Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Vakteszt (Belépő vs. márkás vs. vezeték nélküli HDMI összeköttetés, va

Moderátor: Hiccusz

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 312

Hozzászólás Szerző: BoRRoNeo »

Amellett, hogy tisztában vagyok, hogy a mi kis régiónkba nem mindig azzal a panellal felvértezett példányok jutnak el használatra, mint amiket a zsetonosabb régiókba küldenek, azért azt gondolom abban egyetérthetünk, hogy ez végtelenül felháborító és kiábrándító. Ugyanis ez a fogyasztó megtévesztésének tipikus esete. Persze apróbetűk, kiskapuk meg a kézmosás hegyek megvannak, azzal amit Te is leírtál, hogy a teszt csak arra a készülékre érvényes, de akkor mi szükség van szakértőkre, teszterekre, standard-ekre - amikre amúgy Te is elismered, hogy a gyártók fittyet hánynak, mert simán lehet, hogy egy más képességű készülék jut el hozzád, mint amit szénné teszteltek, reklámoztak és a neves szakemberek jóváhagyásával és ajánlásával ellátott marketing anyagot merik kihányni a fogyasztó képébe.
Ezt Te komolyan gondolod, hogy az normális, hogy egy vásárló, elmegy egy forgalmazóhoz és mielőtt megveszi a terméket - főleg ha dobozosat akar -,  nyittassa ki a dobozt, fotózza le a szériaszámot, menjen fel a netre, próbálja levadászni, hogy akkor most ebbe kb. milyen alkatrészek kerülhettek bele, hogy amikor rajta van a pecsét, hogy EISA award (tudom, tudom...), Best buy, Recommended meg egyéb díjakat úgy kapta, hogy az a készülék tökéletes volt amit leteszteltek, de amit megveszek az annak már a butított verziója, pedig ugyanaz a neve, típusa, modellszáma??? És mindezt nem egy belépő szintű tévéről beszélve, hanem a zászlóshajóhoz képest eggyel lejjebb?? Remélem csak viccelsz....
Akkor viszont felteszem a kérdést. Itt a fórumon BÁRMELYIK eladó, forgalmazó, ha olyan kéréssel találkozik, hogy egy vevő szeretne vinni mondjuk egy 5 milliós projektort, de nincs éppen dobozos 3-is belőle, hogy kénye kedve szerint kibontogassa azokat, kipróbálja  és a legjobbat vigye el, vagy azt amelyik a legközelebb áll a körbeharsogott marketing dumához, hanem be kell rendelnie, akkor hogyan szavatolja azt, hogy Én a legjobbat fogom kapni a pénzemért - és itt most zárjuk ki a hibás terméket, mert üzemszerű működésre alkalmas készülékről és annak a tesztelt, vizsgált, demózott testvérének produkciójáról beszélünk?

Ez végtelenül felháborító és kiábrándító. A fogyasztó megtévesztésének tipikus esete. És nem, nem normális.

Mindenben igazad van. Nem is ezt vitattam, csak Te azt sugalltad, hogy a kalibráció ízlés kérdése, ami a profiknak tetszik az Neked nem. De itt nem erről van szó, valószínűleg az a beállítás Neked is tetszett volna ott helyben.

De ha már szubjektivitás. A kalibrálás nem szubjektív. Általában a rec709 sztenderdre végzik. De van akinek ez nem tetszik. Olyan, mint a hangban a loudness. Van akinek jobban tetszenek a harsányabb színek, esetleg az alacsonyabb gamma. De ez szintén nem ide tartozik.

Jalso
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 88

Hozzászólás Szerző: Jalso »

Akkor viszont felteszem a kérdést. Itt a fórumon BÁRMELYIK eladó, forgalmazó, ha olyan kéréssel találkozik, hogy egy vevő szeretne vinni mondjuk egy 5 milliós projektort, de nincs éppen dobozos 3-is belőle, hogy kénye kedve szerint kibontogassa azokat, kipróbálja  és a legjobbat vigye el, vagy azt amelyik a legközelebb áll a körbeharsogott marketing dumához, hanem be kell rendelnie, akkor hogyan szavatolja azt, hogy Én a legjobbat fogom kapni a pénzemért - és itt most zárjuk ki a hibás terméket, mert üzemszerű működésre alkalmas készülékről és annak a tesztelt, vizsgált, demózott testvérének produkciójáról beszélünk?

Vagy másképpen, kihez forduljak, hogy azt a terméket kapjam amelyik képes arra, amilyen marketing dumákkal meg elismerésekkel ellátott produkciót nyújtja? És mindezt nem belépő szintű és legkevésbé sem olcsó - bár ez relatív, mint tudjuk - termékről beszélünk?
Előfok : Marantz Cinema 40, Végfok : Sherbourn PA 7-150, Emotiva BasX-A4
IC : AQ Red River, SUPRA
Frontok : JBL LS 80
Center : JBL LS Center
Háttér : JBL LS 40
SBL, SBR : JBL STUDIO 530
ATMOS : JBL STUDIO 220
Mélyláda : SVS SB4000,
Kép : Sepiscreen ALR, Sony VPL-XW5000ES

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az a baj, hogy Te sem a valós eredményre hajtasz. Sokan túlzottan műszaki szemmel nézik, elemzik, fejlesztik a rendszerüket. Ez érthető, elvégre itt az emberek 99 százaléka műszaki beállítottságú (köztük én is), s nem foglalkoznak a valós lényeggel. Tisztázni kéne először is, hogy mi a jó hang? Mi a jó kép? Ugye, már itt bajban vagyunk. Példának, ha fel tudnánk tölteni egy képsorozatot minden egyes tapasztalt mozista vásznáról lekapott képéből, lenne nagy meglepetés, civakodás. Ki mondaná meg, hogy melyik a jobb kép? Biztos vagyok benne, hogy vannak itt páran, akik eltérnek a referencia képtől és melegebb színvilággal moziznak. Erre Te azt mondod, hogy ez nem helyes... Kinek?? 

Szerintem abszolút félreérted. A képet a lejátszó adja, a megjelenítő mutatja. Bármi is a jó kép, azt csak ezen a két eszközön tudod állítani. A teszt a kábelekről szólt. Hogy befolyásolják-e azt az akármilyet képet. És a válasz nem. Ennek semmi köze az ízléshez. Lehet az a kép rossz, lehet jó, lehet Neked tetsző, lehet nekem tetsző, a kábel egyiken sem fog változtatni. A teszt csak erről szólt.

Nekem ne mondja meg se kábelgyártó, se hifi kereskedő, hogy melyik a számomra megfelelő hang. Adjon megfelelő információt a termékről, esetleg tegyen javaslatot, de ne jelentse ki, hogy ez, vagy az a jó.. azt a másikat meg felejtsem el. Majd én szépen kikísérletezem. Az már más kérdés, hogy vannak esetek, mikor a javaslat találkozik az én ízlésemmel.
Erre azt mondjátok, hogy ködösítés. Hogy lenne már az??

Még egyszer vissza kell térnem a Kindle terminológiára. Te a könyvről beszélsz. Hogy milyen a jó regény. Hogy se az Amazon, se én ne mondjuk meg neked, hogy milyen a jó könyv. De erről szó nincs. Csak annyit mondtam, hogy a Kindle-höz mellékelt USB kábel nem fogja megváltoztatni a rámásolt könyvet. Hogy a könyv milyen, azt továbbra is Te döntöd el. Még csak befolyásolni sem akar senki. Ahogy a kábel nem is fog.

VDH Clearwater, Fapaci, Audioquest kábeleket használok. Tetszik a hang, amit kapok. Erre bizonyíték, hogy egyre több zenét hallgatok. Viszont járkálnak a bogarak, mert nem egységes a kábelezésem. Erre most mondaná a Hifi-s, hogy hülye vagyok, mert nem az a baj, hogy nem egységes, hanem, hogy nincs egyensúlyban. Én meg azt mondom, hogy márpedig egységesíteni fogom, s ha a kapott hang nem megy el nekem nem tetsző irányba, akkor úgy hagyom, mert számomra ez hozza meg a tökéletes élményt. Tudom, hogy rendezett a vászon mögötti terület és ez megnyugtatólag hat. Tehát jobban tudom élvezni a rendszerem. 

Még mindig csak a HDMI videóátvitelről beszélünk. A többi más tészta, nem tartozik ide. 

Évek óta kialakult a két HDMI-s tábor. Ha valaki sok százezres kábelt vásárolna és az olvasottak láttán nem a saját tapasztalására támaszkodik, majd csalódik, akkor ki a hülye??

Ha csak a képminőség érdekli, akkor nem csalódik. Ha más szempontok is számítottak volna és azokat nem vette figyelembe, akkor ő.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11023
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

...mihelyst elkezdődik a hang-kép szabványosítása, ezek a különbségek el fognak tűnni.  A HIFI a hangzáshűségről szól(na) és nem az egyéni ízlésekről! Én szívesen venném, ha egy cég olyan hifit-házimozit telepítene, amiben a kép és a hang a természetre hasonlítana! Ha ez meg lenne sosem nyúlnék semmihez sem, csak azért, hogy a saját számíze szerint módosítsam a képet-hangot. 
Tévúton és számodra ismeretlen területen jársz most is. A hangzást nem lehet szabványosítani, maximum a lejátszó rendszerből lehet tökéletesebb átvitelt kicsavarni, hogy azt kapjuk, ami valójában a felvételen van. Sokan erre törekszünk, ennek ellenére a hangfelvételek soha nem lesznek egyformák és ez így van jól. A művészetet nem lehet és nem is szabad szabványosítani. A (hangzás)hűség akkor működik, ha van egy etalon, amihez tudsz viszonyítani. No de egy komolyzenei koncert esetén mi legyen ez az etalon? Az első sor 4. székében hallható hangzás, vagy a 10. sor 12. székében megélhető hangzás? Mi van, ha a zenekar aznap kevésbé lelkes és enerváltan játszanak? Egy elektromos hangszernél mit tekintünk etalon hangzásnak? A képi világban egyszerűbb a helyzet, mert egy tárgy színe ritkán változik meg attól függően, milyen távolságból és milyen akusztikai környezetben nézed, de ha ez be is következne, utólagos korrekcióval helyre billenthető. Sorolhatnám estig az érveket, de azt hiszem, esetedben mint mindig, most is csak falra hánynám a borsót, így be is fejezem.

Jalso
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Mert nem mondta el neked senki, hogy ez nem így működik. Minden olyan tesztben, ahol szerepelnek kalibrált leírások azt is elmondják, hogy ez csak az adott készülékre vonatkozik, egy másikon nem fog feltétlenül működik. Ezek a készülékek alkatrészekből állnak, azoknak tűrésük van. Nincs két egyforma. Mikor még bennfentes voltam, úgy vettem a projektorom, hogy kibontottam 8-10 darabot és mindegyik másmilyen volt. Kiválasztottam a legjobbat és azt hoztam el. De arról is lehetne beszélni, hogy a TV gyártók még az azonos típusú készülékeikben is különböző gyártmányú paneleket használnak. Csak a sorozatszám alapján lehet megmondani, hogy melyikben van a jobb. Okos ember így indul vásárolni. Szóval ha ugyanazt a képet akarod elérni, amit a tesztben is láttál, akkor műszerrel kell egyedileg bekalibrálni a tévédet. Ha sikerül ugyanazt az ábrát elérned mint a tesztben, észre fogod venni, hogy más beállításokat kellett hozzá eszközölnöd. Ennek megint semmi köze az ízléshez, egyszerű technológia.
Amellett, hogy tisztában vagyok, hogy a mi kis régiónkba nem mindig azzal a panellal felvértezett példányok jutnak el használatra, mint amiket a zsetonosabb régiókba küldenek, azért azt gondolom abban egyetérthetünk, hogy ez végtelenül felháborító és kiábrándító. Ugyanis ez a fogyasztó megtévesztésének tipikus esete. Persze apróbetűk, kiskapuk meg a kézmosás hegyek megvannak, azzal amit Te is leírtál, hogy a teszt csak arra a készülékre érvényes, de akkor mi szükség van szakértőkre, teszterekre, standard-ekre - amikre amúgy Te is elismered, hogy a gyártók fittyet hánynak, mert simán lehet, hogy egy más képességű készülék jut el hozzád, mint amit szénné teszteltek, reklámoztak és a neves szakemberek jóváhagyásával és ajánlásával ellátott marketing anyagot merik kihányni a fogyasztó képébe.
Ezt Te komolyan gondolod, hogy az normális, hogy egy vásárló, elmegy egy forgalmazóhoz és mielőtt megveszi a terméket - főleg ha dobozosat akar -,  nyittassa ki a dobozt, fotózza le a szériaszámot, menjen fel a netre, próbálja levadászni, hogy akkor most ebbe kb. milyen alkatrészek kerülhettek bele, hogy amikor rajta van a pecsét, hogy EISA award (tudom, tudom...), Best buy, Recommended meg egyéb díjakat úgy kapta, hogy az a készülék tökéletes volt amit leteszteltek, de amit megveszek az annak már a butított verziója, pedig ugyanaz a neve, típusa, modellszáma??? És mindezt nem egy belépő szintű tévéről beszélve, hanem a zászlóshajóhoz képest eggyel lejjebb?? Remélem csak viccelsz....

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Még egyszer. Minden tesztnek vagy egy technológiai leírása. A HDMI videó tesztnél az, hogy nincs különbség. A teszt ezt megcáfolni tudja. Nem tudta. Ezt a receptet bárki lekörmöli, ez az egyetlen járható út.
A tápkábel esetén a technológia azt mondja, hogy van különbség. A teszt azt tudja megmondani, hogy ez a különbség hallható-e. Nem minősít, csak a különbség meglétét írja le. Ha a különbség megvan, akkor lehet beszélni arról, hogy ki mennyi sóval, borssal.

Nem szeretnék okoskodónak tűnni.. Lehet én látom rosszul a helyzetet, de..

Az a baj, hogy Te sem a valós eredményre hajtasz. Sokan túlzottan műszaki szemmel nézik, elemzik, fejlesztik a rendszerüket. Ez érthető, elvégre itt az emberek 99 százaléka műszaki beállítottságú (köztük én is), s nem foglalkoznak a valós lényeggel. Tisztázni kéne először is, hogy mi a jó hang? Mi a jó kép? Ugye, már itt bajban vagyunk. Példának, ha fel tudnánk tölteni egy képsorozatot minden egyes tapasztalt mozista vásznáról lekapott képéből, lenne nagy meglepetés, civakodás. Ki mondaná meg, hogy melyik a jobb kép? Biztos vagyok benne, hogy vannak itt páran, akik eltérnek a referencia képtől és melegebb színvilággal moziznak. Erre Te azt mondod, hogy ez nem helyes... Kinek?? 

Nekem ne mondja meg se kábelgyártó, se hifi kereskedő, hogy melyik a számomra megfelelő hang. Adjon megfelelő információt a termékről, esetleg tegyen javaslatot, de ne jelentse ki, hogy ez, vagy az a jó.. azt a másikat meg felejtsem el. Majd én szépen kikísérletezem. Az már más kérdés, hogy vannak esetek, mikor a javaslat találkozik az én ízlésemmel.
Erre azt mondjátok, hogy ködösítés. Hogy lenne már az??

A mai napig 9 méteres 4500HUF-os kínai HDMI-t használok. Kaptam is érte támadást, mely majdnem elsodort rossz irányba. De ez az irány másnak lehet jó. Példa:
VDH Clearwater, Fapaci, Audioquest kábeleket használok. Tetszik a hang, amit kapok. Erre bizonyíték, hogy egyre több zenét hallgatok. Viszont járkálnak a bogarak, mert nem egységes a kábelezésem. Erre most mondaná a Hifi-s, hogy hülye vagyok, mert nem az a baj, hogy nem egységes, hanem, hogy nincs egyensúlyban. Én meg azt mondom, hogy márpedig egységesíteni fogom, s ha a kapott hang nem megy el nekem nem tetsző irányba, akkor úgy hagyom, mert számomra ez hozza meg a tökéletes élményt. Tudom, hogy rendezett a vászon mögötti terület és ez megnyugtatólag hat. Tehát jobban tudom élvezni a rendszerem. 

Évek óta kialakult a két HDMI-s tábor. Ha valaki sok százezres kábelt vásárolna és az olvasottak láttán nem a saját tapasztalására támaszkodik, majd csalódik, akkor ki a hülye?? 

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

nem állok meg, csak kiindulásnak veszem.
Úgy látom páran azt szeretnétek, ha valaki lekörmölné azt a bizonyos receptet és kényelmesen hátradőlve, ezzel letudva éreznétek az eredményt.

Nézzünk egy olyan embert akit semmilyen szinten nem érdekel sem a hifi, sem a házi mozi és nézzünk pl. téged. Szerintem bátran kimondhatjuk, hogy a mérő egyenes kiindulópontjánál drasztikusan többen vannak mint akik másik végén állnak. Írásaid alapján valahol a másik vége felé tartasz. Ha nem lenne semmilyen fék rajtad, mennyire mélyülnél el a hobbidban? És mint hogyan írod felfelé vagy inkább egyre befelé pörögsz ... Hasonlóan gondolkodók nyilván helyeselnek neked, sőt biztatni is fognak, hogy véletlenül se lassíts. Szerintem azok gondolkodnak helyesen ( illetve józanul) akik mérlegelik a megéri faktort. Nem csak én, már mások is leírták, hogy a filmek színvonala folyamatosan csökken, ennek ellenére egyre több pénzt, időt, energiát áldoznak a "vérhobbisták" a hifijükbe. Volt idő, amikor előljáróimként tekintettem az előlloholókra, de mára ez az érzés megváltozott. 

Szerencsére voltak olyan elődeink akik megalkották a mértékegységeket. Ha szájíz szerint kapnál fizetést, szemmértékre szalámit, üzemanyagot, sódert vagy akármit, neked sem tetszene.
Csak elméletben: A tápkábel és a hdmi kábel valamennyit módosít a hangon a képen. Hangyányit több lesz a mély, másik rendszeren leheletnyivel több a magas, hdmi kábel esetén zöldebb lesz a zöld, pirosabb a piros. Ezek csak a kalibrálásig számítanak, mert mihelyst elkezdődik a hang-kép szabványosítása, ezek a különbségek el fognak tűnni. 
A HIFI a hangzáshűségről szól(na) és nem az egyéni ízlésekről! Én szívesen venném, ha egy cég olyan hifit-házimozit telepítene, amiben a kép és a hang a természetre hasonlítana! Ha ez meg lenne sosem nyúlnék semmihez sem, csak azért, hogy a saját számíze szerint módosítsam a képet-hangot. 

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Másik példa, hogy kinéztem magamnak egy TV-t. Hosszú heteket töltöttem azzal, hogy megpróbáljam belőni, pozícionálni a képességeit, hasznát. Olvastam felhasználói véleményeket, hogy ha van valami negatív, akkor ne érjen meglepetésként. Megszereztem az ISF certifikált legjobb beállítási paramétereket (ha valaki kiváncsi a készülékre és/vagy a metódusra, annak privátban linkelem), majd fogtam a Blu-Ray lejátszómat, Blu-Ray lemezeket (bár most ez is el lett tiporva a teszt által, hogy van értelme), egy In-Akustik HDMI kábelt, és elsétáltam az MM-be, ahol volt belőle kiállított példány.

Mert nem mondta el neked senki, hogy ez nem így működik. Minden olyan tesztben, ahol szerepelnek kalibrált leírások azt is elmondják, hogy ez csak az adott készülékre vonatkozik, egy másikon nem fog feltétlenül működik. Ezek a készülékek alkatrészekből állnak, azoknak tűrésük van. Nincs két egyforma. Mikor még bennfentes voltam, úgy vettem a projektorom, hogy kibontottam 8-10 darabot és mindegyik másmilyen volt. Kiválasztottam a legjobbat és azt hoztam el. De arról is lehetne beszélni, hogy a TV gyártók még az azonos típusú készülékeikben is különböző gyártmányú paneleket használnak. Csak a sorozatszám alapján lehet megmondani, hogy melyikben van a jobb. Okos ember így indul vásárolni. Szóval ha ugyanazt a képet akarod elérni, amit a tesztben is láttál, akkor műszerrel kell egyedileg bekalibrálni a tévédet. Ha sikerül ugyanazt az ábrát elérned mint a tesztben, észre fogod venni, hogy más beállításokat kellett hozzá eszközölnöd. Ennek megint semmi köze az ízléshez, egyszerű technológia.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

1-2 ember kivételével, nem találkoztam még a teszter társaságból személyesen mindenkivel, így nem ismerem a preferenciáit, látó&halló képességeit, ezáltal a kompetenciájukat sem.

Viszont azért mert tizenakárhányan részt vettek egy - amúgy szervezettség és kivitelezettség szempontjából - példás és kompetitív teszten, és tapasztaltak valamit, attól az még nem hiszem, hogy kikiáltható standard-nek.

Tudom sokat írtunk, de ez is elhangzott már. A sztenderdet maga a technológiai leírás adja. Maga a white paper. Abban minden pontosan benne van. Az egész kétkedés csak abból fakadt, hogy a gyártók gyárták a drága kábeleket. Érdekes módon azt senki nem gondolja, hogy egy Kindle-re gagyi USB kábellel átmásolt könyvben megváltoznak a szereplők nevei. Azt sem gondolja senki, hogy egy adás-vételi szerződést gagyi USB kábellel kinyomtatva megváltozik az összeg vagy a dátum. Annak is megvan a maga technológiai leírása és az is sztenderdizálja, hogy ez nem történhet meg. A teszt csak heccből jött létre, hiszen korábban ennél sokkal komolyabb teszteken, műszerekkel felvértezve már bizonyították, hogy a sztenderd létezik és helyes. Nem ennek a 15 embernek kell hinni, ők csak kellemesen eltöltöttek egy délutánt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Te mondod mindig hogy az egyik kezedben a kábel, a másikban pedig a pénz.Őszinteség az ha nem tanácsolunk semmit,csak azt kérdezzük hogy melyiket kéri?
Igen, ez a lehető legnagyobb őszinteség. Mivel nekem fogalmam sincs, ki milyen hangzást keres, mire figyel, mik a preferenciái, nem javasolhatok neki nyugodt lélekkel semmit és bevallom, energiám sincs rá, hogy a napi 10 érdeklődő életébe beleképzeljem magam. Szépen le is szoktattam már sokakat arról, hogy nekem "Megéri-e..." kezdetű kérdéseket tegyenek fel, mert évek óta nem válaszolok ilyenekre. Honnan a tökből tudhatnám, másnak mi éri meg? Tapasztalt hifistaként talán Te is rájöttél már, hogy nincs mindenkire érvényes recept. Ráadásul sokan imádnak cserélgetni, tesztelni, számukra ez a hobbi lényege, attól függetlenül, hogy Neked ez szimpatikus-e.

Jalso
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Azért szerintem tisztázzunk valamit.
1-2 ember kivételével, nem találkoztam még a teszter társaságból személyesen mindenkivel, így nem ismerem a preferenciáit, látó&halló képességeit, ezáltal a kompetenciájukat sem.
Viszont azért mert tizenakárhányan részt vettek egy - amúgy szervezettség és kivitelezettség szempontjából - példás és kompetitív teszten, és tapasztaltak valamit, attól az még nem hiszem, hogy kikiáltható standard-nek. Miből gondoljátok, hogy a Ti vagy bárki más véleménye mérvadó lehet egy adott egyén számára. A résztvevők közül többen el is ismerték, hogy kb. az 1/3-nál feladták a dolgot, és onnantól "csak úgy" ment a pontozás. Már bocsánat - és senkit nem akarok ezzel megbántani -, de ez minden, csak nem hiteles értékelés és nem is vonható le szerintem messzemenő következtetés sem belőle. Valljuk be, mindannyian (Én is) titkon reménykedtünk abban, hogy a teszt majd azt az eredményt hozza, hogy felesleges a kábeleken kattogni, legfőképpen azért, mert ahogy már más is leírta, ha ki kell adni súlyos pénzeket egy kábelért, vagy egy műszaki cikkért, totál más lesz a "kielégülés" mértéke amikor üzembe helyezed. Egy csillivilli projektorral, hangfallal sokkal könnyebb menőzni - már ahol ez számít -, az ismerősök elött, mint egy kábellel, amit egyébként rendre el is tüntetünk a szemek elöl, mindenféle sínbe és / vagy állványba.
Vegyük például a DLP projektorok RBE-jét. Van aki látja, van aki nem. Ha csinálnak a DC-ben majd egy ilyen tesztet és véletlenül egy olyan teszter csapat fog majd összejönni, akik nem látják, akkor utána az lesz a "hiteles" álláspont, hogy nem is létezik? Én meg elmegyek megvenni és amikor otthon azt tapasztalom, hogy de mégis van, akkor érezzem magamat rosszul, hogy rossz a szemem? Vagy majd kiszámlázhatom a csapatra, aki kijelentette, hogy márpedig ilyen jelenség, nem létezik?
El kellene ismerni, hogy a csapat véleménye, bármennyire is tudományosnak tűntek a körülmények, SZUBJEKTÍV. Ebből ezután a felhasználó eldönti, hogy tizenakárhány ismeretlen ember véleményére ad, vagy arra amit személyesen tapasztal.
Nem akarom védeni Fapaci-t, de pont ezért nem ment el erre a tesztre (és Tonyka sem, akinek a topikjában indult a lavina), Nem azért, mert nem volt kiváncsi rátok - hiszen pár fórumos helyén kezelve a helyzetet, úgy állította be az eseményt, mint egy jó bulit/bandázást/ismerkedést a technikával - , hanem mert nem tartotta hitelesnek sem a tesztet, sem az ott született eredményt ÉS NEM AZÉRT MERT A SZERVEZŐ, A HELY VAGY A TÁRSASÁG kvalitását akarta degradálni, hanem mert egy olyan beállítottság béli, érzelmi, hangulati, egyéni képességeken és szubjektív véleményeken múló eredmény volt várható, ami minden lehet, csak nem standard.
Másik példa, hogy kinéztem magamnak egy TV-t. Hosszú heteket töltöttem azzal, hogy megpróbáljam belőni, pozícionálni a képességeit, hasznát. Olvastam felhasználói véleményeket, hogy ha van valami negatív, akkor ne érjen meglepetésként. Megszereztem az ISF certifikált legjobb beállítási paramétereket (ha valaki kiváncsi a készülékre és/vagy a metódusra, annak privátban linkelem), majd fogtam a Blu-Ray lejátszómat, Blu-Ray lemezeket (bár most ez is el lett tiporva a teszt által, hogy van értelme), egy In-Akustik HDMI kábelt, és elsétáltam az MM-be, ahol volt belőle kiállított példány. Majd ott a helyi márkaképviselő arccal eléültem, beüzemeltük a cuccaimat és elkezdtük vadul állítgatni. A procedúra legalább 1-1,5 órás volt, de a srác is élvezte, mert Őt is érdekelte, hogy amit elad, mit tud. Miután beállítottuk, jött a döbbenet, hogy egyáltalán nem tetszik így a kép - az eladó meg is jegyezte, hogy így el se tudná adni a TV-t ezzel a képpel (és itt most zárjuk ki az értékesítési politikát, hogy amit el kell adni, annak vigyük fel a fényerejét meg kontrasztját, hogy feltűnőbb legyen) -, mert bár a szabvány szerint most a legtökéletesebb a fekete, meg így a leghelyesebb a szín telítettsége, egyszerűen nem tetszett - persze az MM vakító neonfénye, meg a 100 másik tv villódzása sem segített túl sokat. Pedig ezeket a paramétereket, szofisztikált módszerekkel, "hiteles" szakemberek, neves külföldi fórumon tették elérhetővé és nevezik Best Picture-nek vagy Picture Perfect-nek. Én utána finomhangoltam és máris meggyőzőbb volt NEKEM a TV produkciója. Akkor én most béna vagyok vagy rosszak az érzékszerveim? NEM, NEKEM EZ A PREFERENCIÁM, viszont ezért ha el is megyek egy tesztre, akkor sem formálok jogot arra, hogy ami a véleményem, az legyen a mérvadó. Még akkor sem, ha 10 mellettem levő ember is hasonlóan tapasztalja a dolgokat.
Be kell látni, hogy amire rá akarjátok erőltetni az EGZAKT tudomány pecsétjét, az sohasem lehet az, mert EGYÉNI PREFERENCIÁKRA ÉPÜL. Vagy szavazzunk meg egy olyan stábot, akinek utána úgy érezzük, hogy adhatunk a véleményére, vagy hívjuk meg a bolygó összes lakosát a tesztre, és ha MINDENKI ugyanazt pipálja, akkor lehet érvényesnek - bár még akkor sem biztos, hogy jó -, nevezni.
Most pedig feltartok egy méretes saválló pajzsot, mert amit most kapni fogok, ahhoz képest az Alien vére testápoló lesz, DE ATTÓL MÉG EZ A VÉLEMÉNYEM.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Úgy látom páran azt szeretnétek, ha valaki lekörmölné azt a bizonyos receptet és kényelmesen hátradőlve, ezzel letudva éreznétek az eredményt. Ugye látjátok, hogy ez nem járható út??

Még egyszer. Minden tesztnek vagy egy technológiai leírása. A HDMI videó tesztnél az, hogy nincs különbség. A teszt ezt megcáfolni tudja. Nem tudta. Ezt a receptet bárki lekörmöli, ez az egyetlen járható út.

A tápkábel esetén a technológia azt mondja, hogy van különbség. A teszt azt tudja megmondani, hogy ez a különbség hallható-e. Nem minősít, csak a különbség meglétét írja le. Ha a különbség megvan, akkor lehet beszélni arról, hogy ki mennyi sóval, borssal.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ezt nem hiszem el azért vettél sokszoros áru Furutech tápkábelt mert jól néz ki és még ezt le is írod?  Na ez kiveri nálam rendesen a biztosítékot 

Hmm. Nem vagyunk egyformák. Én szeretem ha a dolgaim jól néznek ki, jobban érzem magam tőlük. A HDMI kábelem például a falban megy, ott nem látszik, megvettem féláras akcióban a Kácsa 4K-s kábelét azt jó napot.

De a végeredményt tekintve te is csak szobadíszt vettél. Ha előre tudod legalább a színét megválaszthatad volna.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Véleményem szerint...

Sót, borsot ízlés szerint - mondja az egyik szakács. 
Csapott teáskanál sót, két csipetnyi borsot - mondja a másik. 

Aki az előbbire hallgat (ha nem is elsőre), de meg fogja találni a számára megfelelő ízt. Aki az utóbbira és szent írásnak is veszi, az könnyen lehet, hogy örökké tévúton marad. Vagy legalábbis meg van az esély, hogy nem találta el, a saját szájízének megfelelő tuti kombinációt. Tény, hogy az utóbbi könnyű, kényelmes út. Én is ezt szoktam választani. Viszont nem állok meg, csak kiindulásnak veszem.
Úgy látom páran azt szeretnétek, ha valaki lekörmölné azt a bizonyos receptet és kényelmesen hátradőlve, ezzel letudva éreznétek az eredményt. Ugye látjátok, hogy ez nem járható út??  

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 934

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Én eleve a Furutech-et vettem, és egy percig nem rejtettem véka alá, hogy pusztán azért mert jobban néz ki. Nálam a tápkábelek látható helyen vannak és a tápkábelek jelentősen hozzájárultak a technokrata design-hoz. Nem hallgattam meg előtte, nem hasonlítottam össze egy másik hasonló árfekvésű kábellel, ez tetszett. A tesztet jóval később végeztük, egy ismerősöm kérésére.

Ezt nem hiszem el azért vettél sokszoros áru Furutech tápkábelt mert jól néz ki és még ezt le is írod?  Na ez kiveri nálam rendesen a biztosítékot 
"Az igazi barát szemből támad."

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Mindig is imádtam, amikor mások döntik el helyettem, mennyire vagyok őszinte, anélkül, hogy bármi konkrét kérdést feltennének. Az én szememben ez egy második stádiumos bizalmi fóbia.
Te mondod mindig hogy az egyik kezedben a kábel, a másikban pedig a pénz.Őszinteség az ha nem tanácsolunk semmit,csak azt kérdezzük hogy melyiket kéri?

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szóval benyelted a sárkányfüvet? Azért nem kicsi cukifaktor értéke van, ahogy itt sorban leírjátok a meggyőződés nélküli vásárlásait és csereberéitek történetét, közben követelitek, hogy az ilyen eseteket tűzzel s vassal akadályozza meg a fórum közössége.

Engem nem érdekel ki milyen kábelt vesz. De ne azért vegye mert ellenőrizetlenül valaki azt mondja rá, hogy jobb. A drága kábelek jól néznek ki. Komolyabbá teszik a rendszer kinézetét, plusz a minőségi alkatrészek birtoklása pozitív életérzést ad. Szerintem ha valakinek van pénze, akkor ez pont elég indok. Miért kellene még azt is ráhazudni, hogy jobb képet ad?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Fehér Laci menőségből vette meg a tápkábeledet!
Szóval benyelted a sárkányfüvet? Azért nem kicsi cukifaktor értéke van, ahogy itt sorban leírjátok a meggyőződés nélküli vásárlásait és csereberéitek történetét, közben követelitek, hogy az ilyen eseteket tűzzel s vassal akadályozza meg a fórum közössége.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tehát nem érzékeltél különbséget a tápkábelek között, de azért a Furutechet tartottad meg, mert mások szerint van különbség? Most erre mit mondhatnék? Idézzem Fehérlacit?

Én eleve a Furutech-et vettem, és egy percig nem rejtettem véka alá, hogy pusztán azért mert jobban néz ki. Nálam a tápkábelek látható helyen vannak és a tápkábelek jelentősen hozzájárultak a technokrata design-hoz. Nem hallgattam meg előtte, nem hasonlítottam össze egy másik hasonló árfekvésű kábellel, ez tetszett. A tesztet jóval később végeztük, egy ismerősöm kérésére.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Sajna nem voltam olyan szerencsés,és így visszagondolva látom is már hogy mennyi hülyeséget csináltam.Hosszú és rögös út volt,nem kívánom senkinek.
Ezért is kellene másokat megkímélni ettől,már amennyire ez lehetséges,és őszintén szólni hozzájuk.

Mindig is imádtam, amikor mások döntik el helyettem, mennyire vagyok őszinte, anélkül, hogy bármi konkrét kérdést feltennének. Az én szememben ez egy második stádiumos bizalmi fóbia.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

Ugye Te is érzed, hogy ez egy nagyon kitekert és nem jó párhuzam.

Tehát nem érzékeltél különbséget a tápkábelek között, de azért a Furutechet tartottad meg, mert mások szerint van különbség? Most erre mit mondhatnék? Idézzem Fehérlacit?

Fehér Laci menőségből vette meg a tápkábeledet!   Nem bántam meg a vételét és sosem fogom eladni, mert egész jól mutat az erősítőbe dugva! A minimális hang elváltozás miatt a továbbiakban nem érdekel a tápkábel mizéria! 
Ivánéknak hála  ezentúl a hdmi sem ...
Nálam ilyen 5+15 méteresek szolgálnak probléma mentesen!

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Azt hiszem, egy átlagos AVX fórumtaghoz képest nálam nagyon lassan cserélődnek a dolgok. Irigylésre méltó, hogy Te amint elkezdtél hifizni, rögtön megtaláltad a tökéletes rendszert, nem kellett cserélgetned semmit, de sajnos a többség nem ilyen szerencsés. Sőt, az általad favorizált gyártó is évente új készülékekkel rukkol elő. Miért teszik, ha az előző is nagyszerű volt? Ha számodra felesleges lépés a kábelek próbálgatása és cseréje, azt javaslom, ne foglalkozz a kérdéssel! Ha mégis felvetődne benned bármilyen kérdés a kábeleimmel kapcsolatban, a topikjaimban szívesen válaszolok rá.
Sajna nem voltam olyan szerencsés,és így visszagondolva látom is már hogy mennyi hülyeséget csináltam.Hosszú és rögös út volt,nem kívánom senkinek.
Ezért is kellene másokat megkímélni ettől,már amennyire ez lehetséges,és őszintén szólni hozzájuk.
Tényleg nem akarlak rugdosni,semmi problémám sincs veled,csak éppen jól példázod azt az utat amit el kell kerülni minden hifizésre térő újoncnak.
Nem is rágom tovább,elengedlek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Az, hogy én nem hallok különbséget két kábel között még nem jelenti tényszerűen azt, hogy nincs is. Ha viszont mások igen, akkor az attól függetlenül tényszerűen azt jelenti, hogy az én életemben nem okoz változást. Nagy butaság lenne, ha ennek ellenére ragaszkodnék a saját tapasztalásomhoz. Tagadhatnám a Taj Mahalt csak mert még nem láttam, de hova vezetne?
Ugye Te is érzed, hogy ez egy nagyon kitekert és nem jó párhuzam.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

De honnan tudod, hogy a másiknak van igaza, nem neked? A hasonlatod meg szerintem nem igazán helytálló.

Ezért vannak az ellenőrzött tesztek. Hiába mondja Fehérlaci, hogy ő hallotta a különbséget, nem tudok vele mit kezdeni mert nem ismerem a teszt körülményeit. De ha adott esetben a Dreamcinemában egy általam is elfogadott teszt folyamán az derül ki, az tudományosan elfogadott, számomra egyértelmű.

BoRRoNeo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Az, hogy én nem hallok különbséget két kábel között még nem jelenti tényszerűen azt, hogy nincs is. Ha viszont mások igen, akkor az attól függetlenül tényszerűen azt jelenti, hogy az én életemben nem okoz változást. Nagy butaság lenne, ha ennek ellenére ragaszkodnék a saját tapasztalásomhoz. Tagadhatnám a Taj Mahalt csak mert még nem láttam, de hova vezetne?

Mert bár Te nem szeretsz objektív tanácsokat adni, tőlem elvárják és meg is szoktam adni. Én megmondom, hogy szar a sárga fal és megmondom, hogy hülyeség a drága HDMI kábel. Az objektivitáshoz pedig fontos a tények ismerete, maximum hozzáteszem a saját szubjektív véleményemet, például számít a tápkábel, de én nem hallottam különbséget.

Válasz küldése

Vissza: “DREAMCINEMA”