Luxor Audio írta: ↑2024.09.02., hétf. 14:19
Kicsit tényleg átalakultunk autós topikká, de így legalább nem ugyanaz a 4 ember beszélget.
Nem vagyok olyan kényszerhelyzetben, hogy minden nap be kellene járnom egy munkahelyre (bár 3 céget is vezetek). Megtehetem, hogy az autóval intézendő ügyeimet heti egy napra szervezem, a többi ügyet megoldom bringával, vagy gyalogosan. Ma 3 találkozóm volt, meg el kellett mennem egy hivatalba. Kerékpárral összesen 65 percet közlekedtem, autóval kb másfél óra lett volna + parkolóhely vadászat.
Lehetne, de szándékosan nincs céges autóm, rühellem ezt az intézményt. Kinézetre tetszenek a SUV-ok, de a nyálcsorgatásnál erősebbek az ellenérzéseim, nem akarok 2,5 tonnás autót vezetni és fenntartani, pláne hogy szinte mindig egyedül utazom. Kis autóm van (Ford Focus), ami Magyarországon már-már nevetség tárgya, de a hátsó ülésén 4 év alatt talán 2x ültek. Természetesen elfogadom, ha valakinek kell a nagy járgány, pl. mert az egész családot furikázza naponta. Mindenkinek megvan a maga védőbeszéde, kérdés esetén mindenki rengeteg csomagot, két létrát és betonkeverőt szállít, megy a beteg nagymamát is naponta 2x kell kórházba vinni... Miként hogy a sofőrök 80 %-a jobban vezet másoknál (legalábbis szerintük), matematikailag ez is kizárható. De vegyük észre (én rendszeresen nézem), hogy Budapest útjain továbbra is egyetlen ember ül az autók többségében, még a nagyobbakban is. Saját megfigyelésem szerint 10-ből 8-ban. És mikor kiszállnak, nincs náluk létra, meg szerszámostáska, hanem max egy kézitáska, sok esetben csak egy telefon.
4 éve vettem téli és nyári gumikat az új kocsira, amik meglepetésemre mostanra szépen elkoptak. Ritkán autózom, de ha megyek, akkor sokat megyek, 4 év alatt 75e km jött össze. Február elején cseréltem a téli/nyári gumikat, mert már akkor 15-17 fokok voltak napközben, utána sem jött vissza a tél. Ennek ellenére a szervizben én voltam az első ügyfél idén, aki kérte a cserét, tehát úgy tűnik, az emberek megszokásból intézik ezt is, nem az aktuális körülmények alapján. Kérdőre vontam a szerelőt, hogy normális-e a számomra meglepő 4 éves elhasználódás. Szerinte igen, ez az új gumikra jellemző, a régebbiek 5-7 évet bírtak. Itt jött képbe, hogy többé nem veszek téli/nyári szettet, hanem áttérek négyévszakosra. A szaki bátorított, de ő is javasolta, ne a legolcsóbbat vegyem, inkább középkategóriát, azok alig rosszabbak az időszakos típusoknál, sőt esőben a négyévszakos sokszor jobban is teljesít. Az sem mellékes, hogy a guminál nem csak a futott km lényeges, mert az anyag állásban is öregszik, tehát jobb lesz az átlagos teljesítmény, ha a négyévszakost gyakrabban cserélem, mint ha ritkábban vennék télit és nyárit. No meg itt van a szerelés is, ami megviseli az abroncsot, de a négyévszakos guminál ez a probléma kiesik a képletből.
Ami témaként inkább illik a topikba, az az autók mennyisége. Szidjuk a városvezetőket, az útfenntartókat, meg nagyjából mindenkit, aki eszünkbe jut, de azt valamiért sokan nem veszik észre, mennyivel több autó mozog. Budapesten másfél évtized alatt 800 ezerről 1,2 millióra nőtt a napi forgalomban résztvevő személyautók száma (leginkább az agglomerációból ingázás miatt), ami enyhén szólva is sokkoló másfélszeres növekedés. Eközben az úthálózat áteresztő képessége nem nőtt, sok helyen csökkent is (kerékpár sávok, parkosítás, parkolás miatt). Ennek megoldásához nem polgármesterre, hanem varázslóra lenne szükség. Nyilván nem várható el a polgároktól, hogy azért ne vegyenek, vagy ne használjanak autót, mert már túl sok van a városban. Vagy mégis?
Szerencsénkre a fiatalabbak kevésbé vannak az autóhoz ragadva, sokan a jogosítványt sem szerzik meg, ami némi reményt kelt a jövőre nézve. Ha ez a tendencia kibontakozik, akkor csökkenhet az autók száma. A napokban (is) felmerült itt a kérdés, hogy mit lehet kezdeni a felmelegedéssel. Globálisan szerintem már nem sokat, de a saját környezetünkben bőven van mit, pl. ha a városokban csökken az autók száma, akkor egy idő után az úthálózat is átszervezhető, modernizálható és az ilyenkor 60-70 fokra felmelegő aszfalt és betonfelületek helyére esetleg barátságosabb megoldást lehet építeni. No meg bedobom a szakmámat érintő szempontot, a zajterhelést is a kalapba. Mostanában olyan napokat élünk, hogy napközben 35-37 fokos rettenet meleg van, de 21 és 9 óra között barátságosan lehül(ne) a levegő, szellőztetni, esetleg nyitott ablak mellett aludni mégsem lehet a 60-70 dB zajszint miatt. Élhető város jeligére.
Bónusz téma:
Ma olyan sok kerékpárossal találkoztam Budapesten, amennyit korábban szerintem soha nem láttam munkanapon. Némelyik lámpánál 10-15-en is összejöttünk, pedig nem a legnépszerűbb rakparti szakaszokon jártam.
Csak a topicba vágó témában tennék hozzá néhány gondolatot.
Vidéki létemre, átlagosan havi 2-3 alkalommal megyek be Budapestre. Nem lakom messze, kb. 25-30km, akár mehetnék tömegközlekedéssel is, de sajnos annyira kiszámíthatatlan, és körülményes, hogy inkább autóval megyek, cserébe kicsi autóm van(Honda Civic) és az esetek döntő többségében nem egyedül megyek.
A 10 autóból 8-ban egy ember ül megfigyelésed tökéletes, én is ilyen arányt figyeltem meg. Javitsatok ki, ha tévednék, de szerintem ennek jelentős része céges autó, amit az ember alá tesznek, és ha már így van, akkor járjunk vele. Nem baj, ha csak a szomszéd kerületbe, vagy csak négy utcányira megyünk vele, de "ingyen" van, így nem lehet alternatívája.
Ha valaki az aglomerációból jár be céges autóval, azt valamennyire jogosabbnak érzem, sajnos a tömegközlekedés nem tud valós alternatíva lenni.
Mivel Ausztriában dolgozom, igy a bécsi viszonyokat is jól ismerem, és azt tudom elmondani, hogy Bécsben a helyzet ugyanez, de mégis más.
Cégesautó fronton ugyanaz a helyzet, mint Budapesten, akinek van, az még a wc-re is azzal megy, cserébe jelentős része elektromos autó. Lokálisan nem szennyez, de a dugót mégis dagasztja. Reggel, és délután katasztrófa a város, szinte egy összefüggő dugó az egész, de valahogy nagyobb türelemmel, és udvariassággal kezeli mindenki.
Ha nem a céges busszal(Ford Transit) kell menni valahová, akkor tömegközlekedem. A bécsi tömegközlekedés sajnos nem említhető egy napon a budapestivel. Sokkal fejlettebb, átgondoltabb, pontosabb, tisztább, kiszámíthatóbb. Ezen kívül rengeted a kerékpáros, de ehhez hozzájárul, hogy az egész várost behálózák a kerékpárutak, amik jól kiépítettek, átgondoltak, kiváló állapotúak, és biztonságosak.
Nos, ennek ellenére, hogy kiváló alternatívák vannak, mégis iszonyatosan sok az autó, a 10-ből 8 arány bizony itt is megvan, ami sajnos az emberek lustaságával, elkényelmesedésével, "lesz@rom, mert megtehetem" hozzáállásával magyarázható.
A zajterhelés itt is nagyon nagy, és ez az emberek pihenésére(az enyémre is) rányomja a bélyegét. Sokan azt mondják, hogy meg lehet szokni, de szerintem csak elviselni lehet. Tíz évet éltem Székesfehérvár egyik elég forgalmas környékén, ill. kisebb-nagyobb megszakításokkal 2006-óta lakom részben Bécsben, és azt mondhatom, hogy a zaj miatt a városban nem tudom úgy kipihenni magam, mint a vidéki otthonomban.
Nem tudom, hogy ez az óriási forgalom, minden velejárójával, még meddig fokozható, de szerintem a városok már a teljesítőképességük határán vannak. Valaminek változnia kell, valamin változtatni kell, mert ez minden, csak nem fentartható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech