próbáltam konyhanyelvre leegyszerűsíteni nyilván lehetnek megnevezésbeni eltérések pont mint az Áramvédőkapcsoló másnak meg Fi relé, ugyan az csak 2 szóval. teljesen mindegy is! nyilván vannak korlátai az én mérési módszeremnek, de sokkal hitelesebb adatot kapok vele mint amit csak egy mikrofonnal lehetne mérni. talán ebben elörébb vagyok mint aki csak találgat. Magamtól kell minden ilyet megtanuljak, nekem ez nem szakmám csak érdekel a dolog! tudom hol vagyoo limitálva és olyan dolgokban nem is próbálok okoskodni, sőt kérdezek amit nemtudok! szerintem ez így a jó! Sajnos azzal nem tudok mit kezdeni, hogy egyesek szerint aki ezt nem tanulta iskolában az nem is tudhatja gondolatokkal, de ez van!Luxor Audio írta: ↑Tegnap, 13:13Meg kell különböztetni a maximális és csúcsértéket. Amit írtál, az nagyjából a maximális értékre (Lmax) jellemző, bár frekvenciasáv ott sincs meghatározva. Valós csúcsértéknél (Lpeak, LCpeak, LZpeak súlyozástól függően) nincs időállandó és frekvencia megkötés sincs, az egy pillanatnyi érték, míg az összes többi, így az Lmax is időben átlagolt. Peak SPL nevű paraméter hivatalosan nem létezik, ez inkább konyhanyelvben használatos.Gyulai D. írta: ↑Tegnap, 11:56igen, ez az érték PeakSPl 1-10ms közti időintervallumban, 80-20000hz közt. ezt a könyebb mérni, ehez nem kell más mint egy erősítő egy oszcilloszkóp és hiteles multiméter, és egy hiteles mikrofon+rew. ezekkel meg tudod mérni a peak spl-t. REW-el tudod logolni a spl-t, oszcilloszkóppal multiméterrel meg tudod a kimeneti teljesítményt.
Azért kérdeztem, hogyan mérsz csúcsértéket, mert digitális technikával nem olyan könnyű ezt pontosan elkövetni. Komoly mikrofon és magas mintavételezési frekvencia szükséges hozzá, a kommersz UMIK-1 nem teljesen alkalmas rá a fix 48 kHz miatt. UMIK-2-nél ez már 192 kHz, nem véletlenül jóval drágább is. Otthoni mérésekre persze bőven jó bármelyik, nem akarok kötekedni, csak legyünk tisztában a korlátokkal! Valódi precíz csúcsértéket analóg, vagy nagy teljesítményű digitális műszerrel lehet mérni, mivel analógnál folyamatos a mérés, digitális technikánál viszont mintákat veszünk és azok értékeivel tudunk számolni.
Otthoni felhasználásra szánt hangsugárzóknál nem kiemelkedő a 108 dB csúcsérték, de ha maximális értékként értelmezzük, ott átlagosnak mondható. Az izmosabb típusok 110-120 dB-t tudnak, míg a hangosításra használt professzionális hangsugárzóknál nem ritka a 130 dB feletti csúcsérték sem. Persze otthoni zenehallgatásnál ez lényegtelen, nagy hangerejű házimozinál sem igazán mérvadó, hiszen a lejátszott anyagok csúcsértékei limitálva, komprimálva vannak.
Igyekszem, csak előre vagy max oldalra lépek, és tanulok a hibáimból, vagy más hibájából!
köszönöm az építőjellegű kritikádat, elteszem magamnak, mert jelenleg nem tudok analóg módon mérni ilyet, de ha lesz rá lehetőségem akkor mindenképp! a következő célok közt van az umik2 nél jobb mikrofon beszerzése is ami egy Igazából teljes mérőrendszer is amit talán sokak Clio neven ismerhetnek! ez azért lehetővé tesz elég sok másfajta mérést is, és a pontosság is jobb lesz! Szvsz jelenleg is az Umik-al már elég elfogadható minőségű hangsugárzókat lehet építeni a kellő tapasztalattal hozzáértéssel, szóval haladunk, elöttünk a jövő és a fejlődés lehetősége!
Dominik