Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Etióp kávé tesztek

Avatar
Marcaudio
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 144
Csatlakozott: 2012.05.03., csüt. 08:44
Értékelés: 41

Re: Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Marcaudio »

Eddig ez jött be legjobban. Finom nagyon!

M.
Csatolmányok
IMG_9559.jpg

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Re: Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »

AVX Ethiopia Yirgacheffe Aricha kávéteszt.
https://kavekorzo.hu/index.php?option=c ... Itemid=110

Szerintem egész jól sikerült. Köszönjük a lehetőséget.
A következő alkalommal az AVX Choco & Orange Blend lesz tesztelve.
Csatolmányok
52141300_1918932728215031_77774350127726592_n.jpg
52141300_1918932728215031_77774350127726592_n.jpg (34.5 KiB) Megtekintve 5201 alkalommal

Avatar
horvath73
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2016.09.13., kedd 19:12
Értékelés: 2

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: horvath73 »



 

Hazahoztam az Etióp Gebenát, mivel idáig még nem kóstoltam. Reggel egy presszóval indítottam belőle. Mivel a mérlegemet Szegeden hagytam, így most érzésre csináltam kávét, de néha kell ilyen is. Körülbelül olyan 20 gramm lehetett. A lefolyást pedig szintén szemre lőttem be (időre 25 mp volt). Kicsit sok a bizonytalan változó, de pont ez a szépsége. A hőfok ismét egy érdekes kérdés, HX-gép, 92 fokról indultunk.
- Nem az erőteljes gyümölcsös vonalat képviseli, inkább tea-szerű és mellé brutálisan édes. A mandulára emlékeztet még.
 
Ha hazajövök, akkor általában a French Pressé a főszerep. Amit pont amiatt szeretek, mert egy csomó mindent nem szűr ki, a fém szűrőnek köszönhetően. Ami a legjobb az egészben számomra, hogy brutálisan olajos marad a kávé.
 
A recept egyszerű:
- 20 gramm kávé (kicsit durvábbra őrölve, mint mondjuk a V60-hoz).
- 300 ml víz (forráspont alatt).
- Ráöntjük a kávéra, majd várunk.
- 1 perc után fel kell törni a tetején úszó réteget.
- Lenyomjuk lassan a szűrőt az őrlemény fölé.
- Majd ismét várunk (ízléstől függően olyan 4-8 perc az össz ázási idő, de lehet ennél több is persze).
- Kész.
 
Itt még erőteljesebb lett a tea-szerűség, meg a méz íze.
 
És az infók:
- Mosott kávé, 2300 méteres magasságból. Etiópia dél-keleti területéről.
- Heirloom "variáns".

Érdekes ez a Gebena, egyetértek a fentiekkel, nagyon finom, kb. egy hét után érdekes változásokat észleltem. Mintha teljesen más kávé lenne, inkább testesebb kenyaihoz hasonlított. Másrészrōl, a Kochere szerintem fantasztikus, jelenleg legjjobb kávénak tartom, hónapok óta listavezetō. Bármilyen pörkölési szinten jól teljesít. Szerintem a top 10-ben simán benne lehetne.

Avatar
BURN28
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2014.11.11., kedd 10:53
Értékelés: 53

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: BURN28 »


Hazahoztam az Etióp Gebenát, mivel idáig még nem kóstoltam. Reggel egy presszóval indítottam belőle. Mivel a mérlegemet Szegeden hagytam, így most érzésre csináltam kávét, de néha kell ilyen is. Körülbelül olyan 20 gramm lehetett. A lefolyást pedig szintén szemre lőttem be (időre 25 mp volt). Kicsit sok a bizonytalan változó, de pont ez a szépsége. A hőfok ismét egy érdekes kérdés, HX-gép, 92 fokról indultunk.
- Nem az erőteljes gyümölcsös vonalat képviseli, inkább tea-szerű és mellé brutálisan édes. A mandulára emlékeztet még.
 
Ha hazajövök, akkor általában a French Pressé a főszerep. Amit pont amiatt szeretek, mert egy csomó mindent nem szűr ki, a fém szűrőnek köszönhetően. Ami a legjobb az egészben számomra, hogy brutálisan olajos marad a kávé.
 
A recept egyszerű:
- 20 gramm kávé (kicsit durvábbra őrölve, mint mondjuk a V60-hoz).
- 300 ml víz (forráspont alatt).
- Ráöntjük a kávéra, majd várunk.
- 1 perc után fel kell törni a tetején úszó réteget.
- Lenyomjuk lassan a szűrőt az őrlemény fölé.
- Majd ismét várunk (ízléstől függően olyan 4-8 perc az össz ázási idő, de lehet ennél több is persze).
- Kész.
 
Itt még erőteljesebb lett a tea-szerűség, meg a méz íze.
 
És az infók:
- Mosott kávé, 2300 méteres magasságból. Etiópia dél-keleti területéről.
- Heirloom "variáns".

Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »


Ja hogy levitted utána. 
igen 90-re. 28 mp lefolyással, a csapolás közepe fele kinyitottam a gőzcsapot,így lentebb esett a nyomás, aztán a végén fokozatosan visszanyomtam, az eredmény valami marha jó lett. folyékony narancsos csoki  kb mint ez:
 


Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »



Ha a kettőből kell mondani valamit inkább fp. Pont ezzel végigpróbálgattam a különböző filter eszközöket. Fp-re legjobb recept:
Ez a kávé nekem ízlik így.

köszi, én sem szoktam lenyomni csak finoman kiöntöm

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »


92-n kezdtem aztan 94-en most lementem 90-re es itt valami eszmeletlen jo
Ja hogy levitted utána. Az más. Nálam 93 fokon volt a legjobb.

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »



Most probalok a higabb presszo iranyban haladni 1:2,5-6ezekkel a specialitykkel, es valoban tobb iz nyilik meg.
Asgard: delutan megnezem filterben is, van erre valami tuti recepted? V60, fp van itthon
Ha a kettőből kell mondani valamit inkább fp. Pont ezzel végigpróbálgattam a különböző filter eszközöket. Fp-re legjobb recept:https://youtu.be/st571DYYTR8
Ez a kávé nekem ízlik így.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »


92-n kezdtem aztan 94-en most lementem 90-re es itt valami eszmeletlen jo
Na ugye? Én is miután felemeltem 93-ra lett az igazi,.

Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »

92-n kezdtem aztan 94-en most lementem 90-re es itt valami eszmeletlen jo

Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »


Na igen. Így lenne biztos az igazi, de én maradok a ristrettonál.Most probalok a higabb presszo iranyban haladni 1:2,5-6ezekkel a specialitykkel, es valoban tobb iz nyilik meg. 
Asgard: delutan megnezem filterben is, van erre valami tuti recepted? V60, fp van itthon

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



Gebena nekem nagyon izlik. Igazi minőségi SO, gyönyörű ízekkel.
Kis kulturtörténet, a gebena (kiöntő) 5perc körül tünik fel:
 

Na igen. Így lenne biztos az igazi, de én maradok a ristrettonál.

Avatar
Asgard
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 550
Csatlakozott: 2012.11.05., hétf. 13:00
Értékelés: 193

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Asgard »


Gebena nekem nagyon izlik. Igazi minőségi SO, gyönyörű ízekkel.
Kis kulturtörténet, a gebena (kiöntő) 5perc körül tünik fel:




Avatar
szabiakos
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 272
Csatlakozott: 2016.10.24., hétf. 11:34
Értékelés: 9

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szabiakos »


https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/ ... -kave-250g
 
Erre valakinek tuti recept? Nekem GB-van rex piddel

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »


Specialty - Ethiop Kosher
Saját pörkölés egy kicsi Fred daralóval és a Pl 91 victoriával 90C csodálatos gyümölcsös ristretto!
Nekem enyhén cseresznyés, bogyós gyümölcs !
Ajánlom nagyon jó!!!!

Vendég

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: Vendég »


Ethiop Yirgacheffe Gr.1 bécsi pörköléssel.
Újhullámos jellegű, savasabb, gyümölcsös ízekkel.
Sajnos egy HX-es Simonellin készítettem, picit sok volt neki a hő, de így is nagyon finom.
 

 
 

Avatar
AVX-Gergő
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 89
Csatlakozott: 2016.06.06., hétf. 09:48
Értékelés: 14

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX-Gergő »


Ethiop Yirgacheffe Gr.1


Avatar
5381
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Hozzászólások: 88
Csatlakozott: 2014.06.23., hétf. 09:12
Értékelés: 14

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: 5381 »


Elfogyott a Yirga. A többi itteni etióp kávé sokkal jobban ízlett nekem.
Igaz, nincs pidem, így lehet ez a világosabb pörkölés nem is az én szettemhez való.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



Ez egy alap Etiop típus.
Ha a Sidamo is ízlett, akkor kóstold meg ezeket:
Ethiopia Bale Wild Forest 
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri 
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti 
Más dimenzió.

Most épp a Kuti van terítéken.
Már megváltás volt a brazil Sitio után.
Nagyon jók a brazil kávék, de gyorsan meg lehet unni őket.
Ez a Kuti nagyon különleges.
Érzek benne valamilyen különleges ízt, de nem tudok rájönni, hogy mi az.
Mintha ánizs lenne. Közben olvasom, hogy mézhez is hasonlít az íze. Akkor ez lehet az, de nem az akácméz.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Ethiopia Bale Wild Forest 
 

Megint hazahoztam egy ilyet.
Még mindig nagy kedvenc.
86 fokon isteni gyümis ízeket lehet érezni. Mivel nem annyira világis a pörkölés, így a PID nélküli masinákkal is nagyon kellemes ízvilágú.
Nálam még mindig a TOP 10 egyike.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



Vasárnap pörköltem Etiopia Sidamo kávét, és ma reggel kóstoltam először.
 
Illatában barackos, kóstolva valami piros bogyós gyümölcs jelleget véltem felfedezni, enyhe kakaós utóízzel
(nekem ezek jutottak az eszembe kóstoláskor)
 
Egyáltalán nem volt savanykás citromos íz benne és ez így nagyon tetszett
 
. Csoda finom kávé lett belőle

Ez egy alap Etiop típus.
Ha a Sidamo is ízlett, akkor kóstold meg ezeket:
Ethiopia Bale Wild Forest 
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri 
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti 
Más dimenzió.

Avatar
szalali
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2013.10.11., pén. 20:04
Értékelés: 14

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: szalali »


Vasárnap pörköltem Etiopia Sidamo kávét, és ma reggel kóstoltam először.
 
Illatában barackos, kóstolva valami piros bogyós gyümölcs jelleget véltem felfedezni, enyhe kakaós utóízzel
(nekem ezek jutottak az eszembe kóstoláskor)
 
Egyáltalán nem volt savanykás citromos íz benne és ez így nagyon tetszett
 
. Csoda finom kávé lett belőle
 
 

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



Túl vagyok egy 86-os és 84-es teszten is.
84 fokos beállítással az igazi.
86-on már érezhetők voltak a gyümölcsös jegyek, de 84-en ez jobban felerősödött.
Kicsit sem volt citromos. Hogy milyen gyümölcsöket kellett volna éreznem, ezt rábíznám a profikra.

Közben a DIRI-t is kipróbáltam.
Ugyanezeket a hőmérsékleteket végig játszottam, mint a Kuti-nál.
86 foknál volt számomra a legjobb.
Picit eltér az ízvilága a Kuti-tól.
A Kutinál a gyümölcsösség talán picit élénkebb.
Nekem a Kuti ízlett jobban, de lehet másnak meg a Diri lesz a finomabb.
Már rég ittam a Bale WF-ból, jövő héten hozok haza ebből is egy friss pörkölésűt.
 
Imádom ezeket a 125g-os csomagokat. 1-2 naponta mást tudok kóstolgatni 

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



Most a Kuti-t kezdtem kóstolgatni.
Az elsőt 88 fokos vízzel készítettem, de nem volt az igazi.
A következőt 86 fokossal készítem.
Istene illata van a darált kávénak.
János nagyon szépen pörkölte le. Nem túl világos, de nem is olyan, mint a brazil francia pörkölésűek.

Túl vagyok egy 86-os és 84-es teszten is.
84 fokos beállítással az igazi.
86-on már érezhetők voltak a gyümölcsös jegyek, de 84-en ez jobban felerősödött.
Kicsit sem volt citromos. Hogy milyen gyümölcsöket kellett volna éreznem, ezt rábíznám a profikra.

Avatar
AVX
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 29309
Csatlakozott: 2007.02.20., kedd 22:34
Értékelés: 3307

Etióp kávé tesztek

Hozzászólás Szerző: AVX »



 
Ethiopia Kafa Wild Forest Diri 
Ethiopia Kafa Wild Forest Kuti 
 

Most a Kuti-t kezdtem kóstolgatni.
Az elsőt 88 fokos vízzel készítettem, de nem volt az igazi.
A következőt 86 fokossal készítem.
Istene illata van a darált kávénak.
János nagyon szépen pörkölte le. Nem túl világos, de nem is olyan, mint a brazil francia pörkölésűek.

Válasz küldése

Vissza: “Szemes kávék, Kávé tesztek, PID beállítás.”