Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Páramentesítő

Elsősorban a nem hifivel kapcsolatos kérdések / dolgok helye
tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 916

Re: Páramentesítő

Hozzászólás Szerző: tottyi »

istvan01 írta:
2024.12.16., hétf. 10:56
tottyi írta:
2024.12.16., hétf. 10:45
istvan01 írta:
2024.12.16., hétf. 10:35

Nálunk kb 8éve megy kettő kompresszoros páragyűjtő. Egyik egy Ariston, másik Aldis Easy-home fajta. Az Ariston 300W max felvételű a másik 350W. viszont azonos pára-hőmérsékletnél az Ariston azonos idő alatt több vizet gyűjt. tehát mindenképp jobb a hatásfoka. De talán ezért is volt drágább. Soha nem mentek folyamatos 24órában. Azonban mindig dry módban mennek, mert ott tudnak jól szárítani. Így persze hangosabb. Ebben a dry-ban képes levinni a pára szintet 40-50% közé. Mechanikus kapcsoló órával célszerű BE-KI kapcsolni úgy időzítve, amikor abban a helységben alig tartózkodunk. Éjszaka, aludni mellette nem lehet, a zaj és a huzat a zavaró. A hidegebb sarokban és padlón tud jobb hatásfokkal működni. Manapság télen napi 3-4 órát mennek, így heti 5-10l-ert gyűjtenek. Nyugodtan mehetnek akkor is amikor senki nincs itthon.
Az enyemben van beepitett idozito be es kikapcsolasra is de nem merem egyedul hagyni. A masik szobaban van de a tv-et fel kell hangositani, hogy ne legyen zavaro. Ez is 340W max es 190 m3/h. Meg tesztelgetem, koszi az infot.
akkor talán még nem tapasztald ki ezt az időzítőt. Ami abban szokott lenni az nem egy kapcsoló óra. Két dolgot tud. Ha még OFF-ban van, akkor az időzítőn be lehet állítani, mikor induljon, de azután nem fog leállani, max ha tele a tartály. Másik, ha már ON állapotban van, tehát működik, akkor az időzítő letelte után leáll. Ha ennél többet tud az az ipari készüléked, akkor szerencsés vagy.
Igen igy mukodik az idozito de nem ipari a keszulek. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3628

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

tonee73 írta:
2024.12.16., hétf. 11:23
A miénkben beállítható az elérni kívánt páratartalom érték, és ha azt eléri akkor kikapcsol.Ha folyamatos működést akarok beállítani akkor a "LOW" értéket adom meg és azzal megy amíg nincs teli a tartály.
Ez is beállítható nálam is. De ez dry-ban nem funkció és a nem dry-ban csak a kompresszort állítja le, a ventilátor megy tovább. De arra számolj, a gép nem tudja mérni a helység párát, csak is a készülék belsejében mér valahol a levegő belépő ponton. Ez minden esetben alacsonyabb pára szint, mint amit én a készüléktől távolabb 2-3m-re mérek kicsit oldalt a huzat csatornától.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6543

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

istvan01 írta:
2024.12.16., hétf. 10:56
tottyi írta:
istvan01 írta:

Nálunk kb 8éve megy kettő kompresszoros páragyűjtő. Egyik egy Ariston, másik Aldis Easy-home fajta. Az Ariston 300W max felvételű a másik 350W. viszont azonos pára-hőmérsékletnél az Ariston azonos idő alatt több vizet gyűjt. tehát mindenképp jobb a hatásfoka. De talán ezért is volt drágább. Soha nem mentek folyamatos 24órában. Azonban mindig dry módban mennek, mert ott tudnak jól szárítani. Így persze hangosabb. Ebben a dry-ban képes levinni a pára szintet 40-50% közé. Mechanikus kapcsoló órával célszerű BE-KI kapcsolni úgy időzítve, amikor abban a helységben alig tartózkodunk. Éjszaka, aludni mellette nem lehet, a zaj és a huzat a zavaró. A hidegebb sarokban és padlón tud jobb hatásfokkal működni. Manapság télen napi 3-4 órát mennek, így heti 5-10l-ert gyűjtenek. Nyugodtan mehetnek akkor is amikor senki nincs itthon.
Az enyemben van beepitett idozito be es kikapcsolasra is de nem merem egyedul hagyni. A masik szobaban van de a tv-et fel kell hangositani, hogy ne legyen zavaro. Ez is 340W max es 190 m3/h. Meg tesztelgetem, koszi az infot.
akkor talán még nem tapasztald ki ezt az időzítőt. Ami abban szokott lenni az nem egy kapcsoló óra. Két dolgot tud. Ha még OFF-ban van, akkor az időzítőn be lehet állítani, mikor induljon, de azután nem fog leállani, max ha tele a tartály. Másik, ha már ON állapotban van, tehát működik, akkor az időzítő letelte után leáll. Ha ennél többet tud az az ipari készüléked, akkor szerencsés vagy.
A miénkben beállítható az elérni kívánt páratartalom érték, és ha azt eléri akkor kikapcsol.Ha folyamatos működést akarok beállítani akkor a "LOW" értéket adom meg és azzal megy amíg nincs teli a tartály.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
istvan01 írta:
tottyi írta:
2024.12.16., hétf. 09:31

Ja es meg egy fontos kerdes, hogy akkor is hasznaljatok ha nem vagytok otthon? Mert a manualban azt irjak, hogy ne hagyjuk felugyelet nelkul. Irtam is az eladonak es azt valaszoltak, hogy barmely elektronikai eszkozt nem szabad felugyelet nelkul hagyni. gondolkodik.gif De most akkor a huttot huzzam ki ha eljovok otthonrol vagy a klimat csak akkor hasznaljam ha otthon vagyok...
Mert akkor nem zavarna a bugasa ha nem vagyok otthon de igy mar nem merm magara hagyni. :(

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

istvan01 írta:
tottyi írta:
tonee73 írta:
2024.12.16., hétf. 09:24

Nekünk mindig csak a padlón van és még nem volt annyira zavaró hogy alá kelljen tenni bármit is, de lehet hogy majd kipróbálom...
Ja es meg egy fontos kerdes, hogy akkor is hasznaljatok ha nem vagytok otthon? Mert a manualban azt irjak, hogy ne hagyjuk felugyelet nelkul. Irtam is az eladonak es azt valaszoltak, hogy barmely elektronikai eszkozt nem szabad felugyelet nelkul hagyni. gondolkodik.gif De most akkor a huttot huzzam ki ha eljovok otthonrol vagy a klimat csak akkor hasznaljam ha otthon vagyok...
Mert akkor nem zavarna a bugasa ha nem vagyok otthon de igy mar nem merm magara hagyni. :(
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
tonee73 írta:
tottyi írta:
2024.12.16., hétf. 09:21

Neked akkor nem annyira zug ha a padlon van?
Nekünk mindig csak a padlón van és még nem volt annyira zavaró hogy alá kelljen tenni bármit is, de lehet hogy majd kipróbálom...

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tottyi írta:

Sokszor ment már úgy is, hogy elmentünk itthonról (persze csak pár órára). Semmi gondunk nem volt vele - automatikusan kikapcsol ha teli a tartály. Talán a tartály esetleges túltöltése / túlfolyása okán írja - de fogalmam sincs.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
tottyi írta:

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tottyi írta:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonee73 írta:
2024.12.16., hétf. 09:13
tottyi írta:
2024.12.16., hétf. 08:50
Vegre sikerult beszereznem ilyen paramentesitot. :) Szuperul mukodik es mar tobb liter vizet kivett a lakasbol. Meg csak ketto napja van meg de az ablakokon mar abszolut nincs para/viz ami azelott kb alul olyan 5-6 centi vastagon volt.
Egy gondom van vele, hogy ha a linoleum padlora teszem akkor a belso kompresszor elegge remegteti a padlot es igy zug az egesz lakas. Tobb reteg szonyeg, pakroc van most alatta igy turheto de ahogy irtak a 40db-el meg aludni is lehet mellette. Nemtudom milyen ember kepes ekkora zajban aludni mert a ventilator is annyira fuj a lebegtet mindant ami a szobaban van. :) Igaz 140 nm-re vettem de csak fele akkora a lakas, legyen tartalek. :) Gondoltam ha minimumon mentetem akkor is jo lesz es csendes lesz de kb mindra olyan 37-42 db-elt irnak, szerintem ez hangos de viszont egyenlore hatasos majd meglatjuk par het mulva, hogy lesz-e penesz mert fel eve festettunk es megint kijott egy picit.
De az a zugas erdekelne, hogy mindegyiknel ilyen-e. A parom szerint nem is hallani, meg meztelab is odaalltattam melle es csak akkor erezte, hogy remeg a padlo.
Nem tudom milyet vettél, mi A Mylek 12L-t használjuk kb. 8 éve.A miénk még a régebbi desing-al készült, szerintem tudásra ugyanaz mint az új.Mi csak a ruhák szárításhoz használjuk (penészesedés sehol nem volt ahol eddig laktunk (pedig itt Angliában az elég gyakori - ez a harmadik ház ahol lakunk, mióta megvan a gép).

https://www.mylek.co.uk/mylek-portable- ... humidifier

Két fokozatban használható, "száritó / dry" és "csendes / quiet". A szárító fokozata ennek sem halk és még csendesben sem tenném be a hálóba, mert úgy sem kellene aludni mellette - így a szomszédos szobában van a helye.Egyébként ezt 38dB-re írja a gyártó és 12 liter a max. napi kapacitása és 36 négyzetméterre ajánlják.
Ha túl zajos akkor járasd nappal ott ahol a legjobban kell.A tiéd szerintem valami ipari cucc lehet, a 140 nm az overkill, talán azért is olyan hangos.
Direkt ugy kerestem a filterrel, hogy csendes legyen. Ez az Rohnson R-92025

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tottyi írta:
2024.12.16., hétf. 08:50
Vegre sikerult beszereznem ilyen paramentesitot. :) Szuperul mukodik es mar tobb liter vizet kivett a lakasbol. Meg csak ketto napja van meg de az ablakokon mar abszolut nincs para/viz ami azelott kb alul olyan 5-6 centi vastagon volt.
Egy gondom van vele, hogy ha a linoleum padlora teszem akkor a belso kompresszor elegge remegteti a padlot es igy zug az egesz lakas. Tobb reteg szonyeg, pakroc van most alatta igy turheto de ahogy irtak a 40db-el meg aludni is lehet mellette. Nemtudom milyen ember kepes ekkora zajban aludni mert a ventilator is annyira fuj a lebegtet mindant ami a szobaban van. :) Igaz 140 nm-re vettem de csak fele akkora a lakas, legyen tartalek. :) Gondoltam ha minimumon mentetem akkor is jo lesz es csendes lesz de kb mindra olyan 37-42 db-elt irnak, szerintem ez hangos de viszont egyenlore hatasos majd meglatjuk par het mulva, hogy lesz-e penesz mert fel eve festettunk es megint kijott egy picit.
De az a zugas erdekelne, hogy mindegyiknel ilyen-e. A parom szerint nem is hallani, meg meztelab is odaalltattam melle es csak akkor erezte, hogy remeg a padlo.
Nem tudom milyet vettél, mi A Mylek 12L-t használjuk kb. 8 éve.A miénk még a régebbi desing-al készült, szerintem tudásra ugyanaz mint az új.Mi csak a ruhák szárításhoz használjuk (penészesedés sehol nem volt ahol eddig laktunk (pedig itt Angliában az elég gyakori - ez a harmadik ház ahol lakunk, mióta megvan a gép).

https://www.mylek.co.uk/mylek-portable- ... humidifier

Két fokozatban használható, "száritó / dry" és "csendes / quiet". A szárító fokozata ennek sem halk és még csendesben sem tenném be a hálóba, mert úgy sem kellene aludni mellette - így a szomszédos szobában van a helye.Egyébként ezt 38dB-re írja a gyártó és 12 liter a max. napi kapacitása és 36 négyzetméterre ajánlják.
Ha túl zajos akkor járasd nappal ott ahol a legjobban kell.A tiéd szerintem valami ipari cucc lehet, a 140 nm az overkill, talán azért is olyan hangos.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1233

