Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2660
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2521
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
Gyerekek kérték, de én sem ellenkeztem. Tócsni, görhöny, csuhanyik lepcsánka, bere meg még ki tudja hány néven fut...Egyszerű, de nagyszerű étel. Sajnos ebből nem lehet eleget csinálni. Jó kis kapros tejföllel. Előtte paradicsomleves. Én csináltam, kivéve a krumplipucolást azt a gyerekek bevállalták. (Anya este érkezik csak, hagytunk neki is)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4672
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2693
Re: Sütés-főzés
Holnap lesz egy kis ünnepség az iskolában, én meg bevállaltam, hogy palacsintát sütök hozzá.
Fejenként kettő kellett a 29 fős osztálynak.
11db tojás, 1kg liszt, 1,4l tej, 25g vaníliás cukor,, és még ennyi sima cukor. Ezzel saccoltam.
Nos, ebből 61db jött ki. 50-nél kicsit izgultam, hogy nem lesz meg a 60 (hogy jusson a tanárnőknek is 1-1db legalább). De mázli, hogy végül pont összejött
Ez írt pont a két utolsó, ami sül.
Fejenként kettő kellett a 29 fős osztálynak.
11db tojás, 1kg liszt, 1,4l tej, 25g vaníliás cukor,, és még ennyi sima cukor. Ezzel saccoltam.
Nos, ebből 61db jött ki. 50-nél kicsit izgultam, hogy nem lesz meg a 60 (hogy jusson a tanárnőknek is 1-1db legalább). De mázli, hogy végül pont összejött
Ez írt pont a két utolsó, ami sül.
Csak a Marantz! :-D
- Tctronic
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2660
- Csatlakozott: 2014.06.26., csüt. 12:00
- Értékelés: 2521
- Tartózkodási hely: Kistarcsa
Re: Sütés-főzés
Szerintem ezt a témát beszéljük meg egy üveg jó bor mellett
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Re: Sütés-főzés
Hát nem tudom. Én pl. ha valaki ötszáz méteres körzetben bagózik, már bokákolok-köhögök, és rosszul vagyok, fulladok ... Utálom a szagát! (Még azoknak a b..i szagosított dohányoknak is, de még az elektromosnak is.)
Re: Sütés-főzés
Lehet a gasztronómia része csak ne történjen nyílvánosan! Árusítani is csak kijelölt üzletekben, a dohányboltok mintájára szabadna. A társadalmi kockázata nagyságrendekkel nagyobb, mint a dohányzás. Mondom ezt úgy, hogy az egyik szakmám "szeszesipari". Egészségügyi kockázata rendkívül magas, mert ellentétben a mediterrán népekkel, nálunk és az északi népeknél nem termelődik a szervezetben elegendő alkohol-dehidrogenáz enzim, ami eloxidálná az alkoholt acetaldehiddé. A skandináv országokban nem véletlen az állami szigor a témában, mivel nemzetbiztonsági kockázatot jelent az alkoholfogyasztás nem "gasztronómiai szintje".Vinkler írta: ↑2024.09.09., hétf. 10:32Én úgy gondolom, az alkohol fogyasztás is a gasztronómia része. Nem véletlen, hogy oly népszerűek a sajt-borkóstolók. Különleges párosításokkal kimagasló gasztronómiai élményekre tettem szert több alkalommal is. Tavaly volt szerencsém Mauritiusra utazni, ahol kiváló rumokat kóstolhattam, Belgiumban fantasztikus söröket stb. Az alkohol fogyasztásnak is van kulturált formája. Ráadásul rengeteg étel elkészítésekor használnak alkoholt, olykor a fogyasztó nincs is ennek tudatában.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
Érdemes a témában meghallgatni Zdanov professzor(novoszibirszki egyetem) előadását, amivel járta Oroszország iskoláit, felvilágosítva a fiatalokat az alkoholfogyasztás egészségügyi és társadalmi kockázatáról.
youtu.be/PiRu56xIWzg
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
Re: Sütés-főzés
Mondjuk a 10 sört, azt én se. Már csak fizikailag sem. Én még amikor söröztem is (mondjuk 25 éve) 2-3 sörnél többet fizikailag nem bírtam meginni. Kilötyögött volna belőlem.
