Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Klíma kérdés
Re: Klíma kérdés
Újra nyittattam,amit köszönök is,mert egy pár,talán többeknek is hasznos infót megosztanék még ez ügyben.
Na szóval kijött időközben a szaki,aki felmérte a felmérni valókat,és megbeszéltünk mindent.A multi klíma azon okok miatt is amit lentebb tárgyaltunk,(nagyobb,zajosabb kültéri,az egész rendszer dolgozik ha csak egy beltérit használunk akkor is,stb,stb) elvetésre került,így 3 db mono klíma lesz.
Amit én nem tudtam,és ezek lennének a hasznos infók,hogy ezekre most lehet otthonfelújítási programon belül pályázni,ami elég sok 50%- os visszatérítést eredményezhet,és ez még nyárig elérhető,tehát az aki ezen gondolkodik,tegye még időben.
Plusz van egyes készülékekre HEM program is,ami - 30% a készülékek árából.
Némi műszaki adat a kinézett készülékekre ha valakinek ez mond valamit.A kültéri 52 db zajszint.SEER/SCOP8.5/4.8.
3.5kw-os lesz mindhárom.
A HEM támogatást egyszerű igényelni,de az otthon felújítási sem bonyolult.
Most intézzük az intézni valókat,és január elején fel is lesznek szerelve.
Na szóval kijött időközben a szaki,aki felmérte a felmérni valókat,és megbeszéltünk mindent.A multi klíma azon okok miatt is amit lentebb tárgyaltunk,(nagyobb,zajosabb kültéri,az egész rendszer dolgozik ha csak egy beltérit használunk akkor is,stb,stb) elvetésre került,így 3 db mono klíma lesz.
Amit én nem tudtam,és ezek lennének a hasznos infók,hogy ezekre most lehet otthonfelújítási programon belül pályázni,ami elég sok 50%- os visszatérítést eredményezhet,és ez még nyárig elérhető,tehát az aki ezen gondolkodik,tegye még időben.
Plusz van egyes készülékekre HEM program is,ami - 30% a készülékek árából.
Némi műszaki adat a kinézett készülékekre ha valakinek ez mond valamit.A kültéri 52 db zajszint.SEER/SCOP8.5/4.8.
3.5kw-os lesz mindhárom.
A HEM támogatást egyszerű igényelni,de az otthon felújítási sem bonyolult.
Most intézzük az intézni valókat,és január elején fel is lesznek szerelve.
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 837
A négyes multi teljesítménye 9kW, Súlya 70kg, Max hangnyomása: 70dB Fapaci is ennyit mért kb.
A kettes 65dB lesz. Ha a kettő megy egyszerre, az 68dB.
3dB növekedést, ha jól tudom, már kétszer akkorának hallunk, tehát szerintem jó/jobb lesz.
Ha van lehetőséged hallgasd meg fűtésben a szomszádnál, 30C°-ra állított beltérikkel.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Nah,alakul ez,köszi.Nekem csak két beltéris kellene,2.5-2,6kw/db talán elég is lenne.Milyen teljesítményű nálad a 4 beltéris rendszer?Ahhoz már komoly kültéri kellhet,akármilyen is a beltérik teljesítménye,és talán ezért is lehet zajosabb.Red75 írta: ↑2025.12.26., pén. 14:10Nekem a saját tapasztalatomból kiindulva az a véleményem röviden, hogy ne vásárolj multit.
Hosszabban: Van egy mono és egy négyes multink ugyanabból a tipusból (sajnos nem Japán, hanem Kínai), amit 3 éve szereltettem fel. Azért négyes, mert nem szerettem volna nézegetni egymás mellett 4db kültérit. Hangos, de borzasztóan. Akkora ventilátor van benne, hogy elfújja a házat. (Még Fapacit is kihívtam mérni, illetve tanácsot adni, hogyan, illetve mivel lehetne javítani a hangján. Ez sikerült is hangelnyelő panelokkal.) Nem tud leszabályozni rendesen. Ezt arra értem, ha csak egy szobát fűt/hűt adott pillanatban, akkor is több, mint kétszer annyit fogyaszt, mint a mono. Arról nem beszélve, hogy adott pillanatban nem tud olyan meleget befújni, mint a mono (, ami ráadásul nagyon halk), tahát a hatásfoka kevesebb is szerintem. (Papíron egyforma.)
Most próbálom két kettesre cserélni a beltérik meghagyásával, az még elfér és reményeim szerint valamelyest jobb lesz.
Ha mégis ebbe az irányba mennél el, csakis Mitsubishi, vagy Daikin, amiben érdemes gondolkozni a saját és a klímásom vélemyénye szerint.
Én még a kültérik méretét,zajszintjét nem is néztem,meg azt sem hogy mennyivel nagyobbak ezek a monoknál,de kíváncsi lennék arra hogy a két kettes miben lesz más nálad,de ez gondolom nem most lesz.
De megtudok nézni egyet,sőt hallgatni is,mert a szomszédom a közelmúltban szereltetett fel két db két beltéris multi rendszert,majd átmegyek hozzá,megnézem,és megkérdezem azt is hogy mennyire is elégedett velük.
Nálad a kültéri papíron milyen max zajszintet ír,és mi a valós zajszintje mérve?,ha már faló ott volt ezek szerint mérte is,tanulságos lehet ez az infó is.
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 837
Nekem a saját tapasztalatomból kiindulva az a véleményem röviden, hogy ne vásárolj multit.
Hosszabban: Van egy mono és egy négyes multink ugyanabból a tipusból (sajnos nem Japán, hanem Kínai), amit 3 éve szereltettem fel. Azért négyes, mert nem szerettem volna nézegetni egymás mellett 4db kültérit. Hangos, de borzasztóan. Akkora ventilátor van benne, hogy elfújja a házat. (Még Fapacit is kihívtam mérni, illetve tanácsot adni, hogyan, illetve mivel lehetne javítani a hangján. Ez sikerült is hangelnyelő panelokkal.) Nem tud leszabályozni rendesen. Ezt arra értem, ha csak egy szobát fűt/hűt adott pillanatban, akkor is több, mint kétszer annyit fogyaszt, mint a mono. Arról nem beszélve, hogy adott pillanatban nem tud olyan meleget befújni, mint a mono (, ami ráadásul nagyon halk), tahát a hatásfoka kevesebb is szerintem. (Papíron egyforma.)
Most próbálom két kettesre cserélni a beltérik meghagyásával, az még elfér és reményeim szerint valamelyest jobb lesz.
Ha mégis ebbe az irányba mennél el, csakis Mitsubishi, vagy Daikin, amiben érdemes gondolkozni a saját és a klímásom vélemyénye szerint.
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000
Én nem tudok érdemi, működési és főleg megbízhatósági előnyt-hátrányt a multikkal. Ezt tényleg a kereskedő-szerelők tudnák inkább.Shimano írta: ↑2025.12.26., pén. 12:51Teljesen jól látod,és értem is,de itt és ennél konkrétabban már nem tudom leírni a kérdést,hogy a multiklímák a működésüket tekintve tudják e azt amit a monoklímák azonos típust,vs műszaki tartalmat feltételezve?Nincs e olyan zavaró tényező,ami csak akkor derül ki ha használjuk,mi a hátrányuk ha van,stb,stb.
Az hogy olcsóbb,és kevesebb probléma lehet a monoklímákkal hosszabb távon,nem releváns tényező jelen esetben.
Ami kevés hátrány, hogy multi kültéri az nagyobb, nehezebb, de nem nehezebb, mint külön mono kültérik együttese. Nem releváns eltérés az, hogy multival nem megoldható az egyikkel fűteni, másikkal hűteni. A zajszint, nagyobb ventilátor kültérin lehet kb azonos is vagy jobb, mint két mono. Ha tisztító funkciót indítasz, akkor mindkét beltéri is tisztít, tehát akkor nem működnek rendeltetés szerűen. A multi ára valamivel magasabb mint szeparált monoké. Ennél erősebb ártényező a -25C-ra erősített fűtő képesség. De ez nyáron is erősebb lehet hűtésre. Szerencsére éjszakai -25C fok a következő 30évben nem várható, még -10C is csak pár napra. Telepítési költsége multinak talán még lehet kevesebb, de ha egál, az is jó.
Teljesen jól látod,és értem is,de itt és ennél konkrétabban már nem tudom leírni a kérdést,hogy a multiklímák a működésüket tekintve tudják e azt amit a monoklímák azonos típust,vs műszaki tartalmat feltételezve?Nincs e olyan zavaró tényező,ami csak akkor derül ki ha használjuk,mi a hátrányuk ha van,stb,stb.istvan01 írta: ↑2025.12.26., pén. 12:02Azért a földszint, emelet klímásan is eltérő fűtés igény nem tűnik nagy mateknak. Nem ismerjük az alsó-felső rész szigetelés eltéréseit, egyéb szellőzés eltérését. De, a klímás fűtésnél a hőeloszlás miatt padló-födém között a födém közelében a levegő jóval melegebb mint radiátoros fűtésnél. Ez a melegebb födém jelentősen hozzájárul a tetőtér fűtéséhez is, akár az ottani radiátoros fűtéséhez. A földszint padlóját esetleg alulról enyhén fűtheti a pincében a vegyes kazán., ha éppen működne. Van még egy levegő feláramlás alulról, ha a földszint és emelet között van nyitott lépcső, egyéb légtér.Shimano írta: ↑2025.12.26., pén. 11:15Ez most úgy néz ki hogy a lenti részén a nappaliban van egy db monoklíma,plusz fent az emeleten is egy db.Az emeleti részén valamiért teljesen jól befűt minden szobát és teret a klíma,viszont lent nem,és ide kell elsőre egy multirendszer.Hiába mondom a meleg levegőnek hogy forduljon jobbra is lent,nem akar,istvan01 írta: ↑2025.12.26., pén. 10:41
Ez innen teljesen egyértelmű. Eldöntötted, a két mono klímádat cserélni fogod egy két beltéris multira. Két fő szempontod van, legyen nagyobb hő teljesítményű, legyen -25C fokig fűtőképes. Az áramszámlában bízol, hogy alig lesz magasabb, mint eddig a két klímáddal, ami nem adott elég meleget. Ha már multi klíma, akkor én javasolnék három beltéris multira, hátha a jövőben még ez is szóba jöhet, egy újabb helységet fűteni, hűteni.és ott ahol a termosztát is van a gázkazánhoz,alig jut ki abból a melegtől amit a nappilaban lévő klíma áraszt.Erre biztosan van magyarázat,de ha még egy beltéri dolgozna a nappali melletti szobában is,az biztosan érezhetően javítana a helyzeten.Három beltérist nem tartok szükségesnek,de majd konzultálok az ehhez jobban értő szakikkal.
Az hogy olcsóbb,és kevesebb probléma lehet a monoklímákkal hosszabb távon,nem releváns tényező jelen esetben.
Semmi(!) új nincs a Nap alatt: a bibliai történet szerint a nép akaratának megfelelően a valódi bűnös Barabbást elengedték, a szeretetet hirdető Jézust pedig megkorbácsolták és keresztre feszítették. De én kérek elnézést.Shimano írta: ↑2025.12.26., pén. 12:15A szerelők hülyék szerinted,a műkörmös,fodrász is ért már hozzá.Nem,nem értenek hozzá basszus,de azt jól érzik hogy az amivel fűtenek azért mert rálettek kényszerülve,az mellett fáznak e vagy nem,és mivel szemük is van,így látják azt is hogy mennyi az annyi,azt hogy hogyan jön ki a matek így,tehát csak a tényeket közlik azoknak,akik tőlük kérdeznek,és nem kellene ezért ilyen lekezelő módon beszélni róluk,szerintem.![]()
Most megyek pecázok egyet,aztán este lezárom ezt az egészet.
Köszönöm a segítséget azoknak, akiktől jött is.
Ez lemaradt,de leírom mert egyre inkább késztetést érzek már rá.severance írta: ↑2025.12.26., pén. 11:08Mondjuk ki: valójában ez az egész nem egy műszaki probléma, mert el van döntve, hogy multisplit lesz. És alighanem lesz hozzá ismerős klímás is, aki oda tudja vinni és felszerelni a tuti készüléket, amiből már több tucattal felszerelt, mindenhol kiválóan működik, maximális a komfortérzet, és hatalmasakat spórolnak rajta (sőt, napelemmel akár ingyen fűtenek-hűtenek). Legfeljebb egy varázsszóra van szükség, amivel a klímást tesztelni lehet, most ezt keressük. Daikin? Hülye vagy, a Gree a jó. Gree? Hülye vagy, a Daikin a jó. Sok sikert a fingfűrészeléshez.
Googel AI:
"A Dunning-Kruger-hatás egy kognitív torzítás, amelyben a kevésbé képzett emberek hajlamosak túlbecsülni saját tudásukat és képességeiket, míg a magasan képzett, szakértő egyének gyakran alulbecsülik saját tudásukat, mert tisztában vannak azzal, mennyi mindent nem tudnak még. Lényege, hogy az inkompetens emberek nem rendelkeznek azokkal a metakognitív képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy felismerjék saját hiányosságaikat, ezáltal képtelenek reálisan felmérni magukat és másokat."
Én nem tudom miért ez a lekezelő,másokat degradáló hozzáállásod,mert ez nekem nagyon nem jön be,de te tudod.
A szerelők hülyék szerinted,a műkörmös,fodrász is ért már hozzá.Nem,nem értenek hozzá basszus,de azt jól érzik hogy az amivel fűtenek azért mert rálettek kényszerülve,az mellett fáznak e vagy nem,és mivel szemük is van,így látják azt is hogy mennyi az annyi,azt hogy hogyan jön ki a matek így,tehát csak a tényeket közlik azoknak,akik tőlük kérdeznek,és nem kellene ezért ilyen lekezelő módon beszélni róluk,szerintem.
Most megyek pecázok egyet,aztán este lezárom ezt az egészet.
Köszönöm a segítséget azoknak, akiktől jött is.
Azért a földszint, emelet klímásan is eltérő fűtés igény nem tűnik nagy mateknak. Nem ismerjük az alsó-felső rész szigetelés eltéréseit, egyéb szellőzés eltérését. De, a klímás fűtésnél a hőeloszlás miatt padló-födém között a födém közelében a levegő jóval melegebb mint radiátoros fűtésnél. Ez a melegebb födém jelentősen hozzájárul a tetőtér fűtéséhez is, akár az ottani radiátoros fűtéséhez. A földszint padlóját esetleg alulról enyhén fűtheti a pincében a vegyes kazán., ha éppen működne. Van még egy levegő feláramlás alulról, ha a földszint és emelet között van nyitott lépcső, egyéb légtér.Shimano írta: ↑2025.12.26., pén. 11:15Ez most úgy néz ki hogy a lenti részén a nappaliban van egy db monoklíma,plusz fent az emeleten is egy db.Az emeleti részén valamiért teljesen jól befűt minden szobát és teret a klíma,viszont lent nem,és ide kell elsőre egy multirendszer.Hiába mondom a meleg levegőnek hogy forduljon jobbra is lent,nem akar,istvan01 írta: ↑2025.12.26., pén. 10:41Ez innen teljesen egyértelmű. Eldöntötted, a két mono klímádat cserélni fogod egy két beltéris multira. Két fő szempontod van, legyen nagyobb hő teljesítményű, legyen -25C fokig fűtőképes. Az áramszámlában bízol, hogy alig lesz magasabb, mint eddig a két klímáddal, ami nem adott elég meleget. Ha már multi klíma, akkor én javasolnék három beltéris multira, hátha a jövőben még ez is szóba jöhet, egy újabb helységet fűteni, hűteni.és ott ahol a termosztát is van a gázkazánhoz,alig jut ki abból a melegtől amit a nappilaban lévő klíma áraszt.Erre biztosan van magyarázat,de ha még egy beltéri dolgozna a nappali melletti szobában is,az biztosan érezhetően javítana a helyzeten.Három beltérist nem tartok szükségesnek,de majd konzultálok az ehhez jobban értő szakikkal.
Már kétszer is kérdezem hogy mi a baj a multis rendszerrel tőled,de nem jött válasz,így harmadjára már nem erőltetném ezt.severance írta: ↑2025.12.26., pén. 11:08Mondjuk ki: valójában ez az egész nem egy műszaki probléma, mert el van döntve, hogy multisplit lesz. És alighanem lesz hozzá ismerős klímás is, aki oda tudja vinni és felszerelni a tuti készüléket, amiből már több tucattal felszerelt, mindenhol kiválóan működik, maximális a komfortérzet, és hatalmasakat spórolnak rajta (sőt, napelemmel akár ingyen fűtenek-hűtenek). Legfeljebb egy varázsszóra van szükség, amivel a klímást tesztelni lehet, most ezt keressük. Daikin? Hülye vagy, a Gree a jó. Gree? Hülye vagy, a Daikin a jó. Sok sikert a fingfűrészeléshez.
Googel AI:
"A Dunning-Kruger-hatás egy kognitív torzítás, amelyben a kevésbé képzett emberek hajlamosak túlbecsülni saját tudásukat és képességeiket, míg a magasan képzett, szakértő egyének gyakran alulbecsülik saját tudásukat, mert tisztában vannak azzal, mennyi mindent nem tudnak még. Lényege, hogy az inkompetens emberek nem rendelkeznek azokkal a metakognitív képességekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy felismerjék saját hiányosságaikat, ezáltal képtelenek reálisan felmérni magukat és másokat."
Kiegészítő fűtésre kell csak,de arra legyen tuti jó,csak ezt szeretném,és bocsi hogy nem értek hozzá,de mindenhez én sem tudok,pedig igyekszem.
Le is zárom ezt a témát hamarosan itt,mert csak elbeszélünk egymás mellett időt és energiát pazarolva rá.
Valóban.... de az még mindig nem derült ki, hogy pl mekkora az üzlethelyiség..... és mekkora a ház....
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Leirtam hogy az üzletünkben csak klímával fűtünk,és jól működik,tehát működőképes csak a klímás fűtés is egy jó rendszerrel.violin írta: ↑2025.12.26., pén. 10:47Rendben..... ha már az elektromos irányba mozdulsz, és van egy meglévő fűtési rendszered, előrelépés lehet akár egy hőszivattyú is.![]()
Szerintem (privát vélemény), a klíma jó lehet rásegítésre, vagy kiegészítő fűtésként az átmeneti időszakban....de tartós (ki)fűtésre alkalmatlan...
Mire tudtál "elpazarolni" annyi gázt...?(ironikus kérdés...)
Hogy állsz a szigeteléssel....?
Nálam is fázósak a csajok, de kb 100m2-t fűtök minimum 22 fokra, gázzal főzünk és a melegvíz is gázról megy (kombi kazán), de az egész éves fogyasztás kb 1000-1100m3
Ez most úgy néz ki hogy a lenti részén a nappaliban van egy db monoklíma,plusz fent az emeleten is egy db.Az emeleti részén valamiért teljesen jól befűt minden szobát és teret a klíma,viszont lent nem,és ide kell elsőre egy multirendszer.Hiába mondom a meleg levegőnek hogy forduljon jobbra is lent,nem akar,istvan01 írta: ↑2025.12.26., pén. 10:41Ez innen teljesen egyértelmű. Eldöntötted, a két mono klímádat cserélni fogod egy két beltéris multira. Két fő szempontod van, legyen nagyobb hő teljesítményű, legyen -25C fokig fűtőképes. Az áramszámlában bízol, hogy alig lesz magasabb, mint eddig a két klímáddal, ami nem adott elég meleget. Ha már multi klíma, akkor én javasolnék három beltéris multira, hátha a jövőben még ez is szóba jöhet, egy újabb helységet fűteni, hűteni.
Mondjuk ki: valójában ez az egész nem egy műszaki probléma, mert el van döntve, hogy multisplit lesz. És alighanem lesz hozzá ismerős klímás is, aki oda tudja vinni és felszerelni a tuti készüléket, amiből már több tucattal felszerelt, mindenhol kiválóan működik, maximális a komfortérzet, és hatalmasakat spórolnak rajta (sőt, napelemmel akár ingyen fűtenek-hűtenek). Legfeljebb egy varázsszóra van szükség, amivel a klímást tesztelni lehet, most ezt keressük. Daikin? Hülye vagy, a Gree a jó. Gree? Hülye vagy, a Daikin a jó. Sok sikert a fingfűrészeléshez.
Googel AI:
Googel AI:
Rendben..... ha már az elektromos irányba mozdulsz, és van egy meglévő fűtési rendszered, előrelépés lehet akár egy hőszivattyú is.
Szerintem (privát vélemény), a klíma jó lehet rásegítésre, vagy kiegészítő fűtésként az átmeneti időszakban....de tartós (ki)fűtésre alkalmatlan...
Mire tudtál "elpazarolni" annyi gázt...?
(ironikus kérdés...)
Nálam is fázósak a csajok, de kb 100m2-t fűtök minimum 22 fokra, gázzal főzünk és a melegvíz is gázról megy (kombi kazán), de az egész éves fogyasztás kb 1000-1100m3
Mire tudtál "elpazarolni" annyi gázt...?
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Ez innen teljesen egyértelmű. Eldöntötted, a két mono klímádat cserélni fogod egy két beltéris multira. Két fő szempontod van, legyen nagyobb hő teljesítményű, legyen -25C fokig fűtőképes. Az áramszámlában bízol, hogy alig lesz magasabb, mint eddig a két klímáddal, ami nem adott elég meleget. Ha már multi klíma, akkor én javasolnék három beltéris multira, hátha a jövőben még ez is szóba jöhet, egy újabb helységet fűteni, hűteni.
Családi ház,és van,vagyis volt mert dec elején,még a használata elött megadta magát a vegyestüzelésű kazánom,konkrétan ömlött belőle a víz,így azt ki kellett iktatni.Van gázkazán is,plusz klímák is,tehát háromfrontos a fűtési lehetőség.violin írta: ↑2025.12.26., pén. 09:57Elnézést, hogy belevaúúúúúú....
Magáról az ingatlanról mit lehet tudni...? Ha jól értem, az eredeti fűtési rendszered radiátoros, eredetileg vegyestüzelésű kazánnal, mely később gázkazánra lett cserélve....?
Különálló családi ház.... vagy társasház....? Mekkora....?
Azt is írtad, hogy kevés a "rezsvédett" gázmennyiség....mekkora az éves fogyasztás...?
Most az a gondom,hogy arra számítva hogy ilyenkor már a vegyestüzelésűvel fogok fűteni,nem spóroltam a rezsivédett gázzal,nem is tehettem volna,mert a párom még 22 fokban is fázik,
Ha tudom hogy ez lesz,simán kijöttem volna a matekkal többet használva elötte a klímákat,de ez most úgy jött mint egy gyomronrúgás,váratlanul,és kellemetlen érzéssel.
Elnézést, hogy belevaúúúúúú....
Magáról az ingatlanról mit lehet tudni...? Ha jól értem, az eredeti fűtési rendszered radiátoros, eredetileg vegyestüzelésű kazánnal, mely később gázkazánra lett cserélve....?
Azt is írtad, hogy kevés a "rezsivédett" gázmennyiség....mekkora az éves fogyasztás...?
Azt is írtad, hogy kevés a "rezsivédett" gázmennyiség....mekkora az éves fogyasztás...?
Köszi,de ezekkel az indokokkal,(megbízhatóbb a monosplit,az ár érték aránya is jobb) nem vagyok előrébb,mert nem ezekre irányult a kérdés.Az egyszerűbb megoldások híve vagyok,és itt is jelen esetben azért is kérdeztem rá a dupla beltéris típusra,mert azt egyszerűbbnek látom,és nincs plusz zajkeltő sem így a külső falon,de arra nem írtál semmit,hogy ez működhet e olyan jól mint a mono klímák,és vegyük ki ebből a képletből a megbízhatóságot,és az ár érték arányt,mert ez nem szempont a részemről.Nem akarok még egy kültérit látni és hallgatni a falon ha ez megoldható jól,csak hogy konkrétabb legyek.severance írta: ↑2025.12.25., csüt. 23:51"Ha leírod érthetően és konkrétan azt hogy mi a baj a két beltéris multi rendszerrel"
Megválaszoltam: "Javaslatom: monosplit - a megbízhatósága és ár/érték aránya miatt". Írtam a C.O.P.-ről is. És kedvezményes hőszivattyús elektromos tarifa nélkül értelmetlen az egész, innen kellene kezdeni, hogy egyáltalán a helyi szolgáltató mire hajlandó ezt ott ahol laksz megadni, és milyen feltételekkel.
"A vegyestüzelésű kazán idézését sem értem,de biztosan rosszul vagyok bekötve."
"Rakatok fel vegyestüzelésű kazánt,mert az akár egy vészhelyzetben,áram nélkül is működik"
Hát a szivattyú, azt talán mókusok hajtják? Nagyon kétlem, hogy ez egy gravitációs fűtési rendszer lenne.
Sok fűtési rendszert látok amúgy, de normálisat csak szököévben egyszer. A legváltozatosabb módon tudják elrontani a gyártók és a "mesteremberek". És persze a tulajdonos igényei is közrejátszanak.
Bocs, de innentől maradok a hifinél.
Abban is biztos vagyok,hogy ha szólok valamelyik itteni szerelőnek hogy ez a terv,és olyan klímát szeretnék,amivel fűteni is akarok,akkor ő figyelembe veszi ezt,és olyan készüléket fog felrakni,amivel ez lehetséges lesz.Ismerem őket,átvágni biztosan nem fognak.A kérdést itt azért vetettem fel,hogy kb képben legyek valamennyire.
A párom üzletében nincs kedvezményes tarifa,ennek ellenére kevesebb a villanyszámlája mint a két évvel elötti gázfűtéses időszakban volt.Akkor a "kedves" szolgáltató miután lejárt a szerződés 600ft/m3 árat kért a továbbiakban,ezt érthető okból nem kértük,és ekkor lett felrakva egy klíma,ami meglepően jól működik ott.Nem hittem volna hogy egy db jó lesz oda,de tökéletesen teszi a dolgát.
A vegyestüzelésű kazán bármennyire is meglepő neked,bizony nyílt rendszerű,tehát nem kell mókus sem ahhoz hogy tekerje a szivattyút.Egyszerű,de működik.Ezzel akkor is fűthető a lakás,ha nincs áram,ezért is van és kell is,mert én még emlékezek arra mikor olyan telek voltak hogy -25-30 fok,szélvihar,áramkimaradások,vastak ónos jégpáncél mindenhol,szóval jó ha van,még a drága fa ellenére is.
"Ha leírod érthetően és konkrétan azt hogy mi a baj a két beltéris multi rendszerrel"
Megválaszoltam: "Javaslatom: monosplit - a megbízhatósága és ár/érték aránya miatt". Írtam a C.O.P.-ről is. És kedvezményes hőszivattyús elektromos tarifa nélkül értelmetlen az egész, innen kellene kezdeni, hogy egyáltalán a helyi szolgáltató mire hajlandó ezt ott ahol laksz megadni, és milyen feltételekkel.
"Rakatok fel vegyestüzelésű kazánt,mert az akár egy vészhelyzetben,áram nélkül is működik"
Hát a szivattyú, azt talán mókusok hajtják? Nagyon kétlem, hogy ez egy gravitációs fűtési rendszer lenne.
Sok fűtési rendszert látok amúgy, de normálisat csak szököévben egyszer. A legváltozatosabb módon tudják elrontani a gyártók és a "mesteremberek". És persze a tulajdonos igényei is közrejátszanak.
Ha leírod érthetően és konkrétan azt hogy mi a baj a két beltéris multi rendszerrel,akkor lehet két db monoklímát tetetek fel egymás melletti két db kültérivel is,mert az olyan jól fog mutatni a kinti falon,és ne is csak egynek a zaja zengjen az udvarban,ha nem kettőé,mert az olyan jó lesz.severance írta: ↑2025.12.25., csüt. 21:28Itt az élő példa, hogy miért nem lehet már szaktanácsot adni. Mindenkinek más szempont a fontos: és sajnos a szakembert kötik a szakmai szabályok is. Jóideje nem foglalkozom már lakossági munkákkal, de ipari területen is gyakori az olyan igény, amire nem tudok megoldást adni.
Laikus vagyok,beismerem,de látok több beltéris klímákat nem egyet,és nem kettőt,tehát csak tudhatnak valamit,de biztosan mind csak átverés,és a szakmai szabályok áthágása.
De most komolyan,a feltett kérdés olyan igény lenne amire nem lehet megoldást találni.
Egy db klíma nem fűti be a lakást annak az elrendezése miatt,így kettő,vagy egy multi rendszer kell,és arra irányult a kérdés,hogy jó lehet e a multi rendszer.Mi ebben a miért nem lehet tanácsot adni érzésed?,olvasom,de nem értelek.
A vegyestüzelésű kazán idézését sem értem,de biztosan rosszul vagyok bekötve.
Az nekem mindenképp kell,mert csak,de az csak nyáron lesz megoldva,és nem részletezném hogy miért.
Itt az élő példa, hogy miért nem lehet már szaktanácsot adni. Mindenkinek más szempont a fontos: és sajnos a szakembert kötik a szakmai szabályok is. Jóideje nem foglalkozom már lakossági munkákkal, de ipari területen is gyakori az olyan igény, amire nem tudok megoldást adni.
