wittao írta: ↑2020.08.26., szer. 17:23
Csak a Spotify-nak 200 millio elofizetoje van.
Apple-nek 100 millio.
YouTube-rol is hatalmas embertomeg hallgat zenet.(becslesek szerint tobb mint az elobbiek egyutt, csak nehez megitelni valaki a videoklippet is nezi, vagy csak a zene miatt megy a lejatszaslista)
Max. 256kbits az utobbi, OGG az elobbi.
Ezek csak tisztan szamok, hogy “2020-ra valaki az mp3 mellett dontott volna”.
Nem a tartalomfogyasztásról volt szó, hanem a hifiről. A 200 milliós spoti/itunes felhasználók előtte is rádiót,walkman/discman/ipod-ot hallgattak. "Szartak a hifire" akkor is. Hírből sem tudják mi az a highend audio, hiába volt apa szekrényében néhány tucat hanglemez.
Az embered youtubra vagy spotify-ra vette az audio pc-t? Persze, hogy nem. Formátumot írt, nem bitrátát és a hifi-hez kötötte.
A 200+ milliós felhasználói réteg autóiban, háztartásaiban soha nem fog fizikai hanghordozó szólni, de attól még vehetnek hifit, ha megjön az igényük. Formátum és hardver oldalon is elérhető ugyanaz a szint.
mp3->tartalomfogyasztás PCM/DSD->highend
Szándékosan felcserélni és ebből esszét írni nem igazán szoktak...
Az "hifi ipar" sem az újkori trash kultúrától döglődik. Az megvolt régen is, csak offline-ban másként mutatkozott meg.
Az időközben képbe jött sok egyéb tényezőtől "erodálódik" a piac. Néha egészen prózai okokból:
Kb. 10 éve, mikor még aktívan próbálgattam a használtpiacos highend készülékeket, felfigyeltem egy jelenségre.
Éppen egy budai villa hifi szobájából étellifteztük le egy első tulajos rendszert, mikor feltettem a szokásos kérdést, hogy miért adja el és mi lesz helyette. Elővette a telefonját: Ehhez egy fejhallgató. Értetlenül állva kérdezem, hogy ezzel kívánja kiváltani a komplett rendszert? Igen. De miért?
"Mert elegem lett a fejlesztéssel járó hercehurcával, hogy mindenki a saját termékeit nyomja, közben a másikét szidja. A feltett kérdésekre nem kapok egyértelmű, logikus válaszokat, csak a hülyeség dől. A hirdetésre olyan komolytalan ajánlatok és emberek jöttek akiket nem látok szívesen. Befejeztem. Az esti zenehallgatáshoz egy jó minőségű fejhallgató bőven elég lesz."
Akkor még csak mosolyogtam rajta és naívan reménykedtem, hogy több ilyen lesz. És hát lett. Nem csak itthon, fejlett stabil országokban is. Sorban szállnak ki a tehetős 2. generációs hifisek. Az ok rendszerint csalódottság és az árpolitikák elleni lázadás. Nyilván mindhárom fél hibás ebben, de semmiképp nem a 200 millió spotify felhasználó. Nem ők rombolják hifis kultúrát. Egyre szélesebb körben jelentik ki, hogy biztosan nem fognak több új terméket vásárolni.
Ez már jól kivehető itt és a külföldi oldalakon is. Gyakorlatilag hiányzik az 5 évnél fiatalabb highend a használtpiacról. Ha ez így megy tovább két modelléven belül az újak között is beszűkül a termékpaletta. Maradnak a felejthető alaptípusok és az elérhetetlen zászlóshajók. Még kisebb réteg fog hozzáférni.
Persze látszanak a próbálkozások az űr kitöltésére. Tömve vannak a polcok olyan termékekkel, amik az impulzusvásárlókra szabva ugyanazt a szintet valamivel olcsóbban kínálják, de ezekből rendszerint csak egy "kidobott pénz volt" sóhaj marad valamelyik alfórumban. Olaj a tűzre.
Ha már valahol eljutottak arra a pontra, hogy felismerték és tárgyalják a problémát, akkor esetleg az arra vonatkozó konstruktív javaslataikat is bemásolhatnád, hogy miként próbálják átültetni a fiatalabb generációkba az igényes zenehallgatásra késztető gondolatokat. Amellett, hogy ők az autóikban lévő 12 hangszórós premium hangrendszerhez és a HD700 szintű gamer fejhallgatókhoz vannak szokva. Vinyllel,csövekkel,és kígyóolajjal már nem lehet megszólítani őket.
Hol lesz számukra a megfizethető és kielégítő szint?