Köszönöm szépen !

Köszönöm szépen !
Nehéz 2-3 mondatban okosat mondani olyan témákban, amikről a tudományos világban órákon át, több száz oldalon értekeznek, tehát szerintem itt se akarjuk eldönteni a kérdést! Annyit viszont leszögezhetünk, hogy a középsávos diffúz hatás kialakulásához legalább 100-150 cm-re el kell távolodnunk az elemtől, ez pedig máris meghatároz bizonyos méreteket.
Diffőzorok használata szerintem nem helyiség méret függő. A megfelelő pontokon, megfelelő funkciójú, működésmechanizmusú, méretű és mennyiségű szétszóró elem alkalmazását - jómagam - igenis elengedhetetlennek gondolom. Fontos az "energia" bent tartása a helyiségben úgy, hogy közben ne alakuljanak ki nemkívánatos jelenségek (fésűszűrő effekt, csörgő visszhang, bizonyos frekvenciákon túlzott mértékű abszorpció kialakulása, a szoba spektrális balanszának felborulása, ambiens (effekt) és "életteli" (hang)tér kialakulásának a hiánya, a hangsugárzók és erősítők indokolatlan és fokozott (tú)terhelése, stb.). Ezt mással nem lehet megvalósítani. A konstrukciós és építészeti akusztikát most ide nem számítva. Bár ez utóbbi is azt támasztja alá, hogy szükség van rá!
Diffúzorra a nagyobb méretű szobákban van szükség a nagy, összefüggő, sík felületeken a visszaverődések térben és időben történő szétszórására, miután ideális mértékre állítottuk a helyiség utózengési idejét. A diffúzorok népszerűsége mögött szerintem csak az áll, hogy jól néznek ki, szobadísznek is használhatóak, de az akusztikai hatásukkal a felhasználók többsége nincs tisztában.
Engemet is foleg most, elhiheted
Jó lenne kicsit tisztába tenni a témát, hogy mikor és hol van szükség diffúzorokra. Sokfélét látunk, van aki már láthatóan túlzásba esik és van aki egyet sem rak be. Engem érdekelne a téma.
Köszi! De nem a lecsengési időre értettem hanem hogy a diffúzorok nem csillapítják a magas hangokat azaz nem “döglesztik” be a szobát.fapaci írta: ↑2020.05.30., szomb. 17:32Minden felületnek van hatása az utózengési időre. A valódi, sűrű, merev anyagból készült diffúzorok kevés energiát nyelnek el, inkább visszaverő felületként működnek, de reflexiós hatásuk speciális, alapvetően eltér a csupasz falfelületek hatásától. Utózengési idő növelésére én nem használnám.
A frontok hangját is kell diffúzálni szerintem.Tamoo írta: ↑2020.05.30., szomb. 19:06
Diffúzort Te raknál ebbe a szobába egyáltalán? Sokan rakják vele tele a moziszobát, de szükség van erre? Jól elhelyezett surroundoknál én nem látom értelmét miért kellene még jobban "szórni a hangot". De nem értek ehhez.
Utózengési idő növelésére gondolom inkább képkeretes posztert vagy valami hasonló sima felületű dolgot kellene ide-oda rakni.
Diffúzort Te raknál ebbe a szobába egyáltalán? Sokan rakják vele tele a moziszobát, de szükség van erre? Jól elhelyezett surroundoknál én nem látom értelmét miért kellene még jobban "szórni a hangot". De nem értek ehhez.fapaci írta: ↑2020.05.30., szomb. 17:32Minden felületnek van hatása az utózengési időre. A valódi, sűrű, merev anyagból készült diffúzorok kevés energiát nyelnek el, inkább visszaverő felületként működnek, de reflexiós hatásuk speciális, alapvetően eltér a csupasz falfelületek hatásától. Utózengési idő növelésére én nem használnám.
Minden felületnek van hatása az utózengési időre. A valódi, sűrű, merev anyagból készült diffúzorok kevés energiát nyelnek el, inkább visszaverő felületként működnek, de reflexiós hatásuk speciális, alapvetően eltér a csupasz falfelületek hatásától. Utózengési idő növelésére én nem használnám.
Szia, Fapacifapaci írta: ↑2020.05.30., szomb. 14:13Azon túl, hogy minden fellelhető dolgot próbálsz beépíteni a szobába, ezekkel a diffúzorokkal mi a terved? Már most erősen túl van csillapítva a helyiség.Farkinca71 írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:46Na kerem, a tegnapi lecsengesi ido mizeria hatasara, csinaltam gyorsan egy skyline diffuzort.
A diffuzorokat elsosorban az elsodleges visszaverodesi pontokra akarom rakni. Mivel a szovetkeret alatt hangszigetelo gipszkarton van, ami sok hangot elnyel, azokon a feluleteken a szovet ala valami kemenyebb anyagot szeretnek rakni, pl lakkozott lecek, vagy olyasmit amirol jobban visszapattan a hang es igy javitja a lecsengesi idot talan. Otletek varok mindenkitol, akar toled is Fapacifapaci írta: ↑2020.05.30., szomb. 14:13Azon túl, hogy minden fellelhető dolgot próbálsz beépíteni a szobába, ezekkel a diffúzorokkal mi a terved? Már most erősen túl van csillapítva a helyiség.Farkinca71 írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:46Na kerem, a tegnapi lecsengesi ido mizeria hatasara, csinaltam gyorsan egy skyline diffuzort.
Azon túl, hogy minden fellelhető dolgot próbálsz beépíteni a szobába, ezekkel a diffúzorokkal mi a terved? Már most erősen túl van csillapítva a helyiség.Farkinca71 írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:46Na kerem, a tegnapi lecsengesi ido mizeria hatasara, csinaltam gyorsan egy skyline diffuzort.
"Miért maradt ki egy-egy?" A tervben is van 0 magas pozicio !TSanyi írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:52Jó lesz az biztos! Miért maradt ki egy-egy? Ott akarod felcsavarozni? Gondolom a 60x60 -as méret kellhet hogy érdemben csináljon valamit.Farkinca71 írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:46A celom ezzel az volt, hogy megnezzem mennyi munkaido es koltseg van egy ilyen elkeszitesevel, plussz hogy milyen sulyu lesz.![]()
Ha túl nehéz a hátuljáról befúrhatsz hogy könnyebbek legyenek a hasábok.
Jó lesz az biztos! Miért maradt ki egy-egy? Ott akarod felcsavarozni? Gondolom a 60x60 -as méret kellhet hogy érdemben csináljon valamit.Farkinca71 írta: ↑2020.05.30., szomb. 13:46A celom ezzel az volt, hogy megnezzem mennyi munkaido es koltseg van egy ilyen elkeszitesevel, plussz hogy milyen sulyu lesz.