Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9843

Re: Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Luxor Audio írta:
2024.09.03., kedd 09:57
Vinkler írta:
2024.09.03., kedd 08:07
Valójában szinte minden hobbi káros a környezetre. Ezen is érdemes elgondolkodni.
Én ezt másként látom. A környezet védelme nem azt jelenti és a természet sem várja el tőlünk, hogy egyetlen fűszálat se tapossunk le, hanem hogy ne romboljuk önző, elbizakodott módon. Az életünknek nem sok értelme lenne, ha minden kedvtelésünkről le kellene mondanunk, az csak vegetálás lenne, de szerintem ezeket lehet úgy is űzni, hogy a lábnyomunk normális méretű marad, pláne ha néha kompenzáljuk is a negatív hatásunkat. Az állatok is letapossák, megeszik a növényeket, néha még egymást is, mégis megmarad a körforgás, mert kedvtelésből nem pusztítják sem egymást, sem a környezetüket. Az emberiség sajnos imádja ezt művelni és mostanra hatékony eszközöket fejlesztettünk hozzá magunknak.
Kb ezt írtam le én is taln 2 posztban is, picit másként.
Azonban mondj egy hobbit, aminek nincs környezetterhelése? Nincs olyan. Ha minimáslis, is, de minden emberi tevékenységnek van. Azzal nincs gond, ha letaposol pár növénbnyt, de az már neccesebb, ha többszáz kilómétert utazol, vagy többezret repülsz azért, hogy azon a helyen taposd le azt a növényt. A környezetvédelem egy roppant kényes, szereteágazó rendszer, amiben egy picit mindenkinek igaza van. A látásmód és az egyéni érdek az, amiben leginkább eltérnek egymástól a vélemények és főként a környezetvédelemhez való hozzáállás.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11344
Kapcsolat:

Re: Autós topik autósoknak

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

thxfan írta:
2024.09.03., kedd 08:30
Már egy belépő elektromos autó árából kb. 10 háztartás melegvíz ellátását és/vagy fűtését lehetne modernizálni, ami sokkal jelentősebben csökkentené a környezeti terhelést.
Egy villanybojlerrel elég nehéz eljutni Győrbe. Ezek a lépések nem helyettesítik egymást, minddel foglalkozni kell.

Én a hibridekben látom a legtöbb fantáziát, városba simán elmennek tisztán elektromosan...
Elmennének, ha erre használnák őket.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Vinkler írta:
Valójában szinte minden hobbi káros a környezetre. Ezen is érdemes elgondolkodni.
Én ezt másként látom. A környezet védelme nem azt jelenti és a természet sem várja el tőlünk, hogy egyetlen fűszálat se tapossunk le, hanem hogy ne romboljuk önző, elbizakodott módon. Az életünknek nem sok értelme lenne, ha minden kedvtelésünkről le kellene mondanunk, az csak vegetálás lenne, de szerintem ezeket lehet úgy is űzni, hogy a lábnyomunk normális méretű marad, pláne ha néha kompenzáljuk is a negatív hatásunkat. Az állatok is letapossák, megeszik a növényeket, néha még egymást is, mégis megmarad a körforgás, mert kedvtelésből nem pusztítják sem egymást, sem a környezetüket. Az emberiség sajnos imádja ezt művelni és mostanra hatékony eszközöket fejlesztettünk hozzá magunknak.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Rock60 írta:
2024.09.03., kedd 09:16
thxfan írta:
Érdekes kommentek gondolkodik.gif , csatlakoznék :D

1. Az elektromos autók, akkuk gyártása brutális üzlet, ennyi, kb. semmi köze a környezetvédelemhez, talán egy-két belépő modell, a többi meglovagolja a divathullámot.

2. Már egy belépő elektromos autó árából kb. 10 háztartás melegvíz ellátását és/vagy fűtését lehetne modernizálni, ami sokkal jelentősebben csökkentené a környezeti terhelést.

3. Én a hibridekben látom a legtöbb fantáziát, városba simán elmennek tisztán elektromosan, nem kell giga akkupakk, lehet könnyű, amit egy értelmes szívó benzin, akár kisebb cm3 V6-V8, ami simán elvisz lakott területen kívül és visszatölti, cserébe alig fogyaszt.
Bár Zöld téma, de itt válaszolok jobb híján...

1. Miért, az olajszármazékok, a gázolaj, a benzin, a kenőanyagok nem üzlet ?
Semmivel sem rosszabb a belépő - és luxus autók aránya világviszonylatban az EV - nél mint a belsőégésűeknél. / Ne a Magyar viszonylatból indulj ki./
2. Nem. A városban pöfögő autóknál semmi nem terheli jobban a környezetet.
3. A hibrid a dupla erőforrásával nem, vagy nem lényegesen könnyebb, mint az EV.
A technológia fejlődésével egyre könnyebbek az akkumulátorok, szerintem a hibridek hamarosan ki is pusztulnak.
Kis köbcentis V6, V8 ???
Más filmet nézünk...Én azt látom, hogy gyömöszölik be már a közepes méretű autókba is a kis háromhengeres felhúzott turbómotorokat, pár százalék emisszió javulás okán. Ezek a az agyonkínzott motorok sokszor a 150 - 200 ezret sem képesek lefutni, mennek a kukába...
Ez aztán a Zöld politika... :smile51:
1. Minden üzlet, mikor melyik fog a másikon felülkerekedni.

2. Ne már, az ész nélküli vegyestüzelésnél (ami szemét van otthon azt égessük el) egy flotta dízel kamion sem rosszabb.
Az elektromos kazánok hatásfoka sokkal jobb, mint a legkomolyabb gázosé, nem "rezsicsökkentéssel" álcázni, esetleg klímával, hőszivattyúval fűtés, stb., zöldebb és élhetőbb lenne fűtési szezonban minden település.

3. Az a baj, hogy mindenki guruló tabletet szeretne, én nem hogy azt, de a kötelező biztonsági rendszereket sem erőltetném, mert mind brutális értéknövelő, így anyagilag sokkal nehezebb korszerűbb, kevésbé szennyező autót venni, a meglévőt lecserélni.
A V6-V8 utópia akart lenni..., akár a fogyasztói társadalom zöldítése, összeegyeztethetetlen... :D

De pl. a start stop rendszer nagyobb, erősebb, másabb akku kell emiatt, és ahogy írtad a kis cm3 turbó is halottnak a csók, amit egyik oldalon megtakarít, kidobja a másikon.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2024.09.02., hétf. 20:03
A 10 autóból 8-ban egy ember ül megfigyelésed tökéletes, én is ilyen arányt figyeltem meg. Javitsatok ki, ha tévednék, de szerintem ennek jelentős része céges autó, amit az ember alá tesznek, és ha már így van, akkor járjunk vele. Nem baj, ha csak a szomszéd kerületbe, vagy csak négy utcányira megyünk vele, de "ingyen" van, így nem lehet alternatívája.

Mivel Ausztriában dolgozom, igy a bécsi viszonyokat is jól ismerem, és azt tudom elmondani, hogy Bécsben a helyzet ugyanez, de mégis más. Cégesautó fronton ugyanaz a helyzet, mint Budapesten, akinek van, az még a wc-re is azzal megy, cserébe jelentős része elektromos autó.

A bécsi tömegközlekedés sajnos nem említhető egy napon a budapestivel. Sokkal fejlettebb, átgondoltabb, pontosabb, tisztább, kiszámíthatóbb. Ezen kívül rengeted a kerékpáros, de ehhez hozzájárul, hogy az egész várost behálózák a kerékpárutak, amik jól kiépítettek, átgondoltak, kiváló állapotúak, és biztonságosak.
Mennyiségüket tekintve a céges autók aránya 7-8 % körül van Magyarországon, de fiatalabbak és többet használják őket, ezért az utakon gyakoribbak. Ha valaki távolról kénytelen bejárni a munkahelyére, ott indokolt lehet az ilyen juttatás, de a többségnél nem több ez, mint anyagi fizetéskiegészítés, adóoptimalizálás.

Bécsben munkavállalóként kérhetsz ingyenes, minden járműtípuson használható tömegközlekedési bérletet, ha nem autóval jársz munkába. Nem tudom, hányan veszik igénybe, de néhány írás szerint népszerű. A teljes városra kiterjesztett fizetős parkolás pedig érezhetően kisebb (ingázó) forgalmat és alacsonyabb zajterhelést eredményezett, erről is sok cikket lehet olvasni.

Az ottani kerékpárút hálózat valóban fejlettebb és jobb állapotú, mint a budapesti, de ez inkább a belvárosra igaz. Amint kiérsz a külső részekre, ott kb ugyanaz a helyzet, mint nálunk. Sokat bringáztam Ausztriában, nincs drámai különbség a hazai állapotokhoz képest. Inkább csak az érződik, hogy ott korábban kezdték kiépíteni a hálózatot, ezért sűrűbb, nálunk viszont több az új szakasz. Nagy eltérés inkább az átgondoltságban érezhető, nálunk sűrűn váltják egymást a csilivili és a teljesen lepusztult részek, Ausztriában nincs ekkora szórás. Egy Bécs - Budapest túra egészen vicces tud lenni. Tökéletesen érezhető, hol akartak hasznosak lenni és hol akarták ellopni a pénzt.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2024.09.03., kedd 10:03-kor.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

pali923 írta:
2024.09.03., kedd 09:33
Vinkler írta:
Melyik emberi tevékenység nem káros a környezetre? Már a ház is teljesen átalakított mindent, amiben laksz. A ruha, amit ma reggel felvettél, valahol szörnyű körülmények között készült egy óriási gyárban. Mondjam még? :rolleyes:
Legfeljebb egy séta egy elhagyott tóparton, vagy ha egy elszigetelt törzsben élsz az Amazonas mellett. :D
Persze!
Az alapvető szükségletek kielégítése is az. Az más kérdés, hogy ezek a szükségletek más-más embereknél más-mást jelentenek. Mint mindenben, ebben is egy egészséges középút lenne a megoldás, de a fentiekből következik az is, hogy az a közép is mindenkinek máshol van! :D

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1287

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Vinkler írta:
Melyik emberi tevékenység nem káros a környezetre? Már a ház is teljesen átalakított mindent, amiben laksz. A ruha, amit ma reggel felvettél, valahol szörnyű körülmények között készült egy óriási gyárban. Mondjam még? :rolleyes:
Legfeljebb egy séta egy elhagyott tóparton, vagy ha egy elszigetelt törzsben élsz az Amazonas mellett. :D
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Rock60 írta:
2024.09.03., kedd 08:49
Az a baj, hogy mindenki szélsőségekben gondolkodik, vagy ha nem is, de szélsőséges példákat fogalmaz meg - érthető okokból.
De, itt nem is folytatnám, mert Zöld vonatkozása is van a kérdésnek, megkérném Vinkler mestert, pakoljon már minket vissza a Zöld osztályra - amúgy is vannak, akik nem hagyták kizavarni onnan magukat, mert megtehetik - mert képtelenség két szálon értelmesen fenntartani a kommunikációt.
Visszapakolhatom, ha gondoljátok, bár megpróbáltam tényleg csak az autós vonatkozást áthozni, de ahogy látom a válaszok már nem sikerültek tematikusan.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1518

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

thxfan írta:

1. Az elektromos autók, akkuk gyártása brutális üzlet, ennyi, kb. semmi köze a környezetvédelemhez, talán egy-két belépő modell, a többi meglovagolja a divathullámot.

2. Már egy belépő elektromos autó árából kb. 10 háztartás melegvíz ellátását és/vagy fűtését lehetne modernizálni, ami sokkal jelentősebben csökkentené a környezeti terhelést.

3. Én a hibridekben látom a legtöbb fantáziát, városba simán elmennek tisztán elektromosan, nem kell giga akkupakk, lehet könnyű, amit egy értelmes szívó benzin, akár kisebb cm3 V6-V8, ami simán elvisz lakott területen kívül és visszatölti, cserébe alig fogyaszt.
Bár Zöld téma, de itt válaszolok jobb híján...

1. Miért, az olajszármazékok, a gázolaj, a benzin, a kenőanyagok nem üzlet ?
Semmivel sem rosszabb a belépő - és luxus autók aránya világviszonylatban az EV - nél mint a belsőégésűeknél. / Ne a Magyar viszonylatból indulj ki./
2. Nem. A városban pöfögő autóknál semmi nem terheli jobban a környezetet.
3. A hibrid a dupla erőforrásával nem, vagy nem lényegesen könnyebb, mint az EV.
A technológia fejlődésével egyre könnyebbek az akkumulátorok, szerintem a hibridek hamarosan ki is pusztulnak.
Kis köbcentis V6, V8 ???
Más filmet nézünk...Én azt látom, hogy gyömöszölik be már a közepes méretű autókba is a kis háromhengeres felhúzott turbómotorokat, pár százalék emisszió javulás okán. Ezek a az agyonkínzott motorok sokszor a 150 - 200 ezret sem képesek lefutni, mennek a kukába...
Ez aztán a Zöld politika... :smile51:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Shimano írta:
2024.09.03., kedd 07:26
Azt írtad hogy tetszenek a suvok,de az ellenérzéseid gátolnak abban hogy egy 2.5t-ás vasat birtokolj,mert ezt feleslegesnek,és irracionálisnak tartanád magadnak,és így érveltél,vagy nevezzük is akárminek ellene.
Tendenciákról beszélgettünk környezetvédelmi szempontból a zöld topikban. Az csak egy apró mellékszál volt, hogy én nem vennék tankot, de úgy tűnik, a többségnek nem probléma a nagy tömeg még úgy sem, hogy általában egyedül ülnek benne. Hogy létezik másfél tonnás SUV is, az még nem cáfolja, hogy a többségük dögnehéz, ezért mutattam az ábrát is tegnap.

Nincs vásárlási kényszerem, nem bújom a piacot, tehát nem kell győzködnöd. Ha éppen nem lenne autóm, most valószínűleg nem is vennék semmilyet. Ha mégis veszek, az már biztosan elektromos lesz, de 2-3 évet még várni kell a megfelelő töltőhálózatra (legalábbis Magyarországon). Technikai kíváncsiságból próbáltam ki a BYD Sealt (2150 kg), az Ioniq 5 (2120 kg) és a Volvo EX30-ast (1950 kg), a jelenlegi kínálatból ezek voltak szimpatikusak első ránézésre. Tesla X-et (2335 kg) biztosan nem vennék, ennek dacára azt teszteltem legtöbb ideig, mert egy barátom átadta pár napra a sajátját. A többiben csak pár percig ültem és a Hyundai kivételével mindből úgy szálltam ki, hogy "Jesszus, ez valami vicc?"

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1518

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Az a baj, hogy mindenki szélsőségekben gondolkodik, vagy ha nem is, de szélsőséges példákat fogalmaz meg - érthető okokból.
De, itt nem is folytatnám, mert Zöld vonatkozása is van a kérdésnek, megkérném Vinkler mestert, pakoljon már minket vissza a Zöld osztályra - amúgy is vannak, akik nem hagyták kizavarni onnan magukat, mert megtehetik - mert képtelenség két szálon értelmesen fenntartani a kommunikációt.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1208

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Az elektromos autók, akkuk gyártása brutális üzlet, ennyi, kb. semmi köze a környezetvédelemhez, talán egy-két belépő modell, a többi meglovagolja a divathullámot.

Már egy belépő elektromos autó árából kb. 10 háztartás melegvíz ellátását és/vagy fűtését lehetne modernizálni, ami sokkal jelentősebben csökkentené a környezeti terhelést.

Én a hibridekben látom a legtöbb fantáziát, városba simán elmennek tisztán elektromosan, nem kell giga akkupakk, lehet könnyű, amit egy értelmes szívó benzin, akár kisebb cm3 V6-V8, ami simán elvisz lakott területen kívül és visszatölti, cserébe alig fogyaszt.

Az nyílván csak álom, hogy olyan gépjárműveket gyártani, ami akár 15-20 évet is elmegy, upgradelhető stb. Az említett élményautók életciklusa alatt kb. 2-3 modern autót kell legyártani, mennyivel környezettudatosabb. gondolkodik.gif

Mi lenne az elmaradott országokkal turizmus nélkül, miből élnének meg? Jellemzően ott brutális a túlszaporulat, pont hiányzik egy újabb migráns áradat Európának..., vagy ne is, kezeljük atommal a túlnépesedést :D ...
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 14:19
Kicsit tényleg átalakultunk autós topikká, de így legalább nem ugyanaz a 4 ember beszélget.

Nem vagyok olyan kényszerhelyzetben, hogy minden nap be kellene járnom egy munkahelyre (bár 3 céget is vezetek). Megtehetem, hogy az autóval intézendő ügyeimet heti egy napra szervezem, a többi ügyet megoldom bringával, vagy gyalogosan. Ma 3 találkozóm volt, meg el kellett mennem egy hivatalba. Kerékpárral összesen 65 percet közlekedtem, autóval kb másfél óra lett volna + parkolóhely vadászat.

Lehetne, de szándékosan nincs céges autóm, rühellem ezt az intézményt. Kinézetre tetszenek a SUV-ok, de a nyálcsorgatásnál erősebbek az ellenérzéseim, nem akarok 2,5 tonnás autót vezetni és fenntartani, pláne hogy szinte mindig egyedül utazom. Kis autóm van (Ford Focus), ami Magyarországon már-már nevetség tárgya, de a hátsó ülésén 4 év alatt talán 2x ültek. Természetesen elfogadom, ha valakinek kell a nagy járgány, pl. mert az egész családot furikázza naponta. Mindenkinek megvan a maga védőbeszéde, kérdés esetén mindenki rengeteg csomagot, két létrát és betonkeverőt szállít, megy a beteg nagymamát is naponta 2x kell kórházba vinni... Miként hogy a sofőrök 80 %-a jobban vezet másoknál (legalábbis szerintük), matematikailag ez is kizárható. De vegyük észre (én rendszeresen nézem), hogy Budapest útjain továbbra is egyetlen ember ül az autók többségében, még a nagyobbakban is. Saját megfigyelésem szerint 10-ből 8-ban. És mikor kiszállnak, nincs náluk létra, meg szerszámostáska, hanem max egy kézitáska, sok esetben csak egy telefon.

4 éve vettem téli és nyári gumikat az új kocsira, amik meglepetésemre mostanra szépen elkoptak. Ritkán autózom, de ha megyek, akkor sokat megyek, 4 év alatt 75e km jött össze. Február elején cseréltem a téli/nyári gumikat, mert már akkor 15-17 fokok voltak napközben, utána sem jött vissza a tél. Ennek ellenére a szervizben én voltam az első ügyfél idén, aki kérte a cserét, tehát úgy tűnik, az emberek megszokásból intézik ezt is, nem az aktuális körülmények alapján. Kérdőre vontam a szerelőt, hogy normális-e a számomra meglepő 4 éves elhasználódás. Szerinte igen, ez az új gumikra jellemző, a régebbiek 5-7 évet bírtak. Itt jött képbe, hogy többé nem veszek téli/nyári szettet, hanem áttérek négyévszakosra. A szaki bátorított, de ő is javasolta, ne a legolcsóbbat vegyem, inkább középkategóriát, azok alig rosszabbak az időszakos típusoknál, sőt esőben a négyévszakos sokszor jobban is teljesít. Az sem mellékes, hogy a guminál nem csak a futott km lényeges, mert az anyag állásban is öregszik, tehát jobb lesz az átlagos teljesítmény, ha a négyévszakost gyakrabban cserélem, mint ha ritkábban vennék télit és nyárit. No meg itt van a szerelés is, ami megviseli az abroncsot, de a négyévszakos guminál ez a probléma kiesik a képletből.

Ami témaként inkább illik a topikba, az az autók mennyisége. Szidjuk a városvezetőket, az útfenntartókat, meg nagyjából mindenkit, aki eszünkbe jut, de azt valamiért sokan nem veszik észre, mennyivel több autó mozog. Budapesten másfél évtized alatt 800 ezerről 1,2 millióra nőtt a napi forgalomban résztvevő személyautók száma (leginkább az agglomerációból ingázás miatt), ami enyhén szólva is sokkoló másfélszeres növekedés. Eközben az úthálózat áteresztő képessége nem nőtt, sok helyen csökkent is (kerékpár sávok, parkosítás, parkolás miatt). Ennek megoldásához nem polgármesterre, hanem varázslóra lenne szükség. Nyilván nem várható el a polgároktól, hogy azért ne vegyenek, vagy ne használjanak autót, mert már túl sok van a városban. Vagy mégis?

Szerencsénkre a fiatalabbak kevésbé vannak az autóhoz ragadva, sokan a jogosítványt sem szerzik meg, ami némi reményt kelt a jövőre nézve. Ha ez a tendencia kibontakozik, akkor csökkenhet az autók száma. A napokban (is) felmerült itt a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a felmelegedéssel. Globálisan szerintem már nem sokat, de a saját környezetünkben bőven van mit, pl. ha a városokban csökken az autók száma, akkor egy idő után az úthálózat is átszervezhető, modernizálható és az ilyenkor 60-70 fokra felmelegő aszfalt és betonfelületek helyére esetleg barátságosabb megoldást lehet építeni. No meg bedobom a szakmámat érintő szempontot, a zajterhelést is a kalapba. Mostanában olyan napokat élünk, hogy napközben 35-37 fokos rettenet meleg van, de 21 és 9 óra között barátságosan lehül(ne) a levegő, szellőztetni, esetleg nyitott ablak mellett aludni mégsem lehet a 60-70 dB zajszint miatt. Élhető város jeligére.

Bónusz téma:

Ma olyan sok kerékpárossal találkoztam Budapesten, amennyit korábban szerintem soha nem láttam munkanapon. Némelyik lámpánál 10-15-en is összejöttünk, pedig nem a legnépszerűbb rakparti szakaszokon jártam.
Csak a topicba vágó témában tennék hozzá néhány gondolatot.
Vidéki létemre, átlagosan havi 2-3 alkalommal megyek be Budapestre. Nem lakom messze, kb. 25-30km, akár mehetnék tömegközlekedéssel is, de sajnos annyira kiszámíthatatlan, és körülményes, hogy inkább autóval megyek, cserébe kicsi autóm van(Honda Civic) és az esetek döntő többségében nem egyedül megyek.
A 10 autóból 8-ban egy ember ül megfigyelésed tökéletes, én is ilyen arányt figyeltem meg. Javitsatok ki, ha tévednék, de szerintem ennek jelentős része céges autó, amit az ember alá tesznek, és ha már így van, akkor járjunk vele. Nem baj, ha csak a szomszéd kerületbe, vagy csak négy utcányira megyünk vele, de "ingyen" van, így nem lehet alternatívája.
Ha valaki az aglomerációból jár be céges autóval, azt valamennyire jogosabbnak érzem, sajnos a tömegközlekedés nem tud valós alternatíva lenni.
Mivel Ausztriában dolgozom, igy a bécsi viszonyokat is jól ismerem, és azt tudom elmondani, hogy Bécsben a helyzet ugyanez, de mégis más.
Cégesautó fronton ugyanaz a helyzet, mint Budapesten, akinek van, az még a wc-re is azzal megy, cserébe jelentős része elektromos autó. Lokálisan nem szennyez, de a dugót mégis dagasztja. Reggel, és délután katasztrófa a város, szinte egy összefüggő dugó az egész, de valahogy nagyobb türelemmel, és udvariassággal kezeli mindenki.
Ha nem a céges busszal(Ford Transit) kell menni valahová, akkor tömegközlekedem. A bécsi tömegközlekedés sajnos nem említhető egy napon a budapestivel. Sokkal fejlettebb, átgondoltabb, pontosabb, tisztább, kiszámíthatóbb. Ezen kívül rengeted a kerékpáros, de ehhez hozzájárul, hogy az egész várost behálózák a kerékpárutak, amik jól kiépítettek, átgondoltak, kiváló állapotúak, és biztonságosak.
Nos, ennek ellenére, hogy kiváló alternatívák vannak, mégis iszonyatosan sok az autó, a 10-ből 8 arány bizony itt is megvan, ami sajnos az emberek lustaságával, elkényelmesedésével, "lesz@rom, mert megtehetem" hozzáállásával magyarázható.
A zajterhelés itt is nagyon nagy, és ez az emberek pihenésére(az enyémre is) rányomja a bélyegét. Sokan azt mondják, hogy meg lehet szokni, de szerintem csak elviselni lehet. Tíz évet éltem Székesfehérvár egyik elég forgalmas környékén, ill. kisebb-nagyobb megszakításokkal 2006-óta lakom részben Bécsben, és azt mondhatom, hogy a zaj miatt a városban nem tudom úgy kipihenni magam, mint a vidéki otthonomban.
Nem tudom, hogy ez az óriási forgalom, minden velejárójával, még meddig fokozható, de szerintem a városok már a teljesítőképességük határán vannak. Valaminek változnia kell, valamin változtatni kell, mert ez minden, csak nem fentartható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3980

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

A jó öreg Hofi mondás jut erről eszembe, miszerint az ész van a legigazságosabb módon előszava a világon.
Mindenki azt hiszi, hogy neki jutott a legtöbb. :smile29:
Csak a Marantz! :-D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2024.09.02., hétf. 17:57
Csak a vicc kedvéért:
Jogos. A pongyola fogalmazás mindig hiba.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6383

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Luxor Audio írta:
2024.09.02., hétf. 14:19
Miként hogy a sofőrök 80 %-a jobban vezet másoknál (legalábbis szerintük), matematikailag ez is kizárható.
Csak a vicc kedvéért:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
az urban legend úgy szól, hogy a magyar sofőrök 80%-a jobbnak tartja magát, mint az átlag, és ez első hallásra lehetetlen. Az igazság az, hogy ez matematikailag lehetséges, egy példa: vegyük ezt a 10 számot: [73, 75, 25, 84, 79, 83, 46, 89, 72, 91]. Ezek matematikai átlaga 71,7, aminél pont 8 szám nagyobb (vagyis a 10 szám 8a%-a). Q.E.D :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kicsit tényleg átalakultunk autós topikká, de így legalább nem ugyanaz a 4 ember beszélget.

Nem vagyok olyan kényszerhelyzetben, hogy minden nap be kellene járnom egy munkahelyre (bár 3 céget is vezetek). Megtehetem, hogy az autóval intézendő ügyeimet heti egy napra szervezem, a többi ügyet megoldom bringával, vagy gyalogosan. Ma 3 találkozóm volt, meg el kellett mennem egy hivatalba. Kerékpárral összesen 65 percet közlekedtem, autóval kb másfél óra lett volna + parkolóhely vadászat.

Lehetne, de szándékosan nincs céges autóm, rühellem ezt az intézményt. Kinézetre tetszenek a SUV-ok, de a nyálcsorgatásnál erősebbek az ellenérzéseim, nem akarok 2,5 tonnás autót vezetni és fenntartani, pláne hogy szinte mindig egyedül utazom. Kis autóm van (Ford Focus), ami Magyarországon már-már nevetség tárgya, de a hátsó ülésén 4 év alatt talán 2x ültek. Természetesen elfogadom, ha valakinek kell a nagy járgány, pl. mert az egész családot furikázza naponta. Mindenkinek megvan a maga védőbeszéde, kérdés esetén mindenki rengeteg csomagot, két létrát és betonkeverőt szállít, megy a beteg nagymamát is naponta 2x kell kórházba vinni... Miként hogy a sofőrök 80 %-a jobban vezet másoknál (legalábbis szerintük), matematikailag ez is kizárható. De vegyük észre (én rendszeresen nézem), hogy Budapest útjain továbbra is egyetlen ember ül az autók többségében, még a nagyobbakban is. Saját megfigyelésem szerint 10-ből 8-ban. És mikor kiszállnak, nincs náluk létra, meg szerszámostáska, hanem max egy kézitáska, sok esetben csak egy telefon.

4 éve vettem téli és nyári gumikat az új kocsira, amik meglepetésemre mostanra szépen elkoptak. Ritkán autózom, de ha megyek, akkor sokat megyek, 4 év alatt 75e km jött össze. Február elején cseréltem a téli/nyári gumikat, mert már akkor 15-17 fokok voltak napközben, utána sem jött vissza a tél. Ennek ellenére a szervizben én voltam az első ügyfél idén, aki kérte a cserét, tehát úgy tűnik, az emberek megszokásból intézik ezt is, nem az aktuális körülmények alapján. Kérdőre vontam a szerelőt, hogy normális-e a számomra meglepő 4 éves elhasználódás. Szerinte igen, ez az új gumikra jellemző, a régebbiek 5-7 évet bírtak. Itt jött képbe, hogy többé nem veszek téli/nyári szettet, hanem áttérek négyévszakosra. A szaki bátorított, de ő is javasolta, ne a legolcsóbbat vegyem, inkább középkategóriát, azok alig rosszabbak az időszakos típusoknál, sőt esőben a négyévszakos sokszor jobban is teljesít. Az sem mellékes, hogy a guminál nem csak a futott km lényeges, mert az anyag állásban is öregszik, tehát jobb lesz az átlagos teljesítmény, ha a négyévszakost gyakrabban cserélem, mint ha ritkábban vennék télit és nyárit. No meg itt van a szerelés is, ami megviseli az abroncsot, de a négyévszakos guminál ez a probléma kiesik a képletből.

Ami témaként inkább illik a topikba, az az autók mennyisége. Szidjuk a városvezetőket, az útfenntartókat, meg nagyjából mindenkit, aki eszünkbe jut, de azt valamiért sokan nem veszik észre, mennyivel több autó mozog. Budapesten másfél évtized alatt 800 ezerről 1,2 millióra nőtt a napi forgalomban résztvevő személyautók száma (leginkább az agglomerációból ingázás miatt), ami enyhén szólva is sokkoló másfélszeres növekedés. Eközben az úthálózat áteresztő képessége nem nőtt, sok helyen csökkent is (kerékpár sávok, parkosítás, parkolás miatt). Ennek megoldásához nem polgármesterre, hanem varázslóra lenne szükség. Nyilván nem várható el a polgároktól, hogy azért ne vegyenek, vagy ne használjanak autót, mert már túl sok van a városban. Vagy mégis?

Szerencsénkre a fiatalabbak kevésbé vannak az autóhoz ragadva, sokan a jogosítványt sem szerzik meg, ami némi reményt kelt a jövőre nézve. Ha ez a tendencia kibontakozik, akkor csökkenhet az autók száma. A napokban (is) felmerült itt a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a felmelegedéssel. Globálisan szerintem már nem sokat, de a saját környezetünkben bőven van mit, pl. ha a városokban csökken az autók száma, akkor egy idő után az úthálózat is átszervezhető, modernizálható és az ilyenkor 60-70 fokra felmelegő aszfalt és betonfelületek helyére esetleg barátságosabb megoldást lehet építeni. No meg bedobom a szakmámat érintő szempontot, a zajterhelést is a kalapba. Mostanában olyan napokat élünk, hogy napközben 35-37 fokos rettenet meleg van, de 21 és 9 óra között barátságosan lehül(ne) a levegő, szellőztetni, esetleg nyitott ablak mellett aludni mégsem lehet a 60-70 dB zajszint miatt. Élhető város jeligére.

Bónusz téma:

Ma olyan sok kerékpárossal találkoztam Budapesten, amennyit korábban szerintem soha nem láttam munkanapon. Némelyik lámpánál 10-15-en is összejöttünk, pedig nem a legnépszerűbb rakparti szakaszokon jártam.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Ne csináljunk autós topic-ot ebből pls. :smile53:

Az autós hsz-eket ártaktam az autós topicba. Ott megtaláljátok.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3980

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

gomolalaci írta:
2024.09.01., vas. 20:31

A fogalom a ,,fenntartható" számomra továbbra is értelmezhetetlen!....
Ez lehet segít, hogy miről is van szó.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fenntar ... 91d%C3%A9s
Csak a Marantz! :-D

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Luxor Audio írta:
2024.09.01., vas. 13:38
gomolalaci írta:
2024.08.31., szomb. 20:41
Nagyon köszönöm ezt a főleg idiótának nézett személyem részére írt magyarázatot! Sajnos a kérdésemre, megállapításomra (dogma) nem adtál magyarázatot!
Kérdeztél, válaszoltam. Ha ettől idiótának érzed magad, ahhoz nekem nincs közöm. A kijelentéseidet nem dolgom magyarázni.

Attól, hogy van pénzed egy folyamat táplálására, az még nem lesz feltétlenül fenntartható. Ezernyi példát mutatott erre az elmúlt néhány évtized.
A fogalom a ,,fenntartható" számomra továbbra is értelmezhetetlen! Fenn tartják a csavarok a lámpákat, a garázsnyitót, a csővezetékeket, hogy maradjanak ott, ahol lenniük kell!
Egy bármi üzemeltetése viszont lehet GAZDASÁGOSAN fenntartható, vagy nem. És itt a baj, hogy pl. ez a ,,kitalált fogalom" dogmatikussá vált, mert önmagában értelmetlen!!! Részemről vége ennek a fogalomzavaros fogalom értelmezésének!
Már csak azért is, mert a média (politikus) által kitalált dogmák mindíg hatnak, és beépülnek az átlag ember tudatába....
A gondolkodás nem megerőltető...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 371

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Rock60 írta:
2024.09.01., vas. 11:05
A faültetésről ennyit.
Azon túl:
Víztakarékos WC - öblítőt használok.
Nem folyatom a vizet, míg mosom a fogam.
Hárman egyszerre indulunk munkába, szétszórom a családtagokat.
Kis fogyasztású fényforrásokat, TV - t használok.
Nem használok pet-palackot és bádogdobozt, csak rendkívül keveset.
Nem cserélem le két évente a mobilomat és egyéb vackaimat.
Nem repkedek, ha kell, ha nem.

Ja, hogy a takarékosságból eredő cselekedetek egybevágnak sokszor a környezetvédelemmel ? Hát bocsika...
De nem mindig.
Nem égetem a lombot, a füvet, az autógumit, a rézkábelt, nem hordom a sittet és a rossz boylert az erdőszélre, nem dobom az elhalt akkumulátort a patakba, a fáradt olajat sem locsolom a lefolyóba, ellenben hurcolom mindet a leadóhelyre.

Még ötlet, hogyan védjük meg a Földet ?
Kevesebb, és őszintébb politikust etessünk! Ez csak fantázia részemről: ŐSZINTE :angry:
A gondolkodás nem megerőltető...

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2860

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

zoli73 írta:
2024.08.31., szomb. 19:54
És még valójában nincs is vége! A legfrissebb időjárás előrejelzések szerint, szeptember közepéig marad a hőség, és szárazság. Szerintem nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy előre lássuk, ilyen(vagy még melegebb) nyarakra készüljünk.
Az elmúlt hetekben ahányszor ránéztem az időjárás előrejelzésre, mindig azt írták, hogy még egy hétig tart a kánikula. Ezt mondták augusztus elején, közepén és most is. A melegedés mellett legalább olyan lényeges, hogy az időjárás egyre kevésbé kiszámítható. Ennek dacára több helyen is arról értekeznek a klímakutatók és meteorológusok, hogy a forró nyarak mellett rendkívül enyhe telek várnak ránk. Ha igazuk lesz, megspórolhatjuk a téli autógumit és az alacsony fűtésszámla kicsit kompenzálja a nyáron hűtésre költött súlyos pénzeket és az ország energiagazdákodása is változni fog.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gomolalaci írta:
2024.08.31., szomb. 20:41
Nagyon köszönöm ezt a főleg idiótának nézett személyem részére írt magyarázatot! Sajnos a kérdésemre, megállapításomra (dogma) nem adtál magyarázatot!
Kérdeztél, válaszoltam. Ha ettől idiótának érzed magad, ahhoz nekem nincs közöm. A kijelentéseidet nem dolgom magyarázni.

Attól, hogy van pénzed egy folyamat táplálására, az még nem lesz feltétlenül fenntartható. Ezernyi példát mutatott erre az elmúlt néhány évtized.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”