dixie-chicken írta: ↑2021.02.03., szer. 12:24
AAttila írta: ↑2021.02.03., szer. 11:52
dixie-chicken írta: ↑2021.02.03., szer. 10:37
s mi leszel ha nagy leszel,sárhegyi?
Sarplaninac 
Az előző kutyus is ilyen volt. Végtelenül jó természetű, kiegyensúlyozott, okos kutyus.
A Római Mandula Kennelből hoztuk, tényleg tenyésztő és nem "szaporító" hely.
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ar-hegys%C3%A9g
https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ar_Mountains
a seregben voltak ilyen örző-védő kutyáink,meg a szomszédomnak,nagyon aranyosak tudnak lenni,imádnivalóak,de nagyon-nagyon vigyázni kell velük hogy a gazdi hogyan viselkedik velük-hogyan neveli...
Foglalkozunk Vele elég sokat. 2 hete lakik velünk. Már ül, fekszik, pacsi, figyel, tied 98-99%-ban működik. A séta, állj 80-85%.
Az előző kutyusunkról sem hitték el,hogy még kölyök, amikor a dokihoz mentünk oltásra. 1 éves volt, 60kg és mindent első szóra megcsinált. Séta a lábam mellett, ha ugatták a kutyák az utcában vagy a tónál, ahova jártunk, a többi kutyák, rájuk se hederített. Rám nézett, hogy mit kell tennie és mindent tudott. Persze a gazdának is magabiztosnak és nyugodtnak kell lennie. A feleségemet is tanítani kellett ezekre, de végül neki is simán szót fogadott.
Csak akkor ugatott, ha jött valaki hozzánk. Ha csak elmentek a kerítés k előtt, csöndben volt. Ha először látott valakit, ugatni, mint a veszedelem, de ha látta,hogy én nyugodt vagyok és barátságos az "idegennel", rögtön Ő is olyan lett vele.
A gyerekek húzták-vonták, mégis örömmel volt velük, soha még csak egy mordulás sem volt (természetesen nem is tűrtem volna), teljesen egyenértékű családtagként volt kezelve, szeretve. Nyugodtan grillezhettünk, nem kapkodott utána, nem kéregetett, résztvett a sütögetésben.
Sokan lehurrogtak itt annak idején, amikor írtam, hogy kennelt vettem, mert akkor minek nekem kutya, stb.....
Én most is csak azt mondom, kennel kell, mert vannak olyan helyzetek (pl. az autókkal kiállítás stb.), de nyugodt szívvel mondhatom, sokan nem élnek olyan szeretetben (igen, ehhez a fegyelem,tisztelet is hozzátartozik), mint a mi kutyusunk.
Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült.