Köszönöm a kielégítő választ!Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 18:38Mostanáig közel kétezer akusztikai felmérést végeztem hobbitársak otthonaiban, ennek kb a fele volt HiFi, másik fele házimozi. Volt kb száz zajvizsgálat, meg sok közületi, intézményi megrendelés is, de azok most nem tartoznak ide. Egy ilyen akció során nyilván nem tudom pontosan meghatározni, hogyan és mire használják a felállított rendszert, a tulajdonos életére sem látok rá, de azért vannak beszédes jelek, meg szociális ösztöneinknek engedve beszélgetni is szoktunk és ilyenkor gyorsan kiderül, mi az érdeklődés legfőbb iránya, a tercek, vagy a hertzek.zoli73 írta: ↑2026.01.02., pén. 17:11Ahogy fogalmazol, hogy sokan több időt töltenek hifizéssel, mint zenehallgatással. Mégis mi ez az arány? Ezt azér tőled kérdezem, mert szerintem Te bármelyikőnknél több hobbitársnál jártál(pl. akusztikai mérés okán), így talán neked több rálátásod van ebben a kérdésben. Tudom, 1-1 ilyen látogatás alkalmával nem igazán lehet felmérni, hogy a vendéglátó inkább zenehallgató, vagy inkább hifista e, de a nagy számok törvénye alapján, talán van válaszod.
Senkit nem szoktam elítélni a hobbija alapján, inkább azt tartom lényegesnek, hogy legyen valami élvezetes, rekreációs passziója. Ha soraimból az jött le, hogy minőségi különbséget teszek hifista és zenehallgató között, akkor rosszul fogalmaztam. De annyit azért megengedek magamnak, hogy az 50-100 milliós rendszer előtt csalódottan ücsörgő és következő vásárlásán pörgő felhasználó nem a szívemet leginkább melengető eset, meg az is riasztó tud lenni, ha a polcon, vagy a lejátszási listán csupa ismert (elcsépelt) tesztanyag sorakozik. Hasonlóan tanulságos, hogy a nálam megforduló (pl. a hangsugárzóinkkal ismerkedő) hobbitársak milyen felvételeket kérnek lejátszani; ebből is sejthető, hogy az illető technikai, vagy zenei paraméterekre rezonál. Volt, aki kizárólag zörejekből álló műsort hozott magával, más meg csak a szimfónia címét, vagy az előadó nevét adta meg. Miért ne?
Hifisták vagyunk párezren ebben az országban, zenehallgatóból viszont több millió van, de a zenével szorosabb kapcsolatban élők csapatát is százezresre saccolom, ám gyanítom, nem erre az arányra gondoltál, hanem hogy a hifisták között hogyan oszlik meg a zenehallgatás és kütyüzés. Ezt viszont én nem tudom megmondani. Hogy milyen hangsugárzókat, elektronikákat használnak és milyen akusztikai környezetben tengetik cuccaikat hobbitársaink, arról tudok és merek valamilyen statisztikát összerakni (készült is már ilyen), mert ezek egzakt adatok, de az egyéni szokásokkal nem vagyok tisztában és nem is tartoznak rám. Ha valaki elmeséli a személyes történetét, szívesen meghallgatom, jókat szoktunk mosolyogni egymás "nyomorán".
Talán százas nagyságrendű olyan esettel találkoztam, ahol számomra riasztó (de nem elítélendő) mértékben felülkerekedett a bütykölés és cserélgetés, de előfordulhat, hogy e hobbitársaink pár hónappal később megbékélt zenehallgatók lettek/lesznek, mások pedig pont a nyugalmat megunva elkezdenek buherálni, szóval a frontvonal mozgásban van. Én is rá tudok pörögni egy kütyüre, máskor meg hónapokig nem izgat egyik sem, csak a zenéket cserélgetem (technikai detox). Nyilván mindkét irányzat rendben van, de véleményünk mindig van és némi szimpátia/ellenszenv is kialakul bennünk az alapján, az illető hozzáállása mennyire hasonlít a sajátunkhoz. Ingoványos terület, ahol nem lehet elégszer mondogatni, hogy ne magunkból induljunk ki.
Annyit viszont talán rögzíthetünk, hogy itt a fórumon a kütyüsök többen vannak, mert itt tudnak értekezni, a zenehallgatók viszont mit keresnének itt...
A legtöbb ilyen komolyabb projekt végső megoldásnak indul, aztán sokszor nem az lesz belőle, mert közben az elkövető vagy halálosan megunja, vagy erősen megkedveli a tervezés/építés/csiszolás folyamatát. (A barkácsolás az egyik legnépszerűbb és legpatinásabb hobbi!) Vagy egyszerűen rájön közben, hogy félrecsúszott a történet és toldozgatás helyett érdemes inkább nulláról kezdeni. Vagy új kihívást keres. Én ezt teljesen meg tudom érteni.A másik kerdésem, a barátodhoz kapcsolódik. Nyilván egy ilyen saját fejlesztésű/készítésű hangsugárzó, egy kiérlelt project eredménye, és minden bizonnyal egy végső megoldás, egy végállomás hangsugárzó hivatott lenni. Viszont egy ilyen project sokszor beskatulyáz, zsákutcába vezethet, holott sokunk vágyik a változatosságra. Talán a barátodat is ez a változatosság utáni vágy érte utól. Őszintén, olyan nagy "bűn" az, ha a kiváló, hosszú évek óta örömmel hallgatott hangsugárzó helyet megkivánunk valami mást? Egy impulzus hatására beleszeretünk valami másba? Szerintem sokunk járt már így.
Azt én nehezen tudnám megitélni, hogy a fórumtagok közül mennyien tartoznak a kütyüzők, ill. zenehallgatok táborába, de az itt jelen lévők szerintem egy átfedésben vannak. Nyilván csak azokról a fórumtársakról tudok nyilatkozni, akiket személyesen is ismerek. Nos, az Ő túlnyomó többségükről elmondható, hogy a zene legalább ugyanannyira fontos számukra, mint a technika, sőt, nagyon sokan vannak akiknek kiemelten fontos a zene.
Többen is vannak, akik hatalmas lemezgyűjteménnyel, és irigylésre méltó zenei műveltséggél rendelkeznek, és ennek nem sok köze van az anyagi helyzetükhöz.
Szerintem abból, hogy itt az aktív tagok miről, és hogyan társalognak, nehéz leszűrni, hogy melyik táborba tartoznak, mivel ez egy technikai fórum, ide az embereket első sorban a kütyüzés hozza, mintsem a zene.