Az elmúlt hónapokban zavarosnak tűnő, néha egymással ellentétes infókat tettünk közzé a Luxor X hangsugárzókról, ütemtervünket többször is felülírta a sors. Most tisztába tenném a projekt alakulását, aktuális helyzetét.
2023 karácsonyábban pattant ki fejünkből a termékcsalád ötlete, mikor a Luxor Audio és az MZX Audio jövőjéről diskuráltunk. Mivel mindketten (Magari Zoli, alias mzperx és jómagam) jó ideje letettük voksunkat az aktív hangsugárzók mellett, néhány nap alatt összeállt az elképzelés egy modern termékről. Azt hiszem, a tucatnyi készülékből álló lejátszó rendszereknek leáldozott, én sem vagyok hajlandó már ilyet használni, ezért a hangsugárzókat igyekeztünk alaposan felvértezni, hogy ne kelljen hozzájuk egy lejátszón kívül szinte semmi. Teljesen saját tervezésben és gyártásban gondolkodtunk, nem akartunk félkész, bárkinek elérhető modulokból építkezni. Az alábbi elváráslistát állítottuk magunk elé:
- többféle analóg és digitális bemenetek, link connect, sub out
- felsőkategóriás A/D és D/A fokozat
- nagyteljesítményű DSP saját egyedi programozással
- digitális vezérlés, jelfeldolgozás, haladó szintű szolgáltatások
- magas hatásfok, alacsony hőtermelés, D osztályú erősítés
- professzionális hangszórók (csicsás HiFi alkatrészek nélkül)
- egyedi digitális korrekció, kalibrálás, választható hangzáskép, felhasználói szinten kezelhető presetek
- nagy elektromos és akusztikai teljesítmény
- kiterjesztett technikai support
Lelkesedésünket jelzi, hogy februárban már elkészültek a részletes gyártmánytervek, amin mi lepődtünk meg legjobban (normális esetben ez sok hónapig szokott tartani). Zoli az elektronika, én a dobozok mechanika és akusztikai tervezését, no meg a gyártás szervezését vállaltam. Ekkor úgy láttuk, tavasz végére eljutunk oda, hogy az első példányokat be tudjuk mutatni, ennek megfelelően is kommunikáltunk. Hiba volt.
Sajnos a gyártás szervezése, a partnerek kiválasztása, tesztelése a tervezettnél sokkal több időbe telt, elment vele az egész nyár, elfogyasztottunk közben két asztalos és három fémipari műhelyt. A prototípusokkal nem voltunk elégedettek, ezért a terveken is módosítottunk, szeptemberben zártuk le a tervezési szakaszt és indítottuk a gyártást, tesztelést. Ahogy nálunk tapasztaltabb kollégák előre megmondták, itt jöttek elő a legdurvább problémák (rezonanciák, túlzott melegedés, méretkülönbségek, gyártási hibák, stb.). A tervezés és gyártás között eltelt 9 hónapban az alkatrészpiac is megváltozott, ehhez is idomulnunk kellett. Hab volt a tortán, hogy Zoli közben főállást váltott és az új helyen végletesen leterhelték, nekem pedig beesett egy új vállalkozás és egy oktatói állás a bécsi egyetemen, így nagyon kevés időnk maradt a hobbi projektünkre. Ennek következményeivel és a történet végletes csúszásával szembesültek az érdeklődők, akik viszont meglepően sokan voltak, egyikünk sem számított ilyen intenzív és lelkes figyelemre, amit tapasztalunk tavasz óta.
Talán vannak még, akik nem vesztették el reményüket és érdeklődésüket. Nekik most már kijelenthetem, hogy elkészültek az első x2 és x4 hangdobozaink, mostantól meghallgathatók, tapogathatók és rendelhetők is. Az elsődleges helyszín a Luxor Audio zuglói székhelye (Budapest, Stefánia út 81.), ide bejelentkezés alapján lehet jönni maximum kettesével. Tervezek bemutatókat tartani a nagyobb városokban is, de ez idén már nem fog összejönni.
A dobozok kinézete és műszaki tartalma véglegessé vált, de apróbb módosítások lehetségesek a közeljövőben a tapasztalatok és visszajelzések alapján. Lesz majd egy x3 típus is valamikor tavasszal, ez tudásban, méretben és árban az x2 és x4 közé esik majd. Ennél nagyobb kínálatot nem tervezünk, mert nem bírnánk vele. Az én szempontjaim szerint a hangdobozaink mindent tudnak, amit egy modern, nagyteljesítményű aktív hangsugárzótól manapság el lehet várni, kicsit talán többet is annál. Használatukhoz csupán áramra és forráskészülékre van szükség (bár nem lehetetlen, hogy utóbbi sem fog kelleni, de ez még a jövő zenéje).
Jelenleg 6-8 hetes átfutással tudunk hangdobozokat gyártani, természetesen garanciával, számlával, rendelést a vételár 50 %-ának befizetésével fogadunk el. Kinézetnél 3 féle selyemfényű furnérból lehet választani (dió, cseresznye, wenge). Az első 10 megrendelőnek 10 % árengedményt, ingyenes házhozszállítást és beüzemelést kínálunk. Mivel a koncepció fontos része a hangdobozok egyedi beállítása, helyszíni kalibrációja, ezeket igyekszünk a jövőben is ingyenesen biztosítani lehetőségeinktől függően. A napokban közzétesszük a friss árakat, a részletes műszaki dokumentációt és fotókat, aztán hajrá!
Köszönjük a türelmet és a figyelmet!
info@luxoraudio.eu
+36309946437