Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pro Cinema az otthonunkban
Re: Pro Cinema az otthonunkban
Én is berondítanék néhány vérszegény végfokkal, rack eztán fog készülni hozzájuk.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Egy kis prosodás a nappaliban avagy pár erősítő falunapra.

PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 736
Az ilyen "fingreszelés" nélkül soha nem fog kiderülni, hogy minek van gyakorlati értelme és mi az amin maximum elméleti síkon érdemes társalogni. Ezekről a témákról amúgy fogadni mernék, hogy több kötetnyi AES anyag van, sajnos csak tagoknak és olyan műszaki szinten, hogy értelmező kéziszótár kell hozzá még annak is, aki beszélni angol.
Szerintem nagy szó, hogy ma már ilyenekről megy az eszmecsere, mert emlékszem, pár éve még a fikusz volt ajánlva a sarokba, mint szoba akusztikai elem. Ráadásul "szakértő" által, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött...
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Akkor ezt nem vettem annak, de a mostani megnyilvánulásodat mellé társítva már igen, főleg hogy úgy írtad, hogy nem vettem észre ami abszolút nem igaz, mert már akkor is leírtam hogy tudok róla:
"Ott van egy hiba a váltásnál, nem kérdés. Jobb front mellett van a szub, annyit lehet belőle jellemzően kihozni, hogy ott eltűnik. De csak a jobb frontnál, balnál még mindig marad. Surroundoknál jellemzően még nagyobb. Amikor hozzáfogtam borzasztó sok időt elcsesztem vele mert próbáltam tökéletesre kihozni. Állítgattam manuálisan utánaméregetve, REW alignment tool-al is és tologatni, de igazából nem lett jobb. Viszont ebből nem hallani gyakorlatilag semmit, úgyhogy elengedtem a dolgot. Meg láttam másokét is és már nincsenek illúzióim, sehol sem tökéletes és fölösleges is arra törekedni mert úgysem lesz az."
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Pontosan így írtam neked:
"@Tamoo 100hz-nél biztos fázisba vannak a hangszóróid?"
Ha ez kötözködés akkor bocsánat. Ez kérdés volt első körbe és nem kijelentés!
"@Tamoo 100hz-nél biztos fázisba vannak a hangszóróid?"
Ha ez kötözködés akkor bocsánat. Ez kérdés volt első körbe és nem kijelentés!
Igen, sokszor valóban ilyenen megy. Én az év első felében túlzásba estem, vártam a tökéletes mérési eredményeket, fingreszeltem, aztán ahogy egyre több ember grafikonjait láttam, leesett hogy átestem a ló túloldalára és van az amikor már le kell sz@rni, nincs értelme küzdeni tovább. Ilyen volt az említett fázishiba is amikor abba beletörődtem. A fórumtárs kötözködése miatt ültem csak újra neki. Kijavítottam, de a hang igazából ugyanolyan mint volt.
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1202
Jó, hogy felmerült ez a téma.
Sokszor olyan dolgokon megy itt a fingreszelés, amit ki sem lehet hallani.
Komolyan kérdezem, hogy akkor mi értelme? Csak azért, hogy elméletben jó legyen, de amúgy gyakorlati haszna nincs?
Komolyan kérdezem, hogy akkor mi értelme? Csak azért, hogy elméletben jó legyen, de amúgy gyakorlati haszna nincs?
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
De észrevettem, csak első körben még márciusban nem sikerült megoldanom aztán nem foglalkoztam vele (Egyébként már ez az eredmény is sok melóban volt, mert az előtte lévő crossover még több fázishibát okozott). Magam részéről örülök hogy belémkötöttél mert legalább ezen felbuzdulva újra nekiültem, vettem a fáradtságot és kijavítottam 3ms eltolással. (Egyébként ez egy olyan hiba volt a váltásnál amit az életben nem hallasz ki füllel.)reinerz írta: ↑2020.11.25., szer. 08:16Nem értem mit akarsz mások görbéit egyengetni mikor a saját görbéiden nem vetted észre hogy nincsenek fázisba.
A másik fórumon felrakott saját szobád méréseid alapján én voltam az aki jelezte feléd a fázis problémádat. Amit a Cavern hibája okozott!
Cavern fejlesztője belátta majd egy órán belül alakított rajta és megjelent egy új verzió.
Elhiszem hogy segíteni akarsz másoknak. Sok embernek segítettél már!Ezt mindenki értékeli mert jó dolog.
De ez most már átment csak azért is erőlködésbe.
Nem akarom más görbéit egyengetni és azt sem mondtam soha hogy én elértem a 100%-ot, így nem tudom hová tenni a számonkérésedet. Nem is tettem semmiféle javaslatot, hogy mit csináljon, csak beszélgettünk.
Én viszont legalább olyan grafikonokat rakok fel amin minden látszik, ha hiba is van azt nem próbálom elrejteni nagy skálával nagy simítással, nehogy "belevaúzzon" valaki hogy esetleg nem tökéletes.
@Tamoo
Nem értem mit akarsz mások görbéit egyengetni mikor a saját görbéiden nem vetted észre hogy nincsenek fázisba.
A másik fórumon felrakott saját szobád méréseid alapján én voltam az aki jelezte feléd a fázis problémádat. Amit a Cavern hibája okozott!
Cavern fejlesztője belátta majd egy órán belül alakított rajta és megjelent egy új verzió.
Elhiszem hogy segíteni akarsz másoknak. Sok embernek segítettél már!Ezt mindenki értékeli mert jó dolog.
Nem értem mit akarsz mások görbéit egyengetni mikor a saját görbéiden nem vetted észre hogy nincsenek fázisba.
Én úgy gondolom egy rendszert mondjuk viszonylag könnyű belőni 88%-os állapotra, a maradék 12% a macerásabb, időigényesebb amihez elengedhetetlen a "görbekergetés" és sok próbálkozás. (A %-ok nyilván hasra ütésen alapulna, hogy is lehetne ezt megállapítani.) Nem arra utalok, hogy a Tiéd most 88%-os, honnan is tudnám. Nem tudok róla semmit azonkívül amit itt megosztottál.heineken írta: ↑2020.11.23., hétf. 23:17Egyetértek,..nagyon hasznos a Dirac, ARC és az Audyssey, azt tapasztaltam, hogy nagyon jó hangot tudnak ki hozni egy rendszerből, de nálam az utóbbi kettő hallhatóan rontott a hangon, ha egy EQ- val kezelt eszközre küldtem rá. Fapaci és Onkyo607 mérései, EQ korrekciója nagyon jó végeredményt adott,.. így nem kergetek görbéket, halál elégedett vagyok.
- heineken
- Fórumlakó

