Van.
ZolaBA tanácsára válaszoltam.
Van.

Egyik szakmám kertész - kertépítő, negyven-valahány évig űztem ezt a " sportot ".

Ültess fát
Ez az elhúzódó forróság Téged igazol, más a fénytörése, mint három héttel ez előtt.Luxor Audio írta: ↑2024.08.31., szomb. 18:06Újkori történelmünk legforróbb nyarát zárjuk ma.
Lehet kötni a fogadásokat a következő évekre.
Nem nekem válaszoltad, ezért érdemben nem is reagálok rá, ráadásul még személyeskedésnek is tűnhetne...gomolalaci írta: ↑2024.08.31., szomb. 20:41
Nagyon köszönöm ezt a főleg idiótának nézett személyem részére írt magyarázatot! Próbáld meg úgy értelmezni, ahogy én értem, és akkor nem kell ilyen lekezelő, oktató hozzászólást írnod....

Megtaláltam a cikket. https://index.hu/fomo/2024/08/31/global ... ag-ivoviz/zoli73 írta: ↑2024.08.31., szomb. 19:54És még valójában nincs is vége! A legfrissebb időjárás előrejelzések szerint, szeptember közepéig marad a hőség, és szárazság.Luxor Audio írta: ↑2024.08.31., szomb. 18:06Újkori történelmünk legforróbb nyarát zárjuk ma. A nemzetközi adatokat is érdemes lesz megnézni pár hét múlva, én most a hazaiakat néztem át. Rengeteg rekord dőlt meg, az év (eddigi) legmelegebb hetében (07.09. - 07.16.) minden napon új rekord született és ha így megy tovább, szeptemberben is lesz néhány. Lehet kötni a fogadásokat a következő évekre.
Budapest napi hőmérsékleti adatai idén nyáron:
Bp 2024.06.jpg
Bp 2024.07.jpg
Bp 2024.08.jpg
Szerintem nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy előre lássuk, ilyen(vagy még melegebb) nyarakra készüljünk.
Szembejött ezzel kapcsolatban a minap egy cikk, hogy Spanyolország egyik régiójában már egy éve nem volt semmilyen csapadék, pedig ez egyáltalán nem megszokott arra felé sem.
Ezek sajnos nem túl bíztató előjelek.
A feleségemmel a napokban beszélgettük, hogy ennyit még nem kellett locsoljunk, mint ezen a nyáron, és van is a kertben néhány növény, amitől sajnos lehet, hogy el kell búcsúzzunk, mert nagyon vízigényesek.
Már tanakodunk, hogy milyen szárazságtűrő fajtákkal tudjuk majd pótolni, kiváltani őket.
Voltak azért lokális esők, zivatarok, de ezek szinte kivétel nélkül elkerülték a térségünket, az ilyen bizonytalan csapadekeloszlás miatt, át kell gondolni a kertészkedést, kerttervezést is.

Nagyon köszönöm ezt a főleg idiótának nézett személyem részére írt magyarázatot! Sajnos a kérdésemre, megállapításomra (dogma) nem adtál magyarázatot! Netalán politikus lettél az utóbbi időben, vagy mindentudó??? Ha a pénzem termelődik újra és újra és ki tudok fizetni minden, (akár a pazarló életmódomból eredő számlát) akkor az számomra megfizethető, tehát szerintem FENNTARTHATÓ! Próbáld meg úgy értelmezni, ahogy én értem, és akkor nem kell ilyen lekezelő, oktató hozzászólást írnod....Luxor Audio írta: ↑2024.08.30., pén. 23:30A fenntartható egy viszonylag jól definiálható jelző, nem nevezném dogmának. Fenntartható egy folyamat, ha a működtetéséhez szükséges erőforrások végtelenek, vagy képesek legalább olyan tempóban megújulni, mint ahogy felhasználásra kerülnek, illetve ha a folyamatnak nincs olyan hatása, ami veszélyeztetné a folyamat és a benne résztvevők létét.gomolalaci írta: ↑2024.08.30., pén. 21:04Mit jelent a manapság divatos ,,fenntartható" kifejezés??? Mert így önmagában értelmetlen dogmatikus szlogen.
Ha a házad mellett van egy kis tó és annak vizét használod öntözésre, akkor az nem fenntartható, mert a tó vize idővel elfogy (hacsak nincs utánpótlása). Ha a telkeden van 3 db fa és azokkal szeretnéd fűteni a házadat, akkor az nem fenntartható, mert a kivágott fák helyére nem nő olyan gyorsan új fa, mint amilyen gyorsan elégeted őket. Ha rendre többet költesz egy hónapban (pl HiFi-re), mint amennyi a havi bevételed, akkor el fog fogyni a pénzed, tehát ez sem fenntartható folyamat. De ha szél, vagy napenergiával fűtöd a házat, akkor az már fenntartható lehet, mert ezek az energiaforrások újratermelődnek, nem tudjuk őket elhasználni. Vagy ha van egy erdőd, ahol tűzifát termelsz, az is lehet fenntartható folyamat, ha nem használsz többet, mint amennyi terem.
Itt legutóbb az italfogyasztásnál merült fel a jelző, amit én sem igazán tudtam abban a formában értelmezni. Ha a palackok visszagyűjtése és újrafeldolgozása elér egy jó szintet, akkor kevés energiát kell beletenni, könnyebben fenntartható a folyamat, mintha mindig új palackokat kell gyártani hozzá, miközben a használtakkal elszennyezzük a környezetet. Ezért jelölik körkörös ábrákkal az újrahasznosítási folyamatokat. Ha megszakad a körforgás, veszélybe kerül a fenntarthatóság és gazdaságosság.

És még valójában nincs is vége! A legfrissebb időjárás előrejelzések szerint, szeptember közepéig marad a hőség, és szárazság.Luxor Audio írta: ↑2024.08.31., szomb. 18:06Újkori történelmünk legforróbb nyarát zárjuk ma. A nemzetközi adatokat is érdemes lesz megnézni pár hét múlva, én most a hazaiakat néztem át. Rengeteg rekord dőlt meg, az év (eddigi) legmelegebb hetében (07.09. - 07.16.) minden napon új rekord született és ha így megy tovább, szeptemberben is lesz néhány. Lehet kötni a fogadásokat a következő évekre.
Budapest napi hőmérsékleti adatai idén nyáron:
Bp 2024.06.jpg
Bp 2024.07.jpg
Bp 2024.08.jpg

Magamnak megoldom a vizet a SodaStreammel, de a családom sajnos nem hajlandó vele vacakolni, így a részükre meg kell venni a palackos vizet. A kancsó nincs elfeledve, csak most elterelődött róla a figyelmem.Rock60 írta: ↑2024.08.31., szomb. 16:27A vizet meg tudod oldani a szűrőkancsóval. Ha egyszer kipróbálod, sajnálni fogod, hogy eddig halogattad...zoli73 írta: ↑2024.08.30., pén. 18:45
Viszont ásványvizet, és majdnem minden más, petpalackban kapható italt igen(lehet újjal mutogatni, de jelzem, a többség így tesz), és bizony jobban örülnék, ha ezeket nem petpalackban kapnám.
Nagyon sok üdítőital, pl. az Almdudler üvegből, vagy fémdobozból teljesen más ízű, mint petpalackból, utóbbiból szerintem ihatatlan.
Az üdítőkkel az a baj, hogy csak kis kiszerelésű az, ami üvegben kapható, az meg nagyon gazdaságtalan.
A fém doboz sem a világ teteje.
A sörre is vonatkozik, ott egyértelmű - számomra - hogy az üvegből jobb ízű és mindenképpen egészségesebb, mint a bádogból.
Gondolom sokaknak tetszhet is, hiszen újraválasztották a butát...
Ezek szerint váratlanul ért...Vinkler írta: ↑2024.08.31., szomb. 16:32Kis magyar valoságshow vol2.
Ma elmentem a helyi Sparba. Visszavittem pár palackot, kaptam egy levásárlási jegyet. Kiállom a sorom az önkiszolgáló kasszánál. A végén kérdezem az ott lévő alkalmazottat, h ezt miként lehet érvényesíteni? Válasz, itt sehogy azt csak a hagyományos kasszánál lehet.

Mégis az emberek többsége költ mindennapi "felesleges" luxusokra, és mivel minden pénzüket felélik napi dolgokkal, minden más, egyben nagyobb összegű dologra nem marad költségvetés.Luxor Audio írta: ↑2024.08.31., szomb. 09:48Pl. arra, hogy mi, akik az emberek többsége szerint egy igen fura hobbit űzünk és nem kevés pénzt költünk rá, miért mondjuk a többség által vásárolt, teljesen hétköznapi dolgokra, hogy "eleve nincs rá szükség, luxus termék".
A tojás nem káros / káros / hasznos.KLajos írta: ↑2024.08.31., szomb. 06:57
Jelenleg ott tartunk, hogy mindent halálos bizonyossággal állítanak - és ugyanakkor a szöges ellenkezőjét is bármikor. Szóval ha nem vagy az adott terület szakembere, nehezen tudod kihámozni, merre és hol lakik az igazság.
Pár példa az elmúlt évtizedekből:
- egyél almát, tisztítja a fogad / ne egyél almát, a gyümölcssav marja a fogzománcot
- egyél sok csípőset, használ az szívnek és az érrendszernek / ne egyél sok csípőset, mert merevedési zavarod lesz
- egyél margarint, mert a vaj egészségtelen / ne egyél margarint, mert tele van mindenféle mesterséges anyaggal
- gyorsítson lassabban / határozottan gyorsíts, mielőbb érd el a célsebességed
Sorolhatnánk napestig.

A vizet meg tudod oldani a szűrőkancsóval. Ha egyszer kipróbálod, sajnálni fogod, hogy eddig halogattad...zoli73 írta: ↑2024.08.30., pén. 18:45
Viszont ásványvizet, és majdnem minden más, petpalackban kapható italt igen(lehet újjal mutogatni, de jelzem, a többség így tesz), és bizony jobban örülnék, ha ezeket nem petpalackban kapnám.
Nagyon sok üdítőital, pl. az Almdudler üvegből, vagy fémdobozból teljesen más ízű, mint petpalackból, utóbbiból szerintem ihatatlan.

Pl. arra, hogy mi, akik az emberek többsége szerint egy igen fura hobbit űzünk és nem kevés pénzt költünk rá, miért mondjuk a többség által vásárolt, teljesen hétköznapi dolgokra, hogy "eleve nincs rá szükség, luxus termék".

Nem értem, mire gondolsz.Luxor Audio írta: ↑2024.08.30., pén. 19:35Azért remélem, érzitek a komikumot abban, hogy éppen egy HiFi és házimozi fórumon kritizáljuk mások "nem fenntartható" fogyasztási szokásait.

Jelenleg ott tartunk, hogy mindent halálos bizonyossággal állítanak - és ugyanakkor a szöges ellenkezőjét is bármikor. Szóval ha nem vagy az adott terület szakembere, nehezen tudod kihámozni, merre és hol lakik az igazság.istvan01 írta: ↑2024.08.29., csüt. 20:09Nem akarok vitatkozni a "Rakéta" szak újság tudósokra hivatkozó következtetéseivel, de szerintem több sebből vérzik.KLajos írta: ↑2024.08.29., csüt. 19:37
Ehhez képest pont az ellenkezője:
https://raketa.hu/napelemek-a-szaharaban
Ha napelemek a napsugárzás nagyobb résészét azonnal visszatükrözik a száraz, felhőmentes légkörön át a világűrbe, csak úgy mint havas magas hegyek, gleccser felületek, Grönland stb teszik a Föld más területein. Akkor a napelem táblák hogy is melegítik többletként jobban a Föld lékört, mint a szaharai homok nagy mélységben átmelegedő és nagy hőtároló tömege? Úgy, hogy napelem árnyékolás nélküli meleg homok már sokkal alacsonyabb infravörös tartományban folyamatosan ontja a meleget az alsó és felsőbb légkört is átmelegítve? Ha nem ezt tenné, akkor az a homokban begyűjtött hőenergia mivé alakul?
A cikk másik állítása, amit próbál negatív hatásként értelmezni, hogy a napelem táblák körül, alatt kizöldülne a sivatag, az hogy is?
Még szerencse, hogy praktikusan sok egyéb nehézség is van a szaharai nagy szolárparkokkal kapcsolatban, tehát világ megváltást nem vár tőlük senki.

Inkább fordítva: a szép zöld, egyébként biológiailag nem túl értékes „golfgyepüket” féltők írtak neked.ZolaBA írta: ↑2024.08.31., szomb. 05:39Minap volt téma, hogy a kerítéstől hány méterre lehet ültetni, pl. cseresznyefa 7 méter.
Én ezt bedobtam a helyi városi facebook csoportba.
Túlzottan sok reakció nem érkezett, de a 30 komment jelentős része szerint ez egy jó rendeletPersze mind saját példájukban megkeseredettek, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ezek az emberek feláldoznák a zöldet, szépet, por meg kötést, oxigén termelést, jobb klímát, zaj fogást ésatöbbi azért, hogy ne lógjon át a szomszéd bokra, hogy ne kelljen vágni vagy seperni.
Teljesen le vagyok döbbenve.

A fenntartható egy viszonylag jól definiálható jelző, nem nevezném dogmának. Fenntartható egy folyamat, ha a működtetéséhez szükséges erőforrások végtelenek, vagy képesek legalább olyan tempóban megújulni, mint ahogy felhasználásra kerülnek, illetve ha a folyamatnak nincs olyan hatása, ami veszélyeztetné a folyamat és a benne résztvevők létét.gomolalaci írta: ↑2024.08.30., pén. 21:04Mit jelent a manapság divatos ,,fenntartható" kifejezés??? Mert így önmagában értelmetlen dogmatikus szlogen.