Életemben egyszer ittam meg (90-es évek eleje) kb 4 liter vörösbort (reggeltől estig) de a mai napig nem értem hogyan sikeredett. (Mondjuk gondolom úgy hogy húszegynéhány éves voltam.) Most is elképedek, ha néha (mint most) az eszembe jut.
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Megnyugtatlak, már öregszem. Az ital sem úgy megy, mint rég. Mondjuk sosem értettem, hogy lehet literszám borozni, meg pl. 10 sört meginni.
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Idén nálunk elég vastag héjú, nagyon savas paradicsom termett, úgyhogy zölden leszedtük, az is ment a fermentálásba, savanyúnak jó lesz. Ugyanakkor van egy őstermelőm, annál valami isteni koktélparadicsomot veszek. Én a sült krumplit nem tudom pár éve megenni. A házi, zsírban sült az más, de az éttermi olajban tocsogótól 3 falat után fáj a gyomorszájam, mintha refluxom lenne.Snipi írta: ↑2024.09.09., hétf. 15:00A paradicsom a nagy bánatom. Imádnám, fiatalkoromban zabáltam kétpofára még a paradicsomhoz is paradicsomot ettem (meg a hagymához is hagymát ).
Sajnos egy pár éve valami miatt ételérzékeny (allergiás?) lettem rá, és ha néha véletlenül eszek nagyon beteg leszek tőle. (Láz, fej és gyomor (és nem "fej vagy gyomor" ) fájás stb) ... Sajnos. Van még pár étel amivel így vagyok (narancs, eper stb.) de azokat szerencsére sosem szerettem ...
Sajnos ahogy öregszem úgy kell egyre jobban vigyázni arra, hogy mit ehetek meg és mit nem.
Re: Sütés-főzés
Igaz. Én pl. jó fejre iszom magam. Legalább is ezt mondják. Vagyis józanul egy bunkó állat vagyok. Kár, hogy ritkán szoktam berúgni.-CB- írta: ↑2024.09.09., hétf. 14:57Férfiaknál legalább egyértelmű a helyzet. Van aki jó fejre, van aki hülyére, van aki bunkóra issza magát.Snipi írta: ↑2024.09.09., hétf. 14:52Az iváshoz tényleg csak pár gondolat.
Először is inni ésszel kell. Ezen azt értem, hogy ha már iszik az ember, akkor nem lenne szabad mindent összevissza inni. Egyfélét.
A másik meg a részegséggel kapcsolatos : a részeg ember az olyankor nem kel ki magából, hanem akkor jön ki az igazi énje. (Tehát aki részegen bunkó agresszív állat pl. az valójában egy bunkó agresszív állat, csak józanul a működő gátlások miatt ezt el tudja rejteni.)
Nőknél sokszor ez a 3 egyszerre jelentkezik :-)
Re: Sütés-főzés
A paradicsom a nagy bánatom. Imádnám, fiatalkoromban zabáltam kétpofára még a paradicsomhoz is paradicsomot ettem (meg a hagymához is hagymát ).
Sajnos egy pár éve valami miatt ételérzékeny (allergiás?) lettem rá, és ha néha véletlenül eszek nagyon beteg leszek tőle. (Láz, fej és gyomor (és nem "fej vagy gyomor" ) fájás stb) ... Sajnos. Van még pár étel amivel így vagyok (narancs, eper stb.) de azokat szerencsére sosem szerettem ...
Sajnos ahogy öregszem úgy kell egyre jobban vigyázni arra, hogy mit ehetek meg és mit nem.
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Férfiaknál legalább egyértelmű a helyzet. Van aki jó fejre, van aki hülyére, van aki bunkóra issza magát.Snipi írta: ↑2024.09.09., hétf. 14:52Az iváshoz tényleg csak pár gondolat.
Először is inni ésszel kell. Ezen azt értem, hogy ha már iszik az ember, akkor nem lenne szabad mindent összevissza inni. Egyfélét.
A másik meg a részegséggel kapcsolatos : a részeg ember az olyankor nem kel ki magából, hanem akkor jön ki az igazi énje. (Tehát aki részegen bunkó agresszív állat pl. az valójában egy bunkó agresszív állat, csak józanul a működő gátlások miatt ezt el tudja rejteni.)
Nőknél sokszor ez a 3 egyszerre jelentkezik :-)
Re: Sütés-főzés
Az iváshoz tényleg csak pár gondolat.
