Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.08.13., szer. 17:07
ANDS írta:
2025.08.10., vas. 16:29
Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani
Igen, és elvileg 9mp alatt futni a 100-at is tök egyszerű, de néhány buktató azért mégis van a gyakorlati megvalósításánál ;-)
Konyhatechnológiailag egyszerű megfőzni.:))

Mellesleg az Öreg halász étterem tényleg nagyon jó, többször voltunk már ott, “csak” a húsleves volt romlott.
A Dunapark kávéház, ami szintén nagyon jó hely, bár a melegkonyhás étlap választéka szűk, egyszer egy olyan elsózott marhapörkölttel lepett meg, hogy nem bírtuk megenni. Előtte meg vagy 5 alkalommal nagyon finom volt… Azért dícséretükre legyen mondva, megkérdezték, miért nem ízlett, és maguktól levonták a számlából.

Avatar
BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1363
Csatlakozott: 2017.12.11., hétf. 20:17
Értékelés: 1049
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: BLX »

Vasti írta:
2025.08.13., szer. 17:07
ANDS írta:
2025.08.10., vas. 16:29
Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani
Igen, és elvileg 9mp alatt futni a 100-at is tök egyszerű, de néhány buktató azért mégis van a gyakorlati megvalósításánál ;-)
Szerintem többen főznek finom húslevest, mint akik 10mp alatt futják a százat.
A főzes nem rocket science. Van aki érzi. Én az evés részét érzem. :smile29:

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.08.10., vas. 16:29
Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani
Igen, és elvileg 9mp alatt futni a 100-at is tök egyszerű, de néhány buktató azért mégis van a gyakorlati megvalósításánál ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.08.10., vas. 13:42



...pedig húslevest főzni nem egy nagy dolog, minden szakácstanuló 100x megcsinálta, rutinból összedobja, neeem?!
De az is lehet, hogy ettél egy húslevest, ami NEKED nem ízlett, neeem?!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)
Nem haragszom, de nem írtam ilyet, hogy a húslevest egyszerű megfőzni.
Ez mondjuk konkrétan éppen romlott volt.

Elvileg a húslevest egyszerű megfőzni, gyakorlatilag sokféleképpen el lehet rontani (túl sűrű, túl sós, íztelen, szétfőtt benne a zöldség). Pont a húslevesre nagyon igaz szerintem, amit leírtál július 16- án, 15:43- kor (kell hozzá ízlés, érzék, receptismeret ÉS tapasztalat). Tanuló voltam (régen) egy konyhán, a szakács megfőzte a vendégeknek a húslevest, a személyzeti ebédre meg szintén húsleves készült, csak azt egy 50 körüli úr főzte, aki többnyire a fekete mosogatóban dolgozott. Aztán megkóstolták mindkettőt, és kicserélték… a személyzet ette, amit a 20 év körüli szakács főzött, a vendégek meg azt kapták, amit az öreg…

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.08.08., pén. 02:16
A húslevest kerüljétek… az nem megy… gondolkodik.gif
...pedig húslevest főzni nem egy nagy dolog, minden szakácstanuló 100x megcsinálta, rutinból összedobja, neeem?!
De az is lehet, hogy ettél egy húslevest, ami NEKED nem ízlett, neeem?!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Újpesten az Öreg halász étterem kiváló. Minden halételt jól csinálnak, a kiszolgálás példás.
A húslevest kerüljétek… az nem megy… gondolkodik.gif

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.21., hétf. 00:05

“Vita lezárva: szerinted minden szakács automatikusan tökéletesen megfőz bármit,….” Ilyet nem írtam.
“Szerintem meg rohadtul nem kell hozzá iskola, csak tudjon főzni! ….” ez is igaz, nem állítottam az ellenkezőjét
“…tulajdonképpen az iskola befejezése után kezdődik az igazi tanulás, és akkor derül ki, hogy mi lesz az új szakiból, vagy hogy lesz-e egyáltalán belőle valami?! “ez is igaz, minden szakmára
Te ettél egy “ újragondolt” kaját, ami nem ízlett, és ebből arra következtetsz, hogy az a szakács, aki azt készítette, nem tud jól főzni.

Voltunk a Váci vigalomban, ettünk egy sátorponyva alatti kifőzdében 3 kaját: zöldséges csirkét, szarvaspörköltöt és csülkös pacalt (potom 26.000.- forintot fizettünk érte…). A három ételből kettő nem ízlett, a harmadik igen. Ebből nem mernék levonni olyan következtetést, hogy nem tudnak főzni. A szarvaspörkölt nejemnek ízlett, nekem nem. A csülkös pacal szerintem fantasztikusan finom volt (igen, olyan, mint vártam, pont azt kaptam).

Azt viszont elismerem, hogy irreálisan / szürreálisan drága volt.
Szóval a Váci vigalomban csak csülkös pacalt egyetek!

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.19., szomb. 14:38
azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.
Oktatásról te beszéltél többször is, nem én ;-)
Vita lezárva: szerinted minden szakács automatikusan tökéletesen megfőz bármit, hiszen megtanulta az iskolában.
Szerintem meg rohadtul nem kell hozzá iskola, csak tudjon főzni! (amit írtam: érzék, ízlés, tapasztalat, elhivatottság, stb.)
És ez a legtöbb alacsony végzettséget igénylő "kézműves" szakmára igaz: tulajdonképpen az iskola befejezése után kezdődik az igazi tanulás, és akkor derül ki, hogy mi lesz az új szakiból, vagy hogy lesz-e egyáltalán belőle valami?!

Avatar
BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1363
Csatlakozott: 2017.12.11., hétf. 20:17
Értékelés: 1049
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: BLX »

Visszakanyarodnék az eredeti témához:
Tako az Astoriánál: https://welovebudapest.com/cikk/2024/05 ... -monofood/

Egyszerű és finom. Aki arra jár próbálja ki. :smile29:

Mellette pedig ott a Fekete, lehet egy jó kávét is inni: https://feketekv.hu

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53

“De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között,”
- oké, szerinted egyszerű étel, legyen. Mondjál még egy kaját, ha már többes számot írtál, légyszíves.

“A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!”
Ebben egyetértünk.


“Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?”
Igen, tudna. Miből gondolod, hogy olyan baromi nehéz? Elsőre lehet, hogy nem lesz jó, másodszorra, harmadszorra már sokkal jobb. Ha meg már megfőzte vagy tízszer, akkor azért már megy. És egy étteremben nem a pályakezdő szakácstanuló áll a konyhában, hanem olyan, akinek már van gyakorlata.

“És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem”. Ezt miből gondolod?

“….ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.” Igen, és ezek azok az éttermek, amelyek vagy már be is zártak, vagy be fognak zárni, mert az emberek erre nem kíváncsiak hosszú távon. Egyszer el lehet valamit rontani, de folyamatosan moslékot főzni…
Bocsánat, hogy két hsz- ben reagáltam, tabletről írok. Szintén nem kell egyetértenünk, de szerintem azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53
….

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.
Vannak a sztenderd ételek. Azokat nagyjából ugyanúgy készítik mindenhol, függetlenül attól, hogy Te látod- e éttermek étlapján. A rántott hús is elég népszerű étel, krumplival, ételismeretből első órán azzal kezdték, hogy a magyar emberek többsége ezt keresi, ha bemegy egy étterembe, mert ez az az étel, amiben nagyot csalódni nem lehet. (más kérdés, hogy a bécsi szeletet borjúból kellene csinálni, de készül sertéskarajból is, meg csirkemellből is, aztán lehet vitatkozni, hogy akkor az nem is bécsi szelet, hanem csak rántott hús, most akkor borjúbécsi, vagy bécsi szelet…).

Párszor már átbeszéltük ezt a témát ebben a topicban, a gondok akkor kezdődnek, amikor a vendég - teljesen jogosan- más vár, mint amit kap. Mert az étel neve az étlapon köszönő viszonyban sincs azzal, ami a tányérra kerül. Ezt le is írtad, és érthető, hogy felháborít (ez is az oka a rántott hús népszerűségének).

Vannak ételek, amit 1001 féle módon el lehet készíteni, mégis ugyanúgy hívják, ilyen például a tatárbifsztek. Onnan indul, hogy bélszínből készül, aztán nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, fűszerezni, van, ahol tesznek bele konyakot is… lehet tenni bele sokmindent, csak aztán vagy ízlik a vendégnek, vagy nem…
De amikor nem bélszínből készítik, hanem lábszárból, mert az sokkal olcsóbb, akkor azt milyen alapon nevezik tatárbifszteknek? Csak. (az nem újragondolt tatár, ha bélszín helyett lábszárból vagy pulykából készítik, az átverés, lehúzás, csalás- nevezd ahogy akarod). Az étterem tulajdonosa/ vezetője megírja az étlapot, kiadja az utasítást, aztán a szakács lesz a hülye, mert nem tud főzni. De tud, csak amire Te is panaszkodsz, meg sokakat másokat is felháborít, hogy vezetői utasításra máshogy kell annak a szakácsnak azt az ételt megfőzni, pedig tudja, mi az eredeti recept, és meg is főzné úgy, ha hagynák).

Amikor a pléhgundelben 1 mm vastagra kiklopfolják a húst, és hatalmas szelet rántott húst adnak, amit olcsó olajban sütnek ki, hogy a panír jó sok olajat szívjon fel, és a vendég kap egy hatalmas szelet húst, sok panírral, ami jó olajos, az üzletpolitika, gazdasági érdek, és az nem azért van, mert a szakács nem tudná normálisan is megcsinalni. Marketing fogás, a környéki emberek megszokták.

Egy pörköltöt is meg lehet csinálni a receptkönyvnek megfelelően, és egy gulyáslevest is. Vagy bele lehet nyomni egy rakás olyan fűszert, aminek semmi köze a recepthez (újragondolt gulyásleves, ezen vitatkozom sokat a fiammal, hogy amit ő főz, az mitől gulyásleves… amikor én főzöm meg, arra meg azt mondja a gyerek, hogy Papa, ez olyan, mint a recept szerint lennie kell, de ő nem így szereti).

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.17., csüt. 00:03
Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb.
Jaaaa, hát ezeket tényleg nem szokták újragondolni, mert nincs mit - meg étteremben étlapon nem is nagyon láttam még, ezek tényleg menzakaják.

De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között, rendes konyhai személyzettel, akik mindent előkészítenek, meg persze beszállítóval, aki bepakolja a hűtőbe a hozzávalókat. Erre mifelénk csak a kisvárosunkban meg a környéken rendszeresen látom az éttermek előtti táblán, vagy a weboldalukon, ha körülnézek, hogy mi a napi menü.

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 22:37
ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)
Egyszerű ételekről írtál. Úgy értettem, hogy az elkészítésük egyszerű…. Szerintem ezt nem egyszerű elkészíteni. Olyan ételeket tartok egyszerűen elkészíthetőnek, amit egy 8 általánost végzett, egyszerű betanított konyhalány (nem szakács) is el tud készíteni egy- két hét konyhai gyakorlattal. Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb. Azt is írtad, hogy mindenki által ismert… a szalontüdőt nem mondanám annak. Hasonlítsd össze, mondjuk a tökfőzelékkel, fasírttal, mennyi idő előkészíteni és elkészíteni.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 19:46
Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)
Mint a “Kábelezzünk” topicban:))

Megpróbálom még egyszer. Azt kérdeztem Tőled: Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5282
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3705

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
....Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja....
És az első pörkölt vajon, hogy készült? Rögtön tökéletes volt, és mindenki azóta is ahhoz igazítja magát, vagy esetleg mindenki másként gondolja jónak? Vagy esetleg ilyen es olyan ízlés alapján így, vagy úgy készíti el?
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 16:31
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.
Mindenképpen: sőt felülről súrolja, nem is alulról! ;-)

Egyébként még van az, hogy:
- van, aki azt hiszi, hogy tud főzni, pedig nem
- van, aki azt hiszi, hogy tudja, milyen egy igazán jó étel, pedig nem.

Tényleg bonyolult dolog ez ;-)

Ha valakinek megfelel a VSZK-s Pistike kajája, aki csak azért lett szakács, mert nem talált más munkát, ha elégedett vele, akkor az tök jó, mert a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!
……

Nem ilyen egyszerű ez ;-)
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!

És akik levezették az X órát az autósiskolában, meg is tanultak vezetni. Mindenki. Egyformán jó.
Vagy aki elvégzett pl. egy hegesztőtanfolyamot, az tud hegeszteni. Mindenki. Mindent. Jól.
Mint ahogy a diploma megszerzése után minden építész, orvos, jogász stb. is ugyanolyan.

