Szerintem ez mind része a "folyamatnak". Legfeljebb nem azonosan hangsúlyos mindannyiunknál. Lehet te is gondoltál volna a vonóra, ha jobb készülékeken és gyakorlottabb füllel hallgatod. Még ha nem is elsődlegesen az jut eszedbe hogy "a vonó".chord_ írta: ↑2025.05.27., kedd 17:46Nekem nagyon tanulságos volt, amikor az egyik régi Heed napon, egy viola da gambás hölgyet elhívtunk, hogy legyen kicsi élőzene. Elkövettük azt a tréfát, hogy egy lemezt (CD-t) betettünk, és egy Bach passacaglia felvezető prelűdjét meghallgattuk, bemelegítésnek, egy 20mp-et, aztán pedig ezt:
youtu.be/PuH70Fx1TOQ
Aztán leállítottuk, és megkértük Nórit, hogy játssza el igaziban.
Zsolt arca mondjuk úgy, 'meglepett' volt.
Nóri eljátszotta. Csak úgy, kapásból, fülre, úgy, hogy nem is ismerte.
Aztán a hifisek kicsit ott beszéltük, hogy mi volt, meg mi nem, meg mentek a szokásos süket szövegeink.
Aztán nagysokára megkérdeztük Nórit, hogy szerinte?, azt mondta, soha nem felejtem el, 'hogy ti tényleg nem halljátok, hogy mi volt itt a legnagyobb különbség?', hát, mondd, mi volt, azt mondta, 'a vonó, a lemezen, az egyszerűen fantasztikus volt... ha neki egyszer ilyen vonója lehetne...'
Csak pislogtam én is.
Nem azt mondta, hogy jó volt, vagy megközelítette, vagy a tónussal mi volt, vagy hogy egyáltalán hasonlított-e a hang.
Nem.
A vonó.
Szóval, minket teljesen más érdekel, mint a zenészeket, és teljesen más, mint a többi normális embert.
Nem lehet, hogy valamit kergetünk, ami lehetséges, nem is része a zenei / felvételtechnikai folyamatnak?
Felismersz hangszermárkákat lemezről ha nem olvasod el előre mi szól a lemezről? Zenészek ezt meg tudják hallani. És nagyon mást hallgatnak a lemezekről. Nehezen érti a két tábor egymást. Nekik sokminden természetes, aminek egy hifista a seggét a földhöz veri örömében. Bár a jó hangú cucc nekik is ugyanakkora, csak nem pont ugyanolyan élmény.