Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Szemes kávé tesztek

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 9

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »

és Ha te cuppingot írsz, az megint már egy másik terület. Lehet változtatni még a teszten a következő időszakra nézve, ha van rá igény. Én espresso felé mentem el, a hagyományos értelemben vett cupping, amit a pörkölők csinálnak, de az lényegesen eltér.

'Nem nagykepusegbol irom' (pedig ellege ugy jott le)

Ezt azert atgondolnam megegyszer. Nem ertem mi baj azzal ha +ban cuppingol es nem kidobja a kukaba azt a maradek 8-9g-ot.Javaslom probald ki te is, eleg jol kijonnek az izhibak es a kv alaptermeszete

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 60

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Katoci »

Nézd, nem nagyképűségből írom, de 8éve kóstolgatok kávékat.......................................................................
Azért egy jó etiópot ne vessünk már össze a brazil kávékkal (úgy általában sem, és az általad említettet a tesztelt brazilokkal sem). Abban van némi igazság, hogy már az első csak félig beállított shot is sokat sejtet a végeredményből az esetek nagy részében, de van ahol bizony sokat kell játszani. A 15-16g meg a sötétebb pörikből a legtöbb ami a szűrőimbe megy (nincs is nagyobb ehhez a géphez), de az új, kisebb szűrővel egyelőre nem érzek hátrányt, és nyerek vele +1 shotot. Cupping meg azért van, mert csak 9 kávé készül el, és marad 10-12g a végén, ami a presszóhoz kevés, de egy cuppingra pont elég, akkor miért ne. Az általad említett totál KO, azaz olyan kávé amivel nem érdemes foglalkozni az első 3 csomagban nem volt (igazából a legelső teszt első három kávéja óta nem volt), és hát valahogy sorrendet is kell állítani a nem dobogós kávék között is, így nálam többnyire elfogy az anyag. Én is espresso felé mentem el, de ennek a meghatározása ma már elég tág körben mozog, és az is lehet, hogy némelyik tesztkávé jobb arcát mutatja 1:1,5 (ne adj Isten 1:1 bár ilyennel még nem találkoztam), vagy 1:3 aránynál mint az épp aktuálisnak gondolt gondolt 1:2-el. Persze ha csak az a cél, hogy készítsünk 1:2 arányú espressot, standard lefolyási idővel akkor könnyebben lehet haladni.

davidoff83
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: davidoff83 »

Remélem senki sem veszi magára, hogy én bárkit is kioktatnék és azt mondanám, hogy ő rosszul csinálja. Egyszerűen leírom a több éves tapasztalataim, amibe közrejátszott pár hazai és külföldi kávés guru ajánlása is. Annak szánom aki most fejlődni akar és megállt valahol, de tovább akar lépni, hátha tud ötletet meríteni az enyémből. Egy új IMS, VST szűrő és nagyobb adag, anyagilag nem fog senkit a földhöz vágni. Meg kell próbálni, max azt mondja, hogy neki jobban ízlik a dupla 18g-ből, mint 14-ből, vagy 22-ből. Tök mindegy, a lényeg, hogy mindenki rátaláljon a saját világára ezen a nagyon sokoldalú területen. Szerintem nincsenek konvenciók és pont ettől szép az espressozás!

davidoff83

Szemes kávé tesztek

Ez így ok. Csak a megfogalmazás alapján másra gondoltam.
Más: azért egy hét alatt 6 kávét tesztelni... az inkább kóstolás nálam, napi 2-3 kávé mellett. Persze sok szabadidővel kellő gyakorlattal akár meg is oldható.
Hogy mennyire elég a 135g azt kávéja válogatja. A másodiknál elég volt, az elsővel lett volna még pár ötletem, a 3. esetében sem kell több azt hiszem. Hiszen a daráló legtöbbször igényel 2-3  próbát, hőfokhoz is kell minimum 3, és ha 20g-t használ az ember (igaz én csak 14g-al próbálom, de az is csak 9 adag és egy fél a cuppingra, hogy ki ne dobjam) már nem is maradt ristretto, és külömböző arányok próbálgatására. Tejes italra meg pláne. A nyomással meg nem játszok, csak ha alapos gyanú áll fenn, hogy van valami ami azzal kihozható a kávéból. 

Nézd, nem nagyképűségből írom, de 8éve kóstolgatok kávékat, kialakult egy ízlésvilágom, ami nyilván még formálódik, így már el tudom dönteni egy kávéról, hogy ízlik-e vagy sem. Voltak ebben a csomagban olyan kávék, amivel nem büntetem magam tovább és nem folytattam tovább a tesztet azzal a mintával. Értelmét sem láttam, mert egy 0pontos trágya. Hiába veszel vissza adagot, vagy hőfokot, totál KO. Ráadásul a teszt közepén egy több hete felbontott, szóval már erősen döglött Collective etiópot bedobtam, zongorázni lehetett a különbséget. Lehet egy szürkemarhát steak-nek elkészíteni, ilyen olyan hőfokon és eljárással, aztán jön mellé egy dél-amerikai 8hetet érlelt hús és mindenki azt fogja mondani, hogy hát akkor hagyjuk már ezt a kísérletezgetést. Jó kávé kell, megfelelő géppark és tudás. Az első nélkül a többi semmit sem ér. A súly dologra visszatérve, én nem hiszek a 7grammban. Vannak olyan helyek, ahol a szimpla 14g. A dupla VST kosarak közül a legkisebbem van, 18g de 20g simán belemegy, aztán van a 20-as 22-es lépcső. Nem véletlen. Komoly helyen 20g alatt nem dolgoznak és világos pörinél mindenki már kivonatolási arányt számol. Ristretto olasz vonalon létezik és ml-ben megadva. Újhullámosnál csak gramm van, nyilván ezért mentek el a gyártók (LM Linea PB, V388 gravitech) a rácsba integrált mérleggel. 
A másik kérdéskőr, hogy most akkor miről szóljon a teszt? Én úgy láttam, hogy espresso. Ha te cuppingot írsz, az megint már egy másik terület. Lehet változtatni még a teszten a következő időszakra nézve, ha van rá igény. Én espresso felé mentem el, a hagyományos értelemben vett cupping, amit a pörkölők csinálnak, de az lényegesen eltér.

AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 14

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »

Első körben leteszteltem a kávékat egy 2 karos La San Marco gépen - olyan vendéglátósan! Tapasztalatok a daráló állítással kb 5 kávénál ugyan az a beállítás a többinél kellett egy kicsit állítani. Ízben hasonló volt a tapasztalat 2 gyengébb 3-3 közepes és jó. 
Most jöhet egy kis Pid-es Lelit gép ahol már lehet a hővel játszadozni és így remélhetőleg markánsabb különbségeket tud majd tenni. Az szerintem biztos, hogy a hagyományos nagy gépeken a kis finom beállítás hiánya miatt a finom íz különbségek nem nagyon jönnek ki! 

ui.: 1,5 óra alatt végig kóstoltam a 8 kávét  első körben! Ne tegyétek ütött rendesen! 

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »

Ugyanez a tapasztalatom.
dettó

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

Úgy értem, hogy minden kávét a 3-as őrlőfokozaton indítok, és ehhez képest vissza kellett venni, az előzőhöz, és sok más kávéhoz pedig nagyjából ez az ideális. De nyilván ki kell tapasztalni minden kávénál a megfelelő örlőbeálllítást. 
Ez így ok. Csak a megfogalmazás alapján másra gondoltam.
Más: azért egy hét alatt 6 kávét tesztelni... az inkább kóstolás nálam, napi 2-3 kávé mellett. Persze sok szabadidővel kellő gyakorlattal akár meg is oldható.
Hogy mennyire elég a 135g azt kávéja válogatja. A másodiknál elég volt, az elsővel lett volna még pár ötletem, a 3. esetében sem kell több azt hiszem. Hiszen a daráló legtöbbször igényel 2-3  próbát, hőfokhoz is kell minimum 3, és ha 20g-t használ az ember (igaz én csak 14g-al próbálom, de az is csak 9 adag és egy fél a cuppingra, hogy ki ne dobjam) már nem is maradt ristretto, és külömböző arányok próbálgatására. Tejes italra meg pláne. A nyomással meg nem játszok, csak ha alapos gyanú áll fenn, hogy van valami ami azzal kihozható a kávéból. 

mikee70
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: mikee70 »

Nálam is sokkal gyorsabb lefolyású a 2-es csomag, mint az 1-es volt, lehet alapból ilyen. 
Ugyanez a tapasztalatom.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Milyen gépen?Rezcsoves pides GB rez vizteritovel

davidoff83

Szemes kávé tesztek

Tök érdekes én mostanában nem igen megyek 90 fölé max a nagyon világosaknál. Eddig ebben a körben 85-88 közt próbálkoztam. Azt hiszem az előző körben is a max 90 volt, de lehet csak 88, ami nálam még elvileg -2,3 fokot jelent a fejen
Milyen gépen? 

davidoff83

Szemes kávé tesztek

Na igen és ezek közül melyik. 
Most épp három ilyen gépünk van. Egyik sem egyforma.

Ahogy jobban beleásom magam, annál inkább elveszettnek érzem  is egyben. Szerintem ember nincs a földön, aki tényleg ki tudja hozni a kávéból a max-ot, kb mint a megrakott szénáskocsi. Tuti, hogy még van benne valahol valami, ezer féle variáns és ha nem a gépnél, akkor a pörkölőnél, ha nem ott, akkor a feldolgozásnál stb stb. Matt Perger szerint kifejezetten jó, ha a hőmérséklet esik és van a görbében egy lefelé mutató ág csapoláskor, így szerinte az e61 jó megoldás. A másik tábor szerint nem, mert nem tudja megmondani, hogy milyen hőmérsékletről kell esnie és mekkorára na és mennyi mp alatt. Ahogy kőbe voltak vésve még 5éve is, hogy 9baron kell készíteni és 7g-ból, úgy bármi lehet a következő évtizedekben. Egyszerűen annyi a külső faktor, annyi szaktekintély annyi mindent állít, ami lehet egyszer hamis lesz (pl  Scott Rao saját magát javította ki, mert amit 3éve leírt, azt már most nem úgy gondolja). Arra jöttem rá az évek alatt, hogy egy jó hőmérséklettel, korrekt adaggal a kávéban rejlő 95-98%-ot ki lehet hozni. Nálam 20g meg egy dupla VST szűrőbe és 40g-ot kivonatolok, általában 25-28mp között (olasz blendnél csak ristrettot iszom és jó sokáig csöpögtetve). Érdekel a kísérletezés, de csak azért nem innék egy számomra érzékszervileg nem túl izgalmas espressot, mert arra rámondta egy skandináv szakállas őspörkölő, hogy 9,5%-os tds-értéken, 2mp 4bar, 8mp 6bar, 15mp 9bar-on kell készíteni, egyébként nem ér semmit. 

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

én az R58-on a 107-108-as kazánhőmérsékletet használom, ami a fejhőmérőn 91-93között mozog.
Tök érdekes én mostanában nem igen megyek 90 fölé max a nagyon világosaknál. Eddig ebben a körben 85-88 közt próbálkoztam. Azt hiszem az előző körben is a max 90 volt, de lehet csak 88, ami nálam még elvileg -2,3 fokot jelent a fejen

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

. És akkor még nem is nyomásprofiloztunk
Na igen és ezek közül melyik. 
Most épp három ilyen gépünk van. Egyik sem egyforma.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

1-6-ig. Holnap van hátra a 7-es 8-as. Pár kávét belövök a darálón, ha van időm és nem ittam tele magam akkor rá is kóstolok, ha nem tudok kóstolni, akkor be a fagyóba és másnap a helyes (cimkére felírt daráló állás) beállítás mellett össze tudok hasonlítani 2-3 kávét. 
Írd meg nekem privátban, hogy ezek közül melyek voltak a kedvenceid.
A többiek is szoktak írni a részletekről.

davidoff83

Szemes kávé tesztek

daráló meglehet 3 próbából, ha tudod előre a tuti hőfokot.
de hőfokot, tamper keménységet is beraknám a változók közé. előző körben az első 4 húzásból már kijött egy olyan ital, aminél jobbat később nem tudtam csinálni, hiába próbálkoztam, de ez szerencse.

