en sem vagyok benne szakember, de az öreg(b)ítés vagy lágyítás sok szerkezeti anyagnal letezö, alkalmazott eljaras. Anyagtol függöen alkalmazott hömerseklet es abban töltött idö modositja a (kristály)szerkezetet, celnak megfelelöen tényleg sokféle van.LIMAR írta: ↑2019.11.12., kedd 19:51Nem vagyok anyagtechnológiai, metallurgiai szakember, de a vezető anyagok szerkezete korántsem homogén. Telis teli vannak belső átmenetekkel, kristály szerkezeti hibákkal, szennyeződésekkel...
a gyártás során ért stressz, ami szintén torzítja a kábel kristályszerkezetét. Ennek a feszültségnek, kényszerített kristályszerkezet deformációnak el kell rendeződnie, vissza kell állnia a nyugalmi állapotba. Ezért is jók az öreg kábelek, amiknek a szerkezete már visszarendeződött, stabil. Vagy ezért is találtak ki mesterséges öregbítési eljárásokat (Kondo)...
(régen a kovácsok hagyták pihenni, kitették a cuccot, igy termeszetesen is bekövetkezett valamennyire)
könnyü elképzelni illetve akár találkozni is vele a jégképzödésnél: viszonyoktól függö méretü jég (vagy épp hó-) kristályok lesznek, ugyanígy van a fémekben is; "szerkezeti anyagok tecnologia"-jabol tanultam 30+ éve
ezek között egyszerütöl a bonyolultig sokféle van: 1 alkalommal mondjuk 180°C-ra hevites 1 orara vs. 8-10 alkalommal különbözö hömersekletre hevites (pesze a melegitesi es hütesi gradiens is fontos dT/dt) es ott akár napokig tartás; persze köztük lehütes ...na nyilvan az extrem megoldasnak extrem ára is van
mechanikai tulajdonsagok egyertelmüen merhetöen valtoznak szerkezeti anyagokban igy.
elektromos tulajdonsagok valtozasarol nincs tudasom/ismeretem/infom/velemenyem