ahogy beárnyékolta utána Furtwangler megítélését is, aki -tudtommal- csak alkut kötött, hogy a Berlini Filharmónikásokat nem bántják, ha ezt lenyomja.fapaci írta: ↑2024.02.14., szer. 10:15A koncert megvan több formátumban is. Masszív bástya a zenetörténelemben, de örömünket kicsit beárnyékolhatja, hogy az előadás Hitler szülinapi bulijához köthető. És igen, a Mezzanine sem kis horderejű kiadvány.revox írta: ↑2024.02.14., szer. 10:01ha ez nincs meg, szerezd meg. pont úgy szól, mint a youtube-on, de ha ez a lemez előkerül, a hallgatóság kimered a cucc előtt és amikor vége van, csak ül a csend a szobában és nem kerül elő másik lemez. 1942-es (talán április valamennyi), de fejből nem vágom, melyik nap. Néha meg lehet venni CD-n, de azok se egyformán szólnak (a belenyúlás mértékétől függ). LP-n aranyár, ha néha felbukkan.
edit: hogy közérhetőbb legyen az esti bejegyzésem, kb ugyanezt a hatás fejti ki a Massive Attack /Mezzanine albuma, aminek a legvégére felvágták az analóg lemez kifutásának ütemes sercegését, hogy még nagyobbat üssön és szegezzen ki a kanapéhoz CD-ről is.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11174
- Kapcsolat:
A felvétel több formátumban is szerepel a gyűjteményemben. Masszív bástyája a zenetörténelemnek, de örömünket kicsit beárnyékolhatja, hogy az előadás Hitler szülinapi bulijához köthető. És igen, a Mezzanine sem kis horderejű kiadvány.revox írta: ↑2024.02.14., szer. 10:01ha ez nincs meg, szerezd meg. pont úgy szól, mint a youtube-on, de ha ez a lemez előkerül, a hallgatóság kimered a cucc előtt és amikor vége van, csak ül a csend a szobában és nem kerül elő másik lemez. 1942-es (talán április valamennyi), de fejből nem vágom, melyik nap. Néha meg lehet venni CD-n, de azok se egyformán szólnak (a belenyúlás mértékétől függ). LP-n aranyár, ha néha felbukkan.
edit: hogy közérhetőbb legyen az esti bejegyzésem, kb ugyanezt a hatás fejti ki a Massive Attack /Mezzanine albuma, aminek a legvégére felvágták az analóg lemez kifutásának ütemes sercegését, hogy még nagyobbat üssön és szegezzen ki a kanapéhoz CD-ről is.
ha ez nincs meg, szerezd meg. pont úgy szól, mint a youtube-on, de ha ez a lemez előkerül, a hallgatóság kimered a cucc előtt és amikor vége van, csak ül a csend a szobában és nem kerül elő másik lemez. 1942-es (talán április valamennyi), de fejből nem vágom, melyik nap. Néha meg lehet venni CD-n, de azok se egyformán szólnak (a belenyúlás mértékétől függ). LP-n aranyár, ha néha felbukkan.fapaci írta: ↑2024.02.14., szer. 09:49ha jól szól a cucc, szívesebben hallgatunk rajta zenét. Viszont van az az eset, mikor hifista szempontok alapján bőven problémás a helyzet, de mégis mindenkinek jár a lába és csillog a szeme, mint a jazzkocsmában, ahol tegnap éjjel jártam. És hát a zenének ez lenne a célja, nem?
vagy Furtwängler, a koncert megkapja a csapnivaló plecsnit.
youtu.be/8_Bd14eUhrU
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nagyon sokaktól szeretném, de ritkán merem megkérdezni, hogy miért kezdte el a hifizést, mit vár tőle, mi a célja vele, miért nem megy inkább pecázni, vagy gyűjt bélyeget. Gyanítom, ha valaki ezekre válaszolni tud, abból már következtethető, milyen szempontjai vannak zenehallgatás közben, mi alapján véleményez egy megszólalást, egy hangélményt. Talán nem lenne rossz néha erről is beszélni ahelyett, hogy a saját ízlésünket és koordináta rendszerünket húzzuk újra és újra mások fejébe, minden mást tévútnak tekintve.revox írta: ↑2024.02.13., kedd 22:12... elég sokszor látom puffogtatni ezt az akusztikus történetet, de talán most jött el az a perc, hogy már nehéz nézni, hogy keresik sokan reménytelenül az azt se nagyon tudjuk mit is.
...
de istentelen nagy tévút a hifiben csak a hangszerhűséget kergetni, sokkal érdekesebb a zenei mondanivalót kihámozni a barázdákból, pitekből, ki honnan szeretné. Ki kell lépni a klisék világából, mert ottragadunk.
Az akusztikus előadásokra szerintem azért hivatkoznak sokan, mert azt gondolják, ha nincs hangosítás, akkor magát a zenét hallják, kiesik a képletből a gonosz hangmérnök, az EQ, a dinamika processzor, meg az ördög többi kénszagú eszköze. Én ezt el tudom fogadni, bár nem értek vele egyet (hiszen minket és a hanghullámot akusztikus koncerten is rengeteg hatás éri, amik nem köthetők a zenéhez), de ez most mindegy. Az élő előadásra szerintem nem feltétlenül a szokásos hifista szempontok miatt célszerű egyfajta viszonyítási alapként tekinteni. Nem azt kell ott rögzítenünk az agyunkba, mennyi a basszus, mekkor a dinamika, milyen a térhatás, hanem hogy miként működik együtt az előadó (és hangszere), a helyszín és a hallgató. Ha ebből otthon képesek vagyunk valamennyit átélni, akkor szerintem jó úton járunk.
Vagyok olyan elbizakodott, hogy kijelentsem, hatékonyan fel tudom mérni egy megszólalás hibáit, némelyik problémának még az okát is tudni vélem, ennek ellenére rengeteg koncertélményem közül nagyon kevés a negatív. (Talán nem azért megyek oda, hogy rosszul érezzem magam?) Egy pár héttel ezelőtt itt is emlegetett előadás után még órákig lebegtem és a párommal hajnalig áradoztunk a koncertről otthon hallgatva az előadók lemezeit, de másnap a HiFis csoportokban egymást felüllicitálva ontották magukból a negatív beszámolókat a lelkes megmondók. Nem tudom ezt máshova tenni, mint hogy nagyon másként hallgatunk egy előadást, mást várunk el tőle és más szempontok alapján véleményezzük. És ezzel vissza is kanyarodtam a legelső mondatomhoz.
Na meg ahhoz a vesszőparipámhoz, hogy ha valaki igazán élvezni szeretné a zenei előadásokat, akkor képezze magát zeneileg. Nem kell ezt egyetemi szinten tolni, pont elég néhány órát rászánni, hogy megismerjünk néhány hangszert, a közelükben legyünk és megtapasztaljuk, miként hoznak létre hangokat. Biztosra veszem, hogy utána a HiFi-hez is másként állunk és helyére kerül a valósághűségről szóló, "sokszor puffogtatott" történet is.
Pont annyira visznek ez előre, vagy tévútra, mint drága kábeleket, meg többtízmilliós konzervjátszó rendszereket erőltetni.Rock60 írta: ↑2024.02.14., szer. 08:02... véletlenúl sem lehessen beszélni hangminőségről, fejlesztésekről, ne adj' Isten sikerálményekről, mert előugrik a sarokból a Valóság - Kommandó, aki vagy azt kéri rajtad számon, hogy eleget jársz - e koncertre, aztán hallottál - e már akusztikus hangszert, vagy ha igen az is tök mindegy - most jön a valóságrelativizálás - hiszen ahány ülőhely a nézőtéren, az annyiféle hang, annyi valóság, tehát mit akarsz Te, amíg azt sem tudod, hogy mihez is kellene hasonlítanod a hifidet. Pl. mi van, ha a második, de mi van, ha tizekettedik sorból hallgatom a zongorát, akkor most otthon vajon hogy szeretném hallani a zongorát... Tökéletesen akadékoskodásnak tűnő felvetések számomra, amik semmivel sem visznek minket előre.
Bár a térhangosítás az egyik szakmám és évtizedek óta küzdök az akusztikával, nem gondolom, hogy a zenei élmény nagyban függ attól, a nézőtér melyik sorában ülsz, persze leszámítva a szélsőséges eseteket, mint mikor Te (?) is beültél az erkély leghátsó sorába. Ugyanis a zenei élmény és a hangminőség között szerintem nincs olyan szoros kapcsolat, vagy nem ÚGY van kapcsolat, mint ahogy azt errefelé gondolni illik. Ezzel persze megkérdőjelezem a High Fidelity egyik alapvetését, bár az szerintem inkább félreértés, de annyi igazság biztosan van benne, hogy ha jól szól a cucc, szívesebben hallgatunk rajta zenét. Viszont van az az eset, mikor hifista szempontok alapján bőven problémás a helyzet, de mégis mindenkinek jár a lába és csillog a szeme, mint a jazzkocsmában, ahol tegnap éjjel jártam. És hát a zenének ez lenne a célja, nem?
Amira nagy hatással van a technika, az akusztika és mindenféle más körülmény, azok a hangok, de tudjuk, hogy a hifisták nagy része ezekre figyel és ha ezekben bármiféle kivetnivalót talál (a saját megfigyelési és feldolgozási korlátain belül), akkor a színpadon aztán az összes csillagot is lehozhatja az égről Richard Bona, vagy Furtwängler, a koncert megkapja a csapnivaló plecsnit. Aztán hogy ezekben a véleményekben és indoklásokban általában semmi összhang sem lelhető fel, szépen megmutatja, mennyire ingatag ez az egész rögtönítélő mechanizmus és mennyire érdemes komolyan venni, vagy legyinteni rá.
