Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8876

Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

akvapark írta:
2025.04.21., hétf. 08:47
Vinkler írta:
2025.03.12., szer. 19:23
Alex_Aston írta:
2025.03.12., szer. 19:15

Pedig szerintem bármiből készülhet kiváló palinka, akár álmából is.
Na, jó almapálinkát még nem ittam.
Próbálkozz almabor párlattal, miszerint calvadossal. leborulok.gif
Sajnos annak a palinkhoz elég kevés köze van. Mindamellett, hogy bizonyos részben körtét is raknak bele, hogy legyen valami íze is, évekig erőszakolják fahordóban, hogy adjanak neki valami karaktert. Egy jó gyümölcspálinkának ezekre semmi szüksége, esetleg pihentetésre, üveg edényben.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1348

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Vinkler írta:
Alex_Aston írta:

Próbálkozz almabor párlattal, miszerint calvadossal. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 534

91816Re: Italokról, csak igényesen (képek feltöltése tilos!)

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Okoska bölcsességei 1.
20250418_102128.jpg

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

gabo01 írta:
2025.03.12., szer. 19:56
Vinkler írta:
Alex_Aston írta:

Ezen azért könnyen tudunk változtatni! :D
Csináljuk!

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Alex_Aston írta:
2025.03.12., szer. 14:13
Na, bűnöztem kicsit ma, lehet ettől infarktust kapnak páran :D

Volt egy "kihagyhatatlan" 25%-os akció, nem is hagytam ki. Egy barátom 50 éves szülinapja lesz szombaton, oda megy mindenből 1-1db ezekből, a maradékot felezzük egy jó barátommal. Azért is ezt választottam, mert 20 éve együtt mentünk ebbe az akkor még igen friss főzdébe, és azóta az Agárdi és a Márton és Lányai mellett a top 3-ban van nálam.

Cabernet Franc Törkölypálinka Brill 3db
Cserszegi Fűszeres törkölypálinka Brill 3db
Szekszárdi érlelt törkölypálinka Brill 3db
Tokaji aszú törkölypálinka Brill 3db
Tramini törkölypálinka Brill 1db

Ez persze nem 1 havi mennyiség, jövőre ilyenkor fogok tudni belőle még kínálni.
Alex, nem bíztad a véletlenre! ;peace;
Persze akkor kell vásárolni amikor akciós! Attiláéknak nagyon jók a termékeik és törkölyben Szekszárd közelsége miatt különösen erősek!
Én is kedvelem a jó törköly pálinkát és a seprőt is. ;)
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

Vinkler írta:
Alex_Aston írta:

Ezen azért könnyen tudunk változtatni! :D
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Én nem különböztetném meg a pálinkákat, hogy.melyik gyümölcs ízben jobb. Ez pusztán ízlés kérdése.

Melyik a jó nő? A kicsi, vagy a nagy mellű? A szőke, vagy a barna? A gebe, vagy a homokóra alkatú?

Szerintem van jo és rossz palinka.

Amennyiben hibátlan gyümölcsből készítik, odafigyeléssel, akkor az szinte biztos jó lesz. Ha pedig nagyon odafigyel az ember, és gyakorlattal rendelkezik, akkor pedig kiváló lesz.

Ha lehullott, itt itt már nyomott, ne adj isten már rohadásnqk indult gyümölcsből készül, abból jó már nem lesz. Ahogy régen mondták vidéken az ehetetlen állapotára,. Hogy "palinkának még jó lesz". Ez a hozzáállás csinálta ki a palinka jó hírét sajna. Meg a nagypapa (sz@r) törköly palinkája. Mert legyen minél több, és minél erősebb, az a jó.

