október 3 15:11 Trend idők, ha valaki vissza szeretné hallgatniLa_Valse írta: ↑2024.10.03., csüt. 16:16Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
intelligencia helyzetéről faggatták. Többek között elmondta, szerinte nem várható, hogy például a zeneszolgáltatóknál
nagy számban jelenjenek meg a MI által gyártott zenék.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Az előadás alapját ezek a blog posztok képezik:
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da
És persze az első posztból készült Positive Feedback cikk:
https://positive-feedback.com/audio-dis ... e-a-sound/
16 órától mindkét napon Kishonti István beszél majd készülő Hangtér művészete című könyvéről.
Az Audio Expon mellesleg mindkét napon 11 és 11.45 között fogok előadást tartani a streaming szolgáltatások működéséről.kaef2 írta: ↑2024.10.03., csüt. 16:26Köszönöm a figyelmet. Lesz még talán két hasonló beszélgetés is a jövőben, erről a témáról .La_Valse írta: ↑2024.10.03., csüt. 16:16Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
intelligencia helyzetéről faggatták. Többek között elmondta, szerinte nem várható, hogy például a zeneszolgáltatóknál
Az előadás alapját ezek a blog posztok képezik:
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 82ed8cf701
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da
És persze az első posztból készült Positive Feedback cikk:
https://positive-feedback.com/audio-dis ... e-a-sound/
16 órától mindkét napon Kishonti István beszél majd készülő Hangtér művészete című könyvéről.
Köszönöm a figyelmet. Lesz még talán két hasonló beszélgetés is a jövőben, erről a témáról .La_Valse írta: ↑2024.10.03., csüt. 16:16Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
Ma, kora délután a Kossuth rádió rövid interjút adott közre kaef2 fórumtársunkkal. A zeneipar és a mesterséges
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Rengeteg 3/4-ben írt könnyűzenei szám van. Maga a Király - bár nem vagyok oda érte - pedig előszeretettel használta a 12/8-ot. (meg sokan mások)alto írta: ↑2024.09.25., szer. 10:15Persze, kivételek mindig akadnak, de ettől még igaz, hogy a pop-rock műfajú zenék meghatározó többsége páros ritmust használ.Luxor Audio írta: ↑2024.09.25., szer. 08:58Túlzásnak érzem ezt a megfogalmazást. Elsőre a Police és Sting muzsikái ugrottak be a pop világából, amik jellemzően nem 4/4-ben mozognak, gyakori nála az 5/4 és a 7/4 is, de sok példát lehetne hozni a rockból is, Peter Gabriel, a King Crimson és a Jethro Tull sem szorult be a 4/4-be.
Persze, kivételek mindig akadnak, de ettől még igaz, hogy a pop-rock műfajú zenék meghatározó többsége páros ritmust használ.Luxor Audio írta: ↑2024.09.25., szer. 08:58Túlzásnak érzem ezt a megfogalmazást. Elsőre a Police és Sting muzsikái ugrottak be a pop világából, amik jellemzően nem 4/4-ben mozognak, gyakori nála az 5/4 és a 7/4 is, de sok példát lehetne hozni a rockból is, Peter Gabriel, a King Crimson és a Jethro Tull sem szorult be a 4/4-be.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10993
- Kapcsolat:
Túlzásnak érzem ezt a megfogalmazást. Elsőre a Police és Sting muzsikái ugrottak be a pop világából, amik jellemzően nem 4/4-ben mozognak, gyakori nála az 5/4 és a 7/4 is, de sok példát lehetne hozni a rockból is, Peter Gabriel, a King Crimson és a Jethro Tull sem szorult be a 4/4-be.
Ez már gugli : 7/4 a még "ismeretlenebb" Beatles : All you need is love
Egyébként a blues 6/8-át "konyhanyelven" triolának is hívják ...

