Red75 írta: ↑2024.08.18., vas. 08:42
Nem tudom, hogy belefér-e a témába a következő kérdésem.: Klíma kültéri egységének zajárnyékolására vajon megfelelnének-e ezek a termékek:
Attól tartok nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Tulajdonképpen a szomszédom problémázik, ezt szeretném megoldani.
Természetesen belefér, hiszen egyre gyakoribb probléma és ugyanúgy akusztikai kérdés, mint a zenehallgató és moziszobák belső viszonyai. Egyre melegebbek a nyarak, egyre többen használnak klímaberendezéseket, amik odabent kellemes körülményeket teremtenek, de odakint zajforrásként jelennek meg. A saját zajunkat természetesnek tekintjük, a szomszéd zajára érzékenyebbek vagyunk, tehát létejön egy konfliktus forrás. Környezetvédelmi kérdés is, hiszen bár a legtöbben a CO kibocsátást emlegetik ilyen beszélgetésekben, a zajterhelés ugyanúgy része a problémakörnek és legalább annyira veszélyes ránk nézve, mint a légszennyezés. Pszichológusok hosszasan tudnának mesélni, milyen lelki problémákat okoz a tartós zajterhelés, ami néhány évtized alatt átlagosan 7-8 dB-lel nőtt a környezetünkben.
Önkormányzati felkérésre én is végeztem zajméréseket Budapest belső kerületeiben és bizony rettenetes a helyzet. Hogy a hivatalos előírásokban rögzített határértékek gyakorlatilag sehol nem teljesülnek, az önmagában is érdekes, de ennél súlyosabb, hogy még késő este sem lehet nyugodtan pihenni a belvárosban a zaj miatt. A mindennapokban tapasztalható ingerültség, agresszivitás is kapcsolódik a témához, no de nyilván nem erre vagy kíváncsi...
A beltéri elnyelő elemek kültérben általában nem használhatók, mivel nem időjárásállók, a hőmérséklet változásai, a csapadék, a szél és az UV terhelés (meg a madarak) gyorsan szétszedik őket, aztán csak szemét lesz belőlük. Léteznek kimondottan kültérre szánt megoldások, mint pl. az autópályák mellé, vagy ipari parkokba telepített zajvédő falak. Ezek jóval olcsóbbak is a lakóterekbe szánt elemeknél, időjárásállóak és akusztikai paramétereik jól dokumentáltak.
A linkelt PET paneleket jól ismerem, több partnerem is forgalmazza, de hangszigetelésre nem javasolnám őket, maximum a felsőbb oktávokban hatékonyak ilyen feladatra. A kültéri egységeket a gyártók (a jogszabályokkal dacolva) sokszor nem látják el megfelelő hangszigeteléssel és rezgéscsillapítással, de utólag beépíthetők, ha a készülék kialakítása megengedi, de a PET panelek rezgéscsillapításra sem jók alacsony tömegük miatt. A nehéz gumiörlemények jobban szoktak működni, könnyű őket szabni, rögzíteni.
Ha a berendezés átalakítása nem járható (pl. veszélyezteti a garanciát), marad az elburkolás, akusztikai árnyékolás, aminél viszont figyelni kell a légcserére, hogy ne csökkentsük a hőleadás hatásfokát. A rosszul kezelt egység élettartama csökken, az áramszámla pedig emelkedik. Az is lényeges, hol helyezkedik el a készülék, van-e a közelében visszaverő felület, növényzet, milyen talapzaton áll, mennyire irányított és milyen frekvenciasávba esik a zajkibocsátása. A mély, búgó hangot nyilván más megoldással lehet megfogni, mint a magas, ciripelő hangot, vagy az erős légmozgás által létrehozott susogást. Ezek alapvetően meghatározzák a szükséges kezelést, szóval további infókra lenne szükség az érdemi tanácshoz.
A nyár során 6-8 ilyen klímás esettel találkoztam a budapesti agglomerációban (kettő már pereskedő szakaszban járt), ahol a magas telekárak miatt jellemzően egymáshoz nagyon közel épülnek a házak, a kültéri egységek zaja sokszor jobban terheli a szomszédot, mint a tulajdonost. Én ilyen kérdésekben maradi vagyok, mindig kimegyek a helyszínre, körbemérem a házat, esetleg beszélek a szomszéddal is, aztán adok tanácsot. Esetedben is ezt tudom felkínálni, ha hatékony segítséget szeretnél.