Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 799

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

TSanyi írta:
2022.06.05., vas. 21:37
phyton71 írta:
2022.06.05., vas. 13:00
Üdv mindenkinek!
Az új DIY frontoldal.
280815_img_20220605_125049.jpg
Klasszul néznek ki! 36_1_11.gif bravo.gif

Az akusztikai anyagnak nem a hangszórók síkjában kellene lennie? Vagy még kerül rá réteg?
Köszi Sanyi!
Egyelőre ennyi szivacsom volt itthon, még biztosan kapni fog egy 4cm-es réteget.
Egyébként hangra pont azt kaptam amit vártam, talán többet is, bónuszba kapott a rendszer 2db zárt szubot is a kanapé mögé, így teljes az élmény, ha nem csinálnék már vele semmit, így is hátradőlhetnék.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

phyton71 írta:
2022.06.05., vas. 13:00
Üdv mindenkinek!
Az új DIY frontoldal.
Klasszul néznek ki! 36_1_11.gif bravo.gif

Az akusztikai anyagnak nem a hangszórók síkjában kellene lennie? Vagy még kerül rá réteg?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Lemmy9.1 írta:
2022.06.05., vas. 17:09
És miért nem egyformák? gondolkodik.gif
Csak a centerben lévő mélyközép tér el valamelyest( 12" vs 10"), de nem érzékenységben, egyébként mindenben egyező a többi kompressziós driver, doboz, tölcsérek, aktív váltás ,szerintem marad így, de ha mégsem, belevágok egy 12"-ost.
Egyelőre mérve, de fülre sincs hallható differencia, nagyobb hangerőn talán előjönne, de az én filmezési kultúrám nem arról szól.
Egyébként a mikéntje, az utolsó pillanatban technikai okok miatt mellőznöm kellett az eredeti 12"-os hangszórót, így abból főztem ami volt éppen kéznél, surroundok rovására.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 853

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

És miért nem egyformák? gondolkodik.gif
Szerintem!

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Üdv mindenkinek!
Az új DIY frontoldal.
280815_img_20220605_125049.jpg (432.85 KiB) Megtekintve 2318 alkalommal

Ijk
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: Ijk »

Dedikált moziszobába tud valaki ajánlani valami olcsóbb fekete filc padlószőnyeget?
PD F22
Screenline 2.35:1 270cm

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Hozzászólás Szerző: Quetz »

phyton71 írta:
2022.04.10., vas. 11:17
Ha szigetelésről beszélünk akkor nincs probléma, másik szellőztetési rendszerrel sokkal több a probléma, mivel az egész hangszigetelést szétcsövezed, ráadásul ott még a hangot is vándoroltatod feleslegesen.
Szerintem ennél a megoldásnál praktikusabb, költséghatékonyabb megoldás nem létezik, a többi karbantartási funkciókról már nem is beszélek, vagy a kialakítással járó költségek a 10x vagy még többletköltséggel járnak.
Nem értem, mit szerettél volna mondani. Olyan nincs, hogy szétcsövezed a hangszigetelést, a 10x költségszorzó meg irreális minden szinten. A valóságban olyan kétszeres szorzó van, attól függően, milyen messzire kerül a ventilátor a szobától.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Quetz írta:
2022.04.10., vas. 09:18
phyton71 írta:
2022.04.09., szomb. 19:21
A legpraktikusabb,https://www.klimaprofi.hu/tipus-szerint ... zellozteto.
Egy nappali esetében valóban igazad van. Egy hangszigetelt dedikált szobánál viszont léket ütsz a hangszigetelésen, ezért ott ez nem megoldás.
.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Quetz írta:
2022.04.10., vas. 09:18
phyton71 írta:
Egy nappali esetében valóban igazad van. Egy hangszigetelt dedikált szobánál viszont léket ütsz a hangszigetelésen, ezért ott ez nem megoldás.
Ha szigetelésről beszélünk akkor nincs probléma, másik szellőztetési rendszerrel sokkal több a probléma, mivel az egész hangszigetelést szétcsövezed, ráadásul ott még a hangot is vándoroltatod feleslegesen.
Szerintem ennél a megoldásnál praktikusabb, költséghatékonyabb megoldás nem létezik, a többi karbantartási funkciókról már nem is beszélek, vagy a kialakítással járó költségek a 10x vagy még többletköltséggel járnak.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2022.04.10., vas. 11:35-kor.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

phyton71 írta:
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Anthony Grimani - Room Acoustics Summary and General Placement Guidelines

youtu.be/G0ekssXX7rE

Gyulai D.
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: Gyulai D. »

DeLorean írta:
2022.01.16., vas. 08:17
TSanyi írta:
2022.01.15., szomb. 22:26
Lehet, hogy a szoba(hallgatási pozíció)hoz illő tölcsérrel viszont javulna az eredmény.
Én azt csinálnám, amit KP javasolt.

