Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5994

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

pärt írta:
2019.12.02., hétf. 20:24
-Kellemes egy ilyen keskeny ösvényen sétálni; nincs az a nagy tülekedés. Biztosan az elektronok is szeretik az ilyesmit.
Még ennél is jobb volt hogy vannak ugye a magas hangokat hordozó elektronok, meg a mély hangokat hordozó elektronok :D :D :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

juliush írta:
2019.12.02., hétf. 21:25
mgus írta:
2019.12.02., hétf. 13:59
"Ne feledjük, ez egy hálózati lejátszó, nem egy szimpla DAC! Olyannyira nem, hogy nincs is semmilyen digitális bejárata!"
A zene meg az alagúteffektus révén jut bele! Újabb kvantumfizikai vonatkozása a hifizésnek!
Bocs, de ez nem az én idézetem. :D
http://www.hifipiac.hu/hifi/halozati-es ... ennek.html
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4063

Hozzászólás Szerző: juliush »

mgus írta:
"Ne feledjük, ez egy hálózati lejátszó, nem egy szimpla DAC! Olyannyira nem, hogy nincs is semmilyen digitális bejárata!"
A zene meg az alagúteffektus révén jut bele! Újabb kvantumfizikai vonatkozása a hifizésnek!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5011

Hozzászólás Szerző: pärt »

fapaci írta:
2019.12.02., hétf. 13:37

Ejjj, ha ezt az oktatóanyagot szegény Lehoako megérhette volna... Ő mesteri szinten űzte az oldalon említett taktikákat. :D De úgy általában a HiFi-re is jellemző ez az érvelési mód.

- A torrent oldalakról ingyenesen lehet zenéket letölteni. Tehát minden hifista tolvaj, aki számítógépet használ lejátszóként.

- Minden gyártó hazudik ,amikor azt mondja, hogy az ő terméke jobb, mert ez az érdeke.

- Az LP eladások évek óta folyamatosan nőnek, tehát ez a legnépszerűbb adathordozó formátum.

- Állításom szerint a piros kábelek jobb hangzást produkálnak, mint a kékek. Ha nem tudsz egyértelmű bizonyítékot hozni, ami cáfolná ezt, akkor nincs jogod vitatni ezt a tényt.

- Az 50-60-as évekből sok nagyszerű hangfelvétel maradt ránk. Tehát az akkori hangmérnökök jobban értették a munkájukat.

- Mindenkinek ezt ajánlom, mert a faluban hárman is ezt használjuk.

- Valahol azt olvastam, hogy a VBMH márkájú erősítőkkel baj van. Soha nem vennék ilyent.

- Szerinted a CD a legjobb adathordozó, vagy már nem érdemes költeni rá?

- Az ezüst 7 %-kal jobb vezető a réznél. Tehát legalább ennyivel jobb a hangja is.

- Múltkor a fejhallgatós találkozón sok embert megkérdeztem, milyen hangforrást használ. Mindenki a fejhallgatót preferálta.

- Minden hifista cserélgeti a készülékeit. Te nem??? Akkor te nem is vagy hifista.

- Hozzászólás egy távoli HiFi fórum adásvételi topikjában: "Én csak zenét hallgatok, nem érdekel a kütyüzés."

- Szörnyű lehet ez a HTPC-s filmlejátszás, ott mindig állítani kell valamit, hogy jó legyen! (A hozzászóló az elmúlt 5 évben minimum 7x cserélt kábeleket, hangsugárzókat, vetítőt, legalábbis tesztbeszámolóiban ennyit vallott be.)

- Nem mindegyik hangmérnök tud kottát olvasni. Ezek nem értenek a zenéhez sem.
De ismerősek! :D
Még pár:

-Amúgy ma már senki nem vonja kétségbe a jelentőségét. Aki nem hallja a különbséget, örüljön! Így olcsón megússza ezt a hobbyt.

- Mdf, hdf lap? Láttál már hegedűt mdf-ből?

- Ha annyira nem számít nálad a kábel, akkor ugyan mivel kötöd össze a készülékeidet?

- Az én javaslatom: Blue Tack; húsz éve azt rakom minden alá. A hajót is stabilan le kell horgonyozni, a készülékek se libegjenek!

- Aki még mindig kételkedne a témában, annak itt egy jó cikk. Az illető már ötezer dollárért vett belőle és annyira bejött neki, hogy még az ágy alá is tervez rakni ugyanennyit. Szerintetek véletlen???

- Minek kéne agyonmerevíteni egy hangdobozt? A zongora aztán rezeg istenesen, mégsem akarja ebben senki sem megakakadályozni.

- Harminc éve egy lépést sem fejlődött, a ...- technológia, legfeljebb visszafelé. Emelj meg egy mai darabot, meg egy akkorit!

- Miért, te tán a mérési jegyzőkönyveket hallgatod?

- Kocogtass meg egy sörösdobozt és beláthatod, miért pocsék minden fém dóm.

-Ha tényleg annyira jók lennének az mm hangszedők, akkor komolyabb tűkkel szerelnék őket.

- Hálózati lejátszó? Óriási, akkor most dobjam ki az lp-, meg cd gyűjteményemet?

-Kellemes egy ilyen keskeny ösvényen sétálni; nincs az a nagy tülekedés. Biztosan az elektronok is szeretik az ilyesmit.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

chord írta:
2019.12.02., hétf. 16:46
mgus írta:

Azért ez nem egy fer összehasonlítás, egy 15 éves technika vs. mai "Ha én gazdag lennék"-el. Már csak azért is:"Ne feledjük, ez egy hálózati lejátszó, nem egy szimpla DAC! Olyannyira nem, hogy nincs is semmilyen digitális bejárata!"
Akkor hogy jött az ötlet összemérni a Dac-ot egy nem Dac-al?
Nem volt él a felvetésemben, csak szimplán kíváncsi voltam, hogy 15 év mit adott ezen a vonalon; a Trivista egy akkori sztár volt, már nem a digitális technika kiforratlansága idejéről, a Lumin egy mai, én nem gondolnám, hogy nem volt fejlődés a kettő között...
Annak idején amikor eladó volt a moddolt Trivista erősen gondolkodtam rajta mint elérhető dolog, sajnos a Luminra már nem mondhatom el ugyanezt, nem a fejlődést kérdőjelezném meg csak tesztet. Azt tudjuk hogy mind a kettő az erősítőn végződnek a kimenetei, meg nekem a csövik jobban bejönnek a hangzásba ezért is estem gondolkodóba annak idején.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

juliush írta:
2019.12.02., hétf. 15:54
Nem akarok szőrszálhasogatónak tűnni (ennek ellenére jól csinálom ;) ), de 15 éve sem volt több a TriVista DAC, mint max. tisztességes felső középosztály a Wadiák, Mark Levinson-ok és számos egyéb sokkal komolyabb játékos mellett.
Hát igen. Wadiákhoz, abból is a legnagyobbakhoz (270 transzport 27i DAC) volt szerencsém hosszabb ideig, ahogy hivatalból a Levinsonokhoz is. De azért az MSB-t se hagyjuk ki a sorból, vagy az EMM LABS-t (Meitner). Metronome Technologie Kalista Reference transport/ C8+ DAC összeállítást, amit ma is az egyik legjobbnak tartok CD hang terén. De ne hagyjuk ki a dCS-t se a sorból. Aztán az Esotericek. Ezek tényleg komoly gépek mind.
Csatolmányok
Wadia 27027i.JPG
Wadia 27027i.JPG (232.01 KiB) Megtekintve 2421 alkalommal

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

mgus írta:

Azért ez nem egy fer összehasonlítás, egy 15 éves technika vs. mai "Ha én gazdag lennék"-el. Már csak azért is:"Ne feledjük, ez egy hálózati lejátszó, nem egy szimpla DAC! Olyannyira nem, hogy nincs is semmilyen digitális bejárata!"
Nem volt él a felvetésemben, csak szimplán kíváncsi voltam, hogy 15 év mit adott ezen a vonalon; a Trivista egy akkori sztár volt, már nem a digitális technika kiforratlansága idejéről, a Lumin egy mai, én nem gondolnám, hogy nem volt fejlődés a kettő között...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4063

Hozzászólás Szerző: juliush »