Egyébként a blues 6/8-át "konyhanyelven" triolának is hívják ...
Van egy (de meglepően sok) rock szám, bizonyos Pink Floyd : Money az a még egzotikusabb 7/4-ben íródott. Sőt! Vannak 11/4-ben írt "könnyűzenék" is, nem kevés.alto írta: ↑2024.09.24., kedd 14:58Nyilván nem kötelező szeretni a Take Five-ot, de az elvitathatatlan, hogy a jazz történetében mérföldkőnek számít.
Némi érdekesség kiegészítésképpen:
A Take Five Paul Desmond szerzeménye, aki a szaxofonos volt Brubeck zenekarában.
Brubeck egy elég fura szerződést kötött Desmonddal amikor felvette őt a zenekarába. Ez megtiltotta Desmond számára, hogy más zongoristával is készítsen felvételeket. Ezért nincs zongora Desmond szóló albumain, például ezek egyikén sem:
Paul Desmond Quartet Live on A&M (1975)
Desmond with Jim Hall, Connie Kay & Percy Heath on WB, (1959)
Desmond/Mulligan Two of A Mind on RCA (1962)
Easy Living with Jim Hall, Connie Kay and Gene Wright on RCA (1964)
Bossa Antiqua RCA (1964)
Take Ten RCA (1963)
Desmond/Mulligan Blues In Time Verve (1957).
Szerintem zongora nélkül is remek zenék ezek.
A Take Five 5/4-es ritmusban eszmoll hangnemben íródott. Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak), de a jazzben is ritka, ott inkább a bluesból örökölt 3/4, 6/4, 6/8 dominál, de persze van minden más is, hiszen a jazz egy szabad műfaj. A a délszláv népzenében viszont elég gyakori. Az 5/4 ad egy érdekes lüktetést, hullámzást a zenének. Zenész szempontból az 5/4 kihívást jelenthet, a páros ritmusokhoz szokott könnyűzenészeknek ez kicsit idegen világ, nem mindenkinek megy rutinból.
Most így fejből nem jut eszembe több, és nem égetem magam azzal, hogy kiguglizzam és úgy legyek "okos".

A Take Five Paul Desmond szerzeménye, aki a szaxofonos volt Brubeck zenekarában.
Brubeck egy elég fura szerződést kötött Desmonddal amikor felvette őt a zenekarába. Ez megtiltotta Desmond számára, hogy más zongoristával is készítsen felvételeket. Ezért nincs zongora Desmond szóló albumain, például ezek egyikén sem:
Bossa Antiqua RCA (1964)
Take Ten RCA (1963)
A Take Five 5/4-es ritmusban eszmoll hangnemben íródott. Az 5/4 eléggé “egzotikus” ritmus, pop-rockban szinte teljesen ismeretlen (ott általában 2/4 vagy 4/4 ritmus használnak), de a jazzben is ritka, ott inkább a bluesból örökölt 3/4, 6/4, 6/8 dominál, de persze van minden más is, hiszen a jazz egy szabad műfaj. A a délszláv népzenében viszont elég gyakori. Az 5/4 ad egy érdekes lüktetést, hullámzást a zenének. Zenész szempontból az 5/4 kihívást jelenthet, a páros ritmusokhoz szokott könnyűzenészeknek ez kicsit idegen világ, nem mindenkinek megy rutinból.
Nyilván nem kötelező szeretni a Take Five-ot, de az elvitathatatlan, hogy a jazz történetében mérföldkőnek számít.BLX írta: ↑2024.09.23., hétf. 11:46Feri hozzászólásai zseniálisak, nagyon sok tudást és tapasztalatot ad át. Egyre kevesebben vannak itt ilyen kaliberű topiktársak, én értékelem.![]()
Bossa Antiqua RCA (1964)
Take Ten RCA (1963)
BARTIMEX AUDIO Honlap
Ahogy a screenshot angol nyelvű szövege is mondja, ez a felvétel lett a valaha legnagyobb példányszámban eladott jazz kislemez. Erre is bátorkodtam volna felhívni a figyemet, az évforduló mellett.Snipi írta: ↑2024.09.23., hétf. 13:44Szerintem akkor én félreértettem. Én elsőre arra gondoltam - amire most is gondolok - hogy a Zene miatt írta gomolalaci azt amit írt. Maga a "felvétel" eszembe se jutott.
Szerintem akkor én félreértettem. Én elsőre arra gondoltam - amire most is gondolok - hogy a Zene miatt írta gomolalaci azt amit írt. Maga a "felvétel" eszembe se jutott.
Attól teljesen függetlenül, hogy kinek mi a véleménye a felvételről.
Ezen túl semmi egyebet nem kell belegondolni a posztba.
A 65 évvel ezelőtti megjelenés olyan érdekesség, amiről azt gondoltam pár ember számára akár fontos is lehet tudni róla.Snipi írta: ↑2024.09.23., hétf. 12:19Egyet értve a Feriről írtakkal, az hogy a Take Five kinek mi, csupán ízlés kérdése. Van aki szereti van aki nem.
Igazából egyéni ízlés nem biztos, hogy igényt tart a nyilvánosságra.
Attól teljesen függetlenül, hogy kinek mi a véleménye a felvételről.
Ezen túl semmi egyebet nem kell belegondolni a posztba.
Egyet értve a Feriről írtakkal, az hogy a Take Five kinek mi, csupán ízlés kérdése. Van aki szereti van aki nem.BLX írta: ↑2024.09.23., hétf. 11:46Feri hozzászólásai zseniálisak, nagyon sok tudást és tapasztalatot ad át. Egyre kevesebben vannak itt ilyen kaliberű topiktársak, én értékelem.![]()
Igazából egyéni ízlés nem biztos, hogy igényt tart a nyilvánosságra.
- BLX
- Törzsvendég
- Értékelés: 1018
Feri hozzászólásai zseniálisak, nagyon sok tudást és tapasztalatot ad át. Egyre kevesebben vannak itt ilyen kaliberű topiktársak, én értékelem.

Alább egy belinkelt riportban valaki a régi analog LPk minőségét dicséri és teljesen egyetértek vele.
A 90-es évek elején vettem először régi 60-as években nyomott LP-ket a PECSA bolhapiacán 200 Ft-ért. Akkor már volt többszáz akkoriban kiadott US nyomatú folk lemezem kis kiadóktól, amiket nagyon szerettem. Még a napra is emlékszek, amikor belehallgattam az első bolhapiaci lemezbe. Meleg nyár volt, nyitott erkélyajtó, kintről zaj, nem túl profi rendszer. Feltettem a lemezt, aztán ledőltem kényelmesen. Meghallottam az első hangokat... felültem... mi ez ilyen hang még nem jött le a hangszórókból. Attól kezdve minden szombat reggel irány a bolhapiac.
A 90-es évek elején vettem először régi 60-as években nyomott LP-ket a PECSA bolhapiacán 200 Ft-ért. Akkor már volt többszáz akkoriban kiadott US nyomatú folk lemezem kis kiadóktól, amiket nagyon szerettem. Még a napra is emlékszek, amikor belehallgattam az első bolhapiaci lemezbe. Meleg nyár volt, nyitott erkélyajtó, kintről zaj, nem túl profi rendszer. Feltettem a lemezt, aztán ledőltem kényelmesen. Meghallottam az első hangokat... felültem... mi ez ilyen hang még nem jött le a hangszórókból. Attól kezdve minden szombat reggel irány a bolhapiac.
Neked mi bajod van már megint ?

-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Tegnap volt 65 éve, hogy a Dave Brubeck Quartet kiadta a Take Five kislemezt.

-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
" Megint felfedezték a melegvizet" Szerintem feltalálták. Bocstunerman írta: ↑2024.09.18., szer. 09:15Megint felfedezték a melegvizet - az eredeti első nyomású LP a legjobb hangzású![]()
https://www.headphonesty.com/2024/09/vi ... g-quality/
TJ.

A gondolkodás nem megerőltető...
Ebből a listából nekem a "witches brew" van meg , igaz "csak" Classic Records 180g utánnyomásban, de elképesztően szól.
Egy eredeti meg több, mint ezer dollár. Ugyan már.
Egy eredeti meg több, mint ezer dollár. Ugyan már.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Igen, de mennyi is egy eredeti "Hot Stamper" ? Állapota, beszerezhetősége?
Így a kérdés csak elméleti.
Különben is:
https://www.headphonesty.com/2024/04/mo ... ile-myths/
Így a kérdés csak elméleti.
Különben is:
https://www.headphonesty.com/2024/04/mo ... ile-myths/
- arzachel
- V.I.P.
- Értékelés: 747
Jaj....tunerman írta: ↑2024.09.18., szer. 09:15Megint felfedezték a melegvizet - az eredeti első nyomású LP a legjobb hangzású![]()
https://www.headphonesty.com/2024/09/vi ... g-quality/
TJ.

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28