Amikor az emberek igen nagy többsége kisrádión, BT hangsugárzón, telefon-füles kombón, stb. hallgat zenét. Szerinted nekik normális pl. a te szinted?
Minden csakis nézőpont kérdése.

Amikor az emberek igen nagy többsége kisrádión, BT hangsugárzón, telefon-füles kombón, stb. hallgat zenét. Szerinted nekik normális pl. a te szinted?

Elhiszem, hogy van ilyen ha nekik ez okoz örömöt ám legyen. De ugye nem ez a normális nyugtassatok meg.akvapark írta: ↑2026.01.03., szomb. 08:51A küyüzés - így általánosságan, most erről írnék - nem csak a HiFiseket jellemzi.
-Volt ismerősöm, akinek elképesztő fotós felszerelése volt, de soha egy képet nem lőtt vele, üresen kattintgatta a Nikon F4-est.
-Volt ismerősöm, akinek olyan carbon, kevlár stb. horgászbotjai voltak, mindenféle orsóval, ami komoly összegbe került. Halat a Csarnokban vásárolt.
-Volt ismerősöm, akinek többféle márkából komoly barkácsgép sorozata volt, de egy szöget nem tudott beütni.
-Volt ismerősöm, akinek nagyon komoly sport autói voltak, minden héten lemosta azokat, pucolgatta a garázsban, de busszal járt.
Szóval - szerintem - sokfélék a mindenféleségek, így vagyunk, vannak, lehetnek sokan a HiFivel.![]()

Pár órája pont te dicsérted meg a társaságot a kövezésmentes kommunikáció miatt.

A mai fiatalok 99,9%-a csak azért hallott Bach-ról, Mozart-ról vagy Bartókról - ha hallott - mert megemlítették az iskolában. De a mai fiatalok 99,9%-a egyiket sem hallgatja. Ahogy a kevésbé fiatalok 95%-a sem. Ilyeneket már az én fiatalkoromban is "ciki" volt hallgatni. Botrány :)

Ez miért is gond? Ha valaki erre élvez, mi abban az elítélendő?
Ez az értékállóságukat is jelenti, nem? Kitaro el fog múlni? És? Neked pl. ez rossz?ELEX írta: ↑2026.01.02., pén. 20:41El kell keserítselek: ennyire rossz a helyzet.Alex_Aston írta: ↑2026.01.02., pén. 19:30
....Tehát Krafrwerk, Vangelis, Kitaro, stb. egyik sem zene, csak annak nevezett valami..........
Azért remélem nem ennyire rossz a helyzet, mert a zenei világ többsége bizony nem klasszikus hangszerekkel operál túlnyomó részt.
Mégis engem a régebbi Depeche Mode tud a legtobb eseteben kikapcsolni, és erzelmi töltettel ellátni.
A mai fiatalok 99.9%-ának fogalma sincs, kik azok, akiket felsoroltál. Nem az ő korosztályuk. Van egy két évtizedes korszak, annak a korosztálya, akik körében népszerűek voltak (bár akkor is csak szűk rétegben). Néhány akkori fiatal még ma is őrzi emléküket, de kevés. Elmúlik szépen, lassan.

Nincs ebben semmi meglepő, mivel ez egy hifis/technikai fórum, így teljesen rendben van, hogy itt túlnyomó részt ilyen témákban folyik az eszmecsere, mintsem a zenéről.Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 19:50Ennyi, amire gondoltam. Míg itteni beszélgetésekben elemi részegységeikre szedünk egy-egy készüléket, még soha nem láttam itt olyan diskurzust, amiben egy zenemű összetételét firtattuk volna. Ez nem panasz, csupán ténymegállapítás.

Rendben, maradjunk az akusztikus zenénél. Igen, arra is nagyon jó lehet többek között egy akusztikus koncert, hogy megismerjük a hangszerek valódi hangját, de számomra elsősorban élmény. Otthon is élmény a zenehallgatas, de másra figyelek, és más a preferencia. Viszont egy akusztikus koncertet szinte mindenki máshogy hall, máshogy él meg, még az audio gyártók is. Mindegyik fennen hirdeti a marketingesek által kreált szlogennel, hogy Ők aztán mennyire High Fidelity, pedig legalább ugyanannyira saját karakter is, mint valósághű hangzás.trane írta: ↑2026.01.02., pén. 19:08itt válaszolok a fenti mondatomra lentebb reagálóknak is: a koncert, főként az akusztikus, az a lehetőség, (s a jellege miatt, ha úgy tetszik, egy roppant komplex) referencia, ahol meg tudsz ismerkedni A Hanggal - ergo, azt kellene keresni a hi-fi-vel. és itt a(z akár erősített) hangszerhangokra, időzítésre, tempóra, ritmusra, s a magábanvaló érzelmi töltésre: azaz A Zenére gondolok
. ha ez nincs, akkor nem hi-fi-ről, azaz magasfokú (hangzás)hűségről vagy annak kereséséről beszélünk, hanem csupán egy általunk kitalált és zenének nevezett valami hajkurászásáról
. remélem, így már világos, miről szösszentem
![]()

El kell keserítselek: ennyire rossz a helyzet.Alex_Aston írta: ↑2026.01.02., pén. 19:30
....Tehát Krafrwerk, Vangelis, Kitaro, stb. egyik sem zene, csak annak nevezett valami..........
Azért remélem nem ennyire rossz a helyzet, mert a zenei világ többsége bizony nem klasszikus hangszerekkel operál túlnyomó részt.
Mégis engem a régebbi Depeche Mode tud a legtobb eseteben kikapcsolni, és erzelmi töltettel ellátni.
Lehet, hogy annak a topiknak más cím az elnevezése. Téma, HiFi általában vs Zenemű ellemzés. Bocsi, ha csak nekem tűnt fel.Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 19:50...még soha nem láttam itt olyan diskurzust, amiben egy zenemű összetételét firtattuk volna. Ez nem panasz, csupán ténymegállapítás.

Ennyi, amire gondoltam. Míg itteni beszélgetésekben elemi részegységeikre szedünk egy-egy készüléket, még soha nem láttam itt olyan diskurzust, amiben egy zenemű összetételét firtattuk volna. Ez nem panasz, csupán ténymegállapítás.

Ez tetszik.trane írta: ↑2026.01.02., pén. 19:08... a koncert, főként az akusztikus, az a lehetőség, (s a jellege miatt, ha úgy tetszik, egy roppant komplex) referencia, ahol meg tudsz ismerkedni A Hanggal - ergo, azt kellene keresni a hi-fi-vel. és itt a(z akár erősített) hangszerhangokra, időzítésre, tempóra, ritmusra, s a magábanvaló érzelmi töltésre: azaz A Zenére gondolok
. ha ez nincs, akkor nem hi-fi-ről, azaz magasfokú (hangzás)hűségről vagy annak kereséséről beszélünk, hanem csupán egy általunk kitalált és zenének nevezett valami hajkurászásáról
![]()
ne már, Alex - lécci, olvasd el újra, amit írtamAlex_Aston írta: ↑2026.01.02., pén. 19:30Tehát Krafrwerk, Vangelis, Kitaro, stb. egyik sem zene, csak annak nevezett valami, mert nem az általad meghatározott hangszereket használnak?![]()
És akkor ezekről sosem tudjuk meg, mikor szólnak jól?![]()
Remélem érted mire gondolok.![]()

Tehát Krafrwerk, Vangelis, Kitaro, stb. egyik sem zene, csak annak nevezett valami, mert nem az általad meghatározott hangszereket használnak?
itt válaszolok a fenti mondatomra lentebb reagálóknak is: a koncert, főként az akusztikus, az a lehetőség, (s a jellege miatt, ha úgy tetszik, egy roppant komplex) referencia, ahol meg tudsz ismerkedni A Hanggal - ergo, azt kellene keresni a hi-fi-vel
Köszönöm a kielégítő választ!Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 18:38Mostanáig közel kétezer akusztikai felmérést végeztem hobbitársak otthonaiban, ennek kb a fele volt HiFi, másik fele házimozi. Volt kb száz zajvizsgálat, meg sok közületi, intézményi megrendelés is, de azok most nem tartoznak ide. Egy ilyen akció során nyilván nem tudom pontosan meghatározni, hogyan és mire használják a felállított rendszert, a tulajdonos életére sem látok rá, de azért vannak beszédes jelek, meg szociális ösztöneinknek engedve beszélgetni is szoktunk és ilyenkor gyorsan kiderül, mi az érdeklődés legfőbb iránya, a tercek, vagy a hertzek.zoli73 írta: ↑2026.01.02., pén. 17:11Ahogy fogalmazol, hogy sokan több időt töltenek hifizéssel, mint zenehallgatással. Mégis mi ez az arány? Ezt azér tőled kérdezem, mert szerintem Te bármelyikőnknél több hobbitársnál jártál(pl. akusztikai mérés okán), így talán neked több rálátásod van ebben a kérdésben. Tudom, 1-1 ilyen látogatás alkalmával nem igazán lehet felmérni, hogy a vendéglátó inkább zenehallgató, vagy inkább hifista e, de a nagy számok törvénye alapján, talán van válaszod.
Senkit nem szoktam elítélni a hobbija alapján, inkább azt tartom lényegesnek, hogy legyen valami élvezetes, rekreációs passziója. Ha soraimból az jött le, hogy minőségi különbséget teszek hifista és zenehallgató között, akkor rosszul fogalmaztam. De annyit azért megengedek magamnak, hogy az 50-100 milliós rendszer előtt csalódottan ücsörgő és következő vásárlásán pörgő felhasználó nem a szívemet leginkább melengető eset, meg az is riasztó tud lenni, ha a polcon, vagy a lejátszási listán csupa ismert (elcsépelt) tesztanyag sorakozik. Hasonlóan tanulságos, hogy a nálam megforduló (pl. a hangsugárzóinkkal ismerkedő) hobbitársak milyen felvételeket kérnek lejátszani; ebből is sejthető, hogy az illető technikai, vagy zenei paraméterekre rezonál. Volt, aki kizárólag zörejekből álló műsort hozott magával, más meg csak a szimfónia címét, vagy az előadó nevét adta meg. Miért ne?
Hifisták vagyunk párezren ebben az országban, zenehallgatóból viszont több millió van, de a zenével szorosabb kapcsolatban élők csapatát is százezresre saccolom, ám gyanítom, nem erre az arányra gondoltál, hanem hogy a hifisták között hogyan oszlik meg a zenehallgatás és kütyüzés. Ezt viszont én nem tudom megmondani. Hogy milyen hangsugárzókat, elektronikákat használnak és milyen akusztikai környezetben tengetik cuccaikat hobbitársaink, arról tudok és merek valamilyen statisztikát összerakni (készült is már ilyen), mert ezek egzakt adatok, de az egyéni szokásokkal nem vagyok tisztában és nem is tartoznak rám. Ha valaki elmeséli a személyes történetét, szívesen meghallgatom, jókat szoktunk mosolyogni egymás "nyomorán".
Talán százas nagyságrendű olyan esettel találkoztam, ahol számomra riasztó (de nem elítélendő) mértékben felülkerekedett a bütykölés és cserélgetés, de előfordulhat, hogy e hobbitársaink pár hónappal később megbékélt zenehallgatók lettek/lesznek, mások pedig pont a nyugalmat megunva elkezdenek buherálni, szóval a frontvonal mozgásban van. Én is rá tudok pörögni egy kütyüre, máskor meg hónapokig nem izgat egyik sem, csak a zenéket cserélgetem (technikai detox). Nyilván mindkét irányzat rendben van, de véleményünk mindig van és némi szimpátia/ellenszenv is kialakul bennünk az alapján, az illető hozzáállása mennyire hasonlít a sajátunkhoz. Ingoványos terület, ahol nem lehet elégszer mondogatni, hogy ne magunkból induljunk ki.
Annyit viszont talán rögzíthetünk, hogy itt a fórumon a kütyüsök többen vannak, mert itt tudnak értekezni, a zenehallgatók viszont mit keresnének itt...
A legtöbb ilyen komolyabb projekt végső megoldásnak indul, aztán sokszor nem az lesz belőle, mert közben az elkövető vagy halálosan megunja, vagy erősen megkedveli a tervezés/építés/csiszolás folyamatát. (A barkácsolás az egyik legnépszerűbb és legpatinásabb hobbi!) Vagy egyszerűen rájön közben, hogy félrecsúszott a történet és toldozgatás helyett érdemes inkább nulláról kezdeni. Vagy új kihívást keres. Én ezt teljesen meg tudom érteni.A másik kerdésem, a barátodhoz kapcsolódik. Nyilván egy ilyen saját fejlesztésű/készítésű hangsugárzó, egy kiérlelt project eredménye, és minden bizonnyal egy végső megoldás, egy végállomás hangsugárzó hivatott lenni. Viszont egy ilyen project sokszor beskatulyáz, zsákutcába vezethet, holott sokunk vágyik a változatosságra. Talán a barátodat is ez a változatosság utáni vágy érte utól. Őszintén, olyan nagy "bűn" az, ha a kiváló, hosszú évek óta örömmel hallgatott hangsugárzó helyet megkivánunk valami mást? Egy impulzus hatására beleszeretünk valami másba? Szerintem sokunk járt már így.