Nem ilyen egyszerű ez ;-)

A főzéshez kell ízlés, érzék, a klasszikus receptek ismerete, és az is, hogy a szakácskának legyen tapasztalata a jó ételekkel!!! Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja!!! ;-) Mert nincs viszonyítási alap, nincs ott az íze - állaga a szájában. Arról nem is beszélve, hogy még a legegyszerűbb, legklasszikusabb kajákat is mindenki egy kicsit máshogy készíti el, szóval egy jó elkészítési mód ismerete sem hátrány, nem csak a tankönyvit kell alapul venni ;-)
Ha ezek megvannak, akkor kell még egy jó adag lelkesedés, lelkiismeretesség és elkötelezettség is.
Na, ha ez is mind megvan, akkor neki lehet állni pörköltet főzni, olyan egyszerűt, hagyományost, de nagyon jót ;-)

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

stx írta:
2025.07.15., kedd 20:36
[nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.
Ritka az ilyen étterem sajnos: mi otthon nem is nagyon kockáztatunk, sok-sok éve ugyanoda megyünk szinte mindig ;-) Ha nagy ritkán mégsem, akkor annak ellenére is gyakori a csalódás, hogy alaposan elolvasom előtte az értékeléseket.

Online
Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5282
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3705

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nekem hétköznapi ebédre ez a hely jött be a legjobban, alig egy éve bukkantam rá.

Prémium Bistro

https://premium-bistro.hu/menu

3000.-Ft-ért annyit eszel a minden nap 2 leves és 2 főételből, amennyi csak beléd fér. Plusz inni is ihatsz a citromos vízből mellé, tehát mindenestül ennyi. Mindezt normális éttermi színvonalon, nem kifőzde szint.

Nem is eszek mar kifőzdében, ha nem viszek otthonról ételt, mert minek? 2500-ért eszek valamit kis adag átlag alatti ételt, vagy 3000-ért annyit, ami jól esik, es ráadásul az kiváló.

Hétvégén egy ezressel több, és az ital sincs az árban ilyenkor, cserébe 3 fajta főétel van. Viszont még így is olcsóbb, mint bármi más étterem.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
lacy
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1513
Csatlakozott: 2012.09.28., pén. 17:43
Értékelés: 811

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: lacy »

ha már rántott hús
lehet azt úgy is elkészíteni, hogy a zember ne otthon érezze magát :D
a 15 ker pléh az egy ipari hulladék hiába a nagy méretű rántott hús (amit amúgy dekára kifizettetnek vevővel)
a Buja Disznók-ban fix áras és mindig egyforma a rántott hús na meg a többi étel is.
Nekem amúgy személyes kedvencen a rántott kacsamáj majonézes céklasalátával. Ráadásul azt meg tudom egyedül is enni, a Buja rántott húsával a múltkor hárman se bírtunk el mert akkora (vagy a mi étkünk kevés ehhez? )
Nyugodt szívvel ajánlom mivel nagyon soxor ettem - ettünk ott - illetve a helyeiken mert mindenhol egyformán készítik el az ételeket - szóval itt különleges a hagyományos rántott hús.

https://bujadisznok.hu/

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2597
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.15., kedd 20:26


… egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni,…
Milyen egyszerű ételekre gondolsz?
Rántott hús, párolt rizs, sült krumpli, főtt tészta, pörkölt, palacsinta -ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni. Reggel 8- kor kiadták kettőnknek, hogy 12- re süssünk le 200 palacsintát. Eleinte akadozik, a végére belejön mindenki. :D

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 956
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 479
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: stx »

Vasti írta:
2025.07.15., kedd 20:26

Nekem egyébként meggyőződésem (lehet, hogy baromság, akkor bocs ;-) hogy az is benne van a dologban, hogy egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni, és azt mondani, hogy márpedig nálunk ez a paprikás krumpli, és ne okoskodjá' má' hogy nem hasonlít rá sem receptben, sem kinézetben, sem ízben ;-)
Nem baromság. Vasárnap délután - Vonyarcvashegyről hazafelé -, kerestünk éttermet. Megálltunk Gárdonyban a Gulyás Csárdánál. Nos, nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”