-KP- írta: ↑2023.01.22., vas. 01:41
Ez hogy működik a gyakorlatban? Mi van ha beletekerek a filmbe, vagy megállítom? Le tudja követni a program ezt is?
A működés (első közelítésben) egyszerű:
- a progi screenshot-ot csinál másodpercenként valahányszor (mondjuk 5x, annál gyorsabban úgysem lehet állítgatni a LED teljesítményt RS232 porton)
- megnézi, hogy a screenshot-ban milyenek a fényviszonyok
- az eddig gyűjtött statisztikai adatokba beleteszi az adott frame-ből származó új adatokat
- az adott frame paraméterei ÉS a statisztikai adatok alapján módosítja a LED-ek fényességét. Ha pl. a film előző 2 percében sokszor és hirtelen változott a kép fényessége (mondjuk torkolattüzek villogtak egy csatajelenetben) akkor "bőven hagy" fényforrás-teljesítményt (magyarul: fényerő-tartalékot) az adott kép kívánalmai felett, hogy a következő villanásnál is legyen fényerő a dögös megjelenítéshez. Ha viszont egy "nyugis" filmet nézünk (ritka jelenetváltások, nem villog semmi a képen) akkor le lehet húzni a fényforrás teljesítményét kb. csak annyira, amennyi az adott képhez kell, hogy a kontraszt maximális legyen.
A script tehát még azt sem tudja, hogy egy filmet nézünk, vagy pl. a Windows háttere van a képen (esetleg Interneten olvas valaki egy cikket). A cript csak próbálja majd a fényforrás teljesítményét optimalizálni a kép tartalmához. Tekergetheted bárhova a filmet, maximum jelenetváltásnak fogja érzékelni a tekerést és azt hiszi majd, hogy valamivel mozgalmasabb a film, mint amilyen a valóságban. Mondjuk jó ötlet lehet, ha azt is nézi a script, hogy változott-e egyáltalán valami az adott kép az előzőhöz képest. Ha pixelről pixelre azonos a kép hosszú ideig (ez gyakorlatilag nem fordulhat elő egy valódi film esetén, csak ha megállítottuk a lejátszást) akkor aktiválhat pl. egy "rezsi-csökkentő" szolgáltatást, ami ilyenkor minimumra húzza a LED-ek fényerejét (feltételezvén, hogy a filmet leállították és elment a gazda valahova). Amikor továbbengedjük a filmet (ismét változik a képtartalom) akkor meg visszadja a script az áramot a LED-ekre és mehet tovább a "show".
A LED projekttel kapcsolatban szerintem már leírtam, hogy jobb kontraszt már van, de a plusz fényerő (amit a számítások jósoltak) még nem "érkezett meg". Mivel a fény nem tűnhet el csak úgy, nekiálltam "megkeresni" az elveszett báránykákat (fotonokat). Ehhez egyrészt kidolgoztam egy rendkívül szofisztikált módszert, amivel a LED-ek fényereje a gépen kívül összehasonlítható illetve ellenőrizhető (nagyon bonyolult: adott ponton elhelyezett LED-nek adok pontosan szabályozott áramot, ezáltal rávilágítok vele a plafonra és közben megmérem a coloriméterrel a plafon felületi fényességét). Ha a LED térbeli pozíciója fix és ha az áram annyi, amennyinek lennie kell, akkor a plafon fényessége csak a LED-től függ, tehát így azonnal kiszűrhető a hibás LED. Persze a gépbe építés után is kiderül, hogy baj van, de az sok elvesztegetett időt jelentene...
A következő lépés a LED-ek és az optikai rendszer bemenete közti útszakasz részletes szimulációja volt. Első körben a jelen állapot működési paramétereire voltam kiváncsi, így a most használt alkatrészek méreteire/távolságaira számoltam ki mindent. És ekkor jött a meglepetés: az elméleti fényhasznosítás még mindig csupán 64% körüli. Ez persze már jobb, mint a gép eredeti (szintén elméleti) 58%-a volt, tehát a mért plusz kb. 10% fényesség "centire" annyi, amennyinek lennie kell. A sokkal jobb kontraszt fényében ez már nem is lenne olyan rossz eremény ... de a 90% körüli értéktől, amire számítottam, sajnos nagyon messze van. De hát senkit nem okolhatok, csakis én voltam a hülye, hogy azt gondoltam, az optikai rendszer néhány egyszerű módosítása elég lesz a kontraszt ÉS a fényhasznosítás javításához (ráadásul egyszerre).
A fényhasznosítás javítása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a LED fénye az eddiginél többet "pattog" ide-oda a tüköralagútban (közben a fény szöge csökken az optikai tengelyhez képest). Viszont közben minden visszaverődésnél veszteség keletkezik, ezáltal az összes fény jó szögben éri el ugyan a DMD felületét végül, de a plusz veszteségek miatt mégsem nyerünk sok fényerőt. Erre a feladatra a tüköralagút már nem ideális megoldás, helyette veszteségmentes módon kell megoldani ugyanezt. Sajnos ami az eredeti rendszerben egy jól működő megoldás volt, az az új működési paraméterek mellett már nem az igazi. Viszont tudom mi lesz a jó megoldás. Üvegtestben fogjuk vezetni a LED-ek fényét, mivel így a Teljes Belső Visszaverődés jelensége által semmilyen veszteség nem keletkezik majd a "pattogás" során. Probléma megoldva.
Pár nap alatt legyártom az első tesztpéldányt és kipróbálom ... de őszintén szólva nem nagyon van kétségem azzal kapcsolatban, hogy a dolog működik-e majd. Működni fog. Működnie is kell, mivel az optika eddig mindig működött. Most sem az optikával volt baj, hanem velem. Miután kiderült, hogy valami nem kerek a történetben és miután vettem a fáradtságot és kiszámoltam mindent az alapoktól, az eredmény azonnal 3% hibán belül egyezett a mért adatokkal (kb. 62% fényerőt mértem a kiszámolt 64% helyett). Az optika működik és pontosan számol ...
A vicc csak az, hogy ugyanezt a számítást az eredeti optikai rendszerre soha nem csináltam meg, pedig annak is vannak veszteségei, pontosan ugyanezen okokból (csak azok kisebbek). Az "alapból 800 lumen, extra hűtéssel talán 1000 körül" jóslatot én a régi optikai rendszer mért adataiból kiindulva mondam, tehát annak a paraméterei alapján gondoltam azt, hogy ezekkel a picike LED-ekkel ezek az elérhető abszolút maximumok. A most mért adatok és az elméleti számítások alapján azonban módosítani kell ezeket a jóslatokat. Most úgy tűnik, hogy "simán" lehet 1000 lumen körüli fényességünk ezekkel a picike LED-ekkel (!!!) mindenféle extra hűtés nélkül akkor, ha a fényhasznosítást valóban sikerül 95% fölé vinni. És a legszebb, hogy ettől a kontrasztnak nem is kell romlania...
Ha viszont komolyan nekiállunk hűteni a LED-eket, még kb. plusz 20% fényesség lehetséges. Az kb. 1200 lumen lenne. Ezekkel a pici kis vacak LED-ekkel ez ránézésre kb. lehetetlen, annyira picikék szegénykék ... de hát ha számítások ezt mondják, akkor az úgy is van. A kérdés innentől csak az, hogy a gyakorlatban mennyire tudjuk megközelíteni az elméleti maximumot. De hát a Teljes Belső Visszaverődés működésében kételkedni szerintem csacskaság lenne ... mást meg nem nagyon akarok változtatni az optikai rendszerben.
Az első tesztpéldány majd megmutatja, hogy mi az, ami a gyakorlatban is megvalósul mindebből ... de igazából én már 1000 lumen-nel is vigyorognék, mint a jóllakott napközis. Az nekem már kb. 24 footlambert lenne 21:9-ben. Az már HDR-hez sem rossz...
Ja, nézegettem a képet a kb. 2000:1 kontraszttal, ami most van a vásznon (egy F22 fluorit lencsével, még mindig belső írisz nélkül). NAGYON látszik a különbség az eddigiekhez képest. Mostanra megszokta a szemem a LED-es gépek valamivel szerényebb kontrasztját és ahhoz képest elég mellbevágó a különbség képi dinamikában, pl. a Passengers elején. De amikor nem valami éjszakai jelenet van a vásznon, akkor nem látok nagy változást. Úgy tűnik a világos jelenetekben már az eddigi kontraszt is megfelelő volt. Tényleg csak az éjszakai jelenekkel van gondja ennek a DLP-nek, azt meg majd remélem jól megoldja a dinamikus LED vezérlés. Bár már ott tartanánk... de most az optikát kell befejezni, hogy végre rákerüljön a tető a gépre, a gép meg vissza a plafonra a mozi előtti folyosóra. Akkor talán majd ismét le is lehet ülni a moziban... :-)
GyP