van sok másik más-más hangkarakterrel, így elég ritkán kerül erre a sor, de ha rákerül ezt a dolgot általában mindig tapasztalom.
Első körben még arra tudok gondolni, hogy függ a lelki állapotomtól is, de ezt több mint 40 év zenehallgatás után kb. már jól be tudom lőni, hogy mikor van.
Ettől függetlenül az elmúlt 4 év alatt ez a tapasztalat megvan. No persze itt nem kell valami nagyságrendi javulásra gondolni, pici kis javulásoscskákat tapasztalok az idő múlásával ...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 681
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Viccelődök AI-val, ő is poénkodik
Csatolmányok
stockfisch.jpg
stockfisch.jpg (133.28 KiB) Megtekintve 856 alkalommal
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4233

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Snipi írta:
2026.01.23., pén. 09:07
kaef2 írta:
2026.01.22., csüt. 19:36
Ha már energia és hatékonyság.

Kb és erősen leegyszerűsítve, ilyen az erősítő technológiák hatékonysági sorrendje:

Class D
80-95%

Class G/H
70-85%

Class AB
50-70%

Class B
60-75%

Class A
15-35%
Gondolom ez csak a félvezetős erősítőkre igaz, a csövesekre nem.
Nekem három csöves erősítőm van, abból az egyiknek konkrétan tudom az áramfelvételi adatát.
Ez 100 Watt és az erősítő 2x12 Wattos.
Az hogy milyen osztályú nem tudom, csak azt hogy "ultralineár" , jelentsen ez bármit is ...
Ahol értelmezhető a csövesség (D osztálynál például nem igazán) ott igazak a megadott számok csövesre is. Azért is adtam meg ilyen tág határok között, hogy sokféle technológia beleférjen.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3896

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nagyon érdekes videó.
Egy ilyenből azért leszűrhető, hogy mi, és miért kerül annyiba, amennyibe.
Meg ez a fajta filozófia a használt piaci értékét is növeli egy terméknek.

youtu.be/SKV02KefC5U
Csak a Marantz! :-D

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Snipi írta:
2026.01.23., pén. 13:19
wasiliy888 írta:
2026.01.23., pén. 12:51
És van még egy hozadéka a biamp, triampnak, amit sokszor elfelejtenek, hogy a hangszóró hiába egy passzív eleme a hifiláncnak, mégis aktívan "visszadumál" az erősítő kimenetére, amit az nem vesz jó néven. Ha szétosztod ezeket a renitens elemeket, és több erősítőnek kell megbírkózni velük, kevesebb torzítást kell hallgatnod. Nem az a lényeg, hogy több kábelt és erősítőt lehet így eladni. Ez a konok fizika miatt van így.
Hát nem tudom. Azért, hogy 0.01 % helyett 0.001 % legyen a torzítást, amit úgyse hallok, nem biztos hogy érdemes kétszer annyi lóvét belefeccölni ... gondolkodik.gif
Persze, te tudod. Ez mindenképp sokba van. De itt mondjuk nem a THD csökkenéséről van szó, szerintem azt a csöves erősítőt is igen jónak halljuk, aminek ez az értéke csupán 0,1% egész más jellegű torzítások lépnek fel ilyenkor, de ezt majd azoktól kérdezd, akik valóban jól értenek ehhez, mondjuk erősítőt terveznek. Nekik számolniuk kell ezzel a tervezés során.
DIY Cu-R(DAC)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

wasiliy888 írta:
2026.01.23., pén. 12:51
És van még egy hozadéka a biamp, triampnak, amit sokszor elfelejtenek, hogy a hangszóró hiába egy passzív eleme a hifiláncnak, mégis aktívan "visszadumál" az erősítő kimenetére, amit az nem vesz jó néven. Ha szétosztod ezeket a renitens elemeket, és több erősítőnek kell megbírkózni velük, kevesebb torzítást kell hallgatnod. Nem az a lényeg, hogy több kábelt és erősítőt lehet így eladni. Ez a konok fizika miatt van így.
Hát nem tudom. Azért, hogy 0.01 % helyett 0.001 % legyen a torzítást, amit úgyse hallok, nem biztos hogy érdemes kétszer annyi lóvét belefeccölni ... gondolkodik.gif

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

DIY Cu-R(DAC)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Snipi írta:
2026.01.23., pén. 11:21
Luxor Audio írta:
2026.01.23., pén. 11:14
Snipi írta:
2026.01.23., pén. 10:57
Viszont ez esetben miben áll a passzív bi-amp értelme?
HiFi-ben van értelme olyat kérdezni, hogy mi értelme... :-)

Én anno azt hallottam valahol, hogy az azért jó mert külön van erősítve a mély meg a magas. (közép stb ... ). De akkor itt ez szerintem nem igaz.
Külön van erősítve, ahogy írtam.
Ha utána még van egy hangváltó, akkor szerintem nincs külön erősítve ...
Na mindegy ... elengedem ...
Tulképp. ezért nem csináltam bi-amp-ot még soha (pedig többször is lett volna rá lehetőségem) mert valahogy nem volt logikus nekem a passzív bi-amp, az aktívot meg nem akartam, mert nem szeretnék szétbuheráltatni egy hangsugárzót ...
Furán gondolkodsz erről. Ha külön végfokokkal hajtod, akár két vagy három sztereó, vagy négy, hat monóblokk, akkor az külön erősítés. Attól, hogy utána jön majd a hangváltó attól az még így van. Ahol egyébként szét vannak választva az utak, ha ilyen típusú a hangsugárzód. Másképp nem is tudnál biampot létrehozni. A lényeg, hogy az erősítőt kevésbé terheli a kevésbé komplex "fogyasztó" a végén.
DIY Cu-R(DAC)

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”