Analógon mit kell érteni az ábra szerint?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Indy
- V.I.P.
- Értékelés: 1633
Re: Általában a hifiről
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Van gyártó aki például a DSD digitális minőségi fölényét és az analóghoz hűségét ezzel az ábrával magyarázza.
Mi a véleményetek róla?
Mi a véleményetek róla?
- Csatolmányok
-
- dsd.png (95.54 KiB) Megtekintve 2920 alkalommal
Igen, tudom hogy léteznek olyan mikrofonok. Csak a hangfelvételek túlnyomó többsége nem azokkal a típusokkal készül és készült a múltban.fapaci írta: ↑2019.10.16., szer. 11:19Léteznek nagy sávszélességet tudó mikrofonok, amik 40-50 kHz környékén is képesek értékelhető elektromos jelet adni. Ám én a magasabb felbontás esetében a mintavételi frekvencia helyett inkább a nagyobb bitmélységet tartom lényegesnek, jobban hallhatónak.zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 09:56Ha a hangstúdiók többségében alkalmazott magasabb minőségű mikrofonok a gyártók által is lényegében 20kHz-ig vannak specifikálva és a görbéket nézve a többségének 20 kHz felett már tényleg jelentősen esik az átvitele egyéb, például ott már fázis problémákkal együtt is, akkor a 44,1, 48kHz digitális mintavételezésnél magasabbaknak hol, miért van bármi értelmük?
Én is hasonlóan gondolom. A bitmélység sokkal fontosabb.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10991
- Kapcsolat:
Léteznek nagy sávszélességet tudó mikrofonok, amik 40-50 kHz környékén is képesek értékelhető elektromos jelet adni. Ám én a magasabb felbontás esetében a mintavételi frekvencia helyett inkább a nagyobb bitmélységet tartom lényegesnek, jobban hallhatónak.zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 09:56Ha a hangstúdiók többségében alkalmazott magasabb minőségű mikrofonok a gyártók által is lényegében 20kHz-ig vannak specifikálva és a görbéket nézve a többségének 20 kHz felett már tényleg jelentősen esik az átvitele egyéb, például ott már fázis problémákkal együtt is, akkor a 44,1, 48kHz digitális mintavételezésnél magasabbaknak hol, miért van bármi értelmük?
A hangfelvételi technika fejlesztései elsősorban az egyszerűséget, gyorsaságot célozzák már jó ideje. A döntéshozók szerint már évekkel ezelőtt elértük a megfelelő hangminőséget, csak a gyártási folyamatot kell gyorsítani, olcsóbbá tenni és persze a drága szakembereket feleslegessé tenni benne. Ennek egyik fő csapásiránya a Home stúdiók elterjedése, ami nagyjából a hangmérnöki szakma végét is jelenti.
Igen, természetesen így van. Ehhez képest elég nagy szintű a vetítés hogy micsoda szuper technika és fejlesztés is lehet benne, mármint a felső hifiben. Aminek nagyobb része persze valószínűleg inkább marketing.fapaci írta: ↑2019.10.16., szer. 11:06Korom a szembe, nincs mögötte érdemi kutatás, fejlesztés, beruházás, maximum néhány lelkes szaki, aki brutális profit reményében eljátszadozik valamivel. A HiFi és a High End ugyanazzal a 20-30 trükkel játszadozik évtizedek óta, ezeket ciklikusan előveszik pár évente, ahogy a divatipar is teszi. Az ide bedolgozó cégek összes fejlesztése eltörpül pl. egy televíziós jelátviteli protokoll, vagy egy új távközlési megoldás fejlesztése mögött, pedig ezekből kb évente érkezik új. Kaef kolléga hosszasan tudna mesélni, ezek mögött micsoda fejlesztési potenciál van, amihez képest a komplett HiFi iparág egy falusi kürtőskalács sütöde szintjén van. Ha nem így lenne, ma már nem rúgnának labdába a 30-40 éves matuzsálem készülékek és nem hallgatnának LP-t az emberek. A távközlés-, vagy videó technikában mutass egy olyan készüléket a 70-80-90-es évekből, amit ma is használnak!
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Erre már többször utaltunk itt egy páran, kitéve magunkat a kiutáltatásnak, de végre valaki feketén fehéren le is írta! Max respect!huszti-zsolt írta: ↑2019.10.16., szer. 11:01A varázsszó a pszichoszomatikus (és nem a pszichoakusztika, mert az egész más tudományterület) és ez természetesen éppoly jól vizsgálható, tudományos módszertana van, mint bármely más VALÓS területnek. De itt a játék másról szól és ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzése (még inkább az eredménye) olyan itt mint vámpírnak a fokhagyma.
[...] Ahhoz, hogy ezt akár empirikus, akár filozófiai úton megismerjük, valóban a tudományos módszertant kellene alkalmazni. Azaz a pszichoszomatikus jelenségeket elválasztani a valóstól. Mindenfajta még fel nem tárt műszaki magyarázat csak ezután következhetne.
Csakhogy sokkal könnyebb egy észlelt jelenséget azonnal manifesztálni és tényként kezelni, mint pszichoszomatikus jelenségnek feltételezni és alapos tudományos következetességgel bizonyítani vagy kizárni. Üzletileg is az, de az audiofíliában oly sokszor tapasztalt ön-piedesztálra-emelés végett is.
Szóval maradjunk annyiban, hogy bármiféle valós hatásnak VAN magyarázata [...]

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Korom a szembe, nincs mögötte érdemi kutatás, fejlesztés, beruházás, maximum néhány lelkes szaki, aki brutális profit reményében eljátszadozik valamivel. A HiFi és a High End ugyanazzal a 20-30 trükkel játszadozik évtizedek óta, ezeket ciklikusan előveszik pár évente, ahogy a divatipar is teszi. Az ide bedolgozó cégek összes fejlesztése eltörpül pl. egy televíziós jelátviteli protokoll, vagy egy új távközlési megoldás fejlesztése mögött, pedig ezekből kb évente érkezik új. Kaef kolléga hosszasan tudna mesélni, ezek mögött micsoda fejlesztési potenciál van, amihez képest a komplett HiFi iparág egy falusi kürtőskalács sütöde szintjén van. Ha nem így lenne, ma már nem rúgnának labdába a 30-40 éves matuzsálem készülékek és nem hallgatnának LP-t az emberek. A távközlés-, vagy videó technikában mutass egy olyan készüléket a 70-80-90-es évekből, amit ma is használnak!
- huszti-zsolt
- Törzsvendég
- Értékelés: 2581
Meleg, meleg, forró...tamagaba írta: ↑2019.10.16., szer. 10:10Foglalkozott-e valaki hallás-íz-látvány érzékszervi pszichoszomatikus jelenségekkel?
Pl ha csinálok egy fejlesztést, tudom hogy műszakilag jobb megoldás, akkor azt jobbnak is fogom hallani
Cserélve lettek az opampok + tápszűrés - meghallgatom és igen jobb lett, persze hogy jobb, jobbnak kell lenni hiszen ...
50 millás cucc, persze hogy atomjó, hiszen 50 guriga
Többünket beszippantott a fekete lyuk

De ne várd, hogy ezzel sokan foglalkoznának. A varázsszó a pszichoszomatikus (és nem a pszichoakusztika, mert az egész más tudományterület) és ez természetesen éppoly jól vizsgálható, tudományos módszertana van, mint bármely más VALÓS területnek. De itt a játék másról szól és ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzése (még inkább az eredménye) olyan itt mint vámpírnak a fokhagyma.
Én százalékok számolásába nem merülnék bele, de maradjunk annyiban, hogy a műszaki tudományok (az ismertek) lefedik egy adott részét a témának, de sok nyitott kérdés van még. Ahhoz, hogy ezt akár empirikus, akár filozófiai úton megismerjük, valóban a tudományos módszertant kellene alkalmazni. Azaz a pszichoszomatikus jelenségeket elválasztani a valóstól. Mindenfajta még fel nem tárt műszaki magyarázat csak ezután következhetne.
Csakhogy sokkal könnyebb egy észlelt jelenséget azonnal manifesztálni és tényként kezelni, mint pszichoszomatikus jelenségnek feltételezni és alapos tudományos következetességgel bizonyítani vagy kizárni. Üzletileg is az, de az audiofíliában oly sokszor tapasztalt ön-piedesztálra-emelés végett is.
Szóval maradjunk annyiban, hogy bármiféle valós hatásnak VAN magyarázata, de ahogy itt többen is írták, nincs a tudománynak motivációja, hiszen miért is lenne? A témában "jártasaknak" meg végképp nincs ilyen motivációjuk, hiszen úgy vannak vele, hogy amíg van még fehér folt, addig abba bele lehet magyarázni bármit IS!
Ilyenekre is alkalmas lehetne egy fórum, hogy abból a fekete lyukból kimásszunk. Kezdve azzal hogy tegyük fel magunknak elejéről az alap kérdéseket hogy mire is van a hifi, mi a célja, mire kell nekünk, mit tehet meg egyáltalán, mit adhat vissza és mit kevésbé vagy biztosan nem.tamagaba írta: ↑2019.10.16., szer. 10:10Foglalkozott-e valaki hallás-íz-látvány érzékszervi pszichoszomatikus jelenségekkel?
Pl ha csinálok egy fejlesztést, tudom hogy műszakilag jobb megoldás, akkor azt jobbnak is fogom hallani
Cserélve lettek az opampok + tápszűrés - meghallgatom és igen jobb lett, persze hogy jobb, jobbnak kell lenni hiszen ...
50 millás cucc, persze hogy atomjó, hiszen 50 guriga
Többünket beszippantott a fekete lyuk
Egyébként pont az ilyenekkel tágítják néha azt a fekete lyukat. Amikor például egy gyártó amikor a stúdió világ számára elkészít egy legeslegfelső minőségi szintű digitális készüléket és az még ma is csak 2-3 millióba kerül legfeljebb. Aztán amikor megjelenik a high-end audio piacon szintén a legfelső szintű digitális technikával, akkor ott már az 10-30 milliót is megér szerintük.
Ez így igaz.avl2 írta: ↑2019.10.16., szer. 09:40nem, nem mennek.
eröforrás: pl. alkalmazottak száma (söt: mérnökök, fejlesztök, "tudósok" száma). azt gondolom, hogy az összes "high-end" + felsö felebe tartozo hifis ceg eltörpül a valoban komoly ágazatok mellett (lehet az összes "high-end" ceg egyetlen más területü cégnél kevesebb eröforrással gazdálkodik) ...teszem hozza: szerencsere !!!
árszint: igen, ott is lehet rabolni, "extra"profithoz jutni. és a darabszám ? (ismerjük a viccet: nagy forgalom kis haszon vs. nagy fajlagos haszon kis forgalom) hány db mondjuk 30e $ feletti hifis eszköz megy el ? ez viszonyitva barmi mashoz (auto, repülö, mobiltelefonok, energiaipar, ...ha lehet ne a bargyu peldaim ragadjanak meg :-)
De ha a nagyok által a hifikbe nem mennek, akkor a hangfelvételek többségébe se nagyon, vagy kb. hasonló arányban, szinteken.
Na de akkor milyen fajta csodákat várunk a hifiktől, ha a hangfelvételek többsége is csak egy olyan átlag igény szinten van? Amit azért hallgatni szeretnénk, mert a zene az esetleg jó rajta és kell nekünk. A szuper hifi mit adjon vissza mindebből mint magasabb hangminőség?
Nekem itt most lenne egy kérdésem a stúdió világban járatosabb jelenlévők felé.
Ha a hangstúdiók többségében alkalmazott magasabb minőségű mikrofonok a gyártók által is lényegében 20kHz-ig vannak specifikálva és a görbéket nézve a többségének 20 kHz felett már tényleg jelentősen esik az átvitele egyéb, például ott már fázis problémákkal együtt is, akkor a 44,1, 48kHz digitális mintavételezésnél magasabbaknak hol, miért van bármi értelmük? Ahogy a szuper magas sugárzóknak a hifi hangfalakban?
(főleg ha még olyanokat nézek hogy lehet nekem így 50 felett már nem is nagyon hall a fülem 15kHz-nél tovább)
Ha a hangstúdiók többségében alkalmazott magasabb minőségű mikrofonok a gyártók által is lényegében 20kHz-ig vannak specifikálva és a görbéket nézve a többségének 20 kHz felett már tényleg jelentősen esik az átvitele egyéb, például ott már fázis problémákkal együtt is, akkor a 44,1, 48kHz digitális mintavételezésnél magasabbaknak hol, miért van bármi értelmük? Ahogy a szuper magas sugárzóknak a hifi hangfalakban?
(főleg ha még olyanokat nézek hogy lehet nekem így 50 felett már nem is nagyon hall a fülem 15kHz-nél tovább)
hasonloan latom a lehetösegeket (es veszelyeket)fapaci írta: ↑2019.10.16., szer. 09:02...csak egy csatlakozási pont kell, amin keresztül közvetlenül az agyunkba érkezik az információ, a virtuális inger.
...Nekem már volt alkalmam kipróbálni és egészen lenyűgöző élmény, a technológia végtelen mennyiségű felhasználási területre fog betörni. Nem, én sem örülök feltétlenül ennek az iránynak, de megváltoztatni úgysem tudom, hát próbálom majd a magam céljaira használni.
en a magam reszeröl igyekszem keveset hasznalni is, mert veszelyesnek tartom (a felhasznalora nezve is, a hasznalattal keresletgeneralas miatt is, ami gyorsitja a megkerdöjelezhetö folyamatokat, stb...)
nem, nem mennek.
eröforrás: pl. alkalmazottak száma (söt: mérnökök, fejlesztök, "tudósok" száma). azt gondolom, hogy az összes "high-end" + felsö felebe tartozo hifis ceg eltörpül a valoban komoly ágazatok mellett (lehet az összes "high-end" ceg egyetlen más területü cégnél kevesebb eröforrással gazdálkodik) ...teszem hozza: szerencsere !!!
árszint: igen, ott is lehet rabolni, "extra"profithoz jutni. és a darabszám ? (ismerjük a viccet: nagy forgalom kis haszon vs. nagy fajlagos haszon kis forgalom) hány db mondjuk 30e $ feletti hifis eszköz megy el ? ez viszonyitva barmi mashoz (auto, repülö, mobiltelefonok, energiaipar, ...ha lehet ne a bargyu peldaim ragadjanak meg :-)
Persze, vettem hogy lényegében erről lehet szó. Ilyen szinten a magas hangminőségre soha nem lesz igény.Indy írta: ↑2019.10.16., szer. 09:24Szerintem avl2 pl. a gyógyszerkutatásra gondolhatott, mint "társadalmi igény" és mint "komoly". Valóban, annak az iparágnak egy-egy gyógyszer kifejlesztésére szánt költségvetése valóban komoly, mellette bármelyik hájend só összes terméke, beleértve a K+F-et, gyakorlatilag kimutathatatlan. Na, ez a komoly. :)zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 09:03
Nem mennek komoly erőforrások a hifibe? Láttál már például München hifi kiállítást élőben vagy videókon? Van bőven a youtube-on. Meg érdemes az árszinteket is megnézni és utána elgondolkozni azon mennyi erőforrás is van bele tolva manapság a hifibe, annak felső felébe.
De akkor itt jön be a gondolatom amiről előbb írtam. Ha ugyanez érvényes a hangfelvételek többségére, akkor egy bizonyos szint feletti high-end hifinek mi értelme van? Az mit fog majd megmutatni? Mennyire lesz a hasznunkra, vagy mennyire inkább csak a hangfelvételekről zene hallgatási problémák fokozására lesz alkalmas.
- Indy
- V.I.P.
- Értékelés: 1633
Szerintem avl2 pl. a gyógyszerkutatásra gondolhatott, mint "társadalmi igény" és mint "komoly". Valóban, annak az iparágnak egy-egy gyógyszer kifejlesztésére szánt költségvetése valóban komoly, mellette bármelyik hájend só összes terméke, beleértve a K+F-et, gyakorlatilag kimutathatatlan. Na, ez a komoly. :)zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 09:03
Nem mennek komoly erőforrások a hifibe? Láttál már például München hifi kiállítást élőben vagy videókon? Van bőven a youtube-on. Meg érdemes az árszinteket is megnézni és utána elgondolkozni azon mennyi erőforrás is van bele tolva manapság a hifibe, annak felső felébe.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Nem mennek komoly erőforrások a hifibe? Láttál már például München hifi kiállítást élőben vagy videókon? Van bőven a youtube-on. Meg érdemes az árszinteket is megnézni és utána elgondolkozni azon mennyi erőforrás is van bele tolva manapság a hifibe, annak felső felébe. Az persze már más kérdéskör, hogy az az egész, vagy annak nagy része tényleg mennyire is szól a hangfelvételekről zene hallgatásról, vagy akár csak tényleg a hangminőségről, mennyire valami másról.avl2 írta: ↑2019.10.16., szer. 08:30én - könnyen lehet rosszul - A.C. Clarke mondaskent ismerem es nem pontosan, csak nagyjabol (örömmel veszem ha valaki az eredetit tudja es beirja) : minden megvalosul (vagy megvalosithato ?), ami nem ütközik termeszeti törvenybe es van ra tarsadalmi igeny.zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 06:37A digitális technikának is megvannak a régóta jól ismert technikai hibái, pl. jitter, kvantálási zaj. Senki nem mondja hogy hibátlan technika.
Na meg mit várunk amikor az analógban ennyi idő után se sikerült még olyan alap dolgokra se pontot tenni hogy akkor most a DD vagy a szíj, vagy a görgős meghajtás az ideális. Vagy a csöves vagy félvezetős erősítő technika. ...
szerintem nem kerdeses, hogy a hifi "mikronyügjei" egyertelmüen odatartoznak: nincs rá akkora társadalmi igény, hogy komoly eröforrások menjenek oda. és szerintem ezek "mikronyügök", "mikro" mert gondolom igen sokan tudunk élvezettel zenet hallgatni
- csövessel vagy tranyossal vagy IC-ssel
- kis, nagy, dinamikus planar stb. hangsugarzokkal
- sodrott, tömör, vudu vagy semmi spéci dróttal
- CD-röl, radiobol, halozatrol, ...
(mindez nem jelenti, hogy nem vagyunk kivancsiak, hogy valami helyett valami nem jobb lenne-e)
aki nem, az magara vessen, de ott sem a berendezes tehet rola (az esetek marha nagy %-ában) ..és a (ilyen-olyan :-) cuccozás helyett gondolkodjanak el a Heed "jelmondatán"
A Heed jelmondatával magam is tudok azonosulni, értékelni. Persze ez se mindenkinek ugyanazt jelenti. És persze további kérdéseket is felvethet. Például hogy van-e bármi értelme ismerve a hangfelvételek átlag minőségi szintjeit, céljait, azt hogy azok hogyan és mire készülnek, a hallgatós hifivel, annak képességeivel jelentősen fölé lőni? Van-e értelme egy valamilyen közép felbontású képet nála jóval magasabb felbontású kijelzőn, ráadásul nagyobb képernyőméretben közelebbről nézni? Ezzel elérek-e bármilyen minőségi előrelépést, vagy egy bizonyos túldimenzionálási szinten felül inkább már csak egyre több problémát gyártok magamnak a kép nézhetőségére vonatkozóan? És kb. ugyanezt lefordítva a hangfelvételekre és a hifire, valamint a lakószobákba bele nyomott hangenergiákra, hang méretekre.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Ez a legerősebb ok. A komolyabb audio fejlesztéseket hatalmas ipari érdekcsoportok alkalmazásában dolgozó mérnökök dolgozták ki adott célok mentén. Tartok tőle, e célok között - tökéletes definíció hiányában - soha nem szerepelt a "tökéletes hangzás", így hát nem is valósult meg. Általában az volt a feladat, hogy adott mennyiségű adatot vigyünk át máshova, vagy sokszorosítsunk minimális veszteséggel és számottevő hozzáadott zaj nélkül. Ez általában sikerült is. A digitális telefon, kábeles és kábel nélküli műsorszórás, Internet, film, televízió, rádió, CD, DAT, MiniDisc, DVD, BluRay felhasználói nem érzékelik e technológiák hangi fogyatékaival, illetve amit kifogásolni szoktak (pl. hangfelvételek megszólalási arányai), az nem feltétlenül műszaki probléma. Ahogy a minket érő ingerek agyi feldolgozása sem mérnöki kérdés. Majd ha egyszer a biológusok teljesen megfejtik, mi történik az agyban egy zenemű hallgatása közben, lehet és fognak is rá technológiát fejleszteni. Ez a jelenlegi zenehallgatási szokások totális megváltozását fogja okozni, nem lesz szükség hangsugárzóra, erősítőre, nem lesz szerepe az akusztikának, csak egy csatlakozási pont kell, amin keresztül közvetlenül az agyunkba érkezik az információ, a virtuális inger.
Ajánlom figyelmetekbe az Oculus fejlesztést. Nem kell róla feltétlenül véleményt alkotnunk, a folyamatot úgysem tudjuk befolyásolni. Biztos vagyok benne, hogy a virtuális világ olyan szinten épül majd be villámgyorsan az életünkbe, amit most még elképzelni is nagyon nehéz. A mobiltelefon annak idején 4-6 év alatt vált utált tárgyból elfogadott használati eszközzé, a virtuális valóságnak ennyi idő sem kell majd. Nekem már volt alkalmam kipróbálni és egészen lenyűgöző élmény, a technológia végtelen mennyiségű felhasználási területre fog betörni. Nem, én sem örülök feltétlenül ennek az iránynak, de megváltoztatni úgysem tudom, hát próbálom majd a magam céljaira használni.
én - könnyen lehet rosszul - A.C. Clarke mondaskent ismerem es nem pontosan, csak nagyjabol (örömmel veszem ha valaki az eredetit tudja es beirja) : minden megvalosul (vagy megvalosithato ?), ami nem ütközik termeszeti törvenybe es van ra tarsadalmi igeny.zz7 írta: ↑2019.10.16., szer. 06:37A digitális technikának is megvannak a régóta jól ismert technikai hibái, pl. jitter, kvantálási zaj. Senki nem mondja hogy hibátlan technika.
Na meg mit várunk amikor az analógban ennyi idő után se sikerült még olyan alap dolgokra se pontot tenni hogy akkor most a DD vagy a szíj, vagy a görgős meghajtás az ideális. Vagy a csöves vagy félvezetős erősítő technika. ...
szerintem nem kerdeses, hogy a hifi "mikronyügjei" egyertelmüen odatartoznak: nincs rá akkora társadalmi igény, hogy komoly eröforrások menjenek oda. és szerintem ezek "mikronyügök", "mikro" mert gondolom igen sokan tudunk élvezettel zenet hallgatni
- csövessel vagy tranyossal vagy IC-ssel
- kis, nagy, dinamikus planar stb. hangsugarzokkal
- sodrott, tömör, vudu vagy semmi spéci dróttal
- CD-röl, radiobol, halozatrol, ...
(mindez nem jelenti, hogy nem vagyunk kivancsiak, hogy valami helyett valami nem jobb lenne-e)
aki nem, az magara vessen, de ott sem a berendezes tehet rola (az esetek marha nagy %-ában) ..és a (ilyen-olyan :-) cuccozás helyett gondolkodjanak el a Heed "jelmondatán"
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Mutass valakit, akinek tetszik! Nekem sem tetszik, attól még a jelenség létezik. A hazai hifisták (meg akik annak gondolják magukat) többsége mások véleménye, ajánlása alapján dönt és nem a jobb hangzást keresi, hanem egyszerűen csak jól akar járni. A vásárlási tippeket firtató kérdéseknél visszatérő kifejezés a kimagasló ár/érték arány, a "megéri" szó, illetve a "legjobb" jelző. Ezeknek nincs közvetlen közük a hangminőséghez, sokkal inkább gazdasági szempontok. Akik itt ebben a topikban írogatnak, többségükben már kinőttek ebből, de a hifisták zöme nem ilyen tapasztalt és nem is ilyen célok vezérlik őket.
Sokadszor futunk bele abba a helyzetbe, hogy valaki leír itt egy jelenséget, mások pedig azt gondolják róla, hogy szerinte az úgy van jól. Velem is eljátszották már sokszor ezt, mikor leírtam, miként működik egy hangstúdió, miként történik egy hanganyag keverése, vagy miként dolgozik egy hangmérnök. Szerintem is sok dolog elcsúszott, nem úgy kellene lennie, ahogy van, de ha nincs kéznél más, akkor az emberek hajlamosak a hírhozón leverni a hír okozta csalódottságukat.
Ugyanez a hozzászólások értékelése... Nem feltétlenül azért tartok hasznosnak egy hozzászólást, mert egyetértek a tartalmával. Néha önmagában a tartalom értéke, stílusa, alapossága is elismerésre méltó, hasznos. Nem sokat ér az a társadalom, ahol csak a velem azonos véleményen lévő egyedeket értékelhetem pozitívan, a másként vélekedőket pedig félbolondnak kell tekintenem, de tudom, hogy a magyar gondolkodás egyik alapja az "Aki nem velünk, az ellenünk.".
A digitális technikának is megvannak a régóta jól ismert technikai hibái, pl. jitter, kvantálási zaj. Senki nem mondja hogy hibátlan technika.chord írta: ↑2019.10.15., kedd 19:23A digitális technika tényleg megy frankón. Pl. az egész net, ez a fórum is az, nem?, meg 5000 dolog az életünkben. A jelátvitelek prímák, amíg egy blokkolásgátlót kell vezérelni vagy egy CD-t kiírni.
A hifis kavarodásokra gondoltam, ami, mintha valami elátkozott aprócska szegmense lenne az amúgy tényleg nagyon ügyes digitális technikának.
Valószínűleg maga a 'digitális technika', azt nincs mit bántani, az 1 és 0 sorozatok, azok megvannak, egészen fenomenális pontossággal, csak amikor hangot akarunk csinálni belőle, kiderül egy csomó probléma.
Na meg mit várunk amikor az analógban ennyi idő után se sikerült még olyan alap dolgokra se pontot tenni hogy akkor most a DD vagy a szíj, vagy a görgős meghajtás az ideális. Vagy a csöves vagy félvezetős erősítő technika. Pedig ezek sokkal egyszerűbb fizika kérdés lenne mint a digitális audio.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Érdekes mód sokaknak tetszik ez a felosztás, nekem nem. Arányaiban a sok-kevés még rendben van, ahol a kevés (pl 10%, bár inkább 25) a berendezések gyártó által közölt műszaki paraméterei, a többi sok ("90%") meg az egyéb szempont. Egyéni célom a hifizésemmel, hogy ezt a 90%-ot is értsem a saját ízlésemben.asebestyen írta: ↑2019.10.15., kedd 08:27A hifi 90%-a pszichológia, a gyártóknak marad 10% mozgásterük kb, de lehet kevesebb.
Nem próbálom görcsösen kizárni annak lehetőség, hogy valami a műszaki paraméterektől, elvektől vagy a hallható hangtól totál független dolog is számítson, de ha valami azért okoz nagyobb örömöt mert egyszerűen szép, vagy mert jóleső a nevesebb márka presztízs tudta, akkor inkább mondom/bevallom magamnak azt, mintsem áltudományos pszichológia maszlagot, vagy alapvető fizikai, számítástechnikai elvekkel ütköző hadovát gyártsak/higgyek el mögé :)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
A 90% pszicho ugyanolyan légből kapott teória, mint sok más "itten leírt okosság. Igen, van benne %..., de ott nagy baj van, ahol ilyen magas a ráta.
.
Jól összefoglaltad :). Azért én kíváncsi lennék arra, hogy a hifi miért 90%-ban pszichológia, azt hiszem Ákos írta le.bitrograde írta: ↑2019.10.15., kedd 20:54Ismét csak egy rövid összefoglaló:
1. a tudomány győzedelmeskedett a filozófia felett.
2. a hifi 90%-ban pszichológia, de lehet, hogy egy kicsit nagyobb arányban.
3. ez azért is így lehet, mert a digitális technika működik, de nem képes visszaadni a zenét/zeneiséget/lelket, stb., a megfelelő aláhúzandó/törlendő.
4. olcsón nincsen jó hifi, a drága viszont átverés.
5. minek dobták le a qrv@ atomot?
![]()
További kellemes szórakozást!
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
Azért csak elolvastad és még le is írtad. Ergo érdekel.bitrograde írta: ↑2019.10.15., kedd 20:54Ismét csak egy rövid összefoglaló:
3. ez azért is így lehet, mert a digitális technika működik, de nem képes visszaadni a zenét/zeneiséget/lelket, stb., a megfelelő aláhúzandó/törlendő.
![]()

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- bitrograde
- Beköltözött
- Értékelés: 1817
Ismét csak egy rövid összefoglaló:

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami