Mondjuk én azt tapasztaltam a hdtracks ról származó anyagokkal hogy mindig azok a legrosszabb hangúak..juliush írta: ↑2020.01.11., szomb. 12:49Előrebocsátom, az alábbi példával nem kívánok állást foglalni a valódi HiRes vs. MQA vitában, pusztán egy friss élményemet osztom meg egy konkrét lemezzel! A Rush együttes "Moving Pictures" c. klasszikusát hallgattam, ami épp rendelkezésemre áll 24/192-es formátumban (ha jól emlékszem ez praktikusan a HDTracks-on keresztül elérhető verzió), majd összevetettem a TIDAL-ról stream-elt MQA változattal. Mindkettő a Roon-on keresztül került lejátszásra a referencia kedvéért csatolom a Roon összefoglalóját a jelutakról és processzálási lépésekről:
hires_vs_mqa.jpg
Fontos még megjegyezni, hogy a DAC-om nem MQA-képes, így az MQA reprocesszálást teljessé tevő második dekódolási lépés nem is került végrehajtásra, a DAC 24/96-ba kicsomagolt adatfolyammal dolgozott! Az én rendszeremben, az én ízlésem szerint egyszerűen nem volt verseny a két változat között, az MQA gyakorlatilag minden szempontból felülmúlta a 24/192-őt!
Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez legalább úgy szólhat a két digitális masterelés/konverzió különbségéről az adott lemez kapcsán, mint valamelyik technológia felsőbbrendűségéről!
A helyedben a tapasztalat kedvéért letölteném a rutrackeren fellelhető változatokat ezen albumról. Elég nagy eltérések szoktak lenni a különböző kiadványok között. De elsősorban a régebbi analógmódon rögzített és azután digitalizált felvételek esetében. A digitális korban keletkezett albumoknál már nincs ilyen szórás.