Indy írta:
2019.12.02., hétf. 14:14
15 évvel ezelőtt az az MF DAC volt a digitális zenehallgatás egyik csúcsa...
Nem akarok szőrszálhasogatónak tűnni (ennek ellenére jól csinálom ;) ), de 15 éve sem volt több a TriVista DAC, mint max. tisztességes felső középosztály a Wadiák, Mark Levinson-ok és számos egyéb sokkal komolyabb játékos mellett.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

mgus írta:
15 évvel ezelőtt az az MF DAC volt a digitális zenehallgatás egyik csúcsa, ellenben nem voltak kiforrott hálózati lejátszók. Nemrég volt alkalmam egy szintén korabeli LessLoss DAC-ot a Lumin A1-el összehallgatni, úgy, hogy a Lumin volt a futómű. Abban a rendszerben a Lumin nekem jobban tetszett, a két készülék viszont nagyon máshogy adta elő magát.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

LIMAR írta:
2019.12.02., hétf. 13:23
chord írta:
2019.12.02., hétf. 08:29
Érdekes lenne a Lumin mellé berakni hirtelen, hogy mit hozott a 15 év, vagy, inkább, hogy A.M. ízlése mennyire volt excentrikus.

A magánvéleményem az, hogy A.M., ill. mérnökcsapata teljesen képben van/volt a hullámimpedancia-illesztésekkel, de nem tartotta annyira fontosnak a hatást a hangi megjelenésben, mint ahogyan a zavarvédelemből sem csinált különösebb hisztériát.

A marketingje legalább olyan nyomulós volt, mint a Lumin-é.
De a 15 év eltelt, ez tényleg így van; trendek változtak egy jó nagyot.
Erre muszáj válaszolnom, bár sok kedvem nincs hozzá. Teljesen parttalan a vitánk (?), mert te zsigerből és indulatból válaszolgatsz, mint egy kisgyerek, akinek elvették a játékát. Mindenáron bokán akarod rúgni a gonoszt.

MF Trivista vs. Lumin:
Volt nem olyan régen MF Trivista DAC-om ráadásul egy nagyon komoly Audiocom moddal, ami konkrétan a digitális bemenetek kábelezését is érintette (nagyon sok más egyéb mellett, Black Gate, Mundorf kondenzátorok, szuper kis zajú diszkrét stabilizátorok a tok tápok helyett.....). A sodort érpár helyett ezüst koax kábel lett berakva. Vagyis szerintük is gyengécske megoldás volt a gyári sodrott eres megoldás.
Otthon, saját rendszerben is kipróbáltam a saját Lumin A1-emmel összehasonlítva, annak digitális kimenetéről meghajtva.
Az Audiocom moddal egészen tisztességes hangja volt. Soha senkinek se rosszabb DAC-ot.
A Lumin A1 nálam maradt és még maradni is fog jó ideig. Ez szerintem mindent elárul.

A.M-ről inkább nem nyilatkozom, mert sokakat megbántanék vele, amit nem akarok. Minden esetre P.Q-val kezet foghatnak.

Lumin marketing?
Miért kellene neki agresszív marketing?
Nem hozza ki évente a világ legjobbjának saját maga által kikiáltott limitált szériáját, majd a következő éven az újabb világmegváltót és újra és újra. A termékei sok éven keresztül gyártásban vannak, az első Lumin, ma Lumin A1 néven fut, már 6 éves termék ma is gyártják, bármi mellé bátran oda lehet tenni ma is. Maga a termék hordozza a saját marketingjét a megépítettségével, időt állóságával, hangminőségével.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

huszti-zsolt írta:
2019.12.02., hétf. 09:30
Ajánlanám ezt az oldalt mindazoknak, akikben felmerül a kétely a 4D-s (vagy azokhoz nagyon hasonló) jelenségekkel szemben. Sok mindenre választ kaphat az, akiben motoszkálnak (még) kérdések! :smile32: Nagyon hasznos segédanyag!
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/
Hívőknek nem feltétlenül ajánlott, számukra inkább csak bosszantó okoskodás! :D
Ejjj, ha ezt az oktatóanyagot szegény Lehoako megérhette volna... Ő mesteri szinten űzte az oldalon említett taktikákat. :D De úgy általában a HiFi-re is jellemző ez az érvelési mód.

- A torrent oldalakról ingyenesen lehet zenéket letölteni. Tehát minden hifista tolvaj, aki számítógépet használ lejátszóként.

- Minden gyártó hazudik ,amikor azt mondja, hogy az ő terméke jobb, mert ez az érdeke.

- Az LP eladások évek óta folyamatosan nőnek, tehát ez a legnépszerűbb adathordozó formátum.

- Állításom szerint a piros kábelek jobb hangzást produkálnak, mint a kékek. Ha nem tudsz egyértelmű bizonyítékot hozni, ami cáfolná ezt, akkor nincs jogod vitatni ezt a tényt.

- Az 50-60-as évekből sok nagyszerű hangfelvétel maradt ránk. Tehát az akkori hangmérnökök jobban értették a munkájukat.

- Mindenkinek ezt ajánlom, mert a faluban hárman is ezt használjuk.

- Valahol azt olvastam, hogy a VBMH márkájú erősítőkkel baj van. Soha nem vennék ilyent.

- Szerinted a CD a legjobb adathordozó, vagy már nem érdemes költeni rá?

- Az ezüst 7 %-kal jobb vezető a réznél. Tehát legalább ennyivel jobb a hangja is.

- Múltkor a fejhallgatós találkozón sok embert megkérdeztem, milyen hangforrást használ. Mindenki a fejhallgatót preferálta.

- Minden hifista cserélgeti a készülékeit. Te nem??? Akkor te nem is vagy hifista.

- Hozzászólás egy távoli HiFi fórum adásvételi topikjában: "Én csak zenét hallgatok, nem érdekel a kütyüzés."

- Szörnyű lehet ez a HTPC-s filmlejátszás, ott mindig állítani kell valamit, hogy jó legyen! (A hozzászóló az elmúlt 5 évben minimum 7x cserélt kábeleket, hangsugárzókat, vetítőt, legalábbis tesztbeszámolóiban ennyit vallott be.)

- Nem mindegyik hangmérnök tud kottát olvasni. Ezek nem értenek a zenéhez sem.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

chord írta:
2019.12.02., hétf. 08:29
Érdekes lenne a Lumin mellé berakni hirtelen, hogy mit hozott a 15 év, vagy, inkább, hogy A.M. ízlése mennyire volt excentrikus.

A magánvéleményem az, hogy A.M., ill. mérnökcsapata teljesen képben van/volt a hullámimpedancia-illesztésekkel, de nem tartotta annyira fontosnak a hatást a hangi megjelenésben, mint ahogyan a zavarvédelemből sem csinált különösebb hisztériát.

Erre muszáj válaszolnom, bár sok kedvem nincs hozzá. Teljesen parttalan a vitánk (?), mert te zsigerből és indulatból válaszolgatsz, mint egy kisgyerek, akinek elvették a játékát. Mindenáron bokán akarod rúgni a gonoszt.

MF Trivista vs. Lumin:
Volt nem olyan régen MF Trivista DAC-om ráadásul egy nagyon komoly Audiocom moddal, ami konkrétan a digitális bemenetek kábelezését is érintette (nagyon sok más egyéb mellett, Black Gate, Mundorf kondenzátorok, szuper kis zajú diszkrét stabilizátorok a tok tápok helyett.....). A sodort érpár helyett ezüst koax kábel lett berakva. Vagyis szerintük is gyengécske megoldás volt a gyári sodrott eres megoldás.
Otthon, saját rendszerben is kipróbáltam a saját Lumin A1-emmel összehasonlítva, annak digitális kimenetéről meghajtva.
Az Audiocom moddal egészen tisztességes hangja volt. Soha senkinek se rosszabb DAC-ot.
A Lumin A1 nálam maradt és még maradni is fog jó ideig. Ez szerintem mindent elárul.

A.M-ről inkább nem nyilatkozom, mert sokakat megbántanék vele, amit nem akarok. Minden esetre P.Q-val kezet foghatnak.

Lumin marketing?
Miért kellene neki agresszív marketing?
Nem hozza ki évente a világ legjobbjának saját maga által kikiáltott limitált szériáját, majd a következő éven az újabb világmegváltót és újra és újra. A termékei sok éven keresztül gyártásban vannak, az első Lumin, ma Lumin A1 néven fut, már 6 éves termék ma is gyártják, bármi mellé bátran oda lehet tenni ma is. Maga a termék hordozza a saját marketingjét a megépítettségével, időt állóságával, hangminőségével.
Csatolmányok
MF Trivista DAC 02.jpg
MF Trivista DAC 02.jpg (349.18 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1201

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

cables írta:
2019.12.02., hétf. 10:49
Mielőtt a lényeg eltűnne a sok mellébeszélő érvelés között, azt érdemes megjegyezni, hogy jó analóg IC kábel egyik ága a legtöbb esetben kiválóan használható SPDIF "digit" összekötőként, esetenként jobb hangzást lehet elérni ezekkel, mint koax összekötővel.
Amióta van cd futóművem + DAC-om , sohasem volt kimondottan digitális kábelem hozzájuk. Mindig analog IC-t használtam ilyen célra , mert az elejétől már az tetszett jobban . Ez kb lassan 20 éve így van már. Pedig már a Wireworld Platinum is járt itt. Mégis alul maradt.

hericstamas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 40

Hozzászólás Szerző: hericstamas »

Egy személyes tapasztalat ide a mélyvízbe.
Vettem véletlenül fül alapján egy jó hangfalat talán ötezer Forintért valami világvégi falu disznóóljából, nem vicc. Osztrák lomis, többször átfestett, falra rögzítés után még fúrásnyomos, egyik oldalon torz magassal. Nem ezért mentem, csak így jártam. Ekkor kattant át bennem valami és a hifi felé fordultam.

Az elmúlt talán 5 évben, mindent is átépítettem, kipróbáltam amit csak tudtam. Kb. egy éve volt először olyan rendszerem ami tetszett nekem és a "hifis" haveroknak is. Akkor megállhattam volna, de nem tettem.
Tetszőleges beavatkozás a rendszerembe, elvitte valamilyen szélsőséges irányba, valamiben kiemelkedően jó lett, valamiben meg értékelhetetlen egyszerre. Nagyon sokféle zenét hallgatok, de én nem a hanghűséget keresem, hanem amit az adott számban, előadóban szeretek azt akarom hallani. Ezt csak azért írtam le, mert képzeljétek véletlenül sikerült egy olyat összekalapálnom, ami egyszerre tudja a kicsapongások közben észrevett élményeket egyszerre, zavaró mellékhatások nélkül.

Szóval nem érdemes feladni és a feleslegesnek tűnő köröknek is van haszna.

u.i.: Az előző pár hozzászóláshoz. Nekem az EC végfokban légkábelezés van az egyes önálló kártyák között, a Hegel meg full CNC. Mindegyik megoldás lehet jó, sőt együtt is nagyon frankók.
Amiről zenét hallgatok:
WiiM Ultra » Auralic ARK+ » MiT Shotgun » Naim Nait 5si » Naim NAC A5 » Focal Chorus 836V

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

wittao írta:
2019.12.02., hétf. 11:46
Szerintem a legtöbb nagy gyártónál ott van, mint opció és kérés esetén azzal szerelik.
Nagy gyártó alatt mit értesz pontosan?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

Aszpirin írta:
2019.12.02., hétf. 11:40
vlaca írta:
2019.12.02., hétf. 11:22
Hi!

A Nordost spdif kábelei pl bnc-sek és egy bnc/rca átalakítót adnak hozzá.

A "legkisebb":
https://www.nordost.com/leif/blue-heave ... onnect.php
Köszi leborulok.gif Jó tudni, és a Blue Heaven ára azért még belefér a kábeles ingerküszöbömbe :-) leborulok.gif
Ráadásul - a fórum napos oldala - egy fórumtárs azonnal fel is ajánlotta, hogy kölcsönad egy neves BNC kábelt kipróbálásra :smile53:
Derék :)
(Legközelebb valami nagyobbra vágyjál, hátha az is összejön :) :) :) :) )
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

vlaca írta:
2019.12.02., hétf. 11:22
Hi!

A "legkisebb":
Köszi leborulok.gif Jó tudni, és a Blue Heaven ára azért még belefér a kábeles ingerküszöbömbe :-) leborulok.gif
Ráadásul - a fórum napos oldala - egy fórumtárs azonnal fel is ajánlotta, hogy kölcsönad egy neves BNC kábelt kipróbálásra :smile53:

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

Aszpirin írta:
2019.12.02., hétf. 11:15
LIMAR írta:
2019.12.01., vas. 23:10
Ehhez illik a forrás oldali BNC csatlakozó (természetesen a 75 Ohmos generátorimpedancia) és a szintén 75 Ohmos hullámimpedanciájú koax kábel használata.

Nem véletlen, hogy a komolyabb digitális források koax kimenete BNC csatlakozóval szerelt.
Ha már itt tartunk: csak nekem tűnik úgy, hogy a neves kábelgyártók már nem foglalkoznak BNC-dugós kábelek készítésével?
Ez ugyanis a dilemmám: a lejátszómon az SPDIF kimenet BNC-s (nincs rajta RCA), a DAC-on is van BNC bemenet, de "nevesebb" BNC kábelt nemigazán találok (csak kíváncsiságból kellene, hogy összehasonlíthassam, mert amúgy a lejátszó beépített DAC-ját szívesen használom, szerintem jól szól).
Lehet ugyan BNC-RCA átalakítókat kapni, de azok, ha jól értem az eddigieket, az impedancia-illesztést többé-kevésbé hazavágják (?).

Tehát még mindig ál a kérdés, ha a BNC az ideális a digitális (ill. általában nagyfrekvenciás) átvitelre, akkor miért hagyott fel vele szinte minden kábelgyártó, és miért lett az RCA a teljesen általános?
Hi!

A "legkisebb":
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

LIMAR írta:
Ehhez illik a forrás oldali BNC csatlakozó (természetesen a 75 Ohmos generátorimpedancia) és a szintén 75 Ohmos hullámimpedanciájú koax kábel használata.

Nem véletlen, hogy a komolyabb digitális források koax kimenete BNC csatlakozóval szerelt.
Ha már itt tartunk: csak nekem tűnik úgy, hogy a neves kábelgyártók már nem foglalkoznak BNC-dugós kábelek készítésével?
Ez ugyanis a dilemmám: a lejátszómon az SPDIF kimenet BNC-s (nincs rajta RCA), a DAC-on is van BNC bemenet, de "nevesebb" BNC kábelt nemigazán találok (csak kíváncsiságból kellene, hogy összehasonlíthassam, mert amúgy a lejátszó beépített DAC-ját szívesen használom, szerintem jól szól).
Lehet ugyan BNC-RCA átalakítókat kapni, de azok, ha jól értem az eddigieket, az impedancia-illesztést többé-kevésbé hazavágják (?).

Tehát még mindig áll a kérdés, ha a BNC az ideális a digitális (ill. általában nagyfrekvenciás) átvitelre, akkor miért hagyott fel vele szinte minden kábelgyártó, és miért lett az RCA a teljesen általános?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

Mielőtt a lényeg eltűnne a sok mellébeszélő érvelés között, azt érdemes megjegyezni, hogy jó analóg IC kábel egyik ága a legtöbb esetben kiválóan használható SPDIF "digit" összekötőként, esetenként jobb hangzást lehet elérni ezekkel, mint koax összekötővel.

huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 2587

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

Ajánlanám ezt az oldalt mindazoknak, akikben felmerül a kétely a 4D-s (vagy azokhoz nagyon hasonló) jelenségekkel szemben. Sok mindenre választ kaphat az, akiben motoszkálnak (még) kérdések! :smile32: Nagyon hasznos segédanyag!
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/
Hívőknek nem feltétlenül ajánlott, számukra inkább csak bosszantó okoskodás! :D

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

LIMAR írta:
...drámaian nem zavaró. ....

...Minél nagyobb a jel frekvenciája, sajnos annál jobban érződik a hatása a rövid vezeték darab illesztetlenségének is.
Ezért a magasabb mintavételi frekvenciájú és nagyobb bitmélységű digitális audio jelek esetében jobban romlik az átvitel.....
az elsöhöz kérdezem:
- drámaian nem zavaró (azaz nagyon erösen nem zavaró) ?
- vagy nem drámaian zavaró (hanem esetleg kicsit/néha/néhol lehet zavaró) ?

a második beidezettet meg fontosnak tartom a szokásos nagyobb (PCM) mintaveteli frek. hajszolasa miatt, ami ezen (és ahogy értem más) okból is lehet kontraproduktiv, nagyobb torzitashoz vezetö.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

LIMAR írta:
2019.12.01., vas. 19:15

Nos, a kérdéseidre a válasz nem túl bonyolult.
1. A Musical Fidelity Trivista DAC költségvetésébe nagy valószínűséggel nem fért bele a ma gyakorlatilag mindenhol használt NYÁKba ültetett BNC és RCA használata. Az akkori készülék ház gyártási technológia költséghatékonyan még nem tette lehetővé a nagy pontosságú mechanikai kivitelezést, ami elengedhetetlen egy Nyákra szerelt csatlakozók készülék házhoz illesztéséhez. Ma a CNC technológiával ez már gyerekjáték. A Musical Fidelity Trivista 21 DAC több, mint 15 éves konstrukció.
15 évvel ezelőtt is rendelkezésre állt az öt század pontosságon belüli cnc forgácsolás technológia.
Az előlapi csavarok süllyesztései is úgy készültek. A kivitelezés oka sokkal prózaibb: Így dobta a gép.
Látható, hogy a készülékház dizájn határozza meg a nyák kialakítását és az összeszerelés módját.
Az előszerelt házba beleszórták a trafókat és az elektronikát. Rögzítették az rca aljzatokat és kész.
2-3 munkaállomáson, minimális taktidővel letudható folyamat.
Az ültetett csatlakozók kizárólag az összeszerelés tovább egyszerűsítése céljából jelentek meg.
Ráadásul olcsóbbak mint a lengő aljzatok.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

cables írta:
2019.12.01., vas. 21:20
LIMAR írta:
2019.12.01., vas. 19:15
...
2. Mentségükre szolgáljon, hogy a pár cm hosszú illesztetlen kábelen a reflexiók nagyon rövid idejűek, így azok zavaró hatása jóval a digitális audio jelátvitel frekvenciahatárán túl van már.
...
Ez nem igaz. Ha egy összeköttetésben relexió van valahol az visszafelé addig terjed amig le nem csillapítja a huzal veszteség tehát nem áll meg a csatlakozónál, legfeljebb ott is keletkezik egy ellen reflexió is.
Akkor menjünk ezen végig egy kicsit.

Tegyük fel, hogy a forrás oldal illesztett, azon nem képződik reflexió, vagyis a vevő oldali illesztetlenség miatti reflexió nem verődik vissza a forrás oldalról a vevő felé, vagyis ott nem jelenik meg egy késleltetett jel. A vevő oldalon jelveszteség keletkezik az illesztetlenség miatt, mert egy része visszaverődött. De szerencsére a túloldali illesztettség miatt az már nem jön vissza újra.

Esetünkben a készülék házon belüli pár cm-es csavart érpár hullámimpedanciája nem egyezik a forrás impedanciával és nem egyezik az áramköri lapon lévő lezáró impedanciával.
Vagyis ezen a rövid szakaszon keletkezik csak oda vissza verődő reflexió a mindkét oldali illesztetlenség miatt.
Ez viszont a rövidsége miatt csak nagyon rövid idejű reflexiókat eredményez, ami drámaian nem zavaró.
Ami reflexió visszatáplálódik a forrás oldalra, az ott az illesztettség miatt már nem verődik vissza.

Összefoglalva:
A vevő oldali illesztetlenség csak jelveszteséget eredményez, oda vissza verődő reflexiókat nem, mivel az adó oldal illesztett.
A kis sodrott vezetékdarab viszont mindkét végén illesztetlen így reflexiók annak mindkét végén keletkeznek.
Ennek hatása a rövidsége miatt elhanyagolható az adott esetben.

Minél nagyobb a jel frekvenciája, sajnos annál jobban érződik a hatása a rövid vezeték darab illesztetlenségének is.
Ezért a magasabb mintavételi frekvenciájú és nagyobb bitmélységű digitális audio jelek esetében jobban romlik az átvitel.

Célszerű tehát minél jobban közelíteni az illesztett átvitelhez legalább a forrás (generátor) oldalon, hogy onnan a vevő (terhelés) oldal illesztetlensége miatti reflexiók ne verődjenek vissza újra már.

Legalább az egyik oldalon legyen illesztett az átvitel, ha már a fogadó oldalon nincs is minden rendben.

Az viszont nem megengedhető, hogy mindkét oldalon súlyos illesztetlenség legyen. Abból jó nem fog kisülni.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”