Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vinkler írta:
2021.12.09., csüt. 19:42
denesdr írta:
2021.12.09., csüt. 19:32
fapaci írta:
2021.12.09., csüt. 19:08
Jut eszembe, a jelenlegi rendszerem egy hálózati lejátszóból és két aktív hangdobozból áll, de egyelőre van a közöttük egy előerősítő is. De ha azt mondjátok, utóbbi teljesen felesleges, kidobom. :D
Ha nincs szükséged a funkcióira, akkor miért ne mehetne a levesbe? Próbáltad már nélküle?
Megerősítem az infót. Egy jó előfok sokat hoz a konyhára…
Ezt én is tovább erősítem!
A dac-om rendelkezik szabályozható kimenettel, ki is próbáltam közvetlenűl a végerősítőre kötve, de dacára, hogy az előerősítő plusz jelutat, alkatrészeket, kábelt, visz a képbe(hangba) megkerülhetetlen. Vele sokkal jobb a hang, mint nélküle. Nem beszélve arról, hogy több forrás esetén sem megy nélküle.
Általában én is a "kevesebb néha több" elvet vallom, de ez ebben az esetben nem így van.
Egy aktív előerősítő nem csak arról szól, hogy bemeneteket választunk, és hangerőt szabályozunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

szj4 írta:
2021.12.09., csüt. 19:58
szj4 írta:
2021.12.09., csüt. 19:58
Vinkler írta:

Milyen parasoundod van? (aláírásban szerepel)
Parasound P6
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Vinkler írta:
denesdr írta:
fapaci írta:
Jut eszembe, a jelenlegi rendszerem egy hálózati lejátszóból és két aktív hangdobozból áll, de egyelőre van a közöttük egy előerősítő is. De ha azt mondjátok, utóbbi teljesen felesleges, kidobom. :D
Ha nincs szükséged a funkcióira, akkor miért ne mehetne a levesbe? Próbáltad már nélküle?
Oké, de ha a hálózati lejátszó el tud látni előfoki feladatokat, akkor nem biztos, hogy szükség van még egy előfokra.
Vajon fapaci miért hagyta ki az elképzelt rendszeréből az előfokot...? Talán azért, mert ha az ember nem hallgat analóg forrást, akkor ma már nem feltétlenül van szükség hagyományos értelemben vett előerősítőre. De nem vitaindítónak szánom ezt gondolatot, használjon mindenki olyan készülékeket, ami a saját belátása szerint a legjobb neki és/vagy szüksége van rá valami miatt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11002
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

denesdr írta:
Három alkalommal is. Minden esetben egyértelmű volt, hogy maradnia kell.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fapaci írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2021.12.09., csüt. 18:39
A zsákutcákat mindenki - legalábbis szemmel láthatóan a túlnyomó többség - bejárja...
Javaslom, vegyük figyelembe azt is, hogy a Föld forog. Nem gondolom zsákutcának, mikor pénzt és energiát nem kímélve hajszoltam a jobb hangzást, tömegével folytattam le teszteket, összevetéseket (meg turnézó zenészként mikrobuszban éltem hónapokig, meg egy hátizsákkal bejártam Afrika harmadát). Mindegyik érdekes, kalandos, izgalmas volt, de ma már nincs hozzájuk kedvem, más lett fontos, másra vágyom, másra vagyok képes. Ettől még egyik sem volt zsákutca. Mai fejemmel már nem ugranék seggest a HiFi-be (hanem vennék egy hálózati lejátszót két aktív hangdobozzal, slussz), de semennyire sem bánom, hogy annak idején megtettem.

U.i.: Jut eszembe, a jelenlegi rendszerem egy hálózati lejátszóból és két aktív hangdobozból áll, de egyelőre van a közöttük egy előerősítő is. De ha azt mondjátok, utóbbi teljesen felesleges, kidobom. :D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Nos a ferrofluid kérdése is meg lett oldva. Mivel ha jól emlékszem írtam, hogy a hangváltó felújítást egy szakember végezte nem én - szép is lett volna - a ferrofluid is ki lett belőle szedve (vesződött is vele az illető) és új lett bele töltve. Tényleg nem ugyanolyan hangja lett, hanem sokkal jobb. Mind a két B&W-m (P6, DM630i) esetében.
A szmötyi csere oka nem tuning volt, hanem szükségszerűség. Amúgy a P6-osban két elkó is szemmel láthatólag ki volt nyiffanva, mert ránézésre szét volt folyva. A régebbiben (630i) is ez volt a helyzet, abban is volt olyan ami úgy nézett ki mint egy szétdurrant ceruzaelem (csak kisebb).

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

sutemenyx írta:
2021.12.07., kedd 17:40
Én egyszer hallottam egy 804 N tipust szokásos Rotel erősítővel. El is könyveltem magamban, hogy borzasztó ez a hangfal. Aztán hallottam ugyanazt egy rendes erősítővel. Bafkajdfwkjfbow...na azzal jó volt! A magasabb szériánál szerintem nem a hangsugárzóban kell keresni a hibát, ha nem szól jól. Pont ezen okból majdnem vettem nemrég egy B&W-t.
Igen ezzel messzemenőkig egyetértek. 25 éves B&W-s tapasztalatom is ezt támasztja alá : ezek a hangsugárzók nagyon háklisak, és kényesek az eléjük kötött elektronikákra. Nálam pl. van egy erősítő hangfal páros ami ahogy most van kötve mindegyik nagyon szépen szól, de ha a két erősítőt összecserélem, mind a kettő borzasztó lesz.
Viszont azt is tapasztaltam, hogyha megvan a hangsugárzóhoz a megfelelő erősítő lenyűgöző tud lenni. Csak hát mire ide eljut az ember az minimum 10 év. Tudom, mert keresztül mentem rajta.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1200

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

diagnet írta:
2021.12.08., szer. 01:49
SoundMania írta:
2021.12.07., kedd 21:31

Nem mindegyikben van ferrofluid. Nekem pl egyik szempont ez volt. Ettől még persze lehet sok baja egy öreg hangszórónak, de szerintem meg lehet azt közel ugyanolyanra csinálni mint a gyári volt. Sokszor még jobbra is.
Írta a konkét típust, (B&W P6) Arra reagáltam. De igaz az egyéb szériákra is egészen a 2000-es évek közepéig.
Szinte mind ffluidos. Ilyen hangszórót nem javítasz meg, főleg miután megragadt és elmelegedett.
Az eredetivel megegyező viszkozitású ffluidot sem lehet beszerezni és a feltöltési mennyiségek sem ismertek.
Még a rögzítő csavarok lehúzási nyomatéka is számít. Ahányszor összerakod máshogy fog szólni.
A felújítottnak/utángyártottnak már semmi közük az eredetihez. 3mp alatt kihallani.
Nem ördögtől való technika és abban az időben nem is volt jobb megoldás, de tisztában kell vele lenni, hogy a gyártói passed patrica felhelyezése után már ketyeg az élettartam számláló.
Értem. Konkrét típusra írtad

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

SoundMania írta:
2021.12.07., kedd 21:31

Nem mindegyikben van ferrofluid. Nekem pl egyik szempont ez volt. Ettől még persze lehet sok baja egy öreg hangszórónak, de szerintem meg lehet azt közel ugyanolyanra csinálni mint a gyári volt. Sokszor még jobbra is.
Írta a konkét típust, (B&W P6) Arra reagáltam. De igaz az egyéb szériákra is egészen a 2000-es évek közepéig.
Szinte mind ffluidos. Ilyen hangszórót nem javítasz meg, főleg miután megragadt és elmelegedett.
Az eredetivel megegyező viszkozitású ffluidot sem lehet beszerezni és a feltöltési mennyiségek sem ismertek.
Még a rögzítő csavarok lehúzási nyomatéka is számít. Ahányszor összerakod máshogy fog szólni.
A felújítottnak/utángyártottnak már semmi közük az eredetihez. 3mp alatt kihallani.
Nem ördögtől való technika és abban az időben nem is volt jobb megoldás, de tisztában kell vele lenni, hogy a gyártói passed patrica felhelyezése után már ketyeg az élettartam számláló.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

denesdr írta:
2021.12.07., kedd 21:39
SoundMania írta:
2021.12.07., kedd 21:33
Van néhány elkó, ami soha nem fog tönkremenni. :)
Még akkor sem, miután a napunkból fehér törpe lesz? Soha ne mondd, hogy soha. :D
Még akkor sem, hisz addigra másik galaxisban fogunk élni, és természetesen visszük magunkkal!
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2021.12.07., kedd 21:39
SoundMania írta:
Még akkor sem, miután a napunkból fehér törpe lesz? Soha ne mondd, hogy soha. :D
Persze, bármit tönkre lehet tenni....