Mostanáig közel kétezer akusztikai felmérést végeztem hobbitársak otthonaiban, ennek kb a fele volt HiFi, másik fele házimozi. Volt kb száz zajvizsgálat, meg sok közületi, intézményi megrendelés is, de azok most nem tartoznak ide. Egy ilyen akció során nyilván nem tudom pontosan meghatározni, hogyan és mire használják a felállított rendszert, a tulajdonos életére sem látok rá, de azért vannak beszédes jelek, meg szociális ösztöneinknek engedve beszélgetni is szoktunk és ilyenkor gyorsan kiderül, mi az érdeklődés legfőbb iránya, a tercek, vagy a hertzek.zoli73 írta: ↑2026.01.02., pén. 17:11Ahogy fogalmazol, hogy sokan több időt töltenek hifizéssel, mint zenehallgatással. Mégis mi ez az arány? Ezt azér tőled kérdezem, mert szerintem Te bármelyikőnknél több hobbitársnál jártál(pl. akusztikai mérés okán), így talán neked több rálátásod van ebben a kérdésben. Tudom, 1-1 ilyen látogatás alkalmával nem igazán lehet felmérni, hogy a vendéglátó inkább zenehallgató, vagy inkább hifista e, de a nagy számok törvénye alapján, talán van válaszod.
A legtöbb ilyen komolyabb projekt végső megoldásnak indul, aztán sokszor nem az lesz belőle, mert közben az elkövető vagy halálosan megunja, vagy erősen megkedveli a tervezés/építés/csiszolás folyamatát. (A barkácsolás az egyik legnépszerűbb és legpatinásabb hobbi!) Vagy egyszerűen rájön közben, hogy félrecsúszott a történet és toldozgatás helyett érdemes inkább nulláról kezdeni. Vagy új kihívást keres. Én ezt teljesen meg tudom érteni.A másik kerdésem, a barátodhoz kapcsolódik. Nyilván egy ilyen saját fejlesztésű/készítésű hangsugárzó, egy kiérlelt project eredménye, és minden bizonnyal egy végső megoldás, egy végállomás hangsugárzó hivatott lenni. Viszont egy ilyen project sokszor beskatulyáz, zsákutcába vezethet, holott sokunk vágyik a változatosságra. Talán a barátodat is ez a változatosság utáni vágy érte utól. Őszintén, olyan nagy "bűn" az, ha a kiváló, hosszú évek óta örömmel hallgatott hangsugárzó helyet megkivánunk valami mást? Egy impulzus hatására beleszeretünk valami másba? Szerintem sokunk járt már így.