Csak a Marantz! :-D

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2273

Hozzászólás Szerző: cables »

Nemtom megállni. Én úgy tudom, úgy tapasztaltam, pálinka főző nagy cég embere mondta, hogy az erdei, vad gyümölcs pálinkák a legjobbak. És úgy általában a kis húsú gyümölcsökből készült pálinkák.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2698

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Én is így voltam. A törkölyt soha nem kedveltem, nem értettem miért ízlik valakinek kb soha nem kóstoltam belőle jót. Tavaly viszont egy baráti bográcsozáson megkínáltak, ok essünk túl rajta nem akartam a házigazdát megsérteni. Aztán nagyon meglepődtem, mert az viszont olyan jó volt, hogy szinte el se akartam hinni. Nekem amik inkább bejönnek barack, birs, málna, szeder, muskotályos szőlő.... Ezek közül több jót kóstoltam mint rosszat, viszont azt kell mondjam minden gyümölcsből lehet nagyon jót is készíteni meg irgalmatlan rosszat is. :D
Nekem ami itthon van: barack, és szilva. A barack (eredeti gönci barackból, mi daráltuk le, nagyszülők Gönc mellől származtak) nagyon jó, most nem emlékszek hány éves de minimum 10 , még elhunyt édesapám főzette ki nekem meg az öcsémnek. Talán még van belőle vagy 10 liter, de hiába finom, én alapból nem sokat fogyasztok belőle. Néha-néha egy pohárral valamilyen nagyobb alkalomkor, sokat inkább ajándékba adtam.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2025.03.12., szer. 14:48

A törkölyt miért erőltetik, ha van szőlő is? gondolkodik.gif
Nekem személy szerint a törköly a kedvencem.
Amíg nem ittam jót, én sem gondoltam, hogy mennyire változatos tud lenni, jobban, mint a szőlő.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Alex_Aston írta:
2025.03.12., szer. 14:13

Volt egy "kihagyhatatlan" 25%-os akció, nem is hagytam ki. Egy barátom 50 éves szülinapja lesz szombaton, oda megy mindenből 1-1db ezekből, a maradékot felezzük egy jó barátommal. Azért is ezt választottam, mert 20 éve együtt mentünk ebbe az akkor még igen friss főzdébe, és azóta az Agárdi és a Márton és Lányai mellett a top 3-ban van nálam.

A törkölyt miért erőltetik, ha van szőlő is? gondolkodik.gif

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2273

Hozzászólás Szerző: cables »

Még a lista olvasásától is berúgtam :), de a lényeg: Nem vagyunk egyformák! (szerencsére)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 730

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Jaja. Alkoholmentes koktélok, szörpök és ezek otthoni legyártása, limonádéköltemények, turmixok...
Szerintem!

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 672

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

Vinkler írta:
2025.03.12., szer. 08:42
Szerintem teljesen demagóg szintre degradálódott ez a téma, én elengedném ennek további fejtegetését.
Egyébként ez a topic alkolohokra jött létre, csak a google miatt kiszedtük a képeket és átneveztük a címet is. Ettől még nyugodtan lehetne benne egyéb italokról is beszélni. Én például nagy szörp fan vagyok, de bele sem kezdek, mert ezt is ezer darabra lehet szétcibálni.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Elnézést kérek minden fórumtárstól, hogy demagóg szintre kellett vinni a témát. Kizárólag a hatás kedvéért volt rá szükség. A "fejbe szöget ütéshez" néha elengedhetetlen a kizökkentés, pukkasztás, cinizmus. Ezek hatására ha az olvasók közül csak egy valaki is elgondolkodott mélyebben a témában, számomra megérte. Egyben elfogadom, hogy ez a fajta kommunikáció alkalmas indulatokat szülni és a téma taglalása helyett idővel a személyeskedésig fajul a beszélgetés, majd a topikba már egyáltalán nem érkezik hozzászólás. Tehát hosszabb távon inkább kerülendő ez a fajta "magatartás" a közösség egybentartása érdekében. Engem kifejezetten érdekelne a többi általad is említett téma ha lehetne sértődöttség nélkül is beszélgetni ezekről.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Lemmy9.1 írta:
2025.03.12., szer. 07:25
Alkoholt teljesen el tudod kerülni a többit nem igazán.
Ez egy tipikus védekező szöveg megint.
A piáról volt szó, nem a parizerről meg a levegőről.
Igényesen is lehet inni, ha ez az igény. :D
Amúgy mindent megmagyaráz, hogy a topik "italokról" szól, de semmi más téma nincs csak az alkohol.
Ennyit az ital definíciójáról. ;)
MINDEN felsorolt élelmiszert el lehet kerülni, csak akarni kell ;)

