kaef2 írta: ↑2019.11.07., csüt. 08:29
Klaca írta: ↑2019.11.07., csüt. 07:56
kaef2 írta: ↑2019.11.07., csüt. 07:47
Ha bármiféle fentartása lenne a felvétellel, az előadással kapcsolatban Kurtág Györgynek, akkor nem írna ajánlást....
Nincs semmi lóláb, de persze mindenki arra gondol, amire csak akar.
Bocs, nem akartam senkit megbántani. Ilyesmit amúgy is csak az "hall", aki már volt olyan helyzetben, hogy valamiért "kellett" ilyen ajánlásokat írnia. Ha Kurtágnak nem "kellett", és tényleg csak úgy önszántából, minden kérés nélkül, puszta lelkesedésből írta, akkor nem jól "hallottam". Hülyeség volt beírni, tényleg szép, kedves ajánlás.
Aki ismeri Kurtág életét, munkásságát vagy neadjisten személyesen is beszélt már vele az tudja, hogy lehetetlen befolyásolni a véleményét.
Nem rám nézve, meg a My Reel Clubra, vagy a kiadó Hunnia Recordsra, hanem rá nézve sértő a feltételezés, azt sugallmazva, hogy nem azt írta ami a valós véleménye. Nincs ilyesmire szükség szerintem.
((( Nem Neked szól a meglepődésem, és nem is Neked írom, hanem úgy általában, ezért is írom sokszoros zárójelben, de mi lenne ha egyszer nem a "dögöljön meg a másik tehene" elv alapján közelítenénk meg egy újdonságot? )))
Három dolog miatt válaszolok
- Ha napok óta nem éppen egy ilyen jellegű "ajánláson" kínlódnék, és nem azért nézegetném a netet, mert nem vagyok képes megcsinálni, akkor tényleg nem reagálnék.
- Ha nem értetted volna félre az előző beírásomat (nem a "dögöljön meg a másik tehene" típusú volt) és észrevetted volna, hogy mutattam egy pontot, ahol még mindketten fájdalom- és sérülésmentesen elhagyhattuk volna a 'sportpályát', akkor sem reagálnék.
- Már csak azért sem a "dögöljön meg a másik tehene" típusú volt, mert azt gondolom, hogy éppen az általad kezdeményezett stúdiózás stb klubhoz hasonló érdekes és jó kezdeményezéseknek tesz jót, ha "azok maradnak, amik", nem mennek bele még olyan egészen kicsiny és a kultúránkat teljesen átjáró ártalmatlan hazugságokba és képmutatásokba sem, amilyen szerintem ez az ajánlás dolog volt. Ugyanis:
Én 99.99999... százalékig biztos vagyok benne (bár nem ismerem személyesen), hogy Kurtág György
nem azért írta ezt az ajánlást, mert véletlenül belebotlott a felvételbe és az iszonyúan megtetszett neki, hanem vagy azért, mert olyasvalaki kérte meg az ajánlásra, akit nem akart megbántani (pl. az előadó vagy más ismerőse) vagy "éppen nem volt pénze ebédelni" és fizettek neki az ajánlásért.
És ez nem azt jelenti, hogy "ne azt írta volna, amit gondol", hanem
éppen azt hogy
egészen hajszálpontosan azt írta le, amit gondol. Ugyanis, ha egy művész ember nagyon jónak tart egy előadást, akkor nem olyanokat ír, hogy "megharcolt" , "megszerezte az eszközöket" és "alázatosan tiszteli" ezt az "emberfelettien nehéz művet". És nem azért nem ezeket írja, mert ezeket ne gondolná, ne lennének igazak és szükségesek is pl. egy kimagaslóan jó előadáshoz is, hanem azért mert ezek nem
elegendőek ahhoz. Akkor ír ilyeneket (őszintén), ha nem talál az előadásban mást, de nem akar senkit megbántani. Hogy értsd: Ha valaki egy Walesi bárdok előadásra azt mondja, hogy az előadó szépen megtanulta a szöveget, és egy hibát sem vétett ebben a hosszú versben, akkor az pistikének az iskolában dícséret a tanítónéni szájából, de kitérés egy kritikus szájából egy színész számára. (Latinovitsnak egyetlen méltatója sem emeli ki ezeket az erényeit)
De persze nem csak a kimagaslóan jó előadások a fontosak. Kurtág György azonban "magától" csak egy kimagaslóan jó eladást fog méltatni (de azt nem egy sajtpapírra odafirkantott pár mondattal fogja megtenni), ahogyan Reinhold Messner sem fog megnyilatkozni, amikor Erőss Zsolt megmássza az Everestet, még akkor sem, ha az is szép teljesítmény.
(Persze lehet, hogy tévedek, majd a szívedre teszed a kezed, és megmondod, hogy tényleg mindenfajta kérés nélkül írta e Kurtág az ajánlást, de mint szellemi dolgokkal foglalkozó ember nagyon csodálkoznék...)
Szóval szerintem egy jó kezdeményezést (Reel Klub) még az ilyen kis részleteket illetően is érdemes távol tartani a kultúránkban szokásos kis képmutatásoktól. (bár ezzel valszeg személyedben is sikerült -- NJ, Trane, Chord, R2D2, 33PO, Lehoako és biztos még sok más fórumtárs mellett -- egy újabb embert szereznem, aki "ősellenségének" fog tartani, de hát 'amicus Plato".)