chord_ írta: ↑2024.06.06., csüt. 13:16
Mert ha úgy van, mint itt gondoljátok, akkor a hangmérnök csak egy fogaskerék, egy technikus, egy drót-összedugó, és ő csak lefelé építkezhet, ahogy mondtátok, a meglévő anyag az elméleti 100%, és ő ebből igyekszik minél többet elérni.
Engedelmeddel kikérném magamat ebből a többesszámból, ugyanakkor továbbra is meddőnek tartom a művészcímkézést. Szerencsére hangmérnökként elkerült a téma, de fotósként megtalált. Ott némi megfontolás után töröltem a művész megjelölést az aláírásomból, túlzásnak éreztem, pedig a diplomámon konkrétan az szerepel, hogy
fotóművész. Hangmérnökművész végzettség nem létezik. Nálam bölcsebb és igazoltan művész barátom azt mondta nekem, hogy a művész plecsni mindig egy alkotás keretein belül értelmezhető, mert könnyen lehet, hogy a művész másnap már lángost süt egy tóparti bodegában a megélhetés reményében.
Sokkal érdekesebbnek gondolom mondatod második felét. Nézeteim és tapasztalatom szerint a rögzített hanganyagnál nincs minőségi maximum, nem korlátolja mereven a felvételnél alkalmazott technika, sem a technológia. Ezek csak egy félig definiált vektort alkotnak, irányt mutatnak, de a végpontot nem határozzák meg. Ahogy az elkészült műsort egyre jobb minőségű berendezésen hallgatjuk vissza, egyre többet fog mutatni magából. Egy időben sok hangrestaurálási munkám akadt, amik során számomra is meglepő volt, laikusok által elkövetett ősrégi családi felvételekből milyen részletek bányászhatók elő, pedig sejthetjük, hogy egészen gagyi eszközökkel készültek.
Nyilván, a honi elb@szott hangosítások kivitelezőjét én az I. csoportba teszem.
A hazai hangosító iparban nagyon kevés (szakképesített) hangmérnök dolgozik, csak nagy produkcióknál találkozunk velük, ott is inkább hobbiból vannak jelen. Olyan megalázó pénzek és körülmények vannak e területen errefelé, hogy az átlagosnál jobb képességű és végzettségű szakik messzire elkerülik. Kivételt képeznek a fanatikusok, a szakma rabjai, akiknél egyszerűen nincs más opció, ők szépen le is fordulnak a székről 50-60 évesen. Akiket a hangpult mögött látunk rendezvényeken, azok jellemzően technikusok, vagy betanított munkások. Ettől függetlenül persze még űzhetik magas szinten, amit éppen csinálnak, de szakképesítéssel általában nem rendelkeznek. A hangmérnök kifejezés az esetek többségében téves szóhasználat, nyugaton már ki is kopott, tucatnyi szakmára oszlott, a jelenlegi oktatási rendszerben nem is létezik.
Kis színes: A Metallica tavaly nyugdíjba vonult legendás FOH mérnökét, Big Micket váltó Greg Price a zenekar most zajló pár hónapos turnéjáért több pénzt kap, mint amennyit idehaza egy hangosítással foglalkozó szaki egész életében keres. Persze a müncheni koncerte nem is 25 eFt volt a jegy, hanem 250 €. A menő technikáért viszont ugyanannyit kénytelen fizetni a magyar cég, mint az amerikai, vagy az angol, sőt nálunk jellemzően még drágábbak is a cuccok. Ezekből következik minden más.
Színházi / filmes analógia: Akkor szerintetek a rendező nem művész?Ez érdekes lenne.
Érdekes párhuzam. Szerintem egy játékfilm létrejöttében a rendezőnek jóval nagyobb (kreatív) szerep jut, mint a zenei kiadványoknál a hangmérnöknek. Persze tudom, hogy sokak szerint a hangmérnök mindennek egyszemélyi ura a felvétel során, de ez általában nem így van. Ahogy a filmet sem a rendező készíti egyedül, van mögötte párszáz ember.
Greg Price munkában a Metallica turnén: