Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Aszpirin írta:
2020.02.20., csüt. 11:17
bitrograde írta:
2020.02.20., csüt. 10:48
Aszpirin írta:
2020.02.20., csüt. 10:34

És mi is egész pontosan ez a mérce?
Természetesen az, hogy lehetőségeihez mérten ki hogyan képes a zenehallgatásra vagy -nak áldozni.
...a zenehallgató igényessége a fenti megfogalmazás fényében mennyire korrelál a hallgatott zene műfaji besorolásával? Például: Dream Theater a maga "egzotikus" (pl. 7/8-ados) és (sűrűn) váltott ütemeivel (bonyolult, de zseniális ritmika, progresszív metál), esetleg a King's X a nagyon szokatlan akordjaival és harmóniáival (talán hard rock, de abból a "keménnyebbik" fajta) vagy Philip Glass, Ligeti György, stb. illetve ezek szeretete áll fennebb a rangsorban, esetleg nincs ilyen rangsor?
Egyéni rangsorok minden bizonnyal vannak. Ahogyan - szerintem, még - vannak megkérdőjelezhetetlen kulturális rangsorok is. A műfaji besorolás tekintetében megoszlanak a vélemények, és maga a korszak, amiben élünk is arról ismerszik meg, hogy ezeket a határokat elit- és tömegkultúra között elmosni igyekszik (lásd még: posztmodern). És ez javarészt független attól, hogy egy-egy műfajon belül milyen míves alkotások jönnek-e létre. (Ld. még Dream Theater.) De az ítészek jó része ezt - még Iiro Rantalát is - a "midcult" (Dwight Macdonald) jelenségéhez sorolná, és egy hagyományos műfaji hierarchiában elrendezve értékelné. Én ebben a kérdésben kevésbé magabiztosan nyilatkoznék (én sem vagyok teljesen elfogulatlan), ám ettől függetlenül vannak egyértelmű esetek. A Beethoven vs. Dream Theater "celebrity death matchét" (ha valaki még emlékszik az MTV kiváló műsorára) mindig Beethovennek kell nyernie. És ez független attól, hogy melyik a jobb zene (egyébként Beethoven), és pusztán ahhoz van köze, hogy a kulturális jelentősége Beethovennek eleve nagyobb. (Ennek a zeneelméleti és zenetörténeti kifejtéséhez én kicsit vagyok.)
De ezeknek a kérdéseknek szerintem semmi keresnivalója egy hifis fórumon, mert egyszerűen nem itt születnek meg rájuk a válaszok (még). Itt mindenki azt kedvel, amit akar, és azt gondol a kedvencéről, amit akar. Szabad a műfaji és ízlésbeli keveredés, és ennek összetévesztése az értékkel. Ebből aztán jó nagy veszekedések lesznek, mint a "komolyzenei ajánlóban", és az meg kinek jó? (Lassan úgy hangzik, mintha klaca nevében beszélnék.) Szóval, jó zenéket emlegetsz, de Glass és Ligeti fentebb van a rangsorban, és ezt attól függetlenül el kell ismerni, hogy magam is (többek közt) metálon nőttel fel, és nagyon ritkán ég mindig hallgatok is azt (is).
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Robici írta:
2020.02.20., csüt. 20:18
Na azok közül gondolhatod, hogy egyik se volt a minőség csúcsa, és ma már szerintem én se hallgatnám, mégis. Isten útjai kifürkészhetetlenek. :-)
Ami azt illeti, már évek óta mivel a zenehallgató szobám előbb jó messzire került, majd meg is szűnt átmenetileg, a komolyzene is az olcsó számítógépes Genius hangfalon szól... De azért remélem nemsokára megszűnik ez a tarthatatlan helyzet! sad.gif

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

gyongyhalas írta:
2020.02.20., csüt. 09:50
A szándék itt egészen más ...Mp3 mint minőség került szóba ....Ez szerintem tulzó és lehet itt dallamokról ritmusról beszélni de mégis egy veszteséges formátum.....Mivel pótolod a hiányt .....brum bum dúdolászol ...igen ez már harmóniához tartozó fogalom.... ;peace;
Az mp3 veszteséges, de azért nem ennyire. :-)
gyongyhalas írta:
2020.02.20., csüt. 09:50
Mp3 ban ha a teret a hangszerek elkülönülését nem hallod amennyire lehetne a flac vagy dsd formátum esetén akkor mit is akarunk... gondolkodik.gif
Az a tér ami a felvételeken van általában egy kreált valami, legtöbbször semmi köze a valósághoz. Vittem én már hifistákat a Zeneakadémiára akik utána fanyalogtak, hogy ennél a térhatásnál az ő hifijük is jobbat tud. :-)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2020.02.20., csüt. 00:15
Szerintem meg nem is kell, hogy legyen. Remélem ezen nem sértődsz meg: én a "zenei igényesség"-re való hivatkozást mindig fellengzős sznobságnak tartottam.
Mért sértődnék meg? :-)
Én az igényesség meg az igényes hifi összefüggéséről írtam, ami itt lentebb felmerült, az igényes zenének bárki behelyettesíthet amit akar, a komolyzenét csak azért hoztam példának mert én abban vagyok valamennyire járatosabb, így onnan tudok példát hozni.
Én is hallgatok szívesen bizonyos könnyűzenét háttérzenének, speciel még Dire Straitset is szoktam bár nekem az orgazmust azért nem okoz. :-) Könnyűzenét én nem hallgatom a hifin, mivel a hifinek külön zenehallgató szoba van dedikálva, ott leülve elmélyült zenehallgatás megy nálam. Könnyűzenére nekem tökéletesen megfelel a fejhallgató vagy a számítógép melletti olcsó Genius hangfal.
Egyébként itt Vásáry Tamás mesél egy akadémiai órájáról amikor Kodály megkérdezte őket, hogy mondják meg mi a jó és mi a rossz zene:
https://youtu.be/PpKbw9R-d-A?t=1925
Aszpirin írta:
2020.02.20., csüt. 00:15
P.. Komolyzenét (nagyon-nagyon kevés kivétellel) soha nem tudtam hallgatni mp3-ból. Telefonról sem, jóminőségű fülessel sem. Tényleg soha. Nagyzenekari művet teljesen kizárt, hogy élvezni tudjak mp3-ból.
Speciel az én zenei irányba állásom a komolyzenére (mivel én nem tanultam hegedűn ;-) ) egy olcsó kazettás magnóval, később meg hasraütéses alapon összerakott Somogyis hangszórókból álló hangfalakon meg bizományis eszközökkel történt, évekig azon hallgattam és azon szerettem meg a komolyzenét. Na azok közül gondolhatod, hogy egyik se volt a minőség csúcsa, és ma már szerintem én se hallgatnám, mégis. Isten útjai kifürkészhetetlenek. :-)

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Aszpirin írta:
2020.02.20., csüt. 11:17
bitrograde írta:
Aszpirin írta:
Természetesen az, hogy lehetőségeihez mérten ki hogyan képes a zenehallgatásra vagy -nak áldozni.
Ez így megfogalmazva számomra teljesen o.k....
nekem nem :-)
"lehetösegeihez merten" ? már ez is uszik a levegöben. arra van es annyi, amennyit akarunk (nyilvan ez is tulzas), mindenesetre azert vannak szabadsagfokok, lehetöseg es akarat, mindenki maganak tehet prioritast
mit aldozni ? idöt ? figyelmet ? gondolatot ? penzt ?

