Mai nap volt időm 4-5 órát eltölteni a moziban és hanggal foglalkozni. Igazából a tér ábrázolással eddig sem volt problémám, egyedül a
4 Sub + miniDSP HD + Dirac kombó nem igazán hozta azt amit hallani szerettem volna. Próbáltam Bencét(VoidXs) meginvitálni hozzám egy mérés sorozat és beállítára, viszont már nem vállal helyszíni profilozást.
Készítettem már pár mérés és beállítás sorozatot, néhány egész jónak mondható volt de a mély frenkvencia egy részén terjengős, mosott volt. Azt modjuk hozzáteszem, hogy a kanapét kellemesen nem lökte...hanem inkább rúgta az ember alatt.

Próbálkoztam miniDSP-n keresztűl két bass szekciót létrehozni és ezeket összehangolni majd Dirac-al első hátsó szekcióként bemérni. Visszamérve REW-el nem tudtam kifogásolni a Dirac frekvencia menetét, viszont a terjengősség megmaradt. Hiányzott a feszes, megfogott jelző a hallottakból. Az Emotiva XMC1 proci képes 2 mély kimeneten külön mérni és összehangolni a mélyládákat. Van Mono, Dual Mono és stereo beállítási lehetőség de egyik sem volt tökéletes.
Zozi-t felkeresve és tanácsot kérve javasolta ,hogy próbáljam meg a
DBA felállást. Ebben a Trinnov úttörő(
https://www.trinnov.com/en/subwoofer-guidelines/). A processzort monora Sub bemenetre állítva és miniDSP-vel összehangolva előzetesen a 4 subot úgy, hogy az elől helyet foglaló 2 db refis Ultimax -hoz fázis fordítással, késleltetéssel és számos mérést követően elnyeletni a terjengősséget a hátsókkal. Majd ezt követően bemérni egy Sub ként a 4-et.
Igy is történt és az eredmény egyből mosolyt csalt az arcomra, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz igaz a fülem kívánt +2dB-t az LFE tartományra.
Mértem párat REW-el 103dB hangnyomás mellett hallgatói pozícióban.
-
-
-
Nem tudom kinél mennyi és, hogy ez jónak számít-e, 300ms a lecsengési átlag a sub tartományban. Van egy kivétel 26hz-nél de az is már 28-30dB alatt van.
Emotiva-XMC1 Gen2, Emotiva-XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-4.2-4.C, Behringer NX4-6000, 2db DefinitiveTechnology IW13, 2db DIY 15" Ported Subwoofer, Runco VX22i + ISCOIIIL , Runco Q750i + Prismasonic , Htpc + madVR ToneMapping + nnD 130" Hivilux Gain 1.2 CinemaScope vászon.