Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Csevegő

Moderátor: Luxor Audio

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10970
Kapcsolat:

Re: Csevegő

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

ZolaBA írta:
2019.01.07., hétf. 18:51
Akusztikai tippet szeretnék kérni :)
Valódi diffúzorral az utózengési időn nem tudsz érdemben módosítani, ezeknek más a feladatuk. Ráadásul a basszus tartományban hatékony diffúzor kiterjedése sokkal nagyobb, mint a rendelkezésre álló helyed. Amennyiben csak a basszus tartomány zengésén kell csökkenteni úgy, hogy a többi tartományon nem változtassunk, akkor sűrű, nehéz, vastag elnyelő panelre van szükség, aminek a felületét úgy kell kialakítani, hogy csak az alsó oktávokban mutasson elnyelést, a többi oktávban visszaverőként működjön.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Akusztikai tippet szeretnék kérni :)
Jelenlegi állapotban a számomra előnyös elmozdulás az utózengési idők alapján az lenne, ha a mély hangoknak tudnám növelni az elnyelését. Van két üres falfelületem amit régóta szeretnék valamivel díszíteni, mivel a magas hangok szinte túlcsillapítottak, ezért az elnyelő logikájú panelt és az eps-t kizárnám, helyette inkább valamilyen diffúzorra gondolnék szép famunkával. Olyan 90x90cm lenne a hely egymással szemben a helyiség közepén (ez az elsődleges visszaverődés és a hallgatási hely között van kb.). Szerintetek milyen formában, mintában kéne gondolkodnom ami előnyös lenne? - sajnos a diffúzor mélységben nincs nagy lehetőség, egyik oldalt 10 centi, másik oldalt max 15 cm. Találtam egy tervet ami tetszik, de az elnyelési (?) görbéje annyira nem biztató.
thumbs_diffuser-a1-lf-module-tall-1-w700.jpg
thumbs_diffuser-a1-lf-module-tall-1-w700.jpg (17.03 KiB) Megtekintve 6652 alkalommal
link: http://arqen.com/sound-diffusers/#blueprints
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

avl2 írta:
2018.12.06., csüt. 10:26
mondjuk azt nem tudom - korabbiakra ha emlekszel en szeretem az egyszerüsiteseket :-) - hogy mit lehet egyszerüsitve tenni több hangszoro + basszreflex nyilas eseten, mert mindre külön-külön megnezni babramunka (..amit sajat munkamban is tudok, hogy el kell vegezni, de ott meg is teszem, "hobbiban" kevesbe hajlok ra, de itt ebben a kerdesben csak ezt latnam megoldasnak: minden "kibocsato forrasra" megnezni.

"a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket" ez ugye a LEDE fele törtenö "kivitelezes" ?
A bassreflex nyílás nem hangszóró, nem is teljes értékű hangforrás, a rezonanciaponttól távol alig sugároz energiát.

A problémás frekvenciák meghatározása valójában nem a hangdoboz és a falfelület távolságából következik, hanem a róla visszavert hullám hallgatóhoz tartó útjának hosszától a közvetlen hullámhoz és a többi visszaverődéshez viszonyítva.

Én nem igazán hiszek ezekben a egyszerűsítő és merev szabályokban, mint pl. a LEDE (Live End Dead End). Vallom, hogy a teljes szobával érdemes foglalkozni akusztikailag.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

fapaci írta:
2018.12.06., csüt. 10:11
avl2 írta:
2018.12.06., csüt. 09:14
hattere: ne egyforma hullamhosszakat (azaz frekvenciakat) erösitsenek a közeli falakrol visszaverödesek
Jó úton jársz, de a visszaverődések egyaránt okoznak erősítéseket és kioltásokat is. A felvetésben is energiahiányt említett a kérdező.
köszi, persze, tudom, csak nem foglamaztam eleg pontosan.

mondjuk azt nem tudom - korabbiakra ha emlekszel en szeretem az egyszerüsiteseket :-) - hogy mit lehet egyszerüsitve tenni több hangszoro + basszreflex nyilas eseten, mert mindre külön-külön megnezni babramunka (..amit sajat munkamban is tudok, hogy el kell vegezni, de ott meg is teszem, "hobbiban" kevesbe hajlok ra, de itt ebben a kerdesben csak ezt latnam megoldasnak: minden "kibocsato forrasra" megnezni.

"a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket" ez ugye a LEDE fele törtenö "kivitelezes" ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

avl2 írta:
2018.12.06., csüt. 09:14
hattere: ne egyforma hullamhosszakat (azaz frekvenciakat) erösitsenek a közeli falakrol visszaverödesek
Jó úton jársz, de a visszaverődések egyaránt okoznak erősítéseket és kioltásokat is. A felvetésben is energiahiányt említett a kérdező.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Pampika írta:
2018.12.05., szer. 20:26
Frontjaim kb 40-40 cm-re vannak a falaktól a sarokban....
szokasos javaslat: a 3 közeli faltol a melysugarzasi közeppont (mely közepe ...de bonyolult esetek is vannak: több melyközep, basszreflex nyilas) NE legyen a 3 közeli faltol (oldal, hatso, talaj) egyforma illetve kombinalhato tavra. ...talan vannak akik az aranymetszesi szabalyt, arányt is javasolnak

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Gondolom, a távolságokat a hangdoboz sarkától mérted, nem a hangszórótól. Ha így van, akkor talán meg is fejtettük a jelenséget, ami egyébként igen gyakori a lakószobákban. Ha sarokban van a hangdoboz és a falaktól hasonló távolságra, akkor a hatás fokozottan jelentkezik sajnos. A problémát úgy tudod kezelni, hogy a közeli falfelületek visszaverő képességét lerontod, azaz csillapítod őket. Nem tudom, mit jelent az "amolyan hangelnyelő panel", a célra ezen a frekvencián alkalmatlan a szivacs, annál vastagabb, sűrűbb anyag kell.

Pampika
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: Pampika »

Frontjaim kb 40-40 cm-re vannak a falaktól a sarokban.Centerem kb 20.Hátsók meg szinte a falon vannak.Sajna másképp elhelyezni itt a nappaliban nem lehet.
Frontok mögött a falon van egy amolyan hangelnyelő panel.Center és a hátsók mögött nincs semmi.Front oldalon szekrények vannak a falon,Tv,és a két alsó szekrény amin a center és az avr valamint a htpc van.Hátsó falon középen van egy kép,amiben van egy tojástartó formájú szivacs.
Kanapé asztal és székek.Nagy szőnyeg a padlón.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Pampika írta:
2018.12.05., szer. 18:46
Sziasztok! Remélem jó helyre írok. Elvégeztem a bemérést az Anthem bemérő rendszerrel a szobàmban. Az eredmény en az làtszik,hogy 100-200mhz-ig erős beesés van jelen. Ezt milyen akusztikai panellel lehet javítani?
Vagy mit javasoltok?
Szia! Első lépésként jó lenne kideríteni, mi okozza az energiahiányt. 100-200 Hz között jellemzően egy közeli falfelület visszaverődései szoktak ilyen gondot okozni. Milyen messze van a hangsugárzód a falaktól és van-e azokon valamilyen burkolat a festéken kívül?

Pampika
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Jogos elírtam. Hz akart az lenni.

Kérdésben is tudsz segíteni?

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Pampika írta:
2018.12.05., szer. 18:46
... 100-200mhz-ig erős beesés van jelen....
ne is törödj vele. "mhz" ???? ott nem hallunk semmit :smile29:

Pampika
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Elvégeztem a bemérést az Anthem bemérő rendszerrel a szobàmban. Az eredmény en az làtszik,hogy 100-200mhz-ig erős beesés van jelen.
Ezt milyen akusztikai panellel lehet javítani?
Vagy mit javasoltok?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

venomer írta:
2018.10.04., csüt. 09:36
Hegedült rövid ü.

Kábelezés-együttfutás: fém(rács)harisnya esetleg?

Saját füllel az a baj, hogy egy zavarmentes jelmenesztéssel össze NEM vetve nem biztos, hogy meghallja a hibákat.
Ár/ érték arányban, kivitelezhetőségben sem szeretnék elszállni.
Ötletnek nem rossz! Kiderül. Köszi!

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

[quote=fapaci post_id=2298271 time=1538637196

A hangfalkábelek kevésbé érzékenyek, ezért nem is szokás árnyékolni őket. Ha a csatornában csak hangfalkábel fut, akkor no para, De ha a csatornában együtt fut vonalszintű jelet szállító kábel, LAN kábel és tápkábel is, az nem szerencsés. A csatorna külső fóliázása nagyjából értelmetlen, inkább belül kell elkülöníteni a különféle kábeleket, vagy más nyomvonalon vezetni őket. Már 1-2 cm sem elhanyagolható távolság.
[/quote]

Akkor a fóliázás felejtős. Különösebb gond nélkül mehetnek a sima hangfalkábelek hátulról előre egy gégecsőben is.

Csak abból indultam ki hogy anno a TV-hez is egy sima kb. 2m-es szalag antenna volt kifeszítve, és befogta a jelet hogy kép és hang is legyen, akkor most kb. 6m-es kábelek mennyi zajt szedhetnek össze. Ezek szerint rosszul gondoltam.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: venomer »

Hegedült rövid ü.

Kábelezés-együttfutás: fém(rács)harisnya esetleg?

Saját füllel az a baj, hogy egy zavarmentes jelmenesztéssel össze NEM vetve nem biztos, hogy meghallja a hibákat.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

TSanyi írta:
2018.10.03., szer. 12:41
Ha kábelcsatornában( gégecsőben) vezetem ela kábeleket, és ezt kívülről betekerem pl. alufóliával mintegy árnyékolás végett. Ahogy azt alkalmazzák egyes kábeleknél is.
Akár hangsugárzó vagy internet, esetleg tápkábel esetén? Felesleges, nem hoz annyit? Szabad-e 2-3 hangsugárzó kábeleit együtt vezetni egy gégecsőben kb. 5m hosszan? Esetleg valaki csinált-e hasonlót?
A hangfalkábelek kevésbé érzékenyek, ezért nem is szokás árnyékolni őket. Ha a csatornában csak hangfalkábel fut, akkor no para, De ha a csatornában együtt fut vonalszintű jelet szállító kábel, LAN kábel és tápkábel is, az nem szerencsés. A csatorna külső fóliázása nagyjából értelmetlen, inkább belül kell elkülöníteni a különféle kábeleket, vagy más nyomvonalon vezetni őket. Már 1-2 cm sem elhanyagolható távolság.

avl2
V.I.P.
V.I.P.

egyetertek Zolaba javaslataval, csak a sajat fül tud dönteni; ...igaz, nehez, hogy tutti mas allapotban (a mi, a zene, a szomszedbol is jövö elektromagneses tér, a halozati fesz aktualis allapota*, stb.) sem hallanank-e valtozast, ha egy proba alkalmaval nincs különbseg.

azt nem gondolom, ha osztott vagy akar mas gegecsöben menne, a müanyag es 10-20mm tavolsag erdemben befolyasolna az egymasrahatást.

* nalam nagyjabol 1 eve olyan bugas jelent meg, hogy ihaj, nagyon hallhato volt. nem mindig, de sokszor. mar-mar ketsegbeestem, aztan 2-3 honap utan elmult, azota csak ritkabban es sokkal kevesbe van jelen (valoszinü DC volt a 230V-on, nem is kicsi)

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

ZolaBA írta:
2018.10.03., szer. 22:45

Nálam pl. egyszerű nappalis 5.1 mozinál egy csőben fut a két hátsó surround kábele kb. 10 méter hosszon. Biztos van interferencia. Hallani-e? szerintem nem... :)

Biztos attól is függ hogy sima hangfalkábel vagy egy összetettebb kábel mint pl. Furtech "mikro" 2t ami szigeteltebb.
Nem akarom feltalálni csőben a lyukat ezért kérdezem, biztos sokatoknak megfordult már a fejében és hátha valaki ki is próbálta.
Könnyebb, gyorsabb, jobb a más "kárán" tanulni! 😁

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

TSanyi írta:
2018.10.03., szer. 22:08
Az elég ha 20-as vagy 25-ös gégecsövekben fut egymás mellett? Ott már nin interferencia?
Szerintem erre nem fogsz jó választ kapni :) 20-30 centi távolság nélkül nem fogja senki megígérni, hogy nem lesz interferencia hifis szemmel.
Nálam pl. egyszerű nappalis 5.1 mozinál egy csőben fut a két hátsó surround kábele kb. 10 méter hosszon. Biztos van interferencia. Hallani-e? szerintem nem... :)

Amúgy tök egyszerű, rakd össze "szárazon" (nem behúzva) és próbáld ki hallasz-e eltérést ha egymás mellett van és ha szét van húzva ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

irishcream írta:
2018.10.03., szer. 19:10

Vagy csatornázz egyenként.
Az elég ha 20-as vagy 25-ös gégecsövekben fut egymás mellett? Ott már nin interferencia?

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: irishcream »

irishcream írta:
2018.10.03., szer. 19:10
TSanyi írta:
2018.10.03., szer. 16:44
avl2 írta:
2018.10.03., szer. 14:54

elvileg kabeleket egymashoz közel, hosszan parhuzamosan, szükre szoritva nem tanacsos vezetni, mert zavar(hat)jak egymast, hisz körülöttük ott az elektromagneses ter; en törekszem is erre, hogy tapkabel, IC, hangsugarzokabel ha keresztezik egymast, akkor minel inkabb merölegesen, amennyire csak lehet, inkabb ne talalkozzanak csak a keszüleknel
Köszi!
Persze hogy szerencsésebb nem együtt vinni, de azért az élet néha produkál olyan szituációkat amikor kell. Ezért kérdeztem hogy ezen az alufólia segít-e?
Vegyél olyan kábelcsatornát ami osztott.DLP mini csatorna(1).jpg
Vagy csatornázz egyenként.

irishcream
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1202

Hozzászólás Szerző: irishcream »

TSanyi írta:
2018.10.03., szer. 16:44
avl2 írta:

elvileg kabeleket egymashoz közel, hosszan parhuzamosan, szükre szoritva nem tanacsos vezetni, mert zavar(hat)jak egymast, hisz körülöttük ott az elektromagneses ter; en törekszem is erre, hogy tapkabel, IC, hangsugarzokabel ha keresztezik egymast, akkor minel inkabb merölegesen, amennyire csak lehet, inkabb ne talalkozzanak csak a keszüleknel
Köszi!
Persze hogy szerencsésebb nem együtt vinni, de azért az élet néha produkál olyan szituációkat amikor kell. Ezért kérdeztem hogy ezen az alufólia segít-e?
Vegyél olyan kábelcsatornát ami osztott.
DLP mini csatorna(1).jpg

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

avl2 írta:

Köszi!

avl2
V.I.P.
V.I.P.

TSanyi írta:
2018.10.03., szer. 12:41
Sziaaztok!

Ha kábelcsatornában( gégecsőben) vezetem ela kábeleket, és ezt kívülről betekerem pl. alufóliával mintegy árnyékolás végett. Ahogy azt alkalmazzák egyes kábeleknél is.
Akár hangsugárzó vagy internet, esetleg tápkábel esetén?
Felesleges, nem hoz annyit?
Szabad-e 2-3 hangsugárzó kábeleit együtt vezetni egy gégecsőben kb. 5m hosszan?
Esetleg valaki csinált-e hasonlót?

Köszi!

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Sziaaztok!

Akár hangsugárzó vagy internet, esetleg tápkábel esetén?
Felesleges, nem hoz annyit?
Szabad-e 2-3 hangsugárzó kábeleit együtt vezetni egy gégecsőben kb. 5m hosszan?
Esetleg valaki csinált-e hasonlót?

Köszi!

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”