Először is inni ésszel kell. Ezen azt értem, hogy ha már iszik az ember, akkor nem lenne szabad mindent összevissza inni. Egyfélét.
A másik meg a részegséggel kapcsolatos : a részeg ember az olyankor nem kel ki magából, hanem akkor jön ki az igazi énje. (Tehát aki részegen bunkó agresszív állat pl. az valójában egy bunkó agresszív állat, csak józanul a működő gátlások miatt ezt el tudja rejteni.)
Először is inni ésszel kell. Ezen azt értem, hogy ha már iszik az ember, akkor nem lenne szabad mindent összevissza inni. Egyfélét.
A másik meg a részegséggel kapcsolatos : a részeg ember az olyankor nem kel ki magából, hanem akkor jön ki az igazi énje. (Tehát aki részegen bunkó agresszív állat pl. az valójában egy bunkó agresszív állat, csak józanul a működő gátlások miatt ezt el tudja rejteni.)
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Idén a fügék is nagyot mentek.
Rengeteget ettünk, de aszaltunk is, illetve tettünk el mézben fermentálva.
Az idei év nagy dobása azonban a fügés-fetás paradicsom saláta :))). persze házi rukkolával, mert az is akad bőven. Ja, és természetesen bazsalikommal, az alapból nagyon jó a fügével. Nem beszélve a paradicsomot...
Rengeteget ettünk, de aszaltunk is, illetve tettünk el mézben fermentálva.
Az idei év nagy dobása azonban a fügés-fetás paradicsom saláta :))). persze házi rukkolával, mert az is akad bőven. Ja, és természetesen bazsalikommal, az alapból nagyon jó a fügével. Nem beszélve a paradicsomot...
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Nálunk tavaly is 80 centi magas bokrok voltak. Kertben, szabadon, rendesen alátrágyázva nagyon nőnek. Kaprunk is van, csombor már szárad, a véletlen kikelt paprika meg virágzik...
Kakukkfű a sziklakertben átvette az uralmat, menta most már haldoklik, csakúgy mint a citromfű. Lestyán évek óta gyengélkedik, akárhol próbáljuk.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 13130
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7875
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Mi is 2 hete készítettünk több üveggel is! Isteni! Össze sem lehet hasonlítani a boltival.
Toltam is egy pizzát rá pesto-s alappal.
Egyébként idén brutális lett a bazsalikom termés. Tavaly meg csak vegetált.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4672
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 2693
Re: Sütés-főzés
Érdemes amúgy azt is megkülönböztetni, hogy ki, milyen rendszeresen iszik.
Mert aki minden nap "csak" 2 sört, vagy 2 pohár bort, vagy egy felest, az nevezhető alkoholistának. Mert a napi rendszerességet nem tudja mellőzni.
Aki pedig alkalmakkor, havonta 1x a céges bulin leissza magát, de amúgy nem jellemző rá az alkohol fogyasztás, az viszont nem alkoholista.
Nalam itthon kb. van 50-60 üveg pálinka. Mégis van közöttük olyan, ami 10 éve megvan. Mert csak neha kóstolom meg, amikor vendég jön, vagy én megyek.
Hétköznap amúgy sosem töltök, nem hiányzik. Nem kell sem ebédhez, sem vacsorához.
Lehet kulturált keretek között is alkoholt fogyasztani, ahogy Vinkler is írta, a gasztronómia kiegészítőjeként.
Mert aki minden nap "csak" 2 sört, vagy 2 pohár bort, vagy egy felest, az nevezhető alkoholistának. Mert a napi rendszerességet nem tudja mellőzni.
Aki pedig alkalmakkor, havonta 1x a céges bulin leissza magát, de amúgy nem jellemző rá az alkohol fogyasztás, az viszont nem alkoholista.
Nalam itthon kb. van 50-60 üveg pálinka. Mégis van közöttük olyan, ami 10 éve megvan. Mert csak neha kóstolom meg, amikor vendég jön, vagy én megyek.
Hétköznap amúgy sosem töltök, nem hiányzik. Nem kell sem ebédhez, sem vacsorához.
Lehet kulturált keretek között is alkoholt fogyasztani, ahogy Vinkler is írta, a gasztronómia kiegészítőjeként.
Csak a Marantz! :-D
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 13130
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7875
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Itt észre kell venni egy nagyon fontos dolgot. Általában, ahogy most sem az tette a megkülönböztetést, aki bármilyen szinten fogyasztja. Általában így van ez a vegetáriánusoknál is és még sorolhatnám, de ennek a további boncolgatása már erősen OFF.violin írta: ↑2024.09.09., hétf. 12:24Rendben. Akik az "íze" miatt isznak alkoholos italokat, ők nem a hatása miatt teszik....elvileg.Vinkler írta: ↑2024.09.09., hétf. 10:32Én úgy gondolom, az alkohol fogyasztás is a gasztronómia része. Nem véletlen, hogy oly népszerűek a sajt-borkóstolók. Különleges párosításokkal kimagasló gasztronómiai élményekre tettem szert több alkalommal is. Tavaly volt szerencsém Mauritiusra utazni, ahol kiváló rumokat kóstolhattam, Belgiumban fantasztikus söröket stb. Az alkohol fogyasztásnak is van kulturált formája. Ráadásul rengeteg étel elkészítésekor használnak alkoholt, olykor a fogyasztó nincs is ennek tudatában.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
De mi van akkor, ha valakinek nem "ízlik"....? Ha valaki nem szereti a tenger gyümölcseit, vagy pl az olivabogyót.... őt is meg kell különböztetni...?
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
De mi van akkor, ha valakinek nem "ízlik"....? Ha valaki nem szereti a tenger gyümölcseit, vagy pl az olivabogyót.... őt is meg kell különböztetni...?
Re: Sütés-főzés
Rendben. Akik az "íze" miatt isznak alkoholos italokat, ők nem a hatása miatt teszik....elvileg.Vinkler írta: ↑2024.09.09., hétf. 10:32Én úgy gondolom, az alkohol fogyasztás is a gasztronómia része. Nem véletlen, hogy oly népszerűek a sajt-borkóstolók. Különleges párosításokkal kimagasló gasztronómiai élményekre tettem szert több alkalommal is. Tavaly volt szerencsém Mauritiusra utazni, ahol kiváló rumokat kóstolhattam, Belgiumban fantasztikus söröket stb. Az alkohol fogyasztásnak is van kulturált formája. Ráadásul rengeteg étel elkészítésekor használnak alkoholt, olykor a fogyasztó nincs is ennek tudatában.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
De mi van akkor, ha valakinek nem "ízlik"....? Ha valaki nem szereti a tenger gyümölcseit, vagy pl az olivabogyót.... őt is meg kell különböztetni...?
AVM+osztrák Tesla+svájci lemezvakaró+japó drótok+háelté 3.....zene és bona.
- -CB-
- Beköltözött
- Hozzászólások: 2047
- Csatlakozott: 2019.04.12., pén. 13:29
- Értékelés: 1109
- Tartózkodási hely: Budapest
Re: Sütés-főzés
Egyetértek veled, de itt közép-kelet Európában, illetve Madzsarisztánban inkább a hatása miatt isznak. Mindegy milyen, csak ártson. Tisztelet a kivételnek, illetve lett egy igényesebb konzúmer réteg a zelmúlt években, de a borkóstolókon is inkább még az édes borok fogynak, és ha lehetne, kérnének bele kólát is :-)Vinkler írta: ↑2024.09.09., hétf. 10:32Én úgy gondolom, az alkohol fogyasztás is a gasztronómia része. Nem véletlen, hogy oly népszerűek a sajt-borkóstolók. Különleges párosításokkal kimagasló gasztronómiai élményekre tettem szert több alkalommal is. Tavaly volt szerencsém Mauritiusra utazni, ahol kiváló rumokat kóstolhattam, Belgiumban fantasztikus söröket stb. Az alkohol fogyasztásnak is van kulturált formája. Ráadásul rengeteg étel elkészítésekor használnak alkoholt, olykor a fogyasztó nincs is ennek tudatában.
Számomra az absztinencia épp annyira félelmetes, mint az alkoholizmus.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 13130
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 7875
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Lemmy9.1 írta: ↑2024.09.09., hétf. 11:18Ez az önigazolás. Az alkohol tudatmódosító, pont. Lehet mellé köríteni amit akarsz, én nem nyalom be.
Tagadsz, önigazolsz, kultúra, gasztronómia... Tök mindegy.
Egy alapvető hifi fórumon is van piálós topic!
De zárjuk is le, (legyen ez az én skatulyázásom) mert jön az önvédelmi agresszió is.
Apple / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos