Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11033
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2019.12.01., vas. 21:20
Érdekes azt senki sem kérdezte meg, hogy mit tapasztaltunk pénteken amikor egy analóg IC egyik felét használtuk digit ICként.
Úgy tűnik, a fórumtársak között viszonylag kevés a Blikk olvasó.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

PgSpa írta:
2019.12.01., vas. 20:21
Most komolyan arról megy a vita, hogy egy doboz hátulján CNC technológia nélkül nem lehet pontosan lyukat fúrni?
Persze. Itt mindenki képzett forgácsoló szakember IS.
Úgyhogy biztosra vehetjük, hogy egy pontatlan lyuk árt a hangnak, és ezt sosem cáfolja meg hitelesen senki :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2323

Hozzászólás Szerző: cables »

LIMAR írta:
2019.12.01., vas. 19:15
...
2. Mentségükre szolgáljon, hogy a pár cm hosszú illesztetlen kábelen a reflexiók nagyon rövid idejűek, így azok zavaró hatása jóval a digitális audio jelátvitel frekvenciahatárán túl van már.
...
Ez nem igaz. Ha egy összeköttetésben relexió van valahol az visszafelé addig terjed amig le nem csillapítja a huzal veszteség tehát nem áll meg a csatlakozónál, legfeljebb ott is keletkezik egy ellen reflexió is.

Érdekes azt senki sem kérdezte meg, hogy mit tapasztaltunk pénteken amikor egy analóg IC egyik felét használtuk digit ICként.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Most komolyan arról megy a vita, hogy egy doboz hátulján CNC technológia nélkül nem lehet pontosan lyukat fúrni?
Bár ahogy most mondjátok, emlékszem, hogy az autók kerekét is úgy tették fel, hogy a gyárban ráillesztették a felnit a kerékagyra, krétával megjelölték a lyukat, és úgy vágtak menetet.....

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Aszpirin írta:
2019.12.01., vas. 19:22
(csak halkan jegyzem meg, hogy CNC-technológia 15 évvel ezelőtt is már régóta létezett)
Természetesen létezett. Pont akkor voltam a Linnél Glasgowban, ahol CNC-k sokasága munkálta meg a mechanikai elemeket.
De ehhez egy olyan volumenű gyártó kellett akkor, mint a Linn.
A Musical Fidelity "limitált" szériáihoz nem volt költséghatékony a sorozatgyártás CNC technológiáját használni.
Az évenként változó termékek, azok kis gyártási száma ezt nem tették lehetővé.
Ma azért már minden gyártó megengedheti magának a CNC technológia használatát.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

(csak halkan jegyzem meg, hogy CNC-technológia 15 évvel ezelőtt is már régóta létezett)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

chord írta:
2019.12.01., vas. 17:23
Nos, mérnök urak, a laikus közönség várja a választ.....
Nos, a kérdéseidre a válasz nem túl bonyolult.
1. A Musical Fidelity Trivista DAC költségvetésébe nagy valószínűséggel nem fért bele a ma gyakorlatilag mindenhol használt NYÁKba ültetett BNC és RCA használata. Az akkori készülék ház gyártási technológia költséghatékonyan még nem tette lehetővé a nagy pontosságú mechanikai kivitelezést, ami elengedhetetlen egy Nyákra szerelt csatlakozók készülék házhoz illesztéséhez. Ma a CNC technológiával ez már gyerekjáték. A Musical Fidelity Trivista 21 DAC több, mint 15 éves konstrukció.
2. Mentségükre szolgáljon, hogy a pár cm hosszú illesztetlen kábelen a reflexiók nagyon rövid idejűek, így azok zavaró hatása jóval a digitális audio jelátvitel frekvenciahatárán túl van már. A vezeték hossz növekedésével a reflexiók ideje megnő, hatásuk egyre jobban bele tolódik a jelátvitel frekvenciájába, vagyis egyre jobban zavaróvá válik.
3. A toroid trafó által sugárzott elektromágneses tér frekvenciája pedig még sok nagyságrenddel alacsonyabb, így annak a hatása gyakorlatilag nulla.
4. Mivel csöves digitális készülékről van szó, így a tápfeszültség ellátásnak sok különböző funkciót kell kiszolgálnia.
Célszerű az erősen különböző funkciójú áramköröket ellátó tápegységeket egymástól szeparálni.
Csövek fűtőfeszültsége, anód és rácsfeszültségei, kis jelű analóg áramkörök, digitális áramkörök...
Ez indokolja a több transzformátort, sokkal több stabilizált tápfeszültséget pláne akkor ha dual mono kivitelről van szó.

Egy mai modern készülékben már nem találunk belő kábelezést.
A képen a legkisebb Lumin D1 látható.
Látható, hogy a digitális jelek galvanikus leválasztása érdekében leválasztó impulzustrafókat használnak mindenhol.
Csatolmányok
LUMIN-D1.jpg
LUMIN-D1.jpg (486.88 KiB) Megtekintve 2508 alkalommal

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Nos, mérnök urak, a laikus közönség várja a választ, hogy akkor itt mi történik, hova lesz az a fontos illesztés, miafrász belül az a 10cm drót, ami sima, krumpli, még árnyékolva sincs, nekem is volt, akkor is gondolkodtam rajta, hogy az 50 cm méregdrága digit ic kábelem, ami ráadásul 'hullámoptimalizált' volt, belül miben is folytatódik, ez így OK?, ez most csak úgy kérdem, tényleg.
Hogy 3 cm-re tekereg egy nem annyira kicsi toroidtól, azt meg észre sem merem venni.
Azt mondtátok, leb@szásként, hogy mérnöki tervezés van, méretezés van, nem csak úgy beteszünk nagy trafót ex has, ja, a 150VA trafó nyilván kell ahhoz a pár mA-hez, ami kijön...

Kép

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Ezt a gyártókkal is közölni kellene, csak egy két kép ahol nem koax kábelen megy a jel. :D
Csatolmányok
coax input.jpg
coax input.jpg (138.35 KiB) Megtekintve 2501 alkalommal
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 694

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

asebestyen írta:
2019.12.01., vas. 11:51
Áhh, van az a helyzet, amikor a Műegyetmre lehet/szabad/kell hivatkozni és igazolni vele állításokat.
;)
rudiploma1.jpg
rudiploma1.jpg (170.16 KiB) Megtekintve 2484 alkalommal
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3245

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

juliush írta:
2019.12.01., vas. 11:25
zoli73 írta:
2019.12.01., vas. 11:07
Ezt rosszul tudod, létezik 75Ohmos rca csatlakozó, a WBT már jóideje gyárt dedikált 75Ohmos rca dugót, de talán Furutech-ből is létezik.
Az egy dolog, hogy mit állítanak magukról a gyártók, de az RCA kialakításából következően alkalmatlan a 75 ohm kivitelezésére. Legfeljebb közelíteni tudják.
http://www.bluejeanscable.com/articles/75ohmrca.htm
Nos, elolvastam a cikket, és valóban azt írja, hogy ezen rca dugók ellentétben a gyártók véleményével, nem pontosan 75Ohmosak, de azt is írja, hogy ha a digitális jel továbbítását rca-n keresztül kell megoldani, akkor még mindig ezek a 75Ohmos rca dugók jelentik a legjobb meoldást. Igaz, azt is hozzáteszik, hogy ezek nem tények, hanem a saját véleményük.
Úgy gondolom, ha valaki dedikált coax digitális kábelre ilyen 75Ohmos dugót szerel, akkor nagy hibát nem követ el vele.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11033
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

cables írta:
2019.12.01., vas. 11:32
... nem hiszem, hogy nálam itt valaki többet tud a relexiókról és a hullámimpedanciáról.
"Nem kell mindent elhinni, amit a gyártók írnak." :rolleyes:

Rudibá, annak dacára, hogy otthoni körülmények között, 1-2 méteres kábelhosszak esetében általában simán működik a digitális jelátvitel bármilyen kábellel, egy mérnök ne jelentse ki, hogy szükségtelen a korrekt illesztés, lezárás! A stúdiókban erre kényesen ügyelnek és rengeteg zavart tud okozni, ha nem valósul meg. Tehát a kitépett lábú bolha nem süket, hanem mozgásképtelen.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7672

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2019.12.01., vas. 11:32
Nem kell mindent elhinni, amit a gyártók írnak. Én mikrohullámon végeztem a Műegyetemen, nem hiszem, hogy nálam itt valaki többet tud a relexiókról és a hullámimpedanciáról. Úgy hogy ezen a területen nem kérnék kioktatást.

Pár éve olvastam egy nagy gyakorlatú angol audió szervíz mérnök véleményét arról, hogy a készülékek döntő többségében a koax összeköttetés 75 ohm impedanciája a csatlakozóig tart, a belső áramkörök huzalozásánál egyáltalán nem figyelnek erre.
Áhh, van az a helyzet, amikor a Műegyetmre lehet/szabad/kell hivatkozni és igazolni vele állításokat. Igaz, ezt csak a még egyenlőbbeknek és a legegyenlőbbeknek szabad. Igaz ez a mérnöki hozzáállásra is. Gondolom a múltkori vékony egyenes utas elektron közlekedést is ott tanultad.
És ha egy másik, még tapasztaltabb angol szerviz mérnök meg az ellenkezőjét írja, aki mondjuk havi 15 fonttal többet is keres, akkor melyiknek van igaza? :D
A Cinnamon egy belépő szintű AQ, coaxiális felépítésű digitális összekötő kábel, sehol sem tüntette fel a gyártó, hogy 75Ohmos lenne, sem a dobozán, sem a weboldalukon.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem kell mindent elhinni, amit a gyártók írnak. Én mikrohullámon végeztem a Műegyetemen, nem hiszem, hogy nálam itt valaki többet tud a relexiókról és a hullámimpedanciáról. Úgy hogy ezen a területen nem kérnék kioktatást.

Pár éve olvastam egy nagy gyakorlatú angol audió szervíz mérnök véleményét arról, hogy a készülékek döntő többségében a koax összeköttetés 75 ohm impedanciája a csatlakozóig tart, a belső áramkörök huzalozásánál egyáltalán nem figyelnek erre.

Az önreklám részt kiszedtem, az mehet a saját topikba, üdv, tonee

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

zoli73 írta:
2019.12.01., vas. 11:07
Ezt rosszul tudod, létezik 75Ohmos rca csatlakozó, a WBT már jóideje gyárt dedikált 75Ohmos rca dugót, de talán Furutech-ből is létezik.
Az egy dolog, hogy mit állítanak magukról a gyártók, de az RCA kialakításából következően alkalmatlan a 75 ohm kivitelezésére. Legfeljebb közelíteni tudják.
http://www.bluejeanscable.com/articles/75ohmrca.htm
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2019.12.01., vas. 10:55
cables írta:
2019.12.01., vas. 08:06
... felirat szerint coax bemenetről...
Még szerencse, hogy a gyártó megkönnyítette a dolgotokat! :D
cables írta: ...és volt akit meglepett ott, hogy nem kell 75 ohmos koax, sőt még árnyékoltnak sem kell lenni az összekötőnek.
Ha sima RCA csatlakozón megvalósított SPDIF-ről beszélünk, akkor nem csak hogy nem kell, de nem is lehet, mivel nem létezik olyan, hogy 75 ohmos RCA csatlakozó! BNC-n talán még esélyes kivitelezni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

cables írta:
... felirat szerint coax bemenetről...
Még szerencse, hogy a gyártó megkönnyítette a dolgotokat! :D
cables írta: ...és volt akit meglepett ott, hogy nem kell 75 ohmos koax, sőt még árnyékoltnak sem kell lenni az összekötőnek.
Ha sima RCA csatlakozón megvalósított SPDIF-ről beszélünk, akkor nem csak hogy nem kell, de nem is lehet, mivel nem létezik olyan, hogy 75 ohmos RCA csatlakozó! BNC-n talán még esélyes kivitelezni.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

bodnart
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 204

Hozzászólás Szerző: bodnart »

cables írta:
Más Talán ez általános Hi-Fi. Pénteken teszteltünk DAC-ot felirat szerint coax bemenetről és volt akit meglepett ott, hogy nem kell 75 ohmos koax, sőt még árnyékoltnak sem kell lenni az összekötőnek.
Nálam is kipróbáltuk ezt a felállást évekkel ezelőtt Veled, borzasztó eredménnyel :)
Persze ez nem jelenti azt, hogy máshol nem válhat be...

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

cables írta:
Pénteken teszteltünk DAC-ot felirat szerint coax bemenetről és volt akit meglepett ott, hogy nem kell 75 ohmos koax, sőt még árnyékoltnak sem kell lenni az összekötőnek.
Rudibá'!

Te ezt most szándékosan csinálod?
Minden tiszteletem a Tied, de ez már nekem is sokk volt.
Ti ott nem a DAC-ot teszteltétek, hanem azt a rendszert, rosszabb esetben magatokat.
Neked azért illene tudnod, hogy bizonyos jelátviteli láncban illik és nem megkerülhető a hullámimpedanciás meghajtás, lezárás, ennek megfelelő kábel impedancia, vagyis az illesztett jelátvitel. Ha ez nem teljesül, reflexiók tömkelege keletkezik az átvitelben, ami torzult jelátvitelt eredményez, annak minden nem kívánt következményével a fogadó oldali elektronikákban.

Hg

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Jópofaságnak szántam, de úgy látszik mindenki max. elégedett az asszonnyal... :)

Más Talán ez általános Hi-Fi. Pénteken teszteltünk DAC-ot felirat szerint coax bemenetről és volt akit meglepett ott, hogy nem kell 75 ohmos koax, sőt még árnyékoltnak sem kell lenni az összekötőnek.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

kimber írta:
2019.11.27., szer. 20:54
Ritka, hogy a férfiember marad egyedül.. Aki már benne van a korban, netán betegeskedik, és értékes berendezéseket birtokol, amit esetleg rajta kívül más nem értékel a családban, akire adott esetben ráhagyhatná, akkor nem árt, ha készít egy leltárt, pontos típusleírással, aktuális értékel (ezt időnként frissítve), valamint pár linkkel, hogy rendkívüli helyzetben az örököst ne érje kár, ha információk hiányában akarná gyorsan eladni a cuccot.
Készülékeket hagyján, de az asszonyt kire hagyjuk... talán az ellenségre? Hadd tudja meg mi a magyarok istene?

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 792

Hozzászólás Szerző: ANDS »

kaef2 írta:
2019.11.21., csüt. 17:18
lehoako írta:
2019.11.21., csüt. 16:59
....
Elnézem Neked, bár nem vagy annyira felnőtt, hogy elnézést kérj. Majd ezek után tartom magam ehhez.
Kikérem magamnak ezt az inszinuációt. Nem töröltem semmit.
Bassszus. Ez egészen hihetetlen. Nem tudok mit kezdeni ezzel a rosszindulattal.

De legyen ahogy akarod. Elnézést kérek. Mindenért.
Bármiért.

Elegem lett.

Kérem a modikat töröljék a regisztrációmat a fórumról és az összes hozzászólásomat is.
Nem szabad Lehot ennyire komolyan venni.
Időnként rájön a digitális dühroham.

És teljesen felesleges vele vitatkozni, mert úgysem lehet megváltoztatni a véleményét.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

bitrograde írta:
2019.11.27., szer. 21:38
Egy kicsit ide is tartozik.
Lehet benne valami, a tehenek is jobban tejelnek ha megy a zene. :D
https://fidelio.hu/plusz/negy-video-biz ... 16036.html
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Egy kicsit ide is tartozik.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2019.11.27., szer. 20:48
Aszpirin írta:
2019.11.27., szer. 20:43
Tctronic írta:
2019.11.27., szer. 20:28
(...)Szóval meghatódtam, és most is meghatódok ha rá gondolok.... Azóta sajnos lecseréltem a Lenco-t, de a lemezei megvannak....
Mi is így fogunk járni (?)!
Nagyon szép történet.
És minő véletlen, épp most értem haza, felraktam az első lemezt a háromból, amely épp ma érkezett meg, belesüppedtem a fotelba, kézbevettem a tabletet, hogy ránézzek az AVX-re, és a lemezhallgatás közben épp a lemezjátszós történeted az első...
HA megérjük, mi is így jár(hat)unk, bizony, magy még így sem. Mert mihez majd kezdünk egy lemezjátszóval, ha már nem tudjuk felrakni rá a lemezt... akik megörökölhetnék, azok már nem lemezeket hallgatnak majd. És vagy lesz, aki ek még eladni, vagy nem.
Sanszosan az utanunk kovetkezo generacio szamara barminemu fizikai medium - ami nem pendrive - mar csak valami szentimentalis multidezes temaja lesz. Az hogy ez jo vagy sem az mar osszetettebb kerdes es erosen szubjektiv is.
Már nem is kell megvárjuk a következő generációt, sokak szemében az Lp, már ma is szentimentális múltidézés.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”