Valódi diffúzorral az utózengési időn nem tudsz érdemben módosítani, ezeknek más a feladatuk. Ráadásul a basszus tartományban hatékony diffúzor kiterjedése sokkal nagyobb, mint a rendelkezésre álló helyed. Amennyiben csak a basszus tartomány zengésén kell csökkenteni úgy, hogy a többi tartományon nem változtassunk, akkor sűrű, nehéz, vastag elnyelő panelre van szükség, aminek a felületét úgy kell kialakítani, hogy csak az alsó oktávokban mutasson elnyelést, a többi oktávban visszaverőként működjön.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Csevegő
Moderátor: Luxor Audio
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10970
- Kapcsolat:
Re: Csevegő
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Akusztikai tippet szeretnék kérni :)
Jelenlegi állapotban a számomra előnyös elmozdulás az utózengési idők alapján az lenne, ha a mély hangoknak tudnám növelni az elnyelését. Van két üres falfelületem amit régóta szeretnék valamivel díszíteni, mivel a magas hangok szinte túlcsillapítottak, ezért az elnyelő logikájú panelt és az eps-t kizárnám, helyette inkább valamilyen diffúzorra gondolnék szép famunkával. Olyan 90x90cm lenne a hely egymással szemben a helyiség közepén (ez az elsődleges visszaverődés és a hallgatási hely között van kb.). Szerintetek milyen formában, mintában kéne gondolkodnom ami előnyös lenne? - sajnos a diffúzor mélységben nincs nagy lehetőség, egyik oldalt 10 centi, másik oldalt max 15 cm. Találtam egy tervet ami tetszik, de az elnyelési (?) görbéje annyira nem biztató.
link: http://arqen.com/sound-diffusers/#blueprints
Jelenlegi állapotban a számomra előnyös elmozdulás az utózengési idők alapján az lenne, ha a mély hangoknak tudnám növelni az elnyelését. Van két üres falfelületem amit régóta szeretnék valamivel díszíteni, mivel a magas hangok szinte túlcsillapítottak, ezért az elnyelő logikájú panelt és az eps-t kizárnám, helyette inkább valamilyen diffúzorra gondolnék szép famunkával. Olyan 90x90cm lenne a hely egymással szemben a helyiség közepén (ez az elsődleges visszaverődés és a hallgatási hely között van kb.). Szerintetek milyen formában, mintában kéne gondolkodnom ami előnyös lenne? - sajnos a diffúzor mélységben nincs nagy lehetőség, egyik oldalt 10 centi, másik oldalt max 15 cm. Találtam egy tervet ami tetszik, de az elnyelési (?) görbéje annyira nem biztató.
link: http://arqen.com/sound-diffusers/#blueprints
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A bassreflex nyílás nem hangszóró, nem is teljes értékű hangforrás, a rezonanciaponttól távol alig sugároz energiát.avl2 írta: ↑2018.12.06., csüt. 10:26mondjuk azt nem tudom - korabbiakra ha emlekszel en szeretem az egyszerüsiteseket :-) - hogy mit lehet egyszerüsitve tenni több hangszoro + basszreflex nyilas eseten, mert mindre külön-külön megnezni babramunka (..amit sajat munkamban is tudok, hogy el kell vegezni, de ott meg is teszem, "hobbiban" kevesbe hajlok ra, de itt ebben a kerdesben csak ezt latnam megoldasnak: minden "kibocsato forrasra" megnezni.
"a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket" ez ugye a LEDE fele törtenö "kivitelezes" ?
A problémás frekvenciák meghatározása valójában nem a hangdoboz és a falfelület távolságából következik, hanem a róla visszavert hullám hallgatóhoz tartó útjának hosszától a közvetlen hullámhoz és a többi visszaverődéshez viszonyítva.
Én nem igazán hiszek ezekben a egyszerűsítő és merev szabályokban, mint pl. a LEDE (Live End Dead End). Vallom, hogy a teljes szobával érdemes foglalkozni akusztikailag.
köszi, persze, tudom, csak nem foglamaztam eleg pontosan.
mondjuk azt nem tudom - korabbiakra ha emlekszel en szeretem az egyszerüsiteseket :-) - hogy mit lehet egyszerüsitve tenni több hangszoro + basszreflex nyilas eseten, mert mindre külön-külön megnezni babramunka (..amit sajat munkamban is tudok, hogy el kell vegezni, de ott meg is teszem, "hobbiban" kevesbe hajlok ra, de itt ebben a kerdesben csak ezt latnam megoldasnak: minden "kibocsato forrasra" megnezni.
"a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket" ez ugye a LEDE fele törtenö "kivitelezes" ?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Jó úton jársz, de a visszaverődések egyaránt okoznak erősítéseket és kioltásokat is. A felvetésben is energiahiányt említett a kérdező.
szokasos javaslat: a 3 közeli faltol a melysugarzasi közeppont (mely közepe ...de bonyolult esetek is vannak: több melyközep, basszreflex nyilas) NE legyen a 3 közeli faltol (oldal, hatso, talaj) egyforma illetve kombinalhato tavra. ...talan vannak akik az aranymetszesi szabalyt, arányt is javasolnak
hattere: ne egyforma hullamhosszakat (azaz frekvenciakat) erösitsenek a közeli falakrol visszaverödesek
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Gondolom, a távolságokat a hangdoboz sarkától mérted, nem a hangszórótól. Ha így van, akkor talán meg is fejtettük a jelenséget, ami egyébként igen gyakori a lakószobákban. Ha sarokban van a hangdoboz és a falaktól hasonló távolságra, akkor a hatás fokozottan jelentkezik sajnos. A problémát úgy tudod kezelni, hogy a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket. Nem tudom, mit jelent az "amolyan hangelnyelő panel", a célra ezen a frekvencián alkalmatlan a szivacs, annál vastagabb, sűrűbb anyag kell.
Frontjaim kb 40-40 cm-re vannak a falaktól a sarokban.Centerem kb 20.Hátsók meg szinte a falon vannak.Sajna másképp elhelyezni itt a nappaliban nem lehet.
Frontok mögött a falon van egy amolyan hangelnyelő panel.Center és a hátsók mögött nincs semmi.Front oldalon szekrények vannak a falon,Tv,és a két alsó szekrény amin a center és az avr valamint a htpc van.Hátsó falon középen van egy kép,amiben van egy tojástartó formájú szivacs.
Kanapé asztal és székek.Nagy szőnyeg a padlón.
Frontok mögött a falon van egy amolyan hangelnyelő panel.Center és a hátsók mögött nincs semmi.Front oldalon szekrények vannak a falon,Tv,és a két alsó szekrény amin a center és az avr valamint a htpc van.Hátsó falon középen van egy kép,amiben van egy tojástartó formájú szivacs.
Kanapé asztal és székek.Nagy szőnyeg a padlón.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Szia! Első lépésként jó lenne kideríteni, mi okozza az energiahiányt. 100-200 Hz között jellemzően egy közeli falfelület visszaverődései szoktak ilyen gondot okozni. Milyen messze van a hangsugárzód a falaktól és van-e azokon valamilyen burkolat a festéken kívül?
Jogos elírtam. Hz akart az lenni.
Kérdésben is tudsz segíteni?
Kérdésben is tudsz segíteni?
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Elvégeztem a bemérést az Anthem bemérő rendszerrel a szobàmban. Az eredmény en az làtszik,hogy 100-200mhz-ig erős beesés van jelen.
Ezt milyen akusztikai panellel lehet javítani?
Vagy mit javasoltok?
Remélem jó helyre írok.
Elvégeztem a bemérést az Anthem bemérő rendszerrel a szobàmban. Az eredmény en az làtszik,hogy 100-200mhz-ig erős beesés van jelen.
Ezt milyen akusztikai panellel lehet javítani?
Vagy mit javasoltok?
Ár/ érték arányban, kivitelezhetőségben sem szeretnék elszállni.
Ötletnek nem rossz! Kiderül. Köszi!
[quote=fapaci post_id=2298271 time=1538637196
A hangfalkábelek kevésbé érzékenyek, ezért nem is szokás árnyékolni őket. Ha a csatornában csak hangfalkábel fut, akkor no para, De ha a csatornában együtt fut vonalszintű jelet szállító kábel, LAN kábel és tápkábel is, az nem szerencsés. A csatorna külső fóliázása nagyjából értelmetlen, inkább belül kell elkülöníteni a különféle kábeleket, vagy más nyomvonalon vezetni őket. Már 1-2 cm sem elhanyagolható távolság.
