Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Digitális fényképezőgép
Digitális fényképezőgép
általában szukebb rekesszel szebb a rajzolatuk az objektiveknek. és ez az olcsobb ibikra kulonosen igaz. az én kitobjektivemnek az én véleményem szerint (a Canonnal osszehasonlitva sokan dicserik) alapértéken nincs szép képe, viszont szukebb rekesszel már egész szép képeket lehet vele késziteni. 2.8-as reksznél meg sztem pont a mélységéllesség miatt tapasztalhatsz részletvesztést, ott már elég kicsi a mélységélesség.
Pont fordítva: 2.8-nál több a részlet. A mostani Panámnál is, de az előző Canonnál is így volt. F8-nál kb. olyan, mint amikor a képen feltekerjük a kontrasztot, de elmosódnak a legapróbb részletek. Lehet, hogy én látom rosszul, vagy valami zajt látok részletnek, de az én képeim ilyenek.
Ugyanarról a távoli (>20m) tárgyról, amin vannak részletek, készíts egy képet F2.8 és F8 v. szűkebb állásban. Mindkét állásnak megvannak az előnyei és a hátrányai.
Nem hiszem, hogy a természetfotósok F8 vagy szűkebb rekesszel készítik a részletgazdag képeiket.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
Digitális fényképezőgép
[Amit viszont észrevettem, az az, hogy F2.8-as blendénél a képen sokkal több részlet marad, mint F8-nál, míg F8-nál kontrasztosabb lesz a kép.
általában szukebb rekesszel szebb a rajzolatuk az objektiveknek. és ez az olcsobb ibikra kulonosen igaz. az én kitobjektivemnek az én véleményem szerint (a Canonnal osszehasonlitva sokan dicserik) alapértéken nincs szép képe, viszont szukebb rekesszel már egész szép képeket lehet vele késziteni. 2.8-as reksznél meg sztem pont a mélységéllesség miatt tapasztalhatsz részletvesztést, ott már elég kicsi a mélységélesség.
Digitális fényképezőgép
És mi az a mélységélesség? Eleve nem vagyok egy nagy fotós, de ezt a szót eddig csak hallottam, soshe senki nem magyarázta el.
Ha Pana FZ7-esed van, akkor kapcsolj át kézi fókuszra (fent jobbra az AF/MF gombot kicsit nyomva kell tartani). Ahogy a joystickot mozgatod felfelé vagy lefelé, úgy mozog a fehér távolságmérőben egy sárga csík. A sárga csík hossza jelzi, hogy az adott rekeszbeállítás mellett milyen távolság-tartományban lesz éles a kép. Ahogy csökkented a rekeszt (a nagyobb F szám kisebb rekeszméretet jelent), úgy nő a sárga csík, ahogy növeled a rekeszt, a sárga rövidebb lesz. Ez a sárga szakasz a joystick fel-le mozgatásával is változik, ami azt jelenti, hogy a távolsággal nem egyenesen, hanem logaritmikusan arányos az élességi tartomány. 20 m fölött már gyakorlatilag a végtelen beállítás érvényes.
Néhány gyakorlati példa:
1. Kicsi mélységélesség:
Ha 2.8-as rekesz mellett néhány cm-re makrózol és a céltárgy legközelebbi pontjára élesítesz te vagy az autofókusz, akkor már az 1 cm-rel távolabb lévő részek is homályosak lehetnek. Ezt a hatást használják a művészi fotósok (és művészi hajlamú ügyes amatőrök) portrék vagy természeti képek fotózásakor, ahol a céltárgy szinte tűéles, a kép környezete viszont sejtelmesen homályos.
2. Nagymélységélesség:
Utcán fényképezel és szeretnéd, hog a 3m-re és a 30 m-re lévő dolgok is élesek legyenek. A távolságot érdemes valahová a kettő közé beállítani, a blendét meg legalább 5-re. Ha az autofókusz a kép közepén a legközelebbi tárgyra áll rá, akkor lehet 6.3-8 is az F.
Amit viszont észrevettem, az az, hogy F2.8-as blendénél a képen sokkal több részlet marad, mint F8-nál, míg F8-nál kontrasztosabb lesz a kép. Ha tehát olyan képet készítek, ahol nincs nagy távolság a legközelebbi és legtávolabbi élesnek szánt tárgy között, akkor érdemes kisebb F-értéket azaz nagyobb rekeszméretet választani. Képzeld magad elé a sárga csíkot és ha a legközelebbi és legtávolabbi tárgy becslésed szerint beleeshet a sárga tartományba, akkor bátran választhatod a kisebb értéket. A kontrasztot utólag is rá lehe rakni a képre, de az elveszett résleteket már nem.
