Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zöld topik
Nem tőlem kérdezted, de ebben nekem is van tapasztalatom. Egyszerűbb számolásban a bruttó beruházási költséget elosztod a napelem kWp-onként Magyarosztágon átlagos éves kWh (1100-1150kWh/kWp) forintjával, abban az esetben ha minden kWh-át te magad használod fel, továbbá nem számolsz a napelemek éves várható 0,5% hatásfok romlásával. Mivel én még drágában vettem a 2,2kWp méretű "kiserőművet" nekem 15év kb a nullszaldó. Ha most venném a rendszert, (4évvel később), akkor 30%-al lett volna olcsóbb, a nullszaldót is 30%-al hamarabb lehet elérni.
Nem baj ha más válaszol,köszönöm.
Ez a 15 év megtérülés még elég soknak tűnik.
Mennyi a napelemek élettartama,arra lennék kíváncsi,hogy ha nullába érek akkor még hány évig használhatom ingyen?
Zöld topik
Nem tőlem kérdezted, de ebben nekem is van tapasztalatom. Egyszerűbb számolásban a bruttó beruházási költséget elosztod a napelem kWp-onként Magyarosztágon átlagos éves kWh (1100-1150kWh/kWp) forintjával, abban az esetben ha minden kWh-át te magad használod fel, továbbá nem számolsz a napelemek éves várható 0,5% hatásfok romlásával. Mivel én még drágában vettem a 2,2kWp méretű "kiserőművet" nekem 15év kb a nullszaldó. Ha most venném a rendszert, (4évvel később), akkor 30%-al lett volna olcsóbb, a nullszaldót is 30%-al hamarabb lehet elérni.
Nem baj ha más válaszol,köszönöm.
Ez a 15 év megtérülés még elég soknak tűnik.
Mennyi a napelemek élettartama,arra lennék kíváncsi,hogy ha nullába érek akkor még hány évig használhatom ingyen?
Zöld topik
Kb mennyi időt számoltál a megtérülésre?
Furcsa erzes tegnaptol kiseromu tulajdonosnak lenni...
image.jpeg
image.jpeg
Zöld topik
image.jpeg
image.jpeg
- dualcs5000
- Fórumlakó

- Értékelés: 378
Zöld topik
Zöld topik
Nekem tetszik a góliát (D-cell) elem, a Maglite lámpámba vettem 8 éve. Azóta is kiveri a szemem a fényével
Még mindig gyártanak góliát elemeket, ezen meglepődtem. Laposat is. Mikre, mikbe használják ezeket manapság az emberek?
Megéri-e góliát akkut venni? Ezekhez is gondolom ugyanúgy van töltő mint a kisebb társaihoz. A dilemma - öreg rokon segítséget kért - hogy táskarádió üzemeltetése a cél, a sima elem 130 Ft körül, az akkunak darabja 1200 Ft/db körül van, abból sokba kerülne a 6. Ugye jó gondolom, hogy kevesebből nem lehet megoldani még párhuzamos kapcsoással sem az ellátást? (1.5Volt/db)
Pówerbankra/egyéb, mai akksitehcnológiákra is nyitottak vagyunk.
Kép: RX470 - SR6003 - HW55ES/UE40JU7000 Hang: Xonar Essence ST/XB 930QS - Octave - Unico - GX200 Csend: Canamp - HD600
"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln
"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln
Zöld topik
Még mindig gyártanak góliát elemeket, ezen meglepődtem. Laposat is. Mikre, mikbe használják ezeket manapság az emberek?
Megéri-e góliát akkut venni? Ezekhez is gondolom ugyanúgy van töltő mint a kisebb társaihoz. A dilemma - öreg rokon segítséget kért - hogy táskarádió üzemeltetése a cél, a sima elem 130 Ft körül, az akkunak darabja 1200 Ft/db körül van, abból sokba kerülne a 6. Ugye jó gondolom, hogy kevesebből nem lehet megoldani még párhuzamos kapcsoással sem az ellátást? (1.5Volt/db)
Ezt azért neked kéne eldönteni. 6db góliát elem 9V-ot ad frissiben, a 6db NimH aksi 7,2V-ot. Ki kell próbálni, ezzel a feszkóval elmegy-e a készülék, ha nem akkor dobható az ötlet. Ha külső bankot csinálsz, akkor hozzá teszel még egy aksit, és 8,4V, az már elég. Aksiból elég nagy szórás van névleges kapacitásban, ahogy látom a kínálatot 2500mAh-10000mAh-ig lehet kapni, persze a felső kapacitás tartomány. pl egy 9000mAh GP aksi darabja 4900Ft. A tartós elemekhez sajna nem közlik a kapacitást, lutri vajon mekkora, de tapasztalat az, ha friss és megbízható márka van az 15000-20000mAh. Számolj. Az aksi egy kulturált töltővel, gyors-töltés nélkül, 500-1000ciklussal tölthető. Ha csak 500 ciklusig használjuk 500x9000mAh=4500Ah kapacitás. Ugyanez ez 225db minőségi alkáli elemből jön ki. Ha te megkapod a minőségi alkálit 130Ft/db (szerintem nem), akkor 29250Ft. Ezzel szemben ugyanekkora kapacitást nyújtó aksi 4900Ft. Aksival kevésbé szennyezed a környezetet.
Zöld topik
Zöld topik
Ez nálunk egy jódarabig nem fog előfordulni, kedves kormányunk megvéd ettől a balesettől. Németországban vasárnap pár óráig nem ingyen volt az áram, hanem fizettek a fogyasztóknak az áram felhasználásért, nem annak aki termelte, hanem annak aki fogyasztotta.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/11/nem ... n_az_aram/
- dualcs5000
- Fórumlakó

Zöld topik
szia
nyilván csak a visszatáplálós verzió jöhet szóba
a zaj-parám miatt csak egy fázisra menne az inverter
meglátjuk, rövidesen kész a rendszerke
- elektrorudi
- V.I.P.

- Értékelés: 150
Zöld topik
Urrakok!
Tud itten valaki ajánlani olyan 1/3 fázisú invertert (napelem),
ami nem szór rá nagyon a hálózatra?
3-5% körüli torzításokról olvasok.
köszönöm!
Hali!
Mi a cél?
Közüzemi hálózatra akarsz csatlakozni, vagy stand alone (szigetüzem) szeretnél létesíteni?
Az előző esetben nem kell nagyon aggódnod, mert
- a hálózatról most bejövő feszültséged torzítása is bőven 5% felett van (nézd meg szkóppal).
- csak az ELMŰ által engedélyezett típusokat használhatod, azok közül viszont bármelyiket. Tehát a torzítás miatt nem kell aggódnod.
Ha a saját hálózatodat akarod védeni a torzításoktól (és szigetüzemről beszélünk !!!), akkor viszont egy felharmónikus szűrőt kell beépíteni az inverter után. Alapból azért nem építik bele, mert lényegesen megdrágítaná a berendezést, gyakorlatilag teljesen feleslegesen. Csak a nagyon White fülűeknek van szüksége szűrt betápra. Ez a felhasználóknak kb. 0,05%-a.
- dualcs5000
- Fórumlakó

Zöld topik
Napelemes topik van az AVX-en?
Zöld topik
viztakarekossag kapcsan ki konkretan mit tesz ?
pl.: esövizhasznositas ? - en ezt szeretnem, de nem csinaltam még semmit
mosogepböl kijövö viz + fürdöviz WC öblitesre - ezt teszem; semmi "automatika vagy rendszer, manualisan (nem vagyok lusta zöld kerdesben, nem a kenyelmet tartom legfontosabbnak)
...
es hol tartotok ? nalunk kb. 1.1 m3 / fö / ho a fogyasztas
ezen a teren sokan nem "dicsekedtetek" eddig
- dualcs5000
- Fórumlakó

Zöld topik
Urrakok!
Tud itten valaki ajánlani olyan 1/3 fázisú invertert (napelem),
ami nem szór rá nagyon a hálózatra?
3-5% körüli torzításokról olvasok.
köszönöm!
Zöld topik
akkor ismét PakII itt is. Kijött egy részleges környezeti hatástanulmány amiben több minden középiskolás szintet alul múló, többek között a Duna megnövelt hőterhelése Nyáron és alacsony vízállásnál:
"A tervezett új blokkok menetrendtartásra is alkalmasak lesznek, ezért a nyári csúcsidőben a megújulók bekapcsolódása vagy a csúcsidőszakra lekötött kedvező áru (sic!) import következtében nagy valószínűséggel csak részterheléssel fognak üzemelni, így a Duna hőterhelése szempontjából is egy (sic!) kedvezőbb helyzet alakul ki.”
Magyarul: az egyszerre üzemelő hat blokk hűtése végeredményben azért nem jelent majd problémát, mert nyáron letekerjük az atomerőművet, és helyette megújuló forrásból származó áramot csatornázunk be, vagy olcsó importáramot vásárolunk.
Aki nem hinne a szemének, annak még egyszer: a rezsicsökkentés zálogának hirdetett Paks II-t vissza kell majd fogni, mert az általa termeltnél olcsóbban vehetünk majd áramot! Csúcsidőben!
forrás:
http://kettosmerce.blog.hu/2015/12/27/m ... aks_ii-nek
"A tervezett új blokkok menetrendtartásra is alkalmasak lesznek, ezért a nyári csúcsidőben a megújulók bekapcsolódása vagy a csúcsidőszakra lekötött kedvező áru (sic!) import következtében nagy valószínűséggel csak részterheléssel fognak üzemelni, így a Duna hőterhelése szempontjából is egy (sic!) kedvezőbb helyzet alakul ki.”
Magyarul: az egyszerre üzemelő hat blokk hűtése végeredményben azért nem jelent majd problémát, mert nyáron letekerjük az atomerőművet, és helyette megújuló forrásból származó áramot csatornázunk be, vagy olcsó importáramot vásárolunk.
Aki nem hinne a szemének, annak még egyszer: a rezsicsökkentés zálogának hirdetett Paks II-t vissza kell majd fogni, mert az általa termeltnél olcsóbban vehetünk majd áramot! Csúcsidőben!
forrás:
http://kettosmerce.blog.hu/2015/12/27/m ... aks_ii-nek
Zöld topik
Egy kis ország Dél-Amerikából megelőzi a világot ingyen villamos energiában, 10 éven belül 95%-ra emeli a megújuló forrásból származó villamos energia termelést.
http://www.theguardian.com/environment/ ... ean-energy
-
alfaati
Zöld topik
nagyon világ megváltó szövegezésnek tűnik nekem. itt egy magyar nyelvű link a Keshe alapítványról. Csak felröhögni tudok a szöveg stílusától is. Nem tudom, ezt a Dr Keshe-t fizikusként hol jegyzik, de hogy sokkal eredményesebb neki így feltűnősködni, az biztos. Széles Gábor jut eszembe az ilyen szenzáció csinálóval kapcsolatban.
http://www.vilagvege2012.hu/erdekessege ... alapitvany
Szerintem neked mindegy lenne, hogy jegyzik vagy nem mivel te a Brit tudományos miniszter talalmanyát is megkérdojelezted egy korábbi posztban.
Szerintem inkább az a kérdés, hogy a videoban felvázolt alapelv valóban mukodik-e vagy mukodhet-e a valóságban. Valakinek megkéne építeni a deszka modellt.
Zöld topik
Dr Keshe nukleár fizikus megígérte a Rómában tartott MAGRAVS konferencián, hogy 10 nap múlva leleplezi, illetve megtanítja, elérhetové teszi a "blueprint"-et illetve a mukodését az egész világnak egy LIVE BROADCAST keretében.
Ez ma megtortént. Egész pontosan torténik. Ez egy hosszabb folyamat lesz. Napi 4-5 órás "trainingekkel" kezdve az alapoktól heti 2x. Egy órája kezdodott kozép europai idoszamítás szerint, én már nézem az elso perctol kezdve. Percenként 1500 ember koveti nagyjából online az élo adást. Remélem valaki felveszi a live stream-eket.
Elmagyarázza a plazma energy generator evolúvióját illetve mukodését lépésrol-lépésre. Elmeséli az elozményeket, a fejlesztés kezdetét és fejlodését, a felfedezéseket, buktatókat, stb.
A MAGRAV valójában egy NAP beletuszkolva nanométeres nagyságrendben egy pici dobozba. Réz, nano csovek, stb. MAGRAV rovidítése a Magnetic Gravitoation Power device. Nemtud legyártani 6milliárd darabot mert nincs rá kapacitása ezért ingyenesen elérhetové teszi a terveit, mert reméli, hogy az emberek elkezdik otthon elkészíteni maguknak ha megértik a mukodését a live broadcast segíségével. Azt is elmagyarázza, hogy kell otthon nano koppenyt képezni egyszeruen a rézen.
Kihangsújozza a broadcast alatt és kihangsújozta minden konferencián, hogy itt nem csak egy free energy készulékrol van szó. Kifejlesztett hozzá további berendezéseket amiket ezzel a MAGRAV készulékkel osszekotve a legfontosabb Amino savak is eloállíthatóak amik elengedhetetlenek az élethez, továbbá olyan készulékhez is csatlakoztatható ami gyogyítani is képes. Kb.; 1 hónap mulva kerul sor a live broadcast által a gyógyítás bemutatására illetve alapveto "élelmiszerek" megteremtésére a MAGRAVal és a hozzá csatlakoztatható készulékekkel. Az elso egy hónap live stream inkább a MAGRAV mukodésének megértésérol fog szólni.
nagyon világ megváltó szövegezésnek tűnik nekem. itt egy magyar nyelvű link a Keshe alapítványról. Csak felröhögni tudok a szöveg stílusától is. Nem tudom, ezt a Dr Keshe-t fizikusként hol jegyzik, de hogy sokkal eredményesebb neki így feltűnősködni, az biztos. Széles Gábor jut eszembe az ilyen szenzáció csinálóval kapcsolatban.
http://www.vilagvege2012.hu/erdekessege ... alapitvany
-
alfaati
Zöld topik
Dr Keshe nukleár fizikus megígérte a Rómában tartott MAGRAVS konferencián, hogy 10 nap múlva leleplezi, illetve megtanítja, elérhetové teszi a "blueprint"-et illetve a mukodését az egész világnak egy LIVE BROADCAST keretében.
Ez ma megtortént. Egész pontosan torténik. Ez egy hosszabb folyamat lesz. Napi 4-5 órás "trainingekkel" kezdve az alapoktól heti 2x. Egy órája kezdodott kozép europai idoszamítás szerint, én már nézem az elso perctol kezdve. Percenként 1500 ember koveti nagyjából online az élo adást. Remélem valaki felveszi a live stream-eket.
Elmagyarázza a plazma energy generator evolúvióját illetve mukodését lépésrol-lépésre. Elmeséli az elozményeket, a fejlesztés kezdetét és fejlodését, a felfedezéseket, buktatókat, stb.
A MAGRAV valójában egy NAP beletuszkolva nanométeres nagyságrendben egy pici dobozba. Réz, nano csovek, stb. MAGRAV rovidítése a Magnetic Gravitoation Power device. Nemtud legyártani 6milliárd darabot mert nincs rá kapacitása ezért ingyenesen elérhetové teszi a terveit, mert reméli, hogy az emberek elkezdik otthon elkészíteni maguknak ha megértik a mukodését a live broadcast segíségével. Azt is elmagyarázza, hogy kell otthon nano koppenyt képezni egyszeruen a rézen.
Kihangsújozza a broadcast alatt és kihangsújozta minden konferencián, hogy itt nem csak egy free energy készulékrol van szó. Kifejlesztett hozzá további berendezéseket amiket ezzel a MAGRAV készulékkel osszekotve a legfontosabb Amino savak is eloállíthatóak amik elengedhetetlenek az élethez, továbbá olyan készulékhez is csatlakoztatható ami gyogyítani is képes. Kb.; 1 hónap mulva kerul sor a live broadcast által a gyógyítás bemutatására illetve alapveto "élelmiszerek" megteremtésére a MAGRAVal és a hozzá csatlakoztatható készulékekkel. Az elso egy hónap live stream inkább a MAGRAV mukodésének megértésérol fog szólni.
-
alfaati
Zöld topik
Gondolom senki nem kíséri figyelemmel Dr. Keshe munkásságát. Kezdettol fogva figyelem. Tegnap volt a 3. nagykovet konferencia Rómában. Bár a plazma energy generátor(Magravs) készulék már a második konferencián is kész volt, de tegnap minden ország nagykovete kapott egy készuléket. Olasz ország napi ezer darabot rendelt. A free energy blogokon és fórumokon eléggé megosztottak voltak az emberek mivel nagyon sokáig tartott a kifejlesztés. Sokan csak ígéregetésnek fogták fel Keshe úr szavait. Sokan még mai nap a konferencia után sem hisznek neki. Tegnap elég nagy szavak hangzottak el. Aki tud angolul mindenképp nézze meg. Ingyen adja a technológiát Mr keshe viszont vannak elvárásai is. Ha jól értem a videóból akkor ez a modell 2,2kW/h-ra képes de nemsokára kijon az erosebb változat.
Zöld topik
Írhatnék egy regény hosszúságú posztot, ami úgy is kezdõdhetne, hogy ugye én megmondtam. De, nem!Ehelyett:
http://m.hvg.hu/tudomany/20151001_freev ... _levegobol
és mi van akkor ha nincs térerő? ja, ott is van hosszú hullámú RF jel? ha már hosszú hullám, akkor a földön minden pillanatban valahol csapkodó villámok keltette Schumann RF frekvenciák 7,8Hz földet körbeölelő hullámait miért nem tudják hasznosítani? Pedig a villám energia mint gerjesztő forrás GW csúcskapacitású és azzal nem terheljük a TV-GSM sugárzó hálózatot?
Szó mi szó, ez a hír igen csak közelít Széles mester szintjéhez, másképpen a ritkán és rövid ideig működő mikrowatt fogyasztású kütyükre építve, talán feltölthetők TV-GSM energiával.
-
alfaati
Zöld topik
Írhatnék egy regény hosszúságú posztot, ami úgy is kezdõdhetne, hogy ugye én megmondtam. De, nem!Ehelyett:
http://m.hvg.hu/tudomany/20151001_freev ... _levegobol
Zöld topik
http://www.erdekesvilag.hu/kozep-europa ... g-pecsett/ gyors matek, mennyibe is kerülne 1000MW?
nagy baj van már megint a hozzá nem értő ujságíró(k)val. 3,5milliárd forint 7MW, vagyis 1kWp napelem rendszerköltsége 500eFt+AFA. Ez ez az ár elmegy háztartási méretben manapság ÁFA-val, de egyben nagytételben ez sok.
Másik, még nagyobb baki. Azt írja, 140ezer m2 napelem. A táblák manapság 250Wp-osak, 1,6m2 méretük, ezt osztva-szorozva a 140ezerrel 21MWp-ra jön, ki. Vagy átverős tájékoztatóból szedte az infót, vagy szóban eldaráltak neki néhány számot, ez lett a végeredmény.
1000MWp napelem nem azonos áramtermelő kapacitás 1000MW atomerős generátor kapacitással.
1GWp napelem termel egy évben 1150GWh, 1GW atomforrású 80%-os átlag kapacitáson termel 7000GWh-t
Zöld topik
viztakarekossag kapcsan ki konkretan mit tesz ?
pl.: esövizhasznositas ? - en ezt szeretnem, de nem csinaltam még semmit
mosogepböl kijövö viz + fürdöviz WC öblitesre - ezt teszem; semmi "automatika vagy rendszer, manualisan (nem vagyok lusta zöld kerdesben, nem a kenyelmet tartom legfontosabbnak)
...
es hol tartotok ? nalunk kb. 1.1 m3 / fö / ho a fogyasztas
?? pedig a (tiszta)viz igen nagy kincs, a "zöldsegnek" fontos resze a viz ovasa
Zöld topik
http://www.erdekesvilag.hu/kozep-europa ... g-pecsett/ gyors matek, mennyibe is kerülne 1000MW?
Naim Uniti Nova -> Chord Epic XL -> Spendor A7 (Sennheiser HD600)
Zöld topik
South Africa has a goal of having 18 gigawatts of renewable energy by 2030
http://thegreentimes.co.za/africas-larg ... ign=buffer
http://thegreentimes.co.za/africas-larg ... ign=buffer