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 912
Szerintem, van egy pont (persze egyénenként eltérhet), ahol a "jelminőség" és "hangminőség" megszűnik arányos lenni. Ezért lehetnek olyan dolgok, hogy:
Viszont sok ellentmondást látok, nincs következetesség, ha őszinték vagyunk magunkhoz.
- A mért értékek jók, de nincs jó hangja
- A mért értékek jobbak, ezért a hangja is jobb
- A meleg (analógos) hangzás pozitív jelző, pedig többnyire torzítások okozzák
- A száraz hang negatív jelző, pedig kevés hibára utal.
Viszont sok ellentmondást látok, nincs következetesség, ha őszinték vagyunk magunkhoz.
Nem szotkam hibázni.
Senki nem tiltja meg, hogy a témával kapcsolatos bármilyen hozzászólás idekerüljön, szóval szerintem továbbra is lehet beszélgetni az általad említett dolgokról. Viszont, ha másnak más a vélemyéne egy témáról, akkor azt is el kell fogadni, nem pedig sírni a moderátornak, hogy tegyen már igazságot, mert olyan hozzászólások jelentek meg, ami neked vagy másnak nem tetszik.Rock60 írta: ↑2024.02.14., szer. 08:02Ennek a látszat ellenére nem az a lényege, amit a kérdés sugall - több párbeszéd mintájából ezt szűrtem le - hanem, hogy véletlenúl sem lehessen beszélni hangminőségről, fejlesztésekről, ne adj' Isten sikerálményekről, mert előugrik a sarokból a Valóság - Kommandó
A kommandó azért jelenik meg, mert olyan dolgok vannak említve, mint pl a valóságosság. Ezt mégis hogyan kellene értelmezni? Valóságos(nak tűnő) visszajátszott hang = a valósághoz leginkább hasonlító. Nem? Persze itt elhangzott olyan, hogy a valóság emlékéhez leginkább hasonlító, viszont az emlék az már nem a valóság, hanem annak csak egy szubjektív lenyomata, ami erősen függhet még egy személy esetén annak tapasztalaitól, aktuális lelkiállapotától. Szóval ez már nem egy objektív valóság, hanem egy szubjektív és mint olyan, egyénenként is eltérhet.
Aszpiringomolalaci írta: ↑2024.02.12., hétf. 20:57
Vajon élő, erősítés nélküli akusztikus koncertet hallott-e már?
/ A ' kirohanásomról './
Amint láthatod, ez egy rendszeresen visszatérő téma - az előzményt kivettem az idézetből, talán kár volt - amit páran rendszeresen szívesen meglovagolnak.
Ennek a látszat ellenére nem az a lényege, amit a kérdés sugall - több párbeszéd mintájából ezt szűrtem le - hanem, hogy véletlenúl sem lehessen beszélni hangminőségről, fejlesztésekről, ne adj' Isten sikerálményekről, mert előugrik a sarokból a Valóság - Kommandó, aki vagy azt kéri rajtad számon, hogy eleget jársz - e koncertre, aztán hallottál - e már akusztikus hangszert, vagy ha igen az is tök mindegy - most jön a valóságrelativizálás - hiszen ahány ülőhely a nézőtéren, az annyiféle hang, annyi valóság, tehát mit akarsz Te, amíg azt sem tudod, hogy mihez is kellene hasonlítanod a hifidet. Pl. mi van, ha a második, de mi van, ha tizekettedik sorból hallgatom a zongorát, akkor most otthon vajon hogy szeretném hallani a zongorát...
Tökéletesen akadékoskodásnak tűnő felvetések számomra, amik semmivel sem visznek minket előre. A Kábelezzünkben is pont erről folyt a diskurzus...
Kicsit más megközelítésből ugyan , de Revox remekül rávilágított a kérdésre.
Azt nem értem, hogy lehet ilyen mértékben lekorlátozni a hifizés definiálását a hangosítatlan, elő, akusztikus felvételekre, amikor azok 99%-ától bármely Massive Attack album több művészi értéket hordoz, csak Ők a kortárs művészek és nemigazán nyúlnak, akusztikus hangszerekhez, esetleg begrebbelik. De említhetjük Hendrixet is, de tapasztalatom szerint, pl Mézga köbükije mutatott a hazai zenei világnak először olyan érdekes zenét, amit pl a. Merzbow játszik (hazai vonatkozása Pándi Balázs), aminek élvezetéhez nem árt a kimondottan jó reprodukciós lánc (a nélkül elég fura lesz)gomolalaci írta: ↑2024.02.13., kedd 20:33
Mert csak azért, hogy legyen mihez hasonlítani egy hangzást. Az ,,ideálokat", melyet mindenki magának farag, hagyjuk, és inkább azt a hangot keressük, amelyet élőben, erősítés nélkül hallunk hobbinkhoz hűen, már ha ,,magas hanghűségről" (hifi) van itt szó...
persze, ne vedd magadra, elég sokszor látom puffogtatni ezt az akusztikus történetet, de talán most jött el az a perc, hogy már nehéz nézni, hogy keresik sokan reménytelenül az azt se nagyon tudjuk mit is. Ha lehet adni egy tanácsot. ennyinél ne álljanak meg, mert ezeket bármi lehozza balkézzel (ha különöseben nagy hibákat nem hordoz), de pl egy rommátorzított, csöves gitárerősítő 2.741.346 színú hangját nem biztos.
de istentelen nagy tévút a hifiben csak a hangszerhűséget kergetni, sokkal érdekesebb a zenei mondanivalót kihámozni a barázdákból, pitekből, ki honnan szeretné. Ki kell lépni a klisék világából, mert ottragadunk.
(nem kel komolyan venni. csak hangosan gondolkodtam)
ez megjelent LP-n. aki bátor belevág
youtu.be/T04fEQpRdzI
halfnote.hu
halfnote.hu
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6215
Igazat adnék neked általánosságban, ha nem látnám úgy, hogy félreértetted gomolalci-t. Nem tisztem helyette írni ("mire gondolt a költő"), de én a sérelmezett mondatát úgy értelmetem (a kiemelyt nagybetűs ZENÉT-tel), hogy "Fölösleges, mert ők a zene élvezetében nem a hangminőségbeli nüanszokra figyelnek (és így nem érzékelik a "finom különbségeket), hanem magát az elhangzott zene szubjektív minőségét helyezik előtérbe. Ebből a mondatból nekem az sehogy nem jött le, hogy a "aki jó minőségben hifizik" az nem zenét hallgat.Rock60 írta: ↑2024.02.13., kedd 12:51Még egy elpuffogtatott frázis.gomolalaci írta: ↑2024.02.12., hétf. 20:51,,Egyszerűen arról van szó, hogy aki nem hallja a finom különbségeket, vagy hallja, de azt már jelentéktelennek ítéli meg, onnantól kezdve azt már teljesen fölösleges a számára."
Igen! Fölösleges, mert ők ZENÉT hallgatnak....![]()
Mert aki hifizik, pláne, ha jó minőségben hifizik, az nem hallgat zenét, ugye ?![]()
Nem tudom, miért lelik örömüket egyesek abban, hogy minden alkalmat megragadva próbálnak a két tábor közé éket verni ?
Ráadásul a tábor az egy, a hifi mindannyiunk hobbija. Remélhetőleg mind a 100 %- unké.
Ezen belűl, annak a 20 % - nak, meg hadd ne kelljen már állandóan magyarázkodnia, hogy miért nem jár rendszeresen koncertre.![]()
Mert csak.![]()
Szóval kicsit légboxnak érzem ezt a kirohanásodat.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
-
gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 370
Mert csak azért, hogy legyen mihez hasonlítani egy hangzást. Az ,,ideálokat", melyet mindenki magának farag, hagyjuk, és inkább azt a hangot keressük, amelyet élőben, erősítés nélkül hallunk hobbinkhoz hűen, már ha ,,magas hanghűségről" (hifi) van itt szó...Rock60 írta: ↑2024.02.13., kedd 12:51Még egy elpuffogtatott frázis.gomolalaci írta: ↑2024.02.12., hétf. 20:51,,Egyszerűen arról van szó, hogy aki nem hallja a finom különbségeket, vagy hallja, de azt már jelentéktelennek ítéli meg, onnantól kezdve azt már teljesen fölösleges a számára."
Igen! Fölösleges, mert ők ZENÉT hallgatnak....![]()
Mert aki hifizik, pláne, ha jó minőségben hifizik, az nem hallgat zenét, ugye ?![]()
Nem tudom, miért lelik örömüket egyesek abban, hogy minden alkalmat megragadva próbálnak a két tábor közé éket verni ?
Ráadásul a tábor az egy, a hifi mindannyiunk hobbija. Remélhetőleg mind a 100 %- unké.
Ezen belűl, annak a 20 % - nak, meg hadd ne kelljen már állandóan magyarázkodnia, hogy miért nem jár rendszeresen koncertre.![]()
Mert csak.![]()
A gondolkodás nem megerőltető...
Még egy elpuffogtatott frázis.gomolalaci írta: ↑2024.02.12., hétf. 20:51,,Egyszerűen arról van szó, hogy aki nem hallja a finom különbségeket, vagy hallja, de azt már jelentéktelennek ítéli meg, onnantól kezdve azt már teljesen fölösleges a számára."
Igen! Fölösleges, mert ők ZENÉT hallgatnak....
Mert aki hifizik, pláne, ha jó minőségben hifizik, az nem hallgat zenét, ugye ?
Ezen belűl, annak a 20 % - nak, meg hadd ne kelljen már állandóan magyarázkodnia, hogy miért nem jár rendszeresen koncertre.
Mert csak.
-
gomolalaci
- Fórumlakó

Vajon élő, erősítés nélküli akusztikus koncertet hallott-e már?Rock60 írta: ↑2024.02.12., hétf. 12:151. Nem tom más hogy van vele, én szoktam kérdezni - volt már, hogy beszólt egy fórumtárs, hogy minek kérdezek annyit - és a válasz is érdekel, sőt kamatoztatni is szoktam.mishow írta: ↑2024.02.12., hétf. 08:34
1- A legtöbben, HA egyáltalán eljutnak oda, hogy a fórumon kérdezzenek, többnyire nem érdekli őket a válasz, hisz saját döntéseiket akarják igazolni, és ha a válaszok nem ennek megfelelők, akkor jön a sértődés és az okoskodás.
2. Miközben sok évtizedes hifizés és "klubozás" után határozottan az a véleményem, hogy a hifisták jelentős részének FOGALMA nincs arról, mit szeretne hallani?
Aztán persze, ahogy lenni szokott, két válasz kb. három különböző véleményt takar.
Olyan válasz is jött már, hogy " minek neked mindent tudni ".![]()
Szóval na, a kérdezőskődés sem csodaszer, persze sokkal jobb, mint a semmi, össze lehet csipegetni a hasznos információkat.![]()
2. Ne haragudj, ez egy sokszor és indokolatlanul elpuffogtatott frázis, és bár nem vitatom, hogy van ilyen, szerintem a hifisták nagyobbik része tudja mit akar hallani.![]()
Ha ebbe mélyebben belemennénk, valószínűleg kiderűlne, hogy aki pár éve csöppent ebbe bele, annak még nem alakultak ki azok a preferenciái, mint aki már 30 éve hallgat ezt - azt és már pontosan tudja mit akar...![]()
![]()
![]()
-
gomolalaci
- Fórumlakó

,,Egyszerűen arról van szó, hogy aki nem hallja a finom különbségeket, vagy hallja, de azt már jelentéktelennek ítéli meg, onnantól kezdve azt már teljesen fölösleges a számára."
Túlgondolod egy kicsit.fererencz írta: ↑2024.02.12., hétf. 09:10
Biztos nem ez jött le, de sajnos nagyon empatikus vagyok, ez gyakori feszültséget is okoz nálam önmagammal. Nem azzal a céllal írok ide, hogy "ártsak" bárkinek is, ez inkább egy sajnálatos velejárója a dolognak, amit ezek szerint sajnos nincs értelmi képességem elkerülni. Nem akarom elvenni senki oázisát ha ez az ára annak, hogy a tanácstalannak nyissak egy másik ajtót is. Tényleg, ki vagyok én ehhez? Jogos...
Érdemes lenne kiírni, tisztázni, ki, mit ne írjon le itt, mire számítson, ha ide betér?
Majd megpróbálok csendben maradni. Talán ez a csak ezt a témát olvasó 5-600 ember érdeke is.
Szerintem bármit le lehet írni, ami a témába vág, ha valakinek más a véleménye a mondandódról, majd reagál. / Zajlik az élet, ahogy mondani szokták./
Ha mindenkinek megegyezne a véleménye mindenről, tényleg hamar sivataggá válna ez az oázis, de más okból, mint amit mishow mester vízionált.
1. Nem tom más hogy van vele, én szoktam kérdezni - volt már, hogy beszólt egy fórumtárs, hogy minek kérdezek annyit - és a válasz is érdekel, sőt kamatoztatni is szoktam.mishow írta: ↑2024.02.12., hétf. 08:34
1- A legtöbben, HA egyáltalán eljutnak oda, hogy a fórumon kérdezzenek, többnyire nem érdekli őket a válasz, hisz saját döntéseiket akarják igazolni, és ha a válaszok nem ennek megfelelők, akkor jön a sértődés és az okoskodás.
2. Miközben sok évtizedes hifizés és "klubozás" után határozottan az a véleményem, hogy a hifisták jelentős részének FOGALMA nincs arról, mit szeretne hallani?
Aztán persze, ahogy lenni szokott, két válasz kb. három különböző véleményt takar.
Olyan válasz is jött már, hogy " minek neked mindent tudni ".
Szóval na, a kérdezőskődés sem csodaszer, persze sokkal jobb, mint a semmi, össze lehet csipegetni a hasznos információkat.
2. Ne haragudj, ez egy sokszor és indokolatlanul elpuffogtatott frázis, és bár nem vitatom, hogy van ilyen, szerintem a hifisták nagyobbik része tudja mit akar hallani.
Ha ebbe mélyebben belemennénk, valószínűleg kiderűlne, hogy aki pár éve csöppent ebbe bele, annak még nem alakultak ki azok a preferenciái, mint aki már 30 éve hallgat ezt - azt és már pontosan tudja mit akar...
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2605
Érdekes, hogy egyből magadra vetted, pedig nem is rólad írtam, hanem úgy általában, csak a te kommented kapcsán …
), hogy a rendszeremet nem videók és ASR-SINAD izék, vagy bárki leírása alapján raktam össze, hanem viszonylag egyedi módon, sok ismeretlen dologból, meghallgatás és szubjektív tetszés alapján / útján.
- fererencz
- Törzsvendég

Még annyit elfelejtettem (a kutyafáját!
Nem szotkam hibázni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Az adat nem a stúdiók feljátszó tereire, hanem a lehallgató helyiségekre vonatkozik, az ottani háttérzajt - a stáb kommentárjaihoz hasonlóan - nem hallhatod a felvételen.
Élvezem, talán már nem is kergetek igazán semmit (találnék még pár dolgot azért, ha akarnék).
Sokszor akarom én is a döntéseimet igazolni, de a kritikát is elfogadtam, sokszor profitáltam is belőlük.
Biztos nem ez jött le, de sajnos nagyon empatikus vagyok, ez gyakori feszültséget is okoz nálam önmagammal. Nem azzal a céllal írok ide, hogy "ártsak" bárkinek is, ez inkább egy sajnálatos velejárója a dolognak, amit ezek szerint sajnos nincs értelmi képességem elkerülni. Nem akarom elvenni senki oázisát ha ez az ára annak, hogy a tanácstalannak nyissak egy másik ajtót is. Tényleg, ki vagyok én ehhez? Jogos...
Érdemes lenne kiírni, tisztázni, ki, mit ne írjon le itt, mire számítson, ha ide betér?
Majd megpróbálok csendben maradni. Talán ez a csak ezt a témát olvasó 5-600 ember érdeke is.
Vidám zenehallgatást!
- fererencz
- Törzsvendég

Nagyjából objektíven tisztában vagyok a hallási korlátaimmal, hibáimmal, erősségeimmel. Nyilván nem mondanám kiemelkedőnek, de az átlagot hozom, és ez érdekel is, hogy tisztán lássam.mishow írta: ↑2024.02.12., hétf. 08:34
Tudom, hogy viccnek, sőt gúnyolódásnak szántad, miközben minden mondata, megállapítása telitalálat!
Először is: a modern ember iszonyú zajterhelésben él, és tényleg fogalma sincs róla, ha esetleg valamilyen halláscsökkenése van. A hifista pláne nem, hiszen neki az a hobbija, nehogymá' PONT Ő halljon rosszul. Miközben elég annyi, hogy éveken keresztül mindig ugynazon füledhez tartod a mobiltelefont - ahogy ez egyébként szokás - és máris kész a féloldalas hallás, nesze neked sztereó.
Bevallani? Nálunk a családban a 80+ sőt 90+ éves szülők/nagyszülők közül többeknek papírja van arról, hogy már súlyos fokban renyhült a hallásuk, de nem hordják a hallókészülékeket, mert ők nem süketek, csak nem figyelnek eléggé ...
Nem én találtam ki, kezet fel, akinek hasonló meccsei vannak otthon az idős szülőkkel!
És igen, a hifisták nagy része egész életében SOHA nem élvezi hobbiját, mert mindig kerget valamit.
És igen, ebben az olvasottak, a fórumos megmondások, az épp vátesznek kikiáltott influenszerek után mennek, yútúb videókból választanak készüléket.
A legtöbben, HA egyáltalán eljutnak oda, hogy a fórumon kérdezzenek, többnyire nem érdekli őket a válasz, hisz saját döntéseiket akarják igazolni, és ha a válaszok nem ennek megfelelők, akkor jön a sértődés és az okoskodás.
Miközben sok évtizedes hifizés és "klubozás" után határozottan az a véleményem, hogy a hifisták jelentős részének FOGALMA nincs arról, mit szeretne hallani? De azért hangosan megsértődik, ha másnak bármiről más a véleménye!
Éééés ha már itt tartunk, régen, ha valaki "kisértődte" magát egy hifi fórumról - esetleg urambocsá' elfogyott körülötte a levegő - akkor ment tovább egy másikra, és hirdette tovább máshol az igét. Csakhogy az AVX lassan az utolsó ilyen hely marad, szóval innen már nem nagyon van hova továbbmenni, ha pedig ezt szétromboljuk, akkor ez se marad!
Úgyhogy óvatosan Urak, ha kiszárítjuk az oázist, marad a sivatag ...![]()
Élvezem, talán már nem is kergetek igazán semmit (találnék még pár dolgot azért, ha akarnék).
Sokszor akarom én is a döntéseimet igazolni, de a kritikát is elfogadtam, sokszor profitáltam is belőlük.
Vidám zenehallgatást!
Azt olvastam valahol, hogy a legprofibb stúdiók célozzák meg ezt a zajpadlót, tehát azt gondolnám, hogy ettől többnyire "rosszabbak". Nem tudtam, miért hallom sok zenénél azt a fura alap-sistergést.
Nem szotkam hibázni.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Így kiragadva sokmindent jelenthet, de vélhetően azt, hogy a háttérzaj szintje a maximális kivezérléshez kapcsolódó hangnyomáscsúcs alatt van 60 dB-lel. Ezt kellene otthoni környezetben is elérni, hogy a hangfelvéltelek teljes dinamika átfogását halljuk.
Először is: a modern ember iszonyú zajterhelésben él, és tényleg fogalma sincs róla, ha esetleg valamilyen halláscsökkenése van. A hifista pláne nem, hiszen neki az a hobbija, nehogymá' PONT Ő halljon rosszul. Miközben elég annyi, hogy éveken keresztül mindig ugynazon füledhez tartod a mobiltelefont - ahogy ez egyébként szokás - és máris kész a féloldalas hallás, nesze neked sztereó.
Bevallani? Nálunk a családban a 80+ sőt 90+ éves szülők/nagyszülők közül többeknek papírja van arról, hogy már súlyos fokban renyhült a hallásuk, de nem hordják a hallókészülékeket, mert ők nem süketek, csak nem figyelnek eléggé ...
Nem én találtam ki, kezet fel, akinek hasonló meccsei vannak otthon az idős szülőkkel!
És igen, a hifisták nagy része egész életében SOHA nem élvezi hobbiját, mert mindig kerget valamit.
És igen, ebben az olvasottak, a fórumos megmondások, az épp vátesznek kikiáltott influenszerek után mennek, yútúb videókból választanak készüléket.
A legtöbben, HA egyáltalán eljutnak oda, hogy a fórumon kérdezzenek, többnyire nem érdekli őket a válasz, hisz saját döntéseiket akarják igazolni, és ha a válaszok nem ennek megfelelők, akkor jön a sértődés és az okoskodás.
Miközben sok évtizedes hifizés és "klubozás" után határozottan az a véleményem, hogy a hifisták jelentős részének FOGALMA nincs arról, mit szeretne hallani? De azért hangosan megsértődik, ha másnak bármiről más a véleménye!
Éééés ha már itt tartunk, régen, ha valaki "kisértődte" magát egy hifi fórumról - esetleg urambocsá' elfogyott körülötte a levegő - akkor ment tovább egy másikra, és hirdette tovább máshol az igét. Csakhogy az AVX lassan az utolsó ilyen hely marad, szóval innen már nem nagyon van hova továbbmenni, ha pedig ezt szétromboljuk, akkor ez se marad!
Úgyhogy óvatosan Urak, ha kiszárítjuk az oázist, marad a sivatag ...
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2605
Tudom, hogy viccnek, sőt gúnyolódásnak szántad, miközben minden mondata, megállapítása telitalálat!fererencz írta: ↑2024.02.12., hétf. 07:15Tfh minden ilyen ember süket, én is. Mivel nem tudjuk élvezni ezt a hobbit, amit választottunk magunknak (fura paradoxon), ezért csak olvasgatunk a témában különböző felületeken, és ha ellentmondásba ütközünk, kérdéseket teszünk fel (főleg, ha azonnali tiltakozást vált ez ki, annyira érzékeny), vagy szimplán megosztjuk a tapasztalatunkat, ami már nem is lehet valós, igazi tapasztalat, ha más.
Úgyhogy óvatosan Urak, ha kiszárítjuk az oázist, marad a sivatag ...
Jitter ügyben: http://www.cranesong.com/jitter_1.html
Nem mai anyag. Aki nem ismerné a Crane A/D konverterei a legjobb stúdiókban működnek. Drágák és jók, abszolút referenciának számítanak. Van benne letölthető teszt hanganyag is.
A második oldalon található linkek is nagyon érdekesek, főleg a fáziszaj és topológia közötti összefüggést vizsgáló.
Van akinek ilyen a hivatkozási alap. Másoknak meg egy valahonnan jött fiú Youtube videója.
Nem mai anyag. Aki nem ismerné a Crane A/D konverterei a legjobb stúdiókban működnek. Drágák és jók, abszolút referenciának számítanak. Van benne letölthető teszt hanganyag is.
A második oldalon található linkek is nagyon érdekesek, főleg a fáziszaj és topológia közötti összefüggést vizsgáló.
Van akinek ilyen a hivatkozási alap. Másoknak meg egy valahonnan jött fiú Youtube videója.
White-tigerfererencz írta: ↑2024.02.12., hétf. 07:15Tfh minden ilyen ember süket, én is. Mivel nem tudjuk élvezni ezt a hobbit, amit választottunk magunknak (fura paradoxonwhite-tiger írta: ↑2024.02.12., hétf. 01:41
Az nem lehet, hogy ezen influenszernek van egy kis hallás károsodása...? Amiről mondjuk nem is tud, mert ez esetben tényleg nem hallja...![]()
), ezért csak olvasgatunk a témában különböző felületeken, és ha ellentmondásba ütközünk, kérdéseket teszünk fel (főleg, ha azonnali tiltakozást vált ez ki, annyira érzékeny), vagy szimplán megosztjuk a tapasztalatunkat, ami már nem is lehet valós, igazi tapasztalat, ha más.
De, szerintem lehet.
Ferencz
Az nem jelenti azt, hogy aki kevésbé sensitíven ítéli meg a differenciákat, az süket lenne, hiszen akkor nem hallana semmit.
Egyszerűen arról van szó, hogy aki nem hallja a finom különbségeket, vagy hallja, de azt már jelentéktelennek ítéli meg, onnantól kezdve azt már teljesen fölösleges a számára.
Mindenkinél meg van ez a határvonal, többnyire más - más szinten, ebből fakadnak a viták.
Ennek lehetnek fiziológiai okai, hiszen könnyen belátható, hogy nem hallunk egyformán.
Én mégis egy másik, sajnálatos okot látok valószínűbbnek, az anyagit.
Szerencsés természetű az, aki a lehetőségein túl már nem is hallja - nem is akarja hallani - a minőségi különbségeket, ez egy érthető, automatikus védekező reflex.
Sajnos, én pl. nem ebbe a csoportba tartozom, pontosan tudom és hallom, hogy mit és merre fejlesztenék, ha tehetném, gyanítom, hogy a többségünk így van vele.
), ezért csak olvasgatunk a témában különböző felületeken, és ha ellentmondásba ütközünk, kérdéseket teszünk fel (főleg, ha azonnali tiltakozást vált ez ki, annyira érzékeny), vagy szimplán megosztjuk a tapasztalatunkat, ami már nem is lehet valós, igazi tapasztalat, ha más.
- fererencz
- Törzsvendég

Tfh minden ilyen ember süket, én is. Mivel nem tudjuk élvezni ezt a hobbit, amit választottunk magunknak (fura paradoxonwhite-tiger írta: ↑2024.02.12., hétf. 01:41
Az nem lehet, hogy ezen influenszernek van egy kis hallás károsodása...? Amiről mondjuk nem is tud, mert ez esetben tényleg nem hallja...![]()
Nem szotkam hibázni.
- white-tiger
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 99
Az nem lehet, hogy ezen influenszernek van egy kis hallás károsodása...? Amiről mondjuk nem is tud, mert ez esetben tényleg nem hallja...kammerer írta: ↑2024.02.06., kedd 19:28Hehe, elég hamar elfelejtetted, hogy honnan indult éppen ez a mostani verekedés is.
Ha elfelejtetted volna, jelzem, ugyebár onnan indult a mostani verekedés is, hogy a magát minden magyar hifi fórumok aktuális legfőbb donkihótéjává (sic) kifejlesztett prohardveresszakértő (sic) bedobott egy influenszervideót azzal, hogy a dzsíter problémája meg van oldva egyszer és mindenkorra, később hozzátéve, hogy de nem ám mostantól, hanem már tíz-húsz éve.
Nem tudom, te ismerős vagy-e arrafelé, de emberünket olyan környezetből eszi a fene ide (is) rendszerszerűen többedmagával, ahol jelenleg sok egyéb hasonló szélmalomharcalapanyag mellett például a különféle analóg átjátszó- és hangszórókábelek között sincs, sőt nem is lehet hangminőségi különbség, csak a hangosságuk között! És az ilyen tételeket ott éppen most alaptörvénybe is foglalták! Ott már minden vudunak ítéltetett, ami az ilyen tételeknek ellentmond, és nemhogy be kell fóliázni a "vudut", hanem "nincs helye ott". Ha tehetnék, ezt a topikot is átneveznék "Általában a hifiről" helyett "Hifi műszaki szemmel"-re. És ezt jelenti a "műszaki szemmel", hogy nemhogy a dzsíter van megoldva évtizedek óta, hanem a hangszórókábelek hangminősége között sincs, nem is lehet különbség - maximum 1000 forint per méterbe kerülhet a hangszórókábel, afölött vudu.
És ez a donkihóte (sic) kérdez vissza, hogy "Miért van jelen az audiofil kommandó szinte minden lehetséges fórumon (...) ?". Érted, miért vannak audiofilek az audiofil fórumokon, miért nem az antiaudiofilek vannak ott egyedül.
Te meg teljesen komoly képpel képes vagy megkérdezni, hogy történt-e már valaha olyan, hogy valaki azt mondta hifi fórumon, hogy a belépő szintű készülék vagy alkatrész elegendő, mert afölött már nem javul a (hang)minőség. Hát, nincs is annál szebb, mint amikor kiszól a gödörből a lik.