Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

Szerintem érdemes lenne jól kielemezni ezt a "csúcskészülék, de engem idegesít a hangja" témát. Ne engedjük el, hátha lesz valaki, aki tud erről valami technikai magyarázattal szolgálni.
Nekem most hirtelen az jutott az eszembe, hogy ezeknél a készülékeknél talán az első fokozatban lehet valami apró hangot élessé tevő probléma, amit utána a csúcs erősítés nagyon hallhatóvá tesz.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3168
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

kaef2 írta:
2025.07.02., szer. 08:03
cables írta:
2025.07.02., szer. 06:07
Na már most. Ha van egy nagyon megosztó hang, ami ELEX-nek, alto-nak, zoli73-nak, nekem fájdalmas, szinte hallgathatatlan, akkor jó lenne tudni, hogy ezek a csúcs készülékek milyen változást idéznek elő a hangjelen, amitől rossz zenét hallgatni velük.

Erről tud valaki okosat mondani?
Van több, mint 40 ezer tagja ennek a fórumnak. Ha abból van 4 ember, akinek valami nem tetszik, ráadásul úgy, hogy érdemben soha nem éltek együtt az eszközzel, azt egyáltalán nem nevezném szignifikáns tapasztalatnak.
Miközben százas nagyságrendben vannak hazai felhasználók, akik meg sok éve élnek együtt vele, mint az említett Dénes Zoli is a dual mono Devialet - alapú rendszerével, lassan 15 éve.

Egy csomó megosztó eszköz és technológia létezik a hifiben, lásd például tölcséres hangsugárzók, vagy kis teljesítményű triódás erősítők kérdése, DSP-s aktív hangsugárzók, D-osztályú erősítők, egy utas hangsugárzók, stb. Nem mindenkinek jönnek be ilyesmik. Miközben okosan, a környezetünkkel kompatibilisan, az eszközök egyedi sajátosságait is figyelembe véve kiváló, ízlésünknek maximálisan megfelelő RENDSZERT lehet ezekkel is építeni.

Vagyis egyszeri, max pár órás, idegen környezetben (akár kiállításon) megtapasztalt negatív élmény alapján nem érdemes sem eszközt, sem technológiát eltemetni, vagy akár szarozni.

Szerintem ez az általános tanulság és nem az, hogy "mitől rossz zenét hallgatni velük".
Pont az a szép ebben a hobbiban, hogy nem léteznek olyan általános receptek a "jó hangra", ami mindenki számára megfelelő lenne. Nem vagyunk egyformák, nem pont ugyanúgy hallunk, eltér az egyéni ízlésünk, létezik olyan hogy egyéni hangzáspreferencia. Van aki kisteljesítményű SE csöves erősítővel hajtott egyutas szélessávú hangsugárzóban találja meg az audionirvánát, van aki többszáz wattos D-osztályúval hajtott 4-utasban. Mindenkinek saját magának kell megtalálni a helyes utat.
Persze szarozni tényleg nem érdemes, kivéve azt néhány ritka esetet, amikor ez objektíven megtehető egy elbaltázott konstrukció esetén, ahol a vacak mérési eredmények teoretikusan is visszaigazolják az empirikusan észlelt szörnyű hangot.
Az esetek döntő többségében azonban nem erről van szó, teljesen elfogadható vagy akár kiemelkedően jó mérési eredmények ellenére sem hallunk jónak egy eszközt, ha az a hangzáspreferenciánkhoz, egyéni ízlésünkhöz képest jelentősen "másképpen" szól.

Az említett Devialet erősítő jó pár hétig vendégeskedett nálam. Nem néztem utána mérési eredményeinek, de nem hiszem, hogy ezen a szinten olyan nagyon volna mibe belekötni. Nem is úgy kell elképzelni, hogy bekapcsolás után az lenne az ember első gondolata, hogy "mi ez a rettenet?", sőt, meglehetősen impresszív az első megszólalás. Viszont egy idő után ez elmúlik, és átadja a helyét egyfajta hiányérzetnek, nem igazán engedi a bevonódást, a zenei történések teljes átélését. Ingerem támadt Debussy-t leállítani, pedig Debussy-t én nem tudom megunni. Aztán ellenpróbaként visszakötöttem egy Luxmant, aztán egy Sugdent, és mindkettővel visszaállt a világ rendje, és Debussy csodája.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 533

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Én azért ezeket a "publikus" gazdasági adatokat (forgalom, bevétel, nyereség stb.) azért fenntartásokkal kezelném. (Tapasztalat, nem mennék bele mélyebben.)
Épp a minap (hétvégén) beszélgettem hasonló dologról egy leendő rokonommal (kislányom vőlegényével) : mondtam neki, hogy meg kell nézni a hifis hirdetéseket, és amiből sok van eladó (most nem sorolnék márkákat, típusokat) ... no olyat nem szabad venni. :D

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3615

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

zoli73 írta:
2025.07.02., szer. 08:20
kaef2 írta:
cables írta:
Na már most. Ha van egy nagyon megosztó hang, ami ELEX-nek, alto-nak, zoli73-nak, nekem fájdalmas, szinte hallgathatatlan, akkor jó lenne tudni, hogy ezek a csúcs készülékek milyen változást idéznek elő a hangjelen, amitől rossz zenét hallgatni velük.

Van több, mint 40 ezer tagja ennek a fórumnak. Ha abból van 4 ember, akinek valami nem tetszik, ráadásul úgy, hogy érdemben soha nem éltek együtt az eszközzel, azt egyáltalán nem nevezném szignifikáns tapasztalatnak.
Miközben százas nagyságrendben vannak hazai felhasználók, akik meg sok éve élnek együtt vele, mint az említett Dénes Zoli is a dual mono Devialet - alapú rendszerével, lassan 15 éve.

Egy csomó megosztó eszköz és technológia létezik a hifiben, lásd például tölcséres hangsugárzók, vagy kis teljesítményű triódás erősítők kérdése, DSP-s aktív hangsugárzók, D-osztályú erősítők, egy utas hangsugárzók, stb. Nem mindenkinek jönnek be ilyesmik. Miközben okosan, a környezetünkkel kompatibilisan, az eszközök egyedi sajátosságait is figyelembe véve kiváló, ízlésünknek maximálisan megfelelő RENDSZERT lehet ezekkel is építeni.

Vagyis egyszeri, max pár órás, idegen környezetben (akár kiállításon) megtapasztalt negatív élmény alapján nem érdemes sem eszközt, sem technológiát eltemetni, vagy akár szarozni.

Szerintem ez az általános tanulság és nem az, hogy "mitől rossz zenét hallgatni velük".
Nyilván ez a négy vélemény nem lehet reprezentatív, de azért azt is látni kell, hogy ebből a 40e tagból hányan látogatják aktívan a fórumot, és ebből hányan fejtik ki a véleményüket 1-1 témában. Jó, ha 150 aktívan kommentelő tag van.
"Szarozásra" én sohasem vetemednék semmilyen kérdésben, viszont azért az szembetűnő, hogy pl. Hegel erősítő milyen magas számban van eladó, akár pár hónaposan ahhoz képest, hogy nagyon nem tömegtermék, amit csak úgy eldobálnak az emberek.
Megkockáztatok egy olyan feltételezést, hogy az idehaza értékesített Hegel erősítők fele, már biztosan gazdát cserélt, akár többször is, vagy éppen eladó sorban van. Ha ez bármennyire is igaz, akkor valahol, valamiért kilóg a lóláb.
A Hegel erősítőkhöz saját tapasztalat híján nem tudok hozzászólni, nem volt soha és nem ismerem őket egyáltalán. Közel 40 éve létező skandináv cég, saját találmányokat is használva az erősítőikben, kb 50 országban van disztribúciójuk. A publikus pénzügyi adataik (Hegel Music System AS a gyártó) szerint kb 5 millió eurós éves bevételt csinálnak, kb 120-150 ezer Euró haszonnal. 7 alkalmazottjuk van.

Vagyis sikeresnek mondható, jól menő, közepes méretű hifi gyártónak látszanak. Nem írnám le a termékeiket (erősítőiket) látatlanban, hallatlanban, csak azért mert idehaza sok van belőle eladó. Valószínűleg csak arról van szó, mint oly sok más esetben is, hogy türelemmel és némi tudatossággal lehet az erősítőik köré is tartósan jó rendszert építeni, csak nem lehet bármilyen rendszerbe beilleszteni őket.

A Devialet is lassan 20 éve létező cég, a 100 millió eurót közelítő vagy akár el is érő éves bevétellel.

Ettől még persze egyiket sem muszáj szeretni. :smile53:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

kaef2 írta:
cables írta:

Nyilván ez a négy vélemény nem lehet reprezentatív, de azért azt is látni kell, hogy ebből a 40e tagból hányan látogatják aktívan a fórumot, és ebből hányan fejtik ki a véleményüket 1-1 témában. Jó, ha 150 aktívan kommentelő tag van.
"Szarozásra" én sohasem vetemednék semmilyen kérdésben, viszont azért az szembetűnő, hogy pl. Hegel erősítő milyen magas számban van eladó, akár pár hónaposan ahhoz képest, hogy nagyon nem tömegtermék, amit csak úgy eldobálnak az emberek.
Megkockáztatok egy olyan feltételezést, hogy az idehaza értékesített Hegel erősítők fele, már biztosan gazdát cserélt, akár többször is, vagy éppen eladó sorban van. Ha ez bármennyire is igaz, akkor valahol, valamiért kilóg a lóláb.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2025.07.01., kedd 10:16
juliush írta:
2025.07.01., kedd 08:52

Egy hifivel évtizedek óta foglalkozó embernek nyilván nem kellemes a feltételezés, de kíváncsi vagyok, mennyre befolyásolta az élményt a berendezés, modern, áramvonalas, csillogó, "hideg", ha úgy tetszik megjelenése, és az alapján kialakított prekoncepció, mert amit én hallottam, az minden volt, csak nem hideg.
Nem volt előítéletem, valahogy fokozatosan erősödött bennem a érzés, hogy nekem ez túl éles hang. De nem vitatom a te véleményed, maximálisan elhiszem, hogy te szuper jónak hallottad.
Volt két hasonló élményem két másik high-end készülékkel/márkával. Az egyik egy csúcs Plinius rendszer volt, a másik egy komoly Hegel rendszer.
Én ezeket a gyártókat úgy szoktam jellemezni, hogy karakteres, és megosztó hangzást képviselnek. Van akinek nagyon tetszik, míg másnak nagyon nem. Plinius rendszert csak egyszer hallottam, de nem tudott rám semmilyen hatást gyakorolni, teljesen közömbös volt. Viszont Devialet-t, és Hegel-t többször is, de egyszer sem tetszett semennyire sem, sőt, némelyik kifejezetten irritáló volt. Pontosan tudom, hogy mire gondolsz.
Persze ez csak ízlés kérdése, amin ugyebár vitatkozni nem szokás. Még jó, hogy elég széles a kínálat, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2025.07.01., kedd 11:54

Tegyük hozzá, hogy a Devialet esetében a D osztályú erősítés, a beépített DSP, az analóg források A/D konverzión keresztüli feldolgozása, a kimenetre tett soft clipping áramkör, elegendőek ahhoz, hogy legyen, aki már a bekapcsolás előtt is "digitálisnak" hallja a hangot.

A prekoncepció gyilkos dolog.
Én abszolút tájékozatlan vagyok a készülékekben használt technológiákról, nem is érdekel, ami talán segít abban, hogy ne legyenek előítéleteim. Talán azért sem érdekelnek az áramköri technológiák/megoldások, mert annyi tanulni és tapasztalni való van a kábelezés területén, ami lefoglalja minden időmet és energiámat. Ráadásul a kábelezés engedi talán a legnagyobb szabadságot, olyan megoldások használatát, amik eltérnek a megszokottól és gyakran igen jó eredményhez vezetnek.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2025.07.01., kedd 10:43
cables írta:
... maximálisan elhiszem, hogy te szuper jónak hallottad.
Én csak annyit írtam, hogy én nem hallottam "hidegnek", "erőszakosnak", de azt már csak Te olvastad bele, hogy "szuper jó" volt. Pusztán arra figyeltem fel, hogy a Devialet fizikai megjelenése és a neki tulajdonított hangzás között felfedezhető volt némi korreláció, ami vagy befolyásolta a hallott élményt, vagy nem.
Én nyilván picit másképp viszonyulok a Devialet hangzásához, mikor az egyik technológia, amelyet itthon hallgatok, pláne mostanság a nyári hőségben, egy digitális (nem Class-D, de hasonló) PowerDAC megoldás.
Tegyük hozzá, hogy a Devialet esetében a D osztályú erősítés, a beépített DSP, az analóg források A/D konverzión keresztüli feldolgozása, a kimenetre tett soft clipping áramkör, elegendőek ahhoz, hogy legyen, aki már a bekapcsolás előtt is "digitálisnak" hallja a hangot.

A prekoncepció gyilkos dolog.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4063

Hozzászólás Szerző: juliush »

cables írta:
... maximálisan elhiszem, hogy te szuper jónak hallottad.
Én csak annyit írtam, hogy én nem hallottam "hidegnek", "erőszakosnak", de azt már csak Te olvastad bele, hogy "szuper jó" volt. Pusztán arra figyeltem fel, hogy a Devialet fizikai megjelenése és a neki tulajdonított hangzás között felfedezhető volt némi korreláció, ami vagy befolyásolta a hallott élményt, vagy nem.
Én nyilván picit másképp viszonyulok a Devialet hangzásához, mikor az egyik technológia, amelyet itthon hallgatok, pláne mostanság a nyári hőségben, egy digitális (nem Class-D, de hasonló) PowerDAC megoldás.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2025.07.01., kedd 08:47

Amennyiben Dénes Zoli rendszeréről van szó, akkor érdemes hozzátenni, hogy még mindig azokat a Devialet erősítőket használja, amiket olyan 2011, 2012 táján adhattunk el neki a Pennában, csak átment időközben egy komoly gyári upgraden az elektronika.
Úgy tűnik Ő elégedett vele, olyannyira, hogy viszi magával, amikor új helyekre költözik a családjával pár évente a világban, pedig anyagilag sok mindent megengedhetne magának, ha úgy gondolná, hogy előrelépés lenne... [/i]
-----

Igen a Zolinál hallottam, és neki nagyon tetszett akkor ott is a hang, nem is értette mit kifogásolok, szerintem meg is sértődött rám akkor.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

juliush írta:

Egy hifivel évtizedek óta foglalkozó embernek nyilván nem kellemes a feltételezés, de kíváncsi vagyok, mennyre befolyásolta az élményt a berendezés, modern, áramvonalas, csillogó, "hideg", ha úgy tetszik megjelenése, és az alapján kialakított prekoncepció, mert amit én hallottam, az minden volt, csak nem hideg.
Nem volt előítéletem, valahogy fokozatosan erősödött bennem a érzés, hogy nekem ez túl éles hang. De nem vitatom a te véleményed, maximálisan elhiszem, hogy te szuper jónak hallottad.
Volt két hasonló élményem két másik high-end készülékkel/márkával. Az egyik egy csúcs Plinius rendszer volt, a másik egy komoly Hegel rendszer.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3168
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