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

SoundMania írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2021.12.07., kedd 20:57
diagnet írta:
2021.12.07., kedd 19:15
A keresztváltókban használt túlméretezett minőségi audio kondik nagyon ritkán mennek tönkre és annak is általában oka van.
25 éves magassugárzók egyike sem tudja már azt a teljesítményt és karakterisztikát mint új korukban. El vannak vetemedve és beléjük kötött a ferrofluid. Ez az átviteli torzulás elsődleges oka. Másik kondival ideig-óráig lehet "jobb" lesz, de az eredeti hangminőségét már soha nem fogod hallani.
Bármennyire is túl van méretezve, egy ELKÓ ki tud száradni idővel, és bizony csúnya elváltozásokat tud okozni az átvitelben. Nem minden magassugárzóban van ferrofluid. Amelyikben nincs és nem lett széthajtva 25 év alatt, illetve nincs rajta valamilyen öregedő bevonat, az nagy eséllyel jól fog szólni továbbra is.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

diagnet írta:
Snipi írta:
2021.12.06., hétf. 08:12
Ez a "hangváltóba elkó" dolog nekem csak nemrég került képbe saját hangsugárzóimon keresztül, amikben szintén elkók voltak, és az egyikben muszáj volt kicserélni, mert tönkre ment. Először csak azt vettem észre, hogy valami furcsán szól, és aztán egy hanggenerátor program segítségével kiderítettem, hogy 3-6 Khz között nem szól a magas.
Utána ki lett benne cserélve az elkó valami polipropilén kondira és jó lett. A hangja is jobb lett. Ezt joggal kijelenthetem, mert egy másik hangsugárzómban is - ezen felbuzdulva - kicseréltettem (nem én, szakember csinálta) a benne lévő öreg elkókat PPP-re és jobb lett a hangja. (Idővel ... )
Utána megnéztem egy honlapon, és ott láttam hogy nagyon drága hangsugárzókban (az enyém nem olyan drága, újonnan a 90-es évek második felében 1000 font volt az ára Ángliában ... ) is elkók voltak akkoriban.
Az elkó - nem elkó műszaki oldalához nem tudok hozzászólni szaktudás hiányában ...
A keresztváltókban használt túlméretezett minőségi audio kondik nagyon ritkán mennek tönkre és annak is általában oka van.
25 éves magassugárzók egyike sem tudja már azt a teljesítményt és karakterisztikát mint új korukban. El vannak vetemedve és beléjük kötött a ferrofluid. Ez az átviteli torzulás elsődleges oka. Másik kondival ideig-óráig lehet "jobb" lesz, de az eredeti hangminőségét már soha nem fogod hallani.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

diagnet írta:
Pár nappal ezelőtt szereltem össze és élesztettem fel egy 45 évvel ezelőtt, 1976-ban gyártott KEF Calinda kitet. A hangszórók semmilyen hibát nem produkálnak, tökéletesen teszik dolgukat.

IMG_20211201_132323.jpg
IMG_20211201_132323.jpg (343.54 KiB) Megtekintve 1359 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

diagnet írta:
Bármennyire is túl van méretezve, egy ELKÓ ki tud száradni idővel, és bizony csúnya elváltozásokat tud okozni az átvitelben. Nem minden magassugárzóban van ferrofluid. Amelyikben nincs és nem lett széthajtva 25 év alatt, illetve nincs rajta valamilyen öregedő bevonat, az nagy eséllyel jól fog szólni továbbra is.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

Snipi írta:
Ez a "hangváltóba elkó" dolog nekem csak nemrég került képbe saját hangsugárzóimon keresztül, amikben szintén elkók voltak, és az egyikben muszáj volt kicserélni, mert tönkre ment. Először csak azt vettem észre, hogy valami furcsán szól, és aztán egy hanggenerátor program segítségével kiderítettem, hogy 3-6 Khz között nem szól a magas.
Utána ki lett benne cserélve az elkó valami polipropilén kondira és jó lett. A hangja is jobb lett. Ezt joggal kijelenthetem, mert egy másik hangsugárzómban is - ezen felbuzdulva - kicseréltettem (nem én, szakember csinálta) a benne lévő öreg elkókat PPP-re és jobb lett a hangja. (Idővel ... )
Utána megnéztem egy honlapon, és ott láttam hogy nagyon drága hangsugárzókban (az enyém nem olyan drága, újonnan a 90-es évek második felében 1000 font volt az ára Ángliában ... ) is elkók voltak akkoriban.
Az elkó - nem elkó műszaki oldalához nem tudok hozzászólni szaktudás hiányában ...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Én egyszer hallottam egy 804 N tipust szokásos Rotel erősítővel. El is könyveltem magamban, hogy borzasztó ez a hangfal. Aztán hallottam ugyanazt egy rendes erősítővel. Bafkajdfwkjfbow...na azzal jó volt! A magasabb szériánál szerintem nem a hangsugárzóban kell keresni a hibát, ha nem szól jól. Pont ezen okból majdnem vettem nemrég egy B&W-t.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Alex_Aston írta:
2021.12.07., kedd 15:55
Snipi írta:
2021.12.07., kedd 15:34

Jaa! Értem.
Szóval ma egy hasonló minőségű új hangsugárzóra gondolsz ... hát a mai megfelelője, mondjuk valamelyik 7-es állódoboz - bár mostanában nem hallottam más hangsugárzókat, mert az utóbbi 10 évben elvagyok a sajátjaimmal - az tényleg milliós nagyságrend.
Ez nekem így még eszembe se jutott ... de most kihúzom magam :smile29:
És a jelenlegi 7-es nekem nagyon nem jött be (ahogy olvastam itt, másnak sem igen). Pedig, ha tetszik, megveszem. De inkább a régebbi 7-es B&W-t tenném a szobába, ha választanom kellene.
Az új 7-est én se hallottam. A régiből a 704-es és a 703-at. Érdekes volt a tapasztalat. A 704-es nekem nagyon nem tetszett, viszont a 703-as benne van a top5-ös listámban. Állítólag az elődje a CDM9NT még jobb, bár ezt nem tudom, mert azt nem hallottam. Nekem a 703-as, Signature Diamond, 801 Mátrix, és persze a P6 a B&W közül ami tetszett, ezen kívül volt még egy hangsugárzó amitől leesett az állam, csak az sajnos - bár ezek között is van nagyon drága - csilliárdos kategória egy Audio Physic Avanti volt, egy régebbi modell.
A többi B&W-től (804, 802, 803, 802D stb.) én sem igazán voltam elájulva, bár töredelmesen bevallom, hogy 5 pár B&W-m van (amiből 4 elég jó, de persze nem ez a szint talán a P6-on kívül) meg egy Zepp. Szóval azért eléggé be vagyok oltva B&W-vel, bár lehet, hogy pont ez az, mivel így nagyobbak vele szemben az elvárásaim.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3295

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Snipi írta:
2021.12.07., kedd 15:34

Jaa! Értem.
Szóval ma egy hasonló minőségű új hangsugárzóra gondolsz ... hát a mai megfelelője, mondjuk valamelyik 7-es állódoboz - bár mostanában nem hallottam más hangsugárzókat, mert az utóbbi 10 évben elvagyok a sajátjaimmal - az tényleg milliós nagyságrend.
És a jelenlegi 7-es nekem nagyon nem jött be (ahogy olvastam itt, másnak sem igen). Pedig, ha tetszik, megveszem. De inkább a régebbi 7-es B&W-t tenném a szobába, ha választanom kellene.
Csak a Marantz! :-D

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

fererencz írta:
2021.12.07., kedd 15:23
Snipi írta:
2021.12.07., kedd 15:15
Hááát. Nem titok : B&W P6. Anno 1996-ben 1000 font körül volt ha jól tudom.
És hát most nagyon nem milliós kategória. Jó esetben 200 rugó körül lehet.
Az enyém akkor lesz eladó majd ha fagy. :) 20 évig kerestem, 15 éve (2005) vettem, azóta nem cseréltem, pedig előtte volt jópár ... útkeresés. Azóta nem adtam el, csak vettem. (Amit most árulok az sem az enyém ... )
Nem a jelenlegi, használt piaci árára gondoltam, hanem hogy hol kellene keresgélni ma egy hasonló minőséget/szintet. :napsut:
Jaa! Értem.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 878

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Snipi írta:
2021.12.07., kedd 15:15
Az enyém akkor lesz eladó majd ha fagy. :) 20 évig kerestem, 15 éve (2005) vettem, azóta nem cseréltem, pedig előtte volt jópár ... útkeresés. Azóta nem adtam el, csak vettem. (Amit most árulok az sem az enyém ... )
Nem a jelenlegi, használt piaci árára gondoltam, hanem hogy hol kellene keresgélni ma egy hasonló minőséget/szintet. :napsut:
Nem szotkam hibázni.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 878

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Snipi írta:
Azért 25 éve egy 1000 fontos doboz pár nem éppen a belépő szint volt. Szerintem ez ma úgy a milliós kategória.
Persze, lehet ezt is olcsónak tekinteni. :)
Nem szotkam hibázni.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”