- Értékelés: 156
Egyetértek,..nagyon hasznos a Dirac, ARC és az Audyssey, azt tapasztaltam, hogy nagyon jó hangot tudnak ki hozni egy rendszerből, de nálam az utóbbi kettő hallhatóan rontott a hangon, ha egy EQ- val kezelt eszközre küldtem rá. Fapaci és Onkyo607 mérései, EQ korrekciója nagyon jó végeredményt adott,.. így nem kergetek görbéket, halál elégedett vagyok.DeLorean írta: ↑2020.11.23., hétf. 21:23Ugye? Plusz ez a kezdet, még lehet majd csiszolni és elgondolkodni dolgokon.
Mondjuk saját véleményem az, hogy az ARC és Dirac azért igen jó munkát végez és én eddig mindig használtam őket, de az Audyssey is OK, csak az inkább lutri.
Viszont nem minden fehér és fekete.
Nálam egy Dirac mérés a frontokra -31db, az egyik szubra 0db értéket adott meg majdnem hasonló rendszerben, mint Heineken rendszere.
Nem volt semmi dinamika az biztos a próba után, hiába tekertem fel a hangerőt.
De ezt nem a párhuzam miatt írtam, rosszul csináltam az egészet.
![]()
Így van, ez a lényeg.
Egy ilyen rendszert beállítani már nem kis meló. Igen sok "munkaórát" el lehetne bíbelődni a finomhangolásával.
- thxfan
- Beköltözött

10.1 Auro3D
- thxfan
- Beköltözött

Kicsit lejjebb ott a válasz
10.1 Auro3D
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1713
Mi a helyzet a 2 szubbal? Az kapott minidsp-t vagy behringer eq-t vagy bármit?
thxfan írta: ↑2020.11.23., hétf. 17:44Az ugye megvan, hogy egy aktív váltóval lett az EQ belőve (ez a proci előtt van), ezt Fapaci állította be mérések alapján, ezzel az Arcnak már semmi komolyat nem kellett csinálni. Tehát jelen esetben a kapott hanghoz semmi köze nem lehet a kiemelések és beszakadások Arc általi korrigálásának.
Igen, fülre meg lehet mondani, hogy hangosabb-e vagy nem.![]()
Nem tudjuk mit csinált fapaci (egy printscreen is segítene a Behringer beállításairól). Én magam részéről kétlem, hogy azt a viszonylag egyszerű (fázishelytelen?) biquad EQ-t végigállítgatta volna a teljes frekvenciatartományon.
Szerintem az ARC még dolgozott rajta bőven. De ha a tulaj megmutatja a beállításokat többet látunk, mert ez csak találgatás.
AVR/proci esetén a tér az említetteken kívül még nagyban függ a korrekciós szoftver és mikrofon pontosságától. Mennyire tudja precízen beállítani a hangnyomás, késleltetési értékeket.denesdr írta: ↑2020.11.23., hétf. 14:09A mérések alátámasztják az Anthem jó hangminőségét.
A tér mitől jó egy elektronika esetében? Szerintem attól, hogy viszonylag kevéssé szól bele a hangba a készülék (pl alacsonyabb torzítás, magasabb jel-zaj arány stb), elvileg a térinformormáció rögzítve van a hanganyagban, innen már csak az a kérdés, hogy a rendszer ezt átengedi a hallgatótérbe avagy sem.
Itt van például egy Anthem AVR mérése, elég szép eredményekkel, gondolom a proci is hozná legalább ezt a szintet:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... iew.11911/
- thxfan
- Beköltözött