Összességében egyetértek veled, mindössze két kérdésem volna.Luxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 09:41Tudom, hogy tudod.audioline írta: ↑2026.01.01., csüt. 15:53Az áhított HiFiről alkotott online közétett ítéletek, jónak minősített és "az a jobb" érzületű tesztek, valamint a fórumokon fellelhető dominás kommentek mennyire befolyásolják a hobbit űzők döntéseit, vásárlási voksait? Mennyi idő szükségeltetik a "saját útunk" megtalálásához? Mit gondoltok?
Én is szoktam pampogni amiatt, hogy mennyire problémás, mikor valaki nem hisz a saját fülének, inkább mások véleménye alapján hoz döntéseket. Sokaknál valamiért biztonságosabb és kényelmesebb folyamat a hálózatot böngészni a kiszemelt kütyüről, amire jellemzően szintén valamilyen beszámolóban bukkantak. Erről szól az a gyakran olvasható érv is, hogy "nincs lehetőségem meghallgatni", ami egy ilyen aprócska országban nehezen érthető (leszámítva a ritkán fennálló valódi akadályoztatást). Ilyen az ember, sőt egyre inkább ilyen.
A fórumok szerepe számomra kissé más. Itt is vannak győzködések, "domináns" személyek és írások, de ezek hiányában szerintem sokkal kevesebben űznék a hobbit. (Van is erős kapcsolat a fórumok és a hobbi népszerűségének változása között.) A zenehallgatás magányos műfaj, de a hifizés közösségi élmény is tud lenni és mint látjuk, sokan több időt töltenek vele, mint magával a zenehallgatással, ami általában az eredeti cél volt. Ezért is tekinthetők ezek különböző hobbinak.
Elcsépelt duma, mégis igaz, hogy maga az út sokszor érdekesebb, mint a célba érkezés. Csak hát mindenki rohan, tanulságos lépcsőfokokat akarnak átugrani és a startkockából tripla hatost dobva rögtön a célba ugrani. Nincs ezzel feltétlenül baj, hiszen aki (a nép) kizárólag zenehallgatási céllal akar valamit vásárolni, az beszélgetni róla nem, csak használni akarja a cuccot. Én is használom a vízvezetéket, de nem érdekel a vízszerelő szakma, nem is látogatok ilyen fórumokat. Viszont akinek a hifizés a hobbija, az szerintem nem tud/akar igazán célba érkezni, mert jól szórakozik utazás közben.
Kedves barátom különleges és drága DIY hangsugárzóját 3 éven át építette, csiszolta, fejlesztette, némi segítséget nyújtottam hozzá mérésekkel, számításokkal. Legutóbb nyáron úgy jöttem el tőle, hogy kellemes zenehallgatást kívántam neki, mert minden felmerült problémát megoldottunk és nagyon jól is szólt már a cucc, mondhatni elkészült. Most karácsonykor jött tőle egy levél, amiben új terveiről számolt be, egy teljesen másféle hangdoboz építésébe vág bele tisztelendő lelkesedéssel. Ez szerintem egy tipikus hifista sztori, ami számomra kedves. Akkor keseredik meg a történet, ha hősünk az audio nirvanába akar mindenáron megérkezni és emiatt tekeri a mókuskereket, amíg csak erővel és pénzzel győzi.

Vagyis összességében megbántad, hogy csatlakoztál, és Mi csak elrontottunk téged. Értem.Alex_Aston írta: ↑2026.01.02., pén. 13:37Én 17 évig nem nyúltam a rendszeremhez, csak élvezettel hallgattam a zenéket.
Majd jött az AVX, és a többi már történelem....![]()

Aki nem hallgat akusztikus zenét, az mire megy vele? Én ugyan hallgatok akusztikus zenét, ritkán koncertre is eljutok, de én nem a koncertet szeretném otthon reprodukálni. Egy maszterelt stúdióalbummal amúgy sincs sok esély rá, hogy megidézzek egy koncertet.trane írta: ↑2026.01.02., pén. 12:00szvsz meg a(z akusztikus) koncerteket kellene látogatni először, azt' utána rendszert építeniBlock írta: ↑2026.01.02., pén. 11:48...Először is venni kellene a fáradtságot,...elmenni meghallgatni 5-6 különböző jónak gondolt rendszert,akár bemutató teremben ,akár "már megérkezett" fórumtársnál,...hogy el tudja dönteni,melyik az az irány,melyik az a hang,ami megszólítja őt,és bevonja a zenébe...![]()
![]()
![]()
Ez nem rossz szerintem.