Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzók

Moderátor: Luxor Audio

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Re: Hangsugárzók

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Töki írta:
2025.05.18., vas. 18:56
Szimpatikus a konstrukció, és éppen vásárlás előtt állok...
Meghallgatnám a következő két hétben! Mikor van erre mód? Jöhetnek mások is véleményezni nekem?
Köszönöm a megtisztelő érdeklődést!

Durván el vagyunk havazva Zolival mindketten, ráadásul én keveset voltam/vagyok mostanában Magyarországon, ezért sajnos háttérbe szorult ez a projekt. Módosítanunk kellett az elektronikán, mert a beépített végerősítő nem mindig tette azt, amit kértem/vártam tőle. Jelenleg az új verzió gyártása, tesztelése, kínzása zajlik és reményeim szerint az már hibátlan lesz. Az egyetemi vizsgaidőszak után júliustól tudok bemutatókat tartani, illetve leszállítani azt a nem kevés megrendelt hangdobozt, amire néhányan már hónapok óta várnak. sad.gif Köszönöm a türelmet!

2-3 vendéget tudok egyszerre komfortosan leültetni, ennél több embert már ütemezni kell majd, ez lesz a nyílt napok rendje is.

Luxor X 05.png

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 610

Hozzászólás Szerző: Töki »

Szimpatikus a konstrukció, és éppen vásárlás előtt állok...
Meghallgatnám a következő két hétben!

Mikor van erre mód? Jöhetnek mások is véleményezni nekem?

Luxor Audio írta:
2024.12.16., hétf. 16:45
Ami eddig sokpecsétes titok volt...

Immáron hangdobozaink hátlapja és belseje is publikussá vált, az elektronika is perceken belül letisztul és elnyeri végső kinézetét. Kis helyen kell elférnie sok egységnek, ezért erősen zsúfolt a hangulat, de a méret itt most félrevezető lehet, mert bitang erő és nagy tudás lakozik ebben a szerkezetben.

A héten még sok információ érkezik, a hangsugárzók részletes technikai dokumentációja és a hivatalos szaklaborban végzett mérések jegyzőkönyve is elkészül a napokban.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC
Chord Dave + MZX Audio egyedi táp
MZX PRE-NR1
ATC SCM 150 ASL PRO

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Egy újabb érdekes konstrukciójú legenda került hozzám karbantartásra: Bösendorfer VC7

Új ára 10.000 USD körül volt. Ma is szépen működik, csak némi törődésen és takarításon esett át.

SPL cross.jpg
IMG20250416173913.jpg
IMG20250416173807.jpg

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Mathias írta:
2025.01.04., szomb. 20:00
... Gyakorlatilag egy "okos" loudness control lenne ez.
Megoldható az effektív jelszinttől/kivezérléstől függő loudness control, a DSP-nk is tudja, az emberi hallás sajátosságait veszi alapul a megszólalási arányoknál, de attól tartok, ezzel sokaknál falakba ütköznénk. Érdekességként esetleg néhol bemutatjuk, mit is művelne, ha bekapcsolnánk.

Amire korábban írtam, hogy egyelőre nem tudják a hangsugárzóink, az a folyamatos, felhasználói szintű hangerő szabályzás. Mindenki (és a szomszéd is) más hangerőt kedvel, többféle napszakban és lelki állapotban is hallgatunk zenét, a helyiségek mérete és akusztikai csillapítottsága sem lényegtelen. Én biztosan nem szeretnék mindig ugyanazon a hangerőn muzsikálni, ezért kell erre alkalmas eszköz.

Benne lesz az alap csomagban a helyszínen beállítható konvolúciós szűrő, utankénti időzítés, parametrikus EQ, Baffle Step kompenzáció, szubszonikus szűrő, bemeneti érzékenység, resampling és 4 választható hangkarakter, amiből egy a felhasználás helyéhez igazítható.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Luxor Audio írta:
2025.01.04., szomb. 00:17
Hangerőszabályzást önmagukban nem tudnak (egyelőre, de a digitális Link csatlakozó jelzi a jövőt)
Csak azon gondolkoztam, hogy ha a hangerő szabályzás is a "kezetekben" lenne, akkor talán lehetne csinálni progresszív loudness controlt. (Azt hiszem a Cabasse Rialto csinál valami ilyesmit) Mert akkor nagyjából ismert lenne, hogy milyen hangerő várható, feltételezve egy átlagos felvételi hangosságot, ha ennél pontosabb kellene, akkor valószínűleg a lejátszás is "nálatok" kéne legyen, hogy az adott track tényleges hangosságát tudni lehessen. Illetve ha lenne valami olyasmi "standard", hogy milyen várható hallgatási hangerőre keverik a zenéket, akkor a kettő (várt, tényleges) hangossághoz tartozó Fletcher Munson görbék különbségével lehetne módosítani a hangzást, hogy a fül a különböző hangerőkhöz tartozó eltérő érzékenységét kompenzálni lehessen. Gyakorlatilag egy "okos" loudness control lenne ez.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tottyi írta:
2025.01.04., szomb. 10:33
Hi, szabad erdeklodnom, hogy ezek az ertekek az X4-es doboznál +/-6dB-nel milyenek? Frekvencia tartomány: 33Hz - 22kHz (+/-3dB)
Természetesen szabad, pláne hogy éppen erről a témáról (is) írok éppen egy cikket.

6 dB-es tűrést engedve szinte bármilyen frekvenciákat írhatnék a dobozaink adatlapjára. No nem azért, hogy bárkit is becsapjak, hanem mert digitális vezérlésű, aktív hangsugárzóknál e számoknak nincs igazán jelentőségük, mert nem fixek. Az átvitel karakterisztikáját, a basszus kompenzációt (BSC), a sávszélek töréspontját szabadon tologathatom a DSP-ben, korrigálni tudom a hangszórók néhány fogyatékát, még a teremakusztika némelyik hatásait is. Ha számháborúra jelentkeznénk, akár 20 Hz-ig is lezavarhatnám a mélysugárzókat (a beépített tartalék megengedné) és villoghatnék vele (ahogy ősszel valaki végighaknizta a hazai fórumokat és csoportokat egy ilyen adattal), de kihagyom a félrevezetés élményét.

Passzív hangdobozoknál van némi informatív tartalma ezeknek a számoknak, mivel ott jellemzően nincs közvetlen korrekciós lehetőség, legalábbis felhasználói szinten. Persze lehet trükközni a keresztváltóval, a doboz kialakításával és elhelyezésével, de mindennek ára van. Tenyérnyi hangszórókból is ki lehet csikarni szubbasszus hangokat, de ez garantáltan alacsony érzékenységet és magas torzítást fog eredményezni, csak erről ritkán beszélnek. A felhasználók nagy része könnyes szemmel nézegeti az alacsony hertzeket és azok alapján próbálja véleményezni a terméket, ezzel pedig könnyű visszaélni a gyártók, kereskedők részéről.

Hozzáteszem, szerintem nincs ember, aki meghallaná, hogy egy hangsugárzó alsó határfrekvenciája 33, vagy 36 Hz-re esik. A különbség kb akkora, mint a zongora két szomszédos billentyűjének hangmagassága között. Az alsó határfrekvenciát sokan (tévesen) azzal azonosítják, hogy a hangdoboznak mennyire erőteljes a basszusa, csak hát a két paraméter között nincs összefüggés. Egy 40 Hz határfrekvenciát tudó doboz elsöpörhet erőben egy 25 Hz-re hangolt példányt (és persze fordítva is lehetséges).

Persze van egy másik, felső sávhatár is. Ott a 22 kHz valós korlát, mivel a magassugárzó natív módon ennyit tud, felette nem dolgozik, ezen DSP-vel sem lehet módosítani.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 860

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Hi, szabad erdeklodnom, hogy ezek az ertekek az X4-es doboznál +/-6dB-nel milyenek?
Frekvencia tartomány: 33Hz - 22kHz (+/-3dB)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Mathias írta:
2025.01.03., pén. 23:56
Szia, jól értem, hogy ha több digitális forrást(tv, konzol, streamer, stb) szeretnék rákötni a hangdobozra, akkor kell egy valamiféle digitális hub, amin lehet bemenetet váltani és digitálisan hangerőt szabályozni(akár távirányítóval)? Van ilyen készülék most a piacon?
A hangdobozaink jelenleg két digitális (SPDIF és AES/EBU) és egy analóg jelet fogadnak, ezek között a hátlapi kapcsolókkal lehet váltani. Hangerőszabályzást önmagukban nem tudnak (egyelőre, de a digitális Link csatlakozó jelzi a jövőt), külső eszközzel kell megoldani, de ugye a legtöbb lejátszó képes rá.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Szia, jól értem, hogy ha több digitális forrást(tv, konzol, streamer, stb) szeretnék rákötni a hangdobozra, akkor kell egy valamiféle digitális hub, amin lehet bemenetet váltani és digitálisan hangerőt szabályozni(akár távirányítóval)? Van ilyen készülék most a piacon?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

DJK írta:
2025.01.03., pén. 20:20
Úgy látom, mintha lenne egy kis kavarodás a webáruházban. A hangsugárzóknál szerintem nagyrészt az X4-hez is az X2-es paraméterei kerültek. :smile53:
Jogos, figyelmetlenségem gyümölcse. Köszönöm, hogy szóltál!

Ugyanakkor a hangdobozaink sok paraméterben azonosak, vagy nagyon hasonlóak, pl. az elektronika, ami az x4 esetében teljesen ki van használva, az x2 esetében pedig kvázi félgőzön dolgozik.

DJK
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: DJK »

Úgy látom, mintha lenne egy kis kavarodás a webáruházban. A hangsugárzóknál szerintem nagyrészt az X4-hez is az X2-es paraméterei kerültek. :smile53:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Ami eddig sokpecsétes titok volt...

Immáron hangdobozaink hátlapja és belseje is publikussá vált, az elektronika is perceken belül letisztul és elnyeri végső kinézetét. Kis helyen kell elférnie sok egységnek, ezért erősen zsúfolt a hangulat, de a méret itt most félrevezető lehet, mert bitang erő és nagy tudás lakozik ebben a szerkezetben.

A héten még sok információ érkezik, a hangsugárzók részletes technikai dokumentációja és a hivatalos szaklaborban végzett mérések jegyzőkönyve is elkészül a napokban.
Csatolmányok
FAP_5845-Edit.png
FAP_5844-Edit.png
FAP_5830.png
FAP_5819-Enhanced-NR.png

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Az elmúlt hónapokban zavarosnak tűnő, néha egymással ellentétes infókat tettünk közzé a Luxor X hangsugárzókról, ütemtervünket többször is felülírta a sors. Most tisztába tenném a projekt alakulását, aktuális helyzetét.

2023 karácsonyábban pattant ki fejünkből a termékcsalád ötlete, mikor a Luxor Audio és az MZX Audio jövőjéről diskuráltunk. Mivel mindketten (Magari Zoli, alias mzperx és jómagam) jó ideje letettük voksunkat az aktív hangsugárzók mellett, néhány nap alatt összeállt az elképzelés egy modern termékről. Azt hiszem, a tucatnyi készülékből álló lejátszó rendszereknek leáldozott, én sem vagyok hajlandó már ilyet használni, ezért a hangsugárzókat igyekeztünk alaposan felvértezni, hogy ne kelljen hozzájuk egy lejátszón kívül szinte semmi. Teljesen saját tervezésben és gyártásban gondolkodtunk, nem akartunk félkész, bárkinek elérhető modulokból építkezni. Az alábbi elváráslistát állítottuk magunk elé:

- többféle analóg és digitális bemenetek, link connect, sub out
- felsőkategóriás A/D és D/A fokozat
- nagyteljesítményű DSP saját egyedi programozással
- digitális vezérlés, jelfeldolgozás, haladó szintű szolgáltatások
- magas hatásfok, alacsony hőtermelés, D osztályú erősítés
- professzionális hangszórók (csicsás HiFi alkatrészek nélkül)
- egyedi digitális korrekció, kalibrálás, választható hangzáskép, felhasználói szinten kezelhető presetek
- nagy elektromos és akusztikai teljesítmény
- kiterjesztett technikai support

Lelkesedésünket jelzi, hogy februárban már elkészültek a részletes gyártmánytervek, amin mi lepődtünk meg legjobban (normális esetben ez sok hónapig szokott tartani). Zoli az elektronika, én a dobozok mechanika és akusztikai tervezését, no meg a gyártás szervezését vállaltam. Ekkor úgy láttuk, tavasz végére eljutunk oda, hogy az első példányokat be tudjuk mutatni, ennek megfelelően is kommunikáltunk. Hiba volt.

Sajnos a gyártás szervezése, a partnerek kiválasztása, tesztelése a tervezettnél sokkal több időbe telt, elment vele az egész nyár, elfogyasztottunk közben két asztalos és három fémipari műhelyt. A prototípusokkal nem voltunk elégedettek, ezért a terveken is módosítottunk, szeptemberben zártuk le a tervezési szakaszt és indítottuk a gyártást, tesztelést. Ahogy nálunk tapasztaltabb kollégák előre megmondták, itt jöttek elő a legdurvább problémák (rezonanciák, túlzott melegedés, méretkülönbségek, gyártási hibák, stb.). A tervezés és gyártás között eltelt 9 hónapban az alkatrészpiac is megváltozott, ehhez is idomulnunk kellett. Hab volt a tortán, hogy Zoli közben főállást váltott és az új helyen végletesen leterhelték, nekem pedig beesett egy új vállalkozás és egy oktatói állás a bécsi egyetemen, így nagyon kevés időnk maradt a hobbi projektünkre. Ennek következményeivel és a történet végletes csúszásával szembesültek az érdeklődők, akik viszont meglepően sokan voltak, egyikünk sem számított ilyen intenzív és lelkes figyelemre, amit tapasztalunk tavasz óta.

Talán vannak még, akik nem vesztették el reményüket és érdeklődésüket. Nekik most már kijelenthetem, hogy elkészültek az első x2 és x4 hangdobozaink, mostantól meghallgathatók, tapogathatók és rendelhetők is. Az elsődleges helyszín a Luxor Audio zuglói székhelye (Budapest, Stefánia út 81.), ide bejelentkezés alapján lehet jönni maximum kettesével. Tervezek bemutatókat tartani a nagyobb városokban is, de ez idén már nem fog összejönni.

A dobozok kinézete és műszaki tartalma véglegessé vált, de apróbb módosítások lehetségesek a közeljövőben a tapasztalatok és visszajelzések alapján. Lesz majd egy x3 típus is valamikor tavasszal, ez tudásban, méretben és árban az x2 és x4 közé esik majd. Ennél nagyobb kínálatot nem tervezünk, mert nem bírnánk vele. Az én szempontjaim szerint a hangdobozaink mindent tudnak, amit egy modern, nagyteljesítményű aktív hangsugárzótól manapság el lehet várni, kicsit talán többet is annál. Használatukhoz csupán áramra és forráskészülékre van szükség (bár nem lehetetlen, hogy utóbbi sem fog kelleni, de ez még a jövő zenéje).

Jelenleg 6-8 hetes átfutással tudunk hangdobozokat gyártani, természetesen garanciával, számlával, rendelést a vételár 50 %-ának befizetésével fogadunk el. Kinézetnél 3 féle selyemfényű furnérból lehet választani (dió, cseresznye, wenge). Az első 10 megrendelőnek 10 % árengedményt, ingyenes házhozszállítást és beüzemelést kínálunk. Mivel a koncepció fontos része a hangdobozok egyedi beállítása, helyszíni kalibrációja, ezeket igyekszünk a jövőben is ingyenesen biztosítani lehetőségeinktől függően. A napokban közzétesszük a friss árakat, a részletes műszaki dokumentációt és fotókat, aztán hajrá!

Köszönjük a türelmet és a figyelmet!

info@luxoraudio.eu
+36309946437

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

RudiSZT3 írta:
2024.11.29., pén. 21:49
Szóval igazából nem nekem készítetted, de akkor is köszönöm Laci! :smile53:
Örülök, ha örömödre szolgál. Az sem volt egy rossz doboz, de az új X hangsugárzóink jóval magasabb szintet képviselnek, még engem is meglepnek minden nap, ahogy szépen bejáratódnak.

RudiSZT3
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: RudiSZT3 »

Szeretném megosztani egy friss élményemet, ami egy Fapaci által készített hangsugárzóhoz kapcsolódik.

Előbb csak látókörömbe került, majd hazahoztam kipróbálni, végül úgy döntöttem, meg is veszek egy aktív hangsugárzó párost, amit Fapaci készített korábban Suminak. Magari Zoltán (MZ/X) elektronikája hajtja a Scan-Speak Revelator hangszórókat. Lejátszóként illetve előfokként Eversolo DMP-A8-at kötöttem be, aminek a hírével (tesztjével) először a Luxor Audio blogjában találkoztam, majd láttam, hogy több elismerő teszt is van róla.

A hang, amit kaptam: színezetlen, energikus-dinamikus, az eddiginél is több részlet, a tere is jó, szóval minden a helyén. Ha kell, elandalít, ha azt szeretném, akkor meg kiráz a gatyámból is.
És mindez még használt piaci árhoz képest is jó ár-érték arányban.
Szóval igazából nem nekem készítetted, de akkor is köszönöm Laci! :smile53:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2471

Hozzászólás Szerző: supravox »

Luxor Audio írta:
2024.07.14., vas. 17:26
LuXor x2 és x4 hangdobozok első példányai dió és amerikai cseresznye furnérozással. Lassan a bemutató helyszínnel is elkészülünk, a képek már ott készültek.

‐---------------------------------

Azta mindenit.
Nagyon mívesnek néznek ki.
Gratulálok.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

rTom írta:
2024.07.14., vas. 20:30
Akkor úgy kérdezem, hogy az X4 "alt" szekciója párosítható lehet az X2- vel az önálló elektronikája okán vagy nem mert az is az X4 monitor kabinetben lesz? Korábban említetted, hogy lesz sub kimenet a monitorokon.
Az x4 alsó dobozában nincs elektronika, önmagában nem működik, kell hozzá a felső doboz, abban vannak az erősítők és a vezérlés is. Az x4 és x2 teljesen más hangolást kapott, nem lehet őket vegyíteni, nem is látom ennek értelmét.

Az x2 viszont rendelkezik Sub Out szubsugárzó kimenettel, amit vezérelni, szűrni is tud, tehát ki lehet egészíteni aktív mélysugárzóval, ha esetleg valaki szatellit üzemmódban szeretné használni.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: rTom »

Luxor Audio írta:
2024.07.14., vas. 19:49
rTom írta:
2024.07.14., vas. 19:39
Az X4 sub passzív lesz v önálló elektronikával készül?
Nincs szubsugárzó. Az x4 egy háromutas hangdoboz, aminél külön kabinetbe került a közép-magas szekció. Teljesen aktív kivitel, mindegyik utat saját végerősítő és központi DSP szogálja ki, miként a kétutas x2-nél is.
Akkor úgy kérdezem, hogy az X4 "alt" szekciója párosítható lehet az X2- vel az önálló elektronikája okán vagy nem mert az is az X4 monitor kabinetben lesz?
Korábban említetted, hogy lesz sub kimenet a monitorokon.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

rTom írta:
2024.07.14., vas. 19:39
Nincs szubsugárzó. Az x4 egy háromutas hangdoboz, csak mechanikailag külön kabinetbe került a közép/magas és a mély szekció. Teljesen aktív kivitel, mindegyik utat saját végerősítő és központi DSP szolgálja ki, miként a kétutas x2-nél is.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: rTom »

Luxor Audio írta:
2024.07.14., vas. 17:26
LuXor x2 és x4 hangdobozok első példányai dió és amerikai cseresznye furnérozással. Lassan a bemutató helyszínnel is elkészülünk, a képek már ott készültek.

FAP_0070.png

FAP_0064.png

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Vinkler írta:
2024.07.14., vas. 18:16
Mikor lesz a hivatalos bemutató?
Nem merek már dátumot mondani, mert eddig egyiket sem tudtuk tartani, de ősszel szeretném elindítani a gyártást.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8828

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Mikor lesz a hivatalos bemutató?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

FAP_0070.png
FAP_0064.png

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Elnyerte végső kinézetét az x4 hangsugárzónk, hamarosan az x2 is fixálódik. A képen látható példányok amerikai cseresznye furnért kaptak, lesz dió és wenge is, ezek lesznek az alap verziók.

(A kép valódi fotó, nem látványterv és nem is mesterségesen generált tartalom.)

FAP_3658-Edit.png

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kicsit elcsendesedtünk, de a háttérben serényen zajlanak az események, készülnek a LuXor hangdobozok alkotó elemei és hamarosan összeállnak egy ütős egésszé. Az asztalos műhelyünk is felpörgött, komoly precizitással gyártják már a dobozokat, amiket megtöltünk majd alkatrészekkel.

És megvan a budapesti főhadiszállásunk is, ahol méltó körülmények között tudjuk majd bemutatni a termékeinket, de erről majd később...

IMG_7530.jpg
IMG_7527.jpg
IMG_7471.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”