Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Aszpirin írta:
2025.04.17., csüt. 13:38
Volt ebből (lásd képek) pont 4 darab raktáron a Stream Audio-nál. és bár nem kifejezetten in-ceiling (hanem inkább in-wall) hangsugárzók, de gondoltam tuti jók lesznek a mennyezetbe is, így meg is vettem őket.
Ezek gyárilag "dobozolva" vannak, szóval az is pipa. 10,5 cm a beépítési mélységük, ami teljesen o.k. lesz, amjd úgy rakják a gipszkartont, hogy elférjenek.
Na, elkészült, tegnap sikerült újrakalibrálni az egészet, egész jó lett középkategóriának. AQ Type2 kábelezéssel.
.
Csatolmányok
IMG_7449.jpeg
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Den írta:
2025.05.15., csüt. 13:19

TSanyinak jó háznézést kívánok: házimozi terem kiválasztásához és még jobb szőnyeg választékot.........
Köszönöm! De sajna terem nem lesz, csak egy szobácska. Szőnyeg meg megteszi egy Diego-s egyszerűbb szerintem. Supreme vagy Supersoft talán. Nagyon hosszú szálú addig szép amíg újszerű, hamar lelapul, kitaposódik. A rövidebben nem tűnik fel a használat.

Ezeket azért be szokták akciózni. Ajánlom figyelmedbe! :tutiok:

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: Den »

Quetz írta:
2025.05.14., szer. 17:41
Den írta:
2025.05.14., szer. 14:12

Most 6 minőségi atmos hangfalat használok és így jó, ahogy van: dinamika, térhatás, felső hangok és hangminőség rendben.
Akkor már csak venned kellene még három pár álló SVS-t és gyorskötözővel applikálni a menyezetre :D, az atmos pityegőket meg elfelejteni.
Az atmos-ok ha szerinted PITYEGNEK- csak, akkor nagy baj lehet nálad. Mind a 6 atmos olyan kis állványt kapott, amelyen bármilyen szögben elhelyezhetőek vízszintesen- függőlegesen, így pont felém néz mindegyik. Lényegesen nagyobb térhatás érhető el hattal, mind 4 felső hangfallal.
A front SVS Pinnacle pedig minden házimozis álma ilyet birtokolni.
Először kényszerből helyeztem el a Towereket a back- ek helyére, de most már ki nem cserélném semmi másra.

TSanyinak jó háznézést kívánok: házimozi terem kiválasztásához és még jobb szőnyeg választékot.........
Front SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center SVS Ultra
Surround SVS Ultra
Sub SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back SVS Ultra Tower 6 atmos Polk SE20 Signature Elite
Processzor Marantz AV10
Média Zidoo UHD5000
2 végfok Emotiva XPA GEN3 7ch
Vászon fix keretes 400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Quetz írta:
2025.05.14., szer. 17:41
Den írta:

Most 6 minőségi atmos hangfalat használok és így jó, ahogy van: dinamika, térhatás, felső hangok és hangminőség rendben.
Akkor már csak venned kellene még három pár álló SVS-t és gyorskötözővel applikálni a menyezetre :D, az atmos pityegőket meg elfelejteni.
Most akkor ez is vagy áll, vagy lóg? gondolkodik.gif

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Den írta:

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2097

Re: Milyen háttérsugárzó legyen?

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Morph írta:
2025.05.12., hétf. 19:06
öcsi67 írta:
2025.05.11., vas. 18:58
DeLorean írta:
2025.05.11., vas. 18:34

A "hátulra" mit jelent? Surround? Surround back?
Előbbit nem hátulra kellene tenni.

Nem tudom kik ajánlották az "álló front" hangfalat, de érdekes.
Talán egységesség miatt ajánlották, ha már van rá lehetőség, legyen mindegyik hangfal egyforma.
Ez mondjuk annak jó, aki SACD-t hallgat négy hangfallal. A mozi más.

Elég a monitor sugárzó bőven. Arra cincogásra és effektekre, amiket közvetítenek a hátsók bőven jó és nem lesz jobb álló hangfallal.
80Hz vágás a surround-ra és back surround-ra és jó elhelyezés.

SZVSZ.
5.1 rendszerem van a hátsó két monitor ( Sonus Sonetto 2. ) cseréjén gondolkodom, felvetettem a témát az audiophile szalonban két ottani kollégával is beszéltem ez ügyben és ők ajánlották az álló frontot a monitor helyett. Gondoltam megkérdezem itt a fórumon is hogy kinek mi a véleménye róla?
De köszi a hozzászólásod Nimród.
Én biztos nem raknék álló dobozokat hátra. Hót felesleges. Úgyis levágod a 80Hz alatti részt. Azonkívűl, meg sokkal jobb teret rajzol egy polcsugárzó, jobban falhoz is lehet rakni, kisebb helyet foglal, olcsóbb.
Sőt némelyik álló hangsugárzót, főleg a passzív membránosok (tower) olyan mély tartományt tolnak, hogy nem ritka a 200Hz vágási beállítás sem. Ugyanis le kell venni a rendszerről a "fölösleges" mély hangokat, hogy főleg ha jó mélysugárzó van a rendszerben, akkor ne "kenje" el azokat. A másik az erősítő fölösleges terhelés, ugyanis sokkal több energi juttba részletek meszólalására, mint hajati a nagy álló hangsurót.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Den
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 108

Hozzászólás Szerző: Den »

Nálam úgy hozta az élet és az AVX, hogy az eddigi Polk Signature 20 háttér hangfalak helyett betettem a volt front hangfalaimat SVS Towereket. Az eddigi felfogás itt is előjött: cincogás, teljesen felesleges, lenézés stb.
Egyből megjött a lényegesen nagyobb dinamika, térhatás, hangminőség stb.
Ugyanolyan hangfalak mindenütt???
Az SVS- nek is van külön: front, center, surround, back, atmos, sub hangfalai.
A polc hangfal és a front hangfal közötti igen nagy eltérés a gyakorlatban is megtette a hatását: teljesen váratlanul földbe döngölte az eddigi narratívát a minőségi előrelépéssel. Nem szabad lenézni egyik hangfal szerepét sem, mert lehúzza az egész térhatást. Én azért tudtam meg, hogy a back hangfalaknak is mekkora szerep jut, mert az SVS Towereket nem tudtam eladni itt az AVX- en, így beraktam őket back- nek és nem, hogy jól tettem, hanem már áldom, hogy kitaláltam az új szerepüket, mert nagyon bevált.
Az atmos- hangfalakról. Amikor 2 hivatásos szakit megkérdeztem, az egyik azt mondta: bármilyen jó lesz oda azokhoz a hangokhoz, a másik 4 elég lesz.
Az első ajánlat 200 ezer ft- káromba került.
Front SVS Ultra Evolution Pinnacle
Center SVS Ultra
Surround SVS Ultra
Sub SVS SB16 Ultra, SB4000
2 back SVS Ultra Tower 6 atmos Polk SE20 Signature Elite
Processzor Marantz AV10
Média Zidoo UHD5000
2 végfok Emotiva XPA GEN3 7ch
Vászon fix keretes 400x225 cm 4K diamond 16:9 1,4 gain
Epson 12000B

Morph
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 616

Hozzászólás Szerző: Morph »

öcsi67 írta:
DeLorean írta:
öcsi67 írta:
2025.05.11., vas. 18:09
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne háttérsugárzóval kapcsolatban de dilemmában vagyok hogy monitor vagy álló frontsugárzót tegyek hátulra? A most meglévő az egy monitorsugárzó.
Kérdeztem több hozzáértő szakit és a nagytöbbség az álló front mellett voksolt. Kinek mi a véleménye a témával kapcsolatban? Pro és kontra véleményeket is szivesen veszek.

Köszönettel: Dezső

Talán egységesség miatt ajánlották, ha már van rá lehetőség, legyen mindegyik hangfal egyforma.

Elég a monitor sugárzó bőven. Arra cincogásra és effektekre, amiket közvetítenek a hátsók bőven jó és nem lesz jobb álló hangfallal.

SZVSZ.
5.1 rendszerem van a hátsó két monitor ( Sonus Sonetto 2. ) cseréjén gondolkodom, felvetettem a témát az audiophile szalonban két ottani kollégával is beszéltem ez ügyben és ők ajánlották az álló frontot a monitor helyett. Gondoltam megkérdezem itt a fórumon is hogy kinek mi a véleménye róla?
Én biztos nem raknék álló dobozokat hátra. Hót felesleges. Úgyis levágod a 80Hz alatti részt. Azonkívűl, meg sokkal jobb teret rajzol egy polcsugárzó, jobban falhoz is lehet rakni, kisebb helyet foglal, olcsóbb.
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1637

Hozzászólás Szerző: DeLorean »

öcsi67 írta:
5.1 rendszerben a surround hangfal pozíciója oldalt van. Érdemes nem 90 fokra rakni, kicsit hátrább.
Plusz a magasság, ami akkor jó, ha az akusztikai közép magassága, de legalább a magas sugárzó magassága +60 centivel a fülmagasság fölött van.

Elég hülyén nézne ki álló hangfal egy plusz állványon. :D

Ez egyébként régi kérdés. Sok olyan válasz van, hogy az álló hangfalak jobbak.
Ez igaz is lehet. Ha nagy a tér és elfér - lehet használni. Régebben sok esetben ráadásul minden hangfal beállítása LARGE volt sokaknál.

Szerintem tök fölösleges.
A különbözetet inkább jó, vagy jobb szubra, szubokra költsd.

öcsi67
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: öcsi67 »

DeLorean írta:
öcsi67 írta:
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne háttérsugárzóval kapcsolatban de dilemmában vagyok hogy monitor vagy álló frontsugárzót tegyek hátulra? A most meglévő az egy monitorsugárzó.
Kérdeztem több hozzáértő szakit és a nagytöbbség az álló front mellett voksolt. Kinek mi a véleménye a témával kapcsolatban? Pro és kontra véleményeket is szivesen veszek.

SZVSZ.
Front: Sonus Faber Olympica 2
Center: Sonus Faber Olympica
Hátterek: Sonus Faber Sonetto 2
Sub - Elac 2070
Erősítő - Lexicon RV - 9
Médialejátszó - Pioneer UDP LX-800
Hangfalkábelek - Neotech nes 3003 II.
Összekötő kábelek - AudioQuest Dragon 48G eARC és Vodka 48G HDMI
Subkábel - AudioQuest Wolf

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

öcsi67 írta:
Sziasztok!

SZVSZ.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6166

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

öcsi67 írta:
Sziasztok!

A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

öcsi67
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 62

Milyen háttérsugárzó legyen?

Hozzászólás Szerző: öcsi67 »

Sziasztok!

Front: Sonus Faber Olympica 2
Center: Sonus Faber Olympica
Hátterek: Sonus Faber Sonetto 2
Sub - Elac 2070
Erősítő - Lexicon RV - 9
Médialejátszó - Pioneer UDP LX-800
Hangfalkábelek - Neotech nes 3003 II.
Összekötő kábelek - AudioQuest Dragon 48G eARC és Vodka 48G HDMI
Subkábel - AudioQuest Wolf

bigwinnie
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: bigwinnie »

-KP- írta:
2025.05.08., csüt. 09:49
bigwinnie írta:
2025.05.07., szer. 21:14
Sziasztok. Szeretném a közeljövőben update-elni a hangrendszeremet. Nem azért mert nem tetszene a hangja, vagy baj lenne velük, igazából teljesen elégedett vagyok, csak szeretnék valami újat, mást kipróbálni. Kb. már vagy 8 éve ugyanazok a hangsugárzóim (csak kiegészítettem őket), mégpedig egy Taga TAV 606F v.3 szett, 2db TSW-120 v.2 sub ill. 2db tcw-300r v.3 mennyezeti hangsugárzó. Tehát 5.2.2-ben használom, egy Denon S950H-val. Igaz, már többször, régóta tervezem a cserét, de valahogy sosem úgy alakult. Erősítő cserét is tervezek majd később, pl. egy X3800-ra, amihez lehet REW kalibrálást csinálni. Mivel nem követem napi szinten a piacot, és nem ismerem az összes hangsugárzó márkát/családot, gőzöm sincs, mit kellene nézegetnem, keresgélnem. Mindenképp használtan vennék, akár külföldről is. Erősítőm is onnan van. A szoba (nappali) olyan 30-32m2. Elhelyezés, szekrények miatt nem sok játék van a frontok pozícióját illetően, mondhatni sarkokban vannak, kicsit előrébb húzva, és elfordítva. Úgyhogy ebből adódóan talán a hátsó reflexes hangsugárzók kiesnek (ill. azok, amik érzékenyek az elhelyezésre, amelyeknek kell a tér). Árban örülnék ha az 5.0 kijönne 3-400-ból. Pár oldalt átfutottam az itteni hirdetésekből, és ezeket találtam érdekesnek:
Revel Concerta C12 center
Klipsch RP-5000F II
Klipsch RP-150M
Quadral chromium style 8 (mit ne mondjak, szép darab, de talán az árával önmagában túllóg a kereten, ill. hátsó reflexes)
Quadral Ascent 5.0 szett (80LE+Base 10+Phase 16 bi-dipol)
Külföldi oldalakról:
Revel Concerta2 C25
Triangle Borea BR09/BR10 + BRC1 (BRC01 u.a?) + BR02/03
Most így elsőre ezek jöttek szembe. Ill. ami nagyon régóta tetszik még, az a KEF Q750 ill. a Focal Chora 826.
Megnéztem ezt a Taga szettet. Egész korrektnek tűnik. Nyilván van ettől jobb szett, de én nem itt érzem a leggyengébb pontot nálad. Első körben a mélysugárzókat és az avr-t cserélném inkább. A másik, felsoroltál itt 10 féle hangsugárzót, remélem nem az a terved, hogy csinálsz egy olyan 5.0 szettet ahol találomra bevásárolsz 3 féle márkából és lesz több olyan terméked a szettben, amik hangban teljesen elütnek egymástól.
Természetesen nem, ugyanazon márka egy fajta családjából tervezem az összes dobozt.
Ezért mondtam, hogy én elégedett vagyok ezzel a Taga szettel, akárki akármit mond. Viszont nincs összehasonlítási alapom, szóval biztosan van jobb is. Nem érzem rossznak, gyengének az S950H-t ill. a 2 sub-ot, ezért gondoltam, hogy ezeket majd később, nem ezzel kezdeném a cserét.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 730

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

A legnagyobb tisztelettel, és bocsánattal, de volt ilyen Taga frontpárom. Számomra hallgathatatlan volt.
Csak lestem, hogy egy ilyen szemrevaló cuccból, hogy jöhet ki ilyen rettenetes, káoszos, katyvasz hang. Hál'isten eladtam hamar. Ellenben volt valami Taga Platinum 90 v3 szubom is, na az teljesen rendben volt. Annak valami keskeny, széles reflexnyílása volt, szuper készülék.
Elötte egy hasonló árú Elac FS57.2 frontom volt, mindenben tekintetben szuperül szólt.
Szerintem!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1678

Hozzászólás Szerző: -KP- »

bigwinnie írta:
2025.05.07., szer. 21:14
Sziasztok. Szeretném a közeljövőben update-elni a hangrendszeremet. Nem azért mert nem tetszene a hangja, vagy baj lenne velük, igazából teljesen elégedett vagyok, csak szeretnék valami újat, mást kipróbálni. Kb. már vagy 8 éve ugyanazok a hangsugárzóim (csak kiegészítettem őket), mégpedig egy Taga TAV 606F v.3 szett, 2db TSW-120 v.2 sub ill. 2db tcw-300r v.3 mennyezeti hangsugárzó. Tehát 5.2.2-ben használom, egy Denon S950H-val. Igaz, már többször, régóta tervezem a cserét, de valahogy sosem úgy alakult. Erősítő cserét is tervezek majd később, pl. egy X3800-ra, amihez lehet REW kalibrálást csinálni. Mivel nem követem napi szinten a piacot, és nem ismerem az összes hangsugárzó márkát/családot, gőzöm sincs, mit kellene nézegetnem, keresgélnem. Mindenképp használtan vennék, akár külföldről is. Erősítőm is onnan van. A szoba (nappali) olyan 30-32m2. Elhelyezés, szekrények miatt nem sok játék van a frontok pozícióját illetően, mondhatni sarkokban vannak, kicsit előrébb húzva, és elfordítva. Úgyhogy ebből adódóan talán a hátsó reflexes hangsugárzók kiesnek (ill. azok, amik érzékenyek az elhelyezésre, amelyeknek kell a tér). Árban örülnék ha az 5.0 kijönne 3-400-ból. Pár oldalt átfutottam az itteni hirdetésekből, és ezeket találtam érdekesnek:
Klipsch RP-5000F II
Klipsch RP-150M
Quadral chromium style 8 (mit ne mondjak, szép darab, de talán az árával önmagában túllóg a kereten, ill. hátsó reflexes)
Külföldi oldalakról:
Revel Concerta2 C25
Most így elsőre ezek jöttek szembe. Ill. ami nagyon régóta tetszik még, az a KEF Q750 ill. a Focal Chora 826.
Megnéztem ezt a Taga szettet. Egész korrektnek tűnik. Nyilván van ettől jobb szett, de én nem itt érzem a leggyengébb pontot nálad. Első körben a mélysugárzókat és az avr-t cserélném inkább. A másik, felsoroltál itt 10 féle hangsugárzót, remélem nem az a terved, hogy csinálsz egy olyan 5.0 szettet ahol találomra bevásárolsz 3 féle márkából és lesz több olyan terméked a szettben, amik hangban teljesen elütnek egymástól.

bigwinnie
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: bigwinnie »

Klipsch RP-5000F II
Klipsch RP-150M
Külföldi oldalakról:
Revel Concerta2 C25

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Na, az igazság az, hogy nagy mellel itt mindent bevállaltam volna, de sajnos fikarcnyi időm sincs most barkácsolni (még a rendes munkával is nagyon elmaradtam) - ugyanakkor az álmennyezetet 2 hét múlva elkezdik csinálni, szóval lépnem kellett...
Volt ebből (lásd képek) pont 4 darab raktáron a Stream Audio-nál. és bár nem kifejezetten in-ceiling (hanem inkább in-wall) hangsugárzók, de gondoltam tuti jók lesznek a mennyezetbe is, így meg is vettem őket.
Ezek gyárilag "dobozolva" vannak, szóval az is pipa. 10,5 cm a beépítési mélységük, ami teljesen o.k. lesz, amjd úgy rakják a gipszkartont, hogy elférjenek.
Már csak a pozicionálásuk a kérdés, konkrétan nem az, hogy helyileg hová a mennyezetben, hanem hogy milyen elforgatásban rakassam őket fel (merrefelé álljanak a magassugárző dómok)...
Ja, és a kábeleket még meg kellene rendelnem (a jelenlegi "lenti" kábelezés AQ Type2, amiből az Octogonnál van még, csak épp az AQ Type2-es Y elosztó zsugorcsövek (az erősítő-oldali kábelvégekre) beszerzése kérdéses, de ha nem lesz, akkor mással pótolom.)
IMG_6898.jpeg
IMG_6899.jpeg
IMG_6900.jpeg
IMG_6901.jpeg
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 782

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Aszpirin írta:
2024.12.31., kedd 07:50
DeLorean írta:
2024.12.30., hétf. 18:56
Ha nem lesz nagy hely, akkor ilyenben is érdemes gondolkodni pluszban. Kicsit kilóg majd a doboz, de szerintem nagyon esztétikusan el lehet így helyezni a mennyezetre, körbe gipszkartonnal. Plusz a doboz és a csillapítás jót tesz a hangnak is.
richard87 írta:
2024.12.30., hétf. 21:15
A következő amit javasolni szerettem volna, az amit DeLorean is írt, vagyis ha tudod növelni a mélységet (ha nem szeretnéd, hogy kilógjon a síkból), akkor érdemes lehet egy dobozba szerelni.
...
előfúrsz vékony fúróval, majd kúpos fafúróval megfúrod, hogy a csavarfej belesüllyedjen + ragasztó és töredék áron megépíted, majd veszel bele némi töltőanyagot, amit meg ragasztó spray-vel felragasztasz. Elég hozzá egy akkus behajtó, meg dekopírfűrész.
Wowww, nagyon szépen köszönöm a képekkel is alátámasztott javaslatokat, túlszárnyaltátok a legjobb reményeimet is ezekkel a tanácsokkal!
leborulok.gif
Van is itthon minden szerszám a dobozok elkészítéséhez, és majdnem teljes tábla nyírfa rétegelt lemezem is van (remélhetőleg elég lesz a 4 dobozhoz), 8mm-es, bár abba nem tudom mennyire jó ötlet élirányból csavarokat hajtani, de kipróbálom a "szabászat" előtt természetesen, előfúrással. Ha nem jó, akkor veszek MDF táblát, ez már "nem költség"... És így a képek alapján ez még simán belefér abba a csekélyke barkácstudásba, amivel informatikusként rendelkezem :)
Szia!
A 8-asrétegeltet meg se próbáld csavarozni, megsppórolom neked ezt az időt, vegyél 18mm- es MDF-t, akár szabászaton mindjárt méretre is vágják ha úgy rendeled.
A lapokat mindíg fúrd elő!
Amiben a csavar feje lesz (lap), azt általában a csavar vastagságával megegyező fúróval, majd süllyeszd (zenkeld) a csavar fejeket, az éleket 1,5-2mm-rel vékonyabb fúróval mint a csavarokat fúrd elő, tehát mondjuk 4mm-es csavarnál 2-2,5mm-es fúróval, csavarok hossza legyen 70 vagy 80mm hosszú, majd a csavar fejeit autójavító gittel javítsd ki, gitteld le, ezt azért ezzel, mert gyorsan szárad (20-25 perc) és nem fog kiesni.
Ja, most látom, hogy már leírták egyszer a menetet. :smile32:
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
bár abba nem tudom mennyire jó ötlet élirányból csavarokat hajtani, de kipróbálom a "szabászat" előtt természetesen, előfúrással.
Ha az élekhez belülre teszel léceket, és ahhoz csavarozol, az nem jó megoldás?

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 729

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Aszpirin írta:
Wowww, nagyon szépen köszönöm a képekkel is alátámasztott javaslatokat, túlszárnyaltátok a legjobb reményeimet is ezekkel a tanácsokkal!
Monitor Audio in-ceiling hangfalaknál van méret alapu szűrésre lehetőség. A másik dolog amit érdemes nézni, hogy vannak hangfalak amikhez nem kell külön backbox, mert már azzal együtt kapod.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

DeLorean írta:
2024.12.30., hétf. 18:56
Ha nem lesz nagy hely, akkor ilyenben is érdemes gondolkodni pluszban. Kicsit kilóg majd a doboz, de szerintem nagyon esztétikusan el lehet így helyezni a mennyezetre, körbe gipszkartonnal. Plusz a doboz és a csillapítás jót tesz a hangnak is.
richard87 írta:
2024.12.30., hétf. 21:15
A következő amit javasolni szerettem volna, az amit DeLorean is írt, vagyis ha tudod növelni a mélységet (ha nem szeretnéd, hogy kilógjon a síkból), akkor érdemes lehet egy dobozba szerelni.
...
előfúrsz vékony fúróval, majd kúpos fafúróval megfúrod, hogy a csavarfej belesüllyedjen + ragasztó és töredék áron megépíted, majd veszel bele némi töltőanyagot, amit meg ragasztó spray-vel felragasztasz. Elég hozzá egy akkus behajtó, meg dekopírfűrész.
leborulok.gif
Van is itthon minden szerszám a dobozok elkészítéséhez, és majdnem teljes tábla nyírfa rétegelt lemezem is van (remélhetőleg elég lesz a 4 dobozhoz), 8mm-es, bár abba nem tudom mennyire jó ötlet élirányból csavarokat hajtani, de kipróbálom a "szabászat" előtt természetesen, előfúrással. Ha nem jó, akkor veszek MDF táblát, ez már "nem költség"... És így a képek alapján ez még simán belefér abba a csekélyke barkácstudásba, amivel informatikusként rendelkezem :)

PS. mellékelek néhány képet a hálószobákban mr elkészült álmennyezet "technológiájáról".
Álmennyezet1.jpg
Álmennnyezet2.jpg
Álmennyezet3.jpg
Természetesen erre még glett és festék is jött.

richard87
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: richard87 »

Aszpirin írta:
2024.12.30., hétf. 17:06
richard87 írta:
2024.12.29., vas. 23:38
Jól értem, hogy max 8cm mélységbe kellene beférnie az atmos sugárzónak?
Mi a keret a 4db beépíthető hangszóróra?
Jól érted, bár attól függ, hogy hogy történi a szerelés, ehhez lehet, hogy hozzázön a gipszkarton vastagsága is.
A 8 cm nem köbevésett, ekkora volt a hálószobákban, de ha a hangszórók miatt mondjuk 10 cm kell, akkor szólok, hogy úgy csinálják, stb. Pont ezért próbálom ezeket beszerezni bőven az álmennyezet kialakítása előtt. A lényeg, hogy azért a kb 2,75 m-es belmagasság azért nem kellene túlságosan diszkomfortossá csökkenjen :)

Konkrét keretet nem szabtam meg, de mondjuk félmillió fölé csak nagyon indokolt esetben mennék :)
Értem. Ez esetben valószínűleg majd növelned kell egy kicsit a mélységet, mert pl egy Dali Phantom E-60 beépítési mélysége 10cm. Persze ha a profil alja 8cm, akkor ehhez még hozzájön a karton és úgy értendő a beépítendő mélység az atmos sugárzóknál.

A következő amit javasolni szerettem volna, az amit DeLorean is írt, vagyis ha tudod növelni a mélységet (ha nem szeretnéd, hogy kilógjon a síkból), akkor érdemes lehet egy dobozba szerelni. Ezek a kész dobozok 40-50e Ft-ba kerülnek
https://audiotrend.hu/box-phantom-e60-he16482
, de valójában vékony rétegelt lemez, amit lehet venni akár kisebb méretben is, vagyis nem szükséges a teljes táblát megvenni. Pl a Zatik faáruházban méretre is vágják, majd előfúrsz vékony fúróval, majd kúpos fafúróval megfúrod, hogy a csavarfej belesüllyedjen + ragasztó és töredék áron megépíted, majd veszel bele némi töltőanyagot, amit meg ragasztó spray-vel felragasztasz. Elég hozzá egy akkus behajtó, meg dekopírfűrész. Persze ha nem akarsz barkácsolni és asztalos munkálatok is vannak, akkor az asztalos secperc alatt összedob 4db ilyen dobozt.
Én MDF-ből magamnak építettem ilyet Revel C283-nak (meg W783-nak "surround" dobozokat)
IMG_20240330_163049 (1).jpg
IMG_20240505_133906 (1).jpg
Esetleg másik javaslat a Revel C763L.
Ebben ugye döntött poziban van a magassugárzó, így könnyedén a halg poziba tudod állítani és ugye ez nem árt (Daliban nem állítható a magas). Ennek bolti ára horror, de van Angliában hifi üzlet, aki töredék áron kínálja és a 4db postával, vámmal, áfával kb 600e Ft-ba állna meg, ami nem átverés, én is tőle vásároltam a beépíthető Revel-eket.

DeLorean
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Aszpirin írta:
2024.12.30., hétf. 17:09
Köszi szépen! Azért a Dali Phantomok között (nem is tudtam, hogy léteznek) lehet, hogy akad megfelelő (ahogy nézem, árban is), és a márkán belüliség talán nem is árt. Szuper, köszi a tippeket!
A Dali beépíthető hangfalakhoz lehet különböző dobozokat is vásárolni.
dali1.jpg
dali1.jpg (50.69 KiB) Megtekintve 2183 alkalommal
dali2.jpg
dali2.jpg (19.44 KiB) Megtekintve 2183 alkalommal

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

-KP- írta:
2024.12.29., vas. 18:34
Aszpirin írta:
2024.12.29., vas. 12:11
Gipszkarton álmennyezetbe szerelhető hangszórókat szeretnék beszerezni 5.1.4 Atmos-hoz. Jelenleg 5.1.2 van, a felsők Dali Alteco-k.
Esetleg valamelyik olcsóbb Dali Phantom? Bár ahogy nézem, annyira ezek se olcsók..

https://hu.horn.eu/hu/HU/MARKAK/DALI/CUSTOM_INSTAL?s1=4

Esetleg Magnat IC82, vagy valamelyik Magnat? Nem a legjobb a vegyesfelvágott, de Atmosnál talán nem annyira kritikus.
Köszi szépen! Azért a Dali Phantomok között (nem is tudtam, hogy léteznek) lehet, hogy akad megfelelő (ahogy nézem, árban is), és a márkán belüliség talán nem is árt. Szuper, köszi a tippeket!

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”