Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szómagyarázatok

Vendég

Szómagyarázatok

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Szia

Elméletileg a widescreen megtartja de nagyon azt írogatták anno, hogy ha maga a film nem anamorph akkor lesz ilyen elnyúlás és csak 4:3 tv-n jó. De manapság "szinte" minden DVD film anamorph így ez úgysem probléma. Meg közben Gandalf leírta a lényeget. Szóval neked widescreen kell az úgy mindig jó lesz (16:9 tv) szinte mindegy milyen a DVD képformátuma.

Vendég

Szómagyarázatok

Vannak nálam okosabbak e téren de azért én is megpróbálok segíteni.

1. Letterbox
Ez nem a képcső mérete és igazából nem is formátum, hanem tipikusan a DVD lejátszók egy képi átalakítása a széles képformátumoknak a 4/3 tv-re való leképzésére. Ilyenkor az anamorf képet a DVD lejátszó "állítja" elő.

2.Anamorf
A kép ilyenkor függőlegesen "össze van nyomva". Ha a DVD-t 16/9 módba kapcsolod, akkor a kapott képet a TV "széthuzza" a megfelelő arányra. Vannak olyan 4/3 tv-k is amik képesek ilyenre. Azok a tv-k amik nem képesek az anamorf felvételeket megjeleníteni akkor jön a DVD-n letterbox beállítás, mert ilyenkor a DVD lejátszó teszi meg ezt a tv helyett.

Vendég

Szómagyarázatok

Köszi szépen a válaszokat, de azért még maradt némi homály a fejemben.
Megpróbálom leírni, hogy mit értettem meg belole.
1. Letterbox: az nem formátum, csak a 4:3 -as képcso mérete
2. Pan & Scan: kivágja a film közepét. Ha jól emlékszem valamikor az egyik Monte Christo grófja feldolgozáson bosszankodtam sokat mikor a képen két boros pohár beszélgetett. Az embereket nyilván kivágták a szélérol.
3. Widescreen: Nekem ez a legjobb, a 16:9 -es TV-m miatt
4. Anamorph: Megtartja az arányokat. De ha Widescreen, akkor nem fontos, hogy anamorf is legyen, mert az arányok ígyis-úgyis jók. Vagy tévedek ?

Vendég

Szómagyarázatok

Szia !

Vegyük szépen sorjában.
A letterbox 4:3 arányú Tv megjeleníti a képet úgy hogy alul felül különböző vastagságú fekete csík van a "szélesvásznú" kép függvényében. a Pan & Scan azt csinálja, hogy kitölti a 4:3 képet úgy, hogy a szleit levágja de nincs alul-felül feket csík. Úgy mint a Tv-ben amikor "kihúzzák" a szélesvásznú filmet. Neked a Widescreen a jó, mivel 16:9 tv -d van így ami 1,85:1 arányú film azt pont jól ki fogja tölteni a "szélesvásznadat" De az extra 1:2,35 filmeknél itt is lesz alul felül csík csak nem olyan mértékű, mint 4:3-as TV-n. Anamorph azt meg már sokszor leírták az a lemezen lévő film képtulajdonságára utal mivel 16:9-es Tv-d vanNeked az a jó ha ilyen a DVD film mert akkor az arányok szépen megmaradnak nem lesz elnyújtott pálcikafejű emberek e a képen. Tömören ennyi.... :smile6:

Vendég

Szómagyarázatok

Sziasztok.
Csak most csöppentem bele a DVD világába (szülinapi ajándékba egy DVD lejátszót kaptam), így nézzétek el, ha zöldségeket kérdeznék, vagy olyat amit már másik topicban leírtatok.
Van egy pár olyan fogalom, aminek a jelentését nem tudom.
Ezek:
- pan & scan
- widescreen
- full-frame
- anamorf
- letterbox
Azt tudom, hogy valamilyen módon a megjelenítéssel van összefüggésben, de azt már nem, hogy melyik mit jelent.
A kérdés olyan szempontból is érdekel, hogy a 16:9-es Sony TV-men melyik formátum a legjobb.
(Feltételezem azért van ennyi féle formátum, hogy ki-ki a saját TV-jének legjobban megfelelot tudja kiválasztani.)
Elore is köszi.

Válasz küldése

Vissza: “Szoftverek, appok, CD-k, DVD-k írása”