Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Akusztika - elmélet és gyakorlat

Moderátor: Luxor Audio

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

A TV nagy üvegfelülete egy akusztikai tükör, ami pont a hallgatóra tol sok közép és magas frekvenciás visszaverődést. Próbára egy vastagabb pokróc is megteszi. Ha pozitív a hallott különbség, lehet tovább kísérletezni.

Nálam az Enigmával nem tudom hol lehetnek a tükröződési és visszaverődési pontok,mert nem szemből jön a hang mint általában a hangsugárzókból.Van arra valami módszer hogy megtudjuk azt hogy a hangsugárzónkból kijövő hang milyen utat is jár végig a szobában?
A pokrócos megoldást azért kipróbálom majd,köszi a tippet.Nincs bajom a hanggal,de kíváncsi vagyok lesz e változás.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2157

Hozzászólás Szerző: dhcodoki »

a panelházban élők erről sokat tudnának mesélni. Célszerű mindig a leggyengébb láncszemmel foglalkozni, mert az határozza meg a végeredményt. 

1,5 évig volt szerencsém egy kismásfeles panelban lakni. S ahogy írtad is, a fűtéscsövek mentén nagyon sok zaj közlekedett. De ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy a szomszéddal közös falakon a konnektor aljzatok mögötti lyuk, szintén közös volt. Leszereltük az egyik aljzatot és láttam a szomszéd kanapéját. ...még jó hogy csak egy kanapét.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A pincében alakítottam ki a zeneszobám, kb.18nm és a mennyezetet a képen láthatóan szeretném megvalósítani "hungarecoll" hasábokból/kockákból , de a födém eléggé átengedi a hangokat és alá egy rétegben valami hangszigetelést is szeretnék 230cm a belmagasság. Közetgyapot és gipszkartonnal lefedni, vagy olvastam erről a csendlapról. Van valakinek e téren valami tapasztalata?

A hangszigetelés is egy igen komplex téma, nehéz pár sorban elintézni. Lényeges jellemzője, hogy a zaj a legkönnyebb utat választja. Hiába szigeteljük alaposan a helyiségek közötti falat, ha nem megfelelőek a nyílászárók, vagy a csöveken, szellőző járatokon, kábelcsatornákban át tud menni a hang. Maga az épületszerkezet is meglepően jól tudja továbbítani a rezgéseket néha, a panelházban élők erről sokat tudnának mesélni. Célszerű mindig a leggyengébb láncszemmel foglalkozni, mert az határozza meg a végeredményt. Talán jól szemlélteti a helyzetet, ha egy több százezer forintos hanggátló ajtót résnyire nyitva hagyunk, máris nem fog működni.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

...vagy olvastam erről a csendlapról. Van valakinek e téren valami tapasztalata?

Én rakattam csendlapot. Egyik szobában az oldalsó falra, a másik emeletiben pedig a padlófűtés rétegrendje alá. Előbbinél 2 rétegben, utóbbinál 2 réteg + filcezés + porózus lapok. Erről találsz képeket a topicomban:
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1745690

Hogy mennyit szigetelne nálad, azt nehéz lenne megmondani. Az biztos, hogy nem rossz dolog, de ha van helyed, akkor inkább a kőzetgyapot+gipszkarton kombót javasolnám. Esetleg belevinnék egy réteg heraklith lapozást. Én a mozi válaszfalat az alábbi rétegrendben építettem meg: 
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... ?p=1745716  
...bár még nincs ajtóm, de már így is sejthető, hogy baromi sokat fog. 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Milyen diffúzort javasolsz a tv elé tenni,és esetleg egy próbára mivel lenne célszerű letakarni,illetve milyen problémákat is okoz általában a tv üvegfelülete a hifi fölött?
A TV nagy üvegfelülete egy akusztikai tükör, ami pont a hallgatóra tol sok közép és magas frekvenciás visszaverődést. Próbára egy vastagabb pokróc is megteszi. Ha pozitív a hallott különbség, lehet tovább kísérletezni.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Sokaknál egy nagy üvegfelülettel rendelkező TV van a hallgatási ponttal szemben. Nagyon hatásos tud lenni, ha erre egy könnyű, mozgatható diffúzort teszünk

Milyen diffúzort javasolsz a tv elé tenni,és esetleg egy próbára mivel lenne célszerű letakarni,illetve milyen problémákat is okoz általában a tv üvegfelülete a hifi fölött?

jocjoc
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: jocjoc »

Sziasztok!

A pincében alakítottam ki a zeneszobám, kb.18nm és a mennyezetet a képen láthatóan szeretném megvalósítani "hungarecoll" hasábokból/kockákból , de a födém eléggé átengedi a hangokat és alá egy rétegben valami hangszigetelést is szeretnék 230cm a belmagasság. Közetgyapot és gipszkartonnal lefedni, vagy olvastam erről a csendlapról. Van valakinek e téren valami tapasztalata?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3190

Hozzászólás Szerző: audioline »

A diffúzorok az elnyelőkkel ellentétben elsősorban nem a helyiség utózengését csökkentik, hanem a visszaverődések szabályszerűségét bontják meg térben és időben, ezzel egy homogénebb hangteret hoznak létre, amiben kisebb mértékben lesznek jelen a hangnyomás gyengülések és kiemelések. Ezt a megtört visszaverő felületükkel érik el, amivel szétszórják a hullámokat. Működési tartományuk jól szabályozható az alkalmazott anyag sűrűségével, elnyelő és visszaverő képességével.

Krisztián fából készült diffúzora anyagából és kialakításából fakadóan elsősorban a középső oktávokban hatékony. Ha a magasabb tartomány diffúzálása a cél, akkor puhább anyagot használunk (pl. nikecell), ha a mélyebb oktávokat akarjuk kezelni, akkor keményebb anyagot és nagyobb méreteket alkalmazunk.

A diffúzorokat célszerű az elsődleges, főbb visszaverődési pontokra elhelyezni. Sokaknál egy nagy üvegfelülettel rendelkező TV van a hallgatási ponttal szemben. Nagyon hatásos tud lenni, ha erre egy könnyű, mozgatható diffúzort teszünk, de a hallgatóhoz közeli hátsó falon, vagy a mennyezeten is igen hatékonyak. Nem kell feltétlenül művi eszközökre gondolni, egy jól megpakolt könyvespolc is nagyszerű diffúzorként működik.

Nálam a HiFi szobában nincs TV középen - az a másik szoba kelléke - ill. elég sok aprósággal igyekeztem már "hangolni" a falfelületeket (szőnyeg, egyenetlen mintás álmennyezet, könyes polcok, szivacsbetét stb...) ezért nem mondanám vészesnek. A középtartomány szerintem rendben, a mély szekció szemtelenkedik bizonyos frekvenciákon. A hangsugárzók mögötti sarokban viszont már nem tudok hengert vagy egyebet elhelyezni, sajnos kicsi a szoba. E mellett ott van a "feleség tűrő faktor" is...annak ellenére, hogy rajtam van még a nadrágszíj. 

KR mutatós fa diffúzorai beindították a bogarat, szépek - még a bútorainkhoz is mennének nagyjából - és akár még fokozhatnák is az élvezeteket, de sejtettem, hogy nem a mély hangok minőségén javítanának elsősorban.

Köszönöm a korrekt informálást!
.

KR-ACOUSTIC
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1509

Hozzászólás Szerző: KR-ACOUSTIC »

A diffúzorok az elnyelőkkel ellentétben elsősorban nem a helyiség utózengését csökkentik, hanem a visszaverődések szabályszerűségét bontják meg térben és időben, ezzel egy homogénebb hangteret hoznak létre, amiben kisebb mértékben lesznek jelen a hangnyomás gyengülések és kiemelések. Ezt a megtört visszaverő felületükkel érik el, amivel szétszórják a hullámokat. Működési tartományuk jól szabályozható az alkalmazott anyag sűrűségével, elnyelő és visszaverő képességével.

Krisztián fából készült diffúzora anyagából és kialakításából fakadóan elsősorban a középső oktávokban hatékony. Ha a magasabb tartomány diffúzálása a cél, akkor puhább anyagot használunk (pl. nikecell), ha a mélyebb oktávokat akarjuk kezelni, akkor keményebb anyagot és nagyobb méreteket alkalmazunk.

A diffúzorokat célszerű az elsődleges, főbb visszaverődési pontokra elhelyezni. Sokaknál egy nagy üvegfelülettel rendelkező TV van a hallgatási ponttal szemben. Nagyon hatásos tud lenni, ha erre egy könnyű, mozgatható diffúzort teszünk, de a hallgatóhoz közeli hátsó falon, vagy a mennyezeten is igen hatékonyak. Nem kell feltétlenül művi eszközökre gondolni, egy jól megpakolt könyvespolc is nagyszerű diffúzorként működik.

Köszönöm a profi leírást ,nekem így nem ment volna !

Elég jó fotók ,el tudnék lébecolni bármelyikben !

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3190

Hozzászólás Szerző: audioline »

Kedves Laci!

KR-Acoustic topikjában érdeklődtem a fa 2D diffúzorok tulajdonságai/hatásai felől. Hova/miért/mennyi ajánlott! Amit mérés nélkül is tudni illik...

Köszönöm megtisztelő válaszod!
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Okés, értem. Csak azért hozakodtam ezzel elő mert sokan szigorúan ketté választják a hangsugárzást és az akusztikát. Egyfelől ezt megértem, másfelől, főleg a hifis oldalról ami az AVX-nek a lényege (talán egy ideig ... még) szerintem nem annyira kellene elválasztani a kettőt egymástól hisz nincs egyik a másik nélkül. De tartom magam a topik szabályához: akusztikában nem beszélünk hangsugárzásról 
Nem szeretnék vaskalapot hordani ebben a topikban (sem), de az összes többiben túltengenek a hiedelmek, vakhitek. Jó lenne legalább itt egy konkrét témánál és az ésszerűség határain belül maradni annak ellenére, hogy a HiFiben minden mindennel összefügg és semmi sem hanyagolható el.

A hangsugárzás és az akusztika nem választható külön, nincs is rá okunk, de egy helyiség utózengési idejét és rezonanciáit kordában kell tartani, függetlenül az alkalmazott hangsugárzótól.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

A kemény, de vastag felület vélhetően az alacsonyabb frekvenciájú hullámokat is visszaveri, az említett esetnél viszont kizárólag nagyfrekvenciás túltengésről volt szó. Erre csak kemény, de vékony anyag képes.
Igen, igazad van. Fura volt nekem ez a magas túltengés és az említett vékony, de nagyon kemény anyag említése mert ilyesmit én sem tapasztaltam még.

Nyilván számít a hangsugárzó diszperziója is, de ez itt egy akusztikai topik, maradnék ennél a témánál.
Okés, értem. Csak azért hozakodtam ezzel elő mert sokan szigorúan ketté választják a hangsugárzást és az akusztikát. Egyfelől ezt megértem, másfelől, főleg a hifis oldalról ami az AVX-nek a lényege (talán egy ideig ... még) szerintem nem annyira kellene elválasztani a kettőt egymástól hisz nincs egyik a másik nélkül. De tartom magam a topik szabályához: akusztikában nem beszélünk hangsugárzásról 

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kemény és vastag felületek (pl. sima beton falak) nem képesek ilyesmire?

Az említett arány nem csak az akusztikán múlik, hanem a hangsugárzókon is!

A kemény, de vastag felület vélhetően az alacsonyabb frekvenciájú hullámokat is visszaveri, az említett esetnél viszont kizárólag nagyfrekvenciás túltengésről volt szó. Erre csak kemény, de vékony anyag képes.

Nyilván számít a hangsugárzó diszperziója is, de ez itt egy akusztikai topik, maradnék ennél a témánál.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Üdv!

Engedj meg 1 kérdést és 1 kommentet, csakhogy tisztábban lássunk, lássak.

Magas frekvenciás (5 kHz feletti) kiemelést csak nagyon kemény és vékony felületek képesek okozni.
Kemény és vastag felületek (pl. sima beton falak) nem képesek ilyesmire?

A jó akusztika annyit jelent, hogy a direkt és a visszavert hanghullámok aránya egészséges.
Az említett arány nem csak az akusztikán múlik, hanem a hangsugárzókon is!

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hozzászólás Szerző: hosszu »

...
Az általam végzett mérések ezeket az ilyen anomáliákat igen hatékonyan megmutatják, pont ezek feltárásáról szólnak.

Köszönöm a választ.
longkft.hu/audioblog/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Egy ismerősöm zeneszobájában ketten is végeztek akusztikai méréseket. Nagyjából mindkét mérés ugyanazt az eredmény hozta, kb. 80 Hz-en és 20 Hz-en kiemelés, ami tulajdonképpen a legtöbb hangsugárzó használatával akár előnyös (is lehet).

Ebben a szobában hosszasan hallgattam egy meglehetősen egyenletes frekvenciaátvitelű, kifejezetten zenei hangú hangsugárzót, aminek hangja csak erős középmagas/magas vágással volt elviselhető. 6-6 db kellett mindkét tartományban visszavenni. A szoba nagyon erős magas-kiemelése (csengése?) más hangsugárzók használatánál is jelentkezett.

Mi lehet az oka, hogy a szoba erős "magaskiemelését" egyik mérés sem mutatta ki? 

Aki akár csak alapszinten is tisztában van a teremakusztikával, az nem mond olyasmit, hogy 80 és 20 Hz-en kiemelése van a szobának. Lehetséges, hogy ezeken a frekvenciákon állóhullámok tobzódnak, de ezek egyaránt okozhatnak kiemelést és kioltást is attól függően, a szobában hova tesszük a fülünket, mérőmikrofonunkat. Előnyük egy sincs, mert nagyon szűk sávban és nagy mértékben hatnak, így képesek durván elszínezni a basszushangokat. A blogomon írtam már erről pár cikket.

Magas frekvenciás (5 kHz feletti) kiemelést csak nagyon kemény és vékony felületek képesek okozni. Lakószobákban ez meglehetősen ritka, szerintem én ilyennel még soha nem találkoztam. Nagy üveg- és fémfelületek képesek a középtartomány tetején (2-4 kHz) komoly utózengést produkálni, amit zenehallgatásnál többletként, feldúsulásként élünk meg. Az ilyen eset elektronikusan nem, de némi textíliával könnyen kezelhető. A jó akusztika annyit jelent, hogy a direkt és a visszavert hanghullámok aránya egészséges. Ha ez eltolódik valamelyik irányba, azaz alul-, vagy túlcsillapítjuk a szobát, azon DSP-vel, EQ-zással nem lehet segíteni, csak a tüneteket enyhíteni. 

Az általam végzett mérések az ilyen anomáliákat igen hatékonyan megmutatják, pont ezek feltárásáról szólnak.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Egy ismerősöm zeneszobájában ketten is végeztek akusztikai méréseket. Nagyjából mindkét mérés ugyanazt az eredmény hozta, kb. 80 Hz-en és 20 Hz-en kiemelés, ami tulajdonképpen a legtöbb hangsugárzó használatával akár előnyös (is lehet).

Ebben a szobában hosszasan hallgattam egy meglehetősen egyenletes frekvenciaátvitelű, kifejezetten zenei hangú hangsugárzót, aminek hangja csak erős középmagas/magas vágással volt elviselhető. 6-6 db kellett mindkét tartományban visszavenni. A szoba nagyon erős magas-kiemelése (csengése?) más hangsugárzók használatánál is jelentkezett.

Mi lehet az oka, hogy a szoba erős "magaskiemelését" egyik mérés sem mutatta ki? 
longkft.hu/audioblog/

Lantos
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: Lantos »

Üdv! A szegedi csapathoz szervezett utamba nyilván bestimmelnél, de Kecskemét nincs olyan messze, így akár tőlük függetlenül is megoldható.

Kedves fapaci!

Írtam privát üzenetet.

Üdv. :Lantos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Kedves fapaci!

Kecskemétet érintő bemérési útvonalhoz jelentkeznék!
Házimozi élmény javítás lenne a cél, biztos lenne mit javítani az akusztikán.
Tehát ha Kecskemétet érintő bemérésre indulsz, és beleférek még a munkaidőbe, akkor kérlek jelezd felém!

Köszönettel:
Lantos

Üdv! A szegedi csapathoz szervezett utamba nyilván bestimmelnél, de Kecskemét nincs olyan messze, így akár tőlük függetlenül is megoldható.

Lantos
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: Lantos »

Kedves fapaci!

Kecskemétet érintő bemérési útvonalhoz jelentkeznék!
Házimozi élmény javítás lenne a cél, biztos lenne mit javítani az akusztikán.
Tehát ha Kecskemétet érintő bemérésre indulsz, és beleférek még a munkaidőbe, akkor kérlek jelezd felém!

Köszönettel:
Lantos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Szia!

Győrből visszafelé Esztergom? :-)

A győri kirándulás időpontjáről nem tudok semmit, de nem laksz olyan messze tőlem, kezelhetjük külön is a Te mérésedet.

dhcodoki
V.I.P.
V.I.P.

Részemről jó októberben is (Pécs)

KR-ACOUSTIC
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1509

Hozzászólás Szerző: KR-ACOUSTIC »

Az elmúlt 3 órában négyen kérdezték tőlem, kötelező-e mérni az akusztika módosításához. Nem kötelező. Egy jó kőműves tervrajz nélkül is fel tud húzni egy házat, csak nem biztos, hogy minden helyiségnek lesz ablaka és ajtaja.
Ez nagyon nagy

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Az elmúlt 3 órában négyen kérdezték tőlem, kötelező-e mérni az akusztika módosításához. Nem kötelező. Egy jó kőműves tervrajz nélkül is fel tud húzni egy házat, csak nem biztos, hogy minden helyiségnek lesz ablaka és ajtaja.

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”