Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Interneten talált képek
Interneten talált képek
A nép kis térfogatot, palifogó designt akart. Megkapták, és a hozzágyártott elméleteket is, hogy mennyivel jobbak a kis hangszórókkal építettek. Phhh..
Ha egyszer valaki már hallott igazi mély hangot nagy felületű hangszóróból, ami mögül nem spórolták ki a ládatérfogatot, soha nem lesz elégedett a 16-os pukiprodukálókkal.
Igaz, de nem pusztán mélyekről van szó. Természetesebb megszólalásról, laza energiákról, folyamatosságról stb. Na persze csak ha nem a ma szintén divatos erősítőkre(tisztelet a ritka kivételnek) vannak kötve, mert ott csak a hibákat tolnák ezerrel. Na ezért is ment el a világ a mosottabb, befelé szólósabb, elkenősebb dolgok felé hogy ezek a hibák legalább ne ordítsanak. Minket fogyasztókat pedig szépen hozzá-szocializáltak ahhoz a valójában igen gyenge kvalitású hangi reprodukcióhoz, amit képesek voltak előállítani és ma már sokan azt hiszik hogy az úgy jó, olyannak kell lennie és talán egyesek már nem is tudnák hová tenni azt ami nem olyan. Ezek a régi tervezések, romlatlan hőskori termékek még meg tudnak mutatni valamit abból, ami valóban hasonlít a valóságra.
Interneten talált képek
A Kenrick-ket én is felfedeztem magamnak (zz7 fórumtárs jóvoltából), akiknek talán a fő profiljuk a vintage JBL dobozok felújítása. Pontosan ez az az iskola, ami szinte teljes egészében hiányzik a mai hifi kultúrából és szerintem pótolhatatlan értékeket foglal magában. Mindig csodálkozom azon hogy másoknak ez hogy nem tűnik fel, micsoda elkorcsosulás ment végbe a hifiben, leginkább a hangsugárzók terén de egyéb vonatkozásokban is.
A nép kis térfogatot, palifogó designt akart. Megkapták, és a hozzágyártott elméleteket is, hogy mennyivel jobbak a kis hangszórókkal építettek. Phhh..
Ha egyszer valaki már hallott igazi mély hangot nagy felületű hangszóróból, ami mögül nem spórolták ki a ládatérfogatot, soha nem lesz elégedett a 16-os pukiprodukálókkal.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Interneten talált képek
youtube-n a Kenrick Sound-t érdemes követni, ott találhatóak ezek a csodahungsugárzók.
A Kenrick-ket én is felfedeztem magamnak (zz7 fórumtárs jóvoltából), akiknek talán a fő profiljuk a vintage JBL dobozok felújítása. Pontosan ez az az iskola, ami szinte teljes egészében hiányzik a mai hifi kultúrából és szerintem pótolhatatlan értékeket foglal magában. Mindig csodálkozom azon hogy másoknak ez hogy nem tűnik fel, micsoda elkorcsosulás ment végbe a hifiben, leginkább a hangsugárzók terén de egyéb vonatkozásokban is.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5149
Interneten talált képek
Szerintem nem nehéz belátni, hogy abszolút hülyeség fejjel lefelé lógatni a végcsöveket. Lehet, hogy egy tökös ventillátor kifújja a meleget, de akkor is hosszútávon béna megoldás...
- ValhallA
- Tizezresek klubja
- Értékelés: 7020
Interneten talált képek
Nem gyenge, de ami mögötte van, az se. Azt is látni kéne.
Nem sok gyári doboz kellene de a Rey Audio RM-7V bizony köztük van...
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
- ValhallA
- Tizezresek klubja
- Értékelés: 7020
Interneten talált képek
Siltech Triple Crown
"Bármely eléggé fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától." Arthur C. Clarke (1917-2008)
Interneten talált képek
Ezek már valós levegő tömeget képesek megmozgatni, nem mint a 16cm-es szenvedések pár literes dobozban.
Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy a világ elment ezek mellett és áttért a kisméretű, nagylöketű, érzéketlen hangszórók irányába.
Ezt párosítják a pár literes doboz térfogattal. Brrrr...
És ebből szeretnének nagyzenekart maguk elé varázsolni. Komolytalan. Az energiát csak elnyelik, de hang nem jön ki belőlük.
Akárcsak a háromhengeres, turbófeltöltős, direkt befecskendezéses benzinesek. De ez egy más téma.
Bizony, tökéletes a diagnózis!
Interneten talált képek
youtube-n a Kenrick Sound-t érdemes követni, ott találhatóak ezek a csodahungsugárzók.
Project 1 Xpression III(Roksan Corus Black MM)->Heed Pulsar/Philips CD614-> Ethosz RTP Tube DAC->Ethosz LA 6.5->Ethosz Class A/Setton BS5500> Avalon Eidolon Klón by Ethosz Audio -> Kábelek DIY. <p>
Interneten talált képek
Technics SB 9500 vintage hangsugárzó
Ezek már valós levegő tömeget képesek megmozgatni, nem mint a 16cm-es szenvedések pár literes dobozban.
Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy a világ elment ezek mellett és áttért a kisméretű, nagylöketű, érzéketlen hangszórók irányába.
Ezt párosítják a pár literes doboz térfogattal. Brrrr...
És ebből szeretnének nagyzenekart maguk elé varázsolni. Komolytalan. Az energiát csak elnyelik, de hang nem jön ki belőlük.
Akárcsak a háromhengeres, turbófeltöltős, direkt befecskendezéses benzinesek. De ez egy más téma.
- Muszklismick
- V.I.P.
- Értékelés: 229
Interneten talált képek
Technics SB 9500 vintage hangsugárzó
Interneten talált képek
Ne hergeld magad, a tiédtől senki nem várja el, hogy kibírjon néhány fesztiválszezont a színpadon.
Interneten talált képek
Tudom, írtam is, csak nem olvasta senki.
Meg nem is ez volt a kérdés. Leírtam, hogy annak idején miért alakult ki ez az elrendezés, és hogy egyébként kitűnően működik. De legalább a ventilátornak köszönhetően hirtelen életképessé lett nyilvánítva egy olyan fórumtárs által, aki ugyanerre a megoldásra kényszerül.
Nálam azért egészen más a helyzet, az enyémben 4x ennyi cső van és kimenőtrafó sincs, így a disszipáció is sokkal nagyobb. Ha én így szereltem volna a csöveket, akkor ventivel is megfőne az egész, így azonban ventilátor nélkül is csak jelentősen melegebb lenne, de semmi nem menne tönkre benne(ez viszont meghalna pár hónapon belül ha leállna a ventilátora), remélem végre felfogod miről beszélek és nem kötöd az ebet a karóhoz tovább mert már nagyon unom.
Interneten talált képek
Mielőtt ölre mennétek, van benne ventilátor.
Tudom, írtam is, csak nem olvasta senki.
Mostanában persze ventilátoros hűtést kapnak, ahogy gyakran az álló csövesek is.
Meg nem is ez volt a kérdés. Leírtam, hogy annak idején miért alakult ki ez az elrendezés, és hogy egyébként kitűnően működik. De legalább a ventilátornak köszönhetően hirtelen életképessé lett nyilvánítva egy olyan fórumtárs által, aki ugyanerre a megoldásra kényszerül.
Interneten talált képek
Na így már jobb a helyzet, legalább életképes a cucc.
Az viszont nem mellékes, hogy ha azok a nyomorult csövek állítva lennének, talán nem is kéne bele venti, mert a hőterhelésnek kb. 10%-át kapná a doboz ehhez a mostani fordított izéhez képest. Nagy ötlet csinálni magunknak feleslegesen egy problémát hogy aztán legyen mit megoldani, csak gratulálni tudok ennek a gyártónak.
Interneten talált képek
Olyan sincs, amit ventilátor nélkül ne lehetne. Mégsem utal feltétlenül konstrukciós hibára a használata.
Interneten talált képek
Olyan sincs, amit ventilátor nélkül ne lehetne. Mégsem utal feltétlenül konstrukciós hibára a használata.
De, ezek a lógó csöves holmik kimondottan hibás konstrukciók, már elmondtam hogy miért. Ha nem akarod érteni, hát ne értsd.
Interneten talált képek
Szerintem nincs olyan szempont, amit álló csövekkel ne lehetne megvalósítani.
Interneten talált képek
Szerinted helyénvaló volna, ha egy színpadi erősítéssel foglalkozó szakember számon kérné a munkája során megszokott elvárásait egy hifi berendezésen?
Igazad van abban, hogy sokan csak hétvégén veszik elő az erősítőt, de ez nem változtat azon, hogy ugyanazzal a modellel számos cég bérhangosítást vállal, és törekszik a folyamatos kihasználtságra. Senki nem vitatta az általad felsorolt hibalehetőségeket, de akárhogy is, ezek munkaeszközök, időnként javítani kell őket így is, úgy is. Platón zötykölődnek, állnak a tűző napon, száll rájuk a por, nem ritka a váratlan áramszünet sem a színpadon, stb. Ez a fajta konstrukció ergonómiai okokból, és a könnyebb szervizelhetőség miatt alakult ki, és nagy becsben tartott darabok működnek ilyen kialakítással évtizedek óta is akár. Mostanában persze ventilátoros hűtést kapnak, ahogy gyakran az álló csövesek is. Persze mondhatod, hogy eleve hibás konstrukció az az erősítő, amit ventilátorral kell hűteni, de szerintem a színpadon belefér.
Edit: a betervezett meghibásodás független a témánktól, bármilyen készüléket érinthet a jelenség.
Ha a tekintélyelvű kifejezést nekem szántad, akkor kérlek, hogy a hozzászólásomat tekintsd semmisnek.
Szerintem nincs olyan szempont, amit álló csövekkel ne lehetne megvalósítani. A venti nem ördögtől való, én is használom, kell is ekkora teljesítményeknél. A tekintélyelvűséget azokra értem, akik nem tudnak indokokat felhozni, csak neves gyártók nevére hivatkoznak és képeket szurkodnak be. Az ilyenek miatt tart itt az ország, soha egyetlen önálló gondolatuk nincs, nekik mindenre elég jó magyarázat hogy ki mondta, akkor is ha hülyeség vagy aljasság! Téma részemről lezárva. Szép napot!
Interneten talált képek
Szerinted helyénvaló volna, ha egy színpadi erősítéssel foglalkozó szakember számon kérné a munkája során megszokott elvárásait egy hifi berendezésen?
Igazad van abban, hogy sokan csak hétvégén veszik elő az erősítőt, de ez nem változtat azon, hogy ugyanazzal a modellel számos cég bérhangosítást vállal, és törekszik a folyamatos kihasználtságra. Senki nem vitatta az általad felsorolt hibalehetőségeket, de akárhogy is, ezek munkaeszközök, időnként javítani kell őket így is, úgy is. Platón zötykölődnek, állnak a tűző napon, száll rájuk a por, nem ritka a váratlan áramszünet sem a színpadon, stb. Ez a fajta konstrukció ergonómiai okokból, és a könnyebb szervizelhetőség miatt alakult ki, és nagy becsben tartott darabok működnek ilyen kialakítással évtizedek óta is akár. Mostanában persze ventilátoros hűtést kapnak, ahogy gyakran az álló csövesek is. Persze mondhatod, hogy eleve hibás konstrukció az az erősítő, amit ventilátorral kell hűteni, de szerintem a színpadon belefér.
Edit: a betervezett meghibásodás független a témánktól, bármilyen készüléket érinthet a jelenség.
Ha a tekintélyelvű kifejezést nekem szántad, akkor kérlek, hogy a hozzászólásomat tekintsd semmisnek.
Interneten talált képek
Ja még annyit hozzáfűznék a tekintélyelvűeknek(lásd a birka szó mellett a szótárban), hogy a valóban jó konstruktőr így szokta betervezni a garanciális meghibásodást a készülékeibe(TV és egyé. Nem tesz mást a jóember, mint szándékosan meleg helyre teszi be az elektrolitkondenzátorokat, láttam már olyat hogy konkrétan hozzáért a hűtőbordához. A cucc garantáltan be fog szarni, és akkor vehetsz másikat mert megjavíttatni nem éri meg neked! Van még kérdés? Nincs? Helyes.
Interneten talált képek
Nem nagyon értem a vasalós hasonlatot, miért kéne bárkinek is piszkálni a lemezt?
Mindenesetre rákerestem: képen egy 200W-os Tryanor basszus fej látható, de a Marhsall, Fender is gyártott ilyet, csak hogy a közismertebbeket említsem. Ezeknek a doboza fából készül.
Piszkálni nem feltétlenül kell, de hogy szépen megsül benne minden az is biztos! Főleg az elektrolitkondi szereti az ilyen jó meleget, nem adok neki pár évet és kiszárad benne az összes kondi, beleértve a tápegység puffereket is! Engem nem izgat hogy ki gyártotta, hibás konstrukció. Még szerencse, hogy ezek a hangszererősítők nem mennek sokat, akik meg ilyet használnak "világ körüli turnékon", azoknak van pénzük javítgatni meg újat venni ha beszarik. Azt javaslom, hogy aki szeretné hogy sokáig menjen az erősítője és van benne jó pár teljesítmény cső, az ne próbálja így szerelni. Vagy ha a márkanevek meggyőzik és birka módon hisz bennük az észérvek helyett, akkor próbaképpen tegyen rá egy e-kondenzátort a vasalótalpra huzamosabb időre és mérje meg a kapacitását!
Interneten talált képek
Hidd el hogy van némi rálátásom arra, hogy ennyi cső milyen hőteljesítmény leadására képes. Ez a lógó konstrukció gyakorlatilag működésképtelen(!), egy órán belül olyan forró lesz a lemez mint a vasaló talpa, aztán csak simogasd a kacsóddal.
Nem nagyon értem a vasalós hasonlatot, miért kéne bárkinek is piszkálni a lemezt?
Mindenesetre rákerestem: képen egy 200W-os Tryanor basszus fej látható, de a Marhsall, Fender is gyártott ilyet, csak hogy a közismertebbeket említsem. Ezeknek a doboza fából készül.