Digitális fényképezőgép
a mélységélességsokmindentől függ. jelen esetben pl. attol hogy milyen messze van amire fokuszálsz. ha pl. pestrol megprobálod lefotozni a várat akkor a mélységélességbe nem nagyon fog beleszolni a rekesz. A szuk rekesznek van egy olyan jo elonye éjszakai fotozásnál, hogy a lámpák nem egy fénygombként, hanem csillagként jelennek meg. ezen kivul persze az egész képnek csak jot tud tenni. tobb informácio jelenik meg a képen, mikozben a világosabb részek még nem égnek ki. én a rekeszt ilyenkor f8-11 körülire szoktam állitani, de van hogy nagyobbra. illetve teljesen mást kell alkalmazni teljes sötétségben, illetve a kék isőben. Ez az amikor már elég sötét van de még nem teljesen és ekkor nagyon szép sötétkék színben jelenik meg az ég a képen.
Az ISO-t jo ilyenkor minél kisebbre állítani, nehogy a sotét részek zajossága elrontsa az összhatást.
Mélységéllesség röviden: az a terület (mélység) ahol még éles a kép. Minél szűkebb a rekesz (minél nagyobb az f érték) annál nagyobb a mélységélesség, tehát nagyobb terület lesz éles a képen, és csak az előtte illetve mögötte lévp terület homályosodik el. Nyitott rekesznél meg az ellenkezője. talán mult héten tettem fel ide egy linket egy exe-ről. az nagyon jol elmagyarázza ezt is. részletezi hoyg a rekeszen kivul hogyan függ a gyujtótávolságtol, a fokusztávtol stb. bemutatja azt is hogy egy cserélhető objektiven hogyan lehet megtudni még fotozás elott hogy mekkora terulet lesz éles.
- D-O-M-I
- Törzsvendég
- Értékelés: 138
Digitális fényképezőgép
Sziasztok! Próbáltam esti képet csinálni bp-n de nem igazán sikerült Auto állásban volt a gép de nem igazán sikerült.
Auto üzemmódban zajos, szürke és életlen képeket fog csinálni, mert az automatika fel akarja húzni a fényerőt normál világosra. Tehát felveszi az ISO-t, ettől jó zajos lesz és megemeli a záridőt, amivel kézből garantáltan bemozdult képet csinálsz, valszeg a blendét is kinyitja, amivel csökken a mélységélesség, gyanítom, hogy a fókusz sem talál semmit a sötétben, a legjobb esetben végtelenre fog beállni, ami egy utcában akkor nem baj, ha vagy 20 m-en belül nincs semmi előtted. Ráadásul nem is lesz esti sötét a kép, hanem szürke masszát kapsz.
Én ha esti képet akarok csinálni (Pana FZ7), akkor valami stabil hely, f-et 2,8 -ra teszem, és a záridővel variálok, hogy nekem tetsző legyen. Vagy f-et magasra, és akkro hosszabb záridővel. A kétféle módszerrel kapott eredmény eléggé más (ezt nem meglepetésként írom, csak tényként). Melyik az elfogadottabb? Már ha létezik ilyen. Vagyis ki melyiket használja inkább, illetve milyen helyzetre jobb az egyik, és melyikre a másik?
És mi az a mélységélesség? Eleve nem vagyok egy nagy fotós, de ezt a szót eddig csak hallottam, soshe senki nem magyarázta el.
Ja, ISO-t meg leraktam 80-ra, és annyi. Nekem már az ISO200-as képek is nagyon zajosak, 400 meg végképp.
AV: Marantz SR7015 / AQ NRG2; TV: Samsung UE75RU7102 / AQ Chocolate; Front: Focal Chorus 826 V / AQ Rocket33; Center: Focal Chorus CC800 V / AQ Rocket88; Surround: Focal Chorus 806 V; Sub: Dali SUB E-12F / AQ NRG-X3 / AQ Boxer; CD: Denon DCD-635 / AQ Tower; HTPC / AQ Cinnamon
Digitális fényképezőgép
Betonkerítést elég nehéz rögtönözni éjszaka az utca közepére.
Majd igyekszem
Under Construction
Digitális fényképezőgép
Sziasztok! Próbáltam esti képet csinálni bp-n de nem igazán sikerült Auto állásban volt a gép de nem igazán sikerült.
Auto üzemmódban zajos, szürke és életlen képeket fog csinálni, mert az automatika fel akarja húzni a fényerőt normál világosra. Tehát felveszi az ISO-t, ettől jó zajos lesz és megemeli a záridőt, amivel kézből garantáltan bemozdult képet csinálsz, valszeg a blendét is kinyitja, amivel csökken a mélységélesség, gyanítom, hogy a fókusz sem talál semmit a sötétben, a legjobb esetben végtelenre fog beállni, ami egy utcában akkor nem baj, ha vagy 20 m-en belül nincs semmi előtted. Ráadásul nem is lesz esti sötét a kép, hanem szürke masszát kapsz.
Digitális fényképezőgép
Betonkerítést elég nehéz rögtönözni éjszaka az utca közepére.
Üdvözlettel: Lex
Digitális fényképezőgép
mindenképpen manuálisban probáld meg ha tudja a gép. vaku kikapcs, hosszu záridő és szűk rekesz.
és állvány
betonkerítes is megteszi, abba nehezebben kap bele a szél
Digitális fényképezőgép
mindenképpen manuálisban probáld meg ha tudja a gép. vaku kikapcs, hosszu záridő és szűk rekesz.
és állvány
Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.
Digitális fényképezőgép
kiváncsi vagyok mikor lesz olvashato az első osszehasonlito teszt és abbol mit hoznak ki. de én inkább megvárom a D80 utódját. talán fél év és kijön, és bízom benne, hogy ott is elhagyják a CCD-t, ha beválik a sony CMOS érzékelője.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10991
- Kapcsolat:
Digitális fényképezőgép
Szép ütközet lesz a Canon 40D és a Nikon D300 harca.
Nem lesz semmilyen ütközet, ugyanis teljesen más kategória a kettő. A D300 kis túlzással kétszer annyiba fog kerülni.
A Canon 1300, a Nikon 1700 USD. Ez csak a szokásos Canon vs Nikon árkülönbség.
Digitális fényképezőgép
Digitális fényképezőgép
Sziasztok! Próbáltam esti képet csinálni bp-n de nem igazán sikerült Auto állásban volt a gép de nem igazán sikerült. Hogyan érdemes ilyen esti képeket fotózni?
Under Construction
Digitális fényképezőgép
Nem lesz semmilyen ütközet, ugyanis teljesen más kategória a kettő. A D300 kis túlzással kétszer annyiba fog kerülni.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Digitális fényképezőgép
Köszi. Megfogadom.
De ha valaki tud valami okosságot csak nyugodtan írja le.
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Digitális fényképezőgép
Üdv mindenkinek.Kéne egy kis segítség ill. véleményekre lenne szükségem !
Most készülök gépet venni.
Miket érdemes megnézni ?
Szóval a lényeg:
6-7 mpixel-es érdekel és 30 papírom van rá.
Ja és nem használtat akarok venni.
Szóval mit lehetne megnézni szerintetek?
A segítséget előre is köszönöm!!!
akkor sztem a 30 ezer alatti 6-7 Mpixeles gépeket nézegesd
Nemrégiben volt itt szó róla, hogy ebben a kategóriában szinte mindegyik ugyanolyan képet nyuujt és hasonlo tudással rendelkezik. Minimális eltérések vannak, amiket neked kell eldönteni, hogy melyik mennyire fontos számodra. nézegessál tesztfotokat (de azt is csak modjával, nem mindegy hogy ki csinálta )
illetve érdemes pl az edigital oldalán a véleményeket is elolvasni, de azt sem szabad elsődleges szempontként felfogni, viszont támpontnak jó lehet.
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Digitális fényképezőgép
Üdv mindenkinek.
Kéne egy kis segítség ill. véleményekre lenne szükségem !
Most készülök gépet venni.
Miket érdemes megnézni ?
Szóval a lényeg:
6-7 mpixel-es érdekel és 30 papírom van rá.
Ja és nem használtat akarok venni.
Szóval mit lehetne megnézni szerintetek?
A segítséget előre is köszönöm!!!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Digitális fényképezőgép
így váljon valóra minden amit kérek. Jönnek a Nikonok
jó lenne egy árharc is, ami esetleg levinné a D80 árát.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10991
- Kapcsolat:
Digitális fényképezőgép
így váljon valóra minden amit kérek. Jönnek a Nikonok
Digitális fényképezőgép
Mivel lehet .MOV fájlokat más vidofájllá (pl. .MPG) konvertálni?
quiktime (7.0-tól)
Digitális fényképezőgép
így váljon valóra minden amit kérek.
Jönnek a Nikonok
Digitális fényképezőgép
- pl. a Procoder
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Digitális fényképezőgép
Mivel lehet .MOV fájlokat más vidofájllá (pl. .MPG) konvertálni?
A Pana fényképezőmmel vettem fel videót és a gép .MOV formátumban rögzítette. Ezt szeretném belerakni a kamerával készült felvételeimbe, de a Pinnacle Studio nem olvas .MOV-ot. Át kellene alakítani valami használhatóbb formátumra.
(Ezt a kérdést a szoftver fórumban is feltettem.)
Digitális fényképezőgép
Jönnek az új Canonok.
Megvan az új gépem: EOS-40D
Akkor egyforma gépünk lesz...
Pelican [pel.hu]
InFocus ScreenPlay 7200