Aszpirin írta: ↑2019.11.16., szomb. 12:41
Dorian írta: ↑2019.11.13., szer. 08:47
Dorian írta: ↑2019.11.09., szomb. 15:32
Milyen viszkit (mindegy, h whisky v. whiskey) javasoltok nem-kokainárban, tehát max 15 körül?
Ebben a témában pedig végül nem tudtam egyet választani, az Aberlour + Timorous Beatie + Nikka from the Barrel hármas mellett döntöttem. Már várom, h érkezzenek.
Az Aberlour-ban nem fogsz csalódni.
A Timorous Beastie-t nem ismerem, nem igazán kedvelem a kevert (blended) whiskyket, de azért akad köztük jó. Remélem ez a jófajta lesz, számolj majd be róla.
A japánok mostanság nagyon elkezdtek tudni késziteni whiskyket. Ez a Nikka hordóerősségű whisky elég férfias darab, de jófajta.
Én az Islay-whiskyk nagy híve vagyok, ha csak egyet kellene ajánljak bárkinek, az tuti az Ardbeg lenne (bár enyhén túl van a kereteden még a 10 éves Ardbeg ára is), második (és az belefér a keretedbe) a Laphroaig Quarter Cask, ha még kapható valahol. Ezek nagyon tőzeges (füstös ízű) whiskyk, de ha valaki rábukik az ízvilágukra, akkor nagy-nagy kedvenccé tudnak válni. Érdemes kipróbálni őket (de vigyázat, az erőteljesen tőzeges ízvilág nem mindenkinek tetszik).
Nőszemélynek pedig az “örökzöld” Glenlivet-et ajánlanám (ami egy egy jobb szupermarket polcán itthon is megtalálható, szóval nem ritka darab, de nehéz vele melléfogni, mert nagyon lágy és gyümölcsös ízvilágú).
Aztán ott vannak az amerikai és kanadai whiskeyk, teljesen más ízvilág és általában jóval olcsóbbak, és bizony vn közöttük jó. Bourbon-ből a Four Roses, kanadaiból a Crown Royal csak két példa a viszonylag olcsó de szerintem nagyon jó tengerentúli nedűkre.
Köszönöm a tippeket!
Én nem zárkózom el a blended whiskyktől, ahogy olvastam, ez olyasmi lehet, mint a D osztály.

Alsó kategóriában sokszor választják, de nem jelenti, hogy csak belépő szintű dolgokat lehet vele csinálni. Végülis minőségi söröknél is játszanak a többfajta a komlóval, malátával.
Aberleour nagyon ízlik, sima, sallangmentes, de a Timorous Beastie jó választás volt! Határozottan többet ad, komplexebb ízvilág. Illatában a hárs és az érett körte, ízében a meleg fűszeres méz és még volt valami ami most nem ugrik be, utóízben csokis karamell. És az átlagnál nagyobb alkoholtartalom sem jött elő, nem zavart be.
Nikka-t még nem bontottam fel.
Glen...valamelyiket már ittam korábban, ízlett, ha jól emlékszem könnyed virágos illatok rémlenek, de éppen most látom, hogy van még felette.
Nem tudom, te hogy vagy vele, nekem a sok helyen olvasható pár csepp víz - tipp nekem nem jött be, ugyan más illat-ízjegyek jönnek elő, de sokkal többet fed el a "krémesítés" mint amennyi a plusz.
Füstösekkel óvatos vagyok, pl. sörben sem jönnek be a füstös ízűek, a nagyon erősen túlfüstölt húst sem szeretem és még nem is dohányzom. De mindenképp ki akarom próbálni, a következő vétel egy szigeteki tőzeges-füstös-esetleg sós ízvilágú lesz.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda