Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztikai előadás (avagy előadás sorozat)
Moderátor: Hiccusz
Résztvevői lista:
antz
gyulaipal
KP
OnTom
dhcodoki
cisco
ldg81
csacsumicsa
BMN1010
Paler
Paler barátja
Quetz
kissb
feherlaci
viragok
Géza123
Még 4 kiadó helyünk van.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
ajaj sárkányfűárus, véged van, jön az inkvizítor
Bár nem fehér, hanem fekete:
https://www.youtube.com/watch?v=DiKFV9Ka-GU
Természetesen a filmjelenet és a valóság közötti párhuzam csupán a fantázia szüleménye.
Résztvevői lista:
antz
gyulaipal
KP
OnTom
dhcodoki
cisco
ldg81
csacsumicsa
BMN1010
Paler
Paler barátja
Quetz
kissb
feherlaci
viragok
Még 5 kiadó helyünk van.
feherlaci-> na neee... ugye csak rosszul látok... ez csak egy tréfa akar lenni... na nemááá bammeg
hát ha ez igaz akkor ez vicces lesz ajaj sárkányfűárus, véged van, jön az inkvizítor
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />
Résztvevői lista:
antz
gyulaipal
KP
OnTom
dhcodoki
cisco
ldg81
csacsumicsa
BMN1010
Paler
Paler barátja
Quetz
kissb
feherlaci
viragok
Még 5 kiadó helyünk van.
Mi van, ha nem lesz meg a létszám?Akár furcsa, akár nem, sokan vannak, akik nem látnak előre 2-3 hétre a. Jópár ember gondolkodik jelenleg is, ők valószínűleg csak később tudnak/fognak dönteni.
Még 6 kiadó helyünk van.
Mi van, ha nem lesz meg a létszám?
Immáron biztossá vált, a 2. előadás időpontja: 2017. július 1. szombat, 17:00 óra.
Résztvevői lista:
antz
gyulaipal
KP
OnTom
dhcodoki
cisco
ldg81
csacsumicsa
BMN1010
Paler
Paler barátja
Quetz
kissb
feherlaci
Még 6 kiadó helyünk van.
Az is regisztráljon emailben, immáron időpont megjelöléssel, aki már korábban (így vagy úgy, de) jelezte szándékát! Köszi.
2. előadás résztvevői:
antz
Az első előadás sikere illetve a visszajelzések alapján úgy döntöttünk, folytatjuk. Sőt, az elhangzott kritikákat meghallgatva az előadás tematikáját is megváltoztattuk, s immáron a kimondottan a házimozira koncentrálva több konkrétumot, gyakorlati példát és esettanulmányt bemutatva közelítjük meg a kérdéskört.
A következőkről lesz tehát szó:
Elméleti összefoglaló a szobaakusztika fogalmairól, paramétereiről
Házimozi szobák akusztikai tervezési szempontjai, módszerei, eszközei, szoftveres szimuláció
Akusztika módosításának lehetséges eszközei, azok használata, méretezése
Felső kategóriás HiFi és házimozi szobák akusztikai bemutatása, beavatkozások és mérési eredmények ismertetése
Kérdés-felelek
Az előadás időpontja: 2017. június 17. szombat, 17:00 óra
A jelentkezőket a nekem küldött regisztráció sorrendjében kerülnek fel a résztvevői listára (mittler.ivan@dreamcinema.hu ), úgyhogy érdemes gyorsan dönteni. Mivel időpont szempontjából még esetleg a 2017. július 1-je, szombat 17:00 óra jöhet szóba, feltétlenül jelezzétek, legyetek kedvesek az email regisztrációban, melyik időpont lenne számotokra megfelelő, s mi ennek megfelelően mérlegelünk.
A helyszín továbbra is a DREAMCINEMA (1222 Budapest, Huszár u. 26.), a létszám továbbra is 20 főben van maximalizálva, s a belépő is változatlan.
Remélem erre már el tudok menni és nem jön közbe semmi sem, de függ az időponttól is...
Te voltál a legelső, aki jelentkezett, s aki lemondta.
Remélem erre már el tudok menni és nem jön közbe semmi sem, de függ az időponttól is...
"Az igazi barát szemből támad."
Természetesen függ majd az időponttól is, de részünkről ( dhcodoki, KP és én ) is le lehet foglalni 3 helyet
Az első előadás célja az akusztikai fogalmak, jelenségek tisztázása, bemutatása volt. A tervezett másfél órából 3 és fél óra lett, de konkrét gyakorlati esetek bemutatása így sem férhetett bele. A HiFi és házimozi szobák akusztikai mérését, tervezését és korrigálását eleve egy másik alkalomra terveztük. Vélhetően ezzel folytatjuk majd a sorozatot a közeljövőben, de ha sok új érdeklődő lesz, akkor az elméleti alapokat tájékoztatási szinten át kell ismételnünk. Ha legközelebb is szinte ugyanaz a csapat foglal helyet a DreamCinema szobájában, akkor robogunk tovább bízva abban, hogy az első előadás anyaga szervesen felszívódott és beépült.
Akár hogy és mi is lesz a folytatás, de 2 hely a részemről fixen foglalva
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen /emoticons/default_36_3_1.gif" alt="36_3_1.gif" data-emoticon="" />
Artnovion basszuscsapda árak, működési tartomány, elv, méretek és telepíthetőségi hely
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Az első előadás célja az akusztikai fogalmak, jelenségek tisztázása, bemutatása volt. A tervezett másfél órából 3 és fél óra lett, de konkrét gyakorlati esetek bemutatása így sem férhetett bele. A HiFi és házimozi szobák akusztikai mérését, tervezését és korrigálását eleve egy másik alkalomra terveztük. Vélhetően ezzel folytatjuk majd a sorozatot a közeljövőben, de ha sok új érdeklődő lesz, akkor az elméleti alapokat tájékoztatási szinten át kell ismételnünk. Ha legközelebb is szinte ugyanaz a csapat foglal helyet a DreamCinema szobájában, akkor robogunk tovább bízva abban, hogy az első előadás anyaga szervesen felszívódott és beépült.
Ahogy jelen pillanatban látom, akkora létszámú közönség nem gyűlne ismét össze, akiért érdemes lenne az előadást megismételni, ugyanakkor azon kezdtem el gondolkodni, miként lehetne a 2. előadás témáját úgy belőni, hogy azon ne ismételjük meg 2-3 ember miatt az előzőt, ugyanakkor ne érezze úgy az a 2-3 ember, aki az elsőt kihagyta, hogy érthetetlen számára az egész. Kicsit a kecske-káposzta esete áll fenn. Mivel jó párotokkal beszéltem a mai nap folyamán, s kaptam őszinte és objektív véleményt (ezúton is köszönöm!), kezd kirajzolódni már a dolog. :-)
Én is köszönöm a szervezőknek és előadónak a munkáját! Jó volt! Én is a gyakorlati irányba vinném tovább az előadásokat. 2-3 szoba bemutatása, hogy készült. Eleve hogy történik egy ilyen, mérések folyamata, tesztelése, stb.
Várom a fejleményeket a folytatásról!
Aki lemaradt, azok nevében kérdezem: megfelelő létszám esetén ismét lehet később ilyen előadás?
Ahogy jelen pillanatban látom, akkora létszámú közönség nem gyűlne ismét össze, akiért érdemes lenne az előadást megismételni, ugyanakkor azon kezdtem el gondolkodni, miként lehetne a 2. előadás témáját úgy belőni, hogy azon ne ismételjük meg 2-3 ember miatt az előzőt, ugyanakkor ne érezze úgy az a 2-3 ember, aki az elsőt kihagyta, hogy érthetetlen számára az egész. Kicsit a kecske-káposzta esete áll fenn. Mivel jó párotokkal beszéltem a mai nap folyamán, s kaptam őszinte és objektív véleményt (ezúton is köszönöm!), kezd kirajzolódni már a dolog. :-)
Én is köszönöm Ivánnak és a Dreamcinemának szervezést!
Számomra hasznos volt, mert tisztába kerültek az alapfogalmak és így talán könnyebben megértem az interneten és beszélgetésekben felmerülő információkat. A time-lapse video is nagyon tanulságos volt. Sok kérdés merült fel, melyre Fapaci kitartóan válaszolt is.
Ha lesz folytatása, szeretnék menni. Ha szabad javasolni, a következőkben pár gyakorlati példán is végigmehetnénk, kiinduló állapottól, a megvalósított és beépített akusztikai elemen keresztül egészen a végeredményig.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Nem kötözködöm, de nem is akarok másokkal együtt hullámozni (by Lemmy)! Ez egy fizikai jelenség bemutatása, hogyan módosítsunk a visszhangon. Engem és szerintem másokat jobban érdekelné, a sztereónál lényegesen bonyolultabb és összetettebb 5.1, 7.2, 7.2.4 hangsugárzós rendszerek problémáinak kezelése. Az átlagos méretű helyiségekben a legproblémásabb a mély frekvencia. Ha nincs vagy túl sok van belőle, az nagy gond! Nagyobb mint, hogy két összecsapott faléc hangja, hány tized, század másodpercig hallható.
Ha némi munkával és gondolkodással eljutsz odáig, hogy megérted a szobában játszódó fizikai jelenségeket, Te magad fogod megadni kérdéseidre a válaszokat. Ez egy jól ismert folyamat, tanulásnak nevezzük, a többség átesik rajta élete során több alkalommal is, jó esetben soha nem ér véget. Információ forrásként ajánlom figyelmedbe a DreamCinema akusztikai előadásait, ahova ismét meghívlak. Mit tehetek még érted?
Aki lemaradt, azok nevében kérdezem: megfelelő létszám esetén ismét lehet később ilyen előadás?
Nálam egyébként kb. ez is történik, a nézőtér minden sorában MÁS ugyan a mélyek hangzása, de egy-egy soron belül akárhova is ülünk, TÖKAZONOSAN szól a mélytartomány.
Ezek a lángos cuccok érdekes szemléltető eszközök. Kár, hogy nem hosszabb a cső és frekvenciában nem ment mélyebbre:
Ez nem láng, de itt is látszik a jelenség:
Pali, ugye nem azt akarod mondani, hogy ezzel a pár sorral el van intézve a beszámolód
Tőled ez karcsú, várom az unrated-directors cut verziót
Hát ... igazából én nem is tudom mit kellene még írnom. Az előadás szakmai anyagát nyilván nem tudom leírni, de a Fapaci által alább közzétett képek/diagramok jól mutatják, hogy komoly szakmai alapozás volt az előadáson. Nyilván nem mondom, hogy csupa ismeretlen dolog hangzott el, de jó volt így egyben, egy szakember szájából hallani az alapfogalmakat. Arra mindenképpen jó volt, hogy lássuk, hogy félreértettünk-e valamit a Wikipédiát olvasgatva... :-)
Ami viszont engem személyesen nagyon érdekel, az az előadás utáni kis személyes beszélgetés Fapacival, ahol ismertettem a zárt térben használt "line array"-ekre vonatkozó elméletemet (miszerint ennek ugyanolyan "hengerhullám" az eredménye, mint egy nyílt térben felállított Line Array esetén, HA az oldalfalak hangvisszaverése tökéletes). Ami igen bíztató, az az, hogy Fapaci NEM tudott logikailag belekötni az érveimbe, miután a ház falára a képzeletbeli krtétával "felmutogattam" a dolgot. Igazából azt gondolom, hogy ebbe a dolgba nem is nagyon lehet belekötni, mivel az elméletem csak a tér (sík)tükrözésre vonatkozó szimmetriáját (meg mondjuk az Huygens-Fresnel elvet) használja. Ha ezeket elhiszi valaki (márpedig oktalanság lenne a fizika/matematika ilyen alaptételeiben kételkedni) akkor az elméletemnek is igaznak kellene lennie.
Mivel logikai hibát (egyelőre) egyikünk sem talált a dologban, megegyeztünk, hogy Fapaci csinál számítógépes szimulációt. Meglátjuk az mit mutat ... remélem azt fogja mutatni, hogy igazam van. Márpedig ha igen, akkor 1 dimenziót kiejthetünk a mélyhangok problémájából.
Nálam egyébként kb. ez is történik, a nézőtér minden sorában MÁS ugyan a mélyek hangzása, de egy-egy soron belül akárhova is ülünk, TÖKAZONOSAN szól a mélytartomány. Ez nem váltja meg természetesen a világot, de nem is kizárt, hogy használható lenne valamire.
13800.
Ez most komoly??? Fejhallgatóval próbáltad? Nekem a bal fül 18625Hz a jobb pedig 18541Hz, tehát nem full balanced a hallásom
- thxfan
- Beköltözött
- Értékelés: 1199
Én is köszönöm a vendéglátást a Dreamcinemanak, sajnos a demóra már nem tudtam maradni, de szívesen ott lettem volna. Fapacinak köszönet az előadásért, ismét sokat tanulhattunk az akusztika fontosságáról. Nekem kimondottan tetszett az előadás felépítése, az alapfogalmak tisztázása az elején igen tanulságos volt és jó alapot rakott le az előadás további részére.
Jó volt továbbá néhány fórumost is személyesen megismerni, másabb személyesen beszélgetni, mint privátban és itt a fórum oldalain.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000