Ákos:nekem se volt semmi gondom az 1-2es korával. ezeken túl vagyok, de még nem pontozok, majd a többihez képest. meg 2-3 nap szabad levegőn se tesz tönkre egy KVt.

Mivel most nincs olasz blend, aminél fel kéne nyomni a hőfokot én az R58-on a 107-108-as kazánhőmérsékletet használom, ami a fejhőmérőn 91-93között mozog. A világos SO-knak az eddigi tapasztalataim szerint teljesen jó, sőt vannak olyan száraz etiópok, aminél az erős gyümölcsösség miatt akár 90-ig lemegyek. Még nincs olyan gépem, aminél tizedfokra tudnám állítani a hőmérsékletet, és azt gondolom, hogy ekkora mennyiségnél nem is erről szól a játék és bevallom, nem is hiszem, hogy az országban túl sok ember van, aki mondjuk egy GS3-on érez különbséget 92.2 és 92.8fokon. A nyomásprofilozás már más téma. A hőfok azért is érdekes kérdés egy e61 fejű gépnél, mert télen a 108 fok fejen mérve 91, nyáron meg akár 92,5-is, arról nem is beszélve, hogy egy e61fej sosem lesz konstans hőmérsékletű, a nagy súlya/tehetetlenségi tényezője miatt. 
Tamper kérdés: sokat gondolkoztam a maroktamperon, mert ott ugye nem tudunk hibázni, van egy előre beállított, kitapasztalt méret, ami kitekerünk belőle. Igen ám, csak ez egyszer valamikor egy kávéra be lett lőve. Mi van akkor, ha egy másik kávét őrlünk, ugyanakkora mennyiségben, de eltérő a térfogat és nem lehet annyira letömöríteni, vagy ha letömöríted, akkor meg más lesz a kioldódás. Utána kéne ilyenkor állítani, amire szintén nincs lehetőség 140grammnál, hogy őrlőt, tampert és még hőfokot is hozzálődd. És akkor meg is érkeztünk a legjobb részhez, ez mind jó és oké, de akkor mérjünk már egy tds is, mert az, hogy mi mit érjünk jónak, az egy dolog, de 9-10,5%közé mondják az okosok a szárazanyag tartalmat espressonál, ami inkább már kísérlet ennyi változó estében. És akkor még nem is nyomásprofiloztunk Már akinek van olyan gépe. Nagyon szeretek ilyenekről beszélni, de ennyi változónál ez már inkább labori környezetet igényelne

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Ákos:nekem se volt semmi gondom az 1-2es korával. ezeken túl vagyok, de még nem pontozok, majd a többihez képest. meg 2-3 nap szabad levegőn se tesz tönkre egy KVt.
Valami csak lett vele ha hirtelen a -2 állás sem volt jó neki az eredetihez képest amikor tök korrekt volt.

davidoff83

Szemes kávé tesztek

Hánnyal végeztél?
1-6-ig. Holnap van hátra a 7-es 8-as. Pár kávét belövök a darálón, ha van időm és nem ittam tele magam akkor rá is kóstolok, ha nem tudok kóstolni, akkor be a fagyóba és másnap a helyes (cimkére felírt daráló állás) beállítás mellett össze tudok hasonlítani 2-3 kávét. 

bajnokpityu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 174

Szemes kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: bajnokpityu »

Szerintem bőven elég ennyi, aki ismeri a darálóját az a 2. de max a 3-nál tökéletes lefolyást tud kihozni belőle. A súly pedig azért sem lehet mérvadó, mert ami szar, az az 5. 10. 27. csapolásnál is az marad. Ha van egy jó alapbeállítás, akkor jönni fognak az ízek, aminél meg nem, azzal nem kell vesződni Nekem holnap hátravan a 7-es 8-as zacsi, ha ezek közül lesz potenciális akkor összemérem az  1-es és 2-es mintával az utolsó finomhangolások jegyében. A héten tuti küldöm, csak becsúszott 2 norvég újdonság, amire nem tudtam nemet mondani
daráló meglehet 3 próbából, ha tudod előre a tuti hőfokot.
de hőfokot, tamper keménységet is beraknám a változók közé. előző körben az első 4 húzásból már kijött egy olyan ital, aminél jobbat később nem tudtam csinálni, hiába próbálkoztam, de ez szerencse.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Szerintem bőven elég ennyi, aki ismeri a darálóját az a 2. de max a 3-nál tökéletes lefolyást tud kihozni belőle. A súly pedig azért sem lehet mérvadó, mert ami szar, az az 5. 10. 27. csapolásnál is az marad. Ha van egy jó alapbeállítás, akkor jönni fognak az ízek, aminél meg nem, azzal nem kell vesződni Nekem holnap hátravan a 7-es 8-as zacsi, ha ezek közül lesz potenciális akkor összemérem az  1-es és 2-es mintával az utolsó finomhangolások jegyében. A héten tuti küldöm, csak becsúszott 2 norvég újdonság, amire nem tudtam nemet mondani
Jó gyorsan haladsz akkor

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Hánnyal végeztél?

davidoff83

Szemes kávé tesztek

135g mindegyik.
Ennyinek elégnek kellene lennie.
A múltkor is kb ennyi volt.
14*135g=1890g Nekünk meg marad kb 110g. 

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Mi az, hogy gyorsabb lefolyású. Az idő és az elkészült ital mennyisége többnyire változatlan. A darálóval játszol.  Az egyesre vagyok kíváncsi, mást várntam kinézet alapján mint amit kaptam. A 2.-al ma reggel végeztem én is. Ezek az adagok mintha kissebbek lennének.
135g mindegyik.
Ennyinek elégnek kellene lennie.
A múltkor is kb ennyi volt.
14*135g=1890g Nekünk meg marad kb 110g. 

Katoci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Szemes kávé tesztek

Nálam is sokkal gyorsabb lefolyású a 2-es csomag, mint az 1-es volt, lehet alapból ilyen. 
Mi az, hogy gyorsabb lefolyású. Az idő és az elkészült ital mennyisége többnyire változatlan. A darálóval játszol.  Az egyesre vagyok kíváncsi, mást várntam kinézet alapján mint amit kaptam. A 2.-al ma reggel végeztem én is. Ezek az adagok mintha kissebbek lennének.

AVX
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Igen. Pedig nagyon lassan haladok. Napi 3 dupla, viszont hetvegen egyaltalan nem teszteltem mert nem voltam itthon. 1-1 adag meg megy a fagyiba vegere ujranezni. Sztem ezt a tempo mindenkinek kellene tartani. Reggel 1 meg delutan 2
Nem kell kapkodni. Van idő bőven.
A következő csak májusban lesz.
Áprilisban kínában leszek.
Szerintem kolumbiai kávék lesznek legközelebb. Abból van minden féle.

szabiakos
V.I.P.
V.I.P.

Szemes kávé tesztek

Tényleg le kell normálisan símítani, mert néha én is érzem, hogy nem zár le jól.
Már a harmadiknál tartasz?

Igen. Pedig nagyon lassan haladok. Napi 3 dupla, viszont hetvegen egyaltalan nem teszteltem mert nem voltam itthon. 1-1 adag meg megy a fagyiba vegere ujranezni. Sztem ezt a tempo mindenkinek kellene tartani. Reggel 1 meg delutan 2

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”