És a fiad el tudta mondani, miről szól az album?Tctronic írta: ↑2020.01.18., szomb. 10:51Egy kis OFF:lehoako írta: ↑2020.01.18., szomb. 09:53
Bár nem nekem szólt, sztem annyi tartozik a témához, hogy manapság egyre nagyobb a tömegkommunikáció hatása, agymosás, vásárlói ösztönzés, közösségi online média, stb. Perckultúra lett, sok családban a TV lett a babysitter, ami a mi gyerekkorunkban azért nem így volt. Hétfőnként nem is volt TV, gyerekműsor meg max az esti mese meg a vecernicek a szlovák TVn... :-) A gyerekek figyelmét hozzászoktatják, hogy 5-10 perces epizódokra kell felosztani a koncentrációt, közben ugye reklámszünetek. Aztán miért van 5-ödikben minden gyereknek végelgyengülése már délre a suliban, meg figyelemhiánya? Na, vajon?
A 8 éves lányom árgus szemekkel tapad néha Cartoon Network mesecsatornára. Belenézek. Kiabálás, üvöltözés, fura lények, élénk színek, villogás stb. Pár perc után megkérdezem miről szól? Válasz : Hát azt nem tudom.... Azt mondtam akkor nézheti, ha el tudja mondani miről szól a "mese". Őszinte leszek egy-két részt kíváncsiságból végigszenvedtem én is csak nehezen tudtam miről van benne szó. Most már elértük, hogy leszokott róla, de jön más hülyeség....![]()
Szóval én is úgy érzem "szándékosan" megy az agymosás. Buta embereket könnyebb irányítani.
Most nem megyek bele jobban, de itt jön a szülő, család felelőssége (is)......
Ellenpélda : Felraktam egy LP-t, The Alan Parsons Project, Eye in the sky albuma. És a 12 éves fiamnak nagyon tetszett.
Szóval nincs minden elveszve![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2721
Egy kis OFF:lehoako írta: ↑2020.01.18., szomb. 09:53
Bár nem nekem szólt, sztem annyi tartozik a témához, hogy manapság egyre nagyobb a tömegkommunikáció hatása, agymosás, vásárlói ösztönzés, közösségi online média, stb. Perckultúra lett, sok családban a TV lett a babysitter, ami a mi gyerekkorunkban azért nem így volt. Hétfőnként nem is volt TV, gyerekműsor meg max az esti mese meg a vecernicek a szlovák TVn... :-) A gyerekek figyelmét hozzászoktatják, hogy 5-10 perces epizódokra kell felosztani a koncentrációt, közben ugye reklámszünetek. Aztán miért van 5-ödikben minden gyereknek végelgyengülése már délre a suliban, meg figyelemhiánya? Na, vajon?
A 8 éves lányom árgus szemekkel tapad néha Cartoon Network mesecsatornára. Belenézek. Kiabálás, üvöltözés, fura lények, élénk színek, villogás stb. Pár perc után megkérdezem miről szól? Válasz : Hát azt nem tudom.... Azt mondtam akkor nézheti, ha el tudja mondani miről szól a "mese". Őszinte leszek egy-két részt kíváncsiságból végigszenvedtem én is csak nehezen tudtam miről van benne szó. Most már elértük, hogy leszokott róla, de jön más hülyeség....

Szóval én is úgy érzem "szándékosan" megy az agymosás. Buta embereket könnyebb irányítani.
Most nem megyek bele jobban, de itt jön a szülő, család felelőssége (is)......
Ellenpélda : Felraktam egy LP-t, The Alan Parsons Project, Eye in the sky albuma. És a 12 éves fiamnak nagyon tetszett.
Szóval nincs minden elveszve

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Másik, hogy a mai generációk nincsenek tisztában a "tanulópénz" fogalmával (mert ciki beismerni a hibáikat), ami szerintem, bár a közvélekedésben az elbukott pénz szinonímája, a legtanulságosabban elköltött pénzt jelenti. Ha nincs tanulópénz, tapasztalat, kisebb kudarcok, ha a TV, facebook mondja meg, hogy mit vegyél, mi a jó, mi a menő, akkor egyszerű fogyasztógép lesz a fiatal, hogy a sorozatgyártás pöröghessen. Hús a darálóba. Szerintem senki ne szánja ilyennek a gyerekét...
Örülök, h előjöttek a Petronas-tornyok. Sztem építészeti igénytelenség, egy cég székháza. Sokszor bumliztam Ázsiában, leginkább a Nagy Fal, a Tiltott Város és az indokínai félsziget fogott meg, leginkább Angkor, amihez hasonlót max. Peruban-Mexikóban tudnék elképzelni, javarészt a még mindig feltáratlan őserdő mélyén. Angkor Wat is elképesztő, a környéke is, de engem mégis a kis ékszerdoboz, Banteay Srei ejtett rabul.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8965
A hifi az egyik hobbim a sok közül. Az tény, hogy sehol máshol nem tapasztalható annyi snake oil, mint itt.asebestyen írta: ↑2020.01.18., szomb. 08:48A mai hifinek 1 baja van, az a rengeteg snake oil, melynek termeléséből becsülettel kiveszed a részed, aztán jössz, hogy a mai hifi...
A minap olvastam valahol, hogy egy fültárs méltatott egy sok éve nagy és töretlen sikerrel gyártott és eladott dobozt, mert szerinte értékelhetetlen az alsó tartománya (egyszerűen nincsenek mély hangok (jelentsen is ez bármit), a doboz 50 literes, 25 cm-es melysugárzóval, de nem ez a lényeg), ellenben egy kígyóolajjal csordultig feltöltött szobában, ahol egy 8 cm-es szélessávú hangsugárzó is mennydörgésszerű mélyekre képes...

Szóval kígyó olajat mindenhová!

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7573
Jó írja István, a szokásos kavics...cables írta: ↑2020.01.18., szomb. 00:16Na ez az, amire nincs esély. Az utókor - ha lesz egyáltalán - nem fog foglalkozni a múlttal. Egyre jobban pörög az élet, már ma is a jelennek él mindenki.huszti-zsolt írta: ↑2020.01.17., pén. 23:38
...A zenében, irodalomban, képzőművészetben éppen így születnek ma (is) korszakalkotó, klasszikus alkotások. Ma is pontosan annyi sok tehetséges zenész van - sőt sokkal több, hiszen mondjuk 50 év alatt megháromszorozódott a Föld lakossága. Kérdés, hogy mi felismerjük e, mert az utókor majd felismeri. ...
Az meg, hogy háromszor annyi ember él a Földön nem azt jelenti, hogy háromszor annyi embernek van esélye ismert zenésznek lenni. A legszegényebb országokban nő a népesség, ahol még enni vagy egészséges vizet inni sem tudnak sokan.
A mai hifinek 1 baja van, az a rengeteg snake oil, melynek termeléséből becsülettel kiveszed a részed, aztán jössz, hogy a mai hifi...
Az én nagypapám (2012-ben hagyott itt minket az anyagi világban) igazi értékteremtő ember volt és képzeld, bízott bennünk és a fiatalokban, a jövő generációkban, mindig és megingathatatlanul.
Én pedig bízom a te unokádban és dédunokádban (a képeken nyílt, tiszta tekintetűek, tele életörömmel), felismerik és fel fogják ismerni az értéket, a tehetséget korszaktól, széljárástól függetlenül.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6196
Ezt én is így látom.Minden kornak megvan a maga értékes alkotása, az már más kérdés, hogy kinek mi az érték a saját szemszögéből.
Azért tényleg jobb lenne ezt "régen minden jobb volt" kesergőt nem ismételten belevinni az általában a hifiről-be, ugye Cables?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ez már megint a kavics dobálás a pocsolyába effektus. Nem születnek kiemelkedő zenészek, meg az építészet, meg a mai embernek csak az új, a régmúlt már érdektelen?? Jaj nekem.cables írta: ↑2020.01.18., szomb. 00:16Na ez az, amire nincs esély. Az utókor - ha lesz egyáltalán - nem fog foglalkozni a múlttal. Egyre jobban pörög az élet, már ma is a jelennek él mindenki.huszti-zsolt írta: ↑2020.01.17., pén. 23:38
...A zenében, irodalomban, képzőművészetben éppen így születnek ma (is) korszakalkotó, klasszikus alkotások. Ma is pontosan annyi sok tehetséges zenész van - sőt sokkal több, hiszen mondjuk 50 év alatt megháromszorozódott a Föld lakossága. Kérdés, hogy mi felismerjük e, mert az utókor majd felismeri. ...
Az meg, hogy háromszor annyi ember él a Földön nem azt jelenti, hogy háromszor annyi embernek van esélye ismert zenésznek lenni. A legszegényebb országokban nő a népesség, ahol még enni vagy egészséges vizet inni sem tudnak sokan.
Az építészet mint látvány és gazdagság mutogatás az az uralkodó osztály kivagyiság mutogatása volt, de még a vallási épületek is főleg ilyen céllal épültek. A funkcionalitás, élhetőségi, biztonsági és kényelmi funkciók alárendelt szerepben voltak. Az átlag plebsz sanyarú, egészségtelen körülmények között élt mindenütt a világban, az uralkodó, vagyonos szűk réteghez képest mindenképp. A ma építészete nem csak esztétikájában más, hanem az előbb felsoroltakon felül műszaki, technológia csodákat is tudnak mutatni, nem csak a piramisokhoz képest és főleg abban más, hogy egyre több ember számára biztosít kényelmes, egészséges élet felületet.
Ha nem érdekelné a ma emberét a régmúlt, akkor nem nyafognának pl Egyiptomban, Velencében, Athénben, Rómában stb a turista áradat miatt. Nem lenne népszerű a számtalan laikus szinten érdekesen magyarázó történelmi TV csatorna.
De, az építészet mint kultúra felület annyira más, mint a zenei művek, még inkább az előadó zenészek kultúra pozíciója. Ez még az alma-körte hasonlattal sem differenciálható.
A zene nagyon egyszerűsítve egy emocionális, hangulati élmény, életünk nem szükség szerű része, nem úgy mint az építmények. Klasszikus zenében jellemzően művek születnek, amit a kor közönsége ilyen-olyan módon elfogad. A leírt zenéket előadó zenészek tálalják a kor relatíve szűk közönsége számára. Azok a művek és zeneszerzők maradtak fenn inkább a későbbi korok számára is, akik életükben tudtak sikeres alkotások produkálni. Ha nem lett volna sikerük, akkor más munkát kellett volna végezni.
A mai klasszikus zenészek a mai naptól vissza felé az elmúlt néhány száz év kottákon fenn maradt műveit játsszák. ( a népzene hagyományok útján). A könnyűzenében kb 80év a merítés, abban gyakori a zenész saját művet ad elő.
De, mivel a zene a világ minden embere számára elérhető teljes műfajai szélességben, ezt csak többszörös zenész létszámmal lehet produkálni, még akkor is ha a zene rögzítésre kerül, és kommunikáció számos felületén továbbítják. És igen, az 500évvel ezelőttihez képest ezerszeresére növekedett zenész képzésben nagyobb valószínűséggel tűnnek fel hatalmas tehetségek, hangszeres, vokális de még könnyűzenei területen is.
Egyik építészeti csoda, a Taipei 101 nevű torony, hatalmas földrengés ellen stabilizáló vasgolyóval.
https://www.youtube.com/watch?v=xqELmBN ... =emb_title
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára istvan01 2020.01.18., szomb. 08:47-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
A tömeg a focit, a rántott húst, a bmw-ket, a mozi filmeket, a tiszta levegőt és a 'vanília' szexet is szereti. Ezek mind igénytelen dolgok lennének?huszti-zsolt írta: ↑2020.01.17., pén. 23:38kiemelkedőt nagyon kevesen csinálnak - nagyon kevesek számára. A tömegigény mindig igénytelen volt.

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Azért én nem írnám le a az eljövendő generációkat! Egy kicsit visszautalva a Vai-Satriani féle nárcisztikusokra, vagy akár a Fripp szülte experimentális vonalra. Ha már gitár...
https://www.youtube.com/watch?v=yV5WKvNZ_6g
https://www.youtube.com/watch?v=yV5WKvNZ_6g
Na ez az, amire nincs esély. Az utókor - ha lesz egyáltalán - nem fog foglalkozni a múlttal. Egyre jobban pörög az élet, már ma is a jelennek él mindenki.huszti-zsolt írta: ↑2020.01.17., pén. 23:38
- huszti-zsolt
- Törzsvendég
- Értékelés: 2587
Pontosan. Ahogy minden alkotással így van ez. A zenében, irodalomban, képzőművészetben éppen így születnek ma (is) korszakalkotó, klasszikus alkotások. Ma is pontosan annyi sok tehetséges zenész van - sőt sokkal több, hiszen mondjuk 50 év alatt megháromszorozódott a Föld lakossága. Kérdés, hogy mi felismerjük e, mert az utókor majd felismeri. Van amit persze ma már felismerünk, vagy legalább sejtünk. Van amit meg csak kevesen, de majd az utókor... Vagy ha az sem, hát akkor nem, hiszen elsikkadni is épp annyi nagyszerűség sikkald el, amennyi fennmarad. A gagyi viszont gagyi marad illetve eltűnik.LIMAR írta: ↑2020.01.17., pén. 23:25Igen, amik az akkori kor technológiája szerint épültek és rendkívüli kézműves műremekek.
De ma is készülnek építészeti csodák, amik a mai kor technológiai szintjén valósítják meg a tervezők zsenialitását.
A tömeg akkor sem volt és most sem szívderítő látvány. De nem is az esztétikum a fő céljuk, hanem a funkcionalitás.
Egyébként mindig így volt, így van ma is, hogy kiemelkedőt nagyon kevesen csinálnak - nagyon kevesek számára. A tömegigény mindig igénytelen volt. Az a kevés persze más olvasatban lehet sok! Ja igen, itt van ez a "de gustibus non est disputandum"
Nagyon szép közhely! Csak azt felejtjük el mindig hozzátenni, hogy viszont létezik az "izléstelen" fogalma is, ami már nem fér ugye bele a meghatározásba.

(a képet illusztrációnak szántam, nehogy valaki általánosítsa, hiszen a rockzenének éppúgy megvannak a maga klasszikusai!!!)
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Igen, amik az akkori kor technológiája szerint épültek és rendkívüli kézműves műremekek.
De ma is készülnek építészeti csodák, amik a mai kor technológiai szintjén valósítják meg a tervezők zsenialitását.
A tömeg akkor sem volt és most sem szívderítő látvány. De nem is az esztétikum a fő céljuk, hanem a funkcionalitás.
- Csatolmányok
-
- Kuala Lumpur.jpg (711.85 KiB) Megtekintve 3021 alkalommal
- Tctronic
- Beköltözött
Én ezt nem tudom (és merem) így megítélni. Az utókor majd véleményt mond.... Szerintem ez kicsit életkor függő is, ki mikor mit képes, tud és akar befogadni. A mai fiataloknak természetes, hogy akár minden nap tudnak új zenéket, zenekarokat, tehetségeket felfedezni meghallgatni akár pl. a youtube-on. És ez a feltörekvő zenészek, zenekaroknak is nagy előny . De ez ugyanolyan hátrány is egyben. A zenekarok, zenei tehetségek "életciklusa" is lerövidül ezáltal, akár bármilyen más termék életciklusa a mai világban. A zene, és a zenével kapcsolatos minden termék és szolgáltatás csak alkalmazkodik az emberek többségének aktuális igényéhez. SzVSz.cables írta: ↑2020.01.17., pén. 19:12Én azt gondolom, hogy a mai világ nem kedvez a zenei tehetség hosszú karrierren keresztüli kibontakozásához. Én a mai kort kultúra ellenesnek érzem. Ezt nyilván másképp éli meg egy fiatal.
De mondanék egy példát. Építészeti kultúra. Engem a régi épületek látványa gyönyörködtet, a sorozatban épülő mai üvegpaloták egyáltalán nem.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Én azt gondolom, hogy a mai világ nem kedvez a zenei tehetség hosszú karrierren keresztüli kibontakozásához. Én a mai kort kultúra ellenesnek érzem. Ezt nyilván másképp éli meg egy fiatal.
De mondanék egy példát. Építészeti kultúra. Engem a régi épületek látványa gyönyörködtet, a sorozatban épülő mai üvegpaloták egyáltalán nem.
- huszti-zsolt
- Törzsvendég
- Értékelés: 2587
Bocsánat az OFF-ért, de ez annyira aranyos, nem tudtam kihagyni!

- Tctronic
- Beköltözött
Nem vagyok nagy
zeneszakértő, de én értettem mit akar mondani....
A magyar nyelv értelmező szótára alapján a nagy szó egyik jelentése:
"9. Kimagasló tehetségű, a közösség életében jelentős szerepet játszó, kiváló, kiemelkedő <személy>. Nagy hadvezér, költő; a legnagyobb magyar; a nagy palóc ←; minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője."

A magyar nyelv értelmező szótára alapján a nagy szó egyik jelentése:
"9. Kimagasló tehetségű, a közösség életében jelentős szerepet játszó, kiváló, kiemelkedő <személy>. Nagy hadvezér, költő; a legnagyobb magyar; a nagy palóc ←; minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője."
Mérni akarod a művészetet? :-)
Azt magyarázza már el nekem valaki, mitől számít egy zenész nagy zenésznek? Van ennek valami mérhető száma, jelzője? Ha lehet műfajokra és hangszerekre is kérném a meghatározásokat. Ha lehet, a médiával feltuningolt reklámokat fényezést azt vegyük ki a tényezőkből.Robici írta: ↑2020.01.17., pén. 11:42De hogy nem is rosszabb, az tuti.
Még szerencse, hogy születtek helyettük más nagy zenészek.
Egy ismerősöm akivel sokat jártunk koncertekre mondogatta az anekdotát, amikor a nagy öreg koncertlátogató mondja a fiatalnak, hogy ő mennyi olyan nagy zenészt hallhatott még élőben akit a fiatal már nem fog tudni. Mire a fiatal úgy válaszol, hogy ő meg mennyi olyan nagy zenészt fog még hallani, akit az öreg már nem.
Ha ez nem megy, akkor ne mondjunk már blődségeket, kihaltak a nagy zenészek

De hogy nem is rosszabb, az tuti.
Még szerencse, hogy születtek helyettük más nagy zenészek.
Egy ismerősöm akivel sokat jártunk koncertekre mondogatta az anekdotát, amikor a nagy öreg koncertlátogató mondja a fiatalnak, hogy ő mennyi olyan nagy zenészt hallhatott még élőben akit a fiatal már nem fog tudni. Mire a fiatal úgy válaszol, hogy ő meg mennyi olyan nagy zenészt fog még hallani, akit az öreg már nem.
A kettőt, főleg hatásukat, ne emlegessük egy lapon, kérlek, mert ezzel megtévesztjük a magnó ill. CD műszaki hátterét nem ismerő embereket, akik egyértelműen tapasztalhatták a magnófej-lemágnesezés hatását, és azt hiszik, ha valamit ugyanúgy hívnak a CD esetében, akkor ugyanolyan hatása is lesz...
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5995
Egyetlen bibi van csak: hogy amíg a magnófej-lemágnesezőnek igen komoly értelme van (azt hiszem, ezt egyetlen műszaki vénájú emberkének sem kell magyarázni, aki ismeri a magnószalagok működési elvét, amely a mágnesezettségre épül), addig a CD-lemágnesező sokak szerint (köztük szerintem is) “snake oil”.
A kettőt, főleg hatásukat, ne emlegessük egy lapon, kérlek, mert ezzel megtévesztjük a magnó ill. CD műszaki hátterét nem ismerő embereket, akik egyértelműen tapasztalhatták a magnófej-lemágnesezés hatását, és azt hiszik, ha valamit ugyanúgy hívnak a CD esetében, akkor ugyanolyan hatása is lesz...
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Akkoriban (80-as évek) árultak magnófej lemágnesezőt. Összeálltunk M. Vilmos kollégámmal ketten vettünk egyet. Ugy volt, hogy felváltva fogjuk használni. Ő kezdte, aztán mire rám került volna sor már nem dolgozott nálunk. Ha olvasod Vili, akkor hozd el nekem :)
Ezt most gyorsan megolvastam. Vicces írás (megint). Hogy is mondta Freud: a kis különbségek nárcizmusa ....ajkamici írta: ↑2020.01.15., szer. 09:00( audiolife.hu)
https://audiolife.blog.hu/2018/12/06/hifi_magazin_2
Azért az a remek magazin még egy nagyon más világban született és prosperált. A mai fiatalok, akikre szinte ráöntik a Hi-Fi legujabb termékeit el sem tudják képzelni, hogy mi volt akkor. De azt nem mondanám, hogy jobb a jelenlegi helyzet.
Akkor az információ hiány és készülék hiány volt a gond, ma meg ennek az ellenkezője és a gyors elavulás. Ja meg az, hogy kihaltak a nagy zenészek...
- hollohazi
- Törzsvendég
- Értékelés: 308
Annak idején harmincezren olvasták a hifi magazint, ma már senki?ajkamici írta: ↑2020.01.15., szer. 09:00A Szerzők engedelmével talán ebbe a topikba (is) illeszkedik és lehet vannak közülünk páran akik emlékeznek ...és örülnek a reinkarnációnak :![]()
http://hifimagazin.net/4-dimenzio
Ear ( audiolife.hu)
https://audiolife.blog.hu/2018/12/06/hifi_magazin_2
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger