avl2 írta: ↑2019.07.27., szomb. 17:10
Aszpirin írta: ↑2019.07.27., szomb. 12:50
...De az, hogy itthon a hasonlóan jó vendéglátás nagyon ritka, azt kérlek ne állítsátok,...
csak a nyelvtani alak miatt, nem komoly, en nem veszem/vettem magamra: többes szamot irtal, akkor kik azok ?
en mondjuk Mo.-on nem is keresem az ilyen helyeket, A-ban sem keresem, de ott "rászorulok", hogy hegyi tura utan betérjek valahova. ...és ha betérek az esetek igen döntö részében rendben levö szamomra (!!! izles es elvaras mindenkinek mas) az ar es szolgaltatas viszonya.
Mo.-on nem erzem ezt igy, de nincs igazan tapasztalatom az utobbi evekben, mert "félek" kiprobalni.
nem tudom mennyire megalapozott, de Mo.-on inkabb van "extraprofitra" hajtanak érzetem.
siman lehet, hogy ez nem általanos - nem csak az "extraprofit" a gyors meggazdagodasra hajtasra hanem egyeni izlesre vonatkoztatva is - az en igeny- es elvarasszintemhez (ár/minöseg/mennyiseg/hangulat) igy érzem, mas elvarasszinthez siman lehet egy Hütte tragikus, sok magyar hely meg szuper. ...ahova en be sem mennék, ha fizetnek sem !
Én greenbio hozzászólására reagáltam először, de a többesszámot Te állítottad be :)
Magyarországon is nyugodtan betérhetsz, legfeljebb ha félsz, nézd meg, mit írnak a helyről a googlemaps-en, ha lehúzós a hely, tuti, hogy észreveszed. Az extraprofit fogalmat én - bocs, de - nem tudom értelmezni. Ez az én hibám.
Ausztriában én is mászkáltam a hegyekben eleget, és ismerem a hütte-felhozatalt, ami szinte mindenhol ugyanaz - de azért akadnak/akadtak gyöngyszemek is. Egy rossz szót nem írtam az osztrák vendéglátásról, csak a magyart védtem az igaztalan és igazságtalan összehasonlítástól, mindezt úgy, hogy SEMMILYEN érdekeltségem nincs a vendéglátóiparban. Ja, azért tedd a szívedre a kezed: egy kiadós mászás után betérsz egy hüttébe, ahol meleg kaja van - nagyjábol mindegy, hogy mi az, eszméletlen jól fog esni, ez a természet ereje ☺︎
Ha még gyors is a hüttében a kiszolgálás - és általában az - akkor komolyan elhiszed, hogy akkor állnak neki ott kiklopfolni, panírozni a húst? Ugyanúgy bedobják a sütőbe a fagyasztott félkész panírozott husikát.
Egyébkként nem szorosan ehhez, csak megjegyezném: elég érdekes a hütték fenntartása Ausztriában, 99%-uk az ÖAV tulajdonában van, amely a tgasági díjakból és az éjszakázások árából tartja fenn (én is tag vagyok, lehet, hogy Te is) a konyhabiznisz viszont teljesen a hüttenwirt-nek megy, aki cserében családostól a menedékház teljeskörű működtetéséért felel. Az egyesületi tagsági bevétel pedig óriási Ausztriában, ebből tartják karban a túraösvényeket és a menedékházakat (hüttéket).
Ezt csak érdekességként írtam le, mielőtt valaki azt hinné, hogy itt valami egyszerű kis családi vállalkozás a hüttefenntartás, hát nem, egy komplex rendszer része, amine Ausztriában nagy hagyománya van. De ez azt hiszem közismert. A rendszer egész jól működik, és rengeteg magyar tagja is van az egyesületnek.
Ha viszont igazán jó hüttekosztot akarsz látni/kóstolni, akkor irány a Dolomitok (Dél-Tirol, Olaszország), ahol olyan összkomfortos hütték vannak 3000m körüli magasságban, és olyan háromfogásos hegymászómenüket szolgálnak fel, hogy csak nézel... Csak éppen az sem olcsó, bár elfogadják az ÖAV-tagkártyát ott is, és kapsz rá némi kedvezményt.