Miért ne lehetne megemlíteni, mik mérgeznek még minket, ha már ennyire görcsösen ragaszkodtok a mindenki alkoholista dologhoz. Ezer másik dolgot meg lehetne még említeni, többek között az autóval, hajóval, repülővel, stb. közlekedést is, annyi különbséggel, hogy aki autót használ az nem csak magát mérgezi,de másik embert a családját, gyerekeit, stb is. Egyébként a mostanában oly népszerű aszpartámos üdítők fogyasztása véleményem szerint pontosan akkora kockázattal, hanem nagyobbal jár, mint 1-1 pohár alkohol, főleg azért, mert akik fogyasztják azok általában többet fogyasztanak belőle, mint alhókoholból, ráadásul fogyasztják gyerekek is előszeretettel. Szerintem teljesen demagóg szintre degradálódott ez a téma, én elengedném ennek további fejtegetését.

Egyébként ez a topic alkolohokra jött létre, csak a google miatt kiszedtük a képeket és átneveztük a címet is. Ettől még nyugodtan lehetne benne egyéb italokról is beszélni. Én például nagy szörp fan vagyok, de bele sem kezdek, mert ezt is ezer darabra lehet szétcibálni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Lemmy9.1 írta:
2025.03.12., szer. 07:25
Alkoholt teljesen el tudod kerülni a többit nem igazán. ...
Miért nem?
Én azért soroltam fel ezeket (és nem teljes a lista), mert egyikkel sem élek, már 15-20 éve kb.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 730

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Alkoholt teljesen el tudod kerülni a többit nem igazán.
Ez egy tipikus védekező szöveg megint.
A piáról volt szó, nem a parizerről meg a levegőről.
Igényesen is lehet inni, ha ez az igény. :D
Amúgy mindent megmagyaráz, hogy a topik "italokról" szól, de semmi más téma nincs csak az alkohol.
Ennyit az ital definíciójáról. ;)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

mike-rame írta:
2025.03.11., kedd 13:39
.....egy rendszeresen beparizerezett férj nem fogja verni, terrorizálni és anyagi csődbe vinni a családját, illetve egészségkárosodása miatti gyógykezelésének a költségét a társadalomra terhelni. Bár mondjuk parizere válogatja...
Már megint az alkoholizmus témája jön elő, mint érv.
Pedig a topik címe is a "csak igényesen". Azaz, ahogy velem együtt többen is írtuk, alkalmi, és akkor is minőségi italok fogyasztása az, ami itt a többségénél szoba jön.

Én speciel a kb. havi 1 alkalommal történő néhány pohár minőségi ital elfogyasztásánál sokkal karosabbnak tartom a rendszeres gyorséttermek történő étkezést, a kávézást, az étolajban sütést, a párizsi fogyasztását, a margarint, a bármilyen üdítőt, ami nem mondjuk facsart citrommal készült limonádé, vagy hasonlók. És még sorolhatnám elég hosszan.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2698

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Húha... Na fussunk már neki még egyszer, mert lehet nem fogalmaztam érthetően, de az is lehet én ülök fordítva a lovon:
Aki nem iszik alkoholt, elítéli azokat aki esetleg iszik (legyen bármekkora mennyiség is), az miért olvassa ezt a topikot? :D De ha elolvassa, akkor mi a célja a topik témájával nem összeegyeztethető hozzászólásokkal? Okoskodni, megtéríteni, esetleg csak unatkozik, vagy valami teljesen más? gondolkodik.gif A kérdés tényleg költői volt, nem kell válaszolni rá.....Egyszerűen csak szeretném megérteni a másként gondolkozókat. Szívesen folytatom ezt a beszélgetést egy jó üveg bor mellett ;) :napsut:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Snipi írta:
2025.03.11., kedd 14:09
Ezek mind műanyag, mesterségesen előállított borzalmak. Általában élsportolók isszák, de ők is záros határidőn belül betegek lesznek tőle, ha nem "ésszel" fogyasszák. A legtöbben rengeteg szénhidrát van, aminél nagyobb mérget nem igazán tudok elképzelni.
Ennyi erővel tolhatnál anabolikus szteroidokat is. A végkifejlet ugyanaz lesz.
Elnézést, ha figyelmesen olvasod láthatod, hogy mint kevésbé "mérgező" folyadékként ajánlottam(relativizálva) a víz alternatívájaként.(ami szintén lehet mérgező). Szintén nem tisztáztam, hogy mit értek "izotóniás ital" alatt, mert a mondandóm és a téma szempontjából irreleváns. Én általában magamnak keverek "tiszta vízből", "tiszta sóból" és szőlőcukorból löttyöt de nagyon ritkán. Szénhidrát témájában ajánlom utánanézni, hogy mennyi egy "átlagember" napi igénye, és ebből mennyit használ el pl. csak az agy. ;) A szteroidos párhuzam még engem is sokkolt, köszönöm. :P
Vasti írta:
2025.03.11., kedd 14:56
És most inkább szóba sem hozom azokat a sokakat, akik forrásvízen éltek, hegyi virágokat legeltek (persze mindennap felfutva a hegyre) , az ő fotójuk volt az "Egészség" szónál a lexikonban, aztán a harmincas - negyvenes éveikben elvitte őket az infarktus, agyvérzés meg a rák. Lehet, hogy ha egy kicsit kirúgtak volna néha a hámból, és megmutatták volna a szervezetüknek, hogy ki az úr, még mindig élnének?! Vannak ilyen elképzelések is.
Mert ha nem lenne arany középút, vagy ha nem lenne a szervezetnek szüksége erre is, meg arra is, akkor a 60-70 évet megélt atom alkoholista erős dohányosok 150 évig éltek volna? Vagy meghaltak volna 20-30 évvel korábban?
Csak ismételni tudom magam. Ahhoz, hogy igazolni tudjuk a feltételezésed, miszerint ha "forrásvizesek" tovább éltek volna ha időnként lejártak volna a faluba szittyózni, ahhoz kellett volna közülük kijelölni egy "hámkirúgós" kontrollcsoportot és úgy megnézni, hogy meddig éltek volna. Sosem tudjuk meg így, hogy a "hámkirúgósak" már a húszas éveikben elhaláloztak volna-e? ;)

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 335

Hozzászólás Szerző: Vasti »

mike-rame írta:
2025.03.11., kedd 13:39
Hidd el, hogy az is élvezi az életet, aki a lehető legkevesebb "mérgezést" veszi magához
...ami még lényeges! Mindenki úgy élvezze az életét, ahogy akarja ;-) Hiszen csak egy életünk van, vagy mi: hát mindenki élje úgy, ahogy akarja, és ne úgy, hogy mások majd megmondják neki, hogy hogyan éljen ;-)

És most inkább szóba sem hozom azokat a sokakat, akik forrásvízen éltek, hegyi virágokat legeltek (persze mindennap felfutva a hegyre) , az ő fotójuk volt az "Egészség" szónál a lexikonban, aztán a harmincas - negyvenes éveikben elvitte őket az infarktus, agyvérzés meg a rák. Lehet, hogy ha egy kicsit kirúgtak volna néha a hámból, és megmutatták volna a szervezetüknek, hogy ki az úr, még mindig élnének?! Vannak ilyen elképzelések is.

Mert ha nem lenne arany középút, vagy ha nem lenne a szervezetnek szüksége erre is, meg arra is, akkor a 60-70 évet megélt atom alkoholista erős dohányosok 150 évig éltek volna? Vagy meghaltak volna 20-30 évvel korábban?