juliush írta:
cables írta:
2025.07.01., kedd 06:06
kaef2 írta:
2025.06.30., hétf. 22:57
...
Van abban valami felfoghatatlan, hogy ekkora bevétellel és az ismert nem kicsi árrésekkel csőd közeli helyzetbe lehet jutni, ilyen ismert brandként.
...
A Devialet esetén én nem lepődók meg annyira. Egy japánból hazatelepült ismerősömnél hallottam szólni én legszívesebben kifutottam volna a szobából, nekem annyira hideg, erőszakos hangja volt. Persze ízlések mint tudjuk...
A Devialet egészen egyedi, ADH-nak nevezett erősítés technológiát használ, ami egy fura hibrid, az A osztály és a D osztály keveréke. Őszintén szólva nekem nagyon nem bejövős a hangja, lehet azon vitázni, hogy mennyire hideg és erőszakos a hangzása vagy mennyire nem, de én nem tudnék vele zenét hallgatni.
Másrészről meg egy átlag nappaliba 300 watt véleményem szerint tök felesleges, hacsak nem valamilyen extra alacsony érzékenységű hangsugárzót kell hajtania. És nem, nem kell 300 watt a megfelelő dinamikához, ez egy elterjedt, de hamis legenda.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4063

Hozzászólás Szerző: juliush »

cables írta:
kaef2 írta:
...
Van abban valami felfoghatatlan, hogy ekkora bevétellel és az ismert nem kicsi árrésekkel csőd közeli helyzetbe lehet jutni, ilyen ismert brandként.
...
A Devialet esetén én nem lepődók meg annyira. Egy japánból hazatelepült ismerősömnél hallottam szólni én legszívesebben kifutottam volna a szobából, nekem annyira hideg, erőszakos hangja volt. Persze ízlések mint tudjuk...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
kaef2 írta:
...
...
Amennyiben Dénes Zoli rendszeréről van szó, akkor érdemes hozzátenni, hogy még mindig azokat a Devialet erősítőket használja, amiket olyan 2011, 2012 táján adhattunk el neki a Pennában, csak átment időközben egy komoly gyári upgraden az elektronika.

Úgy tűnik Ő elégedett vele, olyannyira, hogy viszi magával, amikor új helyekre költözik a családjával pár évente a világban, pedig anyagilag sok mindent megengedhetne magának, ha úgy gondolná, hogy előrelépés lenne...

2008 után sokáig a Penna volt a hazai disztributor, és a 2010-es évek elején volt olyan időszak, amikor idehaza többet adtunk el belőle, mint az akkori japán disztributor. Főképpen a nagyobb ProAc hangsugárzókkal (Response 4) volt igen népszerű, akkoriban Dénes Zolinak is Proac Response 3.8 volt, ha jól emlékszem, csak később vette meg a YG Acoustics hangsugárzókat, amikkel (2 szubbal) ma is használja.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
fererencz írta:
2025.06.30., hétf. 22:30
Egy a "sok" közül:
https://www.pluta.net/presse/pressemitt ... erlin.html
A linkelt cikk az MBL csődeljárásáról szól, ha valaki nem tudna németül és a csődgondnok cég nyilatkozatát tartalmazza.
Nem zárnék ki egy ázsiai gyártót, befektetőt.
Tavaly némileg hasonló helyzetben volt likviditási nehézségei miatt a Devialet is, habár ők nem jelentettek csődöt.

Az MBL kb 50 embernek ad munkát, és kb 30 millió eurós nagyságrendű bevétele lehet, a Devialet valamivel nagyobb céggé nőtte ki magát és az iparági becslések évi 70-80 millió euróra teszik a bevételeiket.

Van abban valami felfoghatatlan, hogy ekkora bevétellel és az ismert nem kicsi árrésekkel csőd közeli helyzetbe lehet jutni, ilyen ismert brandként. Persze nem először történik ez meg az iparágban, lásd a Marantz/Denon eladást, a Bose bevásárlásait például.
Ez még nem csőd, "csak" fizetésképtelenség. Ebből még simán van visszaút, mert ilyenkor még nem számolják fel az adott céget, hanem keresik a megoldást a megmentésére. Ilyenkor általában az szokott lenni a megoldás, hogy beleolvad egy nagyobb cégbe, vagy fúzióra lép egy másikkal. Amelyik cég válalja egy ilyen, gondban lévő cég(márka) megmentését, az ezért állami támogatásra is jogosult, ami sok esetben vonzó lehet.
Evvel az esettel azért vagyok képben, mert három éve ugyanez zajlott le a Mi cégünkel is. Fúzionáltunk egy másik céggel, aki kvázi megmentett minket, és mára bebizonyosodott, hogy nagyon nem járt rosszúl ezzel a lépésével.
Bízzunk benne, hogy az MBL-t is sikerül megmenteni. Nélküle szegényebb lenne a high-end audio világa.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
...
...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

fererencz írta:
2025.06.30., hétf. 22:30
Egy a "sok" közül:
https://www.pluta.net/presse/pressemitt ... erlin.html
A linkelt cikk az MBL csődeljárásáról szól, ha valaki nem tudna németül és a csődgondnok cég nyilatkozatát tartalmazza.
Nem zárnék ki egy ázsiai gyártót, befektetőt.
Tavaly némileg hasonló helyzetben volt likviditási nehézségei miatt a Devialet is, habár ők nem jelentettek csődöt.

Az MBL kb 50 embernek ad munkát, és kb 30 millió eurós nagyságrendű bevétele lehet, a Devialet valamivel nagyobb céggé nőtte ki magát és az iparági becslések évi 70-80 millió euróra teszik a bevételeiket.

Van abban valami felfoghatatlan, hogy ekkora bevétellel és az ismert nem kicsi árrésekkel csőd közeli helyzetbe lehet jutni, ilyen ismert brandként. Persze nem először történik ez meg az iparágban, lásd a Marantz/Denon eladást, a Bose bevásárlásait például.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 879

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Nem szotkam hibázni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Off, valamelyest.

Tessék utalni és támogatni az elveszett, majd megkerült felvétel kiadását. Én már utaltam. A 10 ezer forintnál nagyobb összeget utalók megkapják majd az elkészült CD-t és rákerülnek a borítóra is.

https://jazz.hu/kiemelt/2997-elkeszult- ... ez-mastere

Irk Réka (jazz.hu) posztja a Facebookon:

Miközben tovább küzdünk az immár 11 éves Érdi Jazz Fesztivál fennmaradásáért, elkészült egy igazi kincs: a három évvel ezelőtt rögzített Szakcsi Lakatos Béla-koncert felvétele végre napvilágot lát!

Aki ott volt, tudja, milyen lehengerlő volt az az este, de a lemez még ezt is felülmúlja. És belegondolni, hogy ez a felvétel majdnem a feledés homályába veszett! Rajta van minden: a tapsok, a bekiabálások, és persze Béla bácsi hangja.

Óriási köszönet Binder Károlynak és Horváth Tamásnak, akik elképesztő munkát végeztek a hanganyaggal.

A zenekar pedig maga volt a jazz-álomcsapat:
Kőszegi Imre, Fekete-Kovács Kornél, Juhász Gábor és Orbán György.

Most indul a lemez gyártása! Ha szeretnél hozzájárulni ehhez a különleges emlékhez, főleg, mivel az állam nem igazán dotálta a megmentésért való fáradozásunkat, még mindig csatlakozhatsz a támogatókhoz.

Jazzponthu Kulturális Alapítvány
10700770-73692180-51100005

Kép

Kép

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Az a baj, hogy bármit, amit mondunk nemcsak saját fül, hanem saját készülékek és kábelezés is jellemzi és ha ugyanazt a felvételt saját füllel, de más rendszerben halljuk egészen más lehet a véleményünk. Ezért szép az audió. Nem lehet megunni :) .

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2671

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2025.06.22., vas. 17:39
dixie-chicken írta:
2025.06.22., vas. 08:56
...ami érdekes még,a kérdéses felvételnél,listázva van több lemezjátszó,hangkar,hangszedő,köztük szerepel a Shure V15/VMR,amit én használtam annó még amikor aktuális termék volt,és az utóbbi kb 15 évben,JICO féle SAS tűprofilokkal,de én ott is visszaléptem a V15/III generációra...az okok gyakorlatilag ugyanazok,amiért pöröltem a kérdéses felvételt... :D
A VMR analitikusabb, de vékonyabb, testetlenebb, mint a III - as ?

A Mastertracker- hez melyik áll közelebb ?
inkább a III-as (sztem)..a VMR,analitikusabb,finomabb részletek,olyan nagyon finom "csipkés/bársonyos" hangja van a felső tartományban,mint pl a Benz Ace-nek,amely szintén még MR tűprofilal volt szerelve,gyárilag..a MasterTracker jól ötvözi a homogenitást,és részleteket megfelelő megjelenitését,de az utolsót nem "játsza" túl (mesterségesen,nekem,mint mondjuk egy AT VM760SLC...)

de ez magánvéleményem...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1347

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

dixie-chicken írta:
2025.06.22., vas. 08:56
...ami érdekes még,a kérdéses felvételnél,listázva van több lemezjátszó,hangkar,hangszedő,köztük szerepel a Shure V15/VMR,amit én használtam annó még amikor aktuális termék volt,és az utóbbi kb 15 évben,JICO féle SAS tűprofilokkal,de én ott is visszaléptem a V15/III generációra...az okok gyakorlatilag ugyanazok,amiért pöröltem a kérdéses felvételt... :D
A VMR analitikusabb, de vékonyabb, testetlenebb, mint a III - as ?

A Mastertracker- hez melyik áll közelebb ?

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2671

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

kaef2 írta:
2025.06.21., szomb. 22:44
Rock60 írta:
2025.06.21., szomb. 21:28
dixie-chicken írta:
2025.06.21., szomb. 13:18
@kaef2:én végig a kapott hangzásbeli eredményt kritizáltam...
Te is most hasonlok elkészitésében utazol :smile53: :D
Nem tudom, melyikőtöknek van igaza, de jól rámutat a vitátok a - felvétel készítésen túl - készülékek jellemző hangzásvilágára is.
Arra gondolok, hogy egy erősítő konstruktör, vagy hangfalgyártó cég, stb, fejének ízlévilága, hangzási ideálja, mennyire rányomja a bélyegét a végeredményre.
Van akinek nagyon bejön, van akinek kevésbé...
Azon, hogy kinek melyik felvétel és zene tetszik vagy nem tetszik nem lehet vitatkozni. Ott mindenkinek igaza van. Ez egy ennyire szubjektív téma.

Nem volt közöttünk vita tehát, csak leírtam mit tudok a felvételi technikáról és az album készültéről és hogy szerintem hogyan érdemes hallgatni. Ha valakinek ettől lesz kedve meghallgatni szuper, ha nem, az is.
ennyi,és nem több :smile53: ...ami érdekes még,a kérdéses felvételnél,listázva van több lemezjátszó,hangkar,hangszedő,köztük szerepel a Shure V15/VMR,amit én használtam annó még amikor aktuális termék volt,és az utóbbi kb 15 évben,JICO féle SAS tűprofilokkal,de én ott is visszaléptem a V15/III generációra...az okok gyakorlatilag ugyanazok,amiért pöröltem a kérdéses felvételt... :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”