Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tonyka mozibirodalma, botladozásai, tapasztalatai, agymenései

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11058
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A jRiverben és még néhány komolyabb lejátszó szoftverben jelen lévő convolver szolgáltatás minden sávot külön kezel, tehát nem kötelező ugyanazt a korrekciós algoritmust alkalmazni mindre. Ha a convolverrel FIR, vagy IIR (pl. EQ) szűrőket helyeztek a jel útjába, azok is eltérhetnek sávonként. A REW átviteli mérés szintén elvégezhető sávonként, külön-külön EQ is létrehozható mindhez. A jRiver wave formátumban hajlandó elfogadni a korrekciós szűrőcsoportokat. Némi nehézséget csak az okoz, hogy az összes szűrőcsoportot egyetlen két, vagy soksávos wave fileba kell becsomagolni, de egy audio editorral ez is megoldható.

Tonyka, nem lett volna célszerűbb egy soksávos stúdiós DSP-t venned? Ezek is programozhatóak, távvezérelhetőek és sokféle szűrőt tudnak kezelni.

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

6 órája, nadtom írta:

Nos utánaolvastam, ha a Rephase programmal rendbe teszted a fázismenetet, akkor az impulzus válasz is javulni fog, szóval a Tonyka “doboza” annyival tud többet, hogy a bal és jobb csatornához is lehet külön-külön korrekciót alkalmazni (itt persze sztereo rendszerről beszélek, nem HM-ról). 

Ha nincs nagy eltérés a bal és a jobb hsz hangnyomás görbéje között, akkor ez nem jelent nagy előnyt. 

A MiniDSP sajnos csak 6 filtert kezel. Ez nagyon kevés.

A MiniDSP HD 10-et. Ez már jobb.

Azért a rePhase beállítással 17-et és azzal már szépen be lehet lőni a rendszert.

Sajnos a REW program nem közelíti meg a Dirac-ot mondjuk. 

Tonyka még az elején tart, de nem lehet rábízni a korrekciót a REW-re, mert nem igazán jól csinálja. Aki profi szinten szeretne vele eredményt elérni, rengeteg időre, türelemre és kitartásra van szüksége + sok minden fogalommal tisztában kell lennie. Egyszerűnek tűnik, de nem az. 

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

55 perce, nadtom írta:

Annak még utánakérdezek, hogy az általam alkalmazott módszer (Rew+Rephase) befolyással van-e az impulzus válaszra.  

Nos utánaolvastam, ha a Rephase programmal rendbe teszted a fázismenetet, akkor az impulzus válasz is javulni fog, szóval a Tonyka “doboza” annyival tud többet, hogy a bal és jobb csatornához is lehet külön-külön korrekciót alkalmazni (itt persze sztereo rendszerről beszélek, nem HM-ról). 

Ha nincs nagy eltérés a bal és a jobb hsz hangnyomás görbéje között, akkor ez nem jelent nagy előnyt. 

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

12 perce, wittao írta:

Nem csak, hogy elultettetek, meg is locsoltad  

(eddig ezzel a dologgal szakmai hozzaertes hianyaban nem nagyon akartam/mertem jatszadozni... meg aztan ehhez egy beallt rendszer kellene, nalam meg aztan van atjarohaz rendesen. Ez sokszor jo es erdekes, de ilyenkor nem jon jol)

Ha veszel egy mikrofont és minden teszt előtt megcsinálod ezt a bemérést, akkor biztos lehetsz benne, hogy nagy valószínűséggel a legtöbbet kihoztad az adott rendszerből. 

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1698

Hozzászólás Szerző: -KP- »

1 hour ago, wittao said:

Nagyon nagyon erdekes amit irtok

Tonyka nem semmi, hogy ilyen komolysaggal allsz ehhez, nagy koszonet!

Nadtom Beloled pedig kiszedek mindent hogyan kell ezt a JRiverrel osszehoznibes kivancsi vagyok mit valtoztat a rendszeren (korabban emlekszem beszeltunk errol, csak nem nagyon nyestem a temat, most ez a sok magyarazat kicsit helyrebillentette az agykozpontomat). Nalam is volt REW meres, annak az adatait  export utan beolvastatom a JRiverbe, hatha intez valamit jo iranyba a szoftver  

Danke sehr!

Nem akarom a bogarat elültetni, de Jriverrel még akár fázis korrekciót is lehet végezni, nem csak eq-ra képes

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

12 perce, wittao írta:

Igen, pont emiatt kerdeztem ra, mert nekem ugy remlett, hogy a JRiver 1db korrekcios “anyagot” fogad be, tehat elotte bal/jobb “atlagat” veszi... ami lehet mar igy is sokkal jobb mint elotte, de a Tonyka megoldasa emiatt valoban izgalmas

azt meg lehet tudni, egy ket hangsugarzora valo berendezes mennyit kostal? (Akar PM-ben is megkoszonnem ha nem nyilvanos).

koszi mindkettotoknek (ujabb tesztanyag kezd kibontakozni  )

Mivel van Umik mikrofonom a Rew pedig ingyenes, így zéro forint  

U.i.: A Rephase program is ingyenes. 

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

43 perce, wittao írta:

Mindket sztereo hangszorodat kulon-kulon bemered a hallgatoi poziciobol?

Igen a front jobb és bal csatornát is bemértem külön-külön majd a Rew-ben átlagoltattam ezt a szoftverrel (mivel a Rephase nem tud csak egy “görbét” kezelni). Erre az átlagolt görbére küldöm rá a Rew-ben a korrekciót, így jön létre a szűrőcsoport. 

A Tonyka által leírt megoldás azért izgalmas számomra, mert külön-külön tudsz a jobb és bal csatornára korrekciót alkalmazni, illetve ez a “doboz”/szoftver az impulzus választ (Impulse response) is korrigálja nem csak a hangnyomásgörbét “egyengeti”. Annak még utánakérdezek, hogy az általam alkalmazott módszer (Rew+Rephase) befolyással van-e az impulzus válaszra.  

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

19 perce, Tonyka írta:

1. Igen a kis dobozok végzik el, ahogyan az Audyssey is menet közben. 

2. Nem, azt REW-ben adod meg, az pedig kidobja, hogy ahhoz a DSP-nek milyen korrekciót kell csinálni

3. Tévedsz, az 5 doboz az 10 csatorna, 2 bemenet van mindegyiken, és négy ki. Tehát 5.4.1 így tíz csatorna. De mivel ugye van szabad kimeneted, a sub meg egyként van eqzva, így az ötödik dobozka kapta a centert, és a két subot. 

Most már minden világos. Köszönöm a válaszokat! 

Én ehhez hasonló módszert használok a sztereo zenehallgatáshoz. A Rew-vel bemértem a front hsz-kat (a Rew-ben a RePhase formátumot választom ki). Ezeket a korrekciós adatokat a RePhase programba olvasom be és ott még a hsz-k fázimenetét is lehet finomítani, majd a Rephase programból mentek egy korrekciós waw file-t amit a zenelejátszó JRiver programba be lehet adni, és így live szűrőként módosítja a lejátszott zenét. 

Nagyon sokat javult így a lejátszott zene minősége, pedig ebben az esetben a bal és jobb csatornára nem lehet külön-külön korrekciót beállítani (csak azonos korrekciót mindkettőre). 

Azt hiszem rendelni fogok egy ilyen “dobozt” a sztereo rendszerhez. 

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

53 minutes ago, Tonyka said:

Megkérnélek, h a képeket töröld ki ha idézel. Köszöntem.

Igyekszem. Csak nem mindigblátom hogy mit illeszt be.Sorry!

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2573

Hozzászólás Szerző: Tonyka »

1. Igen a kis dobozok végzik el, ahogyan az Audyssey is menet közben. 

2. Nem, azt REW-ben adod meg, az pedig kidobja, hogy ahhoz a DSP-nek milyen korrekciót kell csinálni

3. Tévedsz, az 5 doboz az 10 csatorna, 2 bemenet van mindegyiken, és négy ki. Tehát 5.4.1 így tíz csatorna. De mivel ugye van szabad kimeneted, a sub meg egyként van eqzva, így az ötödik dobozka kapta a centert, és a két subot. 

Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

Ezt értem. 

1. A kérdés számomra az, hogy a kis “dobozok” végzik el akkor a korrekciót?

2. A MiniDSP programban tudod megadni a célgörbét, azaz azt, hogy milyen (cél) hangnyomás görbét szeretnél? 

3. Ha jól látom 5 “dobozt” vettél, ezzel a 2 front + center + a 2 surround csatornákat korrigálod? Az Atmos csatornák nem lesznek korrigálva? 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

23 minutes ago, TSanyi said:

Biztos sokat el lehet szórakozni egy ilyen szettel. Nekem nem lenne most kedvem hozzá (meg nem is értek (még ). A leírásod alapján már most volt értelme mert tovább javított a hangon, és ez a lényeg!

Akkor megérte belevágni. Csak így tovább, szerezz minnél több tapasztalatot!

Megkérnélek, h a képeket töröld ki ha idézel. Köszöntem.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

12 minutes ago, nemtomm said:

Nagyon jó kis beszámoló de ahogy elnézem az írásaidat nem vagy elégedett a hanggal és folyamatosan javítanál( állandoan jár a hifibogár) rajta ami rettentő pozitív dolog de sztem lassan élérted  már a malac határait.

Inkább vegyél egy másik procit ami tudja a Dirac-öt  vagy arc-ot és talán megnyugszik a hifibogár valamennyire de sztem ez ezzel a megoldással csak odázod a cserét ...

Peace

Anno mikor Onkyo időszakom  volt az hittem az a világ legjobbja de beláttam,  hogy van onnan is sokkal feljebb és nem sírom vissza egyáltalán. ...

Jó szándékú tanács, de megfeledkezel róla, h volt szerencsém itthon mindkét géphez. Mindkét korrekciós rendszer jobb, mint az Audyssey, erre megtaláltam a megoldást, hátradőlés. A hardveres résszel semmi probléma. 

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

13 minutes ago, nadtom said:

Köszi.

Akkor ha jól értem, a Rew-el csak mérsz. A miniDSP programba beviszed az adatokat amit a Rew mért (ezt lehet kézzel, vagy beolvashatod az adatokat a MiniDSP programba). A MiniDSP program ráküldi a mérési eredményeket a kis dobozokra, és a kis “dobozok” végzik el a korrekciót. Jól értem?

Ezeket másolod be. 

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 943

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Nagyon jó kis beszámoló de ahogy elnézem az írásaidat nem vagy elégedett a hanggal és folyamatosan javítanál( állandoan jár a hifibogár) rajta ami rettentő pozitív dolog de sztem lassan élérted  már a malac határait.

Inkább vegyél egy másik procit ami tudja a Dirac-öt  vagy arc-ot és talán megnyugszik a hifibogár valamennyire de sztem ez ezzel a megoldással csak odázod a cserét ...

Peace

Anno mikor Onkyo időszakom  volt az hittem az a világ legjobbja de beláttam,  hogy van onnan is sokkal feljebb és nem sírom vissza egyáltalán. ...
"Az igazi barát szemből támad."

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszi.

Akkor ha jól értem, a Rew-el csak mérsz. A miniDSP programba beviszed az adatokat amit a Rew mért (ezt lehet kézzel, vagy beolvashatod az adatokat a MiniDSP programba). A MiniDSP program ráküldi a mérési eredményeket a kis dobozokra, és a kis “dobozok” végzik el a korrekciót. Jól értem?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

14 minutes ago, Tonyka said:

Itt a lista a REW-en belülről amikre át tudod vinni a REW-es eredményeket. Elvileg másolni is lehet, de nekem manuálba lett beütögetve a Minidsp PC felületén, aztán utána felmásol magára a kis dobozkára. 

Biztos sokat el lehet szórakozni egy ilyen szettel. Nekem nem lenne most kedvem hozzá (meg nem is értek (még ). A leírásod alapján már most volt értelme mert tovább javított a hangon, és ez a lényeg!

Akkor megérte belevágni. Csak így tovább, szerezz minnél több tapasztalatot!

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

3 minutes ago, nadtom said:

Bocs, de nem értem pontosan mit, hogyan csináltál a Rew, Umik, Minidsp-vel, pedig van ilyen mikrofonom is, és a Rew-et is használom.  

Az Umik-Rew párossal beméred pl. a bal front hsz-t, aztán létrehozol egy szűrőcsoportot, ami lineárisabbá teszi a hangnyomásgörbét a különböző frekvenciákon a bal csatorna esetén? Aztán hogyan tovább?

Írnál részletesebben erről?  

Itt a lista a REW-en belülről amikre át tudod vinni a REW-es eredményeket. Elvileg másolni is lehet, de nekem manuálba lett beütögetve a Minidsp PC felületén, aztán utána felmásol magára a kis dobozkára. 

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég

33 perce, Tonyka írta:

Akkor egy kis beszámoló:

A történet az Arcam proci, Dirac párossal kezdődött. Habár összességében nem győzött meg az Arcam a malac cseréjére, mégis volt pár erénye ami a Dirac-al volt kapcsolatos. A teret nagyon szépen rajzolta, illetve a mélyek milyensége is tetszett. A Pro kitt előrelépés a vas saját eszközeihez képest. A sors iróniája, h a mai gépekbe megkapható ingyen, illetve az applikáció áráért. Egyedüli különbség a mikrofon, az sajnos a gyári. Sztem egy komolyabb mikivel megkapja az ember a Pro kitt tudását. A Pro kittel méregettem rengeteget, nem győztem havonta kódot kérni a Home Movie-tól. Elértem többször is igazán tetszetős hangot, mégis maradt némi hiányérzetem. Aláírom más már rég megállt volna hátradölve, de nem kétséges eléggé hibbant vagyok. Az UMIK megvásárlásával lehetőség nyílt a REW progival való játszadozásra. A REW viszont EQ-z is csodaszépen, tehát megteszi azt amit a Dirac, vagy az ARC, és az Audyssey. Így aztán jött az ötlet hogyan lehetne meghallgatni a REW által elkészített görbét a malacon keresztül. A legegyszerűbb módja laptopon keresztül, így rögtön ráhúzza a lejátszandó anyagra. HDMI bemenet a malacon, Audyssey kikapcs, vágások átállít a REW által mutatottra. Távolságok maradtak, és a csatorna hangerők is, de már eleve ezekkel dolgozott a REW. Anyagok elindít, aztán némi döbbenet, előjöttek azok a pozitívumok amik a Dirac esetén is. Sőt még több is, némi dinamika plusz, nagyon egységesként viselkedett a rendszer. Nah mondom beköszönt az általam kerülendő HTPC-s időszak. Meg kell mondjam, igazán jó hang jött ki a laptop HDMI kimenetén. Aztán jött a pofára esés, PC-n nincs Atmos, REW párosítás. Más megoldás felé kellett nézelődnöm. Így került képbe a Minidsp, ami fogadja a REW korrekciós adatait, szabadon átvihetők rá. Igaz két csatornánként, viszont mivel négy kimenet van, így kétféle korrekció is ráhúzható. Persze ez esetben dugdosni kéne ha éppen a másikat akarnánk használni. Szóval céljaimnak megfelelt, és az Atmos-nak sincs akadálya. Ár ügyileg majdnem ott van, mint a Pro kitt, és a licenc. Szóval akik gondolkodnak ilyesmiben, érdemes ezt is számításba venni, bár nem hiszem, h sokan erre gerjednének.  Szóval okos kis kütyü, sajnos más alternatívája nem nagyon van. Nem csak egy sima EQként kell rá tekinteni. A paneleket emlegette valaki. Azokra is ránéztem a REW-el, igaz csak a hátsókat pakoltam ki. Érdekes, mert a front rész megszólalását nem befolyásolja. Viszont a hátsók munkáját erősen segíti, szóval egyik darab sem felesleges. Megvallom őszintén, tőlem szokatlan módon most vakon repültem, nem volt lehetőségem kipróbálni, így voltak kétségeim. Ami mára már már elillant. 

Bocs, de nem értem pontosan mit, hogyan csináltál a Rew, Umik, Minidsp-vel, pedig van ilyen mikrofonom is, és a Rew-et is használom.  

Az Umik-Rew párossal beméred pl. a bal front hsz-t, aztán létrehozol egy szűrőcsoportot a Rew-el, ami lineárisabbá teszi a hangnyomásgörbét a különböző frekvenciákon a bal csatorna esetén? Aztán hogyan tovább?

Írnál részletesebben erről?  

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

Erre nagyon kíváncsi lennék

édekes ketyeréknek tűnnek. Köszi a leírást és a tapasztalat megosztását

Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

Akkor egy kis beszámoló:

A történet az Arcam proci, Dirac párossal kezdődött. Habár összességében nem győzött meg az Arcam a malac cseréjére, mégis volt pár erénye ami a Dirac-al volt kapcsolatos. A teret nagyon szépen rajzolta, illetve a mélyek milyensége is tetszett. A Pro kitt előrelépés a vas saját eszközeihez képest. A sors iróniája, h a mai gépekbe megkapható ingyen, illetve az applikáció áráért. Egyedüli különbség a mikrofon, az sajnos a gyári. Sztem egy komolyabb mikivel megkapja az ember a Pro kitt tudását. A Pro kittel méregettem rengeteget, nem győztem havonta kódot kérni a Home Movie-tól. Elértem többször is igazán tetszetős hangot, mégis maradt némi hiányérzetem. Aláírom más már rég megállt volna hátradölve, de nem kétséges eléggé hibbant vagyok. Az UMIK megvásárlásával lehetőség nyílt a REW progival való játszadozásra. A REW viszont EQ-z is csodaszépen, tehát megteszi azt amit a Dirac, vagy az ARC, és az Audyssey. Így aztán jött az ötlet hogyan lehetne meghallgatni a REW által elkészített görbét a malacon keresztül. A legegyszerűbb módja laptopon keresztül, így rögtön ráhúzza a lejátszandó anyagra. HDMI bemenet a malacon, Audyssey kikapcs, vágások átállít a REW által mutatottra. Távolságok maradtak, és a csatorna hangerők is, de már eleve ezekkel dolgozott a REW. Anyagok elindít, aztán némi döbbenet, előjöttek azok a pozitívumok amik a Dirac esetén is. Sőt még több is, némi dinamika plusz, nagyon egységesként viselkedett a rendszer. Nah mondom beköszönt az általam kerülendő HTPC-s időszak. Meg kell mondjam, igazán jó hang jött ki a laptop HDMI kimenetén. Aztán jött a pofára esés, PC-n nincs Atmos, REW párosítás. Más megoldás felé kellett nézelődnöm. Így került képbe a Minidsp, ami fogadja a REW korrekciós adatait, szabadon átvihetők rá. Igaz két csatornánként, viszont mivel négy kimenet van, így kétféle korrekció is ráhúzható. Persze ez esetben dugdosni kéne ha éppen a másikat akarnánk használni. Szóval céljaimnak megfelelt, és az Atmos-nak sincs akadálya. Ár ügyileg majdnem ott van, mint a Pro kitt, és a licenc. Szóval akik gondolkodnak ilyesmiben, érdemes ezt is számításba venni, bár nem hiszem, h sokan erre gerjednének.  Szóval okos kis kütyü, sajnos más alternatívája nem nagyon van. Nem csak egy sima EQként kell rá tekinteni. A paneleket emlegette valaki. Azokra is ránéztem a REW-el, igaz csak a hátsókat pakoltam ki. Érdekes, mert a front rész megszólalását nem befolyásolja. Viszont a hátsók munkáját erősen segíti, szóval egyik darab sem felesleges. Megvallom őszintén, tőlem szokatlan módon most vakon repültem, nem volt lehetőségem kipróbálni, így voltak kétségeim. Ami mára már már elillant. 

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Mindenkinek van bogara, van akinek mérés fétise van!

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

8 órája, Tonyka írta:

Ne keverjuk a ket dolgot. De teny az Audyssey sehogy sem az igazi. Igy eqzhatod orrverzesig. Most ha eppen arra szottyan kedvem, Dirac sziv is doboghat a malacban.

Miért van szükség EQ-ra, amikor vásároltál Fapaci mérést és az alapján paneleket?

Ez miért nem elég?

Ezután Audyssey Pro és a szubok is tudnak EQ-t, ha kell.

Eeez miért nem elég? 

Miért kell még ez a sok kis kütyü plusz kábelekkel, amik plusz hangminőség romlást feltételeznek?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

6 hours ago, Tonyka said:

Ne keverjuk a ket dolgot. De teny az Audyssey sehogy sem az igazi. Igy eqzhatod orrverzesig. Most ha eppen arra szottyan kedvem, Dirac sziv is doboghat a malacban.

Ötletes,ez tetszik.Nyúlom is lefele.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Tonyka
V.I.P.
V.I.P.

13 minutes ago, Cutler said:

A Pro Kittel együtt?

Mert az elég gáz, ha x tizezerért ennyit lehet elvárni.

Lezárt

Vissza: “Házimozi”