Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Csevegő

Moderátor: Luxor Audio

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1428

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Az 5kHz-es felső határ nyilván butaság, ennyire nem kell komolyan venni egy telefonos alkalmazást, ...
Senki sem mért telefonnal 5 kHz-es felső határt. Egyáltalán, semmilyen frekvenciát.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11112
Kapcsolat:

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A Film topikban említődött az 5kHz-re orientálódó hangsávszűkösség, az igazi fülsértő csattogás 8kHz-en tud kijönni egyébként, mindegy. Miről megy ilyen hangi források mellett az érdemi vitázás HM vasak topikjaiban? Mert hogy a hifiben vannak tényleges nüansznyi lépcsők, leheletnyi elképzelési különbségek, irányok, de mozi vonalon? Úgy értem ahhoz képest elég mély és szerteágazó, virágzó téma, jó üzlet, hogy miket jelenít meg vele az ember - most maradjunk csak a hangnál. A lényegi mibenlétet a dög faktor teszi ki?
Többnyire igen, a dögösség. A részletesebb választ megtalálod a házimozi részleg filmbeszámolóiban. Nagyjából 2 szempont és 3 jelző szokott felbukkanni bennük hang terén, kevésbé foglalkoznak a hangzás cizelláltságával. Persze, nem feltétlenül kell háborogni emiatt, a film teljesen másként működik, mint a HiFi. Utóbbinál csupán hangok alapján állítunk össze egy élményt, ellentétben a filmhanggal, ami jellemzően csak kiszolgálja a képi információt (bár magát a lényeget sok műfajban a hang szolgáltatja, de ez egy hosszú téma). A vizuális befogadás pedig a mai embernél előrébb jár, mint a hangi tájékozódás, amit a látásunk simán elnyom lehetőség esetén.

Az 5kHz-es felső határ nyilván butaság, ennyire nem kell komolyan venni egy telefonos alkalmazást, de annyi igazság van benne, hogy a természeti hangok nagy része a középső oktávokban mutatkozik. Léteznek, de viszonylag ritkán hallunk sok kHz-es, vagy 40 Hz-nél mélyebb alaphangokat. Nem véletlen, hogy a hallásunk nem is túl érzékeny ezekben a tartományokban.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Csevegő

Hozzászólás Szerző: mgus »

Kérdés akkor minek a zenészek, egy jó filmhez ott vannak a szimfonikusok:

MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

feherlaci
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 433

Csevegő

Hozzászólás Szerző: feherlaci »

a természetes hangzást kergetőknek, és hallóknak.
Ne dőlj be a mágusnak ...

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

A (házi)mozisok beszámolóiban egyre gyakrabban lehet találkozni a filmek hangzásának jellemzésével, ahol visszatérő szempont a természetesség, a dinamika és a térhangzás. Remélem, túl nagy kiábrándultságot nem okozok az alábbi kisfilmmel, amiben a Warner Br. néhány szakembere mutatja be, hogyan is készül a filmek hangja.

Ez jó.
Ilyet élőben is megnézhettünk a Korda stúdióban, ajánlom minden filmszeretőnek, hogy egyszer látogasson el oda, megéri!
MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Csevegő

Hozzászólás Szerző: venomer »

A Film topikban említődött az 5kHz-re orientálódó hangsávszűkösség, az igazi fülsértő csattogás 8kHz-en tud kijönni egyébként, mindegy. Miről megy ilyen hangi források mellett az érdemi vitázás HM vasak topikjaiban? Mert hogy a hifiben vannak tényleges nüansznyi lépcsők, leheletnyi elképzelési különbségek, irányok, de mozi vonalon? Úgy értem ahhoz képest elég mély és szerteágazó, virágzó téma, jó üzlet, hogy miket jelenít meg vele az ember - most maradjunk csak a hangnál. A lényegi mibenlétet a dög faktor teszi ki?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

A (házi)mozisok beszámolóiban egyre gyakrabban lehet találkozni a filmek hangzásának jellemzésével, ahol visszatérő szempont a természetesség, a dinamika és a térhangzás. Remélem, túl nagy kiábrándultságot nem okozok az alábbi kisfilmmel, amiben a Warner Br. néhány szakembere mutatja be, hogyan is készül a filmek hangja.

https://youtu.be/UO3N_PRIgX0

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Ajánlom az érdeklődők figyelmébe új írásomat: Elektronikus szobakorrekció - gyógyír vagy illúzió?

A modern AVR készülékeknél és a számítógépes lejátszó szoftvereknél ma már alapszintű funkció a digitális szobakorrekció (DRC - Digital Room Correction), amire sokan a helyiség akusztikai hibáinak dicsőséges legyőzőjeként tekintenek. Van-e ennek reális alapja, vagy csak egy újabb marketing blöffről van szó?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

A zenélést aktív oldalról is kedvelők számára talán érdekes lehet James Ross videója, amiben Victor Wooten soundjának titkait nyomozzák a művész segítségével.

Fodera Monarch SE bass
Yamaha Motif DSP
FretTrax Midi interface

https://www.youtube.com/watch?v=eSs7acs8qZw

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2363

Csevegő

Hozzászólás Szerző: cables »

Nyilván te meg én nem vagyunk teljesen egyformák. Számomra ez nem probléma.

Vendég

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Tegnap este a Budapest Jazz Clubban Varga Gyuri barátom pont panaszkodott erre a MŰPA előadásra. Neki túl sok volt a körítés, a felvezetés, a magyarázat, ő több zenét hallgatott volna.

A BJC közönsége tegnap este viszont egy őrületes jazz programot hallhatott, az első részben egy nemzetközi formáció (Byron Wallen – trombita, Juhász Márton – dob, Ibrahima Cheikh Fall – djembe, balafon, ének, Tálas Áron, billentyûk, Matthew Mitchell – gitár, Tóth István – basszusgitár) játszott afrikai jazzt, itt Matthew Mitchell  gitár játéka és az egész előadás elsöprő lendülete jelentett élményt. A szünet utáni második programban egy angol énekesnő (Louise Clare Marshall) lépett fel. Magyar jazz zenészek kísérték (Tálas Áron – zongora, Oláh Péter – bõgõ, Jeszenszky György – dob). Ebből a részből az énekesnő alakja és Tálas Áron virtuóz zongora játéka emelkedett ki.

Háááát Rudi bácsi....
Ezek a kiemelkedés dolgok furcsák nekem. Sőt, általában számomra negatív élmény, ha van ilyen. Tálas Áron pl egy kiváló billentyűs, de Oláh Péter legalább olyan bőgős és Jeszenszky György is legalább olyan dobos. Oláh Péter képes egymaga úgy kísérni egy énekesnőt pl, hogy az egy teljes értékű zenei produkció, nem hiányzik semmi plusz. Ehhez nem feltétlen szükséges a virtuozitási képességek folyamatos bizonygatása. 
No persze az élmény mindenkinek mást jelent, és azt maximálisan tiszteletben is tartom, csak nekem furcsa ez a fajta értékelés.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Tegnap este a Budapest Jazz Clubban Varga Gyuri barátom pont panaszkodott erre a MŰPA előadásra. Neki túl sok volt a körítés, a felvezetés, a magyarázat, ő több zenét hallgatott volna.
A barátod félreérthetett valamit, mert ez az előadás nem koncertnek volt meghirdetve. Nekem és a barátaimnak kimondottan tetszett a körítés, Fassang László gondolatait órákig tudnám hallgatni. Ennek ellenére a prózai rész összesen sem volt több 20 percnél a 2 óránál bőven hosszabb programból.

Ha már kiemelgetünk, én a mellettem ülő csodás nővel tenném ezt. Egy zenekari produkcióból kiemelni valakit... lehetséges, csak erősen problémás. Egy szólista csak akkor tud villantani, ha mögötte ott egy jó zenekar, ez esetben meg kit emeljünk ki?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2363

Csevegő

Hozzászólás Szerző: cables »

de a közönség garantált győztesként hagyta el a termet.

A BJC közönsége tegnap este viszont egy őrületes jazz programot hallhatott, az első részben egy nemzetközi formáció (Byron Wallen – trombita, Juhász Márton – dob, Ibrahima Cheikh Fall – djembe, balafon, ének, Tálas Áron, billentyûk, Matthew Mitchell – gitár, Tóth István – basszusgitár) játszott afrikai jazzt, itt Matthew Mitchell  gitár játéka és az egész előadás elsöprő lendülete jelentett élményt. A szünet utáni második programban egy angol énekesnő (Louise Clare Marshall) lépett fel. Magyar jazz zenészek kísérték (Tálas Áron – zongora, Oláh Péter – bõgõ, Jeszenszky György – dob). Ebből a részből az énekesnő alakja és Tálas Áron virtuóz zongora játéka emelkedett ki.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Tegnap este ismét meghatározó zenei élményhez jutottam a MÜPA nagytermében. Két fiatal orgonaművész, Martin Sturm és Karol Mossakowski "párbajozott" egymással egészen elképesztő színvonalon. A Fassang László által vezetett programon improvizációs feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, mint pl. bejátszott klasszikus, pop és ethno zenei részletek folytatása, a közönség által kitalált dallamok orgonára hangszerelése meghatározott zenei stílusban, egy önként jelentkező néző emberi tulajdonságainak muzsikába öntése, majd 4 kezes (és 4 lábas) improvizáció, mindez a MÜPA csodálatos hangszerén és Fassang közérthető, mégis magas szintű szakmai hozzászólásaival. Nem tudom, hány koncerten vettem részt életemben, de ez a tegnapi nagyon mélyre ment, még mindig a hatása alatt vagyok. Néha alig tudtam ülve maradni, máskor meg teljesen belesüppedtem az ülésbe és szinte megállt az idő. A zenei élmény mellett érdekes volt megtapasztalni, a leheletnyi, fuvolaszerű hangok és a mindent elsöprő hangorkán között milyen sokféle hangszín és dinamikai tartományra képes az orgona avatott kezek által irányítva. A párbajnak végül természetesen nem lett hivatalos nyertese, de a közönség garantált győztesként hagyta el a termet.

Aki szereti a zenei kalandozásokat, az orgona muzsikát és esetleg a technikai információkra is kíváncsi, annak bátran ajánlom Fassang László programsorozatát, benne az orgona párbajokat és a havonta megrendezett orgona bemutatást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Sajnos az elmúlt hetekben többen is szembesülni voltak kénytelenek azzal, hogy a korábbi, részemről éveken át tartott néhány napos átfutási idő több hétre duzzadt a kábelek gyártásánál. Ennek részben én vagyok az oka, sokat utazom mostanában külföldre és ez folytatódni is fog. Ennél komolyabb és kevésbé szerethető probléma, hogy a Magyar Posta a külföldről érkező csomagok ügyintézését, vámkezelését, kiszállítását a korábbi 3-4 nap helyett 2-3 hét alatt végzi el. Ez komoly hatással van a raktárkészletemre. A hivatallal hónapokig folytatott, de végül eredménytelen veszekedések után nem tudtam mást tenni, fel kellett duzzasztanom a készleteimet. Reményeim szerint ettől visszaáll a korábban megszokott pár napos átfutási idő. Köszönöm minden érintett türelmét!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

tenyleg vidam. remelem dijazod a stilust es a nagy tetelre tekintettel komoly az engedmeny !  :-)
Az ilyen megkereséseket ignorálással szoktam díjazni, miközben néha elmélázok azon, vajh mit gondolhatott hősünk, mikor kérdését feltette. Egy 25e forintos tápkábelemben kb 18e Ft az anyagköltség, a maradék 7e Ft a raktározási és beszerzési költség, illetve az ügymenetre és gyártásra fordított 3 óra munkadíja. No és akkor még nem számoltunk a törzsvevői kedvezményekkel, esetenkénti akciós árakkal és ingyenes házhoz szállítással. Aki 30-40 %-os engedményre ácsingózik, azt várja el tőlem, hogy ingyen, vagy veszteséggel dolgozzak.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Csevegő

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Induljon vidáman a nap!

"Szia! Sokat hallottam a kábeleidről. Szükségem lenne 1 Luxor tápkábelre, mennyi árengedményt tudnál adni?"

tenyleg vidam.

remelem dijazod a stilust es a nagy tetelre tekintettel komoly az engedmeny !  :-)

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Csevegő

Hozzászólás Szerző: audioline »

Induljon vidáman a nap!

"Szia! Sokat hallottam a kábeleidről. Szükségem lenne 1 Luxor tápkábelre, mennyi árengedményt tudnál adni?"

A feléből
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Induljon vidáman a nap!

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3598

Csevegő

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Óóóó ez még csak az eleje az életednek     

(De hogy magunkra is gondoljak picit, akkor még 50 évig "bütykölj" nekünk légyszi  )

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1409

Csevegő

Hozzászólás Szerző: szigony »

Sok Boldog Születésnapot!
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZ/X LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400

Spiky03
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 197

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Spiky03 »

MEDIUM (1.2) 110" 16:9;
Panasonic TX-P42ST50E;
HTPC-DELL MT7030, Amazon Firestick 4K MAX
3x Fosi V3; 5db Jamo D6 LCR
T.amp E-1200+15"Ultimax+15"MicroMarty
Oehlbach 108
ZyXEL NSA325v2 2T+4T WDRed
Xbox OneS+Kinect

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Csatlakozom én is, nagyon boldog szülinapot!  +150. Azért ez elég kerek évszám. Kiváncsiságból kérdezem, hogy tartasz valami különleges ünneplést, bulit emiatt vagy nem különbözik ez sem a többitől?

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1200

Csevegő

Hozzászólás Szerző: thxfan »

10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Csevegő

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Csatlakozom én is, nagyon boldog szülinapot! 

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”