Hozzászólás Szerző: violin »

ANDS írta:
2023.11.05., vas. 13:32

Szigetelésnél párazáró rétegrend, pl. párazáró fólia. Akkor hiába páraáteresztő a kőzetgyapot, hiába lélegzik, ha alá kerül egy párazáró fólia, akkor a házból nem megy ki ott a pára. Akkor meg nem mindegy, hogy lélegzik a szigetelő anyag, vagy sem?
https://www.praktiker.hu/tetofolia-tipu ... lsrc=aw.ds
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Hozzászólás Szerző: ANDS »

ZolaBA írta:
2023.11.05., vas. 04:20
….

…. Ha nézünk egy légáteresztő szigetelő anyagot önmagában pl. kőzetgyapot - akkor azon keresztűl a hőmérséklet nagyon lassan, szigetelten fog csak kiegyenlítődni. Ugyanakkor a pára nagyon gyorsan kiegyenlítődik a két oldal között. …..

…..Ezért kell, hogy egy jó szigetelési rétegrend párazáró is legyen. (ha van normális téglafal az már elfogadhatóan párazáró, míg egy tetőnél kell pl. fólia párazáró a szigetelés belső oldalára, páraáteresztő a szigetelés külső oldalára).
…..
Szigetelésnél párazáró rétegrend, pl. párazáró fólia. Akkor hiába páraáteresztő a kőzetgyapot, hiába lélegzik, ha alá kerül egy párazáró fólia, akkor a házból nem megy ki ott a pára. Akkor meg nem mindegy, hogy lélegzik a szigetelő anyag, vagy sem?

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

ANDS írta:
2023.11.05., vas. 01:17
Viszont, ha a szigetelés lélegzik, vagyis átengedi a párát, akkor az milyen szigetelés? Ahol a pára ki tud menni, ott a meleg is távozik, nem?
Más dolog a levegő hőmérséklete és a páratartalma. Mindkettő kiegyenlítődésre törekszik ez azonban egymástól mondhatni független. A hőszigeteléssel a hőmérséklet kiegyenlítődés ellen védekezünk a párazárással pedig a pára kiegyenlítődése ellen. Ha nézünk egy légáteresztő szigetelő anyagot önmagában pl. kőzetgyapot - akkor azon keresztűl a hőmérséklet nagyon lassan, szigetelten fog csak kiegyenlítődni. Ugyanakkor a pára nagyon gyorsan kiegyenlítődik a két oldal között. Igen, amíg kimegy a pára, addig ""kimegy a meleg is"" de ez félrevezető megfogalmazás, mert nem a hőmérséklet megy ki hanem az az energia veszik el amivel a távozó párát felfűtöttük. Ezért kell, hogy egy jó szigetelési rétegrend párazáró is legyen. (ha van normális téglafal az már elfogadhatóan párazáró, míg egy tetőnél kell pl. fólia párazáró a szigetelés belső oldalára, páraáteresztő a szigetelés külső oldalára).

Az állandó vita a penésszel meg sokszor azt érzem az alma összehasonlítása a körtével. Nem mindegy, hogy kis páratermelésű és jól befűtött a ház vagy nagy páratermeléssel alacsonyabb hőmérsékletű. Nem a szigetelő anyag a hibás ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Tctronic írta:
2023.11.03., pén. 21:30
Rémlik valami ilyesmi, hogy harmatpont. "A harmatpont-táblázat azt adja meg, hogy a levegő-hőmérséklet és a levegő relatív páratartalma függvényében milyen felületi hőmérsékleten válik ki kondenzvíz."

Harmatponht foto.jpg
A harmatpont az a hőmérséklet, aminél egy adott páratartalom esetében a levegőből a víz/ pára kicsapódik.
Minél melegebb a levegő, annál több vizet tud felvenni.
Minél alacsonyabb a páratartalom, annál alacsonyabb hőmérsékleten csapódik ki a víz a levegőből.
A gyakorlatban, ha a páratartalom alacsonyabb, hidegebb lehet a fal hőmérséklete a szoba sarkában, anélkül, hogy lecsapódna a pára. A páralecsapódás, ha tartós, akkor ott megjelenik a penész.
Nekem így magyarázták.

Viszont, ha a szigetelés lélegzik, vagyis átengedi a párát, akkor az milyen szigetelés? Ahol a pára ki tud menni, ott a meleg is távozik, nem?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2844

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Rémlik valami ilyesmi, hogy harmatpont. "A harmatpont-táblázat azt adja meg, hogy a levegő-hőmérséklet és a levegő relatív páratartalma függvényében milyen felületi hőmérsékleten válik ki kondenzvíz."
Harmatponht foto.jpg
Harmatponht foto.jpg (125.87 KiB) Megtekintve 3512 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 520
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

violin írta:
2023.11.03., pén. 07:45
stx írta:
2023.11.02., csüt. 23:44
Elolvastam az elmúlt 1 év vagy másfél hozzászólásait...
A szigetelés, nyílászárócsre nagyon nem 8 általános, betanított munkás függő...
Mi is cseréltünk nyílászárókat (gyárilag készült fa), Ytong falra került 10 cm-es szigetekés, északi oldalon 20 cm-es. Télen-nyáron, 4-5 fok ide-oda. De, nem hungarocell, nem műanyag ragacs a hálóra, nem műanyag festék.
Nem is zöldül a plafon sarka - sehol. Egyik évszakban sem.
Az egybites vállalkozó a legolcsóbb megoldást választja, horror áron. Műanyag nyílászárók, hungarocell, műanyag glett, műanyag festék.
Aztán minden penészedik, zöldül, büdös mifene.
Igaz, amit mi csináltunk, ott a közetgyapot, lélelgző festék/glett, kb. kétszerese árban. De, nem kell utólagos szellőzésen, meg mittudomén mi szarakodásokon kínlódni.
Öt éve volt, azóta semmi baj nincs.
A falak páradiffúziója meglepően alacsony, nagyjából pár százalék.... kb ilyen mértékben befolyásolják a "szellőzést" is. A magas páratartalom és a hőhíd, ami optimális kombináció a penész megjelenéséhez.
A falak, a nyílászárók, (igen) a hőhidak és a födém. Mind együtt. Ha becsukjuk az összes nyílászárót - bármilyen évszakban - 3 hónapra, akkor sem lesz magas páratartalom. A fentiek mindegyikének együttes hatása miatt. Nem vitának szánom, de a házat úgy építettük, hogy 2x év alatt egyszer sem volt párával baj. Van benti/kinti hőmérő, ami páratartalmat is mutatja. Most épp' 78% a kinti, 44% a benti.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 443

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

A falak páradiffúziója meglepően alacsony, nagyjából pár százalék.... kb ilyen mértékben befolyásolják a "szellőzést" is. A magas páratartalom és a hőhíd, ami optimális kombináció a penész megjelenéséhez.
[/quote]

Végre valaki aki leírta a lényeget! Köszi Vili! :smile53:
Ugyan nem érzem magam 1 bitesnek de műanyag ablak+eps+diszperzit került a házba/falra mégsem penészedik semmi. Sőt télen a túl alacsony páratartalommal kűzdünk nem a penésszel. Egy a lényeg szellőztetni lell vagy ablakkal vagy géppel mert a bent termelődő pára nagy része nem a falon fog kimenni!!
Azt hittem már kikopott ez a "műanyagba csomagoljuk a házat" teória. Úgy látszik nem! :smile51:
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1233

Hozzászólás Szerző: violin »

stx írta:
2023.11.02., csüt. 23:44
Mi is cseréltünk nyílászárókat (gyárilag készült fa), Ytong falra került 10 cm-es szigetekés, északi oldalon 20 cm-es. Télen-nyáron, 4-5 fok ide-oda. De, nem hungarocell, nem műanyag ragacs a hálóra, nem műanyag festék.
Az egybites vállalkozó a legolcsóbb megoldást választja, horror áron. Műanyag nyílászárók, hungarocell, műanyag glett, műanyag festék.
Igaz, amit mi csináltunk, ott a közetgyapot, lélelgző festék/glett, kb. kétszerese árban. De, nem kell utólagos szellőzésen, meg mittudomén mi szarakodásokon kínlódni.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 520
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

ANDS írta:
2023.10.31., kedd 21:38
tottyi írta:
2022.12.09., pén. 07:10
Hello, tud valaki olyan szerkezetrol ami a falakbol kiszivja a nedvesseget? kb 50 nm-rol van szo, allandoan olyan 60-65 % a paratartalom, ha kiszelloztetek amit eleg gyakran naponta csinalok akkor lemegy olyan 55-re de amint becsukom az ablakot akkor hamar visszamegy 60 fele. Meg annyit, hogy ezt lehet hasznalni hangfal kozeleben vagy inkabb takarjam le a hangfalat?
Egy éve szigeteltük körbe a házat, azóta mi is veszekszünk, napi szinten, a szellőztetés miatt.
A falakból a csemperagasztóval bevitt víz nagyjából ennyi idő alatt kiszáradt, de egyrészt sokat kellett szellőztetni, másrészt kell mellé a két kompresszoros szárító. Az egyik nagy teljesítményű, de zajos, azt csak 2 csukott ajtó mellett tudom elviselni, ha otthon vagyok, amikor megy. A másik csendesebb, de az sokkal drágább volt. Én a levegőt szárítom, naponta, és igyekszem szellőztetni. A pára utánpótlás szinte megszüntethetetlen, a lélegzetünknek is van páratartalma, a kinti levegőnek is, a virágok is párologtatnak, mosás, főzés, mind párát termel. Kellenek a kompresszoros gépek.
Ami még feltűnt mostanában.
A pincében kb. 75% feletti a páratartalom, ha nem járatom a páramentesítőt. Viszont kb. 1 éve rendszeresen leviszem 60% alá, és úgylátom, kevesebbet kell járatni és ritkábban is elég ahhoz, hogy leküzdjem 60% alá.
Az épület kb. 100 éves. Vagyis ha a levegőt szárítom, jó eséllyel a falakban is kevesebb a víz.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2022.12.09., pén. 07:10
Hello, tud valaki olyan szerkezetrol ami a falakbol kiszivja a nedvesseget? kb 50 nm-rol van szo, allandoan olyan 60-65 % a paratartalom, ha kiszelloztetek amit eleg gyakran naponta csinalok akkor lemegy olyan 55-re de amint becsukom az ablakot akkor hamar visszamegy 60 fele. Meg annyit, hogy ezt lehet hasznalni hangfal kozeleben vagy inkabb takarjam le a hangfalat?
Egy éve szigeteltük körbe a házat, azóta mi is veszekszünk, napi szinten, a szellőztetés miatt.
A falakból a csemperagasztóval bevitt víz nagyjából ennyi idő alatt kiszáradt, de egyrészt sokat kellett szellőztetni, másrészt kell mellé a két kompresszoros szárító. Az egyik nagy teljesítményű, de zajos, azt csak 2 csukott ajtó mellett tudom elviselni, ha otthon vagyok, amikor megy. A másik csendesebb, de az sokkal drágább volt. Én a levegőt szárítom, naponta, és igyekszem szellőztetni. A pára utánpótlás szinte megszüntethetetlen, a lélegzetünknek is van páratartalma, a kinti levegőnek is, a virágok is párologtatnak, mosás, főzés, mind párát termel. Kellenek a kompresszoros gépek.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tonee73 írta:
2022.12.09., pén. 18:09

A baj az, hogy lehet akármilyen jó a szigetelés, jó szellőzés nélkül sz@rt se ér-mint ahogy azt István is mondta.
Nem tudom milyen ablakok vannak beépítve (bár 99 %-ban mernék fogadni rá, hogy műanyag).
Ilyen Aereco légbevezetőket célszerű felszereltetni minden ablakra:
https://www.aereco.hu/termekek/legbevezetok/
Van köztük olyan is amely a páratartalmat érzékeli és annak függvényében nyitja / zárja a légbevezető lapátot, így mindig jut friss levegő a lakásba de nem hűti el azt télen sem.
Nekünk mindenhol volt anno a lakásban-soha nem volt ilyen gondunk.Sőt továbbmegyek: egy barátom házában ugyanez volt a probléma: jól sikerült a szigetelés, a szekrények mögött bepenészedett a fal (még a ruhák is a szekrények belsejében).Felszereltették ugyanezeket szellőzőket, és vettek egy István által is javallott kompresszoros gépet (mellesleg nekünk is van itt Angliában, itt "must have"), és szépen megoldódott a gondjuk. Nem kell itt ipari, mittoménhány decibel zajszintű páramentesítő gépre gondolni, egy sima háztartási célra használható gép tökéletes.
Mi pédául itt a "garbdrób" szobában használjuk, a frissen mosott ruhák oda kerülnek szárításra, csukott ajtóval, gép bekapcs ajtó becsuk és a kezdeti 75-85-ös páratalamat pár óra alatt leviszi akár 45-50-re és a ruhák szépen megszáradnak.
Aereco
Ez van nekünk is ablakokon. Igen, van egy csekély, tényleg nagyon gyenge, pára érzékenysége, vagyis nedves levegőre többet nyit. Le lehet mechanikusan zárni is, akkor nem enged levegőmozgást. Teszteltem, nálam mérhetőség határán volt nyitott automata és zárt állása eltérése pára szinten. Ha kint szeles volt az idő akkor volt több levegő mozgás.

mechazseni
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 365

Hozzászólás Szerző: mechazseni »

tonee73 írta:
2022.12.09., pén. 18:09
tottyi írta:
2022.12.09., pén. 09:12
Klimaval probaltam de egy %-ot se ment le. A zuhanyzas is ugy tortenik, hogy zart ajto es ha befejztuk akkor kinyitom az ablakot, hogy ne a lakasba jojjon a para a fozes szinten billeno ablaknal tortenik. Mar szinte manias vagyok (az asszony szerint), hogy ennyit szelloztetek es veszekszek vele, hogy megint mennyi a para az lakasban. :)
Nezegettem a netet de aminel nem volt semilyen minusz recenzio azok mind 400 euronal kezdodnek es amire azt irtak, hogy ezek hatasosak a parastalanitasban. A peneszrol meg nem is beszelve, allandoan Savo-t hasznalok de ez nem megoldas. Ez olyan mint a nyugati orvoslas, a tuneteket kezeljuk. :(
Rendesen ki kene szaritani a falat ha mar a haz szigeteleset "megoldottak".
A baj az, hogy lehet akármilyen jó a szigetelés, jó szellőzés nélkül sz@rt se ér-mint ahogy azt István is mondta.
Nem tudom milyen ablakok vannak beépítve (bár 99 %-ban mernék fogadni rá, hogy műanyag).
Ilyen Aereco légbevezetőket célszerű felszereltetni minden ablakra:
https://www.aereco.hu/termekek/legbevezetok/
Van köztük olyan is amely a páratartalmat érzékeli és annak függvényében nyitja / zárja a légbevezető lapátot, így mindig jut friss levegő a lakásba de nem hűti el azt télen sem.
Nekünk mindenhol volt anno a lakásban-soha nem volt ilyen gondunk.Sőt továbbmegyek: egy barátom házában ugyanez volt a probléma: jól sikerült a szigetelés, a szekrények mögött bepenészedett a fal (még a ruhák is a szekrények belsejében).Felszereltették ugyanezeket szellőzőket, és vettek egy István által is javallott kompresszoros gépet (mellesleg nekünk is van itt Angliában, itt "must have"), és szépen megoldódott a gondjuk. Nem kell itt ipari, mittoménhány decibel zajszintű páramentesítő gépre gondolni, egy sima háztartási célra használható gép tökéletes.
Mi pédául itt a "garbdrób" szobában használjuk, a frissen mosott ruhák oda kerülnek szárításra, csukott ajtóval, gép bekapcs ajtó becsuk és a kezdeti 75-85-ös páratalamat pár óra alatt leviszi akár 45-50-re és a ruhák szépen megszáradnak.
A legjobb 5let!!!
már..."mind1"
SONY
- TA-N1
- TA-E1
- CDP-R1
- DAS-R1
- HAP-Z1
- M.I.T. Oracle V 1.1
- PS Audio P10
Klipsch- REF 7

Válasz küldése