Hát nem tudom,istvan01 írta: ↑2025.12.25., csüt. 13:50Unokaöcsémmel Bp V.kerületben társasház 4 emeletre kellett klímát szereltetnünk. 3 helységben egy-egy beltéri, kültéri 3db sehova sem volt elhelyezhető, csak egy multi, ráadásul az sem mehet utca felé homlokzaton, belső udvar falon, de azt is csak rejtve. Tehát sok plusz macera volt. Ajánlat volt 4-5 kereskedő-telepítőtől kérve, monókra és multikra is. A készülékek árai szinten a multival 40-50%-al magasabb volt mind, mint a mono. A multikra az is árnövelő, hogy sokkal kevesebb fogy lakossági kategóriában, ezért kereskedőknél a készletben tovább áll raktáron, ha egyáltalán van készleten. Akciók multikra végképp nincs.Shimano írta: ↑2025.12.25., csüt. 13:21Nem akartam én ezzel különösképpen foglalkozni,mert a nyári meg az átmeneti időszakokra jók a jelenlegi 7-8 éves klímák is,de megadta magát a vegyestüzelésű kazánom,és azt ki kellett iktatni a fűtési rendszerből,így maradt a gáz + a klímák,de azok fűtésre 0°c körül már nem jók,
Fűtésnél technikai korlát, nehézség a kültéri egység jegesedése, amire érzékelő szerint rá kell fűteni, tehát zabálja az áramot. minél hidegebb kint, minél párásabb az idő, annál több a ráfagyás. Én 0C fok kültéri hő alatt soha nem fűtök az enyémmel, pedig jég 0fok felett is bőven van kültérin. Tehát nálam is kombigázkazán az elsődleges fűtés.
A párom üzletében mivel a szolgáltató irracionális ajánlatot tett gáz árra rakattunk fel egy db fűtésre alkalmas klímát,és hát az baromi jól működik.Azt ha beállítod 21°c-re,akkor ott 21°c van mindenütt,pedig van vagy 130nm az üzlet,tehát jók ezek a fűtésre tervezett klímák,és nem is mondanám hogy sokat fogyasztanak.
Itthon más a helyzet,mert a nappaliból a többi helységbe azok elosztása miatt nem megy ki annyi meleg hogy jó legyen,ezért is kell még egy beltéri,de az a klíma ami most van,nem is fűtésre való,és csak szenved ebben a hidegebb időben,na meg zabálja az áramot.
Rakatok fel vegyestüzelésű kazánt,mert az akár egy vészhelyzetben,áram nélkül is működik,de azt csak nyáron,én most tuti nem csinálom végig azt a macerát ami ezzel jár,pedig ott van a pincében betárazva a jó fa is amivel tüzelhetnék.Most a klímás fűtést kell megoldanom.
Unokaöcsémmel Bp V.kerületben társasház 4 emeletre kellett klímát szereltetnünk. 3 helységben egy-egy beltéri, kültéri 3db sehova sem volt elhelyezhető, csak egy multi, ráadásul az sem mehet utca felé homlokzaton, belső udvar falon, de azt is csak rejtve. Tehát sok plusz macera volt. Ajánlat volt 4-5 kereskedő-telepítőtől kérve, monókra és multikra is. A készülékek árai szinten a multival 40-50%-al magasabb volt mind, mint a mono. A multikra az is árnövelő, hogy sokkal kevesebb fogy lakossági kategóriában, ezért kereskedőknél a készletben tovább áll raktáron, ha egyáltalán van készleten. Akciók multikra végképp nincs.Shimano írta: ↑2025.12.25., csüt. 13:21Nem akartam én ezzel különösképpen foglalkozni,mert a nyári meg az átmeneti időszakokra jók a jelenlegi 7-8 éves klímák is,de megadta magát a vegyestüzelésű kazánom,és azt ki kellett iktatni a fűtési rendszerből,így maradt a gáz + a klímák,de azok fűtésre 0°c körül már nem jók,
Fűtésnél technikai korlát, nehézség a kültéri egység jegesedése, amire érzékelő szerint rá kell fűteni, tehát zabálja az áramot. minél hidegebb kint, minél párásabb az idő, annál több a ráfagyás. Én 0C fok kültéri hő alatt soha nem fűtök az enyémmel, pedig jég 0fok felett is bőven van kültérin. Tehát nálam is kombigázkazán az elsődleges fűtés.