Korábban a lakásában levő moziszobájában már jártam pár alkalommal, főleg a vetítőkre fókuszáltam akkor, a hangot szolidan kellett tolni a szomszédok miatt.
A nappaliban először a 2.0-ás rendszere elé ültem le. Mivel nem vagyok igazán vájtfülű sztereós, így csak a totál amatőr véleményemet tudom elmondani. Nagyszerű hangzást hallottam, testes mélyekkel, finom magasakkal, simán elfogadnám otthonra ezt a hangzást. Pár szám meghallgatása után felmentünk a moziszobába, ami az emeleten kapott helyet.
Na ez már jobban érdekelt engem
A szoba kialakítása nagyon esztétikus, letisztult, Cseneles szép munkát végzett. Méretileg nem túl nagy, de 2-3 embernek pont megfelelő.
A képről nem tudok mást mondani, mint hogy kiváló. 5500-as kontraszt, az ansi is magas, éles kép, jó mozgásmegjelenítés és ehhez 30+ vagy 40+fL fényerő, ami igazán impozáns képet eredményezett. Tudom sokan fintorognak, hogy dehát nem 4K, csak fullhd. Hát ezt a minőséget én csak nagyon kevés 4K vetítőre cseréném le, de azok ára meg kb. annyi, amennyiért Cseneles a családi házát vette🫣
A képről ennyi elég is, nagyszerű ez a Runco még 2024-ben is.
A hangzás 5.4-es rendszeren szólalt meg. Emotiva elő és végfokkal, amit egy Behringer egészített ki a szubok hajtására. Forrás egy Dune médialejátszó volt. Mivel Cseneles preferálja a magyar szinkront, így néztünk így is jeleneteket, az eredeti hangsávok mellett. Elsőre Deadpool autópályás jelenetét vettük elő. A térérzet frankó volt, a beszédérthetőség is. A mélyek hatalmasat ütöttek, nekem kissé túlzóan is. Néha be is búgtak, ami főleg nem tetszett. Mondtam is a házigazdának, hogy ez pöttyet túl sok. Azt mondta, hogy a Dirac beállítására rátett még 2,5dB-t. Azt javasolta, hogy visszavesz felet ebből, de én azt kértem, hogy rakjuk csak vissza 2,5-el, ahogy a Dirac bemérte. Így is lett és minden a helyére került. Részletesebbe vált az egész hangzás, a mély így is ütős maradt, de nem túlzóan és a bebúgások is eltűntek. Ezután így folytattuk és nagyon jó hangot hallottam. Természetesen az 5 csatornás kategóriájához képest.
Mivel én 3x ennyi csatornához vagyok szokva, így azért volt hiányérzetem bőven, de el tudtam ettől vonatkoztatni.
Igazából 5 csillagot is adhatnék Cseneles rendszerére, csak azért nem teszem, mert egy valami nagyon zavart. Egy olyan dolog, ami a házimozisok 90%-nak fel se igazán tűnik(hozzáteszem pár éve nekem se tűnt fel)ez pedig az LCR sugárzók poziciója. Mivel több éve nálam már AT vászon van, ami mögött van az LCR szekció, így nagyon hozzászoktam ahhoz, hogy minden hang szinkronban van a képpel.
Nos jelen esetben ez, főleg a center esetében nem valósult meg, számomra nagyon lentről szólt.
A frontok meg számomra túlságosan a kép mellől és közelről jöttek.
Mielőtt bárki arra gondolna, hogy akkor miről beszéltem korábban, hogy tetszetős a hang, azoknak momdanám, hogy a fentebb említett kritikát nagyon kevesen vennék észre. Aki ilyen elrendezéshez van szokva, gyakorlatilag nem is értené, hogy miről hadoválok. Szóval ez nem is igazán kritika, az amúgy jó rendszerre nézve.
Ezeket természetesen a házigazdával is megbeszéltük, akinek totál el tudom fogadni az érveit, hogy mit miért csinált. Mivel szereti a nyereséges vásznakat, így AT nem igazán jöhet szóba. Mivel mindig szinkronnal nézik a filmeket, így az atmos kiépítést se erőlteti, ezek anyagi vonzatairól ne is beszéjünk. Lesz helye a pénznek az új házban még sok helyre, szóval érthető minden.
Végszóként annyi, hogy Cseneles remek kis rendszert/rendszereket hozott össze.
Valamint le a kalappal, a házon végzett precíz munkájáért, ahol szinte sajat kezüleg csinált meg mindent. Nem sokan tudnák ezt utána csinálni.
Köszönöm a meghívást!

)