[/quote]
Akkor a fóliázás felejtős. Különösebb gond nélkül mehetnek a sima hangfalkábelek hátulról előre egy gégecsőben is.
Csak abból indultam ki hogy anno a TV-hez is egy sima kb. 2m-es szalag antenna volt kifeszítve, és befogta a jelet hogy kép és hang is legyen, akkor most kb. 6m-es kábelek mennyi zajt szedhetnek össze. Ezek szerint rosszul gondoltam.
A hangfalkábelek kevésbé érzékenyek, ezért nem is szokás árnyékolni őket. Ha a csatornában csak hangfalkábel fut, akkor no para, De ha a csatornában együtt fut vonalszintű jelet szállító kábel, LAN kábel és tápkábel is, az nem szerencsés. A csatorna külső fóliázása nagyjából értelmetlen, inkább belül kell elkülöníteni a különféle kábeleket, vagy más nyomvonalon vezetni őket. Már 1-2 cm sem elhanyagolható távolság.
[/quote]
Akkor a fóliázás felejtős. Különösebb gond nélkül mehetnek a sima hangfalkábelek hátulról előre egy gégecsőben is.
Csak abból indultam ki hogy anno a TV-hez is egy sima kb. 2m-es szalag antenna volt kifeszítve, és befogta a jelet hogy kép és hang is legyen, akkor most kb. 6m-es kábelek mennyi zajt szedhetnek össze. Ezek szerint rosszul gondoltam.
Hegedült rövid ü.
Kábelezés-együttfutás: fém(rács)harisnya esetleg?
Saját füllel az a baj, hogy egy zavarmentes jelmenesztéssel össze NEM vetve nem biztos, hogy meghallja a hibákat.
Kábelezés-együttfutás: fém(rács)harisnya esetleg?
Saját füllel az a baj, hogy egy zavarmentes jelmenesztéssel össze NEM vetve nem biztos, hogy meghallja a hibákat.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A hangfalkábelek kevésbé érzékenyek, ezért nem is szokás árnyékolni őket. Ha a csatornában csak hangfalkábel fut, akkor no para, De ha a csatornában együtt fut vonalszintű jelet szállító kábel, LAN kábel és tápkábel is, az nem szerencsés. A csatorna külső fóliázása nagyjából értelmetlen, inkább belül kell elkülöníteni a különféle kábeleket, vagy más nyomvonalon vezetni őket. Már 1-2 cm sem elhanyagolható távolság.TSanyi írta: ↑2018.10.03., szer. 12:41Ha kábelcsatornában( gégecsőben) vezetem ela kábeleket, és ezt kívülről betekerem pl. alufóliával mintegy árnyékolás végett. Ahogy azt alkalmazzák egyes kábeleknél is.
Akár hangsugárzó vagy internet, esetleg tápkábel esetén? Felesleges, nem hoz annyit? Szabad-e 2-3 hangsugárzó kábeleit együtt vezetni egy gégecsőben kb. 5m hosszan? Esetleg valaki csinált-e hasonlót?
egyetertek Zolaba javaslataval, csak a sajat fül tud dönteni; ...igaz, nehez, hogy tutti mas allapotban (a mi, a zene, a szomszedbol is jövö elektromagneses tér, a halozati fesz aktualis allapota*, stb.) sem hallanank-e valtozast, ha egy proba alkalmaval nincs különbseg.
azt nem gondolom, ha osztott vagy akar mas gegecsöben menne, a müanyag es 10-20mm tavolsag erdemben befolyasolna az egymasrahatást.
* nalam nagyjabol 1 eve olyan bugas jelent meg, hogy ihaj, nagyon hallhato volt. nem mindig, de sokszor. mar-mar ketsegbeestem, aztan 2-3 honap utan elmult, azota csak ritkabban es sokkal kevesbe van jelen (valoszinü DC volt a 230V-on, nem is kicsi)
azt nem gondolom, ha osztott vagy akar mas gegecsöben menne, a müanyag es 10-20mm tavolsag erdemben befolyasolna az egymasrahatást.
* nalam nagyjabol 1 eve olyan bugas jelent meg, hogy ihaj, nagyon hallhato volt. nem mindig, de sokszor. mar-mar ketsegbeestem, aztan 2-3 honap utan elmult, azota csak ritkabban es sokkal kevesbe van jelen (valoszinü DC volt a 230V-on, nem is kicsi)
Biztos attól is függ hogy sima hangfalkábel vagy egy összetettebb kábel mint pl. Furtech "mikro" 2t ami szigeteltebb.
Nem akarom feltalálni csőben a lyukat ezért kérdezem, biztos sokatoknak megfordult már a fejében és hátha valaki ki is próbálta.
Könnyebb, gyorsabb, jobb a más "kárán" tanulni!
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Szerintem erre nem fogsz jó választ kapni :) 20-30 centi távolság nélkül nem fogja senki megígérni, hogy nem lesz interferencia hifis szemmel.
Nálam pl. egyszerű nappalis 5.1 mozinál egy csőben fut a két hátsó surround kábele kb. 10 méter hosszon. Biztos van interferencia. Hallani-e? szerintem nem... :)
Amúgy tök egyszerű, rakd össze "szárazon" (nem behúzva) és próbáld ki hallasz-e eltérést ha egymás mellett van és ha szét van húzva

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Az elég ha 20-as vagy 25-ös gégecsövekben fut egymás mellett? Ott már nin interferencia?
- irishcream
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 1202
Vagy csatornázz egyenként.irishcream írta: ↑2018.10.03., szer. 19:10Vegyél olyan kábelcsatornát ami osztott.DLP mini csatorna(1).jpgTSanyi írta: ↑2018.10.03., szer. 16:44Köszi!avl2 írta: ↑2018.10.03., szer. 14:54
elvileg kabeleket egymashoz közel, hosszan parhuzamosan, szükre szoritva nem tanacsos vezetni, mert zavar(hat)jak egymast, hisz körülöttük ott az elektromagneses ter; en törekszem is erre, hogy tapkabel, IC, hangsugarzokabel ha keresztezik egymast, akkor minel inkabb merölegesen, amennyire csak lehet, inkabb ne talalkozzanak csak a keszüleknel
Persze hogy szerencsésebb nem együtt vinni, de azért az élet néha produkál olyan szituációkat amikor kell. Ezért kérdeztem hogy ezen az alufólia segít-e?
- irishcream
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 1202
Vegyél olyan kábelcsatornát ami osztott.TSanyi írta: ↑2018.10.03., szer. 16:44Köszi!avl2 írta: ↑2018.10.03., szer. 14:54
elvileg kabeleket egymashoz közel, hosszan parhuzamosan, szükre szoritva nem tanacsos vezetni, mert zavar(hat)jak egymast, hisz körülöttük ott az elektromagneses ter; en törekszem is erre, hogy tapkabel, IC, hangsugarzokabel ha keresztezik egymast, akkor minel inkabb merölegesen, amennyire csak lehet, inkabb ne talalkozzanak csak a keszüleknel
Persze hogy szerencsésebb nem együtt vinni, de azért az élet néha produkál olyan szituációkat amikor kell. Ezért kérdeztem hogy ezen az alufólia segít-e?
Köszi!avl2 írta: ↑2018.10.03., szer. 14:54
elvileg kabeleket egymashoz közel, hosszan parhuzamosan, szükre szoritva nem tanacsos vezetni, mert zavar(hat)jak egymast, hisz körülöttük ott az elektromagneses ter; en törekszem is erre, hogy tapkabel, IC, hangsugarzokabel ha keresztezik egymast, akkor minel inkabb merölegesen, amennyire csak lehet, inkabb ne talalkozzanak csak a keszüleknelTSanyi írta: ↑2018.10.03., szer. 12:41Sziaaztok!
Ha kábelcsatornában( gégecsőben) vezetem ela kábeleket, és ezt kívülről betekerem pl. alufóliával mintegy árnyékolás végett. Ahogy azt alkalmazzák egyes kábeleknél is.
Akár hangsugárzó vagy internet, esetleg tápkábel esetén?
Felesleges, nem hoz annyit?
Szabad-e 2-3 hangsugárzó kábeleit együtt vezetni egy gégecsőben kb. 5m hosszan?
Esetleg valaki csinált-e hasonlót?
Köszi!
Sziaaztok!
Ha kábelcsatornában( gégecsőben) vezetem ela kábeleket, és ezt kívülről betekerem pl. alufóliával mintegy árnyékolás végett. Ahogy azt alkalmazzák egyes kábeleknél is.
Köszi!
Köszi!