Na jó, befejezem ;-)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

" ... Egy dehidratáló, mérgező folyadék helyett egy kicsit jobban esett volna neki mondjuk egy izotóniás ital ... "
Ezek mind műanyag, mesterségesen előállított borzalmak. Általában élsportolók isszák, de ők is záros határidőn belül betegek lesznek tőle, ha nem "ésszel" fogyasszák. A legtöbben rengeteg szénhidrát van, aminél nagyobb mérget nem igazán tudok elképzelni.
Ennyi erővel tolhatnál anabolikus szteroidokat is. A végkifejlet ugyanaz lesz.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Tctronic írta:
2025.03.10., hétf. 17:45
Doktornő folytatja: Tudja az a felhalmozott feszültség, stressz ami a munkakörrel jár sokkal károsabb a szervezetre mintha párszor berúg és levezeti ezt a feszültségét.
Több ilyen "jótanácsos" doktornőhöz volt már szerencsém. Ha megfogadtam volna a tanácsaikat már nem élnék. ;) A feladata az lett volna, hogy olyan életmódtanácsot adjon, amivel mérgezés nélkül is levezetheti a feszültségét, és felhívja a figyelmet az alkoholfogyasztás kockázataira és következményeire. Kicsit jobban ráért volna még antibiotikumot is felírt volna, meg bead egy vakcinát. :P
Tctronic írta:
Szóval nem (csak) az alkohol pusztít...
...és már meg is érkeztünk a relativizáláshoz. :kiss:
Tctronic írta:
Szombaton pl. egy jó kertészkedés után igen is jól esett egy sör. Vasárnap bringázás után jólesett? Persze. Szégyelljem magam? Bocs nem.
Abban biztos lehetsz, hogy a szervezetednek nem esett jól. Egy dehidratáló, mérgező folyadék helyett egy kicsit jobban esett volna neki mondjuk egy izotóniás ital ha már a tiszta és/vagy forrásvíz snassz és ingerszegény. Szégyellni csak akkor kellett volna magad ha ezekkel tisztában vagy és mégis így teszel, de akkor sem kötelező vagy elvárt. Szíved joga.
Tctronic írta:
Lassan már ott tart a világ, hogy nem élünk, nem élvezzük az életet, a pillanatot, hanem rágódunk mindenen. Globális felmelegedés, éghajlatváltozás, mikro korom, mikro műanyag, marhahús, zajártalom stb stb. Próbáljuk már élvezni egy kicsit az életet. Úgyis meghal mindenki nem? Aki iszik alkoholt az is meg aki nem az is.
Hidd el, hogy az is élvezi az életet, aki a lehető legkevesebb "mérgezést" veszi magához és ha azt látja, hogy egy embertársa figyelmetlenségből, nemtörődömségből árt magának, arra felhívja a figyelmét. Itélkezés nélkül. Nem rágódik ezen, nem búval b_aszott ettől.
Vasti írta:
2025.03.10., hétf. 19:07
Na szóval ;-) a fickó világ életében élvezeti alkoholfogyasztó ;-) volt, és még mindig az, de minimum 90%-ban saját bor, meg házi pálesz (tényleg állati jót főz, gyógyszer!) Emellett ha a régi kollégákkal - haverokkal összejönnek (gyakran) , akkor főleg sörözik.
75 évesen fiatalos, szálkás izomzatú ;-) , szellemileg totál friss.
Kivételeket minden esetre lehet hozni. Boritékolható volt előre, hogy többen hoznak majd olyan példát az ismeretségi körükből, ahol 140 évesen halt meg az öreg, napi két liter pálinkát ivott és 3 doboz cigiarettát szívott. Tudom, hogy nem ezt írtad csak én írtam egy szélsőséges példát. Itt a következtetés a rossz, mert egyrészt lehet, hogy a bácsi egy év múlva elhalálozik májkárosodással vagy érrendszeri megbetegedéssel. Ezesetben mellé kellene tenni a bácsinak egy olyan változatát, aki életében nem ivott egy korty szeszesitalt sem, és összehasonlítani az "alap bácsi" egészségi állapotával ugyanazon, 75 éves életkorukban.
Vasti írta:
2025.03.10., hétf. 20:35
Én csak annyit akartam mondani, hogy az alkohol biztosan méreg - de régóta egy szelet parizer is, a gyümölcsök, a zöldségek, a húsok, a levegő, a csapvíz, stb. stb.
Igen, ez így van csak egy rendszeresen beparizerezett férj nem fogja verni, terrorizálni és anyagi csődbe vinni a családját, illetve egészségkárosodása miatti gyógykezelésének a költségét a társadalomra terhelni. Bár mondjuk parizere válogatja...

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”