persze szerintem nem kell mércézni, mindenki maganak.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

bitrograde írta:
Aszpirin írta:
bitrograde írta:
2020.02.20., csüt. 10:22
És bizony a zenehallgatói igényességnek is van mércéje (ami nem feltétlenül az elköltött összeg nagyságával korrelál).
Ez így megfogalmazva számomra teljesen o.k.
Engedj meg egy másik kérdést egy másik Iiro Rantala-kedvelőtől (illetve aki nemrég megtudta magáról a komolyzenei fórumban, hogy mivel Bach-ot /is/ szereti, már reménytelen eset, mert "úgy is marad"): a zenehallgató igényessége a fenti megfogalmazás fényében mennyire korrelál a hallgatott zene műfaji besorolásával? Például: Dream Theater a maga "egzotikus" (pl. 7/8-ados) és (sűrűn) váltott ütemeivel (bonyolult, de zseniális ritmika, progresszív metál), esetleg a King's X a nagyon szokatlan akordjaival és harmóniáival (talán hard rock, de abból a "keménnyebbik" fajta) vagy Philip Glass, Ligeti György, stb. illetve ezek szeretete áll fennebb a rangsorban, esetleg nincs ilyen rangsor?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

bitrograde írta:
2020.02.20., csüt. 10:58
juliush írta:
2020.02.20., csüt. 10:44
Lassan három éve, hogy megfogalmaztam pár gondolatot a szubjektív zenei élmény vs. reprodukált hangminőség kérdéskörben, talán nem bánjátok, ha idézem magam, mert aktuálisnak érzem a jelenleg tárgyalt témában!
viewtopic.php?p=2095367#p2095367
A szolnoki laktanya.... Az epifániával nem versenyezhet a technika, hiába, no, ebben igazad van. De én nem is csak a hangforrás minőségéről meg a technikai környezetről, meg a hatást befolyásoló szerepéről írtam (vagy akartam írni), hanem a zene egyének felett álló kulturális értékéről és jelentőségéről, meg a zenét hallgató igényességéről.
Sziasztok !

Akkor megvan a jövő ......szaladok levédetem az ötletem....
Nem kell más csak fiatalkori élményeinket bekattantani az agyunkban,,,,,,,vagyis mi egy tudatalatti állapotban az agyunkban hallgatunk zenét ,,,,,tovább menve jaj ne ez már az "Emlékmás" film..akkor már kitalálták elkéstem... gondolkodik.gif
Minek funkcionálisan bármilyen hanglejátszó.........
Virtuális zenehallgatás ...
üdv :tutiok:

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

cables írta:
2020.02.20., csüt. 10:47
bitrograde írta:
...
Más: múltkor átrendeztem egy kicsit az állványt az új OTL-erősítő érkezése miatt, és véletlenül felcseréltem azt a mindösszesen két cserélhető tápkábelt (a PC-be és az OTL-be, a többiben vagy fix (végfok), vagy nem kell (DAC és előfok)), ami a rendszerben van. Kicsit ficeregtem, és nem értettem, mi van: valahogy nem kerek minden. Aztán egy kikapcsolásnál észrevettem, mit vétettem, visszacseréltem őket, és helyreállt a rend és a béke. Lehet, hogy hifisznob vagyok?
:)
Nagyon sokan Fontos a szinergia - felkiáltással azonos hálózati kábelt használnak minden készüléknél. Náluk egy ilyen véletlen felcserélés nem borít semmit.
Akkor ugyanolyan gyártó készülékeit is kellene azoknak használni ,,,,,mert akkor szinergia is tökéletes lenne.....
Vagy mégse ??? Na ez a Mi bajunk??? gondolkodik.gif Nincs biztos tipp.....ezért lubickolnak a gyártók.... :smile53:

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

juliush írta:
2020.02.20., csüt. 10:44
Lassan három éve, hogy megfogalmaztam pár gondolatot a szubjektív zenei élmény vs. reprodukált hangminőség kérdéskörben, talán nem bánjátok, ha idézem magam, mert aktuálisnak érzem a jelenleg tárgyalt témában!
A szolnoki laktanya.... Az epifániával nem versenyezhet a technika, hiába, no, ebben igazad van. De én nem is csak a hangforrás minőségéről meg a technikai környezetről, meg a hatást befolyásoló szerepéről írtam (vagy akartam írni), hanem a zene egyének felett álló kulturális értékéről és jelentőségéről, meg a zenét hallgató igényességéről.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

bitrograde írta:
Én nagyon örülök annak, hogy ennyire demokratikus kultúrszemlélet uralkodik a fórumon, ennyire toleránsak vagyunk egymás zenehallgatási szokásaival szemben.
Más: múltkor átrendeztem egy kicsit az állványt az új OTL-erősítő érkezése miatt, és véletlenül felcseréltem azt a mindösszesen két cserélhető tápkábelt (a PC-be és az OTL-be, a többiben vagy fix (végfok), vagy nem kell (DAC és előfok)), ami a rendszerben van. Kicsit ficeregtem, és nem értettem, mi van: valahogy nem kerek minden. Aztán egy kikapcsolásnál észrevettem, mit vétettem, visszacseréltem őket, és helyreállt a rend és a béke. Lehet, hogy hifisznob vagyok?
Á dehogy nem vagy hifisznob !
Beléptél a wodooo klubtagok közé tudtod nélkül..Most már le nem tagadhatod :D :D

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
bitrograde írta:
És bizony a zenehallgatói igényességnek is van mércéje (ami nem feltétlenül az elköltött összeg nagyságával korrelál).

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Hozzászólás Szerző: cables »

bitrograde írta:
...
:)
Nagyon sokan Fontos a szinergia - felkiáltással azonos hálózati kábelt használnak minden készüléknél. Náluk egy ilyen véletlen felcserélés nem borít semmit.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4047

Hozzászólás Szerző: juliush »

Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

bitrograde írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

Én nagyon örülök annak, hogy ennyire demokratikus kultúrszemlélet uralkodik a fórumon, ennyire toleránsak vagyunk egymás zenehallgatási szokásaival szemben. A helyzet azonban az, hogy 192kbit/sec-ben nem igazán élvezhető a H-moll mise, ha valaki templomban hallotta, akkor meg pláne nem. Soltész Rezsőnek meg mindegy, min játsszák le a "No, Miss"-t. Így kár is lenne tagadni a zenei regiszterek hierarchiáját, még ha az nem is esik egybe a személyes ízléspreferenciáinkkal. És bizony a zenehallgatói igényességnek is van mércéje (ami nem feltétlenül az elköltött összeg nagyságával korrelál).
De lehet, hogy már megint rossz helyen járok. :D
Iiro Rantalától szól a My History of Jazz. Nem .mp3-ban.
És akkor kire is fogjuk az igénytelenséget? Hát az örök elégedetlenséget? A gyártókra, a piacra, vagy a fogyasztóra/felhasználóra?

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

Robici írta:
2020.02.19., szer. 23:51
Én nem látok semmiféle törvényszerű összefüggést a zenei igényesség meg a komoly hifi vásárlása között. Van persze olyan, akinek az útja ezen keresztül vezetett. De ismerek komolyzene kedvelő embereket (vagy épp zenészeket) akiket hidegen hagy az egész hifis világ és ellenben nagyon gyakran az a sejtésem a hifisták írásait olvasva, hogy közülük meg nagyon sokan nem zenét hallgatnak, hanem hangokat. A zene alapvető összetevői (dallam, ritmus, harmónia) egy 192 kBit-es MP3-on is átjönnek. Nem azt mondom, hogy akkor senkinek nem kell ennél jobb, csak azt, hogy egy csomó embernek semmi pluszt nem fog hozzáadni a nagyfelbontású flac (vagy 60-as években préselt LP, ki mire gerjed) a zeneélvezetéhez, hallgasson bármit. Persze mert ők igénytelenek, csakhogy jó értelemben. Mert ők azon is élvezik a zenét amijük van, más meg tízmilliók elköltésével se lesz elégedett.
Ma olyan szerencsés korban élünk, amikor mindenki megtalálhatja azt amit szeretne, az analóg szalagra rögzített eredeti analóg felvételtől a sokbites streamig. Aki ebből is csak fanyalogni tud, annak tökmindegy, az otthoni hologramos zenereprodukáláson is csak fanyalogna. Ott a hiba nem a közvetítő láncban van már szerintem.
A koncertjegy meg... hát lehet nem ugyanott élünk, mert szerintem meg csak az nem jut el ma élő előadásra aki nem akar.
Azért talán egy ilyen fórumon lehet úgy beszélgetni vitázni ,hogy nem gondoljuk a másikról, hogy megmondó ember.
Van egy véleményem .Az igényesség szót talán kár volt egyáltalán leírni ,mert sértően is lehet értelmezni...
A szándék itt egészen más ...Mp3 mint minőség került szóba ....Ez szerintem tulzó és lehet itt dallamokról ritmusról beszélni de mégis egy veszteséges formátum.....Mivel pótolod a hiányt .....brum bum dúdolászol ...igen ez már harmóniához tartozó fogalom.... ;peace;
Most lehet megint alázni a milliós rendszereket mert azok csak hangokat közvetítenek ....de könyörgöm a "zene 12 hang különböző kombinációja " Csillag születik filmből idézve.....
Mp3 ban ha a teret a hangszerek elkülönülését nem hallod amennyire lehetne a flac vagy dsd formátum esetén akkor mit is akarunk... gondolkodik.gif
Zenészeket hoztál példának ,hogy őket hidegen hagyja a hifi mániánk.....igen igazad van ! Tudod van egy mondás ....cipésznek a cipője lukas ... :D
Ezt én is tapasztaltam saját szakmámban...sajna magamon is.
Szerintem el kellene felejteni az igénytelenség jelzőt ,mert mihez is viszonyítunk ....ki az etalon?
Mindegy elvonatkoztatva legyen mindenkinek igaza ....És igen az élvezeten van a hangsúly....kinek mit mivel hogyan.
Csak talán az mp3 at is helyén kezelni.(90 es évek nagyon jó találmánya,,,mely még a mai időkben is helytállni próbál )
Üdv. :smile53:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Robici írta:
2020.02.19., szer. 23:51
Én nem látok semmiféle törvényszerű összefüggést a zenei igényesség meg a komoly hifi vásárlása között.
Szerintem meg nem is kell, hogy legyen. Remélem ezen nem sértődsz meg: én a "zenei igényesség"-re való hivatkozást mindig fellengzős sznobságnak tartottam. A zene azért van, hogy élvezetet okozzon. Sok embernek a komolyzene, vagy épp annak ágai, a dzsesz, vagy annak bizonyos ágai, stb nemhogy élvezetet, de inkább egyfajta fájdalmat okoznak (Úgy, mint nekem a rap vagy a hörgős metál.) De őket nem lehet azzal leírni, hogy "zeneileg nem igényesek", vagy hogy "nem is zenét, hanem hangokat hallgatnak".
Nekem egy Dire Straits hallgatása is egyfajta zenei orgazmust tud okozni. És történetesen ha a Dire Straits-t (is) szívesebben hallgatom a "komolyabb" hifimen, mint a telefonról mp3-ban, attól még nem csak hangokat hallgatok szívesen, hanem a Dire Straits zenéjét. Az előbbiekbe helyettesítsen be bármit a Kedves Olvasó, aminek a hallgatása Neki élvezetet okoz.
Szerintem ennyi, minden további a dolog túlmagyarázása, ha pedig a hallgatót kategorizáljuk, nem a zenét, az sértő sznobság.
No offence, just my two pence.

P.. Komolyzenét (nagyon-nagyon kevés kivétellel) soha nem tudtam hallgatni mp3-ból. Telefonról sem, jóminőségű fülessel sem. Tényleg soha. Nagyzenekari művet teljesen kizárt, hogy élvezni tudjak mp3-ból. De ezzel nem kell más is így legyen. Csak fogadjátok el.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Én nem látok semmiféle törvényszerű összefüggést a zenei igényesség meg a komoly hifi vásárlása között. Van persze olyan, akinek az útja ezen keresztül vezetett. De ismerek komolyzene kedvelő embereket (vagy épp zenészeket) akiket hidegen hagy az egész hifis világ és ellenben nagyon gyakran az a sejtésem a hifisták írásait olvasva, hogy közülük meg nagyon sokan nem zenét hallgatnak, hanem hangokat. A zene alapvető összetevői (dallam, ritmus, harmónia) egy 192 kBit-es MP3-on is átjönnek. Nem azt mondom, hogy akkor senkinek nem kell ennél jobb, csak azt, hogy egy csomó embernek semmi pluszt nem fog hozzáadni a nagyfelbontású flac (vagy 60-as években préselt LP, ki mire gerjed) a zeneélvezetéhez, hallgasson bármit. Persze mert ők igénytelenek, csakhogy jó értelemben. Mert ők azon is élvezik a zenét amijük van, más meg tízmilliók elköltésével se lesz elégedett.
Ma olyan szerencsés korban élünk, amikor mindenki megtalálhatja azt amit szeretne, az analóg szalagra rögzített eredeti analóg felvételtől a sokbites streamig. Aki ebből is csak fanyalogni tud, annak tökmindegy, az otthoni hologramos zenereprodukáláson is csak fanyalogna. Ott a hiba nem a közvetítő láncban van már szerintem.
A koncertjegy meg... hát lehet nem ugyanott élünk, mert szerintem meg csak az nem jut el ma élő előadásra aki nem akar.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
2020.02.19., szer. 22:39
gyongyhalas írta:
2020.02.19., szer. 20:41
Várjuk a csodát.....mikor is felnő egy generáció ...komolyzene ,,urambocsá JAZZ és még sorolhatnám .. zene ismerete nélkül....
6 évvel vagyok fiatalabb Nálad, és az én generációmban is NAGYON kevesen hallgattak komolyzenét, pedig lett volna hol és mikor. Én is csak azért, mert egész kicsi gyerekkoromtól rámkényszerítették a szüleim a hangszeres komolyzenei oktatást, és valahogy megszerettem a komolyzenét még fiatalon, bár a zenélést (hegedű) szívből utáltam gyerekkoromban, mert a gyerekek gonoszak tudnak lenni ám egymással, Paganininek csúfoltak, emellett meg napi több órát kellett gyakorolnom, a tanárom meg rácsapott a kezemre a vonójával, ha nem használtam a kisujjamat... na de nem ez a lényeg, hanem hogy a környezetemben nagyjából senki nem hallgatott komolyzenét rajtam kívül. Kicsi az esélye, hogy ők ma hallgatnak. Szóval ez a "felnő egy generáció komolyzene nélkül" nem annyira újkeletű.
Nálatok másként volt ez a Te fiatalkorodban?
Áá dehogy....talán csak még olcsóbbak voltak a jegyek....vittek gyerekként iskolai szinház .koncert .művész mozik látogatására... ének órán még lemezjátszón hallgattuk a zenét.....Ja már akkor is kevés ember volt aki a teljes áru jegyet megvette....meg kellett tölteni a termet diák ,nyugdíjas,,,
Ami talán más az a túl korán megszokni valamit ami elvisz egy irányba ....okos telefon tablet youtube...
Egyébként lassan egy nagyon kis réteg lesz az aki erre a hobbira többet költ. gondolkodik.gif
Persze ez szubjektív véleményem.. :smile53:
Az alap az mp3 minőség ....... vagy egy minimum szint....szerintem a minimum szint.. leborulok.gif
üdv.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

