-CB- írta: ↑2024.09.26., csüt. 11:27
1. Az egér-utópiában 4 pár egér kezdte meg az életét, amely gyorsan növekedett, és körülbelül 600 egyedet ért el a populáció csúcspontján.
Az elméleti maximum azonban 3840 egér volt, tehát a fizikai hely nem jelentett volna akadályt a további szaporodásra.
...Amikor a populáció elérte a csúcspontot, és a terület túlzsúfolttá vált, viselkedési problémák jelentkeztek.
2. Végül a szaporodás teljesen leállt, és a populáció kihalásához vezetett.
...Az egerek között megfigyelt viselkedési zavarokat Calhoun az emberi társadalomban is relevánsnak találta, különösen a nagyvárosi környezetben élő emberek viselkedési mintáira tekintve.
Nagyon érdekes kísérlet, én is hallottam már róla, de nem tudtam volna ilyen pontosan felidézni.
De, az 1 - es pontban némi ellentmondást vélek felfedezni :
Ha, az elméleti maximum 3840 egér lett volna, hogyan vált a terület túlzsúfolttá a hatodától, 600 egyedtől, ami aztán viselkedési problémákhoz vezetett ?

De, mindegy is, nem ez a lényeg...
2. Régóta mondom : Az emberíség megérett a pusztulásra...
/ Egyébként az, hogy a külső körülmények javulása csökkenti a népszaporulatot, minden élőlénynél jól detektálható, pl. ember.../
Pont ma reggel volt egy érdekes beszélgetés a rádióban, házibulikról, zenéről, táncról.
Arról / is / szólt a beszélgetés, hogy a korábbi generációk még tudtak házibulizni.
Mi is, mikor összetoltuk a hifit - legtöbbször én cipeltem az adott helyre - mentek a jó zenék, táncoltunk, beszélgettünk, hallgattuk a zenét, eszem - iszom, stb...
Egy jól összeszokott, nagyrészt baráti társaság alkotta a 15 - 20 fős " csapatot ".
Ahogy hallom ez ma már nagyon másképp fest.
Nem tudom, a mai generáció mit hallgat és hogyan, de hogy egymáshoz nem nagyon szólnak és hogy a tánchoz - különösen a társastánchoz - lövésük sincsen, az hót zicher, hanem a telefonjukba mélyedve töltik ott is az időt, nyomkodják szakadatlan...
Minek ehhez összejönni ?
A társadalmi kapcsolatok leépülése terén látok hasonlóságot a kísérletben szereplő egerekhez...