Az ugye megvan, hogy egy aktív váltóval lett az EQ belőve (ez a proci előtt van), ezt Fapaci állította be mérések alapján, ezzel az Arcnak már semmi komolyat nem kellett csinálni. Tehát jelen esetben a kapott hanghoz semmi köze nem lehet a kiemelések és beszakadások Arc általi korrigálásának.
Igen, fülre meg lehet mondani, hogy hangosabb-e vagy nem.
10.1 Auro3D
- Morph
- Törzsvendég

- Értékelés: 626
Az egészben csak az a gáz, hogy fülre halljátok azt, hogy az ARC nem jó munkát végzett. Nem hiszem el, hogy ez a bullshit terjed egyre jobban.
Mást szokott meg a fületek normál hangra (előtte nem volt arc), ezért furcsa a lineárisabb transzparensebb hangzás. Pusztán ennyi. Az ízlés, amit belekevertek, nem a kapott eredmény ROSSZ!
Jól mondja kp, hogy a kiemelések "levágódnak", ergo azonos hangerőn halkabbnak érzel bizonyos tartományokat. Ezt mondta Szepi is, hogy rá kell húzni a hangerőre. Persze ARC nélkül azok a hangok túlsúlyban vannak, ami lehet "hatásvadászabb", de a hangmérnök biztos nem ezt szeretné közölni a hallgatósággal. Ez szerintem tök tiszta így nem?
Mást szokott meg a fületek normál hangra (előtte nem volt arc), ezért furcsa a lineárisabb transzparensebb hangzás. Pusztán ennyi. Az ízlés, amit belekevertek, nem a kapott eredmény ROSSZ!
Jól mondja kp, hogy a kiemelések "levágódnak", ergo azonos hangerőn halkabbnak érzel bizonyos tartományokat. Ezt mondta Szepi is, hogy rá kell húzni a hangerőre. Persze ARC nélkül azok a hangok túlsúlyban vannak, ami lehet "hatásvadászabb", de a hangmérnök biztos nem ezt szeretné közölni a hallgatósággal. Ez szerintem tök tiszta így nem?
Nappali! MoziTCL 75C935 , Pc,
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
"Pinyó" mozi 7.1.4: PJ: Epson 12000B, ,Proci , Hang: KRIX Vászon: Screen research, Madzag: Wire World Helicon OCC,Fapaci. SUB:Krix, Arendal
Engedd el! Nem tudhatod úgy sem jobban
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Igazság az lenne ha elmennél és meghallgatnád.Bár az is csak egy vélemény lenne sok közül.
Nem értem meg miért kell állandóan bizonygatni a véleményeket. Miért nem lehet elfogadni.
Végül is most hárman hallottuk te meg telepatikusan kielemezve megmondod a tutit. Én elfogadom hiteles, távoli karos székben megírt szakvéleményedet.Legyen igazad............................
Nem értem meg miért kell állandóan bizonygatni a véleményeket. Miért nem lehet elfogadni.
Végül is most hárman hallottuk te meg telepatikusan kielemezve megmondod a tutit. Én elfogadom hiteles, távoli karos székben megírt szakvéleményedet.Legyen igazad............................
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1713
Én csak arra tudok hagyatkozni ami ide le lett írva a fórumra. Márpedig ezen alapján elég nehéz más következtetést levonni, mint amit levontam.
"Dióhéjban annyit, h az adamokat a régi elac-okhoz készült ARC bemérést használtuk, elénk téve fél-egy méterre a hangfalakat, a centert ráadásul fejjel lefelé :)
Most már a helyükre kerültek, kaptak új bemérést, fülmagasságra cseréltem a magas hangszórókat, így már van mosoly :)"
"Amikor hozták fel az adamokat, akkor még az elac cc400 és elac 244.3 pár volt bekötve front szekciónak.
Mivel az elsődleges cél az volt, adás-vétel révén, hogy megtudjam, minden hangszóró szól-e, nincs-e hiba stb... ezért csak lehúztuk az elacokat és rádugtuk az adamokat.
Nem demózásról volt szó, csak 2-3 pár másodperces jelenettel meghallgattam, hogy minden okés-e a hangfalakkal. Onkyo fórumtárs ezek alapján írta meg a "véleményét"."
Szóval nem tudom miről hablatyolsz, ha egyszer feketén fehéren le van írva az igazság.
"Dióhéjban annyit, h az adamokat a régi elac-okhoz készült ARC bemérést használtuk, elénk téve fél-egy méterre a hangfalakat, a centert ráadásul fejjel lefelé :)
Most már a helyükre kerültek, kaptak új bemérést, fülmagasságra cseréltem a magas hangszórókat, így már van mosoly :)"
"Amikor hozták fel az adamokat, akkor még az elac cc400 és elac 244.3 pár volt bekötve front szekciónak.
Mivel az elsődleges cél az volt, adás-vétel révén, hogy megtudjam, minden hangszóró szól-e, nincs-e hiba stb... ezért csak lehúztuk az elacokat és rádugtuk az adamokat.
Nem demózásról volt szó, csak 2-3 pár másodperces jelenettel meghallgattam, hogy minden okés-e a hangfalakkal. Onkyo fórumtárs ezek alapján írta meg a "véleményét"."
Szóval nem tudom miről hablatyolsz, ha egyszer feketén fehéren le van írva az igazság.
reinerz írta: ↑2020.11.23., hétf. 15:49Fapaci eq-ta be előtte a frontokat nem hiszem hogy oltári nagy kiemelést hagyott volna benne. Itt nem lehet erről szó!De mivel görbekergetők vagytok el fogok menni hamarosan Heinekenhez és bemérem.-KP- írta: ↑2020.11.23., hétf. 14:13
"Az van pontosan, amit Tamoo mondott. Sokan keverik a dinamikát, a szoba kiemeléseivel. De ez nem dinamika, hanem egy rossz értelemben vett kiemelés, kvázi torzítás." Amihez ha a fül hozzászokik,persze hogy dinamika csökkenésnek élik meg annek elvesztését. Mivel az ARC levág 5-6dB-t a kiemelésekből akár. De ettől ez nem dinamika csökkenés, csak jobban közelít a hang ahhoz, amit a hangmérnök "elkövetett".
Megint karos székből ítélkezel.Fogalmad sincs hogy történtek a dolgok. Beírások alapján döntesz.Leírni egy történetet százféle képen lehet. Ki melyik mesében hisz az meg egy másik dolog. Itt hárman hallottuk, három különböző fül alapján leírtunk. Ha nem tudod elfogadni gyere le hallgasd meg. Hozd magaddal a mérő eszközeidet is.Addig meg nem kell vakon mindenféle "kiemelési találgatásokba,kvázi torzításokat jósolgatni.Ettől függetlenül jó proci az Anthem.-KP- írta: ↑2020.11.23., hétf. 14:13Remélem a múltkori eset meg van még. Mikor eladta az Adamjait és elvitte az új tulajnak, és akkor is ment a duma, hogy az ARC mekkora szar. Azt meg kikérte magának, hogy ő bármit is rosszul csinált volna. Aztán kiderült, hogy az új hangfalrendszerhez nem mérték újra a rendszert. Csak fogták az új hangfalakat és bebaszarintották a szobába a régiek helyére, aztán várták a csodát![]()
![]()
![]()
Majd a tulaj újramérte az egészet, és később pedig készített még külön egy zenés konfigot is szub nélkül csak a két frontsugárzóval. Utána teljesen megváltozott a véleménye. Szerencséjére többünk javaslatára inkább rászánta az időt, és nem elkönyvelte hogy az ARC rossz, ahogy egyesek sugallták.
De lehet Szabolcs megyébe más az áramszolgáltatás minősége és csal a fülünk.![]()
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára reinerz 2020.11.23., hétf. 15:55-kor.
- thxfan
- Beköltözött

Leírtam, hogy én így hallottam, ahogy külföldi és itteni fórumon is más, ennyi, nem kell ebbe többet belelátni.
Ha lesz lehetőségünk, mérünk egyet és leírhatom még 5 X, hogy ennek ellenére kiváló az Anthem, így talán mindenki megnyugszik.
10.1 Auro3D