Megvenném az S-2500 KCS tölcsérét a tartójával a gyártótól, az teljesen OK ehhez a magashoz és sokkal kisebb.
A hangfalakat meg állítva egymás mellé tenném, közéjük a két szubot.

De érdekes megoldás ez - így még senki sem használta ezeket a hangfalakat.
Ahogy KP is írja, egy mérés lenne az igazi most.
:smile32:
"De érdekes megoldás ez - így még senki sem használta ezeket a hangfalakat."

Ez hatalmas tévedés! Szerintem én voltam az első aki S2501 frontokat használt tölcsérek nélkül (úgy hogy frontként)
csak ugye én aztán félbevágtam a gyári dobozokat 23cm mélyek lettek és 1db 38as hangszórót ki is szedtem mind a 3 hangfalból meg extrém felesleges még 50m2-es szobába is egy dupla 38as front!
ezek után építettem neki rendes dobozokat amikbe jelenleg is tökéletesen szuperálnak az általam hozzá keresett 12cm mélységü tölcsérekkel.

Másik!
Tölcsér igen is kell. 1, a szórási szög miatt 2, a Dinamika miatt a pulsz sok sok dB hatásfok egy baromi jó dolog! 3 alapvetően más a frekvencia response egy tölcsérrel mint nélküle!

a Gazdája is rövid időn belül be fogja ezt látni ebben biztos vagyok!

Dominik
Kép: Barco WQXGA+EN46
AVR: Denon AVC-X3800H 5.4.4
Végfok: all speaker Hypex NC252MR-RTu
Stereo: E L Y N A | Reference One
Surround: E L Y N A series
Zene: Wiim Ultra digit coax stream
Forrás: HTPC MadVR with RTX5070 and 28TB HDD
Vezérlés: Ipad PRO 11"

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1119

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Igen, a frekimenettől függetlenül lehet a tölcséreknek "saját hangjuk" (belső diffrakciók, rezonanciák stb).

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Van itthon vagy 4-féle driver 2-féle tölcsérrel,. mindnek más a hangja, viszont mivel a tölcsérek szinte azonosak, minimális eltéréssel sugároznak mind. A tölcsérek karaktere, átviteli frekvenciájuk teljesen eltérők egymástól, de jól hallható a tölcsér karaktere, aki nincs hozzászokva, annak lehet furcsa, zavaró.
Azért írtam, hogy három-útban kell lehet gondolkodni kisebb tölcsérrel, magasabb vágással a drivereknek, így valószínűbb, hogy kevésbé lesz zavaró.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

phyton71 írta:
2022.01.16., vas. 10:25
Tulajdonképpen a tölcsér adja az egyenletes frekvenciamenetet, és a széles lesugárzási szöget, arról nem is beszélve, hogy dinamika is elveszik amennyiben elhagyjuk a driver elöl.
Viszont én más problémára is gyanakszom a dobozok és a driver kombó kapcsán, véleményem szerint 3-utasra egészíteném ki ezeket a szetteket.
A tölcsér az irányítottságot adja (vagyis csökkenti a driver lesugárzási szögét, hogy az passzoljon a mélyközéphez és jobban a hallgatóság felé irányuljon a hang) és a hatásfokot növeli. Egy kompressziós driver önmagában nagyon széles lesugárzási szöggel rendelkezik, ezért is alkalmas tölcsérrel való kombinálásra. A konkrét tölcsértől és drivertől függ, hogy egyenenes lesz-e a nyers frekimenet avagy sem. A legjobb, konstans direktivitást közelítő tölcsérek átvitele a legtöbb esetben nem szép, de mivel off-axisban is (nagyjából) ugyanezt a spektrumot nyújtják, így szépen EQzható. Ezekhez a passzív szűrés gyakran nem elég vagy túl bonyolult lenne, viszont ha szépen ki vannak egyengetve (mondjuk DSP-vel, akár passzívval kombinálva, például JBL M2), akkor nagyon jól tudnak szólni.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

phyton71 írta:
2022.01.16., vas. 10:25
Tulajdonképpen a tölcsér adja az egyenletes frekvenciamenetet, és a széles lesugárzási szöget, arról nem is beszélve, hogy dinamika is elveszik amennyiben elhagyjuk a driver elöl.
Viszont én más problémára is gyanakszom a dobozok és a driver kombó kapcsán, véleményem szerint 3-utasra egészíteném ki ezeket a szetteket.
Akkor hogyhogy nem hallották sokkal jobbnak tölcsérrel? Vagy a nagy tölcsérrel sokkal távolabb állna össze a hangzáskép, és ezen a távolságon mint elszíneződést érzékelték? Csak a dinamikának is el kellett volna akkor tűnnie tölcsérek nélkül, még ha a lesugárzás szélességének hiánya nem is jön ki, mert mondjuk jó helyen ültek.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

Vélelmezem, mert nem tudom, hogy ezek szabvány dolgok, így akár a neten találni webáruházakban, akár noname vagy ilyen hangsugárzó alkatrészekre specializálódott gyártókat, és az ő kínálatukban találni tölcséreket akár 10cm-estől felfele. Nem hiszem hogy egy ilyen műanyah tölcsér drága lenne, meg ha webáruház vissza is küldheti próba után a nem megfelelő méretet. De biztos van a neten ilyen irányú kalkuláló program, vagy táblázat is.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött

DeLorean írta:
2022.01.15., szomb. 15:11
-KP- írta:
2022.01.15., szomb. 14:56
Én elhiszem, hogy a 3000-es tölcsére túl nagy, de ettől függetlenül én nem használnék nyomókamrás magasat tölcsér nélkül. Biztosan lehet találni olyan tölcsért, ami jó hozzá és méretben is passzolna nálad.
De ahogy olvastam nem a nagyság volt a probléma.
Kipróbálta tölcsér nélkül és jobban bejött neki.
:smile32:
Lehet, hogy a szoba(hallgatási pozíció)hoz illő tölcsérrel viszont javulna az eredmény.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1719

Hozzászólás Szerző: -KP- »

tatárlaki írta:
2022.01.15., szomb. 12:33
Én elhiszem, hogy a 3000-es tölcsére túl nagy, de ettől függetlenül én nem használnék nyomókamrás magasat tölcsér nélkül. Biztosan lehet találni olyan tölcsért, ami jó hozzá és méretben is passzolna nálad. Abban sem vagyok biztos(sőt biztos vagyok benne, hogy nem), hogy szerencsés a két "lavórt" vízszintesen használni,függőleges helyett és 500hz-es váltásnál nem lesz vízszintes nyalábolás(kioltások). 68centi az 500hz-es hang hullámhossza. Ugye a vízszintesen elhelyezett hangszóróknál az ideális az lenne, ha a két hangforrás középpontja vízszintesen ennek a távolságnak a negyedénél nem lenne távolabb. Szóval szívesen megnéznék egy rew-es mérést, hogy tengelyen kívül hallgatva milyen frekvenciamenetet produkálna.

Szvsz adnék nekik 3 egyforma tölcsért és visszaállítanám függőleges pozícióba.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára -KP- 2022.01.15., szomb. 15:12-kor.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Szuper! Na de itt igazodjon ki valaki a radiation patterneken a hangszórók között! :D
Passzív váltóval van használva?

tatárlaki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 75

Hozzászólás Szerző: tatárlaki »

Nyugodtan kijelenthető hogy "rátelepedett a helyiségre" a 3001-es szett tölcsérrendszere. Naná, hiszen nagy mozikra kifejlesztett eszközről beszélünk ott pedig kell a kakaó :D
Minimális felára volt a 2501-hez képest és kíváncsi voltam a hangjára és az egyeztetési szakaszban derült ki hogy elérhető a JBL 2446-os magassal amiről koppintották a KCS S-801-es hangszórókat (amikkel szereltek a nagyobb KCS frontsugárzók).
Így alakult hogy a jó tanács ellenére belevágtam a nagy KCS rendszer kiépítésébe egy kompaktabb megoldás ellenében.
Brutál tölcsérek.jpg
Brutál tölcsérek.jpg (58.68 KiB) Megtekintve 3117 alkalommal
Oldalról.jpg
Oldalról.jpg (63.45 KiB) Megtekintve 3117 alkalommal
Oldalról2.jpg
Oldalról2.jpg (56.99 KiB) Megtekintve 3117 alkalommal
A hangjuk tölcsérekkel számunkra ebben a helyiségben nem volt meggyőző. Hozott egyfajta pluszt a hangba aminek ott szerintünk helye nem volt. Nevezzük tölcséres "elszíneződésnek".
Mielőtt kialakítottuk az előtétfalat gondoltam egy merészet és mindegyik tölcsért lekaptam!
A centerről is és a surroundokról is és mivel a centerből jön a "java" a vásznon látható történésekből így egy újabb merész húzással az egyik JBL magasat rátettem a centerre és a bal oldali frontsugárzóra került a nagy KCS magas.
Legnagyobb örömünkre jól hallhatóan megnyugodott a hangkép így az előtétfalat már a tölcsérek nélküli felállásban készítettük el.
Magasak kialakítása.jpg
Magasak kialakítása.jpg (70.12 KiB) Megtekintve 3117 alkalommal
Előtétfalat burkoltuk az Adamantium Audio Dark 2.0 szövettel és a további szobakorrekcióra is ezt az anyagot fogom használni amiért ( és az egész kivitelezés során nyújtott felbecsülhetetlen segítségéért) extra köszönet Zozi-nak :smile53:
Storm Audio ISP3D 20CH-Cavern, Christie HD6K-M, Severtson Cinema White Microperf 150" 16:9, 5xIMG STA 2000D, 2xTulun Play TIP10000q, HTPC - MadVR, DIY 9.8.6, Adamantium Audio Dark 2.0

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tatárlaki írta:
2022.01.14., pén. 19:43
Mi is ügyködünk :)
Azok ott kompressziós magasak tölcsér nélkül? Ha igen, akkor így használod? Milyen a hangjuk így?

tatárlaki
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 75

Hozzászólás Szerző: tatárlaki »

Mi is ügyködünk :)
Vászon.jpg
Vászon.jpg (69.98 KiB) Megtekintve 2890 alkalommal
Front oldal KCS.jpg
Front oldal KCS.jpg (169.52 KiB) Megtekintve 2890 alkalommal
Storm Audio ISP3D 20CH-Cavern, Christie HD6K-M, Severtson Cinema White Microperf 150" 16:9, 5xIMG STA 2000D, 2xTulun Play TIP10000q, HTPC - MadVR, DIY 9.8.6, Adamantium Audio Dark 2.0

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1492

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Rp526 írta:
2022.01.14., pén. 13:22
Köszönöm a tippeket. Most járok a Farkasodú felénél és már az építésnél sok jó dolgot láttam. Ezután elolvasom az ajánlott pro vonalat. Illetve olvastam AVS-en egy srácról aki JTR 228HT-akat cserél le Mackie C200-sokra, mivel a saját vaktesztjén elbukott. Így egyre jobban érik bennem ez a PA vonal.

Debrecenben ki építi, van topikja?

Ezzel kapcsolatban is akartam kérdezni, kérhetek én is topikot majd, hogy ne ide "szemeteljek? Vagy maradjon a sok általános kérdésem itt? Ennek mik a feltételei? Mert egyre több kérdésem lesz (első sorban főleg a fizikai szoba építésével kapcs.) és nyilván ott egy helyen lenne. Az igazi munka lehet lesz két év is mire el tudom kezdeni, de már most a ház tervezésénél jó lenne tudni dologokat és a padlásteret úgy alakítani. Nem tudom mennyire baj, ha lassan halad a topik, van e erre valamilyen szabály.. én úgy szeretném, hogy amit csak lehet fejben előre el tudjak dönteni nem közben és "csak" az építés maradjon. Ehhez viszont hosszas előre tervezés kell.

A szoba elméleti maximális külső méretei kb most HxSZxM 6m x 4,2m x 2,5m. Ebbe a légtérbe kell majd beletennem. Ebben már a két felső él le van csapva, mint egy koporsó teteje a tető miatt.
Írj valamelyik adminnak, hogy szeretnél topikot. Nincs szerintem különösebb feltétele.
A szobád mérete jó, de majd a topikodban beszélgessünk róla, itt el fog veszni az infó.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”