Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika - elmélet és gyakorlat

Moderátor: Luxor Audio

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 451

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Győr: 3 fő (?)
Békéscsaba: 1 fő (?)
Pécs: 2 fő (október?)
Zalaegerszeg: 4 fő (szeptember)
Szeged: 1 fő (?)

Szia!

Győrből visszafelé Esztergom? :-)
Újratervezés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11163
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Győr: 3 fő (?)

Békéscsaba: 1 fő (?)

Pécs: 2 fő (október?)

Zalaegerszeg: 4 fő (szeptember)

Szeged: 1 fő (?)

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

Tömörüljetek megyei egységfrontokba!   Ezekre a vidéki helyszínekre megyek a tervezett időpontokban akusztikai mérésre:

Győr: 3 fő (július vége)
Békéscsaba: 1 fő (?)
Pécs: 2 fő (szeptember)
Zalaegerszeg: 2 fő (?)
Szeged: 1 fő (szeptember)

Reméljük csatlakoznak még Pécshez is!!! 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nekem már csak az ajtó és a függönyök hiányoznak. Fejezzem be a szobát, vagy egyeztessünk egy mérési időpontot?? (Baranya) 
Baranyában néha előfordulok, mert Pécsett születtem, de bizonytalan, mikor megyek arra legközelebb.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Lakószoba esetén mérni akkor érdemes, ha már 

Nekem már csak az ajtó és a függönyök hiányoznak. Fejezzem be a szobát, vagy egyeztessünk egy mérési időpontot?? (Baranya) 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hm, nem semmi. Engem ezek az akusztikai elemek érdekelnének. 
Néhány házilagosan készített, kőzetgyapottal töltött elnyelőt és pár négyzetméter akusztikai szivacsot használtunk, semmi mást.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Szia!

Én most költöztem egy új helyre. Teljesen nulláról kell építkeznem, mert üres a lakás. Nincs bútorzat, csak a hifi.
Ilyen esetben mi az ideális folyamat?

Szia! Mikor én megvettem a mostani - szándékosan romos - lakásomat, felrajzoltam a tehertartó falakat és ablakokat, majd a két hangdoboz és a vetítő helyét. Után jöttek a válaszfalak, fűtőtestek, víz- és elektromos vezetékek, bútorok.

Lakószoba esetén mérni akkor érdemes, ha már nagyjából be van rendezve, de még semmi sem végleges. Így a mérési eredmények megmutatják, mit tud a szoba, de még tudunk rajta módosítani. Ha nagyon komolyan veszed a témát és a szoba leginkább zenehallgatásra szolgál majd, akkor korábbi szakaszban érdemes mérni és az alapján komplexen megtervezni az akusztikát.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Néhány egészen egyszerű akusztikai elem behelyezése és helyük megtalálása után ilyen göbét rajzolt ki a masina:

Hm, nem semmi. Engem ezek az akusztikai elemek érdekelnének. 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 451

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Általában akusztikai beavatkozások előtti helyzetben szoktam méréseket végezni, amik alapján javaslatokat teszek.

Szia!

Én most költöztem egy új helyre. Teljesen nulláról kell építkeznem, mert üres a lakás. Nincs bútorzat, csak a hifi.
Ilyen esetben mi az ideális folyamat?
Újratervezés

KR-ACOUSTIC
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1512

Hozzászólás Szerző: KR-ACOUSTIC »

Általában akusztikai beavatkozások előtti helyzetben szoktam méréseket végezni, amik alapján javaslatokat teszek. A napokban volt lehetőségem egy kezeletlen, majd néhány akusztikai elemmel felvértezett szobát is mérni, így született az alábbi néhány tanulságos grafikon.

Az üres helyiség utózengési ideje így nézett ki a hallgatási pontban mérve:

Az utózengés mértéke a teljes spektrumban a kívánatos 0,4 másodperces érték többszöröse. A hallgató ezt különféle búgásokként, gerjedésekként élte meg, ezzel a panasszal keresett meg engem. Néhány egészen egyszerű akusztikai elem behelyezése és helyük megtalálása után ilyen göbét rajzolt ki a masina:

A helyzet erősen közelíti az ideálist, csupán a felső basszussávban van még némi nem kívánatos zengés. Ezek javítására igazán alkalmas elemek nem álltak rendelkezésünkre, de már készülnek. Az utózengést egy 3 dimenziós grafikonon ábrázolva szintén szépen látszik a változás, kellemesen kisimult a helyzet:

És hogy mindez miként hat az átvitelre, az már egy egyszerű frekvenciafüggő SPL hangnyomás mérésen is jól látszik (a zöld görbe az eredeti, a lila a módosított helyzetben készült):

Komoly mértékben csökkent a felsőbasszusok és a középtartomány feldúsulása, ezáltal az átvitel jóval közelebb került a lineárishoz. Mindezt a laikus hallgató a térérzet, a hangszerhangok és a dinamika javulásaként éli meg. A beavatkozás mérésekkel, pakolással együtt nagyjából egy óránkba telt, anyagköltsége kb 30e Ft volt. Ehhez jön majd még néhány basszus elnyelő, így a teljes költség valahol 60e Ft körül lesz. Biztosan állíthatom, ennyi pénzből semmilyen más beavatkozás, készülék, vagy kábel cseréje nem okozott volna ekkora változást. Javaslom, tessék így tekinteni az akusztika jelentőségére és hasznára.

Ez Attila stúdiója ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Általában akusztikai beavatkozások előtti helyzetben szoktam méréseket végezni, amik alapján javaslatokat teszek. A napokban volt lehetőségem egy kezeletlen, majd néhány akusztikai elemmel felvértezett szobát is mérni, így született az alábbi néhány tanulságos grafikon.

Az üres helyiség utózengési ideje így nézett ki a hallgatási pontban mérve:

Az utózengés mértéke a teljes spektrumban a kívánatos 0,4 másodperces érték többszöröse. A hallgató ezt különféle búgásokként, gerjedésekként élte meg, ezzel a panasszal keresett meg engem. Néhány egészen egyszerű akusztikai elem behelyezése és helyük megtalálása után ilyen göbét rajzolt ki a masina:

A helyzet erősen közelíti az ideálist, csupán a felső basszussávban van még némi nem kívánatos zengés. Ezek javítására igazán alkalmas elemek nem álltak rendelkezésünkre, de már készülnek. Az utózengést egy 3 dimenziós grafikonon ábrázolva szintén szépen látszik a változás, kellemesen kisimult a helyzet:

És hogy mindez miként hat az átvitelre, az már egy egyszerű frekvenciafüggő SPL hangnyomás mérésen is jól látszik (a zöld görbe az eredeti, a lila a módosított helyzetben készült):

Komoly mértékben csökkent a felsőbasszusok és a középtartomány feldúsulása, ezáltal az átvitel jóval közelebb került a lineárishoz. Mindezt a laikus hallgató a térérzet, a hangszerhangok és a dinamika javulásaként éli meg. A beavatkozás mérésekkel, pakolással együtt nagyjából egy óránkba telt, anyagköltsége kb 30e Ft volt. Ehhez jön majd még néhány basszus elnyelő, így a teljes költség valahol 60e Ft körül lesz. Biztosan állíthatom, ennyi pénzből semmilyen más beavatkozás, készülék, vagy kábel cseréje nem okozott volna ekkora változást. Javaslom, tessék így tekinteni az akusztika jelentőségére és hasznára.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Nálam 1 hónap múlva lenne esedékes 16 ker ha jó neked.
Beszéljünk róla előző héten majd!

G-Gabi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 835

Hozzászólás Szerző: G-Gabi »

Nálam 1 hónap múlva lenne esedékes 16 ker ha jó neked.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 131

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Tömörüljetek megyei egységfrontokba!   Ezekre a vidéki helyszínekre megyek a tervezett időpontokban akusztikai mérésre:

Egerszegre senki másnak nem kell mérés? Még egy fő jó volna.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Nekem augusztus után lenne esedékes ...PÉCS környéke.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Tömörüljetek megyei egységfrontokba! Hozzám az elmúlt napokban ilyen vidéki felkérések érkeztek akusztikai mérésre:

Győr - 3 fő
Békéscsaba - 1 fő
Pécs - 1 fő
Zalaegerszeg - 2 fő

Konkrét időpont egyik helyszínre sincs, szóval még szabad a gazda.

zsozsó1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: zsozsó1 »

Igen, eddig ketten jelentkeztünk (zsozsó1, és jómagam).
Bizony itt vagyok...........
Epson TW-9300, Screenline Othello 110" motoros vászon, LG Oled65C9, Audiquest Niagara 3000, Bryston 4B Cubed, Bryston BP-17 Cubed, Bryston BDA-3.14, PMC Twenty 26i,PMC Twenty 22i , HTPC, Synology 1618

geza123
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 462

Hozzászólás Szerző: geza123 »

Egy napra 3-4 mérést tudok vállalni, ennél több már nagyon kapkodós lenne. Tudtommal eddig ketten vannak Győrből.
Igen, eddig ketten jelentkeztünk (zsozsó1, és jómagam).
Lindemann Musicbook Source; Anthem P2; Elac FS 409, HiDiamond

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Szia!

Lehet hogy engem is érdekelne, ha beleférek még a napba...

Egy napra 3-4 mérést tudok vállalni, ennél több már nagyon kapkodós lenne. Tudtommal eddig ketten vannak Győrből.

Tibi98
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: Tibi98 »

Hamarosan Győrbe megyek néhány mérést végezni. Ha esetleg van még a környéken valaki, akit érdekel, beleférhet a napba.
Szia!

Lehet hogy engem is érdekelne, ha beleférek még a napba...

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1485

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Cutler esetleg pont útba esik(ha z M7 és a 8-as út fele jössz a sorrend mindegy) így most akár már ketten is lehetünk.
Így van, pont útba esnék. Jó lenne még valaki Zegről és akkor már 3 felé osztódna az útiköltség.

Roli80
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 131

Hozzászólás Szerző: Roli80 »

Elmegyek én bárhova, de egy ilyen kiruccanás részemről egész napos program, aminek ára van, szóval érdemes városonként néhány kollégának összefognia, így osztódnak a költségek. Emlékeim szerint mostanában Győrből, Békéscsabáról, Pécsről és most már Zalaegerszegről is volt érdeklődő. Egy Debreceni kört pár napja bonyolítottam le, vélhetően oda mostanában nem megyek.
Cutler esetleg pont útba esik(ha z M7 és a 8-as út fele jössz a sorrend mindegy) így most akár már ketten is lehetünk.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Elmegyek én bárhova, de egy ilyen kiruccanás részemről egész napos program, aminek ára van, szóval érdemes városonként néhány kollégának összefognia, így osztódnak a költségek. Emlékeim szerint mostanában Győrből, Békéscsabáról, Pécsről és most már Zalaegerszegről is volt érdeklődő. Egy Debreceni kört pár napja bonyolítottam le, vélhetően oda mostanában nem megyek.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1485

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Ha Zalaegerszegre vagy a környékére jössz én beneveznék.
Ez jól hangzik, én ugyan vas megyei vagyok, de Zalaegerszegtől 25km-re. Egy erre tartó útra én is beneveznék.

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”