gyongyhalas írta:
2020.02.19., szer. 20:41
Várjuk a csodát.....mikor is felnő egy generáció ...komolyzene ,,urambocsá JAZZ és még sorolhatnám .. zene ismerete nélkül....
6 évvel vagyok fiatalabb Nálad, és az én generációmban is NAGYON kevesen hallgattak komolyzenét, pedig lett volna hol és mikor. Én is csak azért, mert egész kicsi gyerekkoromtól rámkényszerítették a szüleim a hangszeres komolyzenei oktatást, és valahogy megszerettem a komolyzenét még fiatalon, bár a zenélést (hegedű) szívből utáltam gyerekkoromban, mert a gyerekek gonoszak tudnak lenni ám egymással, Paganininek csúfoltak, emellett meg napi több órát kellett gyakorolnom, a tanárom meg rácsapott a kezemre a vonójával, ha nem használtam a kisujjamat... na de nem ez a lényeg, hanem hogy a környezetemben nagyjából senki nem hallgatott komolyzenét rajtam kívül. Kicsi az esélye, hogy ők ma hallgatnak. Szóval ez a "felnő egy generáció komolyzene nélkül" nem annyira újkeletű.
Nálatok másként volt ez a Te fiatalkorodban?

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

kupecke írta:
2020.02.19., szer. 21:41
Már csak néhány kitartó év, és ezeket élvezettel hallgatod hálózati lejátszón keresztül, akár spoty mp3 ban is ;)

Szia !
Úgy legyen !!!!
Talán nem kell mondanom de mai napig sajnálom a fiatalság örömeit ...hifi rotel erősítő, musical fidelity cd játszó, cat féle összekötők hangfal kábelek ...
Jó bulik örömmel hallgatott mp3 pop zene.. :D
A mostani rendszer már kihozza a különbséget nagyon is ....mp3 is jobban szól mint régen....de és ott a streammerek határai...Mqa és hasonló újítások nem véletlen törekvés a 16 /44 mellett... gondolkodik.gif
Ami esetleg visszatartana az az ár / érték A mostani rendszerem ami látod kettős nem véletlenül.....
Én is beláttam a sztereó és mozi nem megy együtt.....pedig próbáltam avr eket ...talán proci + végfok még jobban sikerülhetne... :smile53:
Üdv,

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Már csak néhány kitartó év, és ezeket élvezettel hallgatod hálózati lejátszón keresztül, akár spoty mp3 ban is ;)

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó

ecdhkex írta:
2020.02.19., szer. 20:06
Robici írta:
2020.02.19., szer. 15:18
Szerintem erős túlzás az MP3-at a kulturális igénytelenséggel összekapcsolni. Az MP3 az adott kor (90-es évek eleje) technikai lehetőségeinek figyelembe vételével készült, amikor a számítási kapacitás, a tárhely és a sávszélesség is sokkal kisebb volt mint ma.
Talán megint félreérthető voltam. Nem gondolom az mp3-mat kulturális igénytelenségnek, jómagam javarészt spotifyt hallgatok.
Amit írtam, azt "gyongyhalas" eredeti hozzászólására való válaszként kéretik értelmezni. Ő ezt írta:
"Igények is talán az mp3 as minőségre halmozódnak.....lényegesen többen használják nagy megelégedéssel.
Sokszor elgondolkozok azon, miért is akarnám másoknak is megmutatni a zene minőségibb hallgathatóságát ?
Nincs rá füle ....laptop telefon tv a hifi vége....vagy beatbox csoda super tudsz tudsz hallhatóság... "
Arra próbáltam rávilágítani, hogy az igények nem az mp3-mas minőségre halmozódnak, tehát az igények nem okozatai az mp3-nak, tehát nem azért hallgat valaki igénytelen zenét, mert mp3-mat szokott hallgatni. Az igények az alapvető társadalmi és kulturális igénytelenség miatt olyanok amilyenek, és aki Megasztáron és Dalon és Majkán szocializálódik (társadalmi többség), annak abszolút nem lesz igénye az mp3 fölött semmi másra.
Valóban erősen hangzik de átjött amit írni akartam....a válasz így tökéletes...szerintem is.
Lehet vitát folytatni de a minőségi zenehallgatásért régen és ma is súlyos pénz összeget kell belefeccolni.....van rá igény ?
Minek is a telefonok laptopok tv_k kütyük világában ?
Ma sajnos egy koncert jegy ára is zsebet ürítő,,,,még tovább az élő zene meghallgatása.
Miért is alakult így talán a haladás az oka ....vagy a tömeg igény kiszolgálása...vagy a igénytelenség felé terelése ....
Fene tudja...
Mp3 zene amin felnőttem ...végtelen könnyen letölthető megszerezhető és hallgatható sőt BULIS zene ...ami nagy szó volt akkoriban..192 kbs Ig felette már 320 kbs tömörítés minőségi ugrás mp3 nál is...
Saját tapasztalatom a következő .....disco pop zene hallgatástól eljutottam a komolyzene classic jazz hallgatásig
Éveknek is köszönhető e ???? Biztosan közrejátszott.
DE főként a készülékek és a rendszer fejlődése mutatta meg a szépségét ezeknek a zenéknek.... :smile53:
Hálózati lejátszó sokféle volt nálam ,,,eladtam őket ,mert minősége még nekem gyengébb a felvett fájloknál. :D
Üdv

ecdhkex
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: ecdhkex »

Robici írta:
2020.02.19., szer. 15:18
Szerintem erős túlzás az MP3-at a kulturális igénytelenséggel összekapcsolni. Az MP3 az adott kor (90-es évek eleje) technikai lehetőségeinek figyelembe vételével készült, amikor a számítási kapacitás, a tárhely és a sávszélesség is sokkal kisebb volt mint ma.
Talán megint félreérthető voltam. Nem gondolom az mp3-mat kulturális igénytelenségnek, jómagam javarészt spotifyt hallgatok.
Amit írtam, azt "gyongyhalas" eredeti hozzászólására való válaszként kéretik értelmezni. Ő ezt írta:
"Igények is talán az mp3 as minőségre halmozódnak.....lényegesen többen használják nagy megelégedéssel.
Sokszor elgondolkozok azon, miért is akarnám másoknak is megmutatni a zene minőségibb hallgathatóságát ?
Nincs rá füle ....laptop telefon tv a hifi vége....vagy beatbox csoda super tudsz tudsz hallhatóság... "
Arra próbáltam rávilágítani, hogy az igények nem az mp3-mas minőségre halmozódnak, tehát az igények nem okozatai az mp3-nak, tehát nem azért hallgat valaki igénytelen zenét, mert mp3-mat szokott hallgatni. Az igények az alapvető társadalmi és kulturális igénytelenség miatt olyanok amilyenek, és aki Megasztáron és Dalon és Majkán szocializálódik (társadalmi többség), annak abszolút nem lesz igénye az mp3 fölött semmi másra.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7554

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

robi20064 írta:
2020.02.19., szer. 19:54
Kellnerművek írta:
2020.02.19., szer. 19:06
Hát... Itt ezen a fórumon eme kijelentés felér egy arcul csapással. Az okát nem értem, illetve dehogynem . Kár volt.
Eleg ritkan fordul elo hogy valamiben egyetertek Rudibaval, de jelen esetben ezzel az allitasaval szerintem nincs problema. Az MP3 egy nepszeru codec, ha nem ez az elso igazan jol hasznalhato a 90-es evek kozepen ami alkalmas kis meretre "tomoriteni" egy CD hanganyagat akkor talan mas fut be. Kesobb akadt szep szammal kihivo, Ogg Vorbis, WMA stb, megis leginkabb az MP3 maradt fent (nyilvan ennek is szamos oka van). Felesleges tuldramatizalni a dolgot, manapsag is van letjogosultsaga es valoszinuleg meg evekig lesz, leginkabb a streaming miatt.

Inkabb egy jol masterelt album MP3-ban mint egy rosszul masterelt FLAC-ben.
Ezért fontos/jó tudni a master elkészítésekor, milyen platformon kell majd a felvételnek helytállni, ki a célközönség, miféle igényekkel. MP3-nál a legsúlyosabban talán a térinformációk sérülnek.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”